Blog > Komentarze do wpisu
Bułeczki drożdżowe z karmelizowanymi gruszkami

Bułeczki drożdżowe z karmelizowaną gruszką, rewelacja.Zaskoczenie i przyjemność w jednym.To debiutanckie bułeczki, polecam bo mu wyszły i były bardzo smaczne.

Składniki na bułeczki:

 

Karmelizowane gruszki:

  • gruszki  4 duże
  • cukier żelujący 

Lukier cytrynowy:

  • zmielony ksylitol 1 szklanka
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy i wsypujemy do misy. Mleko podgrzewamy aby było cieple lecz nie gorące, wkładamy do niego drożdże i rozpuszczamy. Robimy dołek w mące gdzie wlewamy rozpuszczone drożdże i delikatnie mieszamy ,tak powstaje zawiesina, zostawiamy ją na 15 minut by zaczęła pracować.Po 15 minutach dodajemy ksylitol żółtka , sól i rozpuszczone letnie masło. Całość wyrabiamy do momentu kiedy nam zacznie ładnie odchodzić od rączek. Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu (  nastawiam piekarnik na 40 stopni i tak ogrzewam ciasto drożdżowe).Ciasto pięknie wyrosło więc dziele je na dwie części wyrabiam ponownie i wałkuje na prostokąt. Kładę po środku prostokąta karmelizowane gruszki ( ostudzone) i zwijam jak na paszteciki.Wałeczki wyjdą nam dwa , kroimy je na połowę i znowu na połowę. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy je na 20 minut by wyrosły.Wyjdzie nam koło 16 szt.Smarujemy bułeczki mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach 20 minut.Gruszki trochę wypłyną ale to nie szkodzi, większość zostanie w bułce. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem cytrynowym.

Karmelizacja gruszek:

Gruszki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę .Potrzebna nam średnia patelnia na którą wrzucamy gruszki, zasypujemy je cukrem żelującym i na dość dużym ogniu, ciągle mieszając, karmelizujemy je.

 

IMG_20461

 

IMG_2041

 

IMG_2049

Drodzy czytelnicy chcę wam parę słów powiedzieć o firmie Kłos Pol  Od jakiegoś czasu używam ich produktów do pieczenia ciast, chleba czy pizzy.Mają różne typy mąk  naturalnych .Nie dodają  do nich żadnych polepszaczy, dodatków, które powodują standaryzację mąki. Wytwarzają mąkę o bardzo dobrych parametrach wypiekowych. Gorąco polecam produkty , a dziś szczególnie mąkę pszenną tym 500 

Beztytuu4

wtorek, 08 listopada 2016, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Chlebek pszenny- Idealny wypiek pasuje na Wielkanoc

    Zapraszam was na pyszny wypiek,chlebuś pszenny ze słonecznikiem na mące tortowej.Pięknie wyrósł i smakuje wyśmienicie.Chrupiąca skórka i nie kruszy się podczas

  • Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską

    Nie ma to jak dzień od zapachu pysznego świeżego dopiero co upieczonego pieczywa. Dziś bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską. Bardzo smaczne delikatne i

  • Chleb ze słonecznikiem

    Nie ma to jak swoje pieczywo, najlepsze to takie zaraz po upieczeniu z chrupiącą skórką.Bułki też uwielbiam lecz dziś tylko na chlebek was zapraszam. Składniki

O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel