poniedziałek, 25 lipca 2016
Ciacho Cappuccino

W ostatniej chwili udało mi się zrobić foto, ciasto rozeszło się migiem.To wcale nie oznacza , że było smaczne lecz po prostu wspaniałe powiem nie skromnie.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 10 łyżek cukry
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szklanki mleka
  • masło 200 g
  • spirytus 2 łyżki 
  • cukier 4 łyżki

 

Składniki na masę cappuccino:

  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 szklanki mleka
  • 7 łyżek kawy cappuccino
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 opakowania śnieżki fiks (do ubijania)
  • woda zimna 6 łyżek
  • spirytus 2 łyżki

Dodatkowo:

  • czekolada 100 g

IMG_96161

Krok 1

Ubijamy jaja z cukrem na puch, mąkę przesiewamy w raz z kakao i proszkiem do pieczenia dodajemy do jaj i delikatnie mieszamy.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.Pieczemy w 170 stopniach koło 25 minut.Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

 
Krok 2
Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka i zagotowujemy,dodajemy rozmieszany budyń z cukrem . Zostawiamy do wystygnięcia.Miksujemy budyń z masłem i spirytusem na gładki krem
 
Krok 3
Mleko gotujemy i wsypujemy cappuccino do niego, mieszamy i studzimy.Ostudzone mleko ubić z śmietanami fiks
. Żelatynę  wsypujemy do szklanki zalewamy zimną wodą, a następnie rozpuszczamy w mikrofali i czekamy do ostudzenia następnie łączymy z mlekiem.Kawę rozpuszczalną zaparzamy w 125 ml wody i łączymy z ze spirytusem. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt.
Krok 4
Na biszkopcie rozsmarowujemy masę budyniową, a potem  nakładamy masę cappuccino. Na wierzch posypujemy startą czekoladę i wkładamy do lodówki na około 2 godziny to wystarczy by stężało. 

 

 IMG_9620

 

IMG_9617

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 lipca 2016
Szare kluchy z kiełbaską i twarogiem

Najbardziej lubię spontaniczne obiady,siedzisz i się głowisz co tu zrobić na obiad. Pomysłu brak i raptem wpada ci pierwsza myśl ,a co ja mam w tym domu coś z czego mogła bym coś przyrządzić.Patrze o są ziemniaki, a w  lodówce wędlinka się wala i samotny twarożek i mam to -, szare kluchy , moment i zrobione:)

IMG_91831

Składniki:

ziemniaki młode 1 kg( już po obraniu)

jajo 1 szt

sól do smaku

pieprz do smaku

odrobina kurkumy( do zmiany kolorku jeśli wam przeszkadza szarość)

mąka pszenna( ja dawałam na oko do zgęstnienia)

IMG_91851

Dodatkowo:

żywiecka 300 g

twaróg 1 kostka półtłusty(200 g)

Krok 1

Ziemniaki myjemy, odsączamy z wody i ścieramy na tarce na drobnych oczkach,łyżką odlewamy wodę( mniej dodamy mąki).Dodajemy jajo i przyprawy( sól,pieprz i opcjonalnie kurkumę),mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do naszych startych ziemniaczków.Mieszamy , aż konsystencja zrobi nam się taka ( nie spływa z deseczki)jaka powinna być.

Krok 2

Nastawiamy garnek, wlewamy odrobinę oleju i dosalamy wodę,kiedy zaczyna nam się gotować wrzucamy kluseczki z deseczki,co jakiś czas mieszając łyżką by nam nie przyległy do dna garnka.Kiedy kluseczki wypłyną na górę to znaczy ,że to jest ten moment kiedy je wyjmujemy i przepłukujemy wodą, a następnie kładziemy do miski.

Krok 3

Kiełbaskę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej patelni, razem z tym tłuszczykiem polewamy skraweczki i dodajemy twarożek. Całość smakuje wybornie, polecam zrobić.

 

 IMG_91922

 

IMG_91911

 

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 lipca 2016
Kopytka w sosie kurkowym

Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie kurek jest klasyczny sosik idealny do kopytek, makaronów, ziemniaków czy też różnych mięs. Dzisiejsza wersja sosu będzie wzbogacona o białe wino :)

 IMG_95851

Składniki:

  • 400 g kurek
  • 1 cebula
  • cukinia 300 g
  • 3 łyżki masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 mały pęczek koperku 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • białe wino 100 ml

Dodatkowo:

  • ziemniaki 1 kg( po obraniu)
  • koperek posiekany dwie łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko 1 szt
  • mąka koło 3 szklanek wszystkiego

 IMG_95872

Krok 1

Kurki czyścimy i myjemy w zimnej wodzie i patrzymy czy nie ma robaczka,przekładamy na sito i zostawiamy do odsączenia. Małe kurki zostawiłam, a większe pokroiłam na połowę .

Krok 2

Osobno podsmażyłam kurki z koperkiem  koło 5 min, dodałam białe wino i czekałam, aż odparuje. Doprawiłam solą i pieprzem od czasu do czasu mieszałam. Cebule drobno pokroiłam  i zeszkliłam na masełku,  dodałam do usmażonych kurek.Na samym końcu dodałam cukinie pokrojona drobniutko i dusiłam.

Krok 3

Kiedy cukinia rozgotuje się dodajemy przecier pomidorowy,mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 15 minut.Na końcu wlewamy śmietankę, mieszamy i gotowe.

Kopytka

Gotujemy 1 kg ziemniaków zostawiamy do ostygnięcia i mielimy,dodajemy 2 łyżki pokrojonego drobno koperku,trochę soli i pieprzu.Wbijamy jajo i wsypujemy mąkę( dałam dwie szklanki i jeszcze podsypywałam podczas robienia wałeczków).Nastawiamy wodę kiedy zacznie się gotować wkładamy kluseczki.Po wypłynięciu niech jeszcze chwile się gotują i wyjmujemy.Podajemy z sosem kurkowym.

 

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 22 lipca 2016
Ogórki małosolne 2016

Napatrzyłam się na ogóra-ski i nie mogłam przejść obojętnie. Tak mi się się chciało małosolnych ogóreczków. Jestem uparciuch , że hej nie kopiłam hoc jednego na spróbowanie. Musiałam sama zrobić po swojemu tak po domowemu.

IMG_95271

Składniki:

ogóreczki gruntowe 2 kg

koper 3 szt( wyrwałam w ogródku w raz z korzeniami ,potem je tylko odcięłam)

liść chrzanu 3 szt

chrzan korzeń 3 cm

4 łyżki soli kamiennej do przetworów

4 litry wrzątku

ząbek czosnku 5 szt

IMG_95231

Krok 1

Myjemy koper, odcinamy koronki,dwa kopry idą na dno do garnka oraz dwa umyte liście chrzanu.Obieramy czosnek i wkładamy tez między koper i liście chrzanu, dodam obrany korzonek chrzanu taki ze 3 cm starczy.

IMG_95211

Krok 2

Ogórki umyłam i  włożyłam do garnka na koper z chrzanem.Zagotowałam 4 litry wody i zalałam. Rozpuściłam sól i wlałam do garnka.Przykryłam jednym koprem i jednym liściem chrzanu. Położyłam stary talerz i docisnęłam. Tak postały cztery dni i zrobiły się małosolne,po sześciu dniach były lekko kwaszone, a po ośmiu już kiszone :)

 

IMG_9526 

 

 

 

 

czwartek, 21 lipca 2016
Babka jogurtowa Bbbeczka jogurtowa w lukrze malinowym

 Dziś polecam pyszną babeczkę jogurtową o smaku jabłuszka.Szybka,smaczna,  delikatna. Zapamiętasz ten smak na długo.

IMG_92551

Składniki:

Dodatkowo:

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą make wraz z proszkiem do pieczenia.Wbijamy jaja i wlewamy ciepłe mleko. Miękkie masło lub rozpuszczone dodajemy do reszty składników.Teraz na samym końcu dodajemy jogurt i mieszamy wszystkie składniki ręcznie

Krok 2

Formę silikonową okrągłą z rowkami smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto, wstawiamy do nagrzanego pieca do 200 stopni i zmniejszamy do 170 i pieczemy godzinę.

Krok 3

Maliny blender-ujemy i przecedzamy przez sitko z gazą aby nam pestki nie przeszły, dodajemy zmiksowany ksylitol i mieszamy.Powstał nam lukier malinowy.

IMG_92613 

Krok 4

Babkę wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną babkę polewamy lukrem malinowym.

 

 



00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
środa, 20 lipca 2016
Kaszotto z warzywami i żeberkami

Nie ma to jak pyszny obiad z warzywami, a do tego kasza i  pyszne smażone żeberka.Dwa w jednym.Smacznie i zdrowo.

IMG_93401

Składniki na sos:

Cukinia 400 g

fasolka szparagowa zielona i żółta po 100 g

pomidory 3 szt

koperek pęczek

natka pietruszki

sól i pieprz do smaku

ziele angielskie 3 szt

listek laurowy 3 szt

Dodatkowo:

żeberka 1 kg

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

kasza owsiana 2 woreczki

IMG_93351

Krok 1

Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Fasolkę szparagową myjemy i kroimy drobno.Pomidory spażyć i pokroić drobno. Natkę pietruszki i koperek kroimy drobno. Składniki wkładamy na rozgrzany olej ,smażymy i dusimy do miękkości .Doprawiamy solą i pieprzem dodając listek laurowy i ziele.Wyszedł pyszny sos z warzywami

Krok 2

Żeberka myjemy,doprawiamy solą i pieprzem,posypujemy papryką czerwoną mieloną słodką i smażymy, a następnie dusimy do miękkości.

IMG_93362

Krok 3

Kaszę gotujemy koło 20 minut,odcedzamy i robimy misz masz czyli najpierw kaszana kasze sos z warzyw na sos wykładamy żeberka i możemy jeszcze na wierzchu położyć warzywka.

 

 

 

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
wtorek, 19 lipca 2016
Faszerowane pieczarki z serem

No to mamy dziś troszkę inny obiadek.Pieczarki,mięso i ogórek kwaszony.Połączenie całkiem ciekawa,a jak jeszcze dodamy ser to już wo gule smaczne połączenie wyjdzie. Zostałam zaproszona do wyzwania "Blogerzy kontra Szef Kuchni - kto pokona Mistrza?" Jak najbardziej spodobało mi się wyzwanie i podjęłam je.

Składniki:

pieczarki 10 sporych szt

Mięsko mielone( szynka wieprzowa którą najlepiej samemu zmielić) 500 g

ogórek kwaszony 3 szt

jajo 1 szt

sól i pieprz do smaku

ser gouda 200 g   do posypania pieczarek)"Charakterystyczny, śmietankowy smak i wyrazisty zapach Goudy posiada wielu zwolenników – ten smakowity ser jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Jego konsystencja i doskonała topliwość sprawia, że z powodzeniem może być wykorzystywany do wyszukanych, ciepłych dań, jak i kanapek i przekąsek na zimno.
Dostępny w opakowaniach o gramaturze 150 i 750 g. Dzięki technologii „otwórz – zamknij”, z jaką zostało zaprojektowane opakowanie, ser na długo zachowa swoją świeżość."( do posypania pieczarek)

Dodatkowo:

ziemniaki młode 1 kg

koperek do posypania ziemniaczków 

Krok 1

Pieczarki myjemy i małym nożykiem wydrążamy środki, delikatnie posypujemy solą.

Krok 2

Szyneczkę opłukujemy pod wodą, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy.Zmielone mięsko przekładamy do miski, wbijamy jajo i dodajemy sól i pieprz.Wsypujemy pokrojone pieczarki ( to co zostało wykrojone z pieczarek).

Krok 3

Ogórki wyjmujemy z gara( miałam małosolne) ogóreczki kwaszone trzy sztuki i kroimy drobniutko, a następnie dodajemy  do reszty składników.

Krok 4

Farsz wkładamy w pieczarki i układamy w formie prostokątnej wyłożonej folią aluminiową, a to co zostanie robimy kotleciki i możemy zapiec razem z pieczarkami.Pieczemy w 200 stopniach koło 40 minut( 5 minut przed wyjęciem posypujemy serem i dopiekamy.Podajemy z ziemniaczkami i ogóreczkiem kwaszonym.Smacznego.

 

 IMG_9538

 IMG_95441

IMG_9549

 

IMG_95471

 

IMG_95541

poniedziałek, 18 lipca 2016
Botwinka z dodatkiem soli i pieprzu

No to dziś nie będzie mięska tylko same warzywka.Bardzo fajna zupka która jest pyszna na ciepło i zimno.

  Składniki na 6 porcji:

          ---2 pęczki botwinki z liśćmi
          ---2 łyżki soku z cytryny
          ---2 litry wody
          ---1 płaska łyżeczka soli
          ---2 płaskie łyżeczki cukru
          ---2 marchewki
          ---pęczek mały natki pietruszki
          ---koperek mały pęczek związany( potem wyjmujemy go i wyrzucamy)
           ---4 ząbki czosnku 
          ---śmietana 30 % 300 ml

Dodatkowo:

                                                                                           ---ziemniaki  1.1/2 kg

Krok 1

Marchew myjemy i obieramy, ścieramy na tarce. Botwinkę myjemy, oczyszczamy z brzydkich liści i odcinamy małe buraczki( które nożykiem obieramy i kroimy na plasterki, wkładamy do garnka).Botwinkę kroimy drobno razem z liśćmi i wkładamy do garnka.

Krok 2

Pietruszkę i koperek związujemy nićmi i wkładamy do garnka.Czosnek ścieramy na tarce i wkładamy do reszty warzyw.Doprawiamy sola,pieprzem i cukrem.

Krok 3

Gotujemy na małym ogniu do miękkości( wyjmujemy koperek i pietruszkę). Na końcu dodajemy śmietanę,wystarczy zamieszać i gotowe.

Krok 4

Gotujemy ziemniaczki pokrojone w ćwiarteczki, ubijamy je i łyżką do lodów nakładamy po 3 kuleczki na talerz.Zalewamy botwinką i jemy.Rewelacja, polecam bo warto zjeść coś przyjemnego.

 

IMG_92971

 

IMG_9298

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 lipca 2016
Rwane bułeczki z poziomkami

Ach zaskoczę dziś was,pyszne maleństwa z poziomkami zrobiłam.Nawet grama cukru nie dałam do poziomek, same w sobie były słodkie.

Składniki:

mąką 500 g typ 500

żółtka 3 szt

jajko 1 szt

ksylitol zmielony 100 g

mleko 1 szklanka

masło 150 g

Krok 1

Do misy wsypuje przesianą mąkę, wbijam ,żółtka i jajo. Do miseczki wlewam cieple mleko, wkruszam drożdże ,dodaje cukier i mieszam do rozpuszczenia.Dodaje rozpuszczone masło i przelewam wszystkie płynne składniki do naszej mąki z żółtkami.Mieszam dokładnie koło 15 minut .Kiedy ciasto odchodzi od reki znaczy , że jest już dobre.

Krok 2

Ciasto jest idealne, zostawiam je w misce i przykrywam ściereczką.Godzina wystarczy na wyrośniecie.

Krok 3

Ciasto wyrosło wyjmuje je z miski i odgazowuje je. Rękoma zwijam rulonik i kroje go w paseczki,a następnie spłaszczam i łyżką nakładam poziomki. Zawijam pod spód ciacho i powstaje bułeczka.

Krok 4

Blaszkę prostokątną wykładam papierem i kładę bułeczki po 4 X 6 sztuki . Zostawiam do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20 minut,teraz smaruje rozbełtanym jajem i wstawiam do pieca. Piekę kolo 20-25 minut w 170 stopnicach.Po upieczeniu i wystudzeniu posypuje cukrem pudrem.

 IMG_9391

 

IMG_93861

 

 IMG_93811

 

IMG_9382  IMG_9380

sobota, 16 lipca 2016
Szynka z koperkiem z szynkowara

Dziś szyneczka z szynkowara,inna niż ostatnio. Mogę powiedzieć, że nawet lepsza wyszła. Na śniadanko ją wypróbowaliśmy,a resztę zawiozłam do znajomych bo obiecałam im inny smak niż ostatnio.

Składniki:

szynka 700 g

pierś z kurczaka 600 g

koperek 1 pęczek

żelatyna 3 łyżeczki Tradismak

przyprawa John 2 łyżeczki Tradismak

peklosmaczek 1 .1/2 łyżeczki Tradismak

woda zimna  1/3 szklanki

Krok 1

Szynkę umyłam osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w kosteczkę.Pierś z kurczaka umyłam,osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w kosteczkę.Mięso złączyłam i dodałam pokrojony koperek i wlałam wodę.Doprawiłam przyprawami i na końcu dodałam żelatynę.

Krok 2

Porządnie wymieszałam i przełożyłam do woreczka,a woreczek z mięsem włożyłam do syznkowara. Woreczek złożyłam i zapięłam mięsko.

Krok 3

Tak zaprawione mięsko wstawiłam do lodówki na 48 godzin.Po 48 godzinach wyjęłam i wstawiłam je  do garnka z woda.Parzyłam dwie godziny w 70 stopniach.Po 2 godzinach wyjęłam szynkowar,poczekałam aż ostygnie i wstawiłam do lodówki.Rano następnego dnia kosztowałam na śniadanie.Pyszna i jeszcze raz pyszna wyszła.

Zestaw promocyjny dostałam od tradismak

IMG_94041

IMG_94091

IMG_9411

 

IMG_94121

 page59

piątek, 15 lipca 2016
Ciasteczka maślane

 

IMG_94482Dziś pyszne ciasteczka maślane.Szczególne ciasteczka bo z wzorkami .Czasami kiedy nam trudno wydusić dziękuje to wystarczy podarować ciasteczko z tym słowem które wiele znaczy dla każdego z nas :) Ciasto na niedzielę i wspólne wypiekanie ciasteczek :)

Składniki  na 20 szt :

mąka pszenna 200 g

masło 100 g

zmielony ksylitol 70 g

szczypta proszku do pieczenia

jajo 1 szt

Krok 1

Na stolnice sylikonową wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia.Dodajemy jajo, masło miękkie i zmielony ksylitol.

Krok 2

Składniki raz dwa zagniatamy,wstawiamy do lodówki na 30 minut.Schłodzone ciasto wałkujemy i foremką z wzorkiem wykrawamy ciasteczka.

Krok 3

Formę do pieczenia wykładamy papierem i układamy ciasteczka. Pieczemy w 150 stopniach do zarumienienia jakieś 15 minut.Ciasteczka są bardzo smaczne i efektownie wyglądają .Można je zakupić  w sklepie internetowym..logo5

Zachęcam do zakupu, foremki starczą wam na długo za nie wielkie pieniążki. Foremki są z plastiku.

IMG_94511

 

 

IMG_9455

 

IMG_9453 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (7) »
czwartek, 14 lipca 2016
PAVLOVA ze śmietaną i poziomkami

Smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Dziś miałam okazję wykorzystać białka które samotnie czekały w lodówce.Beza nad bezami piękna może nie  bialutka ale za to  pyszna.

Składniki:

Dodatkowo:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%  schłodzonej
  • świeże owoce sezonowe  poziomki 300 g

 

Krok 1

Schłodzone białka ubijałam z ksylitolem zmielonym, dodałam w czasie ubijania ocet winny.Kiedy już beza była sztywna dodałam przesiana mąkę ziemniaczaną( Nad ubita bezą przesiewałam delikatnie mieszałam szpatułką).

Krok 2

Przygotowałam papier do pieczenia tyle co na blaszkę i przyłożyłam mały talerzyk,odrysowałam kółka dwa.

Krok 3

Nakładałam beze na odrysowane kółka i delikatnie packą robiłam takie owalne placuszki.Wstawiłam do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 3-4 minuty, a następnie zmniejszyłam do 120 i tak suszyłam dwie godziny.

Krok 4

Po 2 godzinach wyje łam bezy i zostawiłam do ostygnięcia.

Krok 5

Ubiłam śmietanę z 2 łyżkami zmielonego ksylitolu i położyłam na wierzch bezy połowę śmietany na to drugi krążek bezy, śmietana i posypałam poziomkami. Wstawiłam do lodówki do schłodzenia tak na 2 godzinki. Beza zmiękła i było przyjemnie kroić.

IMG_9416

 

IMG_9421

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 13 lipca 2016
Grillowana pierś z kurczaka w płatkach owsianych

Moja córcia lubi kąski z kurczaka więc i grillowanego też zje takiego "kąska". Nawet fajnie wyszły, a córka zadowolona.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • sól do smaku
  • pieprz biały mielony do smaku
  • papryka czerwona mielona 1 łyżeczka
  • 1 jajko

Krok 1

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w poprzek na cienkie plasterki i takie mniejsze.

Krok 2

Płatki owsiane wkładamy do woreczka i tłuczkiem rozbijamy, przekładamy do miseczki i dodajemy do nich sól,pieprz i paprykę czerwoną mieloną. Mamy panierkę.

Krok 3

Kawałki piersi maczamy w jajku i obtaczamy w naszej panierce, smażymy od razu na grillu z obu stron. Pierś wychodzi przepyszna i lekko chrupiąca.

IMG_89521

 

IMG_89511

00:00, rozowakuchnia , Grillowane
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 lipca 2016
Schabowy z żółtym serem

Troszkę urozmaiciłam smak schabowego, zwykły już nam się znudził. 

Składniki na 4 porcję:

schab cztery plastry

ser żółty gouda 4 plasterki

musztarda miodowa 2 łyżki

sól do smaku

pieprz biały ziołowy do smaku

Panierka:

bułka tarta 

jajo

Wykonanie:

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, tłuczkiem zmiękczamy. Schabowe doprawiamy sola i pieprzem, smarujemy musztardą i kładziemy plaster ser. W rozbełtanym jaju maczamy schabowego i obtaczamy go w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron( sprawdzając czy usmażył się w środku, ja to robię pod przykryciem wtedy wiem że się poddusi i usmaży). Schabowe podajemy z ziemniaczkami lub frytkami , do tego sałatka.

 

IMG_7897

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 lipca 2016
Torcik urodzinowy

Specjalne zadanie, zrobić tort dla babci 67 letniej.Udało mi się powstał,nie dość że smaczny to i nawet ładnie wygląda.

 

Składniki:

jaja L 6 szt

mąka pszenna Kłos-Pol typ 500 1 szklanka

cukier brzozowy( ksylitol 1/3 szklanki) Kłos-Pol

szczypta proszku do pieczenia.

Masa 1

śmietana 30% 700 ml

błonnik kakaowy 1 łyżka Kłos- Pol

cukier brzozowy 4 łyżki Kłos- Pol

Masa 2

śmietana 30% 400 ml

cukier brzozowy 2 łyżki  Kłos-Pol

 

Dodatkowo:

Do dekoracji kuleczki złote i srebrne

oraz co dusza zapragnie 

papier do pieczenia

tortownica 26 cm

 

Krok 1

Jaja ubijamy z cukrem brzozowym na puch. Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia centralnie nad masą jajeczną i mieszamy delikatnie w jedną stronę. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki.Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca. Pieczemy w 170 stopniach 15 minut.

Krok 2

Śmietanę ubijamy z ksylitolem na sztywno i dodajemy błonnik kakaowy, zabarwia nam się delikatnie. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 części i smarujemy dwa blaty oraz boki.

Krok 3

Śmietanę ubijamy z cukrem brzozowym i smarujemy górę dekorujemy dół jak i na około( kwiatuszki jakby ze śmietany).Dodatkowo dekorujemy kuleczkami jadalnymi złotymi i srebrnymi,do tego czekoladowa dekoracja i z płatka dekoracja.

 

IMG_9250

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 lipca 2016
Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem

Drobiowa rolada z podwędzanymi śliwkami,serem,pietruszką i majonezem.Jak widzicie smaki, są przeciwieństwem za to  ale idealnie połączenie dla kubków smakowych. Zostałam zaproszona do wyzwania "Blogerzy kontra Szef Kuchni - kto pokona Mistrza?" Jak najbardziej spodobało mi się wyzwanie i podjęłam je.

Składniki:

pierś z kurczaka ( 2 połówki na dwie roladki )

ser gouda 300 g "Charakterystyczny, śmietankowy smak i wyrazisty zapach Goudy posiada wielu zwolenników – ten smakowity ser jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Jego konsystencja i doskonała topliwość sprawia, że z powodzeniem może być wykorzystywany do wyszukanych, ciepłych dań, jak i kanapek i przekąsek na zimno.
Dostępny w opakowaniach o gramaturze 150 i 750 g. Dzięki technologii „otwórz – zamknij”, z jaką zostało zaprojektowane opakowanie, ser na długo zachowa swoją świeżość."

śliwki podwędzane suszone  12 szt

natka pietruszki 1 pęczek

majonez  4 łyżki

pieprz i sól do smaku

Panierka:

płatki owsiane 100 g( zmielone w blenderze)

jajo

Krok 1

Pierś z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowy, Każdą połówkę rozcinamy tak aby powstała rolada.Posypujemy pierś solą i pieprzem.Ser gouda ścieramy na tarce na wiórka i posypujemy na piersi dosyć grubo.Na ser kładziemy majonez 2 łyżki na każdą połówkę. Natkę pietruszki same listki kładziemy na majonezie. Śliwki kroimy drobno i posypujemy na natce pietruszki.Teraz zwijamy jak roladę dociskając mięsko. Nićmi ( cienka dratwa) związujemy roladkę ( ja to robię tak jak na mięso czyli jak baleron związuje.

Krok 2

Na talerz wsypuje zmielone płatki owsiane. Roladę maczam w jajku, a następnie w płatkach owsianych.Smażę przykryte pokrywką i duszę.ser troszkę wypływa ale to nic nie szkodzi.Polecam roladę bo jest przepyszna. Po usmażeniu i podduszeniu można śmiało ją pokroić :) 

IMG_9099

 

IMG_90941

 

IMG_9117

IMG_9102IMG_9129

sobota, 09 lipca 2016
Smakołyk śmietanowo jagodowy

Będę robić smakołyki z jagodami póki się nie skończą.Po jagodach przerzucę się na następne owoce sezonowe hihi .Dobrze, że robię w różnej postaci bo by się szybko znudziły. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedziele  Piekły ze mną Dorotka Szóste niebo 

Składniki na biszkopt:

jaja 6 szt

mąką pszenna typ 500 1 szklanka

proszek do pieczenia 1 szczypta

ksylitol 1/3 szklanki

Masa śmietanowa:

serek danio 1 kg

żelatyna 5 płaskich łyżeczek

Dodatkowo:

jagody 400 g

galaretka brzoskwiniowa szt na litrowy słoik

Krok 1

Ubijamy jaja na puch z ksylitolem,dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Teraz delikatnie mieszamy w jedną stronę. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wlewam ciasto biszkoptowe.Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Krok 2

Żelatynę  namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody (tyle, aby ją przykryła) przez około 10 minut. Kiedy wchłonie płyn, rozpuszczamy ją w gorącej wodzie (wystarczy ok. 1/4 szklanki na 2-3 łyżeczki żelatyny) lub przez około 10-15 sekund w mikrofalówce ustawionej  na najsłabszą moc. Uwaga - nie należy pozwolić, aby żelatyna się zagotowała, gdyż może wtedy stracić swoje właściwości żelujące. Gdy już całkowicie się rozpuści, pozwalamy, aby lekko przestygła, a następnie dokładnie miksujemy z serkami (można najpierw rozrobić w niewielkiej ilości serka, a później powoli wymieszać z jej resztą).Wykładamy zmiksowany serek na ostudzony biszkopt i kładziemy jagody lekko dociskając w serek.Wkładamy do lodówki.

Krok 3

Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczam litrze wrzątku i zostawiam do ostudzenia.Ostudzoną galaretkę wkładam do lodówki do stężenia.Zalewam serek z jagodami i do lodówki z powrotem na około 4 godziny.

IMG_9003

 IMG_9002

 

 

IMG_8994

 

IMG_8985

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (5) »
piątek, 08 lipca 2016
Deser Jagodowo bananowy na śmietanie i mleku

Upał dziś daję się we znaki ,szukamy ochłody więc zrobiłam ten pyszny chłodny deser. Polecam na kolacje :)

Składniki:

jagody 500 g

banany 2 szt

śmietana 30% 300 ml

mleko 2% 300 ml

ksylitol( cukier brzozowy) Kłos Pol

Krok 1

Do blendera wkładamy zmrożone jagody, wlewamy śmietanę i blender -ujemy chwilę.

Krok 2

Banany obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki dodajemy do zmiksowanych jagód i wlewamy mleko. Miksujemy chwilę. Przelewamy do szklaneczek i podajemy.

IMG_9136

IMG_9083

 

IMG_9091

czwartek, 07 lipca 2016
Jagodzianki

Sezon jagodowy trwa.Dziś będą pyszne jagodzianki,jedne z lukrem drugie z cukrem pudrem.

 

Jagodzianki:

4 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol

5 żółtek

 250 ml mleka

6 łyżek cukru brzozowego Kłos-Pol

2  łyżki masła

30 g drożdży świeżych

Dodatkowo :

jagody 20 łyżek opcjonalnie 

Krok 1

Do misy wsypałam przesianą mąkę, wbiłam żółtka,dodałam mało, podgrzałam mleko i rozpuściłam w nim cukier, pokruszyłam drożdże, całość rozmieszałam i dodałam do mąki. Zostawiłam na 15 minut przykryte ściereczką  by drożdże miały czas na wyrośnięcie.

Krok 2

Po 15 minutach wyrobiłam ciasto mikserem ( końcówka hak) tak z 10 minut.Zostawiłam do wyrośnięcia na 50 minut.Po tym czasie odgazowałam ciasto.

Krok 3

Ciasto podzieliłam na 10 równych części, do każdej wkładałam po dwie łyżki jagód i zawijałam bułeczkę tworząc wałeczek. Ułożyłam moje bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i "posmarowałam"mlekiem .Przykryłam ponownie aby wyrosły 20 minut wystarczy spokojnie.

Krok 4

Piekłam 25 minut w 170 stopniach.Ostudzone bułeczki polukrowałam i obsypałam cukrem pudrem.

 

 IMG_9027

 

IMG_9032

 

IMG_90312

 

IMG_9040

 

IMG_9042

 

IMG_9026

środa, 06 lipca 2016
Zapiekanka letnia z dużą ilością sera

No to coś nowego coś czego jeszcze nie robiłam,pomysł wpadł znienacka kiedy to patrzyłam co mam w lodówce i co tu by wykombinować na obiadek. Tak powstała zapiekanka domowej roboty. Zostałam zaproszona do wyzwania "Blogerzy kontra Szef Kuchni - kto pokona Mistrza?" Jak najbardziej spodobało mi się wyzwanie i podjęłam je.

Składniki :

ser edamski  Monki 300 g -Lekko orzechowa nuta to cecha charakterystyczna sera Edamskiego. Możemy go również rozpoznać po łagodnym smaku, który przypadnie do gustu nawet najmłodszym. Idealny do kanapek, dań głównych i przekąsek.
Dostępny w opakowaniach 150 g, typu „otwórz – zamknij”.

szczypiorek z 1 pęczek

ogórek korniszon 4 szt

żywiecka 200 g

jaja 4 szt

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

bagietki małe 4 szt

Krok 1

Szczypior myjemy  i kroimy drobno,wkładamy do miseczki szklanej.Ser ścieramy na tarce na średnich oczkach i dodajemy do szczypiorku,ogórki kroimy w drobną kosteczkę,dodajemy do sera i szczypiorku,kiełbaskę kroimy w paseczki drobne i dodajemy do reszty składników ( szynkę,żywiecką lub inną podwędzaną) sól, pieprz dodajemy do smaku, wbijamy jaja i mieszamy.

Krok 2

Z bagietek wycinamy nożem środki i wyjmujemy.Wymieszamy farsz wkładamy do środka do bagietek, aż po brzegi a jak wejdzie więcej na wierzch to tez dobrze. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopniach.Polecam gorący serek ciągnący się i pachnący.

IMG_9203

 

IMG_9205

 

 IMG_92171

 

IMG_9211

 

00:00, rozowakuchnia , Zapiekanki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 lipca 2016
Boczek z grilla

U nas trwa sezon grillowy, dziś będzie rarytas który uwielbiamy czyli boczek w przepysznej marynacie.

Składniki na marynatę do boczku:

  • 6 łyżek o oleju rzepakowego 
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz biały mielony do smaku
  • 1 łyżka miodu płynnego

 

Dodatkowo:

Boczek 10 plastrów

Krok 1

 

Do miseczki wlewamy olej, miód płynny, sos sojowy, ocet balsamiczny. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce dodajemy do płynnych składników.wsypujemy zioła czyli tymianek,oregano i zioła prowansalskie, mieszamy i doprawiamy na końcu pieprzem mielonym.

Krok 2

Marynatą nacieramy boczek i wkładamy go do pojemnika i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia po południu lub w południe, smażymy na grillu z obu stron, najlepszy dobrze wysmażony.

IMG_8941

 

IMG_8942

IMG_89481

00:00, rozowakuchnia , Grillowane
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 04 lipca 2016
Mozaika z szynkowara

Postanowiłam zrobić coś swojskiego na kanapki i padło na szynkę i udka z kurczaka. Wyszło idealne ,przyjemne w smaku.Uraczyliśmy się smakołykiem na śniadanie.

Składniki:

szynka 750 g

mięsko drobiowe( rozfiletowane udka z kurczaka) 600 g 

 żelatyna 3 łyżeczki Tradismak

przyprawa John 2 łyżeczki Tradismak

peklosmaczek 1 .1/2 łyżeczki Tradismak

Krok 1

Trybujemy udka z kurczaka ,myjemy  i zostawiamy na sicie by odciekła woda potem przekładamy  na talerz.Szynkę myjemy kroimy w jednakowe kawałeczki.

Krok 2

Do mięska dodajemy 1/3 szklanki wody zimnej, wsypujemy przyprawy(john,peklosmaczek i żelatynę). Całość mieszamy,wkładamy do specjalnego woreczka następnie  do szynkowara. Zamykamy go jak do parzenia i wstawiamy do lodówki na 48 godzin( mamy pewność , że mięsko nam przejdzie przyprawami).

Krok 3

Minęło 48 godzin więc wyjmujemy nasz szynkowa z mięskiem i wstawiamy do garnka( tak aby woda sięgała z 1 cm od naszego szynkowara. Parzymy mięsko w 60 stopniach 2 godziny. Po 2 godzinach wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy szynkowar będzie chłodny wstawiamy do lodówki. Następnego dnia możemy się raczyć pysznym smakołykiem na śniadanie czy kolację. Ja poczęstowałam gości którzy byli zachwyceni ,że można samemu w domu zrobić coś równie pysznego i łatwego.

 

 

Zestaw promocyjny dostałam od tradismak

IMG_9151

 IMG_91482

page58

niedziela, 03 lipca 2016
Chleb Pszenno orkiszowy ze słonecznikiem

Dziś pyszny chlebuś, robiłam go z rana więc będzie na kolację jak znalazł. Tym razem Pszenno orkiszowy.

Składniki:

350 g mąki orkiszowej jasnej

150 g mąki pszennej

30 g świeżych

1 łyżeczka miodu płynnego

500 ml ciepłej wody

100 g ziaren słonecznika do środka

 2 łyżeczki soli

Rozczyn:

Do miseczki wlewamy pół szklanki wody ciepłej ( z tych 500 ml bierzemy), dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia,wlewamy miód i wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy.Powstałą zawiesinę zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na 15 minut.

Ciasto chlebowe:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę pszenną i mąkę orkiszową jasną,Dodajemy sól i ziarna słonecznika. Wlewamy wyrośnięty rozczyn.Wyrabiamy ciasto energicznie kolo 15 minut. Kosz do wyrastania chleba obsypujemy mąką i przekładamy nasze chlebowe ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia na 50 minut przykryte ściereczką.Ciasto chlebowe wyrosło pięknie, przekładamy je na formę wyłożoną papierem do pieczenia, spryskujemy wodą i pieczemy 45 minut w 200 stopniach, spryskując wodą tak co 10 minut.Chleb jest upieczony kiedy oddaje głuchy odgłos :)

IMG_8269

 

IMG_8271

 

IMG_8272

 

sobota, 02 lipca 2016
Ekspresowa sałatka z jajem

Co tu zrobić na śniadanie, głowiłam się i wpadł mi pomysł do głowy- no tak zrobię sałatkę z jaja i coś dorzucę :)

Składniki:

jaja 4 szt

ziemniaki 3 szt

ogórki kiszone 4 szt

papryka czerwona  połowę jak jest duża

sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku

majonez 4 łyżki'

musztarda miodowa 1 łyżka

Wykonanie:

Gotujemy ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie, obieramy z łupinki i kroimy w kosteczkę, przekładamy do pojemnika plastikowego. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę, dodajemy do pokrojonych ziemniaczków.Ogórki kiszone nożykiem obieramy se skórki i kroimy w kosteczkę, wkładamy na sito by obciekły i dodajemy do ziemniaczków i jajek. Paprykę czerwona myjemy, kroimy na połowę, a następnie w kosteczkę i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i musztardę, mieszamy.Sałatka zrobiona.

IMG_8047

piątek, 01 lipca 2016
Truskawkowy sok z sokownika

Musze powiedzieć, że w tym roku sokownik króluje ,byłam w paru sklepach AGD i w każdym widziałam sokownik.Nie wiem czy są dobre bo tego powiedzieć nie mogę o tych sklepowych.Za to mój który zamówiłam w sklepie garneczki.pl JEST IDEALNY.

MIAŁAM DOPIERO OKAZJE JEDEN RAZ UŻYĆ SOKOWNIKA ,dziś wiem że jest idealnym sprzętem który będę używać dosyć często.Nie tylko zrobicie z  niego sok ale również dżemy.

Nie wiem czy wiecie ale sok można zrobić z dowolnych owoców

-truskawka

-jagoda

-malina

-wiśnia czy jeżyna

Dosyć klepania chcę wam pokazać jak to robiłam sok i co z tego wynikło.

Najpierw  składamy sokownik, garnek gidzie na sam dół do którego wlewamy 1/3 wody na niego nakładamy drugą część z wężykiem. Na samą górę nakładamy sito i nie zapominamy o pokrywce.

 

IMG_8825

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek I WKŁADAMY DO NASZEGO SITA, miałam 4 kg truskawek mrożonych i co pewnie wyda wam się dziwne skoro są świeże. Jednak mam większą ilość pomrożonych na zimę. Model w którym robiłam sok to jest TEN zajrzyjcie koniecznie. Moja kuchenka jest ceramiczna, sokownik pasuje do niej jak i do indukcyjnej kuchenki  czy elektrycznej.Co ciekawego to , że ma Akutermiczne dno. Sokownik nie paruję więc nawet nie włączamy okapu .

Specyfikacja

Sokownik FRUIT SUMMER
 
Wykonany ze stali nierdzewnej polerowanej na połysk
Pokrywka z hartowanego szkła z dziurką 
Uchwyty ze stali nierdzewnej rolowane
Wężyk z tworzywa sztucznego
 
Garnek do wody: 25,0 cm x 11,0 cm
Garnek do zbierania soku z wężykiem: 25,0 cm x 16,5 cm
Garnek do owoców z pokrywką: 24,5 cm x 17,0 cm
Pojemność całości: 8 litrów
Grubość ścianki około: 0,6 mm
Dno typu kapsel z wkładem aluminiowym, grubość około 3,2 mm
Wysokość całości bez pokrywki: 33,0 cm
Wysokość całości z pokrywką: 41,0 cm
 
Waga ok.: 3,050 kg

 IMG_88371

 Więc po włożeniu truskawek nastawiłam gaz i czekałam na sok, oczywiście co jakiś czas zamieszałam bo bez tego ani rusz, jestem niecierpliwa hihi.

IMG_8845

 Woda się gotowała, wydzielała parę ,a owoce puszczały sok. Środkowa część sokownika zbierała sok ,a rurka była umieszczona niżej gdzie do garnka ściekał sok. Na  pierwszy sok czekałam 40 minut, a garnek który postawiłam miał 4 litry więc spokojnie sok ściekał. Całość trwała nie więcej niż 1.1/2 godziny.

 

IMG_8853

 

Spuszczony sok przelewałam od razu do słoiczków wyparzonych 400 ml wyszło mi 6 szt . Wyszło mi razem 2,4 l soku

IMG_8869

 

Po zakręceniu słoiczków postawiłam je do góry dnem bez pasteryzowania.

IMG_8896

 

IMG_8891

 

Z tego co mi zostało zrobiłam dżem. Z dolnego garnka wylałam wodę i przełożyłam to co zostało z truskawek. Zagotowałam z cukrem żelującym, dawałam na oko, aż uznałam że jest wystarczająco dużo. Dżem przełożyłam do słoiczków ,wyszło mi 6 x 180 ml

IMG_8889

 

 

Sokownik pochodzi ze sklepu garneczki.pl  konkretny model TO TEN

*Wpis zawiera lokowanie produktu

 

POLECAM SZCZEGÓLNIE DLA MŁODYCH I STARSZYCH,SOK TO SAMO ZDROWIE ZWŁASZCZA SAMEMU ZROBIONY.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 62
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.