Blog > Komentarze do wpisu
Bezy z mascarpone i śmietaną

Otwieram lodówkę i patrze co tam dziś w niej znajdę ciekawego. Kiełbaska ok niech leży , ser - no cóż zjem na kolację .OOOOOOOO białka no to teraz już wiem co zrobię. Babka o nie odpada może omlet eeeeeeeeeee nuda.Już wiem już wiem zrobię. Bezy i w dodatku przełożę je kremem.No to coś innego nie pamiętam kiedy takie robiłam.

Składniki:

białka 4 szt

cukier 3/4 szklanki

Krem:

mascarpone 300 g

śmietana 30% 200 g

ksylitol 2 łyżki Kłos-Pol

Wykonanie:

Białka ubijam  na sztywno dodając partiami cukier.Przewracam miskę do góry nogami i nie wypada. Teraz przekładam ubite białka do rękawa cukierniczego końcówka gwiazdka. Formę płaską ( wyposażenie piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i teraz spokojnie wyciskam z rękawa masę i robię kółka i wypełniam środki tak na płasko.Piekę bezy kolo 30 minut w 120 stopniach. Po 30 minutach zmniejszam na 100 i suszę godzinę. Wyjmuję z pieca i zostawiam by odpoczęły jakieś 15 minut.Miksuje serek mascarpone i dodaje ubitą śmietanę z ksylitolem. Łącze , wychodzi pyszny krem. Przekładam krążki bezy i przykrywam je drugim krążkiem.Bezy są pyszne w ten sam dzień i na drugi i na trzeci. Masie nic się nie dzieje, a beze można śmiało jeść łyżeczką .

Ps muszę wypróbować ksylitol w bezie, były by mniej kaloryczne, tylko ciekawe czy się ubiję.

IMG_4236

 

 IMG_42441

 

IMG_42641

piątek, 10 lutego 2017, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Koktajl z kiwi ,ananasa,pomarańcza

    Przepyszny aromatyczny koktajl z owoców.Jak wiadomo kiwi ma dużo witaminy C wiec polecam go wam w szczególności. Z rana na śniadanie, rewelacja. Składniki: kiwi

  • Koktajl z mrożonych malin i listki mięty

    Dziś znowu gorąco, a wiec i następny przepyszny koktajl, tym razem z mrożonych malin,jagód i listki mięty obowiązkowo.Polecam, pamiętajcie ze szklanka koktajlu

  • Jabłuszka w karmelu z prażonym słonecznikiem

    Polecam wam ten pyszny deser.Same smakołyki w nim się znajdują. Prażony słonecznik,jabłuszka w  karmelu( cukier trzcinowy zmielony dałam) do tego pyszna śm

Komentarze
2017/02/15 12:34:50
Mmmmm... Bezy zawsze przypominają mi o dzieciństwie.
Mama zawsze mi je robiła na urodziny i w jednej chowała niespodzainkę :D

Zapraszam również do siebie dopiero w temacie raczkuję ale myślę, że warto :)

Pozdrawiam,
Kamila
aptekapanaboga.blogspot.com/
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel