poniedziałek, 26 listopada 2018
Pasta orzechowa i śmietana = Przepyszne ciasto

 Kochani za miesiąc mamy Boże Narodzenie więc to już czas do robienia zakupów aby nie na ostatnią chwilę .Mam swój ulubiony sklep internetowy.Wybieram produkty i zamawiam.Na drugi dzień mam je już w domu i tak pomału przygotowuje się do świąt.W tym roku też zabrałam się szybciej by potem na spokojnie przygotowywać potrawy. Moja paczuszka składa się z produktów które użyje do różnych ciast- bakalie ( orzechy rodzynki,żurawina ,morele pasty orzechowe) Firmy Witpak. Dosyć już tego mojego gadania. Teraz wam pokaże co kupiłam. Jestem mega zadowolona bo produkty jakościowo wart są swojej ceny. A co do sklepu to już wam podaje ZDROWYMARKET24 Wystarczy kliknąć i przeniesie was do sklepu. Dla was moi czytelnicy mam dziś niespodziankę Przy zakupach za min. 50 zł hasło SALEWITPAK (wpisane w podsumowaniu zakupów) uprawnia do 10% zniżki na cały asortyment firmy Witpak. Kod nie dotyczy produktów w promocyjnych cenach dostępnych w zakładce promocję. Ważny do 31.03.2019 roku

 

Zachęcam :

- wygoda

- luksus

- zadowolenie

Ciacho dziś zrobiłam z pastą orzechową kremową o pojemnosci 470g powtórzę je na Boże narodzenie.Słoiczek wystarczy  na dwa ciasta ,więc śmiało wykorzystam go jeszcze do naleśników :)

Stadniki na biszkopt :

jaja 6 szt

cukier 2 łyżki

mąka tortowa 8 łyżek

Dodatkowo :

śmietana 30%  600 ml

cukier 2 łyżki

pasta orzechowa kremowa 470g Witpak ( połowę słoiczka będzie potrzebne)

Przygotowanie :

Jaja temp pokojowa, wbiłam do misy. Dodałam cukier i zmiksowałam do momentu , aż masa podwoiła swoja objętość.Nad misą trzymałam sito i wsypałam odmierzoną mąkę,delikatnie mieszałam do połączenia składników. Formę do cista wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam ciasto biszkoptowe. Piekłam 25 minut w 170 stopniach ( termoobieg). Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam je w poprzek.Otworzyłam słoiczek z pastą orzechowa( konsystencja bardzo kremowa). Połowę pasty wyłożyłam na blat biszkoptowy i rozsmarowałam równo. Przykryłam drugim blatem i delikatnie cieniutko przesmarowałam również pastą. Ubiłam śmietanę z cukrem na sztywno i wyłożyłam na biszkopt i boki ciasta. Kuleczkami czekoladowymi obsypałam ciasto i wstawiłam do lodówki by się przegryzło.Tak oto wygląda w przekroju. Bardzo smaczne wyszło ( To dla tych co uwielbiają orzechy)

 

jpeg51

jpeg_1

jpeg21

 

A oto i mój zapas produktów Witpak zakupiony w sklepie internetowym Zdrowymarket

jpeg3

 

Oto moje ulubione pasty orzechowe firmy Witpak

Ważna wiadomość dla was Pasta orzechowa to zmiksowane na krem orzeszki arachidowe. Polecana jest w diecie sportowców i osób prowadzących aktywny styl życia oraz wegan i wegetarian. Po pastę orzechową mogą także śmiało sięgnąć osoby będące na diecie. Idealna jest do przełożenia ciast, tak jak ja to zrobiłam i was zachęcam do skosztowania i zakupu :) Bardzo smaczny krem :)

 jpeg61

13:36, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 18 października 2018
Sernik na jogurtowym spodzie

Mój sernik jest boski, a co tam chwale się bo tak uważam. Jest wysoki smaczny i na jogurcie spód zrobiony. No tak kochani i to na domowym jogurcie nie takim ze sklepu tylko własnoręcznie go zrobiłam.Kupiłam jogurtownice sprawdzoną

Jogurtownica YogurBerry to unikalny pojemnik do produkcji domowych jogurtów.

 

Spód jogurtowy:

masło 100 g

cukier 50g

mąka pszenne typ 450 300 g

jogurt naturalny 150 ml

żółtka 4 szt

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

twaróg z wiaderka

jaja 6 szt

cukier 1 szklanka

budyń śmietankowy 80 g

masło 100 g

żurawina suszona 50 g

 

Polewa czekoladowa:

kakao niesłodzone 6 łyżek

masło 150 g

cukier 100 g

wiórka z pomarańczowej czekolady do posypania

Wykonanie:

1. Do misy wsypujemy mąkę przesianą  z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka cukier i jogurt i miękkie masło  . Wyrabiamy mikserem .Tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na dno tortownicy i posypujemy żurawiną, na całej powierzchni aby zakryć spód  .

2.Do misy wbijamy jaja miksujemy je z cukrem, masa potraja objętość.Dodajemy stopniowo ser budynie masło rozpuszczone letnie. Wymieszane składniki przekładamy do tortownicy.Wkładamy do nagrzanego pieca,pieczemy w 180 stopniach przez godzinę .Po upieczeniu wyjmuje z pieca i zostawiam do ostygnięcia.

3. Do garnka wkładam masło wsypuje cukier i rozpuszczam i dopiero wtedy dodaje kakao. Gorącą polewą polewam sernik i posypuje wiórkami z pomarańczowej czekolady.

jpegaaa

jpegaaaa

 

 

 

Wykonanie domowego jogurtu jest tak proste , że nawet dziecko mogło by samo zrobić

jpeg1231

 jpeg41

 

wtorek, 16 października 2018
Kruche z powidłami i bezą

Kochani pierwszy raz robiłam jogurt domowy ze starterem. Jestem mile zaskoczona, że w tak prosty i łatwy sposób mogę sama robić jogurt naturalny.Ale to jeszcze nic,jogurt dziś wykorzystam do zrobienia ciasta kruchego z bezą i powidłami. Dzięki jogurtowi ciasto będzie "kruche inaczej".Jogurtownica YogurBerry to unikalny pojemnik do produkcji domowych jogurtów.

 

Składniki:

  • mąka pszenna typ 450- 400 g
  • żółtka 5 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 200 g
  • jogurt naturalny 200 ml
  • powidła śliwkowe 1 słoiczek
  • masło 200 g miękkie

Beza: 

  • białka 5 szt
  • cukier 1 szklanka

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, miękkie masło, cukier,jogurt naturalny. Mikserem wyrabiamy ciasto ( będzie lepiące ale się tym wcale nie przejmujcie,takie ma być.Wstawiamy je do lodówki na 30 minut .Formę wykładamy papierem do pieczenia( u mnie to zwykła blaszka do pieczenia ciasta) 1/3 ciasta idzie na spód na to powidła śliwkowe smarujemy na całej powierzchni. Resztę ciasta rozwałkować na cieniutki placuszek, aż niebo widać i położyć a powidła. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 170 stopniach 50 minut. Po wyjęciu stygnie , a potem się zajadamy.

 

jpeg11

 

jpeg2

Przypominam wam , że ciasto powstało dzięki mojej nowej jogurtownicy -  Jogurtownica All-in-one YogurBerry – najprostszy sposób na domowy jogurt i ser.

jpeg4

 

 

jpeg5

 

 

 

 

 

 

 

jpeg123

poniedziałek, 15 października 2018
Domowy jogurt- Zestaw do produkcji sera i jogurtu YogurBerry

Witajcie moi milusińscy dziś pokaże wam moją nową jogurtownice czyli Jogurtownica All-in-one YogurBerry – najprostszy sposób na domowy jogurt i ser. Tu muszę was zaskoczyć :) Domowy jogurt rewelka. Opowiem wam trochę o moim zestawie :)

 

 

                                                                                     Oto co znajduje się w zestawie :

  • Jogurtownica do wytwarzania jogurtu
  • Foremka do sera
  • Zestaw startowy bakterii jogurtowych

Jogurtownica YogurBerry to unikalny pojemnik do produkcji domowych jogurtów.

Samodzielne wytwarzanie przetworów mlecznych jest procesem skomplikowanym, ale pojemnik do wytwarzania jogurtu YogurBerry upraszcza wszystko. Wystarczy jedynie mleko oraz specjalny zestaw startowy zawierający bakterie niezbędne do fermentacji, które zawarte są w zestawie All-in-one YogurBerry.

44111000_621125574951321_1592908335345041408_n

 

Jogurtownica All-in-one YogurBerry – najprostszy sposób na domowy jogurt i ser

Specjalnie zaprojektowany pojemnik umożliwia szybką i całkowicie naturalną fermentację mleka, które pod wpływem działania specjalnych bakterii zamienia się w zdrowy i pełen składników odżywczych jogurt.

jpeg1

Do przygotowania jogurtu w pojemniku YogurBerry potrzebne jest mleko pełonotłuste 3/2% gdyż produkty odtłuszczone i wzbogacane wapniem, kwasem DHA lub witaminami nie nadają się do fermentacji. Oprócz tego należy wykorzystać saszetkę startową lub zaczyn z żywymi bakteriami. Dla uzyskania najlepszej jakości gotowego produktu, warto przetrzymać go w lodowce przez 24 godziny bez mieszania. Jogurt powinien zostać spożyty w ciągu 7 dni od dnia produkcji. Czasami na jogurcie pojawia się żółty płyn. Nie należy się tym przejmować, gdyż jest to zwykła serwatka – pozostałość po fermentacji krowiego mleka. Naturalnym objawem fermentacji może być też podniesienie się ciśnienia w pojemniku i uwypuklenie wieczka – w takim wypadku wystarczy je tylko docisnąć.Dla uzyskania najlepszej jakości gotowego produktu, warto przetrzymać go w lodowce przez 24 godziny bez mieszania. Jogurt powinien zostać spożyty w ciągu 7 dni od dnia produkcji. Czasami na jogurcie pojawia się żółty płyn. Nie należy się tym przejmować, gdyż jest to zwykła serwatka – pozostałość po fermentacji krowiego mleka. Naturalnym objawem fermentacji może być też podniesienie się ciśnienia w pojemniku i uwypuklenie wieczka – w takim wypadku wystarczy je tylko docisnąć.

 

Dlaczego warto kupić pojemnik do produkcji jogurtu i sera YogurBerry?

Mimo prostej konstrukcji, zestaw YogurBerry jest niezwykle finezyjnym i przemyślanym urządzeniem

  • Możliwość produkcji własnego, całkowicie naturalnego jogurtu i sera w warunkach domowych.
  • Pewność, że do produkcji jogurtu, czy też sera nie wykorzystano żadnych barwników czy szkodliwych konserwantów. Również sam pojemnik jest w stu procentach bezpieczny dla użytkowników.
  • Wysoką jakość – bezpieczne zamknięcie, elegancki wygląd i doskonale spasowane elementy sprawiają, że użytkowanie jogurtownicy będzie prawdziwą przyjemnością, a sam pojemnik stanie się wyjątkową ozdobą kuchennego blatu.
  • Satysfakcję z samodzielnie przygotowanego jogurtu i sera – poza oczywistymi atutami dla zdrowia, to także wspaniała okazja, aby zabłysnąć przed znajomymi i rodziną.
  • Prostą obsługę – przygotowanie domowego jogurtu jest tak proste, że pod nadzorem dorosłych mogą go wytwarzać nawet starsze dzieci.

jpeg_w

Foremka do sera YogurtBerry pracuje w oparciu o naturalny proces zimnej fermentacji, a ser można wyprodukować wykonując zaledwie kilka prostych czynności:

  1. Do foremki wlewamy 800 mililitrów dobrze sfermentowanego jogurtu domowego.
  2. Zamykamy foremkę wieczkiem i wkładamy do komory przetwarzającej, którą również zamykamy pokrywką.
  3. Jogurtownicę YogurtBerry wkładamy w całości do lodówki na okres minimum 24 godzin.
  4. Po upływie doby ser jest gotowy do spożycia.

 

 jpeg_syr

 

Zachęcam do zakupu.Wydatek raz a potem możesz przez wiele lat cieszyć się domowym j

sobota, 13 października 2018
Deser z budyniu marchewkowego

 

 

 

Wpadłam dziś na genialny pomysł. Moja wyciskarka wolnoobrotowa Hurom One Sto bardzo mi pomogła w jego wykonaniu. Deser wyszedł przepyszny i kolorowy.

Składniki:

  • 1kg marchwi
  • cukier 3 łyżki
  • śmietana 30% 400 ml + cukier 2 łyżki
  • orzechy włoskie 100 g
  • migdały płatki 50 g
  • wiórka pomarańczowe z czekolady  do dekoracji
  • biszkopty okrągłe 10 szt
  • skrobia kukurydziana 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka

 

Wykonanie:

Marchew obieramy, kroimy  w kostkę 3 cm. Wkładamy do wyciskarki włączamy i soczek się robi. Orzechy włoskie i migdały przypiekamy na suchej patelni, solimy do smaku. Wyciśnięty sok gotujemy ,dodajemy cukier i cynamon do smaku.Wlewamy skrobie i mąkę (rozrabiamy wpół szklanki soku marchewkowym). Mieszamy do zgęstnienia. Do szklaneczek wlewamy  budyń ciepły, wsypujemy pokruszone biszkopty ,ubita śmietana z cukrem uprażone orzechy z migdałami i żurawiną . Znowu budyń marchewkowy śmietana i posypujemy wiórkami z czekolady też pomarańczowymi :)

Deser palce lizać,polecam zrobić. 

Sok z marchewki wyszedł bardzo klarowny i pyszny, dosłodziłam go podczas gotowania bo moja rodzinka tak sobie zażyczyła.

jpegaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

IMG_9891

 

 

 IMG_98901

 IMG_9884

IMG_9891horz

JPEG

JPEG..

piątek, 12 października 2018
Zupa jesienna- Z sokiem z wyciskarki wolnoobrotowej

 

Witam was jesienną zupką przygotowaną z pomocą wyciskarki Hurom One Stop 

Jesień za pasem więc raczymy się pikantnym i treściwymi zupkami . Jak już wiecie dostałam Wyciskarkę wolnoobrotową  i teraz mam możliwość robienia soków owocowych na świeżo jak i soków których nigdy nie próbowałam

-sok z pomidora na świeżo i  papryki czerwonej

Smakuje całkiem inaczej niż taki kupny, przede wszystkim czuć słodkość żadnej chemii.Ja osobiście musiałam sobie dosolić i nawet pieprzu dałam ziołowego. Bardzo smaczny, dodałam go do zupy :)

 

 Składniki :)

żołądki drobiowe 800 g

pomidory 4 szt

papryka świeża 1 szt

pieczarki 20 szt

masło 100 g

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

sól i pieprz do smaku

marchew 2 szt

seler 100 g

por 100 g

pietruszka 100 gram

czosnek 3 ząbki

wino wytrawne 75ml

 

Więc wam teraz opisze jak przygotowałam zupkę)

Żołądki wyczyściłam umyłam i pokroiłam w maseczki. Włożyłam do garnka . Włoszczyznę ziele i liść laurowy gotowały się na małym ogniu razem do momentu gdy żołądki były już miękkie. Pieczarki pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na maśle. dodałam je do zupy. Wyciskarka wycisnęła mi sok z 4 pomidorów i jednej świeżej papryki , dodałam do zupy razem z pulpą której było niewiele i była smaczna. Zupkę gotowałam na małym ogniu doprawiając solą i pieprzem . Była dla mnie za mało wyrazista więc dodałam czosnek sprasowany. Dodałam 75ml wina wytrawnego. Całość gotowałam do momentu redukcji zupki .Wyszła bardzo smaczna i treściwa.

W mojej kuchni jak najbardziej wyciskarka jest potrzebna 

-świeże soki

-przeciery na zupę

Teraz to mogę mieć na co dzień a nie tylko od święta . Jeśli jesteście zainteresowani to zapraszam was na stronę sklepu gdzie możecie zakupić sobie ten model

43728827_2131926783485613_7824616048857972736_n_1c

 

43703358_180612576192224_2098411653778374656_nv

 

 

 

 

 

 

 

 page111

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

środa, 10 października 2018
Wyciskarka Hurom One Stop H-AI - TEST

W moim domu pojawiła się wyciskarka Hurom One Stop prezent od męża Przed oczami miałam sokowirówkę WIĘC zbytnio się nie ekscytowałam.Dziś po południu telefon zadzwonił i Pan Kurier wiezie paczkę.No to czekam cóż to mi przyniesie. Miły kurier wniósł paczkę i czmychnął. Przytargałam do kuchni i wyjmuje piękną wyciskarkę wolnoobrotową. Hurom One Stop. Kurcze coś dużo tych części se myślę. Dzięki instrukcji która jest bardzo czytelna nawet dla laika złożyłam w moment :) 
No więc coś tu trzeba przetestować umm co by tu najpierw skosztować . 

Lubie sok jabłkowy więc w ruch poszły jabłka które umyłam i pokroiłam w ćwiartki razem ze skórką, włożyłam dwa i włączyłam wyciskarkę. Pierwsze co mnie zaskoczyło i to bardzo mile to że nie tarabaniła jak sokowirówka i dosłownie moment i był sok. Zaskoczenie totalne nie miał farfocli jak przy sokowirówce. Czysty aksamitny sok i ten smak . Wiecie co żałuje, ze tak długo nie miałam wyciskarki Wcale nie przesadzam sok do szklanki, a pulpa do pojemnika .Soki w kartonach mogą się chować przy wyciskarce. Moja zachłanność i ekscytacja sprawiły że wypiłam sama sok i to tylko z dwóch niedużych jabłek. No nic jutro idę do sklepu i kupie dużo owoców i warzyw 

Plusy 

- prostota i łatwość przygotowania soku 

- wydajność 

- przyjemna cisza 

- rewelacyjny smak 

- szybkie mycie 

- oszczędność czasu 

Minusy 

- sok szybko znika i chce się więcej to jak uzależnienie !!!!! 

 

Kochani zostawiam wam parametry wyciskarki wolnoobrotowej która jest najlepsza :)

  • Moc: 200 W
  • Materiał obudowy: plastik
  • Obroty silnika: 60 obr/min
  • Obroty szczotki: 23 obr/min
  • Wymiary (G x S x W): 435 x 160 x 296 mm
  • Waga: 6,4 kg
  • Pojemność misy: 500 ml

Ważne:

Gwarancja jest  na wszystko 10 lat

Używając wyciskarki pamiętajmy :

  • obraniu skórek
  • wyjęciu pestek
  • pokrojeniu owoców i warzyw na około 3 centymetrowe cząstki.
  • lekkie składniki wędrują do misy następnie twardsze

 

Ważne informacje :

  • nawet przy wyciskaniu zieleniny sok pozostaje klarowny i mało napowietrzony
  • otwór wsadowy to aż 12 cm! To ponad dwukrotnie więcej niż proponuje większość znanych mi, konkurencyjnych produktów w tym segmencie. Tym samym odpada uciążliwy proces siekania przetwarzanej żywności na malutkie kawałki, aby przepchnąć je przez wąskie gardło podajnika.
  • nie trzeba tu nic „popychać” czy mieszać. Rola użytkownika ogranicza się wyłącznie do włączenia wyciskarki.
  •  One Stop H-AI nie jest wyciskarką wolnoobrotową tylko z nazwy,sok jest wymieszany i mniej spieniony.
  • misa jest  celowo nachylona o około 3 stopnie, co wymusza samoistne odpływanie soku
  •  pulpa odprowadzana jest osobnym kanałem do pojemnika na odpadki 
  • porządnie i solidnie wykonane.
  • łatwość czyszczenia 

 

Hurom One Stop H-AI  to bardzo dobra wyciskarka wolnoobrotowa. Mogę wręcz powiedzieć z całą stanowczością , że najlepsza. Zaraz usłyszę, że droga. Zapewniam że warta swojej ceny . klarowny i bogaty w witaminy sok, a nie żadna breja. Rozebranie  złożenie i mycie zajmuje 3-5 minut. Praktyka czyni cuda ,śmiało można dojść do trzech minut. Proste czyszczenie sprawia, że masz ochotę  na soczek :) Nawet pulpa jest przyjemnością która praktycznie  po zrobieniu soku ląduje w koszu.

Moja Opinia:

Wyciskarka wolnoobrotowa to najlepsze urządzenie które miałam do tej pory i z którego praktycznie korzystam najwięcej. Soki robie na świeżo trzy razy dziennie. Nie tylko z owoców ale również i z warzyw. Polecam serdecznie. Warto dać więcej i  mieć na lata . 

 

IMG_9859a

,

IMG_9863

IMG_9864a

niedziela, 30 września 2018
Ciasto z bakaliami i śmietaną

 

Rozmowa z mężem

-Asia zrobisz ciasto

-zrobię, jaką chcesz babeczkę ?

-Asia ja chce ciasto,no wiesz takie co kiedyś robiłaś, no te takie inne, no wiesz przecież

Siedzę i myślę no te takie inne, kurcze no nie wiem co mu zrobić . Te inne to jakie? Myślę, myślę i nie wymyśliłam. Otworzyłam lodówkę i tak patrze. Jajka,orzechy migdały, śmietana hmmmm. Przekalkulowałam w głowie co by tu z czym połączyc i tak oto powstało te pyszne ciacho.

Składniki na biszkopt:

jaja 6 szt

mąka pszenna 7 łyżek

cukier 4 łyżki

Dodatkowo:

śmietana 30% litr

cukier 3 łyżki

migdały płatki 50 g

orzechy laskowe 50 g

czekolada deserowa

mleko 4 łyżki

 

Ubiłam całe jaja z cukrem na puch( tak całe jaja nic osobno i zawsze mi wychodzi).Dodałam przesianą makę ( przesiewałam nad ubitymi jajami i delikanie mieszałam) Formę prostokątną wysmarowałam margaryną i na to papier do pieczenia. Przełożyłam ciasto i do pieca na 25 minut w 170 stopniach. Po wyjeciu stygł biszkopt. Po przestudzeniu przekroiłam go w poprzek. Do wormy w której piekłam wyłozyłam folią aluminiową i włożyłam połówkę biszkoptu. Ubiłam śmietanę ,przy końcu dodałam cukier by śmietana nie była mdła. Prawie wszystko wyłożyłam i przykryłam drugą połówką biszkopta .Reszta smietany poszła na wierzch. Migdały i orzechy( wzielam je rozdrobniłam w woreczku przy użuciu tłuczka) .Podprażyłam razem na suchej patelni delikatnie soląc.Poczekalam aż przestygnie i posypałam na śmietane dosyć gęsto. Czekoladę, dwie całe tabliczki rozpuściłam z mlekiem w rądelku i polałam bakalie, całą zawartość.Do lodówki . N adrudzi dzień ciasto jest akurat( przechodzi biszkopt śmietą,robi śię meciutki.

- kochanie zrobiłam te inne ciasto

- dobra to czemu mówisz zamiast mi je dać zjeść

-kochanie ciasto bedzie dopiero jutro dobre, dziś nie poczujesz co jesz...

- rany mówi,  że ma a nie chce dać i foch

Tak więc mąż doczekał się ciasta nastepnego dnia i był bardzo zadowolony hihihi

 

bbbbb

 

blog

13:16, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 11 sierpnia 2018
Ucieraniec ze śliwkami

-Asia no zrób te ciasto

-Nie zrobię,nie chce mi się

-No proszę, zrób plisss

- Rany ty  żarłoku ,no dobra zrobię

Taka to oto rozmowa dziś była no i zrobiłam te ciacho. Nie chciało mi się oj nie chciało. Lecz uległam ech jak zawsze. Dla rodziny wszystko zrobisz choćby pot la ci się po plecach. Nagrodą jest uśmiechnięta twarz .

Ucieraniec zrobiłam na szybko. Wyjęłam składniki z lodówki i zostawiłam by nabrały pokojowej temperatury.

Składniki:

jaja 4 szt

cukier 1 szklanka

 mąka 2.1/2 szklanki

masło 250 g ( może być margaryna jak nie masz masła )

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

śmietana  18% 4 łyżki

śliwki 600 g

Utarłam masło z cukrem na puch,dodawałam po jednym jaju i śmietanę  i dalej ucierałam. Przesiałam make z proszkiem do pieczenia i dodałam do składników nadal ucierając. Formę prostokątną wysmarowałam margaryna i wyłożyłam papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyłam na spód . Śliwki umyłam przekroiłam na połowę i wyjęłam pestki. Pookładałam śliwki. Ciastem które mi zostało przesmarowałam po śliwkach

Wstawiłam do pieca i piekłam 50 minut w 170 stopniach. Ciasto pięknie wyrosło i smakuje pycha.

38935472_2290172231022998_3639156541866639360_n

18:13, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 lipca 2018
Pleśniak z powidłami i bezą

No jak kto ale ja lubię prostotę i łatwe wykonanie. Otworzyłam lodówkę i zajrzałam do środka to co było to zrobiłam z tego ciasto.

Zapraszam na degustację pleśniaka

Składniki :

 mąka pszenna 500 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cukier 150 g

śmietana 18% 200 g

masło kostka

żółtka 4 szt

białka 4 szt + cukier 1 szklanka

powidła mały słoiczek

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, żółtka ,śmietanę ,masło i miksujemy do połączenia składników. Blaszkę prostokątną standardową wykładamy papierem do pieczenia, 1/3 ciasta kładziemy na spód i nakłuwamy widelcem. Smarujemy powidłami i do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Ciasto które nam zostało wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażalnika na 30 minut. Po półgodzinie ubijamy białka z cukrem na beze i kładziemy na powidła. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i trzemy na tarce nad bezą . Wkładamy do pieca i pieczemy koło godziny w 170 stopniach ( termoobieg)

Specjalne zalecenie!!!!!!!!!

Po wyjęciu ciasta z pieca patrzymy jak się studzi oblizując się od ucha do ucha hihih

36957628_2224217360951819_417555788509216768_n

 

37053430_2224217474285141_7034103523910352896_n

14:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 lipca 2018
Tort o smaku śmietany i kremu karpakowego w towarzystwie borówek

Specjalna okazja więc i specjalny tort. Pyszne borówki krem karpatko-wy i śmietana.Tak powstało te moje cudo. Sama nie wiedziałam czy to to będzie smaczne. Jednak miny gości oraz słowa uznania sprawiły, że powtórzę ten pyszny torcik . Nie miałam okazji spróbować lecz myślę , że najważniejsze jest to czy innym smakuje.Wszak smaki i gusta mamy różne, a przecież tak naprawdę chodzi by inni byli zadowoleni :)

Biszkopt:

jaja m 7 szt

cukier 2 łyżki

mąką pszenna 1 szklanka i 2 łyżki

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, przesiewamy nad nią mąki i delikatnie mieszamy łopatka w jedna stronę. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe .Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt w poprzek. Nasączamy biszkopt sokiem pomarańczowym i smarujemy kremem karpatko-wym. Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy śmietaną. górę i boki. Dekoracja u góry jest z masy karpatkowej, a boki są obsypane czekoladowymi  kuleczkami. Cała góra jest obłożona borówkami. Wstawiamy do schłodzenia najlepiej dzień wcześniej robimy tort, zdąży przejść smakiem.

 

 

Masa karpatko-wa:

  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła 
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 żółtka
  • aromat waniliowy 10 kropelek

Mleko z cukrem musimy zagotować ( 2 szklanki). W szklance mleka( tej trzeciej) mieszamy cukier waniliowy, dodajemy aromat i żółtka.Mieszamy do połączenia składników.Teraz dodajemy mąki i mieszamy tak długo by nie było żadnej grudki ( polecam zwykły mały słoik i w tym roztrzepać porządnie, najlepszy domowy sposób) Kiedy mleko nam się zagotuje dodajemy roztrzepane składniki i mieszamy do momentu , aż będzie geste . Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę i dodaje łyżką ostygnięty budyń , aż do ostatniej łyżki.

Masa śmietanowa:

  • śmietana 30% 600 ml
  • cukier 2 łyżki

                                                                                               Dodatkowo:

  • jagody lub borówki  250 g
  • sok pomarańczowy do nasączenia biszkoptu 100 ml
 
 
36490151_2198518256855063_3497657083363328000_n
 
36318997_2198518420188380_5721896504227004416_n
 
36325479_2198518323521723_7954564815588950016_n
09:23, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 czerwca 2018
Jabłecznik z rodzynkami

 

Chcieliście kochani przepis no to go napisałam. Oj pyszny ten jabłecznik,właśnie jem i próbuje sklecić dla was jak go zrobiłam mniam.  Więc sobie tak pisze, a cukier puder za dekolt mi wpada hi hi. Tak to łakomstwo wychodzi z mojej strony, ale cóż nie ma to jak pyszny kawałek jeszcze ciepłego jabłecznika, tylko lodów mi brak do niego.

Składniki:

mąka pszenna 600 g

proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki

 żółtka 4 szt

 cukier 1 szklanka

 śmietana 18%  ta do zupy co kupujecie mała ( całą  dodać)

masło kostka ( jak nie macie to i margaryna może być)

jabłka 1.1/5 kg już obranych i startych

rodzynki 3 garście

Wykonanie:

 Najpierw przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i włożyłam ją do misy. Wsypałam cukier, dodałam żółtka, śmietanę, masło miękkie. Zmiksowałam szybko mikserem i wyjęłam je na stolnice. Zagniotłam ( trochę mi się kleiło ale to podsypałam sobie mąką) . Formę prostokątną do  ciasta 22 cm x 32 cm ( zmierzyłam środek blaszki tak jak wkładałam papier do pieczenia)1/3 ciasta przełożyłam do foremki i palcami rozprowadziłam ciasto, nakłułam je widelcem i wstawiłam do schłodzenia. W tym czasie obrałam i starłam jabłka oraz wyciekłam paski  z ciasta które odłożyłam. Jabłka położyłam na schłodzone ciasto( nie odciskałam je z soku bo nie było go za wiele) Posypałam rodzynkami i starałam się zakryć tymi jabłkami je by nie przypiekły mi się podczas pieczenia. Na wierzch ułożyłam paski ciasta. Piec nastawiłam na 170 stopni góra i dół Piekłam 45 minut. Wyjęłam z pieca i dałam mu ostygnąć dopiero wtedy wyjęłam je z blaszki razem z papierem do pieczenia. Posypałam cukrem pudrem lekko cieplutkie.

 

IMG_9855

 

IMG_9850

12:34, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 28 maja 2018
Karkówka zapiekana w winie

Zaraz ktoś powie upał, a ona picze mięso. Fakt gorąco jak diabli dziś dlatego mięsko zapeklowałam wieczorem a dziś o 5 rano wstawiłam. Piekło się spokojnie półtorej godziny w 200 stopniach,przykryte folia aluminiową. Pod koniec odchyliłam i dopiekłam

 

Składniki :

Karkówka podłużny kawałek 1.5 kg ( można dociąć jeśli nie podoba się kształt )

 sól

pieprz mielony ziołowy

papryka czerwona słodka

majeranek

suszone pomidorki z czosnkiem

czosnek 4 ząbki

wino czerwone wytrawne

Przygotowanie:

Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową. Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem papryką mieloną,majerankiem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Nacinamy w poprzek paski i wkładamy czosnek pokrojony w plasterki. Zalewamy winem i zakrywamy folia aluminiową i do lodówki. Rano wstawiamy do pieca i pieczemy w 200 stopniach półtorej godziny, Pod koniec pieczenia odkrywamy mięsko i dopiekamy je. Podajemy z ziemniaczkami i sałatką.

 

 

20180527_143051h1

20180527_143220c

 

20180527_143515v

15:16, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 maja 2018
Dzień Mamy -Tort... śmietana i mascarpone

 

Dziś mamy dzień mamy my nasze mamy kochamy jeśli na dzień mamy ten torcik damy to pięknie wyznamy że mamę uwielbiamy! Tak jakoś mi się zrymowało :) Jak wiadomo mi i wszystkim , dzień Mamy JEST raz w roku i pragniemy aby nasza rodzicielka był w tym dniu szczęśliwa i i by ten dzień był inny niż wszystkie. Zrobiłam torcik może niej jest najpiękniejszy i najwytworniejszy ale jest zrobiony własnoręcznie specjalnie na tę okazję.  Chciała bym by każda mama czytając ten wpis pomyślała , że tort jest dla niej by ucieszyło się jej serduszko :)


Biszkopt:

jaja 5 szt

mąka tortowa 7 łyżek

cukier 2 łyżki

Dodatkowo:

śmietana 30% 500 ml

mascarpone 500 g

cukier 2 łyżki

wiórka z czekolady zielone 100 g

wiórka z czekolady różowe 50 g

kajmak 2 łyżki

masło 1 łyżka

Poncz:

sok z cytryny

przegotowana woda ciepła

cukier 2 łyżki 

Najpierw robimy biszkopt:

Jaja ubijamy z cukrem( masa podwaja swoją objętość) dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia. Biszkopt kroimy na połowę  i następnie w poprzek. Wychodzą nam cztery kawałki ciasta.

Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia. Dodajemy cukier aby nam osłodzić troszkę masę. 

Biszkopt nasączamy ponczem każdy kawałek.Przekładamy naszą masą i dekorujemy . Obsypujemy czekolada kolorowa i robimy napis z rozpuszczonego kajmaku z masłem .

 20180525_102741qq

20180525_102656w1

18:11, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 maja 2018
POLITYKA PRYWATNOŚCI

Polityka Prywatności 

Jak administrujemy Twoimi danymi osobowymi na naszym blogu  ?

Administratorami tej strony ;

Osoby administrujące na tej stronie są autorki bloga - Joanna Gralik i Paulina Gralik. Wszelkie pytania dot. polityki prywatności naszej strony kieruj na: reksio740@wp.pl 
 

Poufność danych

Zapewniam, że każde dane przekazywane mailowo bądź przez formularz kontaktowy mediów społecznościowych bloga, są chronione w należyty sposób. Nie będę ich nikomu przekazywać, sprzedawać, bądź używać w sposób niezgodny z ich przeznaczeniem. 
Chcąc dbać o większe bezpieczeństwo podczas korzystania z bloga, aktywny jest antywirus który ma na celu ochronę danych poprzez ich szyfrowanie.
 

Pliki cookies

 

  • „cookies” identyfikują dane komputera i przeglądarki używanych do przeglądania stron internetowych – pozwalają np. dowiedzieć się czy dany komputer już odwiedzał stronę;
  • dane pozyskane z „cookies” nie są w żaden sposób łączone z danymi osobowymi użytkowników pozyskanymi np. podczas rejestracji w serwisach;
  • nie są szkodliwe ani dla nas ani dla naszych komputerów, czy smartfonów – nie wpływają na sposób ich działania;
Będąc na mojej stronie pliki cookies gromadzone są przez:
  • mojego bloga http://rozowakuchnia.blox.pl/html
  • Facebooka
  • Google - wszystkie usługi
Pliki cookies obecne na moim blogu, wykorzystuję do lepszej obsługi strony i jej udogodnień dla czytelnika.
 
 

Zgoda na pliki cookies oraz możliwość rezygnacji 

Odwiedzając mojego bloga możesz zobaczyć informację o plikach cookies wraz z linkiem do tej polityki prywatności, którą aktualnie czytasz. W każdej chwili masz prawo zmienić ustawienia dotyczące zapisywanych plików cookies. Masz możliwość zablokowania wszystkich lub wybranych plików.

W zależności z jakiej przeglądarki korzystasz - zmiana ustawień dot. plików cookie może być różna.
 

 Statystyka

Korzystam z narzędzi analitycznych, takich jak Google Analytics, które zbierają anonimowe informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak wyświetlane podstrony, czas spędzony na nich czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. Wiąże się to z wykorzystaniem plików cookies firmy Google.

Funkcje społecznościowe

Zapewniam możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak polubienie, udostępnianie treści w serwisach społecznościowych, zobaczenie moich profilów społecznościowych oraz subskrypcja profilów społecznościowych. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów wymienionych serwisów społecznościowych.

Dostęp do usług stron trzecich

Prowadzę fanpage na Facebooku
, wiąże się to z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów Facebook oraz z akceptacją polityki prywatności Facebooka.

Komentarze

Instagram Coments - zapewniając Ci możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, daję Ci również możliwość komentowania moich postów na Instagramie, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Facebook oraz akceptacji polityki prywatności Instagramu. Pamiętaj, że każdy użytkownik jest odpowiedzialny za swoje komentarze.

Komentarze blox.pl - daję Ci możliwość komentowania wpisów na blogu, za pomocą internetowej platformy blox.pl, w której użytkownicy mogą się logować i tworzyć  profile, użytkownik rozumie i akceptuje warunki serwisu i akceptuje polityki prywatności blox.pl. Pamiętaj, że każdy użytkownik jest odpowiedzialny za swoje komentarze.

wtorek, 08 maja 2018
Tort ze śmietany, mascarpone,ponczu

Kocham torty,najbardziej lubię je robić.Można za każdym razem zrobić inny smak i kolor nie zapominając o ponczu.

Biszkopt:

jaja 6 szt L

mąka pszenna 9 łyżek

cukier 2 łyżki

Masa :

mascarpone 600 g

śmietana  30% 600 g

cukier 3 łyżki

kakao 3 łyżki

Poncz:

sok wyciśnięty  z dwóch pomarańczy 

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, masa podwaja swoją objętość.Mąkę przesiewam nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam w jedną stronę. Formę tortową wykładam papierem do pieczenia dno i boki . Przekładam ciasto. Piekę w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu biszkopt kroje na trzy blaty.Każdy blat nasączam sokiem z pomarańczy (Dzięki temu będzie dwa w jednym).

Ubijam śmietanę na sztywno z cukrem  i dodaje po łyżce mascarpone, delikatnie mieszam. Masę dziele na połowę. Do jednej masy dodaje kakao i delikatnie mieszam aby zabarwić. Nie będzie to, aż takie ciemne ale kolorem będzie się różnic i delikatnie smakiem też.Blaty tortu przekładamy ciemniejsza masą.Boki i góra będzie z jasnej masy, a dekoracja z ciemnej wiec zostawcie sobie troszkę do dekoracji.Tort trafia do lodówki stoi w niej całą noc. Dzięki ponczowi będzie wilgotny i smaczny :)

 

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 maja 2018
Ciacho z kokosem i krówką

Te ciasto jest przepyszne i nadaję się na Dzień mamy :) Polecam wam zrobić.Pyszności i jeszcze raz pyszności.

 

Biszkopt:

jaja 5 szt

mąka tortowa 7 łyżek

cukier 2 łyżki

kakao 2 łyżki

Masa 1

wiórka kokosowe 200 g

mleko 500 ml

cukier 2 łyżki

budyń śmietankowy 1 szt (40 g)

margaryna 125 g

Masa 2

krówka, kajmak mała puszka ( smak jaki chcecie)

margaryna 3 łyżki

orzechy jakie lubicie 300 g

odrobinka soli

Wykonanie:

Ubijamy jaja na puch z cukrem. Mąkę i kakao przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Tortownice 24 cm wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przekładamy ciacho biszkoptowe. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek aby powstały dwa krążki. Tortownice wykładamy folią spożywczą i wkładamy jeden krążek biszkoptu, nasączamy go sokiem z pomarańcza .

Do garnka wlewamy szklankę mleka,wsypujemy cukier i dodajemy kokos.Gotujemy na małym ogniu ( kokos nam tak jakby nabrzmiewa , tak ma być). Teraz dodajemy margarynę. Kiedy margaryna nam się rozpuści dodajemy resztę mleka z rozmieszanym budyniem. Mieszamy do momentu kiedy składniki nam się połączą. Jeszcze ciepłe przekładamy na nasączony biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.

Krówkę przekładamy do garnka i dodajemy margarynę .Rozpuszczamy do połączenia. Jeszcze gorące wylewamy na biszkopt,trochę wsiąknie, tak ma być.Orzechy podpiekamy na suchej patelni z odrobinką soli i przekładamy na gorącą krówkę . Dociskamy porządnie i wkładamy na noc do lodówki. Ciacho śmiało może stać nawet 4 dni i nic mu nie będzie dolegać, zachowuje świeżość i jest bardzo smaczne.

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

15:23, rozowakuchnia
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 30 kwietnia 2018
Pieczeń rzymska z pieczarkami i jajem :)

Zastanawiałam się co też zrobić z tego kawałka mięsa które kupiłam. Dosyć miałam już pieczonych mięs. Wpadłam na pomysł by zrobić coś innego. Zmieliłam mięsko i tak powstała pieczeń rzymska.

Składniki:

łopatka 800 g

pieczarki 200 g

czosnek 4 ząbki

suszone pomidory 4 sztuki

jajko

sól i pieprz do smaku

bułka tarta 3 łyżki

woda zimna 100 ml

Dodatkowo:

jajka 3 szt

Wykonanie:

Łopatkę myjemy i mielimy na średnich oczkach. Dodajemy starte pieczarki jajo,bułkę tartą ,czosnek zmielony, pomidorki pokrojone drobniutko,sól i pieprz. Zalewamy wodą i wyrabiamy farsz. Farsz przekładamy na folie aluminiową i robimy kwadracik.Ugotowane jaja obieramy ze skorupek i kładziemy na środku przygotowanego farszu. Zwijamy w rulonik i zawijamy w folie i przekładamy do keks-ówki. Pieczemy jakąś godzinkę w 200 stopniach.Odwijamy folię i dopiekamy z 10 minut by się przyrumieniło nam.Kroimy w plastry grubsze i możemy mieć przekąskę na kolację. 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
piątek, 27 kwietnia 2018
Poziomkowy rarytas

Uwielbiam zapach poziomek, jest po prostu cudowny. Ta delikatna woń, zarazem słodka i zniewalająca :) Dziś mam dla was ciasto z poziomkami,myślę ze zachęcę waz do zrobienia,

Składniki na biszkopt:

4 jaja m

6 łyżek mąki tortowej

2 łyżki cukru

Dodatkowo:

600 ml śmietany 30% 

2 łyżki cukru

galaretka wiśniowa 3 szt na 1 litr wody

1 litrowy słoik poziomek

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do ostudzenia i zgęstnienia.Ubijamy jaja na puch z cukrem, dodajemy przesianą mąkę( przesiewam nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam w tym samym czasie). Blaszkę prostokątną smaruje tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia.Przekładam masę biszkoptową. Piekę 25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu wyjmuje biszkopt z blaszki i ściągam papier do pieczenia.wkładam folie aluminiowa do blaszki i na to biszkopt.Ubijam śmietanę z cukrem, przekładam na biszkopt na to zmrożone poziomki i zalewam tężejącą galaretką. Wkładam ciasto do lodówki najlepiej na noc robić wtedy  będzie idealne już od samego rana :)

Image and video hosting by TinyPicV

12:41, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 25 kwietnia 2018
Koktajl z kiwi ,ananasa,pomarańcza

Przepyszny aromatyczny koktajl z owoców.Jak wiadomo kiwi ma dużo witaminy C wiec polecam go wam w szczególności. Z rana na śniadanie, rewelacja.

Składniki:

kiwi 4 szt

ananas puszka i sok z puszki

pomarańcza 2 szt

Wykonanie:

Kiwi obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do blendera. Pomarańcza obieramy ze skórki i błonek.Kroimy w ćwiartki. Ananasa otwieramy i przekładamy do blendera, a sok wzbogaci nam smak. Wszystko blender ujemy,przelewamy w szklaneczki i do lodówki do schłodzenia na jakieś pół godzinki.

Image and video hosting by TinyPic

wtorek, 24 kwietnia 2018
Sałatka letnia z pysznych sezonowych warzywek

No to zapraszam was na pyszną sałatkę. Jadłam ją na kolację i bardzo mi smakowała. Rodzina podziela moje zdanie.Jajeczka to tylko dodatek ale jaki smaczny.

Składniki:

sałata lodowa 1 szt

ogórek zielony 1 szt

rzodkiewka pęczek

szczypiorek pęczek

pomidor sparzony 2 szt

Winegret:

sok z jednej cytryny

woda 4 łyżki

olej 1 łyżka

sól

pieprz mielony

papryka czerwona mielona do smaku

jajka 6 szt

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w łódeczki. Sałatę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i rwiemy palcami na mniejsze kawałki. Ogórka myjemy i kroimy razem ze skórką dosyć cienko w półksiężyce. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w słupki pomidora sparzamy i kroimy w kosteczkę. Szczypiorek umyty kroimy drobno. Polewamy składniki naszym sosem winegret i kładziemy jaja . Podajemy od razu:)

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

piątek, 20 kwietnia 2018
Koktajl z mrożonych malin i listki mięty

Dziś znowu gorąco, a wiec i następny przepyszny koktajl, tym razem z mrożonych malin,jagód i listki mięty obowiązkowo.Polecam, pamiętajcie ze szklanka koktajlu bez cukru to tylko 100 kalorii.

Składniki:

maliny mrożone 500 g

jagody mrożone 200 g

 jogurt naturalny 300 g

listki mięty 10 szt

Wykonanie:

Maliny mrożone i jagody wsypujemy do blendera, dodajemy jogurt naturalny ( koktajl będzie gęstszy) i listki mięty. Blender ujemy. Gdy nie mamy malin mrożonych do gotowego koktajlu można dodać gałkę lodów malinowych lub śmietankowych.Aby koktajl dłużej zachował zimna temperaturę należy go podawać w schłodzonych szklankach.

 

Image and video hosting by TinyPic

czwartek, 19 kwietnia 2018
Koktajl z kiwi i banana

Dziś piękna pogoda , chce się czegoś innego, coś co ruszy nasze ciałka do mobilizacji. Ten koktajl was ożywi :)

Składniki:

kiwi 10 szt

banany 4 szt

Woda zmrożona 300ml

sok z cytryny

Wykonanie:

Kiwi obieramy,myjemy ,kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera kielichowego. Banany obieramy,kroimy i dodajemy do kiwi. Wyciskamy sok z cytryny dodajemy do owoców i wlewamy zmrożoną wodę. Miksujemy do połączenia składników. Wlewamy do szklaneczek i podajemy. Pycha, czyste orzeźwienie.

Image and video hosting by TinyPic

09:54, rozowakuchnia
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 16 kwietnia 2018
Przepyszny kurczak w marynacie musztardowo keczupowej- test patelni

Kochani chce wam dziś pokazać patelnie które zamierzam używać na co dzień na mojej gazowej kuchni która pokryta jest płytą ceramiczną. Bardzo mi się podoba pomysł, że Patelnie Dea z powłoką nieprzywierającą     są wyposażone w antypoślizgowe uchwyty. Często moje patelnie były zbyt gorące i puszczałam je sycząc z bólu .Tutaj zaś mogę się pochwalić tym , że nie parzą w dłonie, dla mnie to duży plus i wygoda.

Image and video hosting by TinyPic

 

Mimo , że są wykonane z aluminium nadają się. Każda patelnia posiada powłokę nieprzywierającą oraz antypoślizgowy uchwyt.Nadają się do użytkowania na kuchenkach gazowych, ceramicznych, elektrycznych i halogenowych. Można myć w zmywarce z czego chętnie korzystam. Większa patelnia ma 28 cm, a mniejsza 24 cm. Taki zestaw można śmiało zapakować na prezent co też w sklepie Tarka i miarka wysyłkowym wam zrobią bez problemu, wystarczy zaznaczyć opcję, zapakuj na prezent.

 

Nie mogłam się również oprzeć tym morskim kubeczkom co wcale nie oznacza , że nie podobały mi się inne kolory.  Maja naprawdę fajny wybór i wcale niedrogo.Zajrzyjcie i się przekonajcie sami. Ja jestem zadowolona z wyboru. Wszak porcelanowe kubeczki wrzucimy do zmywarki i się umyją a co lepsze maja pojemności 300 ml więc i zmieści nam się kawa,herbata czy aromatyczne kakao.

 

 

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Żeby nie było , że tylko pisze sobie by pisać,pokaże wam jakie smakołyki przygotowałam na tej ślicznej i funkcjonalne patelni . Kurczak w marynacie musztardowo keczupowej  podanej na pysznej sałatce wiosennej.

Przepis:

Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,przekładamy do miski. Musztardę stołową 3 łyżki i keczup 3 łyżki mieszamy ze sobą i obtaczamy kurczaka. Zostawiamy przykrytego folia spożywczą na dwie godzinki ( do lodówki). Obsmażamy kurczaka na patelni i dusimy. Na końcu dosmażamy. Podajemy na wiosennej sałatce z sosem winegret.

 

Image and video hosting by TinyPic

Pyszne filety z ryby smażone na oleju z odrobiną soku z cytryny i soli.

Image and video hosting by TinyPic

Zachęcam do zakupu, patelnie se sprawdziły, większa do mięsa mniejsza do jajecznicy na masełku ze szczypiorkiem, pychaa

piątek, 06 kwietnia 2018
Puszysta pyszna babka na oleju

Dziś prosta,smaczna i szybka babeczka na oleju.Polecam każdemu bo tu nie ma nic trudnego :) Odrobina soku z cytryny i skórki doda przyjemnego posmaku.

Składniki:


  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 ml oleju

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 cukier waniliowy

  • 4 jajka L

  • sok z jednej cytryny

  • skórka otarta z 1 cytryny

Polewa:

  • czekolada ciemna  1 szt
  • mleko 3 łyżki
  • dmuchane czekoladowe kuleczki

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch ( masa podwaja objętość ). Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem i delikatnie mieszamy.Na końcu sok z cytryny i skórka cytrynowa. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy kuleczkami czekoladowymi( dmuchane czekoladowe kuleczki białe i ciemne).

Image and video hosting by TinyPic

14:37, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 74
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel