Blog > Komentarze do wpisu
Prażone jabłuszka do jabłecznika 2015

Prażone jabłka to jedne z przetworów które robię co roku, by potem raczyć się zimą pysznymi smakołykami. Jabłuszka idealnie pasują do biszkoptu , a na to bita śmietana i polane czekoladą . To jedna z moich propozycji .  Diamantowa Kuchnia przesłała mi do wypróbowania cukier trzcinowy żelowy wiec wypróbowałam i jeszcze dokupiłam 2,5 kg  . Polecam , jest dobry , a to najważniejsze .

Składniki :

jabłka duże 10 kg 

cukier żelujący trzcinowy Diamant 6 x 500 g (w zupełności starczy do jabłek )

Wykonanie:

Jabłka myjemy , obieramy ze skórki.

Wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki.

Przepłukać na końcu.

Trzemy jabłka na wiórka , wkładamy do garnka ( u mnie to trzy garnki były )i prażymy koło 30 minut.

Po 30 minutach  dodajemy cukier trzcinowy żelujący (Podzieliłam jabłka po 3 kg i do każdego dodałam po 1 kg cukru żelującego trzcinowego ).

4-5 minut mieszamy po wsypaniu cukru żelowego .

Przekładamy do litowych słoików i zakręcamy ( od razu po zagotowaniu przekładamy , więc nie trzeba już gotować słoików).

Litrowy słoik starcza na ciasto .

Tak powstały prażone jabłuszka .

IMG_8561

 

 

IMG_8569

 

 

IMG_8565

IMG_8566

 

10835260_993318937375007_8323449078735900101_o

sobota, 11 lipca 2015, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Ogórki w zalewie musztardowej

    No to dziś mamy ogóreczki gruntowe w zalewie z musztardą.Końcowy efekt wygląda bardzo ciekawie , a smak też jest fajny. Składniki na zalewę: litr wody ocet 10%

  • Pikle w zalewie pomidorowej

    Dostałam sporo ogóreczków przerośniętych nic tylko na pikle się nadawały.Więc postanowiłam zrobić najpierw w zalewie pomidorowej.Nic trudnego za to jesienną i z

  • Ogórki kanapkowe

     Robię przetwory, w tym i ogórki w różnej postaci i smaku.Dziś was zapraszam na ogórki kanapkowe.Kolor i smak niezwykły.Nie powiem wam ile wyjdzie słoików

Komentarze
2015/07/12 19:39:00
Do szarlotki będą pyszne :-)
-
Gość: z majeczką w kuchni, *.teleinfo.grajewo.net
2015/07/13 17:42:56
Też każdy rok takie jabłuszka robię, na zimę jak znalazł
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel