Blog > Komentarze do wpisu
Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem)

Coś innego, smacznego i kolorowego,myślę , że przypadnie wam do gustu ten mały smakołyk.Moi domownicy byli zachwycenie i zadowoleni , każdy dostał swoje małe ciacho na talerzyku.

Składniki na ciasto kruche:

200 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol

200 g masło

100 g ksylitol Kłos Pol

2 żółtka

 

Nadzienie:

budyń 64 g

mleko 1.1/2 szklanki

ksylitol 1 łyżka Kłos Pol

Dodatkowo :

galaretka czerwona ( połowę z niej wsypujemy do szklanki)

galaretka żółta ( połowę z niej wsypujemy do szklanki)

jagody i truskawki do dekoracji

groch łuskany lub w całości

papier do pieczenia

Krok 1

Mąkę wsypuje na stolnice silikonową ( wcześniej przesiałam), robię w niej dołek i dodaje żółtka oraz pokrojone miękkie masło i ksylitol. Zagniatam składniki, zawijam w folię spożywcza i do lodówki na 40 minut

Galaretki wsypuje do szklanek połowę z torebki i zalewam wrzątkiem 2/3 szklanki, mieszam do rozpuszczenia , zostawiam do ostygnięcia

Krok 2

Schłodzone ciasto wałkuję  i wykładam małe formy do tarty dociskając boki dno i brzegi i odcinam nadmiar.Wycinam małe kwadraty z papieru do pieczenia i zakrywam foremki wsypując do środka groch do obciążenia.

Krok 3

Wkładam foremki do pieca nagrzanego w 180 stopniach i piekę 7 10 minut sprawdzając by za bardzo się nie spiekły.Po upieczeniu zostawiam do przestygnięcia i wyjmuje z foremek.

Krok 4

Gotuję śmietankowy budyń z ksylitolem  w mniejszej ilości mleka i po zagotowaniu od razu przelewam do upieczonych tart.Dekoruje truskawkami i jagodami, wkładam do lodówki na jakieś 15 minut. Schłodzone zalewam galaretką na przemian żółta i czerwona . Chłodzimy do zgęstnienia galaretki, najlepsze są następnego dnia bo miękną .

IMG_13341

IMG_1333

IMG_1338

pagebab

poniedziałek, 10 października 2016, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Muffiny waniliowe z orzechami

    Te małe cudaki każdy z nas lubi. Takie to niby nieporadne, a jakie smaczne. Dodatek orzechów idealnie komponuje się w smaku. Biorę udział w wypiekaniu Ciasto n

  • Babeczki z jabłkami

    Jabłuszka czerwone, zielone czy żółte pyszne i zdrowe.Możemy je jeść na "surowo", parzone, duszone gotowane czy smażone.Dziś wam proponuje babeczki z jabłkami i

  • Muffiny z drobinkami czekolady

    Przepyszne maleństwa, szybkie do zrobienia i każdemu zasmakują.Czyż nie lubimy smakołyku na jeden kęs?? Dla mnie będzie na dwa kęsy ummmm pycha.   Składnik

O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel