Blog > Komentarze do wpisu
Mazurek Pisanka


Dzi¶ ci±g dalszy, pieczemy mazurka o kształcie pisanki.Uwielbiam tworzyć jadalne mazurki i nie za słodkie.Ten jest z fajnym nadzieniem i bardzo prosty.


Składniki:


m±k± pszenna 300 g
żółtka 2 szt
cukier 4 łyżki
masło 150 g
¶mietana 18% 3 łyżki
proszek do pieczenia pół łyżeczki


Dodatkowo:


galaretka agrestowa połowę
woda 1 szklanka
kisiel cytrynowy cały + pół szklanki wody

morele z puszki 4 połówki

Przygotowanie:


M±kę i proszek do pieczenia odmierzamy, przesiewamy i wsypujemy do miski.Dodajemy cukier, żółtka,¶mietanę, masło i szybko zagniatamy.
Wkładamy do lodówki do schłodzenia na jakie¶ 30 minut( Je¶li ciasto będzie się kleić to podsypcie m±k± lub m±k± krupczatk± .
Po schłodzeniu odrywamy kawałeczek ciasta i robimy z niego sporo malutkich kuleczek,posłuż± nam do dekoracji pisanki. Z ciasta formujemy pisankę.
( Pomagam zawsze sobie szerszym nożem i lekko oklepuje na około wtedy nie ma żadnych zagięć).
Kuleczkami na około pisanki dekoruje, gęsto. Piekę w 170 stopniach koło 15-20 minut.Sprawdzam czy już się zarumieniło.Wyjmuje z pieca i zostawiam do ostudzenia.
Gotuje w garnuszku wodę,wrzucam galaretkę ,mieszam do rozpuszczenia i dodaje dodatkowo kisiel rozpuszczony w pół szklanki wody.
Mieszam, aż zacznie wszystko razem lekko pyrkotać i gotowe.Pokroiłam bardzo drobno morele z puszki i dodałam do masy.
Przestudzon± masę kładłam na pisankę i szpatułk± rozprowadzałam.Na końcu udekorowałam gwiazdkami cukrowymi.Nadzienie jadalne i nie za słodkie.Polecam dla tych co nie boj± się wyzwań i dla tych co pierwszy raz będ± piec.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

niedziela, 01 kwietnia 2018, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie co¶ smacznego .

Polecane wpisy

  • Mazurek Wielkanocny

    Zabrałam się dzi¶ za robienie mazurka,codziennie co¶ innego robię. Dzielę sobie smakołyki bo Wielkanoc zaraz nadejdzie :) Składniki: m±k± tortowa 400 g maka kru

  • Wielkanocna Pisanka warstwowa

    Mazurek jak najbardziej musi być,tym razem będzie to warstwowy z nadzieniem i kolorow± dekoracj±  Składniki na 4 pisanki m±k± M±ka  pszenna typ 5

  • Mazurek klasyczny

    No to dzi¶ ostatni mazurek,no chyba że co¶ mi jeszcze do głowy wpadnie ciekawego to zrobię. Składniki: m±ka tortowa 200 g m±ka krupczatka 100 g masło 250 g żółt

Komentarze
Go¶ć: anette08, *.play-internet.pl
2018/04/03 08:11:04
Wygl±da pysznie. I ksztalt pisanki jeszcze dodaje uroku :)
-
Go¶ć: Aneta J., *.rsknet.pl
2018/04/03 14:48:42
Wygl±da przepysznie. Te motylki, to taki cukrowe cukierki?
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mam± cudownej córki i żon± wspaniałego męża. Miło¶ć do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To wła¶nie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać ksi±żki. Bloga prowadzę z prawdziw± przyjemno¶ci± i pasj±. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodko¶ci,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każd± okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






OdwiedĽ na Pintere¶cie profil użytkownika Joanna.
rondel