Blog > Komentarze do wpisu
Chleb foremkowy, pszenny z otrębami

Dziś następny chlebek, jakoś mam sentyment do domowego i tak piekę codziennie albo co drugi dzień, zależy ile zjemy.Rodzinka zadowolona, a oto przecież chodzi.

 

Składniki:

 

Wykonanie:
 
 Mąkę przesiewamy nad misą( będzie spulchniona i będzie się miało wrażenie,  że jest jej więcej.Dodajemy suszone drożdże. Wsypujemy odmierzone otręby żytnie,sól i cukier. Na końcu wlewamy ciepłą wodę i klikamy na wałek i powtarzamy serię 3 razy po 5 minut( wyrabianie ciasta chlebowego). Ciasto mamy pięknie wyrobione więc teraz przekładamy je na matę sylikonową i przykrywamy "kloszem" na 1.1/2 godziny.Ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy od babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką . Nacinamy na skos ciasto i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 35 minut. Ciasto wyrosło, aż za foremkę, takie ma być. Pieczemy chleb w 220 stopniach przez 20 minut,nie zapomnijcie o naczyniu z wodą na dno piekarnika wstawić . Skórka będzie chrupiąca dzięki temu. Po 20 minutach zmniejszamy piec do 180 i pieczemy dalej przez 25 minut. Po wyjęciu z pieca przekładamy na kratkę niech ostygnie chleb.
 
 
IMG_49801
 
 
IMG_49831
 
 
IMG_4984
czwartek, 09 marca 2017, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Hot dog domowy

    Dziś zachciało nam się czegoś kalorycznego czego unikamy jak ognia hihi  domowy fast-slow-food. Domyślacie się już co to ?? no tak to parówka i bułka

  • Chlebki pszenne z otrębami pszennymi

    Zamiast jednego chlebka mam dwa.Zrobiłam w mniejszych foremkach, nawet fajnie się prezentował.Lepiej się kroiło choć może to tylko moja wyobraźnia . Składn

  • Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką

    Dziś będzie mięsko troszkę w innej postaci, ach jak ja lubię te paszteciki jeść hi hi. Karkówka wyszła pyszna, po przerobieniu jest jeszcze lepsza .   Skła

Komentarze
2017/03/09 10:47:03
Takie domowe chlebki sa super i najpyszniejsze
-
Gość: , *.tktelekom.pl
2017/03/12 08:26:34
a ile tych otrębów?
-
2017/03/13 09:30:56
6 łyżek otrębów żytnich
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel