Blog > Komentarze do wpisu
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku

Tradycyjnie kolejne Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez makowca.Więc zamiast kruchego ciasta będzie miękkie i delikatne wręcz puchowe czyli makowiec japoński .Rewelacja jeśli ktoś lubi mokre ciasta.Ten makowiec robi furorę i szczerze wam go polecam.

Składniki:

mak z puszki 1 szt

jaja 5 szt

cukier 3/4 szklanki

margaryna cała ( 250 g)

mąka tortowa 6 łyżek

kasza manna 6 łyżek

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

jabłka 4 duże( ze skórką)

rodzynki 150 g

orzechy włoskie 100 g

olejek migdałowy 1 szt

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę ,kasze i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy łopatką.Dodajemy rozpuszczoną letnią margarynę.Mak wykładamy z puszki, dodajemy orzechy i rodzynki oraz olejek migdałowy.Delikatnie znowu mieszamy łączymy składniki. Dodajemy starte jabłka i wystarczy tylko już zamieszać.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach( termoobieg) godzinę czasu. Po wyjęciu ciasto jest jakby rzadkie ale takie ma być. Pamiętajcie tu jest kasza i potrzebuje ostygnąć by ciasto było takie jak powinno być. Jak widzicie to jest bardzo proste ciasto i smakuje rewelacyjnie. Nie może go zabraknąć w ŚWIĘTA

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

poniedziałek, 11 grudnia 2017, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Pleśniak z powidłami i bezą

    No jak kto ale ja lubię prostotę i łatwe wykonanie. Otworzyłam lodówkę i zajrzałam do środka to co było to zrobiłam z tego ciasto. Zapraszam na degustację pleśn

  • Jabłecznik z rodzynkami

      Chcieliście kochani przepis no to go napisałam. Oj pyszny ten jabłecznik,właśnie jem i próbuje sklecić dla was jak go zrobiłam mniam.  Więc sobie ta

  • Poziomkowy rarytas

    Uwielbiam zapach poziomek, jest po prostu cudowny. Ta delikatna woń, zarazem słodka i zniewalająca :) Dziś mam dla was ciasto z poziomkami,myślę ze zachęcę waz

Komentarze
2017/12/11 14:37:41
Oj to nie dla mnie takie smaki, moja mama często robiła makowiec i niestety już dawno mi się przejadł :( Ale wygląda naprawdę smacznie :)
-
2017/12/12 13:44:39
Mój ulubiony :) Obowiązkowa pozycja w świątecznym menu :)
-
Gość: Ja, *.dynamic.mm.pl
2017/12/15 16:10:42
Witam,
Jaki wymiar blaszki? 25x35 nie będzie za duża?
-
2017/12/18 13:33:27
Nie będzie za duża
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel