Blog > Komentarze do wpisu
Tort brzdąc z rybią łuską

 Intrygująco brzmi nawa smakołyku.Tort zmodyfikowany , parę różnych smaków zamkniętych w środku . Dość gderania , czas do działania. Jak to bywa w Różowej Kuchni , działam na maksa ,a potem zjadam . Ciasto na Niedzielę 

Składniki na biszkopt 26 cm:

jaja 6 szt

mąka tortowa 6 łyżek

mąka ziemniaczana 3 łyżki

cukier brzozowy 6 łyżek ( zmieliłam go)

 

Składniki masa brzdąc do przełożenia:

mascarpone 250 g

śmietana 30% 400 ml

cukier brzozowy 4 łyżki ( zmieliłam wcześniej ) 

błonnik kakaowy 1-2 łyżki ( zależy jak lubicie czuć smak wyraźnie czy delikatnie )

 

Składniki do dekoracji :

mascarpone 250 g

śmietana 30% 500 ml

sok malina 100%   100 ml   Polska Aronia  

cukier brzozowy    150 g(zmieliłam )

żelatyna ( na 1 litr)

 

Wykonanie masy brzdąc do przełożenia :

Miksujemy śmietanę na sztywno  (schłodzoną dobrze) dodajemy cukier brzozowy. Łyżką dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy błonnik kakaowy lub kakao i mieszamy. Przekładamy tort i pokrywamy górę i boki. 

Wykonanie masy dekoracyjnej :

Ubijamy śmietanę ( dobrze schłodzona ) z cukrem brzozowy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładką masę .  Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej  wody , aby napęczniała i do mikrofali do rozpuszczenia ( 30 sekund). Do przestudzonej żelatyny dodajemy sok z malin , mieszamy i dodajemy do masy dekoracyjnej. Dokładnie mieszamy , przekładamy masę do rękawa cukierniczego i zaczynamy dekorować. Wyciskamy końcówką okrągłą jakby kuleczki, łyżeczką lekko spłaszczamy i przeciągamy i tak jedna za drugą. Górę zrobiłam tylko z kuleczek. Wstawiamy do lodówki na 2 godzinki zastygnie nam ładnie dekoracja. Krojenie będzie przyjemne.

Wykonanie biszkoptu:

Formę do pieczenia okrągłą wykładam papierem do pieczenia. Do misy wbijam jaja temp pokojowa i miksuje z cukrem brzozowym na puszystą masę .Przesiewam obie mąki nad masą z jaj i mieszam , aż do wykorzystania całej mąki przygotowanej.Przekładam masę biszkoptową do formy wyłożonej papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika 170 st i tak też piekę koło 25 minut. Upieczony biszkopt zostawiam do przestudzenia , i kroje na 4 krążki .

 Razem ze mną ciasto piekły:MarzenkaJoanna, ,Ala, Szóste niebo..Bożenka , Bernadetta 

20151017070951IMG_2044

 

20151017070952IMG_2050

 

20151017070951IMG_2037

 

20151017070952IMG_2045
20151017070952IMG_2046

 

20151017070951IMG_2028

 

 20151017070953IMG_2055

 

20151017070952IMG_2054

niedziela, 18 października 2015, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Tort z mascarpone

    Na życzenie domowników zrobiłam pyszny torcik z mascarpone. Pracochłonne ale za to smaczne. Składniki: jaja 6 szt mąka pszenna 4 łyżki mąka ziemniaczana 2 łyżki

  • Tort o smaku ajerkoniaku

    Dziś troszkę inny tort, a właściwie o innym smaku. Bardzo smaczny wyszedł. Dekoracja dodała mu uroku :) Składniki na biszkopt: jaja 5 szt  maka pszenna 7 ł

  • Torcik z jabłuszkiem, śmietaną i Chia

        Dziś prezentuję wam pyszny torcik mój debiut wyszedł doskonały i w dodatku rodzinka i znajomi myśleli że to agrest jest hi hi.Miłe zaskoczenie ich

Komentarze
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2015/10/18 09:15:02
Asiu wspaniały torcik zrobiłaś. Z chęcią bym zjadła kawałek. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
-
2015/10/18 10:16:54
Piękny różowy kolor kremu - w sam raz do nazwy bloga;) i łuski jak na pierwszy raz całkiem zgrabne wyszły, dalej będzie już tylko ładniej:)
-
2015/10/19 08:13:42
Pysznie wygląda...dzięki Joasiu za wspólne pieczenie .
-
Gość: Alina, *.leon.com.pl
2015/10/19 13:05:53
Też się przymierzam do rybich łusek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
-
2015/10/19 14:53:06
Urocze ciacho, dzięki za wspólne pieczenie:) Pozdrawiam Asa
-
Gość: iziona, *.tktelekom.pl
2015/10/20 10:00:18
Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego :)
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel