sobota, 30 kwietnia 2016
Pierogi z mięsem

Niby nic takiego, a jednak??? Pierogi są i zawsze będą moim rarytasem. Po prostu je uwielbiam.Najbardziej z mięsem a potem twarożek ze szpinakiem.Moje ulubione.

Składniki  na ciasto :

 mąka pszenna typ 500 2 szklanki
 jajko  2 szt
 masło 2 łyżeczki
 sól -1 szczypta
 gorąca woda 2/3 szklanki

curry 1 łyżeczka ( naturalny koncentrat dobrego smaku) PROECO

Krok 1

Mąkę przesiałam,wsypałam do miski,dodałam sól,wbiłam jaja i wlałam gorącą wodę lecz nie wrzątek.Zmiksowałam ciasto( konsystencja jest bardzo delikatna i elastyczna i łatwa do wałkowania. Ciasto bez problemu da się rozwałkować.Po wyrobieniu ciasta dzielę ja na 4 części i wałkuje,wycinam szklanką kółka.

Krok 2

Łopatkę umyłam,osuszyłam i zmieliłam, dodałam jajo,pieprz ziołowy i sól. Starłam czosnek i dodałam do mięsa. Na koniec dodałam 1 łyżeczkę curry.Wyrobiony farsz zostawiam na godzinę w lodówce ( zakrywam folią spożywczą by zapachy nie wychodziły z miski)

Krok 3

Nakładamy farsz ( ręką formujemy kuleczkę)i składamy pierożka,widelcem pomagam sobie skleić pierożka.Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju.Kiedy pierożki wypłyną na wierzch wiadomo , że są już dobre.

Krok 4 

Kiełbasę  kroje drobno i smażę, polewam ugotowane  pierożki.

20160428_1513121

20160428_151242

 

 

20160428_151359

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Dodaj komentarz »
piątek, 29 kwietnia 2016
Krem z buraczków

Pyszna zupa krem wyszła,tym razem nawet nie miałam czasu na robienie zdjęć.Zupa poszła w mig.Powinnam się cieszyć bo znaczy, że była dobra.

Składniki:

buraczki 1 kg

 czosnek 4 ząbki

sól i pieprz do smaku

jabłko 1 duże

marchew 4 szt

ziemniaki 3 szt

skrzydełka drobiowe 4 sz

śmietana 30% 150 ml

sok z cytryny

 

Krok 1

 

Buraczki dokładnie umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym, pokroiłam w ćwiartki i zawinęłam w folię aluminiową. Zapiekałam je koło 1.1/2 godziny w 200 stopniach.Do garnka wlałam wodę około 2.1/2 litra, włożyłam skrzydełka marchew,ziemniaki i jabłko pokrojone w ćwiartki bez skórki  oraz buraczki upieczone.Czosnek starłam i przesmażyłam go na patelni i dodałam do zupy,doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam, aż warzywa zmiękły.Na końcu dodałam soku z cytryny do smaku .

Krok 2

Przestudzone warzywa zblenderowałam,wlewając wywar z zupy,kiedy konsystencja była akurat dodałam śmietanę 30%. Podałam na gorąco z listkami pietruszki.

 IMG_6499

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
czwartek, 28 kwietnia 2016
Karkówka zapiekana w winie z jabłkami

No to mamy mięso  dziś, tak jak lubię. Pikantnie lekko słodkawo i sama przyjemność z jedzenia. Karkówka wyszła idealna, a puree z jabłuszka wyśmienite.Wino nadało przyjemnego posmaku.

Składniki:

karkówka z tłuszczykiem 1.1/2 kg

majeranek 4 łyżki

czosnek sprasowany 6 ząbków

sól i pieprz do smaku

jabłka kwaskowe 4 duże dorodne

wino słodkie do podlania mięsa

ewentualnie woda do podlania

Krok 1

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy karkówkę,posypujemy pieprzem ziołowym mielonym,majeranek wsypujemy na dłoń , rozcieramy w palcach i wcieramy w mięso.Czosnek obieramy i ścieramy na tarce, również wcieramy w mięso. Widelcem nakłuwamy karkówkę,zawijamy w folię spożywczą i na noc do lodówki wkładamy by przeszło przyprawami.

Krok 2

Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki-tak, właśnie razem ze skórką wkładamy do naczynia żaroodpornego, na jabłka wkładamy karkówkę,przykrywamy naszą "pokrywką" i do pieca na dwie godzinki w 200 stopniach pieczemy.

Krok 3

Karkówkę po godzinie podlewamy czerwonym winem, ja daje słodkie ale może być też wytrawne.Karkówka puszcza sok który miesza się z winem podczas pieczenia.W wytworzonym sosiku rozpuszczają się jabłka-powstaje puree. Po 2 godzinach karkówka dochodzi. Można ja podać z ziemniakami pokrojoną w plastry i z puree jabłkowym.

IMG_64811

 

IMG_6482

 

IMG_6495

 

IMG_6483

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
wtorek, 26 kwietnia 2016
Przepyszne ciacho mascarpone,kajmak,słonecznik

Musze powiedzieć, że trochę się obawiałam robiąc to ciasto. Nie wiedziałam czy kajmak nie spłynie po kremie śmietanowym z dodatkiem mascarpone.Jednak pokombinowałam i wyszło smaczne i fikuśne. 

Składniki na biszkopt:

jaja 6 szt

mąką pszenna pół szklanki

mąka ziemniaczana pół szklanki

szczypta proszku do pieczenia.

ksylitol zmielony 2 łyżki

Składniki na krem :

śmietana 400 ml

mascarpone 400 g

cukier puder 2 łyżki

 Dodatkowo:

Kajmak mała puszka

słonecznik  łuskany 250 g

Krok 1

 Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puch.Miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno.Mąki obydwie w raz z proszkiem do pieczenia przesiewamy nad żółtkami i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka. Masę przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem  do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Krok 2

Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaje mascarpone nadal miksuje.Kremem ubitym na sztywno przekładam biszkopt i smaruje górę.

Krok 3

Słonecznik prażę na suchej patelni. Kajmak rozpuszczam w garnuszku z gorącą wodą i nakładam widelcem na wierzch biszkoptu wysmarowanego kremem. Robię takie esy floresy na które posypuje prażony słonecznik. Wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Ciasto rewelacja, polecam naprawdę bo warto zrobić.

IMG_65081

 

IMG_65151

 

IMG_6514

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 25 kwietnia 2016
Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami

Dziś będzie przepyszna drożdżówka w ramach akcji Ciasto na Niedziele.Muszę przyznać,że wyrosła wspaniale.

Składniki na drożdżówkę:

mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol

jajka 4 szt

ksylitol 1/2 szklanki Kłos-Pol

masło 100 g

mleko 1 szklanka

szczypta soli drożdże 50 g

Składniki na kruszonkę:

mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 200 g

masło 100 g

ksylitol 60 g Kłos-Pol

Dodatkowo:

truskawki  z kompotu ( z litrowego słoika wzięłam)

jabłka przesmażone tak ze słoiczek 200 g

Krok 1

Do misy wsypałam przesianą mąkę. Do miseczki wlałam połowę mleka ciepłego, pokruszyłam drożdże i wsypałam cukier. Mieszałam do rozpuszczenia.Do Misy plastikowej wbiłam jaja, wlałam resztę ciepłego mleka i rozpuszczone masło. Widelcem roztrzepałam składniki do których dodałam rozczyn z drożdży. Jeszcze raz wymieszałam widelcem i przelałam do misy z mąką. Szybko wyrobiłam rękoma ciasto zagniotłam je razem gdzie 20 minut zostawiłam do wyrośnięcia( ciasto jest klejące,lepiące, takie ma być .

Krok 2

Ciasto wyrasta, a ja w tym czasie przygotowuje kruszonkę. Masło pokroiłam w kostkę wsypałam cukier i mąkę. Zagniotłam składniki i wstawiłam do lodówki do schłodzenia.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto przełożyłam do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia( polowe ciasta) . Na ciasto wyłożyłam truskawki z kompotu i przesmażone jabłka.Przykryłam drugą połową ciasta drożdżowego i posypałam kruszonką.Wstawiłam do nagrzanego pieca i piekłam 45 minut w 170 stopniach.Drożdżówka wyszła rewelacyjna.

IMG_6524

 

IMG_6528

 

IMG_6519

 

04:54, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
niedziela, 24 kwietnia 2016
Pyszny deser z mascarpone ,jagodami i krakersami

Ten deser zaskoczył moja rodzinkę. Coś nowego i przyjemnego w smaku.Pucharek pasuje  na imprezki rodzinne jak i na plotki przy kawce.

Składniki na 4 porcję:

mascarpone 250 g

śmietana 30% 300 ml

cukier puder( ksylitol zmielony) 1 łyżka

Dodatkowo:

krakersy 16 szt

jagody( miałam mrożone) 4 łyżki

kuleczki czekoladowe ( chrupki w polewie czekoladowej) ze dwie garście 

Wykonanie:

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy łyżką mascarpone i nadal ubijamy.Do szklaneczki na dno wsypujemy 2 krakersy pokruszone na to łyżką nakładamy krem śmietanowy z mascarpone, wsypujemy łyżkę jagód i znowu dwa krakersy pokruszone, jagody i krem. Na wierzch posypujemy kuleczkami( chrupkami w czekoladzie) . Deser normalnie palce lizać.

Ps.. Użyłam szklaneczek po musztardzie.

IMG_6467

 

IMG_6474 

sobota, 23 kwietnia 2016
Przepyszny pasztet z marchewką

Będzie pysznie dziś bo mięsko się pojawi ale trochę w innej formie czyli pasztet. Można śmiało go jeść na kanapki lub  jako przystawkę z żurawiną.

Składniki :

  • 500 g mięsa mielonego ( polecam szynkę)
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu białego mielonego
  • pomidorki suszone 5 szt drobniutko pokrojone
  • 1  jajko
  • 2  marchewki
  • czosnek sprasowany 3 ząbki
  • papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki

 

Wykonanie:

Szynkę umyłam,osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na mniejsze kawałki i zmieliłam. Dodałam jajko pomidorki suszone pokrojone drobno, sól i pieprz. Sprasowałam czosnek, dodałam do siema,marchew starłam i też dodałam do mięsa i na koniec ostra papryka.Wyrabiam mięso i zostawiłam na 30 minut by przeszło przyprawami. Aluminiowe foremki smaruje olejem i wkładam mięsko, wyrównuje i smaruje rękoma umoczonym w wodzie. Pieczemy koło godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w plastry i podajemy.

 IMG_5924

 

 

IMG_5929

 

IMG_59272

 

00:00, rozowakuchnia , Pasztet
Link Komentarze (1) »
piątek, 22 kwietnia 2016
Muffiny czekoladowo kajmakowe

Czekoladowe słodkości, pyszne kajmakowe rarytasy. Nie można sobie wyobrazić smaku, trzeba je zrobić i skosztować czego polecam wam naprawdę ochoczo .

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki

masło 200 g

jajka 3 szt

ksylitol pół szklanki

czekolada rozpuszczona  ciemna 150 g

błonnik kakaowy 1 łyżka ( kakao) 

kajmak 200 g

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

soda 1/2 łyżeczki 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy ksylitol i błonnik kakaowy, mieszamy.  Wbijamy jaja  i dodajemy do składników. Rozpuszczamy masło i studzimy, dodajemy do składników suchych. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do niej kajmak, przekładamy do reszty składników. Mieszamy łopatką i łyżką nakładamy  do papilotek. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

IMG_6274

IMG_6275

IMG_6276

 

czwartek, 21 kwietnia 2016
Mini babeczki na jogurcie

Postanowiłam upiec mniejsze babeczki z jogurtem. Wyszły smaczne i ta wielkość też bardzo fajna.

Składniki:

jajka 4 szt

cukier puder( zmielony ksylitol) 1 szklanka Kłos-Pol

2 jogurty truskawkowe po 200 g

mąka pszenna tym 500 Kłos-Pol  2 szklanki

błonnik kakaowy 2 łyżki Kłos Pol

olej 10 łyżek

olejek waniliowy

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

3 foremki do pieczenia 6 cm x 20 cm

Krok 1

Białka miksujemy na puch ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i nadal miksujemy( najlepiej mieć wysokie naczynie bo może pryskać). Dodajemy teraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ubitą piane z białek na sztywno. Wlewamy olej i aromat, mieszamy łopatką.

Krok 2

Formy do babek natłuściłam olejem. Ciasto podzieliłam na dwie równe części i do jednej dodałam błonnik kakaowy( kakao) i wymieszałam. Do foremek wlewałam na przemian jasne i ciemne ciasto. Piekłam w 180 stopniach przez 40 minut babeczki. Po upieczeniu  i wystudzeniu posypałam je cukrem pudrem( ksylitolem). 



IMG_6378

IMG_63892

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 kwietnia 2016
Wafle maślano- kajmakowe

No to dziś znowu smaki dzieciństwa , tym razem z inną masą. Wafle wyszły jakby soczyste,uwielbiam je i moja rodzina też.

Składniki:

andruty 5 szt 

Dodatkowo:

masło 200 g

cukier puder 150 g

kajmak z małej puszki ( dałam na oko większą cześć puszki)

Krok 1

Miksuje miękkie masło na puch, dodaje cukier puder( wsypuje go łyżką).Dodaje dwie łyżki wódki ( by się krem  nie zważył). Kiedy mam już ubite masło z cukrem pudrem i alkoholem, dodaje po łyżce kajmak i miksuje( smakuje w międzyczasie czy ma odpowiedni już smak).Wstawiam na 30 minut do lodówki aby masa się schłodziła.

Krok 2

Schłodzoną masę wyjmuje  z lodówki  i smaruje wafle warstwa po warstwie. Przyciskam wafle deską i stawiam jeszcze coś na nich i tak zostawiam na 12 godzin.Najlepiej na wieczór robić, rano można je pokroić.Ma się wrażenie że wale są soczyste .

IMG_63151

 

 IMG_6317

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 18 kwietnia 2016
Rafaello kokosowe kuleczki

No to dziś nie piekę mimo to powstanie coś słodkiego na jeden ząb jak to mówi moja córka.Maleństwa przepyszne i na jeden kęs:) 

Składniki:

masło 200 g

cukier puder( ksylitol zmielony) 1 szklanka

krakersy 1 opakowanie( 175 g)

wiórka kokosowe 200 4

aromat waniliowy 10 kropelek

orzechy nerkowca 40 szt

czekolada biała 150 g

Dodatkowo :

wiórka do obtoczenia kuleczek

Krok 1

Miękkie masło miksuje na puch, dodaje cukier puder i nadal miksuje z 3-5 minuty. Krakersy wkładam do woreczka i tłuczkiem rozdrabniam( popsuł mi się blender i  musiałam sobie inaczej poradzić). Rozdrobnione krakersy dodaje do masy maślanej, wlewam rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę, wsypuje wiórka i dodaje aromat waniliowy. Składniki mieszam i wstawiam do lodówki na godzinkę do schłodzenia.

Krok 2

Wyjmuje schłodzoną masę i formuje małe kuleczki, lekko je spłaszczam i wkładam orzeszka do środka . Taką kuleczkę obtaczam we wiórkach kokosowych, przekradam do papilotki. Kuleczki rafaello przygotowane wkładam do schłodzenia i teraz mamy już dla siebie i jak dla niespodziewanych gości pyszną na jeden kęs słodziutką niespodziankę.

 

 IMG_6307

 

IMG_6305

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 kwietnia 2016
Wafle z czekoladą

Prosta przepyszna przekąska, tak nazwał mąż te wafelki.Zadowolony, że mu zrobiłam smaki dzieciństwa.

Składniki:

5 andrutów

mleko w proszku 1 szklanka

mleko płynne pół szklanki

czekolada gorzka 2 tabliczki

cukier 100 g

Krok 1

Podgrzewamy mleko na gazie, kiedy zaczyna się gotować dodajemy cukier i rozpuszczamy w mleku. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy dwie tabliczki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy mamy płynne składniki dodajemy do nich mleko w proszku i mieszamy do zgęstnienia.

Krok 2

Kiedy masa przestygnie smarujemy nią andruty, jeden i przykrywamy następnym tak pięć warstw wykorzystujemy. Najlepiej robić wieczorem, przycisnąć czymś ciężkim i zostawić na noc. Rano można pokroić i podawać. Przepyszne wyszły wafle :)

IMG_6031

 

IMG_6029

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (2) »
sobota, 16 kwietnia 2016
Jabłecznik kwietniowy

Mamy kwiecień, słoneczko za oknem i normalnie nie chce się stać przy garach. Poszła bym na spacer z rodzinką, popatrzyła na wodę i las. Tak po prostu beztrosko i radośnie. Jednak nie da rady, robię Jabłecznik dla rodzinki ale może potem wyjdziemy :) Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę. 

Składniki ciasto kruche:

500 g mąki pszennej

250 g masła miękkiego

200 g ksylitolu

150 g śmietany 18 %

 5 żółtek

cynamon  4 łyżeczki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłuszka przesmażane:

jabłka słodkie 2,5 kg

ksylitol 1 szklanka

Krok 1

Przesiewamy mąkę i wsypujemy ją do miski.Dodajemy proszek do pieczenia, ksylitol, miękkie masło,śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Krok 2

Ciasto się chłodzi, a w tym czasie obieram jabłka i robotem ścieram na tarce. Starte jabłka przekładam do garnka i wstawiam na gaz.Przesmażam jabłka i jak sok sie wygotuje, wsypuje ksylitol i teraz mieszam do rozpuszczenia koło 20 minut. Zostawiam do ostudzenia.

Krok 3

Formę prostokątną wykładam papierem do pieczenia.Schłodzone ciasto wyjmuje z lodówki 2/3 ciasta idzie na dno formy wyłożonej papierem i lekko boki. Wykładam przesmażone jabłuszka i lekko posypuje cynamonem. Resztę ciasta wałkuje i kroje w paseczki i przekładam na jabłuszka, wychodzi jakby kratka. Piekę 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem( zmielony ksylitol).

 

Piękny ze mną :

Joasia

Dorotka

Edyta

Joasia 2

 

IMG_6242

 

IMG_6248

 

IMG_62601

 

IMG_6246

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (9) »
piątek, 15 kwietnia 2016
Spaghetti

Spaghetti to całkiem proste danie, w pełni zadowoli i nasyci każdego mięsożercę.Wystarczy mięso makaron i sos, dobra kompozycja smakowa zachęca do ucztowania.

Składniki:

karkówka 500 g

ser z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem 300 g

czosnek 4 ząbki

pomidory z puszki ( cała puszka)

keczup

woda

parmezan 200 g

sól i pieprz do smaku

makaron 300 g

Krok 1

Karkówkę myjemy,osuszamy i mielimy na średnich oczkach, prosto na patelnie. Dolewamy odrobinę oleju i smażymy do zarumienienia. Ser z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Całość dusimy do momentu rozpuszczenia sera. Pomidory z puszki dodajemy do mięsa i sera, dusimy dalej doprawiając solą i pieprzem. Czosnek posiekać drobno lub przez praskę przepuścić,dodać do mięsa. Dusimy koło 40 minut.

Krok 2

Gotujemy makaron w osolonej wodzie, przepłukujemy wodą i nakładamy na talerze. Gotowy farsz nakładamy na makaron, posypujemy parmezanem i podajemy na gorąco.

 

IMG_6063

 

IMG_6067

IMG_6078

IMG_60801

 

 

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 kwietnia 2016
Mini pizza z kawiorem z bakłażana- rewelacja.

 

 Dostałam przepyszny kawior z bakłażana od Proeco-Polska   Te pyszności wyprodukowane są wyłącznie z naturalnych składników wolne od wszelkich sztucznych dodatków, wypełniaczy i ulepszaczy.

Składniki:

mąka pszenna typ 500 2 szklanki

drożdże świeże 20 g

woda ciepła 1 szklanka( w razie czego dolejcie jeszcze)

szczypta soli

ksylitol 2 łyżeczki

oliwa z oliwek 1 łyżka

Dodatkowo:

Kawior z bakłażana Proeco 1 słoiczek

pieczarki z 5 szt

ser żółty 100 g

opcjonalnie - bazylia oregano do pizzy

Krok 1

Do miseczki wlewamy szklankę ciepłej wody, dodajemy pokruszone drożdże i ksylitol. Składniki mieszamy do rozpuszczenia, wsypujemy 3 łyżki maki , mieszamy do połączenia i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy resztę mąki i ciepła wodę , szczyptę soli i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto kolo 10 minut po czym zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczka na około godzinę w ciepłym miejscu.

Krok 2

Ciasto wyrośnięte jeszcze raz wyrabiamy krótką chwilkę i dzielimy je na małe kuleczki które lekko spłaszczamy i formujemy okrągłe placuszki. Każdy placuszek smarujemy kawiorem z bakłażana, kładziemy pokrojone pieczarki. Wstawiamy do pieca na 20 minut 180 stopniach.Po 20 minutach wyjmujemy i posypujemy je startym serem lub pokrojonym w kosteczkę.

Ps Kawior z bakłażana był tak doprawiony i pyszny , że nie musiałam dodawać żadnych ziół więcej.

 

 

IMG_6165

 

IMG_6175

 

IMG_6171

 

IMG_6180

 

00:00, rozowakuchnia , Pizza
Link Komentarze (1) »
środa, 13 kwietnia 2016
Truskawkowo- śmietanowa pokusa

Za mną ostatnio chodzi coś innego co robiłam już dosyć dawno, a nie miałam okazji wam pokazać. Ciasto bardzo smaczne i niezwykle kuszące.

Składniki na biszkopt:

mąką ziemniaczana 1/2 szklanki

mąka pszenna 1/2 szklanki

szczypta proszku do pieczenia

 3 łyżki ksylitolu 

Dodatkowo:

śmietana 30% litr

ksylitol 4 łyżki

 żelatyna na litr wody( śmietany)

truskawki 500 g

Krok 1

Ubijamy całe jaja z ksylitolem ( jaja temp pokojowa).Masa jajeczna potroi swoją objętość. Przesiewamy obydwie mąki ( pszenną i ziemniaczaną)  Nad masą jajeczną i mieszamy już tylko łopatką. Kiedy masa jest wymieszana,przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt na trzy części.

Krok 2

Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy ją 6 łyżkami zimnej wody, wstawiamy do mikrofali 1 minuta i się rozpuszcza i stygnie. Śmietanę ubijamy z ksylitolem kiedy nam się już ubije, odejmujemy 4 łyżki śmietany i wkładamy do naszej ciepłej lecz nie gorącej żelatyny, mieszamy - wiemy że nam się nie zważy.Dodajemy teraz żelatynę do śmietany i mieszamy.

Krok 3

Przekładamy nasze blaty biszkoptowe śmietaną ( tylko raz raz bo nam zastyga). Staramy się rozprowadzić śmietanę tak aby zakryło wierzch i boki. Truskawki myjemy osuszamy i kroimy w plasterki, układamy na wierzchu. Ciacho wkładamy do lodówki na 2 godzinki,potem możemy już jeść:) 

IMG_6111

IMG_6113

 

IMG_61161

 

IMG_6121

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 12 kwietnia 2016
Klopsiki w białym sosie

Tak jakoś zachciało mi się czegoś konkretnego, mianowicie mięska. Uwielbiam sosy więc zrobiłam dwa w jednym.

Składniki:

wołowina 250 g

wieprzowina 250 g

jajko 1 szt

sól i pieprz do smaku

koperek  3 łyżeczki Proeco Polska

Dodatkowo :

śmietana 30 % 150 ml

4 marchewki

listek laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

sól i pieprz do smaku

Krok 1

Mięsko myjemy, osuszamy i mielimy. Dodajemy jajo sól,pieprz i koperek.Farsz mieszamy i formujemy w rekach małe kuleczki.

Krok 2

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do garnka,zalewamy wodą.Wkładamy ziele i listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy nam się gotuje, wkładamy małe kuleczki mięsne. Gotujemy koło 45 minut doprawiając solą i pieprzem. 

Krok 3

Do słoiczka wlałam  1 setkę zimnej wody, dodałam łyżkę mąki i rozrobiłam. Wlałam to do garnka z mięskiem i mieszałam. Na końcu wlałam śmietanę.

Ps.. Powiem wam, że koperek nadał klopsikom bardzo fajny smak, polecam wypróbować. Marchewka nadała koloru, całość bardzo smaczna. 

IMG_6042

 

 

 

IMG_6051

 

 IMG_6046

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 11 kwietnia 2016
Chałka z żurawiną

Jak co tydzień tak i dziś pieczemy wspólnie Ciasto na Niedzielę, nie miałam czasu wczoraj więc dziś wstawiam wypiek. Pyszna chałka wyszła, a właściwie dwie.

 

Składniki:

 mąka pszenna Kłos Pol 500 g

mleko ciepłe 250 ml

ksylitol( cukier brzozowy lub zwykły cukier) 50 g Kłos-Pol

45 g drożdży świeżych

masło miękkie 75 g

szczypta soli 

jajko 1 szt

Dodatkowo:

żurawina suszona 100 g 

jajko do posmarowania chałek 

 

Krok 1

Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i szczyptę soli. Wlewamy ciepłe mleko i wbijamy jajko , mieszamy do rozpuszczenia drożdży i cukru. 

Krok 2

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy składniki mokre,dodajemy rozpuszczone  i ostudzone masło oraz żurawinę . Wyrabiamy ciasto koło 10-15 minut.

Krok 3

Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczka na 2 godziny.

Krok 4

Ciasto pięknie wyrosło, dzielimy je na 6 części i robimy wałeczki. Wyjdą nam dwie chałki . Robimy " warkocze" końcówki zawijamy pod spód. Przekładamy chałki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut. Po 30 minutach wyrośnięte chałki smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepła chałkę pokroiłam i posmarowałam dżemem . Pyszna po prostu wyszła. 

Piekły ze mną :

Bożenka

Angelika

Asiula

Dorotka

 

IMG_6144

 

IMG_6145

 

IMG_6158

 

IMG_6155

 

IMG_6160

sobota, 09 kwietnia 2016
Zupa krem z warzyw

Jak to dobrze,że robię przetwory z buraczków. Kiedy sezon się kończy w mojej spiżarce stoją spokojnie na pułkach. Korzystał często jako przysmak do ziemniaków lub zupa buraczkowa, ewentualnie krem. Dziś właśnie powstał pyszny krem. Polecam bo warto :)

Składniki:

6 ziemniaków

4 spore marchewki

słoiczek pasteryzowanych buraczków( 250 ml)

czosnek 4 ząbki

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

sól i pieprz do smaku

pietruszka dwie łyżeczki - naturalny koncentrat wyprodukowany wyłącznie z naturalnych składników bez konserwantów i zagęszczaczy ( pasteryzowane) Proeco Polska

parę kropel soku z cytryny

śmietana 18 % do kleksów

karkówka 500 g

Krok 1

Do garnka wlewamy około 3 litry wody( wygotuje nam się około 1.2 litra), wkładamy do garnka umytą karkówkę, ( daje w całości, potem mam na kanapki) wkładam pokrojone ziemniaczki w kostkę, marchewkę obraną w słupki ziele i listek.Gotuje wywar na małym ogniu. Dodaje soli i pieprzu do smaku oraz ząbki czosnku.

 

Krok 2

Kiedy warzywa i mięso zmiękną dodaje buraczki pasteryzowane  ze słoika i gotuje jeszcze chwilę.Na koniec dodaje parę kropel soku z cytryny do smaku oraz pasteryzowaną pietruszkę która ma swój smak pasujący do kremu.

Krok 3

Zupa nam przestygła więc przekładam zawartość do blendera wolno stojącego i miksuje. Przekładam z powrotem do garnka i podgrzewam.Podaje gorące, łyżeczką robię kleksy ze śmietany, a wykałaczką lekko przeciągam i ładnie się prezentuje oraz pysznie smakuje. Krem można podać z groszkiem ptysiowym lub z pokrojoną bułką czy bagietką.

IMG_5976

IMG_5982

IMG_5978

 IMG_5980

 

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
piątek, 08 kwietnia 2016
Rogaliki z dżemem i lukrem

No to mamy i coś słodkiego. Takiego rogalika każdy chętnie zje. Nie za duży nie za mały wręcz po prostu doskonały. Zapraszam łasuchy :)

 

Składniki:

mąka pszenna typ 500 g Kłos Pol -500 

mleko ciepłe 200 ml

jajko 1 szt

drożdże świeże 50 g

ksylitol 3 łyżki Kłos-Pol

masło 100 g

sól szczypta

Lukier:

Mielimy pół szklanki cukru na cukier puder

sok z połowy pomarańcza 

Krok 1

Do misy wsypuje przesianą mąkę i robię w niej dołek. Do szklanki z ciepłym mlekiem dodaje drożdże rozkruszone i 2 łyżeczki cukru, mieszam do rozpuszczenia.Rozpuszczone drożdże wlewam do przygotowanego dołka w macę, lekko mieszamy do powstania zawiesiny. Zostawiamy na 15 minut by rozczyn wyrósł.

Krok 2

Drożdże wyrosły,wbijamy jajo i dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, wyrabiamy ciasto mikserem ( końcówka hak) kolo 15 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką.

Krok 3

Ciasto wyrosło, dzielimy je na 3 części i każdą cześć wałkujemy na prostokąt z którego wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczką dżem i zwijamy rogalika. Rogaliki zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Teraz smarujemy rogale rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Krok 4

Mielimy cukier , przekładamy do miseczki i dodajemy wyciśnięty sok z pomarańcza, mieszamy i mamy lukier. Polewamy nim ostudzone rogaliki. Polecam bo smaczne i fajnie wyglądają.

 

IMG_5984

 

IMG_5985

 

IMG_5991

czwartek, 07 kwietnia 2016
Chleb pszenno- żytni

No i znowu piekę chlebek, akurat wiosna idzie chce się po prostu chce. Nie wiem jak u was jest...... my kochamy wypieki domowe, a chlebuś przede wszystkim:)

Składniki:

mąka pszenna typ 500 Kłos -Pol 250 g

mąką żytnia typ 2000 Kłos -Pol 250 g

woda ciepła 500 ml

drożdże instant  Babuni 8 g  Kłos Pol

cukier 2 łyżeczki

1.2 łyżeczki soli

otręby żytnie 70 g Kłos- Pol

Krok 1

Najpierw waga idzie w ruch, odmierzamy przesianą mąkę pszenną i żytnią, dodajemy drożdże instant i otręby żytnie. Wsypujemy sól i cukier. Zalewamy ciepła wodą i miksujemy ( końcówka  hak). Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny przykryte ściereczką.

Krok 2

Minęło 2 godziny, ponownie wyrabiam ciasto. Formę prostokątną do babki obsypuje mąką i przekładam ciasto, nacinam je nożem. Zostawiam do wyrośnięcia. Ciasto przerosło formę, lekko skrapiam wodą i wkładam do pieca Piekę 45 minut w 190 stopniach, potem zmniejszam na 180 i piekę jeszcze 30 minut. Pyszny chlebuś wyszedł polecam.

IMG_5379

IMG_5371

środa, 06 kwietnia 2016
Wiosenna sałatka z jajem

Polecam wiosenną sałatkę jako przekąskę lub na kolację. Pyszna warzywna z jajem.

Składniki:
- główka sałaty lodowej
- pomidory 2 szt.
- pół czerwonej papryki
- ogórek świeży 2 szt
-  szczypiorek
- sol i pieprz mielony biały do smaku
- jajka ugotowane 6 szt

Dodatkowo:

majonez 4 łyżki

jogurt grecki 4 łyżki

sól i pieprz do smaku 

Krok 1

Sałatę palcami rwę  na mniejsze kawałki,  pomidory  sparzyć  i obrać ze skórki, pokroić w kostkę , ogórki myjemy,osuszamy i kroimy w półplasterki, szczypiorek drobniutko pokroić. Paprykę również kroje drobno by odrobinki czerwone przebijały. Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy sola i pieprzem. Jajka gotuję na twardo,obieram ze skorupek i kroje w ćwiartki.

Krok 2

Do miseczki wkładam cztery łyżki majonezu i tyle samo jogurtu greckiego. Mieszam do połączenia, doprawiam solą i pieprzem i polewam warzywa. Po wymieszaniu kładę jaja( można razem wymieszać lub położyć na wierzchu).Podaje w szklanym naczyniu, efekt bardzo fajny.

IMG_5882

 

IMG_5877

wtorek, 05 kwietnia 2016
Słodka pokusa

Lubicie słodycze bo ja tak, nie objadam się ale od czasu do czasu lubię zjeść. Piekę więcej niż jem ale jaka to radość jak inni jedzą i zachwalają. Kocham robić smakołyki więc żaden problem zrobić dla moich milusinskich.

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 1/2 szklanki ksylitolu( cukru brzozowego) Kłos-Pol

- 1 szklanki  mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol

- szczypta soli

 

Krem 1
- 1/2 puszka masy krówkowej

- 1/2 kostki masła

-300 g łuskanych pestek słonecznika ( prażymy na suchej patelni)

Krem 2

śmietana 30% 400 ml

3 śmietan fixy 

2 łyżki cukru

 

 

Krok 1

Białka ubiłam z solą na sztywno. Wsypałam cukier i ubijałam, aż całkowicie się rozpuści. Dodałam żółtka i jeszcze chwilę ubijałam. Mąkę przesiałam do masy jajecznej i ostrożnie wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam, do mniejszej formy prostokątnej  wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temp. 180 st.C  25 minut.Po ostudzeniu przekroiłam .

Krok 2

Ubiłam śmietanę na sztywno z cukrem, wsypałam śmietan fixi jeszcze chwile miksowałam. 1 blat biszkoptu posmarowałam ubitą śmietaną i przykryłam drugim blatem biszkoptu.

Krok 3

Masło miękkie miksujemy i dodajemy masę krówkową, ubijamy na krem.Krem przekładamy na drugi blat biszkoptu i wykładamy słonecznik-słonecznik pokryje całą masę krówkową. Ciasto s chadzamy w lodówce i podajemy w mniejszych kawałkach. Rewelacja polecam :)

IMG_5912

 IMG_5920

 

IMG_5922

 

 

19:08, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 04 kwietnia 2016
Rafaello kokosowe ciasto bez pieczenia

Moja córka podskakuje z radości        - hurrrrrrra hurrrrrrrra Rafaello no w końcu..............  Ech ależ mają ze mną dobrze :) Wzięłam udział w akcji Ciasto na niedziele gdzie wspólnie robimy różne smakołyki. Na ten tydzień wybrałyśmy ciacho bez pieczenia. Jestem ciekawa jak wyjdzie:)

Składniki:

masło 350 g

mleko 1 litr

budyń 4 x 40 g waniliowy lub śmietankowy

 cukier waniliowy 32 g

ksylitol( cukier brzozowy) 240 g

żółtka 2 szt

krakersy dwie paczki, właściwie półtora ( ja biorę te z biedronki i starcza mi do przełożenia na trzy razy duża tortownica :)

kokos 300 g

Krok 1 

Do garnka wlewamy 750 ml mleka i zagotowujemy. W 250 ml mleka rozpuszczam budynie. Kiedy mleko bom-belkuje, wlewam budyń, mieszam do zgęstnienia. Do zlewu wlewam zimną wodę i wstawiam garnek z budyniem( szybciej ostygnie)

Krok 2 

Miksujemy miękkie masło z żółtkami i cukrem na gładką masę, dodajemy budyń małymi porcjami by nam się nie zważyło. Miksujemy do momentu, aż ukaże nam się gładka masa. Wsypujemy kokos i teraz tylko łyżką wymieszać wystarczy.

Krok 3 

Tortownice o średnicy 28 cm wykładam folią spożywczą i boki też.Na dno kładę krakersy, tam gdzie nie mieszczą się to kruszę w palcach. Nakładam 1/3 kremu kokosowego i przykrywam następną warstwą krakersów.Teraz następna warstwa kremu, krakersy i krem. Na końcu posypuje kokosem by zakryć krem. Ciasto przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki . Najlepsze ciasto jest następnego dnia.

 

IMG_5861

 

IMG_5868

 

IMG_5870

14:12, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
czwartek, 31 marca 2016
Sałatka z buraczkami i papryką

No wiadomo , że na Świątecznym stole znajdą się i sałatki, moja jest wykombinowana smakowo wyszła smaczna, a to najważniejsze .

Składniki:

buraczki marynowane 5 łyżek

kukurydza 60 g

seler marynowany 140 g

papryka marynowana 100 g

szynka konserwowa 200 g

ananas z puszki pokroić w części 

jajka ugotowane na twardo 4 szt

ser żółty 200 g

Sos:

Majonez Kielecki 5 łyżek

jogurt naturalny 3 łyżki

sok z ananasa 5 łyżek

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na sam dół miseczki kładziemy marynowane buraczki, na to idzie kukurydza i pokrojony seler.Polewamy połową sosu składniki.Marynowaną paprykę starałam się pokroić w kostkę, wyszło jak wyszło. Na paprykę pokroiłam tostową szynkę. Odsączyłam ananasa i pokroiłam go w mniejsze części ,położyłam na szynkę. Jaja pokroiłam drobno i położyłam na ananasa. Teraz zalałam drugą częścią sosu i posypałam żółtym serem. Sałatka wyszła wyśmienita pełna harmonii i smaku.

IMG_5338

 

IMG_53391

 IMG_5329

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 58
O autorach
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.