Blog > Komentarze do wpisu
Bułeczki drożdżowe z truskawkami

Jak pysznie dziś u nas. Pachnie dopiero co upieczonymi bułeczkami z truskawkami. Póki są truskawki to trzeba korzystać bo potem tylko będzie można pomarzyć.Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę

Ciasto drożdżowe:

mąką pszenna typ 500 1 kg

drożdże świeże 80 g

masło 150 g

mleko 500 ml

cukier 150 g

sól pół łyżeczki

truskawki 400 g

Lukier:

cukier puder 2 szklanki

sok z cytryny tak 1.1/2 cytryny

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek.Mleko podgrzewamy aby było ciepłe i rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i wlewamy do dołka w mące.Przykrywamy ściereczką  i zostawiamy by rozczyn wyrósł.Kiedy rozczyn będzie wystarczający dodajemy do niego rozpuszczone letnie masło resztę cukru i sól. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Ma być miękkie i elastyczne.Ciasto przykrywamy ściereczką lub miską na jakąś godzinę by wyrosło. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy wałek. Dzielimy na 20 części. Robimy płaskie placuszki na które nakładamy pokrojone drobno truskawki z cukrem . Zlepiamy jak pieroga i formujemy wałeczek. Formę od pieca wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze wałeczki,kładziemy zlepieniem na dół, zostawiamy na 20 minut by wyrosły . Roztrzepujemy jaja i smarujemy pędzelkiem każdą bułeczkę . Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy bułeczki na kratkę ,zostawiamy by wystygły i polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

Wypiekały ze mną :

IMG_6570

 

IMG_6572

 

IMG_6575

piątek, 23 czerwca 2017, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

    Komu komu bo idę do domu hi hi .Zapraszam was na pyszne delikatne i pulchne bułeczki drożdżowe ze śliwkami.Sezon mamy więc smakołyk na czasie. Składniki: mąka p

  • Drożdżówki z agrestem

    Agrest pomału się kończy, jaka szkoda bo ciasta czy bułeczki z nim są przepyszne. Właśnie zrobiłam drożdżowe z czerwonym agrestem i wyszły rewelacyjne. Składnik

  • Jagodzianki

    Jagódki są więc czas na jagodzianki.Dopiero w lasach się pokazują ledwo ledwo można znaleźć  ale udało się trochę nazbierać przy pomocy rodzinki, po dwie g

Komentarze
2017/06/23 16:49:49
Super wyglądaja te bułeczki. Akurat siedzę taka głodna w pracy jeszcze, chętnie bym takie coś jeszcze zjadła!
-
2017/06/25 12:27:21
W sezonie owocowym, takie drożdżówki, to obowiązkowa pozycja :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
Gość: marcepanowy kącik, *.adsl.inetia.pl
2017/06/25 19:49:16
Poproszę o jedną :) Dziękuję za wspólne wypieki z truskawkami :)
-
2017/06/25 21:23:37
Dziękuję za wspólną truskawkową akcję!
-
2017/06/26 13:30:38
Fajnie się znowu razem piekło Asiu, pyszne buły :-)
-
Gość: Angelika Kasiak, *.centertel.pl
2017/06/26 14:02:00
Na leniwe śniadanko z mleczkiem w sam raz ;) ;) dziękuję za wspólna zabawę ;)
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel