Blog > Komentarze do wpisu
Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Od jakiegoś czasu chodzi za mną do mowy chlebek . Taki na drożdżach z mnóstwem  ziaren różnych .

Zrobiłam go i jest mega apetyczny .

  • 500 g mąki krupczatki
  • 300 g mąka żytnia typ 720 Młyn Kopytowa 
  • 200 g mąka pszenna typ 500 Młyn Kopytowa
  • 100 g  łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka otrąb  żytnich
  • 60  g sezamu
  • 40 g pestek dyni
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 łyżek  cukru
  • 70 g drożdży świeżych 
  • 1 litr wody ciepłej

 

Rozczyn :

Do miski wlewam 500 ml wody ciepłej.

Kruszę drożdże do wody ciepłej i dodaje cukier, mieszam do rozpuszczenia.

Wykonanie:

Do miski wsypuje trzy rodzaje mąki ( pszenna żytnia i krupczatka) .

Dodaje otręby słonecznik , dynie i sezam oraz sól

Mieszam składniki aby wszystkie  się wymieszały , robie dołek i wlewam drożdże z cukrem , delikatnie mieszam  .

Powstaje zawiesina .

Zostawiam na 20 minut. Po 20 minutach dolewam ciepłej wody 500 ml i wyrabiam ciasto.

Zostawiam do wyrośnięcia na 1.1/2 godziny , ponownie wyrabiam.

Przekładam do dwóch form żaroodpornych jajowatych obsypanych wcześniej mąką( zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut) .

Ciasto nie może przerosnąć naczyń żaroodpornych w czasie " leżakowania"

Do pieca wkładam formę z woda na sam dół , a wyżej wkładam chleb .

Piekę w 190°C ok. 45-50 min , sprawdzając patyczkiem czy się opiekły .

 

 

IMG_4591

IMG_4589

 

 

IMG_4590

 

 

IMG_4592

 

page2IMG_4588

wtorek, 03 marca 2015, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/03 08:22:37
to chlebek o bogatym wnętrzu - gdy widzę taką ilość ziaren, aż chcę wprosić się na kromkę:)
-
Gość: kamila030322, *.tktelekom.pl
2015/03/03 08:23:10
Świeży, chrupiący, ciepły chlebek najlepszy!!! Uwielbiam! :)
-
2015/03/03 08:23:33
uwielbiam taki chlebek z ziarkami, muszę spróbować zrobić
-
Gość: madzia34, *.cnet2.gawex.pl
2015/03/03 09:13:35
to rozumiem, taki chleb to przyjemnie zjeść:)
-
Gość: asia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/03/03 09:14:02
Coś pysznego,zdrowego i zrobionego po swojemu!!!!Nic więcej nie trzeba :)Pyszne śniadanko podano :)
-
2015/03/03 09:16:03
Takie domowe pieczywo jest najlepsze
-
2015/03/03 09:21:56
wygląda super. Nie ma to jak zapach i smak domowego pieczywa.
-
2015/03/03 13:20:57
Nie wydaje się trudny, a wygląda i smakuje na pewno rewelacyjnie ;)
-
2015/03/03 13:34:17
Mam nadzieje, że po takim dokładnym przepisie wszystkie blaty kuchenne w Polsce wnet okryją się domowymi bochenkami :)
-
Gość: Marzena, *.play-internet.pl
2015/03/03 15:12:48
Lubię takie domowe pieczywo :-)
-
Gość: Kasia S, *.konin.mm.pl
2015/03/06 15:46:40
W domku musiało cudnie pachnieć :)
-
Gość: majka190382, *.teleinfo.grajewo.net
2015/03/06 21:19:45
Domowy chleb niewątpliwie najlepszy, mniam
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel