Blog > Komentarze do wpisu
Mini pizza na średnim cieście z serem Korycińskim Czesławy Zarzeckiej

No to kochani dzisiaj was zaskoczę smacznym specjałem w mini  pizzach .

Moje mini pizze dzisiaj są wyjątkowe . Właściwie mają wyjątkowy składnik , a jest nim ser Czesławy Zarzeckiej o smaku pomidorów suszonych bazyli i czosnku w prost idealny składnik :) 

Najważniejsze informacje o serze Czesławy Zarzeckiej dowiecie się tutaj 

 Jeśli jednak nabrałeś chęci i szukasz swojego smaku zapraszam  na stronkę o ofertach smaków do Pani Czesławy  Zarzeckiej  tu 

 IMG_3659

 

 IMG_36471

IMG_3613

 

Ser Koryciński „Swojski” – to produkt regionalny, wytwarzany w znajdującej się w północno-wschodzniej części Polski podlaskiej gminie Korycin. Powstała w XVI wieku wieś, o tej samej nazwie, to urokliwy, wyróżniający się czystym środowiskiem, teren wtulony pomiędzy Puszczę Knyszyńską a Biebrzański Park Narodowy. Mieszkańcy Korycina, jak głosi legenda, nauczyli się produkcji serów od Szwajcarów, którzy w czasie potopu szwedzkiego, w latach 1655 - 1660, brali udział, po stronie Polskiej, w walkach na Podlasiu. Niektórzy ranni żołnierze wracali do zdrowia w folwarku Kumiała w okolicach Korycina. Część z nich osiedliła się w Polsce na stałe i przekazała recepturę wyrobu sera miejscowej ludności.

Ser koryciński wyrabia się ze świeżego, niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki i soli, która pełni również funkcję naturalnego konserwantu. W tradycyjnej technologii produkcji podpuszczkę, czyli enzym odpowiedzialny za koagulację (ścinanie się) mleka, pozyskiwano ze startych na proszek żołądków cielęcych. Dziś używana jest wyłącznie podpuszczka mleczarska.
W kolejnym etapie produkcji ser, posiadający jeszcze postać skrzepu, formowany jest w owalną bryłę o średnicy 30cm i wadze dochodzącej nawet do 3.5kg. Na wyprodukowanie takiej ilości sera potrzeba około 30 litrów mleka.
W końcowym etapie produkcji ser, w odpowiedniej formie, przenosi sie do chłodnego pomieszczenia. Tam, właściwie pielęgnowany, leżakuje od kilku dni do nawet dwóch miesięcy, aż uzyska pożądane stadium dojrzewania.
Współcześnie, podążając za kulinarnymi upodobaniami klientów producenci wzbogacają ser różnego rodzaju naturalnymi dodatkami takimi jak: suszone zioła i owoce, czosnek a nawet orzechy włoskie czy oliwki. Okres leżakowania sera jest także znacznie krótszy.

Ser Koryciński „Swojski” to produkt całkowicie naturalny. Nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników. To ser dojrzewający, zmieniający swój smak, konsystencję i barwę w zależności od okresu leżakowania. Jest produktem zdrowym, posiadającym wysokie walory odżywcze, produkowanym ze świeżego, surowego mleka pochodzącego od krów swobodnie pasących się na zielonych łąkach malowniczego Podlasia.
Ser Koryciński „Swojski” jest doceniany nie tylko przez ludność lokalną. Zyskuje coraz większe uznanie w Polsce i poza jej granicami. Ciesząc się uznaniem klientów zdobył wiele prestiżowych nagród, m.in. w 2004r. został uhonorowany Perłą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
W 2005 roku Ser Koryciński „Swojski” został wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zaś w sierpniu 2012r. został zarejestrowany przez Komisję Europejską uzyskując certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, który ogranicza jego produkcję wyłącznie do terenów trzech gmin województwa podlaskiego, znajdujących się w powiecie sokólskim: gminy Korycin, Suchowola oraz Janów.


W zależności od naszych upodobań smakowych u Pani Czesławy Zarzyckiej  możemy zamówić smak według swojego upodobania .

 

IMG_3610

 

 

IMG_3615

 

Mini pizza :

500 gram maki typ 500 Młyn Kopytowa 

40 g drożdży świeżych

woda 250 m ciepła

cukier 1 łyżeczka

sól pół łyżeczki

Dodatkowo :

200 g sera Korycińskiego  o smaku   suszonych pomidorów Bazyli i czosnku Czesławy Zarzeckiej 

pieczarki  10  szt

bazylia i oregano po 1 łyżeczce

papryka czerwona 1 szt

keczup 100 gram

 

Do miski wsypujemy make i robimy w niej dołek .

W szklance ciepłej wody rozrabiamy drożdże z cukrem  .

Rozrobione drożdże wlewamy w zagłębieniu  mąki i delikatnie mieszamy i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Dodajemy sól i wyrabiamy ciasto , zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcję z których robimy placuszki.

Każdy placuszek smarujemy keczupem .

Posypujemy ziołami.

Kroimy paprykę i pieczarki drobno w plastry i paseczki.

Ser Koryciński z suszonym pomidorem, bazylią i czosnkiem kroimy w plastry , kostkę lub jak kto woli .

Każdy placuszek posypujemy papryką pieczarkami i serem Korycińskim .

Zapiekamy 25 minut w 170 stopniach .

Ser Koryciński z suszonym pomidorem, bazylią i czosnkiem rozpuszcza się podczas pieczenia . Jest idealnym składnikiem do pizzy . Wzbogacony smak sera jest bardzo wyraźny i smaczny .

poniedziałek, 19 stycznia 2015, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

Komentarze
2015/01/19 15:05:06
ależ cudny ser! Uwielbiam koryciński, ale wersji z pomidorami jeszcze nie próbowałam. Pizza z nim pewnie smakuje wyśmienicie! w wersji mini są w sam raz do zabrania na piknik lib do pracy;)
-
Gość: Kasia S, *.konin.mm.pl
2015/01/19 15:09:22
ale pyszności :)
bardzo ciekawi mnie smak sera z tymi dodatkami :)
-
Gość: madzia34, *.cnet2.gawex.pl
2015/01/19 15:12:37
o mniam:)fajne ci wyszły,gdzie taki ser mozna dostac??chetnie zjadłabym:)
-
Gość: Kamila, *.play-internet.pl
2015/01/19 15:13:03
Jejku takie pyszności a ja taka głodna :(
-
Gość: Agnieszka, *.dynamic.chello.pl
2015/01/19 15:15:23
super pomysł z takim serem jeszcze nie próbowałam
-
2015/01/19 18:26:14
Joasiu jaki smaczny serek i pyszniutkie mini pizze :)
-
2015/01/19 21:21:20
nie jadłam jeszcze takiego sera, ale to wygląda bardzo apetycznie
-
2015/01/19 21:40:20
Uwielbiam ten ser, jest pyszny. A te małe pizze wyglądają pysznie :-)
-
Gość: majka190382, 195.80.148.*
2015/01/20 08:02:16
Uwielbiamy pizze, tez czekam na swój ser i na pizzę, napewno też zrobię
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel