Blog > Komentarze do wpisu
Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona

No to teraz całkiem nowy smakołyk będzie. Pierwszy raz robiłam , jak widać jest do wykonania. Nawet ja która nigdy nie robiła białej kiełbasy , dałam sobie radę . Nie żałuje nawet wręcz jestem bardzo zadowolona , że podjęłam to wyzwanie. Dziękuje bardzo Tradismak  za przepyszny zestaw promocyjny biała kiełbasa  dzięki któremu powstał ten smaczny rarytas .

Składniki do przygotowania białej kiełbasy :

 3 metry jelit naturalnych wieprzowych 

2.1/2 łyżki soli morskiej

3 łyżki majeranku  "Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). W czasach Imperium Rzymskiego majeranku używano do "odkochania" się dla nieszczęśliwie zakochanych."

 3 łyżeczki przyprawy " Kiełbasa - biała parzona (Turbo Smak An) a 40 g - Mieszanka (baza smakowa) o zdecydowanym smaku, dodatek pachnącej kolendry nadaje tej kiełbasie typowy charakterystyczny smak kiełbasy białej parzonej "

3 łyżeczki pieprzu ziołowego

zmielone wieprzowe mięsko 2 kg i 225 g 

mięso wołowe zmielone 750 g

 woda do mięsa wieprzowego 125 ml

woda do mięsa wołowego 60 ml

czosnek sprasowany 4 ząbki 

Wykonanie białej kiełbasy :

 Wołowinę i wieprzowinę wkładamy do dwóch misek . Do wołowiny dodajemy sól , pieprz , majeranek , przyprawę turbo smak oraz wodę . Wyrabiam mięso. Do wieprzowiny dodaje wodę i wyrabiam z 10 minut mięso. Po 10 minutach dodaje doprawioną wołowinę i mieszam teraz razem. Jelito mocze 3 godziny wcześniej w zimnej wodzie  ( wymieniam wodę co pół godziny ). Nakładam jelito na rurkę ,przymocowuje do maszynki . Wkładam mięso do maszynki , włączam ją . Jeną ręką  popycham mięso, drugą robię kiełbaskę . Parzę kiełbasę w 70 stopniach ( woda nie ma się gotować , wtedy nie popękają) .

 

 Przedstawię wam co wchodzi w skład zestawu promocyjnego .

 Zawartość zestawu:

  • 1 szt. Krupniok śląski biały (Turbo Smak CN) a 40 g  - Kompletna mieszanka przypraw do krupnioka białego bez krwi.
  • 1 szt. Kiełbasa - biała parzona (Turbo Smak An) a 40 g - Mieszanka (baza smakowa) o zdecydowanym smaku, dodatek pachnącej kolendry nadaje tej kiełbasie typowy charakterystyczny smak kiełbasy białej parzonej
  • 1 szt. Natura Smak Rozkoszna a 40 g - Niezwykłe połączenie czosnku w różnych gatunkach i granulacjach z dużą ilością pieprzu czarnego w przepołowionych ziarnach nadaje wyrobom tradycyjny smak i zapach znany od wieków naszym dziadom i pradziadom.
  • 1 szt. Natura Smak Sułtańska a 40 g - Aromatyczna i smaczna kompozycja przypraw z dużą ilością czosnku niedźwiedziego.
  • 1szt. Kolendra - mielona / łupana a 120 g - Kolendra zwana także "Chińską pietruszką" to roślina często mylona z nacią pietruszki. Suszone owoce kolendry, w odróżnieniu do świeżych liści mają ciekawy aromat i smak przechodzący z łagodnego, poprzez ostry i na koniec korzenny.
  • 1 szt. Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). W czasach Imperium Rzymskiego majeranku używano do "odkochania" się dla nieszczęśliwie zakochanych.
  • 1 szt. Jelita naturalne wieprzowe pęczek a 90 mb - Trwałe, kalibrowane uformowane w pęczek. Do wyrobu kiełbas wędzonych, parzonych, surowych i kaszanek. Pęczek wystarcza na ok. 60 kg wyrobu.
  • 1 szt. Nici wędliniarskie białe – rolka 100g - Nici wędliniarskie białe, lniane matowe. 100g rolka to 60 mb mocnego szpagatu, który wystarczy na wykonanie ok. 30 kg zasznurowanych (rolowanych) szynek , baleronów , rolad

OPINIA:

Warto zamówić zestaw . Przychodzą produkty prosto do domu . Otwierasz paczuszkę i wszystko masz co potrzebujesz , nie wychodząc z domu .  Nie sądziłam , że można samemu zrobi  coś tak pysznego .

IMG_1690

 IMG_1693

 

IMG_1696

 

 

IMG_1685

 

IMG_1686

IMG_1695

 

page49

piątek, 02 października 2015, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Kamila, *.play-internet.pl
2015/10/02 08:34:52
Domowa biała to najlepsze co moze byc na swiecie
-
Gość: madzia34, *.cnet2.gawex.pl
2015/10/02 09:31:09
hm...wydaje sie nie trudne.....jeśli jeszcze tak dobrze smakuje jak wyglada to faktycznie trzeba sie odważyc i zrobić:)
-
2015/10/02 09:36:28
Wygląda wspaniale, chyba się skuszę i zrobię :)
-
2015/10/02 09:46:32
Swoja domowa kiełbasa to jest smak! też czasem robię, ale mięso wolę zmielić sama na większych oczkach.
-
2015/10/02 09:48:39
musi być smaczna taka domowa kiełbaska
-
Gość: kamila030322, *.tktelekom.pl
2015/10/02 12:28:42
Bardzo ładnie wygląda :)
-
Gość: kinga, *.icpnet.pl
2015/10/02 21:11:45
piekna, smaczna, idealna...moja ulubiona
-
2015/10/07 10:00:01
Wow.... szacun :) ja by się chyba nie odważyła :) wygląda super
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel