Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiem

Lubię nie planować tylko tak chop siup co przyjdzie do głowy.Dziś też tak było, właśnie w ten sposób powstały pierożki z mięsem.Pycha, ten smak smażonego boczku .

Składniki na ciasto pierogowe:

mąka pszenna 2 szklanki

sól szczypta

ciepła woda 1 szklanka( gdyby zabrakło dodajcie jeszcze odrobinę) 

olej rzepakowy 2 łyżki

Farsz:

szynka 400 g( zmielić)

czosnek 4 ząbki ( sprasować go)

sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku

Dodatkowo:

boczek wędzony 300 g

Krok 1

Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz  i czosnek sprasowany lub starty. Całość mieszamy i zostawiamy na pół godziny aby mięso przeszło.

Krok 2

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy sól i wlewamy ciepłą wodę  i olej. Wyrabiamy ciasto) jest delikatne mięciutkie i elastyczne) Najlepiej mieć stolnicę silikonową wtedy nie trzeba podsypywać mąki. Wałkujemy ciasto i szklanka wycinamy kółeczka. Nakładamy na każde kółeczko mięsko najlepiej łyżeczką i sklejamy pierożki.Wrzucamy do gorącej osolonej wody z odrobina oleju wtedy nie będą nam się sklejały.

Krok 3

Boczek kroimy drobno i smażymy skraweczki, do których wkładamy pierożki i leciutko razem podsmażamy , podajemy na ciepło.

IMG_84931

 

IMG_8501

 

IMG_8498

 

piątek, 24 czerwca 2016, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką

    Uwielbiam pierogi domowej roboty,wiem jakie mięsko daje i przyprawy. Niebo w gębie tak mawia mój mąż i wcale mu się nie dziwię bo sama przyznaje mu rację jedząc

  • Pierożki z kapustą i pieczarkami

    Zachciało się pierożków oj zachciało.Mimo upału wzięłam się do roboty od samego rana bo wiadomo , że kapusta potrzebuje trochę czasu by dojść do siebie. Składni

  • Pierogi z poziomkami i musem poziomkowym

    No to dziś nadal mamy nadal poziomkowo, lekki obiadek bo pierożki z poziomkami uważam że są lekkie . Ciasto: mąka 2 szklanki woda ciepła( na oko szklankę wlałam

O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel