czwartek, 28 maja 2015
Kotleciki drobiowe z pieczarkami i szczypiorkiem

No to na dzisiaj polecam wam dietetyczne kotleciki bez grama dodatkowego tłuszczu. Będą pieczarki szczypiorek i pierś z kurczaka.

 

Składniki :

  • pierś z kurczaka  400 g
  • pieczarki 200 g
  • szczypiorek pęczek 
  • papryka czerwona mielona szczypta
  • sól prowansalska do smaku
  • pieprz biały mielony do smaku 

Wykonanie kotletów :

Pierś myjemy , osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki do zmielenia.

Mielimy pierś.

Pieczarki myjemy i ścieramy ta tarce (jarzynówka-) .

Starte pieczarki smażymy na patelni ( Bez tłuszczu , mokre były więc jakby eis poddusiły pod przykrywką.

Zostawiłam je na 15 minut aby wystygły .

Pieczarki sobie stygną , a ja w tym czasie myje szczypiorek i kroje go po czym dodaje do zmielonej piersi.

Dodaje ostudzone pieczarki i przyprawy ( paprykę , sól i pieprz).

Farsz mieszam.

Papier do pieczenia pocięłam w kwadraciki i pookładałam na dużej patelni , weszły mi cztery .

Na papier kładłam łyżką farsz ,  formowałam kotleciki.

Przykryłam je pociętym papierem i smażyłam bez tłuszczu pod przykrywką.

Poczekałam ,  aż się przyrumienia z obu stron .

Podawałam z surówką zrobioną z ogórka rzodkiewki sałaty i szczypiorku polanej sosem winegret.

IMG_6796

 

IMG_6799

 

IMG_6798

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
środa, 27 maja 2015
Klops wołowy z dodatkami

Kochani mam dla was coś dobrego . Mięsko z pieczarkami i szczypiorkiem . Danie dla smakoszy i mięsożerców .



 

Składniki na klops wołowy:

  • 700 g mielonej wołowiny
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 200 g pieczarek
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie klopsa wołowego:

Mielimy umytą wołowinę .

Dodajemy dwa jaja .

Szczypior myjemy i kroimy drobno dodajemy do wołowiny .

Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce, podsmażamy na patelni i ostudzone dodajemy do mięsa wołowego.

do szklanki wsypujemy bułkę tartą i zalewamy mlekiem by napęczniało nam.

Składniki łączymy ze sobą , dodajemy jajo sól i pieprz , wyrabiamy.

Formę keksową smarujemy oliwą i wkładamy farsz .

Pieczemy przez godzinę w  200 stopniach.

Sprawdzam patyczkiem klopsa, kiedy wierzch jest zarumieniony wbijam wykałaczkę , wypływa z niego przezroczysty sok. Wiem , że jest już gotowy .

Podałam z młodymi ziemniaczkami i dodatkami w postaci marynowanych pieczarek , ogórków i buraczków .

 IMG_6650

 

IMG_6655

 

 IMG_6660

 

 

 

IMG_6681

 

page23

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (7) »
wtorek, 26 maja 2015
Kotleciki z piersi z ryżem i sałatką

Nadal moja dieta trwa , więc zrobiłam dzisiaj coś dietetycznego . Nie każdemu zasmakuje ja to jem ja to lubię i tyle:) 

Składniki:

pierś z kurczaka 400 g

szczypiorek pęczek 

sól prowansalska do smaku

pieprz biały mielony do smaku .

Dodatkowo:

rzodkiewka 

sałata lodowa 

ogórek świeży 

szczypiorek pęczek 

sól prowansalska do smaku 

pieprz biały mielony do smaku 

sok c cytry 2 łyżki 

oliwa z oliwek 3 łyżki

3 łyżki wody 

pół łyżeczki miodu płynnego 

Dodatkowo c.d :

ryż 1 woreczek 

Sos winegret:

 sól prowansalska

pieprz biały mielony

sok z cytryny 2 łyżki

woda 4 łyżki

miód pół łyżeczki 

 

Wykonanie kotletów:

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy.

Mielimy pierś i dodajemy do niej sól i pieprz .

Szczypiorek myjemy i kroimy drobno , dodajemy do zmielonej piersi.

Mieszamy , papier do pieczenia tniemy w kwadraty i na nich układamy kotleciki z piersi.

Przykrywamy drugim kwadratem papieru i smażymy na suchej patelni z obu stron na rumiany kolor .

Wykonanie sałatki:

sałatę lodową myjemy i osuszamy , rwiemy w palcach na mniejsze kawałki.

Szczypiorek myjemy i kroimy drobno.

Rzodkiewkę myjemy i kroimy drobno

ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub plasterki .

Składniki łączymy ze sobą , polewamy sosem winegret  .

Wykonanie sosu winegret:

Do szklanki wlewamy wodę i dodajemy sól i pieprz oraz miód mieszamy do rozpuszczenia.

Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.

Na końcu dodajemy oliwę z oliwek , mieszamy i polewamy sałatkę przed podaniem.

 

Całość podana z ryżem obiecująco wygląda i smakuje :)

 

 IMG_6780

 

IMG_6777

 

 

IMG_6778

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 25 maja 2015
Tarteletki z czekoladą i bezą

Moi kochani następny wpis jest jakby wspólny . Pieczemy w grupie jedno i to samo, a potem oglądamy i podziwiamy nasze wspaniałości . Tarteletki każdemu wychodzą inne , mimo że jest ten sam przepis. Nawet po foto widać . Akcja nazywa się  "Ciasto na Niedzielę "   Pieczemy wspólnie Tarteletki czekoladowe   oryginały przepis jest TU Super pomysł i fajne współzawodnictwo :) 

 

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g margaryny
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 60 ml śmietanki 30%
  • 70 g margaryny
  • 70 g cukru 
  • 3 żółtka
  • 70 g mielonych migdałów zmielonych 

Beza:

  • 3 białka 
  • 80 g cukru

 

 

Wykonanie ciasta kruchego:

Do misy wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wsypałam cukier i kakao.

Dodałam pokrojona margarynę .

Dodałam jajo.

Zmiksowałam ciasto , a przy końcu zagniotłam je rękoma .

Uformowałam 6 kulek i włożyłam do lodówki na godzinę.

Po schłodzeniu rozwałkowałam każdą kulkę i wyłożyłam foremki ciastem .

Nakłuwam wykałaczką i przykryłam papierem do pieczenia na który wsypałam groch .

Zapiekałam koło 15 minut w 170 stopniach.

Wykonanie masy czekoladowej:

Do garnka włożyłam połamaną czekoladę gorzką i mleczną , dodałam śmietankę i mieszałam do rozpuszczenia.

Zostawiłam do przestudzenia ( Czekolade rozpuszczałam w tym czasie co podpiekały się tarteletki ).

Wyjęłam podpieczone tarteletki z pieca i zdjęłam papier z grochem.

Wlewałam przestudzoną czekoladę do podpieczonych tarteletek  .

Ubiłam białka z cukrem i wyciskałam na czekoladę esy floresy.

Piekłam w piecu jeszcze jakies z 10-15 minut w 150 stopniach do lekkiego zarumienienia bezy .

Podawałam letnie .

Były przepyszne.

 

IMG_6753

IMG_6770

 IMG_6760

 

page24

16:31, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (5) »
sobota, 23 maja 2015
Drożdżówki z białym serem

Co jakiś czas biorę udział w wydarzeniu Wypiekanie na śniadanie  Przepis jest Magdy i Pawła . To jest własnie ten moment. Dzisiaj powstaną pyszne drożdżówki z białym serem. To mój debiut więc mogą wyjść trochę inne :) Sami ocenicie :).Powiem tylko , że brak lukru i cukru pudru . Moja dieta trwa więc troszkę uboższe zrobiłam.

 

IMG_6710

 

 

IMG_6704

 

IMG_6705

 

 

IMG_6712 

 

 Składniki na rozczyn:
125 ml mleka
25 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
 
 składniki na ciasto:
340 g maki tortowej
40 g masła ( dałam margarynę)
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
 
 
składniki na nadzienie:
500 g twarogu ( kupiłam 2 kostki półtłustego twarogu)
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego
od siebie dodałam 3 łyżki śmietany 18% , masa była za gęsta wiec  po prostu przekombinowałam .
 
 
Wykonanie rozczynu:
Do misy wsypałam mąkę zrobiłam w niej dołek.
Do szklanki wlałam mleko ( podgrzałam je w mikrofali)
Dodałam drożdże do mleka i cukier , wymieszałam do rozpuszczenia.
Rozpuszczone drożdże wlałam do dołka w mace i delikatnie połączyłam, tak aby powstała zawiesina.
Zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia.
 
Wykonanie ciasta na bułeczki:
 
Do misy z rozczynem dodałam resztę składników czyli rozpuszczoną i ostudzoną margarynę , żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Włączyłam mikser i prze 5 minut walczyłam z ciastem hi hi ( końcówka hak).
Zostawiłam ciasto do wyrośnięcia na godzinę .
Po godzinie rozwałkowałam ciasto na prostokąt .
 
Wykonanie masy twarogowej:
 
Do misy włożyłam dwie kostki twarogu , dodałam jajo, cukier waniliowy i 3 łyżki śmietany.
Zmiksowałam , i przełożyłam na rozwałkowany prostokąt ciasta.
Rozprowadziłam nadzienie na całym cieście.
Składałam ciasto jakby na zakładkę ( jedna strona do połowy i druga strona na zakładkę.
Pokroiłam na 12 równych części .
Skręciłam na raz każdą cześć i kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut( włożyłam do pieca i nastawiłam go na 40 stopni , wyrosło znakomicie)
Piekłam 25 minut w 170 stopniach.
 
 
 
Bułeczki wyszły rewelacyjne. Następnym razem zrobię mniejszy prostokąt i bułeczki też zmniejsza się.
W wypiekaniu udział wzięli:
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Iza ze Smaczna Pyza  
Paweł Chleby
Lidia bez bloga, ale zdjęcie TU
page22IMG_6703
piątek, 22 maja 2015
Rurki z serem i szynką dojrzewającą

Jola pokazała mi jak robi swoje paluchy , bardzo mi się spodobały i postanowiłam też zrobić . Dziękuje Jola za inspirację .

 

Składniki na rurki z serem i szynką dojrzewającą :

 mąka pszenna typ 500  500 g

drożdże świeże 40 g 

cukier 1 łyżeczka 

ciepła woda 350 ml ( w razie zbyt gęstego ciasta dodajcie jeszcze z 40 ml wody )

sól 1 łyżeczka

Oliwa z oliwek 1-2 łyżki

Dodatkowo:

ser gouda starty na tarce 200 g

szynka dojrzewająca 8 plastrów 

keczup Tomato Develey 

Wykonanie rurek z serem i szynką dojrzewającą :

Do miski wsypujemy 500 g mąki i robimy dołek .

Do szklanki wlewamy 150 ml wody ciepłej, wkruszamy do niej drożdże i łyżeczkę cukru wsypujemy.

Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.

Rozpuszczone drożdże wsypujemy do dołka z mąką i delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina .

Zostawiamy na 15 minut pod przykryciem.

Po 15 minutach dolewamy 200 ml ciepłej wody.

Wsypujemy sól i wlewamy oliwę z oliwek .

Włączamy robota i wyrabia ciasto z 5 minut .

Zostawiamy na godzinę do wyrosniecia.

Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt i kroimy na 8 kawałków ( najlepiej prostokąty , na jednej połowie robimy nacięcia niżej bedzie obrazek jak to zrobić)

Na jednej części  smarujemy keczupem i  kładziemy szynkę i posypujemy startym serem .

Zwijamy w rurkę.

Pieczemy 15-25 minut w 170 stopniach.

Podajemy z keczupem.

 

IMG_6623

 

 

IMG_6635

 

IMG_6627

 

IMG_6629

 

 

IMG_6628

 IMG_6632

page20

11:14, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (5) »
czwartek, 21 maja 2015
TopFit produkty GRANEX

Jakiś czas temu dostałam od firmy Granex produkty Nowość Topfit  z algami -Wielozbożowe płatki śniadaniowe z błonnikiem i algami . Można je jeść z mlekiem lub jogurtem. Ja je lubię jeść na sucho. 

IMG_6636

 

"Produkty ze znakiem firmy GRANEX to artykuły spożywcze o wysokim standardzie. Są całkowicie naturalne, wytwarzane bez użycia sztucznych dodatków – spulchniaczy, ulepszaczy, barwników i środków konserwujących. Produkowane według najnowszej technologii z pełnych ziaren zbóż, charakteryzują się doskonałymi właściwościami odżywczymi. Zawierają duże ilości, węglowodanów, minerałów, witamin, a przede wszystkim – błonnika pokarmowego. Dzięki wysokim walorom smakowym i dietetycznym są idealnym pożywieniem dla osób dbających o zdrowie, smukłą sylwetkę i dobre samopoczucie."

 

IMG_6638

"Produkty zbożowe powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Często jednak zdarza się, że rezygnujemy z nich na rzecz żywności wysokobiałkowej - a to błąd. Warto wiedzieć, jakie produkty zbożowe wybierać – tak, by zawrzeć w posiłkach pełnię wartości odżywczych obecnych w ziarnach."

 IMG_66401

 Przy mojej diecie produkty Granex są idealne . Błonnik teraz jest mi bardzo potrzebny , wszak wiadomo że reguluje przemianę materii.  Produkty z dużą zawartością błonnika sprzyja odchudzaniu .  Dziękuję firmie GRANEX ZA PRODUKTY  

17:28, rozowakuchnia
Link Komentarze (3) »
Przepyszna babka cytrynowo bananowa

Będzie to babeczka pulchna smaczna i aromatyczna. Budyń bananowy nada jej oryginalnego smaku  i konsystencji :) 

Składniki na babkę bananową :

  • budyń bananowy ( 35 g)
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jaja 5 szt
  • ksylitol 1 szklanka
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • margaryna 150 g (wsadziłam do mikrofali i po chwili roztopiła się )
  • sok z cytryny 2 łyżki

Dodatkowo:

  • margaryna do wysmarowania blaszki
  • bułka tarta do obsypania blaszki

 

 

                                                                                            Wykonanie babki:

 

Do misy wkładamy białka i ubijamy z ksylitolem, w trakcie ubijania dodajemy żółtka.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.

Przesianą mąkę dodajemy do masy jajecznej i mieszamy już teraz łopatką .

Wsypujemy budyń .

margarynę roztopioną w mikrofali i dodajemy do ciasta .

wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do ciasta .

Formę silikonową smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.

Przekładamy ciasto.

Pieczemy 50 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

 IMG_6400

IMG_6402

 

 

IMG_6405

 

 

IMG_6399

 

06:14, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (5) »
środa, 20 maja 2015
Sernik bananowy z galaretką arbuzową

Na dzisiaj proponuję pyszny wiosenny sernik . Czerwień idealnie pasuje do bieli smakowo jak i wizualnie wyszedł w sam raz . 

Dzień zacznijmy od deseru , mianowicie od sernika bananowego z galaretką arbuzową .

Składniki na sernik:

  • 1 kg sera twarogowego ( kupuje z biedronki )
  • 3/4 szklanki ksylitolu Kłos Pol
  • 1  szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 budynie bananowe
  • 8 jajek

 

Dodatkowo:

  • petitki 200 g
  • galaretka arbuzowa 2 szt

 

Wykonanie sernika:

Zmiksowałam jaja z ksylitolem  ( masy bedzie sporo więc weźcie głęboką  miskę).

Dodajemy partiami ser z wiaderka ( miksujemy na średnich obrotach ).

Dodajemy mleko i olej.

Na końcu dodajemy budynie bananowe ( miksujemy nadal na najmniejszych obrotach).

 

Do blaszki prostokątnej na dno układamy petitki .

Przekładamy masę twarogową i pieczemy w 180 stopniach godzinę ( gdyby ciemniał sernik , przykryć go folą aluminiową ).

Po upieczeniu i wystudzeniu rozrabiamy galaretkę arbuzową  w 600 l wody gotowanej i zostawiamy do lekkiego stężenia .

Kiedy nam zaczyna lekko tężeć  galaretka przelewamy na sernik.

Wkładamy sernik z galaretką do lodówki i niech sobie zastyga.

Sernik jest najlepszy na następny dzień .

 

IMG_6556

 

IMG_6530

 

 

IMG_6529

 

 IMG_6559

 

07:54, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (8) »
wtorek, 19 maja 2015
Różyczki drożdżowe

Nie ma to jak jakaś nowość kulinarna. Człowiek zachwycony je i je ,a potem stwierdza że trzeba przestać bo się znudzi. Upiekłam blachę różyczek , które zostały zjedzone tego samego dnia. Więc  na następny dzień znowu upiekłam i powtórzyło się to samo. To oznacza stop .

Zaczyn na różyczki drożdżowe :

pół szklanki ciepłego mleka

50 g drożdży świeżych

2 łyżeczki ksylitolu  Kłos Pol

3 łyżki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol

Ciasto na różyczki drożdżowe c.d:

500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol

2 jaja

125 g margaryny rozpuszczonej

ksylitol niepełna szklanka

pół szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:

jajo do posmarowania różyczek 

miseczka do wykrajania kółek 

Wykonanie rozczynu:

do szklanki wlewamy mleko ( podgrzewamy mleko w mikrofali tak bedzie szybciej).

Dodajemy rozkruszone drożdże .

Wsypujemy cukier , mieszamy do rozpuszczenia.

Dodajemy mąkę , mieszamy ( powstaje zawiesina) zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Wykonanie ciasta:

Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy wyrośnięty rozczyn .

Dodajemy ksylitol  jaja i rozpuszczoną margarynę.

Wyrabiamy ciasto ( włączam robota i miksuje końcówka hak do połączenia składników ).

Ciasto jest klejące mocno , więc dodaje mąkę 100 g i teraz jest takie jakie ma być :)

Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką .

Po godzinie ciasto dziele na 4 części i każdą część wałkuje .

Miseczką wyciskam kółka ( średnica miseczki 12 cm ).

Każde koko nacinam 

Na środku kółka nakładam łyżeczką nadzienie porzeczkowe i łączę jak na różyczkę.

Wkładam do okrągłej formy jedno obok drugiego .

Smaruje rozbełtanym jajem i piekę 35 minut w 170 stopniach ( ciasto szybko ciemnieje wiec jak zauważę to nakrywam folia aluminiową ) .

 IMG_6580

 

 IMG_6583

 

 

IMG_6587

 

IMG_6581

 

 page19IMG_6589

14:15, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (10) »
sobota, 16 maja 2015
Paluchy pszenne

Te "paluchy" można jeść jako dodatek do zupy lub do bigosu. Same w sobie też są smaczne.

Składniki na paluchy :

25 g drożdży świeżych

150 ml wody

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka ksylitolu 

1 jajko

400 g mąki pszennej 

 

 

Wykonanie zaczynu :

Do miski wlewam ciepłą wodę , dodaje drożdże rozkruszone ksylitol i 2 łyżki  mąki   .

Mieszam i zostawiam do wyrosniecia na 20 minut.

 

 

Wykonanie ciasta na paluchy:

Dodaje teraz  do rozczynu jajo olej i sól , mieszam.

Na końcu dodaje mąkę i wyrabiam ciasto.

Zostawiam na 1 godzinę do wyrosniecia.

Po godzinie wyjmuje ciasto, dziele na kawałki i wałkuje cienkie paluchy , podsypując mąką .

Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i kładę na niego paluchy w lekkiej odległości.

Paluchy nacinam lekko na skos ( fajnie wyglądają po upieczeniu)

Piekę   w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Po upieczeniu studzę na kratce :)

 

IMG_6441

 

IMG_6438

 

 

 

IMG_6442

 

 

piątek, 15 maja 2015
Drożdżówki z prażonym jabłuszkiem i żurawiną

 

No i tym razem postanowiłam upiec z dziewczętami drożdżówki . Nie ma nic smaczniejszego niż taka drożdżówka , jeszcze ciepła , a do tego szklanka ciepłego mleka. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto je pić by osteoporoza nie zaatakowała . 

Składniki na drożdżówki :

 

Dodatkowo:

Jabłuszka prażone z 250 g

żurawina suszona Kłos-Pol  tyle ile chcecie włożyć w bułeczkę  

Wykonanie ciasta na bułeczki :

Do misy wsypałam mąkę , zrobiłam dołek.

Do szklanki z ciepłym mlekiem wsypałam suche drożdże i rozmieszałam z 1 łyżeczką ksylitolu  .

Przelałam do misy z mąką , wlałam do dołka zrobionego wcześniej.

Delikatnie wymieszałam  z mąką aby powstała lekka zawiesina i zostawiłam na 20 minut pod ściereczką ( w tym czasie drożdże zaczęły pracować:)

Po 20 minutach dodałam rozbełtane jaja.

Margarynę rozpuściłam  dodałam do niej ksylitol i  ostudzoną  wlałam do składników .

Włączyłam mikser i zarobił ciasto.

Ciasto zarobione zostawiłam na godzinę w ciepłym miejscu by wyrosło.

Po godzinie formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia.

Ciasto drożdżowe podzieliłam na 10 części , z każdej części zrobiłam placuszek i nakładałam jabłuszka prażone i żurawinę suszoną.

Zwijałam placuszki pod spód i kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , jedna obok drugiej .

Bułeczki zostawiłam na 20 minut do wyrosniecia. Po 20 minutach posmarowałam bułeczki rozbełtanym jajem.

Piekłam 30 minut w 170 stopniach . Najlepsze są jeszcze ciepłe pycha .

 IMG_6481

IMG_6479

 

 

IMG_6480

IMG_6476

 

IMG_6473

page18

akceptacja_durszlak_200_x_200_41

czwartek, 14 maja 2015
Lazania z kaszą oraz komosą ryżową

Moja nowość kulinarna , wymyślona na poczekaniu . Pyszna i  dobrze doprawiona .

 

 Składniki na Lazanie z komosą czerwoną i kaszą:

mięso wieprzowe 500 g ( łopatka)

kasza niepalona 100 g Fresano

komosa ryżowa czerwona 50 g  Fresano 

ser Koryciński z suszonym borowikiem 300 g

keczup 4 łyżki

Dodatkowo:

ser żółty 100 g 

makaron do lasagne

Składnik na sos beszamelowy :

  • 2 łyżki margaryny 
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol
  • 2 szklanki mleka
  • sól prowansalska do smaku 
  • biały pieprz mielony 

 

Wykonanie farszu do lazanii :

Mięso mielone wkładamy do patelni , podlewając lekko oliwa z oliwek i smażymy .

W trakcie smażenie dodajemy ser z borowikiem i razem dusimy.

Podlewamy wodą i dusimy,  aż ser się rozpuści a mięso bedzie miękkie. 

Dodajemy 4 łyżki keczupu nadal mieszając.

Zostawiamy pod przykryciem niech podusi się jeszcze chwilkę.

Makaron gotujemy koło 7-8 minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego .

Kasze i komosę gotujemy koło 15 minut , odcedzamy i przekładamy do mięsa mielonego z sosem .

Zostawiamy pod przykryciem kasza i komosa wchłoną sos.

Farsz przekładamy do naczynia żaroodpornego na makaron ,i tak po kolei  makaron , farsz i zalewamy sosem beszamelowym.

Posypujemy startym serem .

Pieczemy w 200 stopniach  koło 35-40 minut :)

Wykonanie sosu beszamelowego :

Do garnuszka dodałam 2 łyżki margaryny , rozpuściłam.

Do rozpuszczonej margaryny dodałam partiami 2 łyżki mąki , mieszałam do połączenia składników.

Dodałam 2 szklanki mleka , wlewałam pomału i cały czas mieszałam.

Pogotujemy chwile , cały czas mieszając , aż zacznie gęstnieć sos.

Polewamy od razu przygotowanym sosem ( im dłużej stoi tym szybciej gęstnieje i mogą porobić się kluchy ).

 IMG_6508

IMG_6517

Komosa ryżowa (quinoa) czerwona wpadła mi w ręce .Jakiś czas temu Fresano mi podarowało :)  Komosa ryżowa jest źródłem m.in białka, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. U nas właściwie jest nieznana . Komosa ryżowa dobrze sprawdzi się na diecie odchudzającej. Ma niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika, co sprzyja zarówno osobom na diecie odchudzającej jak i diabetykom. Quinoa nie zawiera glutenu, dlatego osoby z nadwrażliwością na ten składnik mogą włączyć ją do swojego jadłospisu. Jest to szczególnie ważne, jeśli występują też inne alergie pokarmowe – quinoa jest wtedy świetnym składnikiem zrównoważonej diety, a także doskonałym urozmaiceniem w codziennym gotowaniu.

IMG_6515

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (4) »
środa, 13 maja 2015
Klops z pieczarką

Kochani postanowiłam upiec coś innego , czego jeszcze nie robiłam. Inspirację znalazłam u Joli    Składniki pasowały mi w wersji smakowej , więc postanowiłam , że może i  ja zrobię takie "coś" . Zrobiłam, wyszedł smaczny klops - taki soczysty . Podałam go z paluchami własnej roboty :) 

 Składniki na klopsa:

                                                                              - 500 g mięsa wołowego ( możecie kupić gotowe mielone lub samemu zmielić w domu )

- 2 jajka

- 200 g pieczarek

- 3 łyżki bułki tartej 

-sól prowansalska do smaku 

- pieprz biały mielony do smaku

Wykonanie klopsa:

Najpierw mięso ( miałam gotowe zmielone ze sklepu, niestety nóż od maszynki tępy jak wół i trzeba szukać gdzieś by ktoś naostrzył) wykładamy z pojemnika i wkładamy do miski.

Wbijamy dwa jaja.

Dodajemy bułkę tartą ( do szklanki wsypujemy 3 łyżki bułki tartej wlewamy wodę tak aby zakryła bułkę i mieszamy  , pęcznieje).

Pieczarki myjemy , ścieramy na tarce i smażymy na oliwie z oliwek :)

Ostudzone pieczarki dodajemy do reszty składników.

Teraz doprawiamy sola i pieprzem.

Mieszamy składniki.

Połowę farszu wkładamy do formy 12 x 22 ( kek-sówka) wysmarowanej oliwa z oliwek.

Dociskamy kapelusze pieczarek po całej długości i przykrywamy drugą połową farszu.

Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach :) 

Podajemy na gorąco z chlebem ziemniakami lub frytkami .

Podałam z upieczonymi paluchami :) 

IMG_6431

 

IMG_6427

 

IMG_6428

 

IMG_6426

 

IMG_6435

page17

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (5) »
wtorek, 12 maja 2015
Sałatka z matiasem w oleju rzepakowym

No kochani będzie sałatka i to ze śledziem ,  a dokładnie płaty śledzia w oleju rzepakowym :)  Jesteście ciekawi jak smakuje ?? Ja byłam ciekawa i dlatego własnie zrobiłam. Jestem zadowolona moje kubki smakowe też .

Składniki na sałatkę z matiasem :

  • 3  marchewki
  • 3  ugotowane w ziemniaki ( ugotowałam w mundurkach )
  • 1 cebula
  • 3 korniszony
  •  płaty śledzia w oleju rzepakowym SEKO ( najlepiej całe pudełeczko , zaledwie 4 szt)
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz  biały mielony

 Wykonanie sałatki z matiasem :

Marchew  obraną gotujemy  w lekko osolonej wodzie , studzimy i kroimy w kosteczkę.

Ziemniaki gotujemy w łupinkach . Po ugotowaniu obieramy z łupinki i kroimy w kostkę.

Jaja gotujemy na twardo , obieramy ze skorupki i również kroimy w kostkę.

Cebule obieramy z łupinki i kroimy w kostkę.

Matiasa wyjmujemy z opakowania i lekko odsączamy z oleju ( ręcznikiem papierowym go osuszam) , kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą .

Na końcu doprawiamy i dajemy musztardę i majonez.

Wystarczy wymieszać i zostawić na 1-2 godzinki by przeszła sałatka ( dochodzi do siebie).

 

 

IMG_6044

IMG_6045

00:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (3) »
niedziela, 10 maja 2015
Szczawiowa ze świeżego szczawiu

Kochani gdy nie ma możliwości na świeży szczaw , wtedy sięgam po ten ze słoiczka.  Tym razem na majówce zaopatrzyłam sie w leśny szczaw . Genialnie w końcu bedzie prawdziwie zielono i kwaskowato :) 

Składniki na szczawiową :

6 podudzi z kurczaka

marchew 3 szt

seler 100 g

por  100 g

pietruszka korzeń 100 g

ziemniaki 4 szt 

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

sól prowansalska do smaku

pieprz biały mielony do smaku 

 3 litry wody

Dodatkowo :

szczaw świeży ( prosto z lasu ) miałam pół reklamówki takiej jednorazówki 

 śmietana 18% do zupy z 200 ml

 

Najpierw wlewamy wodę do garnka.

Myjemy i obieramy włoszczyznę ( marchew pietruszkę , seler i por białą część) , wkładamy do garnka z wodą.

Myjemy podudzia z kurczaka i wkładamy do garnka z warzywami i pokrojonymi ziemniakami w kostkę .

Dodajemy ziele i   listek laurowy .

Gotujemy na małym ogniu ( zbiera się szum , odlewamy go ) 1.1/2 godziny.

Wyjmuje podudzia ugotowane ( podsmażam je na patelni bedzie co jeść po skończonej zupce ).

Szczaw myje odcinam ogonki i kroje drobno listki.

Dodaje  szczaw do wywaru i gotuje chwilę .

Do szklanki  przekładam śmietanę z pojemniczka , wlewam wywar z garnka i mieszam ( jeśli się nie zważy dodaję do zupy ).

Dodatkowe z 5  minut i mamy gotową szczawiówkę 

Ugotowałam jaja i pokroiłam w plastry i dodałam do zupy ( kładłam prosto na talerz) 

IMG_6266

 

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (3) »
sobota, 09 maja 2015
Brioche - maślana bułeczka drożdżowa

 

Chciałam wam zaprezentować Brioche maślaną bułeczką drożdżową ,która jest bardzo popularna we Francji. 

 

Składniki na Brioche : 

  • 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 jajka + roztrzepane 1 jajko do posmarowania brioszki przed pieczeniem
  • 30 - 35 ml mleka (w temp. pokojowej)
  • 40 g cukru
  • 150  g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę

 

Wykonanie zaczynu na  Brioche :

Do szklanki wlewny ciepłe mleko .

Dodajemy pokruszone drożdże .

Wsypujemy 1 łyżeczkę cukru ( z tego 40 g bierzemy łyżeczkę cukru).

Mieszamy do rozpuszczenia dodajemy do tego 2 łyżki mąki i mieszamy , powstaje gładka masa , zostawiamy ja na 15 minut do wyrośnięcia

Wykonie Brioche c.d :

Do misy wbijamy jaja ( temp. pokojowa).

Wlewamy rozczyn do jaj  i dodajemy cukier , mieszamy do połączenia.

Wsypujemy przesianą mąkę do mokrej masy i włączamy mikser ( końcówka hak).

Kiedy ciasto nam się zmiksuje , dodajemy margarynę pokrojona w kostkę .

Kolo 10 minut miksowania i ciasto wyjdzie nam gładkie( ciasto jest rzadkie , ale nie przejmujcie się tym takie ma być.

Ciasto przykrywamy folią spożywczą i do lodówki na 12 godzin .

Następny dzień: 

Wyjmujemy misę z ciastem z lodówki .

Na stolnice silikonowa posypujemy mąką i wyjmujemy na to ciasto z misy , wyrabiamy je lekko.

Ciasto podzieliłam na 9 części .

Silikonową okrągłą formę wysmarowałam masłem i obsypałam mąką

9 kulek weszło.

Zostawiłam ciasto na 2 godziny do wyrosniecia pod ściereczką.

Piekłam w 160 stopniach 25 minut.

Ostudziłam na kratce :)

Oryginalny przepis na Brioche jest TUTAJ  Dziękuje że mogłam z niego skorzystać .

 IMG_6330

 

IMG_6333

 

IMG_6332

 

 

piątek, 08 maja 2015
Mleczny deser z galaretką

Kochani wzięłam udział w akcji „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WARTOŚĆ MLEKA”    

 

Specjalnie na tą okazje zrobiłam pyszny deser w  pucharkach :) Moi miluścy też spróbują tego pysznego deserku :) Pracochłonny i troszkę długo się czeka , ale naprawdę warto :) 

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego robie różne desery pod postacią mleka czy to świeżego czy to skondensowanego. Moja rodzina zwłaszcza dzieci potrzebują wapnia . Mleko jest zdrowe :) 

Składniki na przygotowanie pysznego deseru z mleka i galaretki  :

  • 1 galaretka agrestowa ( zielona)
  • 1 galaretka truskawkowa ( czerwona)
  • 1 śnieżka 
  • 200 ml schłodzonego mleka

Przygotowanie pysznego deseru z mleka:
Galaretkę rozpuściłam w 400 ml gorącej wody.

Przestygniętą wlałam do szklaneczek tak po 60 ml .

Włożyłam do lodówki  ustawiając pod lekkim ukosem.

Rozpuszczamy truskawkową galaretkę w 300 ml wody .

Ubijamy śnieżkę z mlekiem i odejmujemy 50 ml śnieżki ( od całej śnieżki ) i  dodajemy ostudzoną truskawkową galaretkę ( 150 ml), mieszamy i wlewamy do szklaneczek z zastygniętą zielona galaretką ( też pod lekkim skosem stawiamy).

Kiedy pianka nam zastygnie wlewam po 1-2 łyżki zieloną galaretkę i czerwoną aby paseczek powstał i do lodówki do zastygnięcia.

Pozostałą śnieżkę zmieszać z 100-150 ml galaretki i wlać do szklaneczek.

Powstał piękny pyszny deser :) 

 IMG_6384

 

 IMG_6369

 

was

 

 IMG_6389

 

 

 

akceptacja_durszlak_200_x_200_4

 

Zebra z dodatkiem mąki ekologicznej kokosowej

Kochani tradycyjna zebra znudziła mi się . Postanowiłam trochę przekombinować i zrobić z dodatkiem mąki kokosowej . Wyszła smaczna i puszysta :)

Składniki na zebrę :

2 szklanki mąki tortowej typ 450

100 g maki kokosowej Fresano

1 szklanka cukru

5 jaj

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki  oliwy z oliwek 

3/4 szklanki wody gazowanej

 3 łyżki kakao

3 łyżki mąki.

Dodatkowo:

czekolada mleczna 200 g

mleko 2 łyżki

Wykonanie zebry:

Jaja wbijam do misy ( temp. pokojowa)

Wsypuje cukier i włączam mikser , miksujemy , aż masa potroi swoja objętość.

Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia ,a kokosową wsypuje bez przesiewania.

Wlewam oliwę z oliwek i wodę nadal miksując ( na mniejszych już obrotach) . 

Ciasto przelewam do dwóch misek po połowie.

Do jednej części dodaje kakao , a do drugiej mąkę.

Formę okrągłą silikonową smaruje masłem i obsypuje mąką.

Wlewam ciasto na przemian białe , ciemne aż do ostatniej łyżki.

Piekę w 170 stopniach godzinę( patyczkiem sprawdzam czy się upiekło).

Polewa:

Do garnuszka wkładam połamaną czekoladę.

Dodaje 2 łyżki mleka i rozpuszczam.

Polewam ostudzoną zebrę zaraz po rozpuszczeniu .

Zebra wyszła pulchna i smaczna .

IMG_6316

IMG_6309

 

IMG_6306

 

IMG_6315

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (4) »
czwartek, 07 maja 2015
Chleb bez mąki za to z ziarnami .

Słyszeliście kiedyś by chleb był pieczony bez mąki ??? Ja nie słyszałam do czasu ,gdy pewnego dnia zawitała do mnie paczuszka z Scandic Food    .  Otwieram paczkę,  a tam no prosze Mieszanka do przygotowania chleba pełnoziarnistego bez mąki.

Pierwsze to zaskoczenie , niedowierzanie  a na końcu  radość z produktu.

IMG_6335

Najważniejsze  w tej mieszance to to , że dodajemy tylko jaja , oliwę i sól i to koniec składników. Wystarczy wymieszać i przełożyć mieszankę do formy 12 x 22  Chlebek Piekłam godzinkę w 160 stopniach :)   Wyszedł Piękny.

 IMG_6344

 

Same ziarna,  a co najważniejsze  możemy upiec z mieszanki lub   samemu zrobić z różnych ziaren .  Zjadłam na śniadanie dwie kromeczki i starczyło . Syty ten chlebek i smaczny.

IMG_6354

 

 

Polecam taką kromkę zjeść na  śniadanie z dżemem malinowym lub cytrynowym . Pasuje idealnie . Ta harmonia i smak . Po prostu pyszne .

IMG_6361

Wyniki konkursu 'Ryby są dla wszystkich

No kochani i mamy wyniki Wraz z firmą Seko wybraliśmy  smaczne dania z tego co widzę to i nawet zapiekanka jest :) . Podzielam Sponsora  propozycje wygranych osób :). Myślę że poznacie swoje dania:) Pragnę podziękować wszystkim biorących udział w konkursie. Wybór był naprawdę trudny .

  Pan Marcin 

DSC_1013

Pani  Magdalena 

mintaj_rola2

Pani Żaneta

51

Poznaliście swoje smakołyki ?? Myślę że tak  .

Czekam na wasze dane w raz z numerem telefonu .

 Podaje mejla Reksio740@wp.pl  w tytule wpisując " ryby są dla wszystkich"

13:15, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (1) »
Chleb Pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym

Lubie patrzeć na innych blogach na przepisy i często wtedy wpadam na różne pomysły. Tym razem też tak było . Zajrzałam na zaprzyjaźnionego bloga Maryny  i spodobał mi się jej chlebek . Niestety nie miałam mąki orkiszowej typu 650 wiec przekombinowałam przepis i zrobiłam z tego co miałam pod ręką .

 

Zaczyn na chleb Pszenno orkiszowy :

drożdże świeże  40 gram

cukier 1 łyżeczka czubata

woda ciepła 150 ml

składniki na chleb Pszenno orkiszowy :

150 ml ciepłej wody

3 szklanki maki pszennej typ 450

100 gram mąki orkiszowej typ 1850  Kłos- Pol 

2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo :

siemię lniane 3 łyżki

Kek sówka 12 x 22 lub 12 x  24 ( zależy jaka forma i ta i ta pasuje ).

 

Wykonanie rozczynu chleb Pszenno orkiszowy :

Do miseczki wlałam ciepła wodę , dodałam rozkruszone drożdże i cukier.

Rozmieszałam i dodałam 3 łyżki mąki pszennej , znowu rozmieszałam.

Zostawiłam rozczyn pod ściereczką na 15 minut.

Wykonanie chleba Pszenno orkiszowego  :

Do misy z rozczynem dodaję resztę mąki pszennej i  ciepłej wody ( gdyby ciasto było zbyt zwarte dodajcie trochę wody ale z umiarem ) 

Dodaje mąkę orkiszową i wyrabiam ciasto .

Przy końcu dodaje oliwę z oliwek i zagniatam , aż ciasto będzie odchodziło od rąk .

Keksów-kę 12 x 22 wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto chlebowe:) .

Posypuje ciasto siemieniem lnianym tak aby zakryło wierzch .

Ciasto wkładam do piekarnika , włączam piec na 50 stopni i przez 30 minut ciasto spokojnie rośnie,  aż za blaszkę .

Teraz nastawiam piec na 200 stopni i piekę 20 minut następnie zmniejszam do 190 i piekę następne 20 minut :)

Chleb  wyrósł pięknie. 

 IMG_6293

 

 

IMG_6297

 

 

IMG_6292

 

 

IMG_6291

 

 

 

środa, 06 maja 2015
Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski

Jak to bywa czasem nuda siedzi obok nas i dokucza . Mam na to sposób i dobra radę , trzeba się zająć czymś co się lubi . W moim przypadku jest to gotowanie lub pieczenie :) Dzisiaj będę gotować .... Zachciał się klusek śląskich więc do dzieła .

Składniki na kluski śląskie:

 

  • 1 kg ziemniaków typ 500 Młyn Kopytowa
  • mąka ziemniaczana
  • sól prowansalska 

Dodatkowo:

kiełbaska do ze-smażenia na skwarki 

Jak widać składników tyle co kot napłakał  tak samo bedzie w z wykonaniem.

Chyba już nic prostszego nie ma.

Obieramy ziemniaki ( ma być kg po obraniu).

Do garnka wlewamy wodę dodajemy sól do smaku i wkładamy ziemniaki.

Gotujemy do miękkości ( 45 minut u mnie trwało) 

Ziemniaki odlewamy i zostawiamy do  ostudzenia.

Mielimy maszynka do mielenia na średnich oczkach .

Zmielone ziemniak uklepujemy w misce równo .

Dzielimy na cztery części te uklepane ziemniaki .

Jedną część wyjmujemy ( położyłam sobie wyżej na ziemniaki )

Wsypujemy wyjęte miejsce po ziemniakach mąkę ziemniaczaną równo z ziemniakami , dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto .

Potrzebujemy szerszego garnka, wlewamy wodę i zagotowujemy ją .

Z ciasta lepimy kuleczki , spłaszczamy je i robimy dziurkę palcem .

Wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną.

Kiełbasę kroimy w kosteczkę czy paseczki i smażymy na patelni polewamy ugotowane kluski tłuszczem z kiełbasek i kiełbaska podajemy na gorąco.

 

IMG_6089

 

 IMG_60852

 

 

IMG_60862

 

IMG_6070

wtorek, 05 maja 2015
Pomidorowa z domowym makaronem

Kochani jak to bywa zachcianka zachciankę goni. Tym razem zachciało mi się makaronu domowego .  Jak się zachcę to nie ma bata idę i robie:) . Tym razem też tak było:) . Chętnie podzielę się z wami przepisem .

Ciasto na makaron:

300 g maki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 

2 jajka

 3 żółtka

100 ml ciepłej wody

Wykonanie makaronu:

Na stolnicę silikonową wsypuje zważone 300 gram mąki .

W środku mąki robie dołek i wbijam jaja oraz żółtka i dodaję ciepłą wodę.

Zagniatam szybko ciasto i dzielę na dwie części.

Każdą część wałkuję i podsypuje mąką.

Zwijam ciasto jak falbankę podsypując mąką i kroje w miarę drobno  .

Wstawiam garnek z wodą i wrzucam makaron do gotującej wody osolonej.

Makaron wypływa na wierz wiadomo , że już ugotowany .

Pomidorowa składniki :

ćwiartka z kurczaka 1 szt

marchew 2 szt( pokrojona w słupki)

seler 100 g

por 100 g

pietruszka 100 g 

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 2 szt

sól i pieprz ziołowy do smaku 

Dodatkowo :

przecier pomidorowy ( dodaje zawsze do smaku 150 g)

śmietana 18% do zupy 150 ml

Wykonanie pomidorowej:

Do garnka wlewamy 3 litry wody .

Myjemy ćwiartkę z kurczaka i czyścimy i wkładamy do garnka .

Włoszczyznę ( marchew , pietruszkę , seler i por)  obieramy  myjemy i wkładamy do garnka .

Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy .

Gotujemy na małym ogniu , mięsko zmięknie i warzywa też ( 1 godzina od zagotowania).

Mięsko miękkie , dodajemy przecier pomidorowy sól pi pieprz smakujemy czy doprawione.

Na koniec dodajemy śmietanę ( do szklanki wlewamy śmietanę i zalewamy zupa  mieszamy jak się nie zważy dodajemy do pomidorowej ).

Podajemy zaraz po ugotowaniu z makaronem domowej roboty . 

Ależ wyszła pyszna zupka , a makaron jeszcze lepszy .

 

IMG_6149

 

page16

poniedziałek, 04 maja 2015
Jabłecznik z kokosem

Moi kochani zbliża się okres wiosenny  , majówka tuż tuż .  Wypróbowany Jabłecznik z kokosem . Słoneczko świecące w plecy . Nie ma to jak w końcu cieple dni . W kuchni gwarno łyżki strzelają blaszki chodzą ,a Joanna piecze smakołyki :) 

Składnik na ciasto kruche:

 3 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

250 g margaryny schłodzonej

150 gram cukru

4 żółtka

śmietana 18% 100 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

jabłka 1.1/2 kg

cukier 150 g

Masa kokosowa:

4 białka

100 g wiórek kokosowych 

100 g cukru

 

Wykonanie ciasta kruchego:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy żółtka i śmietanę.

Wsypujemy cukier .

Margarynę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. 

Mikser włączamy i  miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników.

Ciasto dzielimy na dwie 3 części .

Wstawiamy do zamrażalki na 30 minut.

 

 

Wykonanie masy  jabłkowej:

 

Obieramy jabłka ze skóry , wycinamy nasionka,

Ścieramy  na tarce jabłka , odciskamy soki wkładamy do wysokiego garnka.

Smażymy jabłuszka do momentu , aż będą geste .

Dodajemy cukier i mieszamy ( mi to zajęło 30 minut).

Wykonanie masy kokosowej:

Ubijamy białka z cukrem na puch.

Teraz dodajemy kokos, mieszamy łopatką.

 

Dokończenie ciasta:

Do formy prostokątnej wkładamy papier do pieczenia.

2/3 ciasta kładziemy na papier do pieczenia i rozprowadzamy po całej formie.

Wykładamy ostudzone jabłuszka.

Na jabłuszka kładziemy ubity kokos z białkami i cukrem.

Ścieramy pozostałe ciasto na tarce i posypujemy piane z kokosem.

Pieczemy 170 stopniach 60 minut .

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem .

 

IMG_6131

 

IMG_6116

 

IMG_6120

 

IMG_6127

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 48
O autorze
Tagi
Przepisy Tasty Query - recipe search engine
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja
trwa inicjalizacja
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.