Blog > Komentarze do wpisu
Chleb "w ciemno" POSTANOWIŁAM UPIEC CHLEB

Wzięłam udział w akcji pieczenia chleba  chleb "w ciemno" Włoski chleb czekoladowy Jest to mój pierwszy chleb robiony na zakwasie więc chwale się nim -wyszedł smaczny ciemny i taki jaki chciałam .

Zapraszam oto lista kto piekł ze mną chlebek http://kucharnia.blogspot.com/ 

A oto i przepis tego chlebka co upiekłam

Pain al Cioccolato wersja na zakwasie

Etap I - przygotowanie zaczynu, czyli tzw. biga

Biga:

28 g aktywnego zakwasu

1/4 szklanki (32g) mąki chlebowej

18 g wody w temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki naturalnego zaczynu (biga) wymieszać razem, aby dokładnie się połączyły.

Umieścić bigę w misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn).

Etap II - wyrabianie ciasta właściwego

cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej)( mój czekał 12 godzin i był idealny)

3 szklanki (ok. 393 g) mąki chlebowej

1 1/8 (248 g) wody

4 łyżki (71 g) miodu

1 łyżka ekstraktu waniliowego

4 łyżki (25 g) kakao

1/4 łyżeczki drożdży instant

1 łyżka soli

78 g chipsów czekoladowych (inaczej łezki czekoladowe, dropsiki czekoladowe)

Wszystkie składniki - z wyjątkiem chipsów czekoladowych - zagnieść razem, aby dokładnie się połączyły (używając miksera, wyrabiać na średnich obrotach) i aby gluten się uwolnił. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Odstawić na 5 minut, aby ciasto "odpoczęło", a następnie dodać dropsy czekoladowe i dokładnie zagnieść - ok. 1 minuty.

Przełożyć ciasto do dużej, lekko natłuszczonej misy, nakryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (powinno być ładnie wyrośnięte, czasem zajmie to mniej czasu, czasem trzeba dać ciastu czas i cierpliwie poczekać dłużej).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i podzielić na 2 części (jeśli chcecie więcej mniejszych chlebów, można podzielić inaczej), każda po ok. 454 g. Każdą z części uformować na kształt kuli i odstawić, by odpoczęły na kolejne 30 minut.

Po tym czasie nadać ciastu pożądany kształt - podłużnego lub owalnego bochenka, jak kto woli. Przełożyć do koszyka do pieczenia lub formy - w zależności od tego, w czym chleb będzie pieczony.

Koszyk powinien być wyłożony ściereczką oprószoną mąką, a forma wysmarowana olejem i oprószona - najlepiej otrębami. Odstawić do końcowego wyrastania na 2,5 godz. - 3 godz. Chleby powinny ładnie wyrosnąć. Ponownie, należy dać im na to czas i cierpliwie czekać, jeśli rosną za wolno.

Piekarnik nagrzać do temperatury 205 stopni. Na dnie piekarnika ułożyć żaroodporne naczynie wypełnione szklanką wody - będzie parowała w trakcie pieczenia, dzięki czemu skórka stanie się chrupiąca.

Piec 35-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy chleb jest już gotowy.

Upieczony chleb studzić przynajmniej 1 godzinę

 Upiekłam okrągły chlebek i prostokątny :)

Ja nie czekałam godziny został napoczęty po 25 minutach :) Bardzo mi się podobała akcja z pieczeniem chleba lubię pichcić i jeszcze nieraz coś upiekę pysznego .

 

środa, 10 kwietnia 2013, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Jajecznica ze szpinakiem,szczawiem i szczypiorem

    Dziś wam serwuje  na  śniadanko pyszną jajecznice ze szczawiem,szpinakiem i szczypiorkiem.Oczywiście smażone na maśle klarowanym. Składniki: pieczarki

  • Jaja faszerowane dorszem wędzonym

    Dziś jajeczka faszerowane pastą z dorsza wędzonego i innych składników,jakich- dowiecie się w trakcie. Składniki: dorsz wędzony 100 g jajka  6 szt majonez

  • Przyjemne z pożytecznym i Lubella

    Jak wiadomo śniadanie to najważniejszy posiłek człowieka , wybieramy przeważnie coś wartościowego do zjedzenia. Dzieci i młodzież zaś szukają słodkiego i lekkie

Komentarze
2013/04/10 19:54:42
Ja nie daję kakao, daje zioła i ziarna. Ostatnio nie piekę, ale nie wiem czy nie wrócę do tego, bo mąz narzeka.
-
2013/04/11 06:00:53
Polecam zrobić chlebek nie czuć kakao a smakuje rewelacyjnie .
-
2013/04/11 23:06:09
Joanno! Dziękuję za wspólne chlebowe chwile!
Pozdrawiam!
-
2013/04/14 03:05:05
fajnie bylo razem piec :)
-
2013/04/15 22:01:22
miło było razem brać udział w tej akcji :)
-
2013/04/17 00:54:27
Przyjemnie się piekło razem z tyloma osobami :-)
Pozdrawiam serdecznie, Bee z Magazynu Kuchennego
-
2013/04/17 06:03:52
Też podobała mi się akcja wspólne pieczenie i myślę , że będzie jeszcze nie jedna okazja by upiec coś razem :)
-
2013/04/19 20:01:15
miło było razem brać udział w tej akcji :)
-
2013/04/20 10:42:01
Myślę ze jeszcze nie jeden raz będziemy coś wspólnie piekli :)
-
2014/03/21 14:49:50
Bardzo dobry przepis, moje dzieci go uwielbiają
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel