Blog > Komentarze do wpisu
Kulebiak z olejem rzepakowym

Dzisiaj pokaże wam jak się robi kulebiak . Pyszny i w postaci  pieroga. Moja rodzina go uwielbia , ja zresztą  też. Farsz jest duszony i smażony na oleju rzepakowym .

 

Kulebiak z kapustą kiszoną pieczarkami i grzybami leśnymi.

  • 1/2 kg mąki
  • 30  g drożdży
  • 1 szk. mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 dag masła
  • Farsz:
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • Pieczarki 400  gram ( starte na tarce na wiórka)
  • Suszone grzyby dwie garście ( zamoczyć na całą noc rano odcisnąć z wody i pokroić drobno )
  • Sól
  • Pieprz biały mielony szczypta
  • Papryka mielona ostra
  • Olej rzepakowy  do smażenia i duszenia ( tak 100 gram )
  • Liść laurowy i ziele angielskie po 3 szt
  • Dodatkowo:
  • Jajko do posmarowania kulebiaków-rogalików

 

Rozczyn:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku ( połowa szklanki) z dodatkiem cukru i trzech łyżek mąki.

Etap1

Rozczyn dodajemy do mąki ( dwadzieścia minut mi pracował ). Dodajemy pozostałe składniki ( czyli jaj roztrzepujemy dodajemy resztę mleka soli rozpuszczone masło ) Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Etap2

Kapustę płuczemy i siekamy ( ja to robię nożyczkami raz dwa tnę ją prosto na patelnie}. Dodajemy kilka łyżek oleju rzepakowego , liście laurowe oraz przyprawy do smaku i dusimy do miękkości co jakiś czas mieszając.  Dodajemy pieczarki starte na wiórka i odciśnięte z wody jeśli będzie oraz pokrojone gdyby suszone przygotowane z dnia poprzedniego .

Etap3

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy . Wycinamy miseczką kółka dosyć spora  ma być. Na środku układamy farsz i zlepiamy jak pieroga  . Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Smacznego . Można podać z barszczem jednak ja uwielbiam jeść je same zaraz po upieczeniu.



"Olej rzepakowy, który w polskiej kuchni znany jest od lat, przeżywa swoją drugą młodość! Zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega- 3, które pozytywnie wpływają na pracę serca, mózgu i oczu.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego…..”

Dla mnie  jest idealnym olejem do smażenia i jako dodatek do sałatek .

 

 

 

piątek, 16 maja 2014, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Karkówka zapiekana w winie

    Zaraz ktoś powie upał, a ona picze mięso. Fakt gorąco jak diabli dziś dlatego mięsko zapeklowałam wieczorem a dziś o 5 rano wstawiłam. Piekło się spokojnie półt

  • Pieczarki faszerowane mięsem,papryką

    Faszerowane pieczarki to jedno z moich ulubionych dań. Wyglądają elegancko i smacznie. Na imprezy doskonałe. Składniki: pieczarki  20 szt mięsko mielone 50

  • Krokiety ziemniaczane

    Dziś będą ziemniaczki na obiad lecz trochę w innej wersji. Miłe dla oka i podniebienia.Nic trudnego za to smaczne i zachęcające do zjedzenia.   Składniki:

Komentarze
Gość: blueberry, 176.116.153.*
2014/05/16 14:26:53
przyznaje, ze juz kiedys kulebiak przerosl moje umiejetnosci kulinarne, ale ze szybko nie rezygnuje sprobuje wykorzystac twoj przepis. wydaje mi sie, ze takie kulebiaki mozna zaserwowac podczas kolacji z goraca herbatka multivitamin z teekanne, ewentualnie mozna zjesc kulebiaczki na drugie sniadanie. ostatnim razem jak probowalam zrobic kulebiaki to niestety ciasto bylo wodniste i nie dalo sie go uratowac. moze tym razem bedzie lepiej.
-
2014/05/17 09:24:40
Robilam pierwszy raz kulebiaka w takiej formie i powiem ci , że obawiałam się na początku co z tego wyjdzie. Mała rada wyrabiaj ciasto na ceracie takie co kiedyś nasze babcie miały i zbytnio nie podsypuj mąką ,a jeśli będzie nadal lepiące dodaj odrobinkę oleju i wyjdzie na 100 % pozdrawiam Joanna.
-
Gość: madzia34, *.cnet2.gawex.pl
2014/05/18 19:07:21
hm,właściwie to chyba nigdy nie jadłam,owszem pierogi tak ale kulebiaka nigdy.................czas chyba wziąść sie za robote i samemu zrobić!!
-
Gość: kasiap, 79.162.234.*
2014/05/18 19:09:00
mhhh. Pycha Uwielbiam takie połączenie. Na pewno zagości na moim stole
-
Gość: majka190382, *.teleinfo.grajewo.net
2014/05/21 08:58:13
Wyglada obłednie, napewno smakuje wysmienicie
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel