Blog > Komentarze do wpisu
Ryba po grecku 2015

W tym roku rybki robię przed sama Wigilią. Po grecku dzień wcześniej by rybka przeszła farszem i przyprawami.

 

Składniki:

  • 1 kg miruny płaty
  • marchew 600 g
  • pietruszka korzeń 200 g
  • pietruszka natka
  •  seler korzeń 200 g
  •  koncentrat pomidorowy 200 g
  • kurkuma 1 lyżeczka
  •  sól do smaku
  •  pieprz biały mielony do smaku
  • ziele angielskie 3 szt
  • liście laurowe  3 szt

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  •  mąka do ryby
  • sok z cytryny do ryby

Wykonanie:

Marchew myje obieram i ścieram na tarce na średnich oczkach.Przekładam do garnka i dodaje ziele angielskie, listek laurowy,sól,pieprz i podsmażam. Ścieram na tarce obraną pietruszkę i obrany seler,dodaje do marchewki nadal podsmażam.Dolewam 300 ml wywaru z rosołu. W trakcie duszenia smakuje czy farsz już ma smak taki jaki chciałam.Na końcu dodaje koncentrat pomidorowy porcjami, czasami 200 g jest za dużo. Mirune myję osuszam ręcznikiem papierowym, skrapiam z sokiem z cytryny( wycisnęłam z ok z 2 cytryn i skrapiałam rybę). Rybę panieruje w mące i smażę na rozgrzanym oleju w trakcie posypuje sola i pieprzem. Do naczynia głębszego wkładam warstwę farszu i na to ryba,przykrywam farszem i zamykam. Ryba musi przejść farszem  być wilgotna i smaczna.

20151223132336IMG_3559

 

20151223132335IMG_3560

czwartek, 24 grudnia 2015, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Ryba Wigiljna w occie na słodko kwaśno

    Specjał rybny czyli ryba w occie zrobiona na słodko-kwaśno . Bardzo smaczna i nie może jej zabraknąć na stole Wigilijnym.   Składniki:   2 kg pangi mą

  • Śledzik wigilijny z imbirem i oliwkami

    Wigilia to tak naprawdę ryby i śledzie które zagoszczą w naszych domach na wspólnej wieczerzy. Dziś proponuję wam pysznego śledzika podanego w kieliszkach od wi

  • Bigos z kiełbaską i grzybkami

    Coraz bliżej święta ,coraz bliżej święta........... Bigosik z kapusty kiszonej zrobiony :) Zawekowałam w słoiki i spokojnie do świat może stać. Składniki: kapus

O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel