Blog > Komentarze do wpisu
Torcik fasolowy z bitą śmietaną

Mój blog został zaproszony do zabawy konkursowej „PrzyGotuj się na
nagrody”. Oprócz mnie wzięło udział jeszcze jedenaście innych blogów .
Przyszła paczka niespodzianka, było to bardzo miłe. Dziękuję Tobie"
Madziu . " Dostałam zadanie do wykonania, aby przygotować danie w
naczyniu żaroodpornym PYREX . W moim daniu miał być użyty co najmniej
jeden produkt z Tesco, który dostałam w paczce . Postanowiłam zrobić
coś, czego nigdy nie było na moim blogu , a od dawna miałam chęć to
zrobić.

Te pyszne ciasto nie ma mąki , jest pełne bakalii , niezbyt słodkie
przełożone bitą śmietaną . Po prostu pyszne!

Moja mała rada : pamiętajcie by naczynie żaroodporne wysmarować
tłuszczem i posypać bułka tartą



Torcik fasolowy z bitą śmietaną :

Użyłam składniki z Tesco

*0,5 g fasoli odsączonej z puszki ( dwie puszki jedna czerwona druga
biała HARICOT TESCO)

* 4 jaja,

* 150 gram cukru trzcinowego TESCO

* 4 łyżki kakao,TESCO

* proszek do pieczenia 2 łyżeczki TESCO

*daktyle bez pestek 75 g TESCO

*tropical mix 80 g TESCO

*oliwa z oliwek ekstra virgin 5 łyżek TESCO

Fasolę odsączamy i mielimy na najmniejszych oczkach jakie macie w
maszynce, lub miksujemy blenderem .

Dodajemy jaja i całość dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy
zmielony cukier trzcinowy przesiany razem z proszkiem do pieczenia i
kakao.

Mieszamy chwilę i dodajemy bakalie ( daktyle i miks) oraz oliwę,
kontynuujemy mieszanie do połączenia się składników. Gotowe ciasto
przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 40 minut w 180
stopniach.

Ciasto nie wyjdzie nam wysokie.

Dodatkowo:

śmietana kremowa TESCO 500 ml

żelatyna 5 łyżeczek

cukier puder 3 łyżki



Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody i podgrzewamy w mikrofali
do rozpuszczenia, dodajemy do niej 3 łyżki cukru pudru i 4 łyżki
śmietany ubitej. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną żelatynę przekładamy do śmietany i całość delikatnie
miksujemy do połączenia składników - mamy już pewność , że nie będzie
grudek .

Ciasto kroimy w poprzek i przekładamy śmietaną . Dociskamy i
dekorujemy śmietaną i chrupkami w czekoladzie.

 

 

 

IMG_2068 

 

 

 

IMG_2042

 

IMG_2046

 

IMG_2054

 

 IMG_2059

 

IMG_2070

 

IMG_2078

 

IMG_2080

 

IMG_2040

 

IMG_2038

 

IMG_2021

 

 

IMG_2023IMG_2024

 

 IMG_20111

 

 

 

 

IMG_2010

 

sobota, 22 listopada 2014, rozowakuchnia
Tagi: tesco
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/22 10:50:48
Fasolowy..jeszcze nigdy nie jadłam ani nie robiłam.Wygląda wspaniale.
-
Gość: asia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/11/22 10:53:42
NIE PRZYPUSZCZAŁAM ŻE FASOLKA MOŻE POSŁUŻYĆ ZA MĄKĘ!!!!ŚWIETNA ALTERNATYWA I DO TEGO ZDROWA!!!ASIU WIĘCEJ TAKICH PRZEPISÓW POPROSIMY :)
-
Gość: madzia34, *.cnet2.gawex.pl
2014/11/22 10:54:09
normalnie jestem w szoku,czy nie czuc smaku fasoli??musze koniecznie takie zrobic:)
-
Gość: Małgorzata, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/11/22 10:54:42
Następne pyszne ciasto, wygląda na ogrom pracy, ale mimo to chętnie bym skosztowała bo uwielbiam bitą śmietanę, po prostu ślinka sama cieknie
-
2014/11/22 10:55:06
Bardzo oryginalny przepis i smakowicie wygląda! Zazdroszczę wielkiego talentu kulinarnego i głowy pełnej pomysłów
-
Gość: aga, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/11/22 10:58:29
Jeszcze nigdy nie widziałam ciasta z fasoli! Pewnie musi byc smaczne tak jak wygląda ;)
-
2014/11/22 11:02:00
Asiu ale cudne ciasto, mniam aż dostałam ślinotoku :-) rewelacyjne :-) powodzenia i życzę Ci, abyś wygrała :-)
-
Gość: Iwona, *.centertel.pl
2014/11/22 11:34:18
Ciasto wygląda obłędnie, perfekcja w każdym calu. Nigdy nie jadłam takiego połączenia ale nie zawahałabym się spróbować tak pysznie wyglądającego ciasta. Pozazdrościć takich umiejętności kulinarnych
-
Gość: Kasia S, *.przeworsk.mm.pl
2014/11/22 11:35:04
Świetny pomysł z tą fasolą :) a jaka piękna dekoracja :)
-
2014/11/22 11:49:26
Gdybym nie wiedziała, że to fasola, to w życiu bym nie pomyślała. Gratuluję. Wypiek jest niezwykle elegancki i z pewnością smaczny!
-
2014/11/22 11:57:40
Brzmi kusząco, ciasto zapewne jest wilgotne i miękkie. Musiało być pysznie ;)
-
2014/11/22 13:37:22
może być ciekawy w smaku lecz ja jak coś robię słodkiego to raczej w mojej kuchni stosuje produkty bez laktozy, a tu by cierpiała moja córa. Po za tym, Joasiu mam ograniczone narazie możliwości
-
2014/11/24 10:20:57
Joasiu bardzo ciekawy przepis, a torcik wygląda bardzo smakowicie :)
-
Gość: majka190382, *.teleinfo.grajewo.net
2014/11/25 07:54:20
Ciekawy przepis, nigdy nie jadłam fasolowego tortu
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel