Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą

Mamy sezon na grzyby i trzeba to wykorzystać . Wszak las daje nam dużo możliwości kulinarnych  mamy grzyby więc działamy.

Ciasto na pierogi:

mąka 300 g

wrzątek 250 ml

1/4 łyżeczki soli 

 

Nadzienie:

200 g kaszy gryczanej Bio

400 g ugotowanych prawdziwków 

100 g startego żółtego sera

1 jajko

olej do smażenia

kostka rosołowa grzybowa

pieprz ziołowy szczypta

sól do smaku

majeranek 1 łyżeczka

natka pietruszki posiekana bardzo drobno 

cebula 2 szt 

 

Wykonanie ciasta:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę , dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem . Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Wyjmujemy ciasto z misy i wyrabiamy dodatkowo rękoma. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy. Wykrawamy kółka ( użyłam miseczki szklanej by pierogi były większe ).

 

Wykonanie farszu :

Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Wrzucamy kasze do wrzątku i gotujemy na małym ogniu . Dodajemy rosołek grzybowy . Gotujemy do momentu , aż kasza wciągnie  cała wodę.Grzyby obieramy , kroimy w kostkę ( jak pójdzie to super) myjemy i gotujemy ( międzyczasie zbieramy szum).Ugotowane grzyby przemywamy pod bieżąca wodą  , odcedzamy. Grzyby smażymy na oleju , doprawiamy je sola , pieprzem majerankiem i pietruszką . Usmażone i ostudzone grzyby mielimy i dodajemy do kaszy , wbijamy jajo  i dodajemy ser  . Farsz mieszamy , ostudzony nakładamy łyżką na nasze przygotowane kółka i lepimy pierożki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebule kroimy w kostkę i na patelni podsmażamy .Ugotowane pierożki polewamy usmażoną cebulką i podajemy .

 

 

IMG_1775

 

IMG_1783

 

poniedziałek, 05 października 2015, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką

    Uwielbiam pierogi domowej roboty,wiem jakie mięsko daje i przyprawy. Niebo w gębie tak mawia mój mąż i wcale mu się nie dziwię bo sama przyznaje mu rację jedząc

  • Pierożki z kapustą i pieczarkami

    Zachciało się pierożków oj zachciało.Mimo upału wzięłam się do roboty od samego rana bo wiadomo , że kapusta potrzebuje trochę czasu by dojść do siebie. Składni

  • Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiem

    Lubię nie planować tylko tak chop siup co przyjdzie do głowy.Dziś też tak było, właśnie w ten sposób powstały pierożki z mięsem.Pycha, ten smak smażonego boczku

O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel