Blog > Komentarze do wpisu
Donaty kolorowe

Postanowiłam dzisiaj zrobić Donaty .

Niedługo  wielkimi krokami wpadnie tłusty czwartek więc czas wypróbować smakołyki

Składniki:
  • 3 jajka,
  • 200g śmietany 16%,
  • 250g cukru pudru Kupiec
  • 500g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu Kamis
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia Rapso

1. Zmiksowałam jaja z cukrem na puch.

2. Do zmiksowanych jaja dodajemy śmietanę cynamon szczyptę soli  mieszamy .

3.Teraz dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą.

4. Zagniatamy ciasto, wstawiamy do lodówki na godzinę- dwie.


5. Wałkujemy ciasto na 1,5 cen podsypujemy mąką by się nie kleiło   i wycinamy szklanka kółka i kieliszkiem dziurkę w środku .

6. Smażymy na głębokim oleju obracając widelcem.

7. Wyjmujemy i kładziemy na ręczniku papierowym aby odciekły z tłuszczu , możemy już na ręczniku zostawić i polewać lukrem i polewą .

8. Zrobiłam różne lukry aby była różnorodność .

Lukier pomarańczowy:

cukier puder 100 gram

mleko 3 łyżki

barwnik spożywczy pomarańczowy 5 kropel

skórka pomarańczowa kandyzowana 2 garście

Składniki mieszamy ze sobą i polewamy Donaty posypując skórką pomarańczową kandyzowaną .

Polewa czekoladowa:

czekolada100 gram

mleko 3 łyżki

Mieszamy składniki do rozpuszczenia ( mleko i czekoladę w kąpieli wodnej ) , polewamy Donaty i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Lukier malinowy:

sok malinowy 3 łyżki

mleko 2 łyżki

kolorowa posypka do posypania

cukier puder 100 gram ( jak za gęste dodać soku malinowego)

Składniki połączyć razem i polewać Donaty posypując czekoladową  posypką.


niedziela, 26 stycznia 2014, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Muffiny waniliowe z orzechami

    Te małe cudaki każdy z nas lubi. Takie to niby nieporadne, a jakie smaczne. Dodatek orzechów idealnie komponuje się w smaku. Biorę udział w wypiekaniu Ciasto n

  • Babeczki z jabłkami

    Jabłuszka czerwone, zielone czy żółte pyszne i zdrowe.Możemy je jeść na "surowo", parzone, duszone gotowane czy smażone.Dziś wam proponuje babeczki z jabłkami i

  • Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem)

    Coś innego, smacznego i kolorowego,myślę , że przypadnie wam do gustu ten mały smakołyk.Moi domownicy byli zachwycenie i zadowoleni , każdy dostał swoje małe ci

Komentarze
Gość: majka190382, *.teleinfo.grajewo.net
2014/02/11 13:02:42
Mniam..pyszności ..uwielbiam
-
2014/02/11 19:34:19
ślinka cieknie na sam widok :)
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel