Blog > Komentarze do wpisu
Sernik z ziemniakami

 

Muszę powiedzieć,że kiedy robiłam sernik to jakoś tak troszkę nie dowierzałam, że będzie smaczny.Po upieczeniu zmieniłam zdanie i polecam go wam .Pyszny delikatny taki aksamitny i nie czuć ziemniaków.

Składniki:

-750 gramów zmielonego sera półtłustego( taki na kg ma być )
-250 gramów zmielonych ugotowanych ziemniaków
-250 g ksylitolu Kłos Pol
-2 łyżki cukru z wanilią lub waniliowego
-6 jaj
-150 gramów stopionego, schłodzonego masła
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

- herbatniki na dno formy 

Wykonanie:

Jaja ubijamy z ksylitolem i cukrem waniliowym  na puch, dodałam zmielony twaróg oraz ugotowane zmielone ziemniaki . Masło rozpuściłam i letnie dodałam do reszty składników, mąkę również dodałam na samym końcu.Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, wyłożyłam herbatniki na dno i przelałam połowę masy.Rodzynki obtoczyłam w mące i wyłożyłam na połowie masy.Zalałam drugą połową.Wstawiłam do nagrzanego pieca i piekłam 80 minut w 170 stopniach.


Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

 
IMG_23161
 IMG_23202
 
IMG_23212
 

Ksylitol – inaczej cukier brzozowy. „Jest to słodycz dla zdrowia”. Nazwany jest zdrowym cukrem i naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z odwrotnym skutkiem. Najczęściej uzyskuje się go z drzewa brzozy. Ksylitol odkryto pod koniec XIX wieku, a jego ojczyzną jest Finlandia. Cukier brzozowy na długo zapewnia uczucie sytości. 

 

Idealnie nadaje się do:

- słodzenia herbaty lub kawy,

- wypieków (ciast, ciasteczek),

- deserów,

- konfitur,

- napojów

Ksylitol nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych, ponieważ drożdże na nim nie wyrastają.

 
środa, 16 listopada 2016, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel