Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z jabłuszkiem prażonym w sosie owocowo-serowym

Nie ma nic lepszego niż pierogi które sama zrobisz . Moje zawsze są większe niż  u innych bo takie lubimy ja i moja rodzina . Swojskie większe i smaczne.

 

Składniki na ciasto pierogowe:

  • mąka pszenna typ 500 -500 g
  • margaryna  100 g
  • woda gorąca 300 ml
  • sól 1 łyżeczka

Dodatkowo:

jabłka 1 kg

ksylitol 1 szklanka

 Wykonanie prażonego jabłuszka :

Jabłka myjemy obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na średnich oczkach.

Wkładamy do garnka odciśnięte z soku  , i prażymy na małym ogniu .

Wsypujemy ksylitol i nadal prażymy, aż uzyskamy ścisłość :) 

Zostawiamy do ostudzenia.

Sos owocowo serowy :

truskawki 300 g

Serek fruit Almette z Wiśnią i żurawiną 2 szt

Wykonanie sosu owocowo serowego :

Do pojemnika wkładamy truskawki oraz serek z wiśnią i żurawiną , miksujemy .

Po zmiksowaniu powstaje sos .

 

 

Wykonanie ciasta pierogowego :

Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę .

Dodajemy gorąca wodę .

Rozpuszczamy margarynę i wlewamy do pozostałych składników dodajemy szczyptę soli.

Miksujemy na najmniejszych obrotach, ciasto odchodzi od ścianek - wiadomo że już jest gotowe .

Ciasto dzielimy na cztery części , podsypujemy mąką i wałkujemy .

Wycinałam miseczką kółka , nakładam  łyżeczką prażone jabłka i palcami formuje pierogi .

Do gotującej wody wkładam pierogi i gotuje do wypłynięcia .

po wyjęciu polewam sosem i podaje .

Wykonanie całości wynosi koło 1.1/2 godziny.

wychodzi  30 pierogów większych. 

 

 IMG_8259

 

 

IMG_8257

 IMG_8263

czwartek, 23 lipca 2015, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką

    Uwielbiam pierogi domowej roboty,wiem jakie mięsko daje i przyprawy. Niebo w gębie tak mawia mój mąż i wcale mu się nie dziwię bo sama przyznaje mu rację jedząc

  • Pierożki z kapustą i pieczarkami

    Zachciało się pierożków oj zachciało.Mimo upału wzięłam się do roboty od samego rana bo wiadomo , że kapusta potrzebuje trochę czasu by dojść do siebie. Składni

  • Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiem

    Lubię nie planować tylko tak chop siup co przyjdzie do głowy.Dziś też tak było, właśnie w ten sposób powstały pierożki z mięsem.Pycha, ten smak smażonego boczku

Komentarze
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2015/07/23 06:37:24
Oj zjadłabym takie pyszne pierożki :-)
-
Gość: asia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/07/23 14:07:10
Super odskocznia od tradycyjnych pierogów i ich farszu!!!!!
-
Gość: Agnieszka, *.dynamic.chello.pl
2015/07/23 14:07:47
wyglądają apetycznie , ja nie przepadam za owocowymi ale chętnie bym spróbowała takie połączenie może zmieniłabym zdanie ;)
-
2015/07/23 14:08:12
smakowite, poczekam na papierówki i być może skusze się na zrobienie takich pierożków;)
-
Gość: z majeczką w kuchni, *.teleinfo.grajewo.net
2015/07/23 20:00:17
Pychotak takie pierożki
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel