Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto Kubuś

Parę dni strajkowałam i nie było ciasta w domu,więc mąż tak mi miętolił dziurę w brzuchu, aż w końcu uległam hi hi hi i zrobiłam.Może to nie sernik,jabłecznik czy makowiec lecz ciasto wyszło pyszne. Oceńcie sami.

 

Biszkopt:

  • 4 jajka 
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa z Kubusia:

  • 750 ml soku marchewkowego
  • 3 budynie waniliowe Cykoria
  • 2 łyżki cukru waniliowego Cykoria
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 250 ml gorącej wody

 

Dodatkowo:

  • kajmak o smaku kukułka
  • masło 1 łyżka

 

Wykonanie:

1. Ubijamy jaja z cukrem na puch, masa potraja swoją objętość. Obydwie mąki przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Formę formę prostokątną uniwersalną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na biszkopt.Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia. Formę wykładamy folią aluminiową i przekładamy ostudzony biszkopt na nią.

2.  Do garnka wlewamy sok marchewkowy, jedną szklankę soku odstawiamy na bok i wsypujemy do niej budyń waniliowy. Zagotowujemy sok,dosładzamy go cukrem i dopiero teraz wlewamy budyń.Budyń jest już gęsty więc zostawiamy go do ostudzenia.Miękkie masło miksujemy i dodajemy do niego partiami zimny budyń. Wychodzi smaczny krem który przekładamy na biszkopt i równo rozprowadzamy,wstawiamy do lodówki.

3. Rozpuszczamy w gorącej szklane wody galaretkę i zostawiamy do schłodzenia. Ubijamy śmietanę i wlewamy ostudzoną galaretkę ciurkiem nadal miksując. Przekładamy śmietanę na krem marchewkowy.

4. Kajmak pół puszki rozpuszczamy w garnuszku z masłem i polewamy krem śmietankowy i do lodówki do stężenia. Po 2 godzinach śmiało można jeść.

 

IMG_6687

 

IMG_6691

IMG_6699

IMG_6698

 IMG_66861

 

środa, 28 czerwca 2017, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Poziomkowy rarytas

    Uwielbiam zapach poziomek, jest po prostu cudowny. Ta delikatna woń, zarazem słodka i zniewalająca :) Dziś mam dla was ciasto z poziomkami,myślę ze zachęcę waz

  • Kolorowy urwis

    Dziś szybkie ciacho,takie aby wszystkim smakowało. Nazwalam je urwis bo opornie szło.Nie chciało ze mną współpracować więc i nazwa pasuje jak ulał. Składniki: j

  • Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiem i prażonym słonecznikiem

    Prosicie mnie o przepis więc go specjalnie dla was napisałam.Ciasto niezwykle proste i szybko się je robi.Polecam na różne okazję, efekt i smak przede wszystkim

Komentarze
2017/06/28 13:03:12
Moja mama często go pieczę i chętnie wpadam do niej na kawkę i ...ciacho ;)
-
2017/06/28 16:18:32
Super wygląda to ciasto, naprawdę! Nie długo urodziny mojego faceta, to chyba mu z tej okazji takie przyrządze :D
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel