Blog > Komentarze do wpisu
Chlebek idealny na tosty

Zachęcam do przygotowania domowego chleba idealnego na tosty .Pewnie myślicie ,że upieczenie takiego chlebka jest trudne i pracochłonne, więc mówię wam nieeeeeeeeeeeee i zachęcam bo to sama przyjemność i nie ma nic trudnego w przygotowaniu.Wyrabiacie  ciasto i zostawiacie do wyrośnięcia,a potem tylko wystarczy upiec. Wbrew pozorom myślę, że każdy jest z was zdolny by zrobić chlebek.

Składniki na małą kek-sówkę aluminiową:

 

1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (70 g)
1 niepełna szklanka przegotowanej, ostudzonej wody
1 opakowanie drożdży suszonych (7 g)
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju rzepakowego Olej Polski
 
 
IMG_9642
 
 
IMG_9641
 
 
 
Krok 1
Najpierw odmierzamy składniki i przesiewamy mąki obydwie.Do misy wsypujemy składniki suche czyli obydwie mąki,drożdże,sól,cukier i przegotowaną ciepłą lecz nie gorącą wodę i olej.
Krok 2
Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem lub ręcznie jak wolicie,powstanie elastyczne ciasto które po wyrobieniu przekładamy do kek-sówki i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny( drożdże suche dłużej wyrastają) przykryte ściereczką.
Krok 3
Kiedy chlebuś wyrośnie spryskujemy go wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( oczywiście nie zapomnijcie o naczyniu z wodą na dno piekarnika) i pieczemy 25 minut w 200 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę chlebek apotem kroimy. Widać , że jest delikatny i mięciutki idealny na tosty.
 
 
 
IMG_9643
 
 
IMG_96511
 
 
 
IMG_9652
 
 
 
IMG_9637
poniedziałek, 01 sierpnia 2016, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Chlebek pszenny- Idealny wypiek pasuje na Wielkanoc

    Zapraszam was na pyszny wypiek,chlebuś pszenny ze słonecznikiem na mące tortowej.Pięknie wyrósł i smakuje wyśmienicie.Chrupiąca skórka i nie kruszy się podczas

  • Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską

    Nie ma to jak dzień od zapachu pysznego świeżego dopiero co upieczonego pieczywa. Dziś bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską. Bardzo smaczne delikatne i

  • Chleb ze słonecznikiem

    Nie ma to jak swoje pieczywo, najlepsze to takie zaraz po upieczeniu z chrupiącą skórką.Bułki też uwielbiam lecz dziś tylko na chlebek was zapraszam. Składniki

O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel