niedziela, 21 grudnia 2014
Żeberka w miodowo - musztardowej marynacie

W   pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia będą pyszne żeberka w marynacie miodowo musztardowej. Robiłam je już i wiem jakie są przepyszne . Połączenie miodu i musztardy ma swoje zalety . Mięso smakuje wybornie .

Składniki:

żeberka  mięsne 2 kg

Marynata

- 5 łyżek miodu
- 5 łyżek   musztardy bawarskiej  Develey
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu białego

Przygotowanie:
Żeberka myjemy,kroimy  na mniejsze kawałki, osuszamy i solimy.
 W międzyczasie przygotowujemy marynatę.
Miód, musztardę, sok z cytryny, olej i sól dokładnie mieszamy w miseczce.

 Nacieramy żeberka i wkładamy do rękawa. Teraz do naczynia żaroodpornego .

Pieczemy 80 minut w 200 stopniach.

Podajemy z ziemniakami z wody lub z pieczywem .

 Beztytuu2

 

IMG_29571

 

 

IMG_2960

 

 

 

 

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 20 grudnia 2014
Serniczek podany z herbatą

Kochani dzisiaj piłam przepyszną herbatkę  o smaku malinowym. Jadłam do tego pyszne ciasto.

Jeśli chcecie naprawdę smacznej herbatki wystarczy wejść na Biofix    Znajdziecie smaki jakie tylko chcecie.

Powiem wam troszkę o tej herbatce.

W opakowaniu znajduje się 25 x 2 g . Herbata przyjemny smak i delikatny aromat , piłam ją z przyjemnością . Jest doskonała na przeziębienia. " Zawarte w malinach substancje wykazują działanie przeciwgorączkowe i oczyszczające. ".

" Poprzez picie jej dostarczamy potrzebne nam substancje, dzięki czemu wspomagamy naturalną odporność naszego organizmu.

Sposób parzenia: Jedną saszetkę herbaty zalać wrzątkiem. Zaparzać ok. 3-5 minut. "
Od tej pory zawsze będzie gościć w mojej kuchni .
 
 IMG_29491
 

 

 IMG_2950

piątek, 19 grudnia 2014
Konkurs świąteczny z Kupcem

Konkurs świąteczny z firmą Kupiec

 
 KOCHANI ŚWIĘTA TUŻ TUŻ DLATEGO MAM KONKURS DLA WAS  . Sponsorem nagród jest firma Kupiec.



                                                       
Regulamin konkursu:

1. Konkurs  świąteczny od 20 grudnia do 28 grudnia

2. Opisz jakie danie - deser   wykonasz na święta z produktem Kupca i uzasadnij dlaczego POD TYM POSTEM 

3. Nagrodzone  ZOSTANĄ 3 OSOBY

4. Wyniki w ciągu 6 dni od zakończenia konkursu ogłoszę. 

1 MIEJSCE 15 PRODUKTÓW + KSIĄŻKA KUCHARSKA

2 MIEJSCE 14 PRODUKTÓW + KSIĄŻKA KUCHARSKA

3 MIEJSCE 13 PRODUKTÓW + KSIĄŻKA KUCHARSKA


Serdecznie zapraszam :)


Tagi: Kupiec
13:17, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (4) »
Pyszna sałatka Wigilijna

Na dzisiaj przygotowałam pyszną sałatkę którą  zrobię na Wigilię . Dzięki uprzejmości  IndexFood.pl   mogłam przygotować

Pyszną sałatką z tuńczykiem i pomidorami suszonymi w słońcu w oleju słonecznikowym firmy Ponti 

 

Składniki:

ryż  basmati 1 woreczek ( 100 g)

tuńczyk w oleju  200 g

8 jaj

pomidory suszone w słońcu Ponti     10 szt.

ogórek konserwowy 6 szt

kukurydza konserwowa  100 gram

Dodatkowo:

sól i pieprz biały do smaku

Wykonanie:

Ryż gotujemy i studzimy.

Jajka gotujemy studzimy i kroimy w drobna kostkę.

Ogórki kroimy w drobna kostkę

Pomidory suszone kroimy w drobna kostkę  do środka do sałatki oraz parę sztuk do przystrojenia.

Do miski wkładamy ryż , dodajemy jajo w kostkę pokrojone , pomidory suszone .kukurydzę  , ogórka i tuńczyka.

Całość mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem.

Sałatkę wkładamy w kubeczki a potem wyjmujemy na talerz i przystrajamy pokrojonymi pomidorkami suszonymi.

 

IMG_1812

 

 

IMG_1839

 

 

IMG_1816

 

IMG_1831

 

 

IMG_1825

 

 

Wigilia 2014

czwartek, 18 grudnia 2014
Sernik z kaszą manną i galaretką z wiśniami

Sernik specjalnie zrobiony dla córki . Córka ma Wigilie klasową uważam , że sernik będzie idealnie pasował .

 


Sernik z kaszą manną Kupiec
Składniki :
Cukier 200 gram
Cukier waniliowy 16 g
Jajka 6 szt
Kasza manna 2 łyżki Kupiec ( na 1 kg sera daje się tylko 2 łyżki pamiętajcie)
Masło 300 g
twaróg wiaderko 1 kg

Dodatkowo :
wiśnie wypestkowane   mrożone 500 gram Iglotex 
cukier 150 gram do wiśni
agar w proszku ( Najlepiej moczyć go w kieliszku wody aż się rozpuści a potem dodać do gotującej potrawy - 5 minut wystarczy )
UWAGA! Agar-Agar stosuje się w proporcji: na 1 litr wody 10 g produktu, czyli połowę tego, czego wymaga żelatyna klasyczna.
Wykonanie
Masło zmiksowałam cukrem i cukrem waniliowym , dodałam twaróg z wiaderka.
Miksując, dodawałam żółtka.
Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę i połączyłam z masą serową i dodałam kaszę mannę


Masę przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy 26 cm . Piekłam godzinę w 180 st. Upieczony sernik ostudziłam.

Wiśnie wypestkowane 500 gram ( miałam mrożone ) zagotowujemy w 500 gram wody z cukrem . Dodajemy rozpuszczony agar , mieszamy i wykładamy już taki letni na sernik. Ja włożyłam do lodówki po godzinie mogłam już kroić :)

 

IMG_2908

 

 

IMG_2909

 

 

IMG_2913

 

 

 

IMG_29461

IMG_2944

Wigilia 2014

22:10, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (6) »
Naleśniki - pyszne śniadanie

Moja córka ostatnio przeleżała dzień w łóżku przeziębienie dopadło i była strasznie nieznośna. Oczywiście jako Kochana mamusia zrobiłam jej pyszne śniadanko naleśniki z powidłami  z dodatkiem melisy . Podziałało , tak myślę bo była potem taka grzeczna :)  

 

 

Tym razem zaszalałam . Moje naleśniki są oryginale i wyrafinowane i  mają smak niespotykany.

Mąka pszenna 400 g  typ 500 Młyn Kopytowa

napój owsiany naturalny Alpro   500 ml

melisa Posti 4 saszetki zaparzone w 150 ml wody 

jajo 1 szt

cukier 100 gram

oliwa z oliwek 100 ml 

Dodatkowo  :

powidła śliwkowe  200 g

 

Zmiksowałam  jaja z odrobiną soli i cukrem na puch.

Dodałam przesianą mąkę i nadal miksowałam .

Dodałam napój owsiany i przestudzony napar z melisy .

Dodałam oliwę z oliwek , wymieszałam .

Smażyłam na oliwie z  oliwek  naleśniki.

Smarowałam powidłami , zwijałam i kroiłam w rąby .

 

 

IMG_2859

 

 

IMG_2847

 

IMG_2855

Tagi: Alpro Posti
00:00, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (7) »
środa, 17 grudnia 2014
Makowiec piaskowy

Tradycja tradycją ale jednak lobię tworzyć nowe ciasta .  Dzisiaj makowiec piaskowy  . Bardzo fajne ciasto i szybkie .

mąka pszenna 300 g

maka ziemniaczana 100 g

cukier 200 gram

margaryna 250 g

jaja 4 szt.

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

mak mielony pół szklanki BacKmit 

parę kropel olejku migdałowego.

Lukier:

200 gram cukru pudru

sok z cytryny

dodatkowo:

dmuchane chrupki w mlecznej czekoladzie 2 garście.

Miksujemy jaja z cukrem na puch -masa podwaja objętość robi się jakby nadmuchana piana. 

Rozpuszczamy margarynę i ostudzoną dodajemy do ubitych jaj .

Teraz przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej  .

Na końcu dodajemy mak i miksujemy na najmniejszych obrotach .

Dodajemy parę kropel aromatu migdałowego.

Blaszkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką .

Przekładamy ciasto , pieczemy 50 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy kuleczkami dmuchanymi z czekolady. 

 

IMG_2813

 

 

 

 

IMG_2835

 

 

 

 

IMG_2833

 

 IMG_2817

Wigilia 2014

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (6) »
wtorek, 16 grudnia 2014
Mocno czekoladowy piernik
 
Boże Narodzenie  
 
 
Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości, to czas refleksji i spotkań rodzinnych.  Czasem jest to jedyna okazja w roku aby spotkać się ze swoimi bliskimi . 
Na stole znajdujemy dwanaście podstawowych potraw, których nie powinno zabraknąć oraz inne jakie przygotujemy. Wigilia jest szczególnym dniem w roku, w którym każdy powinien sobie wybaczać i kochać się nawzajem.
Moim szczególnym faworytem    jest Mocno czekoladowy piernik .
 
 
 tortownica 23 cm
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
200 g  cukru trzcinowego 
2 duże jajka
3 płaskie łyżki kakao
sok i starta skórka z pomarańczy
200 g masła
2 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
orzechy włoskie 150  gram
 
 
 
 Do garnka włożyłam masło , roztopiłam je z cukrem trzcinowym .
Czekoladę włożyłam do roztopionego masła palcami połamałam na drobniejsze kawałki dosypałam kakao .
Masę przestudziłam .
Do  misy wsypałam mąkę , dodałam cynamon i gałkę muszkatową .
Ubiłam jaja.
Teraz do maki wlewam ostudzona masę i dodaje ubite jaja.
Ścieram skórkę z pomarańcza i dodaje do piernika razem z sokiem z pomarańcza , mieszam.
Na koniec dodaję śmietanę  i miksuje do połączenia składników .
Formę wysmarowałam margaryna i obsypałam mąką.
Przełożyłam masę , piekłam  w 180 C ok. 50 minut.
Wierzch przestudzonego ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą  z orzechami włoskimi.
 
IMG_26001
 
 
 
IMG_2607
 
 
 
IMG_2608
 
 
 
 
IMG_26131
 
 
 
 
 
 
 
 
IMG_2619

Wigilia 2014

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (18) »
poniedziałek, 15 grudnia 2014
Praliny Orzechowo kakaowe

Lubie takie male smakołyki robić , są podzielne i w dodatku bardzo smaczne . Na dzisiaj przygotowałam praliny z orzechami.

orzechy laskowe bardzo smaczne 

  • 250 g miękkiego masła
  • 300 g herbatników petit Beurre 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao       
  • aromat rumowy
  • orzechy laskowe   łuskane 200 gram orzechy wkładamy w ściereczkę i tłuczkiem uderzamy aby nam się rozkruszyły )
  • posypka czekoladowa do obtoczenia pralin.

 

Zmieliłam petitki ( do blendera wrzuciłam i chwila moment były zmielone).

Przełożyłam do miski zblenderowane petitki ,pokroiłam masło w kostkę i dodałam.

Zmieliłam cukier puder i dodałam do składników.

Orzechy laskowe zawinęłam w ściereczkę roztłukłam i dodałam do składników.

Parę kropel aromatu rumowego i kakao oraz śmietana.

Wyrobiłam składniki i robiłam kuleczki .

Obtaczałam je w posypce czekoladowej.

Wstawiłam na parę godzin do lodówki :)

 

IMG_1776

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1774

 

09:00, rozowakuchnia , Praliny
Link Komentarze (8) »
niedziela, 14 grudnia 2014
Lussekatter (Oczy św. Łucji)

Postanowiłam i tym razem upiec z dziewczynami coś pysznego czyli wypiekanie na śniadanie . Wypadło na bułeczki czyli Lussekatter (Oczy św. Łucji) . Musze przyznać , że wyszły przepyszne kolor jak i smak znakomity.

Przepis pochodzi  stąd 

Polecam produkty Bakalland

"

Rodzynki sułtańskie wykorzystywane są do wypieków, dań wytrawnych, bądź spożywane na surowo.Rodzynki to bogactwo miedzi oraz potasu. Stanowią również znaczące źródło fosforu, żelaza oraz witaminy B6. "

 

 

Lussekatter (Oczy św. Łucji)
Składniki:
300 ml mleka
200 g masła
50 g drożdży
2 jajka
pół łyżeczki soli
150 g cukru
2 g szafranu lub kurkumy
750 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
rodzynki ( sułtańskie 
Bakalland  po 2 sztuki w każde " oczko " )

Do misy wsypujemy mąkę .

W szklance mleka ciepłego rozrabiamy drożdże z łyżką cukru

Wlewamy drożdże rozpuszczone do dołka w mące ( do misy)

. Delikatnie mieszamy by powstała zawiesina , zostawiamy na 15 minut.

Rozpuszczamy margarynie i dodajemy do niej resztce mleka.

Wbijamy jaja do maki , wlewamy margarynę z mlekiem i dodajemy cukier.

Posypujemy kurkumą .

Wyrabiamy ciasto tak aby odchodziło od rąk

Zostawiamy do wyrośnięcia , moje rosło 1.1/2 godziny.

Ciasto podzieliłam na małe części, które rękoma formowałam w wałeczki tak około 20  cm . Zwijałam jak ślimaczka do polowy oraz drugą cześć też do połowy wyszły fajne kształty.

W zawinięte ślimaczki powkładałam po dwa rodzynki . Zostawiłam do wyrośnięcia  na 15 minut  a potem posmarowałam rozbełtanym jajem

Piekłam 20 minut w 170 stopniach wyszły cudne i bardzo smaczne . Polecam  każdemu .

 

Piekły ze mną :

Agata - Happy kitchen
Łucja -Fabryka kulinarnych inspiracji
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Wiosenka - Eksplozja smaku
Kinga - Małe kulinaria
Aguś - Agusiowe gotowanie
Kamila - Ogrody Babilonu 
Marzena - Zacisze kuchenne  
 Iza - Smaczna Pyza 

Magdalena-

 

IMG_2766

 

 

IMG_2775

 

IMG_2760f

wtorek, 09 grudnia 2014
Torcik Makowy na Boże Narodzenie

Postanowiłam w tym roku trochę inne smakołyki zrobić . Zamiast tradycyjnego makowca- Tort Makowy

Ciasto:
4 jajka
szczypta soli
4 łyżki wody
100 g cukru
180 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 
30 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
800 g masy makowej
Masa:
śmietana 30% 1 litr
cukier 4 łyżki
żelatyna na litr śmietany
Czekolada starta na wiórka 100 gram


Ubiłam jaja ze szczyptą soli i dodałam cukier dalej ubijając .
Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia , dodałam do zmiksowanych jaj z cukrem . 
Dodałam wodę i  kakao , nadal miksowałam na najmniejszych obrotach .
Na samym końcu dodałam masę bakaliową  makową gotową .
Wymieszałam składniki .
Formę tortową wysmarowałam margaryną i obsypałam mąką.
Przełożyłam ciasto makowe.
Piekłam 60 minut w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto przekroiłam na 3 blaty.

Masa:
Ubiłam śmietanę z cukrem.
żelatynę zalałam 50 ml wodą zimną i wstawiłam do mikrofali na 30 sekund .
Żelatyna się rozpuściła, poczekałam aż ostygnie i dodałam do niej ubitą śmietanę , tak z 6 łyżek.
Wymieszałam i dopiero dodałam do pozostałe śmietany .
Znowu wymieszałam i zaczęłam przekładać krążki ciasta śmietaną ,oraz na końcu cały tort pokryłam śmietaną i posypałam go wiórkami z czekolady.
Do lodówki na 2 godzinki i można już jeść .






IMG_2510



IMG_2511


IMG_25121

Tagi: makowiec
00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (12) »
niedziela, 07 grudnia 2014
Ciastka na choinkę

Dzisiaj wielki dzień bo czas zabawy w pieczenie ciasteczek na choinkę .   W zabawie biorą udział mam i córka czyli ja i Paulinka . Genialnie uwielbiam pieczenie wspólne . Jest tyle radości śmiechu i bałaganu :P  Ciasteczka na choinkę 
Piekłam  z przyjemnością 

Składniki:

- 4 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatki:
- 5 łyżek  kakao
- 1 łyżeczka cynamonu Owocowy Raj 
- chrupki w czekoladzie 50 gram


Lukier:
cukier puder 1.1/2 szklanka
sok z cytryny 

Ciasteczka na choinkę - sposób przygotowania:

Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia  i odrobina soli i wsypałam do misy.
Margarynę posiekałam i dodałam do mąki 
Dodałam cukier i cukier waniliowy .
Dodałam jaja i żółtko i śmietanę.
Na końcu dodałam cynamon i kakao .
Zagniotłam ciasto i podzieliłam je na części , zawinęłam w folie spożywczą i do lodówki wstawiłam na 2 godziny .
Po 2 godzinach rozwałkowałam ciasto i wycinałam choinki , słomka można robić dziurki jeśli chcemy je powiesić 
 Piekłam  przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, ostudziłam i polałam lukrem , przyozdobiłam chrupkami w czekoladzie .


Lukier:
 Mielimy cukier na cukier puder.
Wsypujemy do miseczki .
Cytrynę wałkujemy aby była miękka i przecinamy na połowę .
Wyciskamy sok do miseczki i mieszamy  , powstaje lukier cytrynowy .



IMG_2548

IMG_2553


IMG_2555

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (11) »
sobota, 06 grudnia 2014
Crusty Hard Rolls

Przepyszne bułeczki  , idealne na śniadanie ,miękkie  po prostu wyborne  . Wzięłam udział w akcji
Tym razem bułki pieczemy wszystkie .
Składniki
mąka pszenna, 390 gram
drożdże suche, 6 gram ( dałam 12 gram świeżych)
letnia woda, 250 ml ( dałam mleko sojowe Alpro napój owsiany  )
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki ( nie dałam cukru_
Dodatkowo:
jajko + 1 łyżka mleka do smarowania
mak
Bułki robi się szybko i nie ma w nich nic trudnego .
 
Wykonanie:
Rozkładam ceratkę i wsypuje mąkę robię w niej  dołek.
Drożdże rozrabiam w ciepłym mleku , dodaje 3  łyżeczki maki i mieszam .
Przelewam rozczyn do maki czyli do dołka w mace i zostawiam do wyrośnięcia rozczynu.
Zagniatam ciasto po 15 minuta.
Zostawiam na godzinę by wyrosło.
Dziele ciasto na 8 części , wałkuje jakby wałeczki .
Smaruje rozbełtanym jajem i posypuje makiem , nożem przecinam w poprzek bułeczkę tak aby piekąc się pokazał się jasny środek bułki.
Piekłam w 180 stopniach 20 minut

IMG_2556
IMG_25591

IMG_2574

00:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (15) »
piątek, 05 grudnia 2014
Pizza na średnim cieście
No pomimo diety czasem pozwalam sobie na smakołyki czyli fast food . Pizza jest fast food jakich mało ale jaka smaczna 
Moja pizza dzisiaj jest na średnim cieście bardzo smaczna.
3 szklanki mąki pszennej typ 650 Młyn Kopytowa
woda 150 ml ciepła
szczypta soli.
Dodatkowo :
pieczarki 10 szt
szynka 30 deko
przyprawa do pizzy Owocowy Raj 

dla 4 osób 
W
ykonaie :
Do miski wsypałam mąkę i zrobiłam dołek posypałam szczypta soli .
Do szklanki wlałam ciepłą wodę , lecz nie za-gorącą  , dodajemy pokruszone drożdże.
Mieszamy do rozpuszczenia drożdży , i dodajemy 3 łyżeczki mąki mieszamy do powstania zawiesiny.
Zostawimy do wyrośnięcia drożdży 10-15 minut.
Po 15 minutach rozczyn dodajemy do mąki i zagniatamy ( jak za gęste dodajemy ciepłej wody)
Zagniecione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
Po wyrośnięciu zagniatamy i wałkujemy , ciasto kładziemy na papier do pieczenia wałkujemy
Polewamy keczupem i posypujemy przyprawa do pizzy.
Pieczarki kroimy w plasterki i szynkę drobno.
Posypujemy na przemian szynka i pieczarkami.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach i teraz kładziemy dopiero ser.
Trzymamy do rozpuszczenia sera i polewamy keczupem,  pycha.



IMG_2582



IMG_25882

IMG_25901
00:00, rozowakuchnia , Pizza
Link Komentarze (8) »
środa, 03 grudnia 2014
Piernikowa chatka
Zbliża się Boże Narodzenie,  czas na pierniki i chatki piernikowe . Dzisiaj powstała chatka . Robiłam pierwszy raz ale za to jaka radość. .
Dekorowałam z córką,  była taka radosna , a ja razem z nią :)
Widać , że zbliżają się święta .
Składniki :
mąka pszenna 60 g. typ 650 Młyn Kopytowa
250 gram masła
200 gram cukru ciemnego muscovado 
7 łyżek płynnego miodu
soda 1.1/2 łyżeczki 
opakowanie przyprawy do piernika
Lukier:
białko
szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
polewa i dekoracja biała Helio
polewa i  dekoracja    mleczna  Helio
kuleczki dekoracyjne złote 

Do garnka wkładamy masło , cukier i miód.
Mieszamy do rozpuszczenia składników.
Na stół wsypujemy mąkę przesianą z sodą.
Posypujemy przyprawą piernikową.
Wlewamy ostudzone składniki do mąki i zagniatamy ciasto.
Ciasto jest kruche więc zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze porcje i wkładamy do formy na piernikową chatkę .
Dociskamy ciasto rękoma.
Pieczemy koło 10 minut w 180 stopniach zostawiamy w formie na 20 minut , w tym czasie ostygnie i stwardnieje piernik.
Części piernikowej chatki sklejamy lukrem z białka i cukru pudru.
Dekorujemy polewą biała i mleczną dekoracyjną, oraz kuleczkami złotymi .
Przepiękna chatka wychodzi i Pasuje idealnie na Boże Narodzenie .

IMG_2422


IMG_2420


IMG_2416

Prezenty na Mikołajki Korzenne przysmaki

Tagi: helio
00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (14) »
wtorek, 02 grudnia 2014
Gemelli skrętka jako danie główne z mięskiem
Moja rodzina lubi makarony i to nie takie zwykłe jajeczne czy muszelki . Makaron orkiszowy to dopiero jest makaron który ma swoje zalety .
Wiecie że w 100 gramach makaronu orkiszowego  mamy:

  • wysoką odporność
  • doskonałą ochronę
  • bogactwo składników odżywczych (wysoko-gatunkowość
Orkisz  jest  dla wszystkich:
  • ludzi zdrowych dla utrzymania równowagi organizmu
  • ludzi chorych dla wzmocnienia leczenia poprzez wzrost odporności oraz regulacji organizmu
  • rekonwalescentów dla wzmocnienia, odtrucia i dodania sił witalnych
  • dzieci dla prawidłowego rozwoju i zabezpieczenia w składniki odżywcze
No to dzisiaj główny składnik to makaron :
1,5 kg wieprzowiny (karkówka)
sól i pieprz
1 łyżka oliwy
3 – 4 łyżki świeżego, posiekanego rozmarynu
cynamon 1/2 łyżeczki
gałka muszkatowa 1/2 łyżeczki
goździki 4 szt
75 ml miodu płynnego
woda do podlewania i duszenia mięsa 

Mięso myjemy i kroimy w kostkę
Mięso nacieramy oliwą
przyprawy mieszamy w miseczce ( sól ,pieprz, cynamon, gałka muszkatowa )
Nacieramy mięso przyprawami  wysmarowane oliwą
i smażymy na patelni podlewając miodem i wodą w trakcie dodajemy goździki.
Kiedy mięso się poddusi podsmażamy dalej dolewając wody , powstaje nam sos bardzo smaczny z odrobiną słodyczy.
Gotujemy makaron koło 10 minut
Odcedzamy i delikatnie skrapiamy oliwą wtedy nam się nie zlepi.
Na środku talerza kładziemy pokrojonego korniszona w plastry na to mięsko i na około makaron.
Wychodzi pyszne danie .


IMG_2190

 

IMG_2191

 

IMG_2198

 

IMG_2200

 

 IMG_2218

 

IMG_2220

 

 

 

 

IMG_2222

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 01 grudnia 2014
Keks 2014
Muszę powiedzieć , ze keks wyszedł przepyszny . Zbliżające się święta Bożego Narodzenia będą pełne zapachów i kolorów . 
Przy okazji  pieczemy razem Keks  z dziewczętami :) 
http://jejkuchnia.blogspot.com/2014/12/keks.html

Składniki:

Sposób wykonania:


  • Orzechy laskowe wkładamy do woreczka i tłuczemy na mniejsze kawałki 
  • Do misy wkładamy 4 jaja i cukier miksujemy to na gładka masę.
  • Przesiewamy mąką z proszkiem do pieczenia i dodajemy na przemian z rozpuszczoną margaryną , miksując na najmniejszych obrotach miksera.
  • Dodajemy parę kropel aromatu pomarańczowego.
  • Skórkę cytrynową , miks keksowy i orzechy wkładamy razem do miseczki i obsypujemy mąką.
  • Wkładamy do zmiksowanej masy bakalie w mace i mieszamy łyżką.
  • Formę do keksu smarujemy margaryna i obsypujemy mąką .
  • Przekładamy masę keksową i pieczemy 60 minut w 170 stopniach.
  • Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem .

Keks wyszedł smaczny i delikatny 








IMG_2439



IMG_2446





IMG_2443




IMG_2441

Tagi: helio
00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (16) »
niedziela, 30 listopada 2014
Drób z musztardą

Moja córka od jakiegoś czasu uwielbia pierś z kurczaka w musztardzie . Oczywiście jest w panierce :) Dzisiaj podałam piersi  z kluchami szarymi polanymi sosem . Pyszności .

Składniki:
pierś z kurczaka 2 połówki 
sól prowansalska do smaku
pieprz biały do smaku
 musztarda kielecka  pół łyżeczki na plaster piersi ( z dwóch połówek wychodzi mi 6 mniejszych ) 
Panierka:
jajko 2 szt.
bułka tarta z 200 gram

Kopytka:
1 kg ziemniaków ugotowanych
mąka pszenna tym 650 Młyn Kopytowa  ( daje 1-2 szklanki , trzeba patrzeć jak jest geste )
jajko 1 szt
sól prowansalska pół łyżeczki
pieprz biały  pół łyżeczki

Mielimy ziemniaki ugotowane i ostudzone ( Ja zawsze mam z poprzedniego dnia są takie najlepsze do kopytek )
Dodajemy jajo pieprz i sól .
Mieszamy ziemniaki dodając mąkę .
Rękoma wałkujemy wałeczki , lekko spłaszczamy i kroimy w poprzek .
Gotujemy do czasu aż wypłyną na powierzchnię  .

Piersi myjemy i kroimy " w plastry " doprawiamy solą i pieprzem , smarujemy musztardą .
Maczamy pierś w jaju potem bułce tartej i smażymy na oliwie.

 

 

IMG_2180

 

 

 IMG_2173

 

IMG_2176

Tagi: kielecki
00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (8) »
sobota, 29 listopada 2014
Rogaliki Fit&Slim
Dzisiaj  będą rogaliki z dodatkiem herbaty Fit&Slim. Trochę inne ale również bardzo smaczne .
  Składniki :
  • Ciasto:
  • 600 g. mąki pszennej typ 650
  • 40 g świeżych  drożdży
  • 200 ml mleka
  • 150 ml herbaty zaparzonej Fit&Slim Mate TEEKANNE  
  • 130 g cukru
  • 2 jaja
  • 150 g margaryny
Dodatkowo:
1 kg jabłek
pół szklanki cukru
oraz jajo do posmarowania rogali 

Wykonanie:

Jabłuszka obieramy i ścieramy na tarce .
Odciskamy sok i wkładamy do garnka.
Przesmażamy z cukrem i odrobiną cynamonu.
Zostawiamy do ostudzenia. 
Do miski wsypujemy mąkę , robimy dołek.
W szklance mleka rozrabiamy drożdże z łyżka cukru i wlewamy do dołka w mące.
Delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina i zostawiamy na 20 minut.
Po 20 mirunach dodajemy letnią herbatę  oraz cukier .
Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Wałkujemy ciasto  na " koło"i kroimy je na 8 kawałków .
Nakładamy łyżeczka jabłuszka i zawijamy rogaliki.
Smarujemy rozbełtanym jajem .
Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach .


IMG_2340



IMG_23361
piątek, 28 listopada 2014
Pierniczki korzenne

Tym razem pierniczki zrobiłam które można jeść zaraz po upieczeniu . Z każdym kolejnym dniem będą kruchsze . Jest to przepis dla tych co nie lubią czekać .

200 g. margaryny miękkiej

200 g. cukru

2 jaja

1/2 szklanki miodu

1 6 g. cukru waniliowego

700 g. mąki pszennej tym 650 Młyn Kopytowa

starta skórka z cytryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

paczuszka przyprawy do pierników

1 łyżeczka mielonego imbiru
Lukier:
1 szklanka cukru pudru 
1 białko ( gdyby było za rzadkie dodajemy cukier puder na oko )
Dodatkowo:
polewa i dekoracja biała Helio

Margarynę ucieramy z cukrem na krem maślany. 

 Dodajemy jajka, miód, cukier waniliowy  i skórkę  startą z cytryny.  Dodajemy Mąkę zmieszaną  z przyprawami i z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy przyprawę do pierniczków do masy maślanej i mieszamy dokładnie. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na  dwie godziny  , wtedy stwardnieje i będzie takie jakie ma być .  Po dwóch  godzinach nadaję się do wałkowania i wycinania pierników. Ciasto wałkujemy na 4 mm i wycinamy bałwanki .  Piekę od 8 do 15 minut w 180 stopniach ( musicie sprawdzać każdy piec inaczej się nagrzewa )

 Wyszło mi 50 szt.

 Ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem i białą polewą dekoracyjną Helio 

IMG_2401



IMG_2393

IMG_2385

 

 

 

 

IMG_2380

 

 

 

 

 

 

IMG_2382

IMG_1991IMG_1993

Korzenne przysmaki

Tagi: pierniczki
00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (17) »
wtorek, 25 listopada 2014
Pierożki z mięsem wołowym

Natchnęło mnie postanowiłam zrobić rosół,  a do niego pierożki z mięsem zlepiane na mój sposób . Normalne jedzonko się mi nudzi wiec szukam czegoż innego .

Ciasto na pierożki ze śmietaną :

  • 4 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 150 g gęstej, kwaśniej śmietany najlepiej 18%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki letniej lub gorącej wody
  • Wykonanie:

Na stół wsypujemy  przesianą mąkę .

Do szklanki wlewny ciepłą wodę  i oliwę z oliwek .

 Do dołka w mace wbijamy jaja, wlewamy wodę z oliwa i solimy .

Dodajemy śmietanę i zagniatamy luźne ciasto.

Zostawiamy je na 10-15 minut aby doszło do siebie.

Wałkujemy wycinały kółeczka i nakładamy farsz mięsny.

Składamy na połowę pierożka zlepiamy brzegi i rożkami do środka zlepiamy . Taki pierożek będzie idealnie pasował do rosołu .

 

Farsz mięsny:

40 deko wołowiny ( miałam rosołowe , odcięłam kość , usmażyłam i zmieliłam). 

sól prowansalska do smaku

pieprz biały do smaku 

 Doprawiłam podczas smażenia mięsko i  do zmielonego wlałam rosół 3/4 szklanki . Farsz idealny 

Podałam z rosołem  pierożki :)

 

IMG_2284

 

 

 

IMG_2258IMG_2280

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (13) »
poniedziałek, 24 listopada 2014
Jabłecznik z dodatkiem śmietany

Macie czasem tak zbliża się 18 z minutami ,a tu wyskakuje jedne czort i mówi zrób ciasto z jabłuszkami proszeeeeeeeeeeeeeeeee Muszę zawieść do pracy bo chłopaki żyć mi nie dają . Nie wiem śmiać się czy płakać mam zrobić dla kolegów ciacho ?????????????

No w końcu dałam się namówić i po 20 z minutami pachniało ciachem w domu.

Składniki:

3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tym 500 Młyn Kopytowa 

4 żółtka

100 g cukru

16 g cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

śmietana 18% 150 g 

margaryna 250 g

Dodatkowo:

jabłka 2 kg

cukier 150 g

cynamon 2 łyżeczki 

cukier puder do obsypania ostudzonego ciasta

Wykonie jabłuszek do ciasta :

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.

Wkładamy do garnka już odciśnięte z soku i przesmażamy z cukrem .

Dodajemy cynamon i mieszamy jabłka zostawiamy do ostudzenia , a w tym czasie zabieram się za zrobienie ciasta .

Na stół wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Robimy dołek i dodajemy pokrojoną margarynę.

Dodajemy żółtka cukier i cukier waniliowy.

Na końcu dodajemy śmietanę.

Zagniatamy ciasto i dzielimy na połowę.

Wałkujemy ciasto i wkładamy na dno formy prostokątnej uprzednio wysmarowanej margaryna i obsypanej mąką.

Widelcem nakłuwamy całe ciacho  .

Wykładamy ostudzone jabłka.

Drugi kawałek ciasta wałkujemy i kładziemy na jabłka lekko dociskając nakłuwamy widelcem.

Pieczemy 55 minut w 170 stopniach.

Po przestygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem 

 

Ciasto dzięki śmietanie jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach.

 IMG_2311

 

IMG_2298

 

 

 

IMG_2304

10:02, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (12) »
niedziela, 23 listopada 2014
Pierniczki z imbirem i miodem

Zbliża się Boże Narodzenie,  a z nim wspaniałe zapachy korzenne . Jednym z ulubionych smakołyków naszych są pierniczki z imbirem i miodem .

margaryna 250 gram

mąka pszenna typ 500 1 kg Młyn Kopytowa

cukier puder 2 szklanki

jaja 2 szt

2 łyżeczki imbiru  mielonego 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

kakao 2 łyżki

szklanka miodu płynnego Orzech 

Lukier :

Do misy wkładamy make z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy miękką margarynę posiekaną .

Posypujemy cukrem pudrem.

Dodajemy jaja,  mielony imbir i kakao.

Na koniec polewamy miodem .

Włączam mikser i na najmniejszych obrotach mieszam do połączenia składników.

Dzielę ciasto na 4 części  i zawijam w folie spożywczą wkładam na 2 godziny do lodówki . 

Dzisiaj tematem będą serduszka na choinkę z dziurka specjalnie robione .

Mam stary sposób na to by ciasto się nie kleiło i byśmy nie dostawały szału podczas robienia:)

Kładziemy ceratę na stół tak aby z jednej i drugiej strony coś na niej stało na by nam się nie ślizgała .

Teraz wałkujemy i wycinamy serduszka  wyszło mi 60 sztuk 

Potrzebna nam będzie słomka najlepiej taka z Macdonald od szejka  robi idealnie dziurki w serduszku .

Dekorujemy jak chcemy u mnie to będzie lukier cytrynowy  czekolada biała w białych krążkach  gwiazdki żółte i wiele innych ...

 

 

 IMG_21071

 

 

 

IMG_2101

 

 

IMG_2089

 

gwka_orzech_strona2

Tagi: pierniczki
00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (17) »
sobota, 22 listopada 2014
Torcik fasolowy z bitą śmietaną

Mój blog został zaproszony do zabawy konkursowej „PrzyGotuj się na
nagrody”. Oprócz mnie wzięło udział jeszcze jedenaście innych blogów .
Przyszła paczka niespodzianka, było to bardzo miłe. Dziękuję Tobie"
Madziu . " Dostałam zadanie do wykonania, aby przygotować danie w
naczyniu żaroodpornym PYREX . W moim daniu miał być użyty co najmniej
jeden produkt z Tesco, który dostałam w paczce . Postanowiłam zrobić
coś, czego nigdy nie było na moim blogu , a od dawna miałam chęć to
zrobić.

Te pyszne ciasto nie ma mąki , jest pełne bakalii , niezbyt słodkie
przełożone bitą śmietaną . Po prostu pyszne!

Moja mała rada : pamiętajcie by naczynie żaroodporne wysmarować
tłuszczem i posypać bułka tartą



Torcik fasolowy z bitą śmietaną :

Użyłam składniki z Tesco

*0,5 g fasoli odsączonej z puszki ( dwie puszki jedna czerwona druga
biała HARICOT TESCO)

* 4 jaja,

* 150 gram cukru trzcinowego TESCO

* 4 łyżki kakao,TESCO

* proszek do pieczenia 2 łyżeczki TESCO

*daktyle bez pestek 75 g TESCO

*tropical mix 80 g TESCO

*oliwa z oliwek ekstra virgin 5 łyżek TESCO

Fasolę odsączamy i mielimy na najmniejszych oczkach jakie macie w
maszynce, lub miksujemy blenderem .

Dodajemy jaja i całość dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy
zmielony cukier trzcinowy przesiany razem z proszkiem do pieczenia i
kakao.

Mieszamy chwilę i dodajemy bakalie ( daktyle i miks) oraz oliwę,
kontynuujemy mieszanie do połączenia się składników. Gotowe ciasto
przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 40 minut w 180
stopniach.

Ciasto nie wyjdzie nam wysokie.

Dodatkowo:

śmietana kremowa TESCO 500 ml

żelatyna 5 łyżeczek

cukier puder 3 łyżki



Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody i podgrzewamy w mikrofali
do rozpuszczenia, dodajemy do niej 3 łyżki cukru pudru i 4 łyżki
śmietany ubitej. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną żelatynę przekładamy do śmietany i całość delikatnie
miksujemy do połączenia składników - mamy już pewność , że nie będzie
grudek .

Ciasto kroimy w poprzek i przekładamy śmietaną . Dociskamy i
dekorujemy śmietaną i chrupkami w czekoladzie.

 

 

 

IMG_2068 

 

 

 

IMG_2042

 

IMG_2046

 

IMG_2054

 

 IMG_2059

 

IMG_2070

 

IMG_2078

 

IMG_2080

 

IMG_2040

 

IMG_2038

 

IMG_2021

 

 

IMG_2023IMG_2024

 

 IMG_20111

 

 

 

 

IMG_2010

 

Tagi: tesco
00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (14) »
piątek, 21 listopada 2014
Żeberka w miodzie

Przepadam za żeberkami w miodzie  . Okazja się natrafiła  do zrobienia dostałam do wypróbowania miód  od Orzech i mamy żeberka w miodzie 

Żeberka - 1 kg

miód orzech 4 łyżki

czerwona słodka papryka 

pieprz biały mielony do smaku 

sól prowansalska do smaku

tymianek 3 łyżeczki

oliwa 5 łyżek

rękaw do pieczenia

Żeberka z mięsem myjemy kroimy je w części .

Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek , dodajemy tymianek sól pieprz biały paprykę czerwoną mielona i miód.

Nacieramy żeberka i wkładamy do rękawa do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce by przeszło mięsko.

Następnego dnia wkładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy 1 godz i 20 minut 

Żeberka intensywnie pachną i smakują wymienicie.

Połączenie soli pieprzu i majeranku z dodatkiem miodu daje smakowity efekt .


IMG_1891

 

IMG_18821

 

gwka_orzech_strona1

Tagi: orzech
00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 42
O autorze
Tagi

pitnica

Tasty Query - recipe search engine
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja
trwa inicjalizacja
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.