Blog > Komentarze do wpisu
Wypiekanie na śniadanie

 Zabawa się zaczyna dziewczyny i jak tam wasz chałki ? Moja się piecze  , a ja pisze sobie tutaj co mi ślina na język przyniesie :) Dobra dosyć wygłupów . Postanowiłam wziąć udział  we wspólnym pieczeniu chałki u mnie to debiut więc sama jestem ciekawa jak mi wyjdzie , jaka będzie w smaku . Przepis jest od Tatter

 Chałka z makiem

330g białej maki pszennej wysoko glutenowej
670g białej maki pszennej chlebowej
55g cukru
75g żółtek
140g jajek
75g oleju
320g wody
19g soli
25g świeżych drożdży
3 czubate łyżeczki suchego maku
żółtko roztrzepane z łyżką wody

1.Wszystkie składniki mokre dodaje do miski


2. Teraz składniki suche  , mieszam wszystko razem i zagniatam ciasto


3.  Ciasto podzieliłam na 9 kul  i zostawiłam pod ściereczką na 15 minut zostawiam tak.

4. Każdą kule rozwałkowałam na 25 cm, zaplotłam 3 chałki po 3 warkocze zostawiłam na naoliwionej blasze do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny.

5.Chałkę posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Wsunęłam do pieca o temp. 195 stopni i piekłam ok. 20 minut. Po 15 minutach wyjęłam challah z pieca i raz jeszcze posmarowałam ją roztrzepanym żółtkiem.


 

 

Robiłam chałki na macie oraz piekłam na niej  .Dostałam ja od Emako.pl

Jest dokonała ma najlepsze cechy jakie można mieć :

  • wykonana z najwyższej jakości nowoczesnego silikonu,
  • ciasto nie przywiera tak jak do tradycyjnej stolnicy - dlatego nie trzeba jej smarować i posypywać,
  • posiada pomocne miarki, 
  • higieniczna, bo nie wchłania zapachów,
  • wytrzymuje wysokie temperatury: można używać bezpośrednio w piekarniku (bez papieru do pieczenia!) lub mikrofalówce,
  • wytrzymuje również niskie temperatury, nawet zamrażanie,
  • wyjątkowo łatwa w myciu, także w zmywarce,
  • praktyczna w przechowywaniu, ponieważ można ją zwijać,
  • może służyć także jako podstawka pod gorące naczynia,
  • przylega dobrze do blatu i nie ślizga się, 
  • chroni blat przed wycieraniem, zabrudzeniem i zarysowaniami (np. od foremek),
  • zadziwiająco lekka i poręczna, wygodny wymiar 50 x 40 cm,
  • markowy produkt - naprawdę wysoka jakość i bezpieczeństwo dla zdrowia.

Jest warta swojej ceny jako stolnica sprawuje się doskonale , od tej przy z nią się nie rozstanę będzie towarzyszyć mi przy pizzy bułkach chlebie czy cieście drożdżowym .

 

 

Piekły ze mną :

 

Marghe z blogu Po prostu Marghe
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Lidia Wesołowska z blogu
Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki
Małgorzata z blogu Smaki Alzacji
Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie

Alina z blogu Ala piecze i gotuje
Iza z bloga Smacznapyza



 

 

 

 

 





sobota, 15 lutego 2014, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

    Komu komu bo idę do domu hi hi .Zapraszam was na pyszne delikatne i pulchne bułeczki drożdżowe ze śliwkami.Sezon mamy więc smakołyk na czasie. Składniki: mąka p

  • Drożdżówki z agrestem

    Agrest pomału się kończy, jaka szkoda bo ciasta czy bułeczki z nim są przepyszne. Właśnie zrobiłam drożdżowe z czerwonym agrestem i wyszły rewelacyjne. Składnik

  • Chleb foremkowy razowy

    Wstałam dziś wcześniej i zabrałam się za robienie chlebka.Na dziś więc polecam razowy chlebek ze słonecznikiem.Skórka chrupiąca i ten zapach upieczonego chleba.

Komentarze
Gość: majka190382, *.teleinfo.grajewo.net
2014/02/15 11:40:57
Pysznosci taka domowa chałka :0
-
2014/02/15 12:14:12
Chałka przecudnej urody, dziekuje za wspólny czas :-)
-
2014/02/15 20:04:56
Zabawa trwa i to jaka smaczna:)
-
Gość: Monika Kwiatkowska, *.unitymediagroup.de
2014/02/15 20:56:09
Wspaniała chałka. Dzięki za wspólną zabawę :)
-
Gość: plocia, *.tvteletronik.pl
2014/02/16 21:04:36
Uwielbiam świeżą chałkę z masełkiem, Joanno podeślij mi jedną :D
-
Gość: Alina W, *.leon.com.pl
2014/02/16 21:32:52
Taka złociutka ta Twoja chałka, super. Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego,,,
-
2014/02/17 09:10:12
dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
2014/02/17 09:44:00
chałka wygląda bardzo pysznie :)
-
2014/02/17 10:17:22
Super chałka :) dziękuje za wspólne pieczenie :)
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel