Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowe różyczki

Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta.Jeszcze ciepłe potrafię zjeść  popijając mlekiem.Smaki z dzieciństwa, kto ich nie lubi. Jedząc przypominam sobie chwile gdy byłam dzieckiem, a babcia robiła wtedy nam takie przysmaki.Dziś robię swojej rodzinie i dzieciom :)

Składniki:

  • mąka pszenna typ 500 – 500 g
  •  drożdże świeże – 35 g
  • mleko ciepłe – 250 ml
  •  jajko – 1 szt
  • masło miękkie – 100 g
  •  sól –  szczypta
  •  cukier 100 g
  • Dodatkowo:
  • jabłka 1 kg
  • cukier 1 szklanka
  • jajo

 

Wykonanie:

Do misy wsypuje mąkę przesianą robię w niej dołek.Drożdże rozpuszczam w pól szklance ciepłego mleka i dodaje łyżeczkę cukru,przelewam do wgłębienia w mące i delikatnie mieszam tak by powstała zawiesina. Przykrywam ściereczką na jakieś 15 minut by spokojnie wyrosły. Po 15 minutach dodaje resztę składników które mi zostały i wyrabiam energicznie ciasto( powinno odchodzić od rąk wtedy wiadomo , że jest dobrze wyrobione) Przykrywam ciasto kloszem jakieś 45 minut,wyrośnie . Ciasto odgazowuje i dziele je na 6 części. Każdą cześć wałkuje na prostokąt który smaruje przetartym uprażonym jabłuszkiem i zwijam. Kroje rulonik na 3 części. Formę okrągłą sylikonową wykładam papierem do pieczenia i układam w nim moje pokrojone ruloniki z jabłuszkiem.Smaruje rozbełtanym jajem i zostawiam do wyrośnięcia na jakieś 20 minut. Piekę w 170 stopniach jakieś 30 minut sprawdzając czy już się upiekło. Po upieczeniu i wystudzeniu podaje na stół, każdy się częstuje odrywając po różyce.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

poniedziałek, 02 października 2017, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Ciasto z bakaliami i śmietaną

      Rozmowa z mężem -Asia zrobisz ciasto -zrobię, jaką chcesz babeczkę ? -Asia ja chce ciasto,no wiesz takie co kiedyś robiłaś, no te takie inne, no wiesz pr

  • Ucieraniec ze śliwkami

    -Asia no zrób te ciasto -Nie zrobię,nie chce mi się -No proszę, zrób plisss - Rany ty  żarłoku ,no dobra zrobię Taka to oto rozmowa dziś była no i zrobiłam

  • Pleśniak z powidłami i bezą

    No jak kto ale ja lubię prostotę i łatwe wykonanie. Otworzyłam lodówkę i zajrzałam do środka to co było to zrobiłam z tego ciasto. Zapraszam na degustację pleśn

Komentarze
2017/10/06 09:21:31
Pięknie się prezentują :)
-
2017/10/08 16:53:09
Ale pychotka, uwielbiam takie drożdżóweczki - palce lizac, nie długo kolejne trzeba zrobić
-
2017/10/19 07:41:59
ale apetyczne :) tak to rzeczywiście wspomnienie dzieciństwa ciepłe kakao i ciasto drożdżowe u babci z masłem trzeba będzie w najbliższy weekend przenieść się w przeszłość :)
-
2017/10/27 15:32:37
chciałbym spróbować :)
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel