Blog > Komentarze do wpisu
Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi

Dziś witam was chlebem i solą w dodatku chleb własnoręcznie upieczony. Fakt przy wyrabianiu ciasta drożdżowego pomagał mi robot ale resztę sama wymyśliłam i zrobiłam.Pszenny z otrębami i pestkami dyni.Pięknie wyrósł ,a skórka wypieczona,pachnąca i chrupiąca. Zachęcam was do robienia własnego chleba, to nic trudnego .

 

Składniki:

mąka pszenna typ 650 500 g

drożdże suche 16 g( świeże 40 g)

cukier pól łyżki

sól pół łyżki

woda ciepła 350 ml

otręby żytnie 4 łyżki

pestki dyni 4 łyżki

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę by nam jakieś paprochy nie dostały się do chleba, dodajemy drożdże sól i cukier. Wlewamy wodę ciepłą, wsypujemy otręby i pestki dyni. Wyrabiamy ciasto 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z robota i kładziemy je na deskę i przykrywamy "kloszem" . Zostawiamy na około 1.1/2 godziny( drożdże świeże  tylko na 50 minut). Ciasto chlebowe pięknie wyrosło więc teraz odgazowujemy je i przekładamy do formy od babki prostokątnej uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy w parowym piecu( naczynie z wodą wstawiamy na dół) 20 minut w 230 stopniach. Po 20 minutach zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze jakieś 30 minut. Dzięki parze chlebek będzie chrupiący i rumiany. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do ostudzenia smacznego.

 

IMG_4692

 

IMG_4697

 

IMG_4699

 

IMG_4694

sobota, 25 lutego 2017, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Chlebek pszenny- Idealny wypiek pasuje na Wielkanoc

    Zapraszam was na pyszny wypiek,chlebuś pszenny ze słonecznikiem na mące tortowej.Pięknie wyrósł i smakuje wyśmienicie.Chrupiąca skórka i nie kruszy się podczas

  • Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską

    Nie ma to jak dzień od zapachu pysznego świeżego dopiero co upieczonego pieczywa. Dziś bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską. Bardzo smaczne delikatne i

  • Chleb ze słonecznikiem

    Nie ma to jak swoje pieczywo, najlepsze to takie zaraz po upieczeniu z chrupiącą skórką.Bułki też uwielbiam lecz dziś tylko na chlebek was zapraszam. Składniki

O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel