Blog > Komentarze do wpisu
Chałka

Mimo, że pogoda brzydka, szarówka i znowu zrobiło się zimno, w domu pachnie słodko i kusząco. Cieplutko i milutko, czego chcieć więcej........... tak jeszcze coś kocyk, herbatka lub gorące mleczko, dobry film lub książka i mamy już wszystko co nam potrzeba :)

 

 

Składniki na 5 mniejszych chałek:

  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 170 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 15 g drożdży sypkich 

 

Dodatkowo:

jajko

Przygotowanie chałki:

 

Do misy włożyłam miękkie masło,cukier,cukier waniliowy,mleko,jaja,żółtka. Miksowałam 3 minuty w 50 stopniach obroty 4. Kiedy przestało miksować dodałam przesianą mąkę i drożdże. Klikamy oznaczenie wałek i 3 razy po 5 minut wyrabiamy ciasto. Zostawiamy w tej misie co było wyrabiane, niech sobie spokojnie wyrośnie( godzinka starczy).Po godzinie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych kawałków. Każdy kawałek rękoma rolujemy wałek( ależ mi się zrymowało).Dzielimy wałeczki na 5 chałek i zwijamy warkocze. Każdy warkocz układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut i smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut.Taką chałkę można jeść sama lub posmarować dżemem.

 

 IMG_48432

 

IMG_48471

 

IMG_4848

 

piątek, 03 marca 2017, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Hot dog domowy

    Dziś zachciało nam się czegoś kalorycznego czego unikamy jak ognia hihi  domowy fast-slow-food. Domyślacie się już co to ?? no tak to parówka i bułka

  • Chlebki pszenne z otrębami pszennymi

    Zamiast jednego chlebka mam dwa.Zrobiłam w mniejszych foremkach, nawet fajnie się prezentował.Lepiej się kroiło choć może to tylko moja wyobraźnia . Składn

  • Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką

    Dziś będzie mięsko troszkę w innej postaci, ach jak ja lubię te paszteciki jeść hi hi. Karkówka wyszła pyszna, po przerobieniu jest jeszcze lepsza .   Skła

Komentarze
2017/03/03 13:13:38
Uwielbiam piec takie drożdżowe cudeńka właśnie ze względu na zapachy jakie się roznoszą wtedy w domu. Ale jeszcze bardziej kocham je potem zajadać :D
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel