Blog > Komentarze do wpisu
Olej Rzepakowy -Slow Cooker - Golonka wieprzowa

Pokaże wam dzisiaj mój test wolnowaru który dostałam do Redccon.pl

Wolnowaru użyłam  w swojej kuchni chcąc  poznać jego  zalety i wady podczas intensywnego użytkowania. Urządzenie służy to powolnego gotowania w niskiej temperaturze. 

 

Na dzisiaj przygotowałam specjalnie golonkę wieprzową przyrządzoną na oleju rzepakowym  przygotowaną  w Slow Cooker

 

  • 3 małe golonka wieprzowe
  • olej rzepakowy 50 ml
  •  1 kg drobniejszych ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 4 marchewki
  • 4 kostki drobiowe
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • tymianek
  • czosnek 6 ząbków
  • 1,5 szklanki  piwa -Miałam Książęce
  • woda 2 litry



1. Golonki umyłam  nad gazem opaliłam dokładnie a potem nożykiem ostrym dokładnie oskrobałam .

2. Natarłam tymiankiem , solą i pieprzem mielonym. Obsmażyłam na patelni na oleju rzepakowym z obu stron.

3. Do wrzątku 2 litry wrzuciłam kostki drobiowe  i chwile trzymałam do rozpuszczenia .

4. Wlałam bulion do  slow cooker ułożyłam golonki  obsmażone, dodałam obrane ząbki czosnku, cebule , ziele angielskie , liść laurowy.


5.  Dodałam piwo na końcu. 

6. Przykryłam, gotowałam na poziomie 2 przez 6 godzin .

7.Nie podnosiłam pokrywki wcale po 6 godzinach wyjęłam i podałam z marchewka i ziemniakami z wody.

8 .Smak niepowtarzalny piwo dodało pikanterii . Golonki nie jadłam nigdzie lepszej,  jest  delikatna , mięso odchodzi od kości.

9. Każdemu polecam wolnowar  możesz śmiało iść na zakupy i nic nie przywrze i nie przypali się

 

 

 

 

 

Wolnowar jest sterowany elektronicznie ,ma tylko dwa przyciski do sterowania nie ma żadnej filozofii w obsłudze .

 


  Prażenie w wysokiej temperaturze, czyli po prostu smażenie, duszenie w średniej temperaturze - zwartość garnka wtedy bulgocze oraz powolne gotowanie - wtedy zwartość delikatnie "pyrkocze". Po ugotowaniu potrawy mamy jeszcze możliwość podtrzymania ciepła przez 2 godziny.

W wolnowarze możemy przygotować zupy, gulasze, bigos, curry, sosy, ugotować mięso, oraz wszystkie inne potrawy, które gotujemy w garnkach, zapiekamy lub na początku smażymy, a potem dusimy.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zamierzam go używać w mojej kuchni , mogę powiedzieć , że jest jednym z najbardziej wartościowych olejów roślinnych . Naje się idealnie do sałatek jak i do smażenia. Usmażyłam na nim golonkę i jestem zadowolona ze swojego wyboru.

Dodam jeszcze że olej rzepakowy pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi i pozwala utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu .

jeden z najbardziej wartościowych olejów roślinnych, ponieważ posiada najkorzystniejszy z żywieniowego punktu widzenia skład kwasów tłuszczowych. Jest bogatym źródłem kwasów omega-3, których brakuje w naszej diecie. W dodatku idealnie nadaje się zarówno do sałatek jak i smażenia.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/konkursy/news-konkurs-pokochaj-olej-rzepakowy,nId,1071654?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox



 


środa, 18 grudnia 2013, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Dzbanek Onyx z wkładem magnezowym

    Witajcie kochani dziś porozmawiamy o dzbankach i wkładach filtrujących wodę. Jak wiadomo czysta pitna woda jest zbawieniem dla naszego organizmu. Nawodnieniu or

  • Kobiece dolegliwości i ratunek jak z bajki Alladyn

    Ostatnio szukałam w sieci naturalnych kosmetyków no i znalazłam. Potrzebowałam wkładek i podpasek bo ostatnio jestem bardzo wrażliwa i wszystko mnie uczula gryz

  • Sałatka z kurczakiem

    Kochani zobaczcie jakie to przepyszne przyprawy mam. Dziękuję Kociołek smaków że mogłam wypróbować i się przekonać jak smakują. Jeśli macie chęć na nie to zapra

Komentarze
Gość: majka190382, *.teleinfo.grajewo.net
2014/02/15 11:29:21
Mniam..Asiu,ale mi smaka narobiłąś :)
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel