Blog > Komentarze do wpisu
Chlebek pszenny- Idealny wypiek pasuje na Wielkanoc

Zapraszam was na pyszny wypiek,chlebuś pszenny ze słonecznikiem na mące tortowej.Pięknie wyrósł i smakuje wyśmienicie.Chrupiąca skórka i nie kruszy się podczas krojenia.

Składniki:

mąka tortowa  550 g

woda ciepła 1.1/2 szklanki

drożdże świeże 35 g

 cukier 1 łyżeczka

sól jedna łyżeczka

olej słonecznikowy 2 łyżki

słonecznik jedna szklanka

Wykonanie:

Odmierzamy mąkę i przesiewamy.Wsypujemy do misy i robimy w niej dołek. Do szklanki wlewamy (1/3 szklanki) ciepła wodę i wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.Rozpuszczone drożdże wlewamy w dołek w macę i delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Kiedy drożdże nam pięknie pracują dodajemy resztę ciepłej wody, olej,sól i słonecznik. Wyrabiamy i zostawiamy pod przykryciem na 45 minut by nam wyrosło ciasto. Formę sylikonową obsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte i odgazowane ciasto. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Nacinamy nożem na skos,a kiedy ciasto wyrośnie spryskujemy wodą. Pieczemy w 200 stopniach na dolnym poziomie piekarnika około 40 minut Spryskujemy woda z 4 razy podczas pieczenia by skórka była chrupiąca.

Image and video hosting by TinyPic

 

Zabawa  Ciasto na niedzielę   Domowe pieczywo wypiekam sam!”. Wypiekały ze mną : ( Dowiecie się po zakończeniu wydarzenia)

poniedziałek, 19 marca 2018, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską

    Nie ma to jak dzień od zapachu pysznego świeżego dopiero co upieczonego pieczywa. Dziś bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską. Bardzo smaczne delikatne i

  • Chleb ze słonecznikiem

    Nie ma to jak swoje pieczywo, najlepsze to takie zaraz po upieczeniu z chrupiącą skórką.Bułki też uwielbiam lecz dziś tylko na chlebek was zapraszam. Składniki

  • Rogaliki z nadzieniem toffi

    Brak weny ostatnio miałam, leżałam pod kocykiem i tylko się objadałam.Dzisiejszego ranka stwierdziłam, że czas wracać do blogowania bo całkiem zdziczeje hihihi.

Komentarze
Gość: Aneta G, *.centertel.pl
2018/03/19 08:23:03
Te chlebek wyglada pysznie. Chyba go zrobie
-
Gość: Dorcia w kuchni, *.ewe-ip-backbone.de
2018/03/19 10:32:39
przepyszny chlebus ,dziekuje za wspolne wypiekanie
-
2018/03/19 10:53:02
wow super pięknie wygląda zapisuje i pewnie zrobie choc raz :D
-
2018/03/19 18:51:12
Joasiu - fantastyczny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie. Nie ma to jak domowe pieczywo. :)
-
2018/03/19 20:12:46
Jak pięknie wyrósł ten bochenek.
-
Gość: Angelika Kasiak, *.revdns.net.pulawy.pl
2018/03/20 10:46:27
bardzo lubię domowe wypieki, szczególnie zaraz po upieczeniu. Świeże, ciepłe i pięknie wyrośnięte ;) Dziękuję za wspólne wypiekanie!
-
2018/03/20 11:39:27
Świetny patent na chrupiącą skórkę dzięki spryskiwaniu - nie omieszkam zmałpować ;) Dzięki Kochana, że wzięłaś udział w akcji :* I zapraszam również za tydzień :)
-
2018/03/21 22:12:30
Wspaniały chlebek, uwielbiam wypieki z dodatkiem słonecznika :)
Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel