Blog > Komentarze do wpisu
Flaki wołowe na bulionie

Flaki wołowe

 

  • 1 kg flaków kupiłam w sklepie już gotowe
  • 1 łyżeczka mielonego  imbiru Kamis
  • 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki  suszonego majeranku
  •   gałka muszkatowa Kamis
  • sól
  •   pieprz biały mielony 1 łyżeczka Kamis
  • bulion:
  • 3 udka z  kurczaka
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki 
  • seler 300 gram
  • por 200 gram
  • ziele angielskie 3 szt Kamis
  • liść laurowy  3 szt Kamis
  • przecier pomidorowy 4 łyżki
  • sól do smaku

Bulion:

1. Do garnka włóż oczyszczone i umyte mięso, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy.

2. Zalałam  wodą, dodałam trochę soli i doprowadziłam  do wrzenia.

3.Przykryj pokrywką i gotowałam na małym ogniu  2 godziny  od czasu do czasu zbierając z powierzchni szumowiny.

4.Flaki opłukam pod bierzącą zimna wodą .

5. Włożyłam  do garnka, zagotowałam i odcedziłam .

6. Ponownie przełożyłam  do garnka i zagotowałam  i znowu odcedziłam.

7. Potworny zapach znika

8. Gotowy bulion odcedziłam, warzywa i mięso wyjęłam .

9. Do garnka przełożyłam flaki, zalałam bulionem pod przykryciem na małym ogniu godzinę .

10 Warzyw ugotowane wcześniej pokroiłam w słupki a mięso obrałam i pokroiłam drobno W razie potrzeby wywar uzupełniaj wrzątkiem.

11. Warzywa dodałam pod koniec gotowania, gdy flaki były już miękkie.

12. Całość doprawiłam imbirem, gałką muszkatołową, słodką papryką, pieprzem, majerankiem i przecierem pomidorowym .

13. Gotowałam jeszcze około 15 min i gotowe  pycha .

 

środa, 04 grudnia 2013, rozowakuchnia

Tasty Query - recipe search engine
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja
trwa inicjalizacja

Katalog-blogow.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.