Blog > Komentarze do wpisu
Schab nadziewany żurawiną i śliwkami

No to postanowiłam zaszaleć i zrobić schab z żurawina i śliwką suszoną. Jak na moje oko wyszło całkiem fajnie. Jednak przede wszystkim  smak się liczy . Bo co komu fajne foto jak by jedzenie miało być niedobre. U mnie jest to i to.

trudność: łatwe
czas: 
ilość porcji: 10 

Składniki:

schab 1,5 kg

żurawina do mies Develey poszedł mi cały słoiczek 

suszone śliwki   200 g - wepchnęłam do środka.

Dodatkowo:

  • 1 szklanka bulionu
  • 0,5 szklanki wina białego
  • sól
  • pieprz biały mielony 

 

Wykonanie :

Schab natarłam solą i pieprzem , zalałam białym winem i zostawiłam na noc w lodówce.

Następnego dnia schab nacięłam w środku dosyć szeroko i prawie do samego końca.

Do miseczki włożyłam żurawinę do mies i śliwki  , wymieszałam .

Przygotowane nadzienie włożyłam do schabu  

Do naczynia żaroodpornego włożyłam schab ,  a po bokach ziemniaki pokrojone w słupki .

Podlałam całość bulionem i wstawiłam do pieca. 

Piekłam pod przykryciem ( folią aluminiową w 200 stopniach godzinę czasu.)

Zdjęłam po godzinie folię i podpiekłam jeszcze 30 minut w 180 stopniach aby się zarumieniło wszystko .

Wino nadało wyjątkowego smaku .

Schab smakował wyśmienicie .

 

IMG_1416

 IMG_1399

 

 

IMG_1401

 

IMG_1414

sobota, 24 stycznia 2015, rozowakuchnia
Tagi: schab
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

Komentarze
2015/01/24 00:39:21
Piękny schabik :) Aż ślinka cieknie :) Pozdrawiam :)
-
Gość: Kinga, *.icpnet.pl
2015/01/24 19:25:38
Taką wersję uwielbiam! może zostało troszkę to jutro na obiad się wproszę :)
-
2015/01/24 19:43:04
Wygląda obłędnie <3 Aż ślinka leci :)
-
Gość: madzia34, *.cnet2.gawex.pl
2015/01/24 19:48:13
o mniam ,wyglada bardzo smakowicie:)
-
2015/01/24 19:50:16
bardzo fajny pomysł na niedzielny obiad. A jeśli coś zostanie, na zimno świetnie się sprawdzi na kanapkach:)
-
2015/01/24 20:41:00
Bardzo ciekawy pomysł na pieczony schabik, pysznie wygląda :-)
-
Gość: ASIA, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/24 21:40:51
Pysznie wygląda schabik w twoim wykonaniu Asiu!!!Smacznego;)
-
Gość: majka190382, *.teleinfo.grajewo.net
2015/01/24 22:20:33
Pysznie się prezentuje, zjadłabym takiej domowej wędliny, na szczęcie się pekluje , jutro i ja będę miała
-
2015/01/26 23:15:20
Ja ostatnio też żurawinę z Develey wykorzystałam wyszło rewelacyjnie
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel