Blog > Komentarze do wpisu
Przepyszna babeczka łaciata na białkach

 

 Macie czasem taką sytuację , że używacie do wypieku żółtek , a białka wam zostają i zbiera się je raz drugi  i zapas białek jest.

Tak oto powstała babeczka z białek , a dokładnie łaciata no bo z kominem , gdyby to forma okrągła była to by była zebra.

Składniki: 

6 białek
100 g ksylitolu
100 g masła 
150 g maki pszennej

2 łyżki mąki pszennej ( to do pierwszej miseczki będzie )
2 łyżki błonnika kakaowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

czekolada biała 150 g

śmietanka 30% 3 łyżki 

kuleczki czekoladowe do dekoracji 

kasza manna do obsypania formy masło do wysmarowania formy 

Wykonanie:

Do wysokiej misy wlewamy białka , ubijamy je na puch .

Dodajemy ksylitol i ubijamy,  aż będzie sztywna masa.

Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej .

Masło rozpuszczamy wcześniej i zostawiamy do ostudzenia i na końcu je dodajemy i mieszamy łopatką.

Do jednakowych miseczek przekładamy ciasto i do jednej dodajemy błonnik kakaowy , a do drugiej mąkę

Formę sylikonową z kominem ( akurat taką wzięłam ) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.

Przekładamy ciasto raz jasne raz ciemne.

Pieczemy  w 180 stopniach 45 minut ( polecam jednak sprawdzać patyczkiem czy to już)

Po upieczeniu i wystudzeniu robimy polewę.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej śmietankę .

Rozpuszczoną polewamy babkę i dekorujemy kuleczkami czekoladowymi .

 IMG_9552

 

IMG_9554

 

IMG_9547

 

IMG_9548

poniedziałek, 17 sierpnia 2015, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Babka gotowana 2017

    Jak co roku na Wielkanoc tak i w tym była babka gotowana ale was zaskoczę bo troszkę inna troszkę smaczek i dekoracja zmieniona rodzinka zadowolona i nadal koch

  • Babka na kwaśnej śmietanie

    Boli mnie bark i ramię po same paluchy wrr. Tak się zastanawiam co tu zrobić pysznego, gdzie nie musiała bym praktycznie nic robić.Zaglądam do szafki, zaglądam

  • Białko-wiec z makiem

    Nazwałam to ciasto ze względu na ilość białek. Wyszło wilgotne i pyszne. Polałam je rozpuszczoną czekoladą i obsypałam wiórkami z cytrynowej czekolady, Całość w

O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel