Blog > Komentarze do wpisu
TEBIRKES duńskie bułeczki

Dziś będą bułeczki bardziej maślane z ziarnami słonecznika. Pierwszy raz je robię i piekę razem z innymi  , zobaczymy co z tego mi wyjdzie."Wypiekanie na śniadanie"

Rozczyn:


  • 20 g drożdży
  • 400 ml letniego mleka 
  • 300 g mąki pszennej  TYP 500

    Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej TYP 500
  • 50 g miękkiego masła 
  • 20 g cukru
  • 10 g soli

    dodatkowo:
  • ziarna słonecznika 100 g
  • woda do posmarowania

 

Krok 1

Do misy wkładam drożdże, wlewam ciepłe mleko i mieszam do rozpuszczenia. Dodaje przesianą mąkę i mieszam łopatką do powstania gładkiego rozczynu.Zostawiam rozczyn przykryty ściereczką na godzinę.

Krok 2

Rozczyn wyrósł więc dodaję resztę mąki masło cukier i sól. Zagniatam ciasto  na macie silikonowej i  zostawiam je na jakieś 20 minut by urosło troszkę.

Krok 3

Ciasto wałkuje 30 x 40 , 2/3 ciasta smaruje masłem i  składam do  środka nieposmarowaną cześć i zakładam posmarowaną częścią. Teraz wałkuje ciasto na prostokąt wąski na  12 x 50 cm, kroje trójkąciki każdy smaruje wodą i posypuje ziarnami słonecznika.Zostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.

Krok 4

Nastawiam piec na 250 stopni , a kiedy wstawiam bułeczki  to zmniejszam do 210 stopni i piekę koło 12 minut bułeczki.

 

IMG_11971

 

IMG_1204

 

IMG_11961

 

IMG_1209

 

page63pageqaqa

Pozwoliłam wstawić filmik jak się robi bułeczki .

 

 

 

Piekły ze mną:

 

 Ewa w kuchni
Moje domowe kucharzenie
Życie zaczyna się w kuchni
Ewa Szczepińska – zdjęcie FB
Życie zaczyna się w kuchni
Moje Małe Czarowanie
Marta – zdjęcie IG

 

piątek, 23 września 2016, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

    Komu komu bo idę do domu hi hi .Zapraszam was na pyszne delikatne i pulchne bułeczki drożdżowe ze śliwkami.Sezon mamy więc smakołyk na czasie. Składniki: mąka p

  • Drożdżówki z agrestem

    Agrest pomału się kończy, jaka szkoda bo ciasta czy bułeczki z nim są przepyszne. Właśnie zrobiłam drożdżowe z czerwonym agrestem i wyszły rewelacyjne. Składnik

  • Chleb foremkowy razowy

    Wstałam dziś wcześniej i zabrałam się za robienie chlebka.Na dziś więc polecam razowy chlebek ze słonecznikiem.Skórka chrupiąca i ten zapach upieczonego chleba.

Komentarze
2016/09/23 18:33:58
Super bułeczki się upiekły Asiu, fajnie było znowu sie spotkać :-)
-
Gość: Ewa w kuchni, *.play-internet.pl
2016/09/25 11:30:05
Pyszne bułeczki, dziękuję za powakacyjne wypiekanie.
Pozdrawiam :)
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel