Blog > Komentarze do wpisu
Śliwkowo orzechowa pokusa

Postanowiłam trochę zaszaleć i pobawić się smakami w kuchni.Wyszło pyszne ciasto z wyczuwalnym smakiem orzechów włoskich.Na pierwszy rzut wygląda jak jabłecznik ale w smaku zaskakuje nas.

 

Składniki na ciasto kruche;

 


Dodatkowo:

 

Krok 1

Mąkę przesiewam i wsypuje do misy, dodaje żółtka, ksylitol ,margarynę,jogurt oraz proszek do pieczenia i miksuje do połączenia składników.Przekładam na matę sylikonową i zagniatam już ręcznie ciasto.Połowę ciasta biorę na dno i boki formy prostokątnej ( najpierw wykładam papierem do pieczenia).

Krok 2

Śliwki wkładam do garnka i prażę na małym ogniu, przy końcu dodaję ksylitol.Przecieram przez sito i zostawiam do ostygnięcia.Moje ciasto składa się z dwóch rodzai śliwek węgierek i mirabelek ( robiłam pół na pół  ciasto , widać na zdjęciu).

Krok 3 

Orzechy można kupić już zmielone ale jeśli nie możecie dostać to sami zmielcie  potem dodajcie do uprażonych śliwek( ZARĘCZAM , ŻE SMAK JEST BARDZO FAJNY ).

Krok 4

Wykładamy ostudzone i przetarte śliwki z mielonymi orzechami pół na pół ( wy robicie tylko z węgierek więc macie jedne).

Krok 5

Ubijamy białka z ksylitolem na sztywno i wykładamy na nasze śliwki z orzechami. Drugą połowę ciasta rwiemy w palcach i " rzucamy" na ubite białka.Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach.

 

IMG_04772

 

IMG_0469

 

IMG_0459

czwartek, 06 października 2016, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Ciasto z bakaliami i śmietaną

      Rozmowa z mężem -Asia zrobisz ciasto -zrobię, jaką chcesz babeczkę ? -Asia ja chce ciasto,no wiesz takie co kiedyś robiłaś, no te takie inne, no wiesz pr

  • Ucieraniec ze śliwkami

    -Asia no zrób te ciasto -Nie zrobię,nie chce mi się -No proszę, zrób plisss - Rany ty  żarłoku ,no dobra zrobię Taka to oto rozmowa dziś była no i zrobiłam

  • Pleśniak z powidłami i bezą

    No jak kto ale ja lubię prostotę i łatwe wykonanie. Otworzyłam lodówkę i zajrzałam do środka to co było to zrobiłam z tego ciasto. Zapraszam na degustację pleśn

Komentarze
2016/10/06 16:36:02
Też dałam się nabrać, że to jabłecznik, kiedy spojrzałam na zdjęcie. Jestem pewna, że smakowało bosko! :)
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel