Blog > Komentarze do wpisu
Śródziemnomorskie tartaletki warzywne

 

     Śródziemnomorskie tartaletki warzywne  zafascynowały mnie :)

  • cukinia - 200 gramów
  • masło - 150 gramów
  • bakłażan - 300 gramów
  • żółtko - 2 szt.
  • czosnek - 4 ząbki 
  • Sól - 1 szczypta 
  • pieprz - do smaku - 1 szczypta
  • Pomidory pelatti - 1 puszka 250 g
  • pietruszka 2  łyżeczki suszona
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 50 ml
  • bazylia 2 łyżeczki suszona
  • oregano 2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 500 gramów

Śródziemnomorskie tartaletki warzywne - sposób przygotowania:

  1. Wysypałam mąkę do misy oraz sól, zrobiłam wgłębienie do którego wlałam żółtka oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Szybko wyrobiłam ciasto, a następnie włozyłam do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowałam na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie ułożyłam ciasto. Nakłam widelcem. Piekłam na złoto przez 20 minut
  2. Bakłażan pokroiłam w plastry i moczyłam przez 30 minut w osolonej zimnej wodzie. Osuszyłam. Następnie na oliwie z oliwek bakłażana pokrojonego w kostkę podsmażyłam. Po 10 minutach dojadłam pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, pomidory oraz plasterki czosnku.
  3. Dla zwiększenia aromatu dodałam  pietruszkę ,bazylie  oregano  dodałam sól i pieprz wymieszałam wszystko. To dopiero smak polecam wszystkim wyłożyłam farsz do tarta lerek i podawałam do jedzenia.

Nie miałam Lutenicy a ona idealnie pasowała by do mojego dania sos jest znakomity :)

                            Propozycja  obiadu w akcji

 

wtorek, 24 lipca 2012, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Karkówka zapiekana w winie

    Zaraz ktoś powie upał, a ona picze mięso. Fakt gorąco jak diabli dziś dlatego mięsko zapeklowałam wieczorem a dziś o 5 rano wstawiłam. Piekło się spokojnie półt

  • Pieczarki faszerowane mięsem,papryką

    Faszerowane pieczarki to jedno z moich ulubionych dań. Wyglądają elegancko i smacznie. Na imprezy doskonałe. Składniki: pieczarki  20 szt mięsko mielone 50

  • Krokiety ziemniaczane

    Dziś będą ziemniaczki na obiad lecz trochę w innej wersji. Miłe dla oka i podniebienia.Nic trudnego za to smaczne i zachęcające do zjedzenia.   Składniki:

Komentarze
2012/07/24 17:00:19
To musi być niesamowite! :)
-
2012/07/24 17:09:17
po co moczylas tego baklazana w wodzie?
-
2012/07/27 09:43:45
Żeby zmiekł
-
2012/07/27 18:02:14
ale jego nei trzeba moczyc zeby zmiekl on mieknie w trakcie pieczenia. jego sie tylko soli zeby zetrzec goryczke ale nie moczy.
-
2012/07/27 18:04:03
Ja moczę :)
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel