Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycja tradycją ale pierogi zawsze były i będą na stole Wigilijnym. Nawet na Sylwestra pasują,  bo kto ich nie lubi :)

Ciasto pierogowe:
4 szklanki mąki

2 łyżeczki soli
2 łyżeczki oleju rzepakowego
około 2 szklanek wrzącej wody( Jak za mało dolać więcej to zależy od mąki )
Farsz:
  4 garście suszonych grzybów ( prawdziwki , kozlaki  )

  1 kg kiszonej kapusty
   2 marchewki
  listek laurowy  Kamis 3 szt

ziele angielskie Kamis  3 szt

sól i pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego

1.  Kapustę moczymy , kroimy drobno i do garnka.

2. Gotujemy i dusimy , dodajemy ziele angielskie , listek laurowy  i drobiowy rosołek .

3. Dusimy na odrobinie oleju , doprawiamy solą i pieprzem .

4. Dodajemy startą marchew.

5. Grzyby zalewamy wrzątkiem zostawiamy na godzinę , kiedy woda ostygnie myjemy grzyby i przekładamy do czystej gorącej wody jeszcze raz płuczemy i dodajemy do kapusty .

6. Grzyby jak są większe to kroimy drobniej,  a jak są małe to wcale nie kroimy.

Ciasto pierogowe:

1. Mąkę wsypujemy do miski robimy wgłębienie w niej , dodajemy sól.

2. Wlewamy wrzątek i mieszamy łopatka drewnianą .

3. Na koniec dodajemy oleju , ciasto zagniatamy jest elastyczne.

4. Wałkujemy wycinamy szklanką kółka i nakładamy farsz kapuściany, zlepiamy brzegi .

5. Wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i oleju . Gotujemy 3-5 minut.

6. Po ugotowaniu i odsączeniu z wody smażymy.

 

 



 

poniedziałek, 30 grudnia 2013, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką

    Uwielbiam pierogi domowej roboty,wiem jakie mięsko daje i przyprawy. Niebo w gębie tak mawia mój mąż i wcale mu się nie dziwię bo sama przyznaje mu rację jedząc

  • Pierożki z kapustą i pieczarkami

    Zachciało się pierożków oj zachciało.Mimo upału wzięłam się do roboty od samego rana bo wiadomo , że kapusta potrzebuje trochę czasu by dojść do siebie. Składni

  • Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiem

    Lubię nie planować tylko tak chop siup co przyjdzie do głowy.Dziś też tak było, właśnie w ten sposób powstały pierożki z mięsem.Pycha, ten smak smażonego boczku

Komentarze
Gość: majka190382, *.teleinfo.grajewo.net
2014/02/15 11:33:33
Bez nich nie wyobrażam sobie świąt
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel