Blog > Komentarze do wpisu
Sajgonki z warzywami i szynką

Bardzo byłam ciekawa jak smakują sajgonki. Nie miałam odwagi iść do Chińczyka i tam zjeść . Nie wiem co oni tam dają do środka .

Moje sajgonki wyszły bardzo smaczne , przepis wymyślony  ze składnikami takimi jakie lubię.

 

Składniki :

pieczarki 500 g

papryka zielona 1 szt

marchew 4 spore sztuki

fasola mung pół szklanki 

sos sojowy ciemnu Tao Tao

szynka drobiowa 150 gram 

pieprz mielony biały szczypta do smaku

sól do smaku

imbir mielony pół łyżeczki do smaku

Dodatkowo :

Papier ryżowy 15 szt duży

 

Wlałam oliwę z oliwek na rozgrzaną patelnię.
Pokroiłam drobno pieczarki i wsypałam je na patelnię , z papryką zieloną zrobiłam to samo .
Marchew obrałam pokroiłam w cienkie słupki (zapałki) i dodałam je do pieczarek.
Całość podlałam wodą, wsypałam fasole mung ( wcześniej opłukałam fasolkę ) .
Wszystko dusiłam pod przykryciem 30 minut
Dodałam do smaku sos sojowy, pieprz, sól i imbir.
Na koniec dodałam szynkę drobno pokrojoną .
Poddusiłam jeszcze 10 minut i gotowe
Do głębokiego talerza wlałam wodę. Papier ryżowy najpierw włożyłam do wody. Na opakowaniu było napisane, żeby na 2 minuty ale ja na to nie patrzyłam tylko wkładałam każdy listek papieru dosłownie na parę sekund, gdy zmiękł wyciągałam go z wody i kładłam na drewnianą paterę. Na środek nakładałam farsz i zawijałam. Szybko mi to szło.
Po 30 minutach ( papier trochę wysechł) przełożyłam sajgonki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia piekłam je do zarumienienia, potem przewróciłam na drugą stronę i piekłam znowu do zarumienienia
w 170 stopniach 6 minut z każdej strony. 

IMG_4516

IMG_4515

 

IMG_4510

 

 

IMG_4512

Kochani nie wszyscy wiedza co to jest fasola mung oto foto .  Dodałam połowę kubka opłukałam  wcześniej .

IMG_4480

 

 

Składanie sajgonek :

-farsz ma być ostudzony

-  papier ryżowy maczam w ciepłej wodzie (ciepłą wodę wlewam na duży płaski talerz) i wkładam pojedynczo papier ryżowy, sprawdzam czy jest miękki i wyjmuję.

- papier ryżowy kładę na drewnianą patere ( tylko na drewnie nie przyklei się od  spodu )

- papier rozłożony na paterze 

- kładę ostudzony farsz ( tak jakbyśmy gołąbka zwijali)

- najpierw przód papieru kładę na farsz, a potem boki do środka zawijam i roluje sajgonkę.

- Zostawiam sajgonki do wyschnięcia

- po 30 minutach układam je na papierze do pieczenia i piekę z każdej strony po 6 minut w 160-170 stopniach

-sprawdzam czy już się rumienią i przekładam na drugą stronę .

IMG_4497

 

 IMG_4500

 IMG_4506

 

sobota, 21 lutego 2015, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Walentynkowa pianka z serduszkami

    No cóż Uwielbiam Walentynki, a przeciwnicy lepiej niech tego nie czytają. Myślałam co by tu zrobić by zaskoczyć moją rodzinkę no i wymyśliłam coś innego.Mianowi

  • Dzbanek Onyx z wkładem magnezowym

    Witajcie kochani dziś porozmawiamy o dzbankach i wkładach filtrujących wodę. Jak wiadomo czysta pitna woda jest zbawieniem dla naszego organizmu. Nawodnieniu or

  • Kobiece dolegliwości i ratunek jak z bajki Alladyn

    Ostatnio szukałam w sieci naturalnych kosmetyków no i znalazłam. Potrzebowałam wkładek i podpasek bo ostatnio jestem bardzo wrażliwa i wszystko mnie uczula gryz

Komentarze
2015/02/21 07:07:53
fajniutkie :)
-
2015/02/21 16:26:46
No Asiu brawo, pyszne danie :-)
-
2015/02/22 11:51:47
Nie robiłam nigdy sajgonek. Jestem mięsożerna więc pewnie zrobiła bym z mięskiem. Czeka na następny wpis z sajgonkami . Tym razem poproszę o przepis z mięskiem .
-
Gość: asia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/22 11:57:37
Nigdy nie jadłam,ale powiem wam że smacznie wyglądają :) Smacznego :)
-
2015/02/22 12:04:54
Fajny pomysł
-
Gość: kamila030322, *.tktelekom.pl
2015/02/22 12:33:30
Świetny pomysł i świetnie wykonane :)
-
Gość: majka190382, *.teleinfo.grajewo.net
2015/02/22 20:41:09
Miałaś rację, domowe są najlepsze, wiesz co jesz
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/22 23:33:22
nie robiłam jeszcze z szynką natomiast z kurczakiem i są wspaniałe chętnie zrobię z szyneczka ja smażyłam w frytkownicy .
-
2015/02/23 18:10:50
Pyszne te twoje sajgonki Joasiu :)
-
Gość: Kinga, *.icpnet.pl
2015/02/23 19:53:05
Wprost idealne :)
-
Gość: Elwira, 5.174.205.*
2015/02/24 08:35:30
Bardzo lubię, a pokochałam, od momentu kiedy sama zaczęłam robić placki.
-
Gość: Kasia S, *.konin.mm.pl
2015/02/25 07:38:37
Uwielbiam sajgonki :)
-
2015/07/05 10:47:19
Wyszły Ci przepiękne! Nie wiem skąd te wątpliwości :) Ja swoje też robiłam pierwszy raz ;) Nawet Twoje są ładniejsze od moich :) :)
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel