Blog > Komentarze do wpisu
Jabłecznik śmietanowo bezowy

No to normalnie zaszalałam ,powstało pyszne ciasto i muszę powiedzieć że przepyszne jest. Bomba kaloryczna hi.hi.hi ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi :)

Biszkopt:

jaja 4 szt

mąka pszenna 6  łyżek

ksylitol 1 łyżka

sól szczypta

Masa jabłkowa:

jabłka 1 kg

ksylitol 1 szklana

Masa czekoladowa:

śmietana 30% 500 ml

karob łyżka czubata

ksylitol 1 łyżka

Beza:

5 białek schłodzonych

ksylitol 300 g ( zmieliłam go )

mąka ziemniaczana 1 łyżka

sól szczypta( aby tylko ubić białka na sztywno)

1. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno,dodajemy cukier partiami nadal miksując. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy dosłownie parę sekund.Formę prostokątną wykładamy papierem od dupy strony i wyciskamy małe beziki rękawem cukierniczym jedna obok drugiej by powstała nam złączona beza. Pieczemy w 110 stopniach 20 minut i zmniejszamy do 90 stopni i jakieś ze dwie godziny suszymy( ksylitol potrzebuje więcej czasu)

2. Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach,zostawiamy do ostudzenia.Kroimy w poprzek.

3.Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda i kroimy w kosteczkę.Przesmażamy z ksylitolem na patelni,przecieramy przez sito by masa jabłkowa nie miała grudek.

4.Śmietanę ubijamy na sztywno z ksylitolem i karobem.

Podsumowując: Ostudzony biszkopt smarujemy masą jabłuszka-ową,przykrywamy drugim blatem i smarujemy boki dookoła. Kładziemy śmietanę czekoladową i na wierzch nakładamy beze upieczoną.Lekko przyciskamy i do lodówki wstawiamy. Pysznie smakuje.

 

Image and video hosting by TinyPic

 

 

środa, 27 września 2017, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Drożdżowe różyczki

    Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta.Jeszcze ciepłe potrafię zjeść  popijając mlekiem.Smaki z dzieciństwa, kto ich nie lubi. Jedząc przypominam sobie chwile

  • Jabłecznik z mascarpone

    Wpadłam dziś na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłuszek. Ciasto przekładane jabłkami i kremem z dodatkiem kokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie prz

  • Borówkowo poziomkowa pokusa

    Smaki lata jeszcze są, więc i korzystam z tego.Pyszne owoce,bita śmietana i bezy to  coś nowego w mojej kuchni. Rodzinka zachwycona a i miło na serduchu ,

Komentarze
2017/10/06 09:22:00
Pyszne ciacho :)
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel