Blog > Komentarze do wpisu
Chleb "w ciemno" POSTANOWIŁAM UPIEC CHLEB
Wzięłam udział w akcji pieczenia chleba chleb "w ciemno" Jest to mój pierwszy chleb robiony na zakwasie więc chwale się nim -wyszedł smaczny ciemny i taki jaki chciałam . Zapraszam oto lista kto piekł ze mną chlebek http://kucharnia.blogspot.com/ A oto i przepis tego chlebka co upiekłam Pain al Cioccolato wersja na zakwasie Etap I - przygotowanie zaczynu, czyli tzw. biga Biga: 28 g aktywnego zakwasu 1/4 szklanki (32g) mąki chlebowej 18 g wody w temperaturze pokojowej Wszystkie składniki naturalnego zaczynu (biga) wymieszać razem, aby dokładnie się połączyły. Umieścić bigę w misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn). Etap II - wyrabianie ciasta właściwego cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej)( mój czekał 12 godzin i był idealny) 3 szklanki (ok. 393 g) mąki chlebowej 1 1/8 (248 g) wody 4 łyżki (71 g) miodu 1 łyżka ekstraktu waniliowego 4 łyżki (25 g) kakao 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka soli 78 g chipsów czekoladowych (inaczej łezki czekoladowe, dropsiki czekoladowe) Wszystkie składniki - z wyjątkiem chipsów czekoladowych - zagnieść razem, aby dokładnie się połączyły (używając miksera, wyrabiać na średnich obrotach) i aby gluten się uwolnił. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Odstawić na 5 minut, aby ciasto "odpoczęło", a następnie dodać dropsy czekoladowe i dokładnie zagnieść - ok. 1 minuty. Przełożyć ciasto do dużej, lekko natłuszczonej misy, nakryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (powinno być ładnie wyrośnięte, czasem zajmie to mniej czasu, czasem trzeba dać ciastu czas i cierpliwie poczekać dłużej). Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i podzielić na 2 części (jeśli chcecie więcej mniejszych chlebów, można podzielić inaczej), każda po ok. 454 g. Każdą z części uformować na kształt kuli i odstawić, by odpoczęły na kolejne 30 minut. Po tym czasie nadać ciastu pożądany kształt - podłużnego lub owalnego bochenka, jak kto woli. Przełożyć do koszyka do pieczenia lub formy - w zależności od tego, w czym chleb będzie pieczony. Koszyk powinien być wyłożony ściereczką oprószoną mąką, a forma wysmarowana olejem i oprószona - najlepiej otrębami. Odstawić do końcowego wyrastania na 2,5 godz. - 3 godz. Chleby powinny ładnie wyrosnąć. Ponownie, należy dać im na to czas i cierpliwie czekać, jeśli rosną za wolno. Piekarnik nagrzać do temperatury 205 stopni. Na dnie piekarnika ułożyć żaroodporne naczynie wypełnione szklanką wody - będzie parowała w trakcie pieczenia, dzięki czemu skórka stanie się chrupiąca. Piec 35-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy chleb jest już gotowy. Upieczony chleb studzić przynajmniej 1 godzinę Upiekłam okrągły chlebek i prostokątny :) Ja nie czekałam godziny został napoczęty po 25 minutach :) Bardzo mi się podobała akcja z pieczeniem chleba lubię pichcić i jeszcze nieraz coś upiekę pysznego .
środa, 10 kwietnia 2013, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
danasoch
2013/04/10 19:54:42
Ja nie daję kakao, daje zioła i ziarna. Ostatnio nie piekę, ale nie wiem czy nie wrócę do tego, bo mąz narzeka.
2013/04/17 00:54:27
Przyjemnie się piekło razem z tyloma osobami :-)
Pozdrawiam serdecznie, Bee z Magazynu Kuchennego 2013/04/17 06:03:52
Też podobała mi się akcja wspólne pieczenie i myślę , że będzie jeszcze nie jedna okazja by upiec coś razem :)
2014/03/21 14:49:50
Bardzo dobry przepis, moje dzieci go uwielbiają
|
O mnie ![]() Joanna Gralik Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek. Kontakt do mnie reksio740@wp.pl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tweety na temat @GralikJoanna ![]() Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna. ![]() |