Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką

Uwielbiam pierogi domowej roboty,wiem jakie mięsko daje i przyprawy. Niebo w gębie tak mawia mój mąż i wcale mu się nie dziwię bo sama przyznaje mu rację jedząc.

Składniki:

łopatka wieprzowe 400 g

 pierś z kurczaka 300 g

 marchewka 200 g

majeranek 1 łyżka

zioła prowansalskie 2 łyżeczki

sól 1.1/2 łyżeczki

pieprz mielony czarny pół łyżeczki

czosnek 4 ząbki

Ciasto na pierogi:

mąka tortowa 500 g

sól 1łyżeczka

wrzątek 300 lub 400 ml sprawdzamy czy ciasto jest ok

olej słonecznikowy 4 łyżki

cebule trzy do podduszenia i usmażenia

Przygotowanie:

Mięsko z łopatki mielimy na większych oczkach.Pierś z kurczaka mielimy na trochę ,mniejszych oczkach. Marchew mielimy na takich samych oczkach co pierś.Czosnek również obieramy i mielimy. Do przygotowanego farszu dodajemy sól,pieprz czarny mielony, majeranek, zioła prowansalskie.Dokładnie wyrabiamy farsz i zakrywamy folią spożywczą o zostawiamy na noc w lodówce.

Następnego dnia robimy ciasto na pierogi. Mąkę odmierzamy i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól,olej i wlewamy wrzątek. Wyrabiamy ciasto. Gładkie i lśniące w dodatku jeszcze ciepłe.Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy najlepiej na stolnicy silikonowej( nie podsypujemy już ani grama maki) Literatką wykrawamy kółka i nakładamy warsz. Zlepione pierożki kładziemy na przygotowaną wcześniej ściereczkę i następnie na gorącą osoloną wodę wrzucamy.Cebule drobno pokrojoną dusimy  i dodajemy do naszych pierożków. Smacznego.

Image and video hosting by TinyPic

piątek, 30 marca 2018, rozowakuchnia
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .

Polecane wpisy

  • Pierożki z kapustą i pieczarkami

    Zachciało się pierożków oj zachciało.Mimo upału wzięłam się do roboty od samego rana bo wiadomo , że kapusta potrzebuje trochę czasu by dojść do siebie. Składni

  • Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiem

    Lubię nie planować tylko tak chop siup co przyjdzie do głowy.Dziś też tak było, właśnie w ten sposób powstały pierożki z mięsem.Pycha, ten smak smażonego boczku

  • Pierogi z poziomkami i musem poziomkowym

    No to dziś nadal mamy nadal poziomkowo, lekki obiadek bo pierożki z poziomkami uważam że są lekkie . Ciasto: mąka 2 szklanki woda ciepła( na oko szklankę wlałam

Komentarze
2018/04/04 08:54:25
Uwielbiam pierogi, ale tylko domowej roboty. Moja mama zawsze je robi na słodko, z borówkami i to są moje ulubione.
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel