Blog > Komentarze do wpisu
Flaki wołowe na bulionie

Flaki wołowe

 

  • 1 kg flaków kupiłam w sklepie już gotowe
  • 1 łyżeczka mielonego  imbiru Kamis
  • 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki  suszonego majeranku
  •   gałka muszkatowa Kamis
  • sól
  •   pieprz biały mielony 1 łyżeczka Kamis
  • bulion:
  • 3 udka z  kurczaka
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki 
  • seler 300 gram
  • por 200 gram
  • ziele angielskie 3 szt Kamis
  • liść laurowy  3 szt Kamis
  • przecier pomidorowy 4 łyżki
  • sól do smaku

Bulion:

1. Do garnka włóż oczyszczone i umyte mięso, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy.

2. Zalałam  wodą, dodałam trochę soli i doprowadziłam  do wrzenia.

3.Przykryj pokrywką i gotowałam na małym ogniu  2 godziny  od czasu do czasu zbierając z powierzchni szumowiny.

4.Flaki opłukam pod bierzącą zimna wodą .

5. Włożyłam  do garnka, zagotowałam i odcedziłam .

6. Ponownie przełożyłam  do garnka i zagotowałam  i znowu odcedziłam.

7. Potworny zapach znika

8. Gotowy bulion odcedziłam, warzywa i mięso wyjęłam .

9. Do garnka przełożyłam flaki, zalałam bulionem pod przykryciem na małym ogniu godzinę .

10 Warzyw ugotowane wcześniej pokroiłam w słupki a mięso obrałam i pokroiłam drobno W razie potrzeby wywar uzupełniaj wrzątkiem.

11. Warzywa dodałam pod koniec gotowania, gdy flaki były już miękkie.

12. Całość doprawiłam imbirem, gałką muszkatołową, słodką papryką, pieprzem, majerankiem i przecierem pomidorowym .

13. Gotowałam jeszcze około 15 min i gotowe  pycha .

 

środa, 04 grudnia 2013, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Botwina z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

    Proponuję na dzisiejszy dzień coś szybkiego i na czasie, czyli botwinę. Jest to pyszna zupka chłodnik lub na gorąco. Smakuje wybornie. Składniki: 2 pęczek

  • Botwinka z warzywami

    Powiem wam, że to pierwsza zupa z botwinki w tym roku. Pomimo, że buraczki ciągle jeszcze małe, ale już na tyle duże, że jest co do zupy wkroić, w tym przy

  • Szczawiowa z wkładką

       No to może dziś zrobimy delikatniejszą zupkę, na mięsku z dodatkiem śmietany :) Składniki: szczaw 2 porządne garście umytego i bez okonków szc

O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.