piątek, 02 grudnia 2016
Piernik z gwiazdką

Pachnący piernik z gwiazdką , zainspirowała mnie Magda i jej ciacho.Wiec nie namyślając się długo wykombinowałam babeczkę cytrynową z której wykroiłam gwiazdki i wsadziłam do surowego ciasta na piernik i upiekłam  .Wyszło coś fajnego, zobaczcie sami. Akcja Ciasto na Niedzielę 

 

        Ciasto piernikowe:

  • 1 szklanka ksylitolu
  • 1 szklanka miodu sztucznego Jamar
  • 1/2 kostki margaryny
  • 6 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego 
  • 1 szklanka śmietany (18%)

Babka cytrynowa:

  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 5 kropel cytrynowego olejku

 

 

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna 200 g
  • mleko 4 lyżki
  • dmuchane gwiazdki

 

 

Babka cytrynowa

Do misy wbijajmy jaja i wsypujemy ksylitol,ubijamy na puch. Masło miękkie dodajemy do ubitych jaj i miksujemy na lekkich obrotach.Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Na samym końcu dodajemy parę kropel olejku. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto cytrynowe.Pieczemy w 170 stopniach 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w 1 centymetrowe kawałki i wykrawamy formą gwiazdki.

Ciasto piernikowe

Jaja ubijamy z ksylitolem na puch, dodajemy przyprawy korzenne miód , mąkę, śmietanę. Łopatką mieszamy ciasto.Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy do formy 1/3 ciasta i równo w rzędzie kładziemy gwiazdki .Wykładamy resztę ciasta piernikowego i pieczemy w 170 stopniach koło 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy czekolada i posypiemy dmuchami gwiazdkami.

Wypiekany że mną : 

 IMG_2698

 

 

IMG_2710

 

IMG_2697

 

IMG_2711

 

IMG_2700

 

IMG_2707pagedom2

pagedom1

00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 01 grudnia 2016
Przyjemne z pożytecznym i Lubella

Jak wiadomo śniadanie to najważniejszy posiłek człowieka , wybieramy przeważnie coś wartościowego do zjedzenia. Dzieci i młodzież zaś szukają słodkiego i lekkiego. Rozwiązaniem są płatki Lubella, nie konieczne z mlekiem oj wcale nie.

Nietypowe śniadanie również w postaci wyjścia z psem na dwór .Jak widać najlepiej smakują Mlekołaki z nadzieniem waniliowym. "Obalamy śniadaniowe wymówki z Lubellą "

IMG_2722

 

 Leniuchowanie też ma swoje zalety ,tu podskubie tu poleży, zdrowa przekąska w buzi poleży."Dzień Zdrowego Śniadania"

IMG_2714

W dzień czeka nas też nauka gdzie szukamy przed obiadem by coś skosztować i wtedy co szukamy??? No oczywiście, że MLEKOŁAKI CHOCO PIEGOŁAKI , zawierają w sobie pełne ziarno+ żelazo,mangan,miedź,fosfor. Mlekołaki zaspokoją  i ochotę na słodycze.

IMG_2717

 

Przed kolacją przekąska znakomita złapiesz w dwa palce figurkę waniliową i chaps do buzi . To dla tych co nie lubią mleka,a pomimo to zjadają wartościowe składniki w postaci Mlekołaków ,figurek waniliowych. Mlekołaki z pełnym ziarnem dostarczają naturalnego błonnika pokarmowego .

IMG_27201

 

 

Dziś was zaskoczę moim serniczkiem. Takiego jeszcze nie robiłam. ważne , że rodzina zadowolona i smakowało. Jadłam go na śniadanie,przepyszny dzięki płatkom smak rewelacja

Składniki na sernik:
- 120 g masła

- 1 wiaderko twarogu

- 1 szklanka ksylitolu

- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej

- 5 jajek 

Dodatkowo:


- 150 g gorzkiej czekolady

- wiórka czekolady "zielone"

- 2 łyżki mleka

-rodzynki 1 /2 szklanki

- mąka pszenna do obsypania rodzynek

- płatki Corn Flakes pełne ziarno Lubella ( zmiksowane lub w całości)

 

 

Wykonanie:

Do misy wbijamy jaja całe i miksujemy z ksylitolem .Dodajemy ser z wiaderka oraz mąkę ziemniaczaną .Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na dno płatki dosyć sporo, a niech wejdą sobie w sernik.Przekładamy połowę masy serowej. Rodzynki  wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 15 minut by "urosły". Odsączmy rodzynki i zasypujemy je mąką tyle by były obsypane. Przekładamy na masę serową na całą powierzchnie i zalewamy pozostałą masą serową.Do piekarnika na sano dno wkładamy blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 200 stopni.Wkładamy nasz sernik i pieczemy z "parą wodną" jakieś 20 minut i zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy 1 godzinę.Po wyjęciu i ostudzeniu sernika polałam go czekoladą roztopioną w mleku i obsypałam wiórkami czekolady " zielonymi"

 IMG_181711

19:15, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
Makaronowy duet

Zimno,brrrr mrozi i pada śnieg.Rozgrzać się och rozgrzać marzy mi się.Dobrym sposobem jest zjeść coś ciepłego, sycącego i dobrego oczywiście przyprawionego.Coś  na szybko - mammmmmmmmmmmm. Będzie makaron z pysznymi dodatkami.

Składniki:

  • 250 g makaronu Fusilli Malma
  • pomidory  w puszce
  • groszek z marchewką konserwowy 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku 
  • pierś z kurczaka 500 g
  • papryka czerwona słodka mielona 1,2 łyżeczki

 

Czosnek zetrzeć na tatce i zeszklić na maśle.Dodajemy pomidory z puszki oraz groszek z marchewką. Podsmażamy razem i dusimy w szklance wywaru rosołowego doprawiając solą,wsypując paprykę mieloną. Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie i przecedzamy. Pierś z kurczaka kroimy drobno doprawiamy solą pieprzem i papryką czerwoną ostrą mieloną. Smażymy na rumiany kolor i przekładamy do naszego sosu. Dusimy jeszcze jakiś czas smakując i doprawiając aż stwierdzimy że jest gotowe.Makaron przekładamy do naszego sosu z kurczakiem i jakieś 15 minut zostawiamy pod pokrywką by doszedł do siebie.Podajemy na gorąco.

 IMG_2679

 

IMG_2680

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 29 listopada 2016
Sernik na zimno z serkami danio

Mamy zimę , a mimo to zachciało mi się sernika na zimno.Po prostu kiedy zajrzałam do zamrażalnika i zobaczyłam poziomki TO wiedziałam , ze muszę je zjeść.

Masa serowa:

 

 

Wykonanie:

Najpierw do garnuszka wsypuje żelatynę i zalewamy ja wodą aby napęczniała(10-15 minut starczy).Kiedy nam napęcznieje podgrzewamy na gazie aby się rozpuściła i zostawiamy ja do ostudzenia. Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i zostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy z ksylitolem i dodajemy danio cały czas mieszając.Z cztery łyżki masy serowej wkładamy do garnuszka z żelatyną i delikatnie mieszamy tak aby nie powstały nam grudki, a następnie przekładamy do masy serowej i mieszamy.Formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie nasze herbatniki waniliowe i cytrynowe. Przekładamy masę serową i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na jakieś 30 minut by stężał sernik.Po 30 minutach wyjmujemy sernik z lodówki i kładziemy na nim poziomki, zalewamy schłodzona lekko tężejącą galaretką i do lodówki najlepiej na cała noc.Następnego dnia cieszymy się smakiem kolorami i pysznymi poziomkami. Herbatniki są bez cukru i fajne komponują się z sernikiem, smak cytrynowego i waniliowego herbatnika wyczuwalny :)

 

 

IMG_2632 

IMG_2617

 

IMG_2611

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 28 listopada 2016
Pierniczki serduszka do powieszenia na choinkę

Dalsza zabawa z pierniczkami, smakiem i " dziurką" Czyli serduszka przygotowane specjalnie do powieszenia na choinkę.

 

Składniki:

 

Wykonanie pierniczków:

Tym razem pierniczki bez cukru i ksylitolu, na samym miodzie.Do garnuszka wkładamy masło,miód i rozpuszczamy, zostawiamy do ostudzenia.Dodajemy błonnik kakaowy,cynamon imbir i goździki zmielone.Sodę rozpuszczamy w mleku i dodajemy do pierniczków razem z proszkiem do pieczenia.Przesiewamy mąkę i dodajemy do reszty składników razem z migdałami zmielonymi .Wyrobione ciasto schładzamy na godzinę w lodówce, potem wałkujemy i wykrawamy serduszka, słomka robimy dziurkę na zawieszkę. Pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach, wychodzi 25 szt .Przekładamy serduszka po upieczeniu na kratkę do ostudzenia potem możemy udekorować lukrem posypkami lub czekoladą. 

 IMG_2645

 

IMG_2642

 

IMG_2638

 

IMG_2639

 

Kłos Pol posiada naturalną mąkę którą używam do wypieku ciast,pieczywa.Polecam produkty które na co dzień znajdziecie w mojej kuchni.Wiadomo wypróbowane i sprawdzone z pierwszej ręki. Błonnik kakaowy zastępuje  mi kakao z czego jestem bardzo zadowolona . Te i inne produkty znajdziecie na Beztytuu6

15:37, rozowakuchnia , Piernik
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 listopada 2016
Pierniczki korzenne 2016

No i czas robić pierniczki na Święta. Pyszne pachnące  cynamonem, rozgrzewające i kuszące .Czas na leżakowanie, a potem dekorowanie.

 

Składniki:

  • 600 g mąki typ 500
  • 200 g ksylitolu
  • 200 g miodu
  • 1 kostka masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki mleka
  • cynamon 2 łyżeczki
  • błonnik kakaowy 3 łyżki
  • 2 łyżeczki zmielonych goździków ( w młynku miele)
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru

 

 

Wykonanie:

Do garnka wkładam  masło,cukier i miód i rozpuszczam składniki, wsypuje przyprawy korzenne,błonnik kakaowy oraz wlewam sodę rozpuszczoną w mleku .Po rozpuszczeniu studzę i dodaje jaja,mieszam.Przesiewam mąkę i dodaje do reszty składników.Wyrabiam ciasto na stolnicy silikonowej.Wstawiam do lodówki na godzinkę do schłodzenia.Po godzinie wałkuje jak trzeba to podsypuje mąką podczas wałkowania.Foremka gwiazdka wycinam pierniczki. Kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 7-10 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu przekładam na kratkę do ostygnięcia i zamykam szczelnie w pojemniku plastikowym. Parę dni przed świętami będzie dekorowanie.

 

Ps. Ciasto wałkujemy na 3 mmm ponieważ jest na sodzie więc i tak urosną nasze gwiazdki .

 Biorę udział w Akcji ciasto na Niedzielę "Pierniczki"


IMG_25821

IMG_2560

 

IMG_25811

 

IMG_25741

00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (1) »
piątek, 25 listopada 2016
Piernik staropolski - nastawienie ciasta

Nie miałam kiedy wam pokazać jak się nastawia ciasto na Piernik Staropolski. Oto  wykonanie pierwszego etapu.Ciasto nastawiłam 20.11 2016 gdzie będzie leżakowało 3 tygodnie w lodówce w chłodzie 6 stopni.

 

Składniki:

  • 500 litra miodu lipowego
  • 250 g ksylitolu
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej( trochę do wyrobienia jeszcze dodacie by się nie kleiło)
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  •  2 łyżeczki imbiry
  • 2 łyżeczki goździków zmielonych
  • 3 łyżki błonnika kakaowego lub kakao
  • pół szklanki żurawiny
  • pół szklanki orzechów włoskich stłuczonych w woreczku 

Wykonanie:

Do garnka wkładam masło,cukier,miód i wsypuje kakao rozpuszczam na małym ogniu. Kiedy ostygnie nam dodajemy jaja i mieszamy do połączenia.Sodę rozpuszczam w ciepłym mleku i dodaje do składników. Wsypuje żurawinę,orzechy i przyprawy do piernika( sama zredukowałam).Na samym końcu dodaje przesianą mękę i mieszam.Dobrze wymieszane ciasto przekładam do szklanej miski,zakrywam ją folią spożywczą i nakładam ściereczkę. Teraz wkładam do lodówki niech sobie leżakuje i dojrzewa. Za trzy tygodnie pokaże wam co dalej.

 IMG_24602page67

 

00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 listopada 2016
Blok z białą czekoladą i krakersami
Postanowiłam zrobić coś słodkiego innego niż dotychczas aby zaskoczyć moja rodzinkę.Oto jest blok, inny niż wszystkie :) Biały z żurawiną orzechami i krakersami
 
 
 
Składniki :
2 szklanki mleka (pełnego) w proszku
125 gram masła
2/3 szklanki ksylitolu
100 ml wody
czekolada biała 200 g Cukieteria
70 gram krakersów
1 garść orzechów włoskich
żurawina pół szklanki
 
Przygotowanie:
Do małego garnka wkładamy masło,wlewamy wodę i wsypujemy ksylitol i białą czekoladę. Rozpuszczamy składniki i dodajemy do nich mleko w proszku i mieszamy by nie powstały grudki. Na końcu dodajemy żurawinę orzechy i krakersy,mieszamy.Formę małą aluminiową (500 ml)schładzamy i przekładamy masę ( będzie gęsta taka ma być).Blok wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wymyjemy z formy i kroimy, smacznego.
 
Cukieteria to sklep internetowy na którym kupicie od słodyczy po fajne gazety do kuchni.Polecam sklep szczególnie ponieważ jestem bardzo zadowolona z ich produktów, a moje specjały są bardziej wartościowe i smaczne.

 IMG_2518

IMG_25231

 

IMG_2536

 

IMG_2530

 IMG_2524
środa, 23 listopada 2016
Tartaletki z niespodzianką w środku

Dziś ciasto mini albo tarteletki jak wolicie ??? Pewnie dowiem się za parę dni z waszych komentarzy. Robiłam je na specjalne zamówienie czyli mąż zażyczył sobie" No wiesz te małe pyszne co ostatnio robiłaś" Myślę , myślę i nie odgadłam hi hi .No to mi pokazał, wyjął ze szafki foremki i mówi " to ,no to zrób " Płeć męska ech no to zrobiłam mu te "coś"

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki

masło 200 g

ksylitol szklanka

proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Dodatkowo:

budyń truskawkowy 2 szt

mleko 800 ml

truskawki, poziomki,jagody 500 g ( mam pomrożone )

galaretka cytrynowa (300 ml wrzątku)

galaretka wiśniowa (300 ml wrzątku)

 

Wykonanie:

Na stolnice silikonową wsypuję przesianą mąkę,cukier ,proszek do pieczenia,śmietanę oraz ksylitol ( jak dacie zwykły cukier to tylko połowę szklanki). Zagniatam składniki, zawijam w folię spożywczą i do lodówki na 2 godzinki by się dobrze schłodziło.W tym wolnym czasie rozpuszczam galaretki i studzę.Po 2 godzinach wyjmuje ciasto, wałkuje i nakładam je na foremki lecz nie do środka ale na wierzch (nie muszę wtedy obciążać ich niczym i lekko ściągają się z foremki). Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę je w 160 lub 170 stopniach góra i dół grzałka  jakieś 7-10 minut. Zdejmuje z foremek i zostawiam do ostudzenia.Teraz gotuję budyń i takim prosto z garnka zalewam tarteletki tak do połowy.Kładę owoce i zalewam tężejącą galaretką. To cała filozofia tego deseru :)

 

IMG_2472

 

IMG_2470

 

IMG_2473

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 listopada 2016
Łopatka Świąteczna na winie i warzywach

Święta za pasem to już tylko praktycznie miesiąc został, więc próbuje nowy specjał zrobić na pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia.Mięsko warzywa i wino,dobre nawet bardzo dobre mogę powiedzieć.Mięsko śmiało można zjeść z chlebkiem .

Składniki:

łopatka  wieprzowa 1.1/2 kg

majeranek 2 garście

sól i pieprz do natarcia mięsa

czosnek 6 ząbków( starty lub sprasowany) do natarcia mięsa

papryka czerwona mielona słodka do natarcia mięsa

liść laurowy 3-4 szt

ziele angielskie 4-6 szt

brokuł jedn sztuka

wino czerwone wytrawne 1.1/2 szklanki

Wykonanie:

Łopatkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy go majerankiem,solą,pieprzem,papryką i czosnkiem sprasowanym z obu stron.Na wierzch kładziemy ziele i listki laurowe.Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia odwijamy.Do naczynia ceramicznego wkładamy pokrojony brokuł, na niego kładziemy nasze mięsko,podlewamy je czerwonym wytrawnym winem. Nastawiamy piec na 200 stopni pieczemy koło 1.1/2 godziny sprawdzając mięsko i obracając je w trakcie pieczenia ( Nacinam nożem i tak sprawdzam czy się upiekło). Podczas pieczenia mięsko obsmaża się i puszcza soki które wymieszane z winem tworzą pyszny sosik.Po upieczeniu wykładamy mięsko i kroimy je w plastry, nakładamy na talerz porcje brokułów i mięska ,polewamy sosem winnam i podajemy.Ładne dla oka i smaczne dla podniebienia.

IMG_24272

 

IMG_24332 

 page65

IMG_2407

08:29, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
niedziela, 20 listopada 2016
Tort śmietanowo czeloladowy

No kochani dziś torcik o smaku śmietany i czekolady.Jakiś czas temu dostałam od zdrowymarket24.pl produkty do zrobienia tortu i dziś wam chce pokazać jak wyszedł i czy produkty się nadają mimo , że to proszek .Sama byłam ciekawa czy będzie wyczuwalna chemia w tym torcie ale miło mnie zaskoczyła, że jednak nie było czuć. Przetestowałam moich domowników na pierwszy rzut poszedł mąż no i oczywiście zaraz było aleeeeeeeeeeeee.... Zabrakło nuty kwasowości. Taki mąż to skarb który ci powie co mogło by być lepszego i bardziej by mu smakowo .Dosyć gadania za to czas opisać co i jak robiłam.

Składniki na biszkopt o średnicy 26 cm:

Jaja 5 szt

cukier waniliowy 64 g Celiko ( 2 paczuszki)

mąką pszenna 10 łyżek

 

Składniki na obłożenie tortu:

Krem do tortów o smaku czekoladowym Celiko 1 szt

krem do tortów o smaku śmietankowym Celiko 2 szt

mleko 750 ml

Dekoracja:

serduszka z czekolady i listki z czekolady

Wykonanie biszkoptu:

Jaja o  temp pokojowej wbijam do miski i wsypuje cukier waniliowy.Miksuje do momentu , aż zrobi się puch. Mąkę wsypuje do kubka sito i nad ubitymi jajami przesiewam i delikatnie mieszam w jedna stronę .Formę okrągłą tortową wykładam papierem do pieczenia dno i boki. Wykładam ciasto biszkoptowe i piekę 20-25 minut w 170 stopniach.Upieczony i ostudzony biszkopt kroje na trzy blaty.

Krem śmietanowy i czekoladowy :

Ubijam 500  ml mleka z dwoma kremami śmietankowymi na  sztywno i przekładam blaty biszkopta oraz górę i boki.Ubijam krem czekoladowy z 250 ml mleka na sztywno , wkładam do rękawa cukierniczego z kocówką" kwiatek" i wyciskam małe rozetki na górze i na dole.Dekoruje serduszkami  i listkami z czekolady.

IMG_2413 

IMG_2415

IMG_24221

IMG_2424

15151230_1390180181022212_1087980474_n

 

Teraz ciekawostki o produktach które użyłam do wykonania tortu.

Krem do tortów o smaku śmietankowym to wspaniały i szybki sposób na przygotowanie torty, idealny do ciasta biszkoptowego. Produkt bezglutenowy.Porcja kremu wystarcza do przełożenia biszkoptu o średnicy 24 cm, co wystarcza do przygotowania ok. 12 porcji.-Mi starczyło na biszkopt o średnicy 26 cm

Krem do tortów o smaku czekoladowym to wspaniały i szybki sposób na przygotowanie torty, idealny do ciasta biszkoptowego. Produkt bezglutenowy.-Mi starczyło na biszkopt o średnicy 26 cm

Porcja kremu wystarcza do przełożenia biszkoptu o średnicy 24 cm, co wystarcza do przygotowania ok. 12 porcji.

Cukier wanilinowy to dodatek do większości ciast i wypieków. Produkt bezglutenowy.

 

Opinia:

Kremy Celiko to doskonały sposób i szybki na przygotowanie tortu. Obydwa kremy w smaku bardzo przyjemne, produkty bezglutenowe które warto wypróbować i się przekonać jak smakują.Zachęcam do zakupu ,te produkty jak i inne znajdzie na Zdrowymarket zapraszam i zachęcam do zakupu.

 

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (2) »
sobota, 19 listopada 2016
Pieczone warzywa z serem

Coś dobrego wykombinowałam i to na parze można powiedzieć.Przygotowałam warzywa czyli to co znalazłam w lodówce.

Składniki:

ziemniaki pokrojone w plastry 4-6 szt

cukinia 1 mała

pomidor bez skórki 1-2

ser ementaler 5 plastrów

ser gouda 5 plastrów

sól,pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka

szynka w plastrach 20 szt

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy  w plastry, układamy na dnie naczynia ceramicznego.Posypujemy je solą pieprzem i papryką czerwoną słodką.Na ziemniaki kładziemy szynkę i ser.Cukinie myjemy i kroimy w plasterki i układamy na serze na to pomidory pokrojone bez skorki i znowu troszkę szynki ziemniaków i sera. Wstawiamy do pieca i nastawiamy na parowe pieczenie lub wstawiamy do środka wodę w naczyniu i tak pieczemy jakąś godzinkę w 170 stopniach.IMG_2381

 

IMG_2383

11:50, rozowakuchnia , Zapiekanki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 18 listopada 2016
Murzynek z bakaliami i kokosem

Powstał sobie murzynek z kokosem do którego dodałam żurawinę i rodzynki, trochę wzbogaciłam smak.Całkiem nawet smaczne wyszło,polewa dodała uroku :)

Składniki:

mąka pszenna typ 500 2 i 1/2 szklanki

błonnik kakaowy 3łyżki

woda pól szklanki

ksylitol 1 szklanka

masło 1 kostka

wódka lub spirytus 2 łyżki

jajka 4 szt

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

rodzynki 3 łyżki

żurawina 3 łyżki

Pianka:

białka 4 szt

ksylitol szklanka

wiórka 250 g

Polewa:

czekolada ciemna 150 g

mleko 2 łyżki

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania płynnych składników.Do garnka wkładamy masło,wodę cukier i rozpuszczamy.Kiedy nam się zagotuje dodajemy błonnik( kakao) i spirytus,mieszamy, a następnie studzimy.Po ostudzeniu masy dodajemy żółtka i mieszamy, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Dodajemy ubitą piane z białek .Masa gotowa.Bakalie obsypujemy mąką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i i przelewamy większą połowę masy i nasze bakalie .Ubitą piane z kokosem kadzimy na ciasto i wykładamy pozostałą część ciasta która została.Pieczemy w 170 stopniach koło godziny.Ciasto wyszło pyszne :) Po ostudzeniu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i polewamy ciasto.

Kokos:

Ubijamy białka z ksylitolem, dodajemy kokos i łączymy składniki.

 

 Ciasto na Niedzielę piekły ze mną:

IMG_2130

 

 

 

IMG_2127

07:19, rozowakuchnia
Link Komentarze (7) »
czwartek, 17 listopada 2016
Ciasteczka kruche ze śmietaną

Lubicie ciasteczka, myślę , że tak.Dlatego dziś specjalnie dla was upiekłam maleńkie serduszka, połączyłam nadzieniem.

Składniki:

  • 500 g  mąki pszennej typ 500
  • 200 g zimnego masła
  • 64  cukru waniliowego
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • nadzienie  z  kiwi  ZENTIS

" Gładkie nadzienie o smaku kiwi, to produkt stabilny w procesie pieczenia. Doskonale sprawdza się w produkcji drobnych ciastek o przedłużonym terminie przydatności, dzięki niskiej aktywności wodnej produktu. Wyraźny smak owoców kiwi tego nadzienia uzyskany został dzięki zastosowaniu wysokiej jakości naturalnego koncentratu z owoców kiwi."

 

 

Całkiem proste składniki, pewnie zauważyliście ,że nie dałam jajek.Nie martwcie się, wyjdą pyszne ciasteczka.

Odmierzamy 500 g mąki i przesiewamy nad stolnicą silikonową. Masło schłodzone ścieramy na wiórka lub kroimy drobno i dodajemy do mąki.Wsypujemy cukier waniliowy i dodajemy gęstą śmietanę.Wyrabiamy ciasto ,na początku może być klejące ale tym się nie przejmujcie w razie co posypiecie troszkę mąką.Ciasto zawijamy w folia spożywczą i  wkładamy do lodówki na godzinę niech się trochę schłodzi. Wałkujemy cienko i wykrawamy małe serduszka.Pieczemy w 170 stopniach 7-10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu nakładamy łyżeczką nadzienie z kiwi i sklejamy.Ciasteczka wkładamy do lodówki niech troszkę się schłodzą , będą smaczniejsze.

IMG_2291

IMG_2294

 

IMG_2299

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
środa, 16 listopada 2016
Sernik z ziemniakami

 

Muszę powiedzieć,że kiedy robiłam sernik to jakoś tak troszkę nie dowierzałam, że będzie smaczny.Po upieczeniu zmieniłam zdanie i polecam go wam .Pyszny delikatny taki aksamitny i nie czuć ziemniaków.

Składniki:

-750 gramów zmielonego sera półtłustego( taki na kg ma być )
-250 gramów zmielonych ugotowanych ziemniaków
-250 g ksylitolu Kłos Pol
-2 łyżki cukru z wanilią lub waniliowego
-6 jaj
-150 gramów stopionego, schłodzonego masła
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

- herbatniki na dno formy 

Wykonanie:

Jaja ubijamy z ksylitolem i cukrem waniliowym  na puch, dodałam zmielony twaróg oraz ugotowane zmielone ziemniaki . Masło rozpuściłam i letnie dodałam do reszty składników, mąkę również dodałam na samym końcu.Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, wyłożyłam herbatniki na dno i przelałam połowę masy.Rodzynki obtoczyłam w mące i wyłożyłam na połowie masy.Zalałam drugą połową.Wstawiłam do nagrzanego pieca i piekłam 80 minut w 170 stopniach.


Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

 
IMG_23161
 IMG_23202
 
IMG_23212
 

Ksylitol – inaczej cukier brzozowy. „Jest to słodycz dla zdrowia”. Nazwany jest zdrowym cukrem i naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z odwrotnym skutkiem. Najczęściej uzyskuje się go z drzewa brzozy. Ksylitol odkryto pod koniec XIX wieku, a jego ojczyzną jest Finlandia. Cukier brzozowy na długo zapewnia uczucie sytości. 

 

Idealnie nadaje się do:

- słodzenia herbaty lub kawy,

- wypieków (ciast, ciasteczek),

- deserów,

- konfitur,

- napojów

Ksylitol nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych, ponieważ drożdże na nim nie wyrastają.

 
00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 15 listopada 2016
Keks z bakaliami

Kochani to jeszcze nie Święta lecz małe przygotowania do świąt.Tak, właśnie tak ten keks zagości na moim stole.Ciasto pełne bakalii które wytrzymuje parę dni i nie wysycha :)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • cukier waniliowy 16 g Celiko
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta proszku do pieczenia Celiko
  • 1 łyżka mleka

 

 Dodatkowo : 300 g bakalii

  • morele suszone Witpak  z 10 szt
  • żurawina suszona Witpak 50 g
  • figi 6 szt
  • skórka kandyzowana cytrynowa 50 g
  • migdały 50 g ( sparzyć i obrać ze skórki )

 

Lukier:

ksylitol zmielony 50 g

sok z cytryny

 

Wykonanie:

Masło z cukrem ucieramy , dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy.Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ubite białka i mleko wymieszane z sodą.Mieszamy do połączenia składników. Bakalie obsypujemy mąką.  Formę keksową (o długości 30 cm)smarujemy masłem,obsypujemy mąką i przekładamy połowę masy.Dodajemy bakalie i przekładamy pozostałą cześć ciasta która została. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy koło godziny.(Nacinamy ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1 cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta-po jakiś 30 minutach pieczenia). Po wyjęciu i ostudzeniu polałam lukrem i udekorowałam skórką cytrynową.

IMG_2232

 

IMG_2236

 

IMG_2241

Te i inne produkty możecie zakupić na stronie  https://zdrowymarket24.pl Od jakiegoś czasu stawiam na naturalne i ekologiczne produkty które znajdziecie w moich słodkich wypiekach i nie tylko .

IMG_2250

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 14 listopada 2016
Ciasteczka witrażyki

 

Postanowiłam zrobić ciasteczka bez jajek i się udało, wyszły jakby lekko biszkoptowe,bez problemu dało się je przełożyć galaretką pomarańczową.Jesteście ciekawi cóż dziś Joanna wymyśliła, to zapraszam na bloga.

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g ksylitolu
  • 16 g a cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • jogurt z truskawkami 0% tłuszczu 150 g
  • galaretka pomarańczowa z http://www.zentis24.pl

Wykonanie:

 

Ciasteczka najłatwiejsze na świecie , każdy z was je zrobi.Zaczynamy od tego , że odmierzamy i przesiewamy mąkę, wsypujemy na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone chłodne masło,wsypujemy ksylitol i cukier waniliowy oraz dodajemy jogurt z truskawkami. Całość zagniatamy, wychodzi elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki aby się schłodziło,tak na dwie godzinki.Dzielimy ciasto na połowę i wałkujemy, wycinamy serduszkiem foremką mniejsze i wiesze serduszka.Pieczemy w 170 stopniach koło 7-10 minut ciasteczka .Przekładamy gotowym nadzieniem galaretka pomarańczowa znajdziecie ją na http://www.zentis24.pl  Ciasteczka schładzamy lepiej smakują z galaretką.

 

IMG_22801

 

IMG_2278

10:48, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (1) »
piątek, 11 listopada 2016
Rogale Świętomarcińskie
 
 
 Kochani mam dziś 11 listopada, a więc i rogale z okazji dnia św.Marcina. Muszę przyznać , że przygotowanie tych rogali jest pracochłonne .Zabrałam się za nie dzień wcześniej i dziś mogę cieszyć się ich smakiem .Idealnie delikatne ciasto półfrancuskie, pyszne, aromatyczne nadzienie i wieńcząca całość lukrowa polewa z migdałową posypką. Mak zdobyłam w sklepie internetowym .

Składniki na około 16 rogali

 

  •   500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
  •  30 g świeżych drożdży
  •  250 ml mleka 3,2%
  •  60 g cukru
  •  70 g masła
  • 1 duże jajko
  •  2 żółtka
  •  1 szczypta soli
  •  150 g masła (zamrożonego)

 

Farsz:

 

  •  200 g białego maku
  •  50 g biszkoptów
  •  100 cukru pudru ( w zależności od upodobań)
  •  50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g rodzynek
  •  50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  •  3 jajka

 

Lukier:

 

  •  1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem
  • 1 łyżka mleka do posmarowania rogali przed pieczeniem
  •  1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  •  50 g blanszowanych, posiekanych migdałów

 

 Ciasto:

Jajko i żółtka zmiksowałam z cukrem.Polowe mleka podgrzałam, dodałam do niego drożże łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki.Zostawiłam rozczyn do wyrośnięcia na 15 minut.Po wyrośnięciu dodałam do zmiksowanych jaj. Podgrzałam resztę mleka( ma być ciepłe lecz nie gorące) i dodałam do składników.Wsypałam odmierzoną i przesianą mąkę. Wyrabiałam ciasto rękoma z 10 minut. Po 10 minutach dodałam rozpuszczone letnie masła i dalej wyrabiałam ciasto.Rozwałkowałam je na prostokąt 20 x 40 .Starłam zamrożone masło na wiórka i posypałam na dwie trzecie ciasta. Złożyłam najpierw 1/3 ciasta bez masła do środka, a następnie drugą stronę na  następna czyli jak kartka papieru. Rozwałkowałam znowu i jeszcze raz złożyłam. Zapakowałam w folię spożywczą i do lodówki na godzinę. Czynność powtórzyłam jeszcze 2 razy i zostawiłam na noc w lodówce.

Farsz:

Mak gotowałam na małym ogniu 40 minut, odsączyłam i ostudzony zmieliłam na najmniejszym sitku.Następnie zmieliłam bakalie, dodałam cukier,wbiłam jaja i wyrobiłam ręką.Wstawiłam do lodówki na noc.

Zakończenie

rogaliki smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 20 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu polewam lukrem i posypuje blanszowanymi migdałami.

 

Piekły ze mną  Asa, Grażyna, Dorota Bożena

IMG_21901

 

IMG_2199

 

IMG_2193

Kochani użyłam mąkę ulubionej firmy Kłos Pol, nic nie poradzę lubię mówić o tym co dobre i wiem , że mi służy nie tylko do ciast czy pieczywa. Różne produkty mam tej firmy i serdecznie polecam wam.

 Beztytuu5

 

 IMG_2196

 

 page64

czwartek, 10 listopada 2016
Fasolka po bretońsku

Mamy chłodne już dni, nawet można  rzec że zimne wrr. Fasolka po bretońsku was nasyci i ogrzeje.

 

Składniki:

  • 300 g fasoli Jaś 
  •  2 pętka kiełbasy miałam śląską więc taką dałam
  • mięsko wieprzowe 150 g
  • mięsko wołowe 150 g
  •  koncentrat pomidorowy 150 g
  • łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • sól
  • pieprz
  • jajo
  • bułka tarta 3 łyżki
  • olej do smażenia 

 

Wykonanie:

 

Fasolę nastawiłam wieczorem.Rano odlałam wodę w której była fasola i przełożyłam do garnka.Dodałam ziele angielskie,listek laurowy sól do smaku i gotowałam prawie do miękkości( 2 godziny).Kiedy była miękka dodałam przecier pomidorowy, czosnek sprasowany oraz pieprz i paprykę mieloną.Dalej gotowałam na małym ogniu. Mięso zmieliłam doprawiłam solą pieprzem oraz dodałam jajo i 3 łyżki bułki tartej. Porobiłam kuleczki i usmażyłam, dodałam do fasolki.Kiełbaskę też podsmażyłam i dodałam do reszty składników. Całość jeszcze chwile gotowałam, aż uznałam , że mam już dobrze doprawione i wszystko miękkie.

 IMG_2214

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 listopada 2016
Tort z kremem i karmelizowaną gruszką

Kochani mamy jesień dziś złotą jutro szarą.Postanowiłam moim milusińskim trochę osłodzić ten dzień.No bo jak tu inaczej zrobić by uśmiech się ukazały na buziakach -wiadomo coś słodkiego i od razu lepszy i piękniejszy świat. Karmelizowana gruszka w torcie to nowość w moim kulinarnym świadku.Tak eksperyment stal się czynem :) 

 

Składniki na biszkopt :

  • jaja 5 szt L
  • mąka pszenna 8 łyżek
  • cukier 4 łyżki

Składniki na krem:

  • śmietana 30% 400 ml
  • mascarpone 250 g
  • cukier 2 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • barwnik czerwony trzy kropelki

Składniki na gruszkę karmelizowaną:

  • 6 łyżek masła
  • 6 średnich gruszek takich średnio twardych
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Biszkopt:

Jaja ubijamy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna stronę.Formę tortową 26 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto biszkoptowe. Piekę 20 minut w 170 stopniach.Po ostudzeniu kroję biszkopt na trzy placki. Pierwszy placek smaruje kremem, przykładam drugim plackiem i kładę gruszkę karmelizowaną,przykładam trzecim plackiem i na wierzch  idzie krem różowy oraz dekoracja różowa

Krem:

Ubijam śmietanę z cukrem i dodaje partiami mascarpone, dziele na połowę i do jednej części dodaje kakao ,a do drugiej barwik czerwony 3 kropelki.

Karmelizowana gruszka:

Gruszki obrałam pokroiłam drobno i na maśle smażyłam, aż lekko zbrązowiały i zmiękły.Gruszki są gotowe więc dodaję cukier, wlewam 2 łyżki wody i dodaję wanilię i gotowe.

 

IMG_2013IMG_2006

IMG_2005

IMG_2012

IMG_1964

 

 

 

IMG_1965

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (2) »
wtorek, 08 listopada 2016
Bułeczki drożdżowe z karmelizowanymi gruszkami

Bułeczki drożdżowe z karmelizowaną gruszką, rewelacja.Zaskoczenie i przyjemność w jednym.To debiutanckie bułeczki, polecam bo mu wyszły i były bardzo smaczne.

Składniki na bułeczki:

 

Karmelizowane gruszki:

  • gruszki  4 duże
  • cukier żelujący 

Lukier cytrynowy:

  • zmielony ksylitol 1 szklanka
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy i wsypujemy do misy. Mleko podgrzewamy aby było cieple lecz nie gorące, wkładamy do niego drożdże i rozpuszczamy. Robimy dołek w mące gdzie wlewamy rozpuszczone drożdże i delikatnie mieszamy ,tak powstaje zawiesina, zostawiamy ją na 15 minut by zaczęła pracować.Po 15 minutach dodajemy ksylitol żółtka , sól i rozpuszczone letnie masło. Całość wyrabiamy do momentu kiedy nam zacznie ładnie odchodzić od rączek. Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu (  nastawiam piekarnik na 40 stopni i tak ogrzewam ciasto drożdżowe).Ciasto pięknie wyrosło więc dziele je na dwie części wyrabiam ponownie i wałkuje na prostokąt. Kładę po środku prostokąta karmelizowane gruszki ( ostudzone) i zwijam jak na paszteciki.Wałeczki wyjdą nam dwa , kroimy je na połowę i znowu na połowę. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy je na 20 minut by wyrosły.Wyjdzie nam koło 16 szt.Smarujemy bułeczki mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach 20 minut.Gruszki trochę wypłyną ale to nie szkodzi, większość zostanie w bułce. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem cytrynowym.

Karmelizacja gruszek:

Gruszki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę .Potrzebna nam średnia patelnia na którą wrzucamy gruszki, zasypujemy je cukrem żelującym i na dość dużym ogniu, ciągle mieszając, karmelizujemy je.

 

IMG_20461

 

IMG_2041

 

IMG_2049

Drodzy czytelnicy chcę wam parę słów powiedzieć o firmie Kłos Pol  Od jakiegoś czasu używam ich produktów do pieczenia ciast, chleba czy pizzy.Mają różne typy mąk  naturalnych .Nie dodają  do nich żadnych polepszaczy, dodatków, które powodują standaryzację mąki. Wytwarzają mąkę o bardzo dobrych parametrach wypiekowych. Gorąco polecam produkty , a dziś szczególnie mąkę pszenną tym 500 

Beztytuu4

poniedziałek, 07 listopada 2016
Śledź z jabłkiem i cebulką

Muszę pochwalić jedną firmę za pyszne produkty, mianowicie śledzie .Ta firma to Seko, pewnie się domyślaliście .Miałam przyjemność dostać produkty od SEKO do posmakowania.Bardzo mi przyjemnie,że myślą o blogerach i tak niespodzianki wpadają w nasze łapki . Z racji podziękowania zrobiłam pyszną sałatkę.

Składniki:

śledzie z musztardą francuską SEKO 2 tacki

jabłko jedno duże kwaskowe

cebula duża biała

papryka jedna czerwona

IMG_1928

 

 Wystarczyło śledzia wyjąc z opakowania, odsączyć na ręczniku papierowym,pokroić go w kosteczkę.Jabłuszko obrać ze skórki ,wyciąć nasionka i pokroić drobno.Cebule białą obrać i pokroić w drobną kostkę.Składniki wymieszać, położyć na talerzyku. Posypać czerwoną papryką pokrojoną w kosteczkę. Całość wygląda bardzo smacznie . Dokładniejszy smak jest jednak po skosztowaniu.Polecam samemu zrobić.

IMG_1938

 

 Tak wyglądają pokrojone składniki.

IMG_19311

piątek, 04 listopada 2016
Babka cytrynowa wilgotna

Dziś maleństwo na stole czyli cytrynowa babeczka.Pięknie pachnie, a i rodzinka zatęskniła za zwykłym smakołykiem.Kiedyś to nasze babcie piekły baby, dziś my pieczemy a w przyszłości nasze dzieci :) Tradycja z pokolenia na pokolenie :) 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
  • 150 g rozpuszczonego ciepłego masła
  • 150 g ksylitolu Kłos Pol
  • parę kropel olejku waniliowego
  • skórka otarta z cytryny*
  • 1 łyżka soku z cytryny*
  • 3 jaja
  • 100 ml mleka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • szklanka ksylitolu zmielonego
  • sok z jednej cytryny

  Wykonanie:

 

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczone letnie masło, wbijamy jaja i miksujemy.Podczas miksowania dodajemy aromat i sok z cytryny.Kiedy mamy już jednolitą masę dodajemy skórkę otartą z cytryny .Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach.Kiedy nam babeczka się upiecze i ostudzi polewamy ją lukrem cytrynowym czyli do zmielonego ksylitolu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i polewamy babeczkę, dekorujemy jak mamy ochotę.

 

 

IMG_1972

 

IMG_1975

 

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 03 listopada 2016
Pasztet drobiowy z marchewką i szczypiorkiem

Znudziła ci się kiełbasa,wędliny czy boczek ?? Zapraszam na swojski pasztet domowy. Robiłam go migiem i to wieczorem, a rano już zajadałam na śniadanie. Zamówiłam zestaw  domowy pasztet z Trdaismak 

Pasztet drobiowy z marchewką i suszonym szczypiorkiem:

pierś indycza 600 g

wątróbka drobiowa 300 g

marchew ugotowana i zmielona 300 g

pół szklanki wywaru z rosołu

Szczypiorek - susz a 120 g - Cienkie, igiełkowate puste wewnątrz liście, drobno pokrojone i ususzone. Pobudza apetyt, ułatwia trawienie. Znany już od 4000 lat. Podobno odstrasza duchy i czarownic

Foremki aluminiowe  2 szt- Foremki aluminiowe o pojemności 500 ml to najbardziej popularny i "chodliwy" rodzaj opakowania do wszelkiego rodzaju pieczeni i pasztetów. Foremki są odporne na wysokie temperatury. Bardzo tani i "wydajny" rodzaj opakowania.

Liść laurowy a 120 g  3 szt- Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. W masarstwie liście laurowe używa się do sporządzania wywarów stosowanych przy peklowaniu mięs. Nalewki z liści laurowych natarte w skórę łagodzą bóle reumatyczne.

Ziele angielskie a 120 g  3 szt - Przyprawa o przyjemnym korzennym aromatem przypominającym zapach i smak: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, gorczycy i pieprzu.

sól i pieprz ziołowy do smaku 

 

 

 

Wykonanie:

Pierś z indyka myję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroje w kosteczkę, wrzucam na rozgrzana patelnie i smażę. Marchew pokrojoną w kostkę dodaje do indyka i razem dusze i podsmażam. Dodaje suszony szczypiorek,szczypiorek niedźwiedzi ,ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz. Wątróbkę drobiową myje wycinam co nie potrzebne i smażę z przyprawami,solą i pieprzem . Po ostudzeniu wszystko miele . Dodaje pół szklanki wywaru z rosołu i mieszam farsz.Dwie foremki smaruje masłem i obsypuje bułką tartą. Przekładam farsz ,smaruje wierzch olejem i wstawiam do pieca. Piekę w 180 stopniach jakieś 35- 40 minut. Ostudzony pasztecik wkładam do lodówki, a następnego dnia jem na śniadanie.

Co do sklepu internetowego to mogę spokojnie  wam go polecić wiedząc , że mają dobre jakościowo i sprawdzone prze zemnie produkty.

Logo

IMG_1947

 

Abyście wiedzieli co za zestaw zamówiłam to zostawiam wam co zawierała w sobie paczuszka:

Zawartość zestawu:

  • 1 szt. Dobry Smak Kuchta a 40 g - Kompozycja przypraw grubo zmielonych do różnych pieczeni, mielonek, pierogów, faszerowanych mięs, "prasowanek", pasztetów, domowych smalczyków i past mięsnych. Zawiera suszone grzyby (grube kawałki)  i smażoną cebulę.
  • 1 szt. Dobry Smak Jager Mix a 40g - Bardzo kolorowa a także smaczna kompozycja naturalnych przypraw bardzo grubo rozdrobnionych lub w całości np. ziarna gorczycy.
  • 1 szt. PdP VEGA Smaczuś a 40 g - Przyprawa typu Vegeta, zawiera mniej soli a więcej smaku. Zawiera suszone warzywa, przyprawy  i sól. Niektórzy nasi klienci używają także tej przyprawy do sporządzania rosołku niskokalorycznego.
  • 1 sz. Pasztet wielkanocny (Turbo Smak CN) a 40g - Mieszanka przypraw do świątecznego pasztetu. Pasztet stonowany w smaku, łagodny, dobrze smarowny a jednocześnie kruchy. Dodatek żelatyny, w której zostały "utopione" jaja wielkanocne z odrobiną zielonej pietruszki to oznaka, że nadeszły święta !
  • 1 szt. Pasztet - kogutek (Turbo Smak FN) a 70 g - Kompletna mieszanka przypraw (baza smakowa) do pasztetu "kogutek". Smak dopasowany do użytego mięsa i wątróbki drobiowej: delikatny stonowany, bez pikantnych "fajerwerków". I taki właśnie jest smak pasztetu "kogutek".
  • 1 szt. Liść laurowy a 120 g - Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. W masarstwie liście laurowe używa się do sporządzania wywarów stosowanych przy peklowaniu mięs. Nalewki z liści laurowych natarte w skórę łagodzą bóle reumatyczne.
  • 1 szt. Jałowiec ziarno a 120 g - Suszone szyszkojagody, zwane owocami jałowca. Doskonała przyprawa do dziczyzny oraz dań i wyrobów ciężkostrawnych. Z jałowca sporządza także nalewki, wino i piwo jałowcowe a nawet … gin!
  • 1 szt. Szczypiorek - susz a 120 g - Cienkie, igiełkowate puste wewnątrz liście, drobno pokrojone i ususzone. Pobudza apetyt, ułatwia trawienie. Znany już od 4000 lat. Podobno odstrasza duchy i czarownic
  • 1 szt. Ziele angielskie a 120 g - Przyprawa o przyjemnym korzennym aromatem przypominającym zapach i smak: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, gorczycy i pieprzu. Żołnierze rosyjscy ziele angielskie wkładali do butów
  • 22 szt Foremki aluminiowe - Foremki aluminiowe o pojemności 500 ml to najbardziej popularny i "chodliwy" rodzaj opakowania do wszelkiego rodzaju pieczeni i pasztetów. Foremki są odporne na wysokie temperatury. Bardzo tani i "wydajny" rodzaj opakowania.
  • 1 szt. Żelatyna spożywcza a 120 g - Białko zwierzęce z kolagenu. Rozpuszcza się w gorącej wodzie a w zimnej pęcznieje 10-cio krotnie. Polecamy do  "prasowanek" z szynkowara. Żelatyna do klisz filmowych, kosmetyków ... ONA JEST WSZĘDZIE !
15:16, rozowakuchnia , Pasztet
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 01 listopada 2016
Zagraj z fasolką

Warmińska zupa , właściwie to powinna nazywać się śmieciowa bo wszystko ląduje w zupie co mamy. Można ją robić na wiele sposobów i na wiele smaków.

Składniki:

Fasolka konserwowa biała Jamar (Fasolka w naturalnej zalewie, gotowa do spożycia tuż po otwarciu puszki.)

seler 100 g

por 100 g

ziemniaki 4 duże

pietruszka natka parę gałązek

marchew 3 szt

buraczki starte 300 g

czosnek 5 ząbków

pomidory z puszki 250 g 

sól do smaku 

pieprz biały mielony do smaku

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

dwa pętka kiełbasy

 

Wykonanie:

 

Włoszczyznę ( seler,por,pietruszka,marchew) wkładamy do garnka.Ziemniaki myjemy kroimy  w kosteczkę i dodajemy do włoszczyzny.Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym , zielem angielskim .Kiełbaskę kroimy w kosteczkę, smażymy z pokrojonym czosnkiem i dodajemy do zupy. Kiedy ziemniaki nam zmiękną dodajemy buraczki starte i fasolkę konserwową i pomidory z puszki. Całość gotujemy i smakujemy jeśli brakuje kwasku dodajemy trochę soku z cytryny. Zupy mamy około 3 litry. Całość gotowania 1.1/2 godziny.Zupa wychodzi sycąca i pyszna.

 

IMG_1850

 

IMG_1867

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 65
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel