Blog > Komentarze do wpisu
Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski

Jak to bywa czasem nuda siedzi obok nas i dokucza . Mam na to sposób i dobra radę , trzeba się zająć czymś co się lubi . W moim przypadku jest to gotowanie lub pieczenie :) Dzisiaj będę gotować .... Zachciał się klusek śląskich więc do dzieła .

Składniki na kluski śląskie:

 

  • 1 kg ziemniaków typ 500 Młyn Kopytowa
  • mąka ziemniaczana
  • sól prowansalska 

Dodatkowo:

kiełbaska do ze-smażenia na skwarki 

Jak widać składników tyle co kot napłakał  tak samo bedzie w z wykonaniem.

Chyba już nic prostszego nie ma.

Obieramy ziemniaki ( ma być kg po obraniu).

Do garnka wlewamy wodę dodajemy sól do smaku i wkładamy ziemniaki.

Gotujemy do miękkości ( 45 minut u mnie trwało) 

Ziemniaki odlewamy i zostawiamy do  ostudzenia.

Mielimy maszynka do mielenia na średnich oczkach .

Zmielone ziemniak uklepujemy w misce równo .

Dzielimy na cztery części te uklepane ziemniaki .

Jedną część wyjmujemy ( położyłam sobie wyżej na ziemniaki )

Wsypujemy wyjęte miejsce po ziemniakach mąkę ziemniaczaną równo z ziemniakami , dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto .

Potrzebujemy szerszego garnka, wlewamy wodę i zagotowujemy ją .

Z ciasta lepimy kuleczki , spłaszczamy je i robimy dziurkę palcem .

Wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną.

Kiełbasę kroimy w kosteczkę czy paseczki i smażymy na patelni polewamy ugotowane kluski tłuszczem z kiełbasek i kiełbaska podajemy na gorąco.

 

IMG_6089

 

 IMG_60852

 

 

IMG_60862

 

IMG_6070

środa, 06 maja 2015, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2015/05/06 06:30:23
Asiu to ja się wpraszam dzisiaj na obiadek :-)
-
2015/05/06 06:49:46
Marzenko zapraszam starczy dla wszystkich.
-
2015/05/06 14:14:41
Asiu, wyglądają rewelacyjnie!
-
Gość: madzia34, *.cnet2.gawex.pl
2015/05/06 14:56:20
proste danie a takie pyszne:)
-
Gość: Agnieszka, *.dynamic.chello.pl
2015/05/06 17:39:33
mam rodzinę na śląsku, zawsze jak do nich jadę proszę o te kluseczki , uwielbiam je
i Twoje wyglądają smakowicie ;)
-
2015/05/06 17:44:32
syna ulubione danie- gumiklejzy dobre w każdej postaci ( polecam leczo z kluskami)
-
Gość: Kasia S, *.konin.mm.pl
2015/05/07 09:12:39
uwielbiam takie kluchy
-
2015/05/08 08:34:45
Takie kluchy mają wielu zwolenników, ale jakoś do mnie nie przemawiają chyba się uprzedziłam do nich po tym jak byłam chora
-
Gość: z majeczką w kuchni, *.teleinfo.grajewo.net
2015/05/11 22:25:20
Pycha!! lubię takie kluseczki, a moi synowie za nimi wręcz przepadają
-
Gość: , *.dabrowa.net
2015/05/12 11:17:13
Apetyczne danie :)
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel