Blog > Komentarze do wpisu
Tort ze śmietaną brzoskwiniami i galaretką

No kochani już dawno nie robiłam tortu . Dzisiaj jest ku temu okazja mąż wraca po tygodniu z pracy do domu , więc mam komu przyrządzać smakołyki :)  Akurat zbiegło się w czasie z pieczeniem  Ciasto na Niedzielę     Polecam bo smaczne bo szybkie i takie słoneczko :) 

 

Składniki na biszkopt:

4 jaja

szklanka mąki pszennej 

ksylitol 150 g Klos-pol

proszek do pieczenia pół łyżeczki 

 

Składniki na nadzienie:

śmietana 30% 700 ml

ksylitol 3 łyżki Klos- pol

żelatyna 1 łyżka 

brzoskwinia 1 duża lub 2 małe

2 galaretki brzoskwiniowe ( woda 600 ml)

Dodatkowo:

2-3 brzoskwinie do dekoracji 

 

 

Wykonanie biszkoptu :

Do misy wbijamy cztery spore jaja , włączamy mikser i miksujemy .

W międzyczasie wsypujemy ksylitol , nadal miksujemy .

Mąkę w raz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito ( Ja to robię w trakcie i mieszam przy okazji ).

Formę okrągłą ( tortownicę średnią ) wykładam papierem do pieczenia ( niczym nie smaruje).

Przekładam ciasto do formy wyłożonej papierem i wkładam do nagrzanego pieca .

Piekę 25 minut w 170 stopniach .

Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroję w poprzek tylko na raz .

 

Wykonanie nadzienia:

Śmietanę ubijam z ksylitolem na sztywno.

Żelatynę wsypuje do miseczki i zalewam 4 łyżkami wody , mieszam ( żelatyna zastyga ) .

Wkładam żelatynę do mikrofali na minutę , już jest rozpuszczona.

Mieszam i chłodzę żelatynę , dodaję do niej 4 łyżki śmietany , nadal mieszam i teraz dopiero dodaje do misy ze śmietana .

Mikserem na najmniejszych obrotach z 30 sekund miksuje ( żelatyna wtedy równo się rozprowadzi ).

Dokończenie tortu c.d 

Dno tortownicy i boki wykładam folią aluminiową i wkładam biszkopt , na biszkopt wykładam połowę śmietany .

Przykrywam drugim biszkoptem i wykładam resztę śmietany .

Brzoskwinie płucze i wycieram ręcznikiem papierowym i kroje w plasterki które kładę na śmietanę , pokrywam całą powierzchnię.

Galaretki godzinę wcześniej rozpuszczam w 600 ml wrzątku , mieszam do rozpuszczenia.

Chłodzę w lodówce ( szybciej tężeje) .

Tężejąca galaretkę wykładam na brzoskwinię i do lodówki .

Zostawiam na nic w lodówce na drugi dzień jest najlepszy ( śmietana wchłonie w biszkopt troszkę i potem jest takie wilgotne i wysokie . Tort pierwsza klasa:)

 

                                                                                       Piekła ze mną Bernadetta   i Bożenka 

 
IMG_8882

 

 IMG_8868

 

IMG_88621

 

 

IMG_8878

 

 

 

 IMG_8880

 

 Ksylitol – inaczej cukier brzozowy, który  na długo zapewnia uczucie sytości.

Wskazany jest dla diabetyków i osób odchudzających się.

" Właściwości: Ksylitol działa bakteriobójczo, wpływa na wzmacnianie odporności organizmu, likwiduje zapalenia dziąseł, ma działania przeciwpróchnicze (potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze). Wskazany jest jako źródło energii dla osób po wysiłku fizycznym, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia. Pozytywnie wpływa na poprawę ogólnej kondycji metabolicznej organizmu, pomaga przy problemach z wypróżnianiem, w leczeniu zakażenia jamy ustnej, jest skuteczny przy zajadach, odświeża oddech, opóźnia proces starzenia. Ksylitol jest wskazany dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości."

sobota, 18 lipca 2015, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Jabłecznik z rodzynkami

      Chcieliście kochani przepis no to go napisałam. Oj pyszny ten jabłecznik,właśnie jem i próbuje sklecić dla was jak go zrobiłam mniam.  Więc sobie ta

  • Karkówka zapiekana w winie

    Zaraz ktoś powie upał, a ona picze mięso. Fakt gorąco jak diabli dziś dlatego mięsko zapeklowałam wieczorem a dziś o 5 rano wstawiłam. Piekło się spokojnie półt

  • Dzień Mamy -Tort... śmietana i mascarpone

      Dziś mamy dzień mamy my nasze mamy kochamy jeśli na dzień mamy ten torcik damy to pięknie wyznamy że mamę uwielbiamy! Tak jakoś mi się zrymowało :) Jak w

Komentarze
Gość: z majeczką w kuchni, *.teleinfo.grajewo.net
2015/07/18 11:18:07
Pyszny na pewno i do tego tak ładnie się prezentuje, postarałas się
-
2015/07/18 18:25:07
Cudne ciasto, mąż z pewnością był zachwycony :)
-
2015/07/18 20:18:03
Bardzo apetyczny torcik! :)
-
2015/07/19 11:55:08
Pychotka :))))
-
2015/07/20 22:49:39
Mniam...pysznosci..dzięki za wspólne pieczenie.
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel