Blog > Komentarze do wpisu
Panga w zalewie octowej

Panga w zalewie octowej smażona na oleju rzepakowym  idealna na wigilijne danie.

Wyszła bardzo smaczna i miała lekko słodkawy smak .

 

Panga płaty 1,5 kg

mąka 200 gram

sól i pieprz do smaku sok  z cytryn do skropienia ryby

olej rzepakowy do smażenia ryby 200 ml

 

Zalewa octowa:
1 szklanka octu spirytusowego 10%
1,5 litra wody
3 liście laurowe Kamis
kilka ziaren czarnego pieprzu Kamis
kilka ziaren ziela angielskiego Kamis
pieprz biały mielony Kamis
cukier 3 łyżki
 sól 2 łyżeczki
3 duże cebule

 

Płaty rybne odsączyć z nadmiaru wody.
Osolić , doprawić sokiem z cytryną i pieprzem  obtoczyć w mące .
Smażyć na oleju rzepakowym z obu stron na rumiany kolor .
Gdy będą rumiane przełożyć je do naczynia, aby ostygły.
Cebulę pokroić w talarki.
W garnku zagotować wodę z octem i przyprawami.
Na koniec dorzucić cebulę i gotować jeszcze chwilę.
Gotową zalewę przelać do naczynia .
Połowę zalewy położyć na dno i przełożyć rybą tak aby na wierzchu też była cebula .

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zamierzam go używać w mojej kuchni , mogę powiedzieć , że jest jednym z najbardziej wartościowych olejów roślinnych . Naje się idealnie do sałatek jak i do smażenia. Usmażyłam na nim żeberka w miodzie i jestem zadowolona ze swojego wyboru.

Dodam jeszcze że olej rzepakowy pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi i pozwala utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu .


poniedziałek, 23 grudnia 2013, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Śledzik ze szczypiorkiem i śliwką suszoną #SEKO

    Dziś pyszna przystawka, świetnie wygląda i przyjemnie smakuję.Polecam wam spróbować zrobić i posmakować. Nie stawiajcie od razu krzyżyka bo śledź bo śliwka . Ca

  • Śledzie z masłem

    Postanowiłam wypróbować przepis mojej babci,czyli masło zmieszane z solą jako dodatek do smażonego śledzia. Rybka świetna i delikatna. Składniki: śledzie małe 2

  • Polędwica z łososia w placku do tortilli

    Idealna przekąska na piątek dla tych co poszczą , a więc pościmy i nie jemy mięska . Za to łosoś w sosie koperkowym może być. Składniki na placki tort

Komentarze
Gość: majka190382, *.teleinfo.grajewo.net
2014/02/15 11:31:06
Ryba w occie, też obie jest pyszna
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel