Blog > Komentarze do wpisu
Kiełbasa słoikowa

No to dalsze frykasy domowe zacząć . Dziś chcę wam pokazać jak się robi kiełbasę słoik - ową . Zaznaczam , że robię pierwszy raz i już się nie mogę doczekać jaka będzie w smaku . Podejmuje wyzwanie rzucone mi przez Tradismak oraz dziękuję za Zestaw do zrobienia kiełbasy słoik - owej . Musiałam dokupić tylko 3 rodzaje mięsa , a reszta była w zestawie  .

Składniki do przygotowania kiełbasy słoik - owej 

Boczek świeży bez skóry 500 g

karkówka 500 g

szynka wieprzowa 1 kg

czosnek świeży 4 ząbki

woda zimna 200 ml

3 łyżki majeranku  "Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ).

1 łyżka  Kiełbasa wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g - Mieszanka o smaku czosnkowym, a zalecany dodatek aromatycznego majeranku nieco łagodzi dominujący smak czosnku i nadaje tej kiełbasie typowy smak kiełbasy wiejskiej lub szynki tradycyjnej

pieprz ziołowy 1 łyżka

sól 1. łyżka

 2 łyżeczki ( na 1 kg mięsa daję się 1 łyżeczkę ) 1 szt. Żelatyna  spożywcza a 120 g - Białko zwierzęce z kolagenu. Rozpuszcza się w gorącej wodzie a w zimnej pęcznieje 10-cio krotnie. 

 

Wykonanie kiełbasy słoik - owej 

Mięso  i boczek myjemy  , osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki. Mielimy po kolei najpierw karkówkę boczek i szynkę . Wyrabiamy ręką  mięso . Wlewamy zimna wodę 200 ml , znowu wyrabiamy . Dodajemy pieprz  ziołowy , sól , majeranek , czosnek sprasowany  i mieszankę o smaku czosnkowym . Znowu wyrabiamy mięso dokładnie z 15 minut. Posypujemy dwoma łyżeczkami żelatyny mięso i znowu wyrabiamy kolo 10 minut . Teraz bierzemy słoiczek wkładamy w niego lejek  nierdzewny tylko do słoików . Wkładamy przez ten lejek mięso tak do 3/4 słoika ( mięso ma być luźne) . Zakręcamy i tak z każdym słoiczkiem . Do garnka wlewamy wodę wkładamy na dno ściereczke i układamy słoiki . Gotujemy w 90 stopniach przez 60 minut . Potem wyjmujemy do ostygnięcia, a następnie do lodówki . Kiełbasa wyszła wyśmienita 

 

 

 Przedstawię wam co wchodzi w skład zestawu promocyjnego .

 Zawartość zestawu:

  • 1 szt. Natura Smak Rozkoszna a 40 g - Niezwykłe połączenie czosnku w różnych gatunkach i granulacjach z dużą ilością pieprzu czarnego w przepołowionych ziarnach nadaje wyrobom tradycyjny smak i zapach znany od wieków naszym dziadom i pradziadom.
  • 1 szt. Kiełbasa wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g - Mieszanka o smaku czosnkowym, a zalecany dodatek aromatycznego majeranku nieco łagodzi dominujący smak czosnku i nadaje tej kiełbasie typowy smak kiełbasy wiejskiej lub szynki tradycyjnej (dodaj ziele angielskie)
  • 1 szt. Natura Smak Sekretna a 40 g - Mieszanka aromatycznych przypraw i ziół, które w medycynie ludowej określane są afrodyzjakami. Lubczyk, pietruszka, czosnek i inne razem stanowią one ponad 90% zawartości tej smakowitej o tajemniczym smaku mieszanki.
  • 2 szt. Peklosmaczek K a 80 g - Sól peklująca (sól kuchenna + nitryt) do peklowania mięsna sucho: kiełbas, "prasowanek", salcesonów, golonek, rolad i innych wyrobów mięsnych.
  • 1 szt. Liść laurowy a 120g - Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. W masarstwie liście laurowe używa się do sporządzania wywarów stosowanych przy peklowaniu mięs. Nalewki z liści laurowych natarte w skórę łagodzą bóle reumatyczne.
  • 1 szt. Ziele angielskie ziarno a 120g - Przyprawa o przyjemnym korzennym aromatem przypominającym zapach i smak: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, gorczycy i pieprzu. Żołnierze rosyjscy ziele angielskie wkładali do butów ...
  • 1 szt. Pieprz zielony w ziarnach a 120g - Otrzymywany z niedojrzałych, zielonych owoców. Jest łagodny, lekko słodkawy, i ma odświeżający a jednocześnie wyrazisty smak. Do potraw z pomidorów, do pasztetów, sałatek, marynat i sosów.  
  • 5 szt. Słoik szklany a 280 ml - Słoik szklany zakręcany (niski 61mm) - zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist" o śr. 82 mm o pojemności "praktycznej" 200 – 230 gram. Polecamy szczególne do wyrobów smarownych (pasztetów, smalcy, dżemów)!
  • 5 szt. Słoik szklany a 350 ml - Słoik szklany zakręcany (wysoki 97 mm) - zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist" o śr. 82 mm o pojemności "praktycznej" do 280 gram. Polecamy szczególne do wyrobów krojonych (kiełbasy, kaszanki, salcesony, mielonki...)!
  • 5 szt. Wieczko słoja "kratka czerwona" - Wieczko o średnicy 82mm TWIST. Wzór dość popularny ale dla urozmaicenia a raczej odróżnienia innych wyrobów także przydatny w domowej kuchni.
  • 5 szt. Wieczko słoja "plecionka" - "Plecionka" na wieczku o średnicy 82 mm TWIST, to unikalny mało spotykany wzór plecionego koszyka. Wzór ten bardzo dobrze nawiązuje do wyrobów domowych "zamkniętych" w słoiku. 
  • 1 szt. Etykiety samoprzylepne – 14 szt. - Nalepki do trwałego oznakowania własnych wyrobów w słoikach. Można zwykłym długopisem opisać słoiki z kiełbaską, smalcem lub innych przetworów np. dżemów, galaretek, ogórków
  • 1szt. Lejek do słoików – nierdzewny - Lejek z dużą gardzielą dostosowany do napełniania słoika a 280ml i 350 ml. Zabezpiecza brzegi słoika przed zabrudzeniem. Lekki, nierdzewny, piękny i elegancki. 
  • 10 szt. Nalepek "Słoik Babuni" do szybkiego i estetycznego oznaczania słojów 350ml (lub większych) z kiełbasą słoikową.

 

Opinia:

 Robiąc pierwszy raz kiełbasę słoik - ową  czyli dziś , martwiłam się czy mi wyjdzie. Jestem amatorką w dziedzinie wyrobów własnych. Jednak co mi się spodobało w tym wyzwaniu to , że zestaw który dostałam od Tradismak do zrobienia kiełbasy słoik - owej , naprawdę się przydał . Wykorzystałam wszystkie 10 słoiczków które były w zestawie,  lejek do słoików przydał się idealnie . Przyprawy które użyłam wpasowały się jak ulał. Jestem bardzo zadowolona i chętnie dziele się z wami opinią i tym super zestawem . Zachęcam do zakupu bo warto . Posłuży wam na trochę . Po sporządzeniu kiełbasy słoik - owej sporo zostało przypraw,  a słoiki można powtórnie wykorzystać .   

 


20151007140212IMG_1866

 

20151007140211IMG_1856

 

20151007140211IMG_1863

 

20151007140211IMG_1853

 

page51

 

page121

niedziela, 11 października 2015, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Korniszony z 6% octem

    Zawsze rozcieńczałam ocet aby był 6% teraz już nie muszę tego robić .Idę do sklepu i kupuje i do tego smakowy . Składniki : Ogórki gruntowe (małe lub średnie) n

  • Cukinia w zalewie z curry

    Sezon na cukinie trwa więc jak najbardziej zamykamy lato w słoiczkach by potem cieszyć się słonecznymi pysznymi krążkami.   Składniki : ocet 6%  szkla

  • Ogórki małosolne 2016

    Napatrzyłam się na ogóra-ski i nie mogłam przejść obojętnie. Tak mi się się chciało małosolnych ogóreczków. Jestem uparciuch , że hej nie kopiłam hoc jednego na

Komentarze
2015/10/11 16:48:39
Wygląda znakomicie ,na pewno wypróbuję ten przepis ...
-
Gość: terenia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/10/11 17:48:17
wspaniały przepis Asiu od lat robię własne wyroby ,ale twój przepis jest inny i wyjątkowy jestem wprost zauroczona zapisałam go sobie i jak tylko zrobię to napiszę do cibie Przepis godny polecenia warto to zrobić .
-
Gość: Agnieszka, *.dynamic.chello.pl
2015/10/11 18:40:02
Bardzo pracochłonne ale na pewno warto poświęcić więcej czasu dla lepszego smaku
-
Gość: Asia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/10/11 19:31:17
Pewnie trochę pracy miałas z ta potrawa ale w smaku musi być obledna!!!Zdjęcia mówią same za siebie!!!Smacznego!!!!
-
Gość: madzia34, *.cnet2.gawex.pl
2015/10/11 20:24:07
fajny pomysł:)orginalne wykonanie-smak na pewno lepszy niz sklepowy:)
-
Gość: kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/10/15 07:37:39
super przepisik trzeba będzie wypróbować
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel