piątek, 31 października 2014
Szaszłyki wieprzowe

Lubicie szaszłyki bo ja tak i to bardzo . Dodatki dajemy jakie chcemy i to bardzo mi odpowiada .

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg

pieczarki 15 sztuk

cebula 4 szt

papryka czerwona 3 szt

ogórek konserwowy z 10 szt

Marynata do mięsa :

papryka czerwona mielona 4 łyżeczki

pieprz biały mielony pół łyżeczki

sól  pół łyżeczki

oliwa z oliwek 100 ml

Wieczorem przygotowujemy marynatę . Przyprawy wrzucamy do miseczki i wlewamy oliwę z oliwek , mieszamy.

Mięso myjemy kroimy w kostkę i nacieramy marynatą , zostawiamy na noc w zamkniętym naczyniu.

Nadchodzi dzień, Cebule kroimy w talarki

paprykę myjemy i kroimy w kwadraty - tak aby nam się dobrze nadziewało.

ogórki konserwowe kroimy w plastry .

pieczarki na połowę , a jak male to w całości .

Nadziewamy na patyczki od szaszłyków na przemian mięso ogórek cebula papryka pieczarka , az do końca patyczka.

Pieczemy na folii aluminiowej , przykrywamy i pieczemy koło godziny. Mięso zmięknie wtedy zdejmujemy z wierzchu folie i przypiekamy .

Pieczemy godzinne w 180 stopniach potem odkrywamy i z 15 minut zdążą się podpiecz wierzchu .
IMG_01831

 

 

IMG_01162

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 30 października 2014
Pizza z grzybami leśnymi

Postanowiłam ,  że tym razem zrobię pizze ale nie taką zwykła tylko z grzybami leśnymi dokładnie z podgrzybkami.

Składniki:

Ciasto na pizze

 300 gram mąka typ 650 Młyn Kopytowa

drożdże 25 gram

cukier 1 łyżeczka

woda letnia do rozrobienia drożdży  200 ml

Do szklanki wlałam połowę wody , dodałam drożdże i cukier wymieszałam do rozpuszczenia.

Dodałam 2 łyżki maki i wymieszałam.

Zostawiam rozczyn do wyrośnięcia na 15 minut.

Do miski wsypałam mąkę zrobiłam dołek i wlałam rozczyn i resztę wody , wyrobiłam ciasto ( jeśli za rzadkie ciasto dodajemy trochę maki i odwrotnie .

Zostawiłam na 30 minut ciasto do wyrośnięcia.

 

Dodatki:)

Podgrzybki ugotowane i pokrojone 300 gram

sól , pieprz biały mielony  do smaku

ser  gouda 5 plastrów

papryka kolorowa ( czerwona, zielona , żółta ) po parę paseczków

bazylia , oregano, zioła prowansalskie po łyżeczce zmieszać i posypać 

keczup 100 ml

 

 

Przygotowanie:

Wałkujemy ciasto robimy koło . Przekładamy placek na pizze na blaszkę ja kładę papier do pieczenia  .

Smarujemy placek keczupem i posypujemy ziołami.

Smażymy grzyby leśne doprawiając sola i pieprzem i ostudzone wykładamy na placek pizzo-wy.

Papryki kolorowe kroimy w paseczki po 6 szt z każdego koloru starczy i posypujemy grzyby.

Wkładamy do pieca na 20 minut i pieczemy w 170 stopniach , wyjmujemy kładziemy ser i trzymamy w piecu do rozpuszczenia 3-4 minuty .Pyszna upieczona pizza smakuje wyśmienicie z grzybami leśnymi. 

IMG_01581

 

 

 

IMG_01642

 

 

IMG_01701

00:00, rozowakuchnia , Pizza
Link Komentarze (9) »
środa, 29 października 2014
Kalafiorowa

Wiadomo , że kalafior jest pyszny najlepszy  jest świeży , jednak kiedy nie ma możliwości na świeży  możemy go zastąpić mrożonym czyli różyczkami kalafiora . Tak oto zrobiłam i powstała pyszna kalafiorowa zupa.

Składniki :

  • 5 ziemniaków
  • marchewki 3 szt
  • seler 100 gram
  • por 100 gram
  • pietruszka 100 gram
  • skrzydełka 6 szt
  • koperek świeży lub mrożony 
  • kalafior różyczki IGLOTEX 1 woreczek

Dodatkowo:

  • śmietana 30 % 150 ml
  • sól i pieprz biały mielony do smaku 

Ziemniaki myjemy i kroimy w kosteczkę .

Pietruszkę kroimy w paski

Seler kroimy w paseczki lub kostkę

Marchew trzemy na tarce.

Warzywa przygotowane wkładamy do garnka i zalewamy wodą.

Dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka i gotujemy , aż warzywa powstanie wywar rosołowy.

Dodajemy różyczki kalafiora mrożonego i 15 minut powinien być ugotowany.

Dodajemy sól pieprz do smaku i koperek .

Wlewamy śmietanę , wystarczy zamieszać i gotowa zupka .

 

 IMG_0096IMG_00971

Szybkie zupy!

12:52, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (8) »
wtorek, 28 października 2014
Murzynek na cukrze trzcinowym

Postanowiłam trochę urozmaicić  moje ciasto. Chciałam uzyskać efekt murzynka ale nie używając kakaa i udało się  ciut bledsze ale jakie smaczne.

Murzynek na cukrze trzcinowym.

Składniki:

mąką pszenna 3 szklanki

cukier 150 gram

cukier trzcinowy zmielony pół szklanki

3 jaja

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

margaryna 200 gram

woda 5 łyżek

wódka lub spirytus 2 łyżki ( ja daje 50 gram )

Dodatkowo:

kokos 200 gram

mleko 200 gram

cukier 50 gram

Do garnka wlewamy wodę wkładamy margarynę i cukier trzcinowy zmielony, rozpuszczamy i dodajemy wódkę.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy .

Do ostudzonej masy dodajemy żółtka mieszamy aby się połączyłam .

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno.

Dodajemy do masy mieszamy do połączenia składników.

Formę prostokątną smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą albo mąką .

Wykładamy ciasto do blaszki 

Do garnka wkładamy mleko i cukier mieszamy do rozpuszczenia.

Dodajemy kokos mieszamy , aż składniki się wymieszają.

Ostudzony kokos wykładamy na ciasto.

Pieczemy 60 minut w 170 stopniach .

 

IMG_0559

 

 

IMG_05551

 

 IMG_04981

08:04, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (11) »
poniedziałek, 27 października 2014
Gotowana babka - Callebaut W2NV

Robiliście babkę gotowaną ????????????  Ja tak , kiedyś dostałam formę od teściowej - dzięki jej za to . Teraz mam okazję co jakiś czas piec babeczkę, gwarantuję , że jest przepyszna i długo utrzymuje świeżość .

Chciałam również pokazać wam białą czekoladę do dekoracji ale można też ją rozpuszczać jako polewę.  Dostałam ja od PATISERKA.PL  Bardzo dziękuję , że mogła trochę poeksperymentować. Uwielbiam  białą czekoladę .

  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku  do pieczenia
  • 1 olejek śmietankowy

Dodatkowo:

czekolada mleczna 200 gram

orzechy włoskie rozdrobnione 2 garście

mleko 4 łyżki

biała czekolada kaletki     100 gram

 Biała czekolada belgijska W2NV  to najlepszy produkt którego używają cukiernicy - miałam okazję wypróbować. Biała czekolada Callebaut W2NV jest aksamitna i ma wyjatkowy smak po prostu jest najlepsza i polecam wam ją , zwłaszcza tym którzy lubią to co najlepsze :) . Jest doskonała do dekoracji  wspaniale się komponuje z czarna i mleczną czekoladą .

 

 

Miksujemy żółtka z cukrem na puch.

Przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.

Do masy żółtkowej dodajemy mąki  proszek i rozpuszczoną margarynę.

Ubijamy białka na sztywno dodajemy i delikatnie mieszamy.

Na koniec dodajemy olejek śmietankowy.

Formę do babki gotowanej smarujemy margaryną i obsypujemy bułka tartą.

Wlewamy ciasto do formy.

Wkładamy do wysokiego garnka  przykrywamy pokrywką gotujemy na małym gazie 1 godzinę i 15 minut.

Babkę wyjmujemy i stawiamy na kratce do ostudzenia.

Orzechy prażymy na patelni.

W rondelku rozpuszczamy czekoladę dodając mleko i uprażone orzechy polewamy babkę i zostawiamy do zastygnięcia.

Na ostudzoną czekoladę kładziemy kaletki  dekorujemy jak nam się podoba ,  babka gotowa cudnie wygląda .

 

 

IMG_05492

 

 

 

IMG_0539

13:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (12) »
niedziela, 26 października 2014
Ciastka owsiane z orzechami pinii i nerkowca

Mamy niedziele wiecie co to znaczy ?   No jak co wspólne pieczenie  " Ciasto na Niedziele"

Jak się bawić to się bawić , uwielbiam piec  , dzisiaj będą to ciasteczka owsiane z orzechami i rodzynkami.

Składniki

mąka pszenna tym 500 dałam 150 gram Młyn Kopytowa

otręby pszenne 150 gram Kupiec

płatki owsiane 150 gram Kupiec

rodzynki 150 gram

soda 1/2 łyżeczki

cynamon 1/2 łyżeczki

cukier trzcinowy pół szklanki ( zmieliłam go )

jajko1 szt

margaryna 180 gram

Wykonanie:

Do misy wkładamy miękką margarynę . Dodajemy do margaryny cukier trzcinowy zmielony. Miksujemy na najmnieszych obrotach , składniki maja się połączyć. Dodajemy jajo nadal miksujemy.

Dodajemy otręby i płatki oraz mąkę przesiana z soda i cynamonem.

Teraz dodajemy rodzynki.

Orzechy pinii i orzechy nerkowca podprażyłam ostudziłam i roztłukłam troch , dodałam do reszty składników.

Wymieszałam , formowałam rękoma kuleczki , lekko spłaszczając i kładłam na blaszkę , robiłam większe .

Weszło mi 12 sztuk na raz a potem jeszcze 8 szt

Piekłam 15 minut w 170 stopniach, studziłam na kratce.

IMG_0690

 

 

 

 

IMG_06851

 

 

IMG_0693

 

 

IMG_06971

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (18) »
sobota, 25 października 2014
Makaronowa uczta- Karkówka z makaronem pełnoziarnistym

Jak wiecie dzisiaj mamy  święto Makaronu . Postanowiłam przygotować coś specjalnego na bazie makaronu pełnoziarnistego ,warzyw ,octu winnego oraz jabłuszek.

Danie wygląda pysznie  .

Składniki:

makaron pełnoziarnisty pióra 300 gram

papryka zielona 2 szt

pieczarki 300 gram

jabłuszka kwaskowe 5 szt malutkie

 

Dodatkowo:

karkówka  1 kg

olej rzepakowy do smażenia Semco

olej z pestek dyni do skropienia makaronu przed podaniem Semco

Ocet winny z czerwonego wina 6%  tak 4 łyżki

sól

 pieprz biały mielony do smaku

żurawina  garść

migdały patki z garść

Paprykę myjemy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki .

Pieczarki myjemy i kroimy w cwiartki

Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej rzepakowy Semco i dodajemy pieczarki z papryką.

Dwa jabłuszka obieramy ze skórki kroimy w cwiartki i dodajemy do naszych warzy. Dodatkowo myjemy trzy małe jabłuszka i w całości wkładamy do warzyw. Dusimy razem podlewając octem winnym z czerwonego wina.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Wrzucamy żurawinę i dusimy razem .

Migdały podprażamy na patelni i zostawiamy je , przydadzą nam się później .

Gotujemy makaron , mieszamy z przygotowanym farszem i posypujemy prażonymi migdałami skrapiamy olejem z pestek dyni Semco

Karkówkę smażymy na oleju rzepakowym sól pieprz to wszystko  bez panierki podajemy z makaronem i jabłuszkiem :)

 

 IMG_08201

 IMG_0838

 

 

 IMG_08261

 

IMG_08131

IMG_0764

16:18, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (8) »
czwartek, 23 października 2014
Makaronowa kolacja

Mówię wam kolacja była wyśmienita , danie wyszło rewelacyjne . Połączenie szpinaku i koziego sera to strzał w dziesiątkę .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 4

Makaronowa kolacja - SKŁADNIKI:

  • szpinak mrożony 300 gram
  •  ser kozi 200 gram
  •  czosnek 3 ząbki ( sprasowany )
  • makaron kolorowy 300 gram
  • jogurt naturalny 200 gram

Makaronowa kolacja - PRZYGOTOWANIE:

Szpinak wrzuciłam na patelnie i na małym ogniu trzymałam do rozmrożenia . Kiedy szpinak się rozmroził dodałam sprasowany czosnek oraz ser kozi. Mieszałam, aż ser się rozpuścił. Dodałam jogurt naturalny , całość mieszałam , aż zrobiło mi się geste . Ugotowałam makaron i dodałam go do szpinaku , wymieszałam i zostawiłam pod przykryciem na 15 minut i podawałam . Wyszło przepyszne o wyrazistym smaku . 

IMG_04881

 

01:23, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (6) »
środa, 22 października 2014
Torcik krówkowo Śmietanowy

Nie ma to jak zrobić tort i zostać pochwalonym , jaki to pyszny wyszedł . Miło słyszeć takie słowa od rodziny :)


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Torcik krówkowo śmietanowy - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt :
  • 5 jaj
  • 5 łyżek  mąki tortowej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 100 gram cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • masa krówko wa mała puszka
  •  śmietana 30% 800 ml
  • gwiazdki z białej czekolady do dekoracji

IMG_0476

 

 

IMG_04791

 

 

 

IMG_04771

 

 

 

IMG_04731

Torcik krówkowo śmietanowy - PRZYGOTOWANIE:

Ubiłam jaja na puch masa potroiła się wyszła prawie biała - taka ma być . Przesiałam maki obydwie z proszkiem do pieczenia . Dodawałam do ubitych jaj i delikatnie mieszałam. Przełozyłam do wysmarowanej i obsypanej mąką tortownicy. Piekłam 20 minut w 170 stopniach. Ostudzony biszkopt przekroiłam na trzy krążki . Ubiłam śmietanę z śmietan fiks i 2 łyżkami cukru. Przekładałam biszkopt masą krówko-wą i na to śmietana , drugi krążek tak samo , masa krówko-wa i śmietana . Na wierzch była śmietana posypałam gwiazdkami z białej czekolady ale miały kolor żółty . Fajnie wyszło .

 

 
 
00:23, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (4) »
Gofry o lekkim smaku wanilii

Deser choć malutki ale zawsze deser .  Gofry - można je podać naprawdę z czym się chce . Lubię najzwyklejsze z cukrem pudrem i owocami  .

Składniki:

mąka  pszenna 400 gram

cukier waniliowy 30 gram

Alpro Napój Ryżowy 500 ml

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

2 jaja

Dodatkowo:

wiśnie kandyzowane

cukier puder

Miksujemy jaja z cukrem na puch ( prawie jasna wychodzi , taka ma być )

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wlewamy olej.

Dodajemy napój ryżowy i nadal miksujemy.

Ciasto ma być gęstością  podobne do naleśników.

Smarujemy gofrownice olejem najlepiej pędzelkiem.

Ciasto wtedy będzie spokojnie odchodziło , nie będzie się przyklejać .

IMG_0199

 

 

 

 

IMG_0204

Tagi: gofry
00:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (5) »
wtorek, 21 października 2014
Konkurz z ziarnami -wyniki

 

kochani bardzo podobały mi się wasze wypieki . jednak nagrodzić mogę tylko 3 osoby . Zapewniam , że jeszcze nie jedn raz będą konkursy , jeśli tym razem ci się nie udało , uda następnym ;)

Mój wybór  jest wyborem bardziej smakowym  widzę piękne fotki i niezbyt fotogeniczne  ale kieruję się smakiem i tym co potem upiekę .

Pierwsze miejsce wygrywa chlebuś - nie dlatego , że fotka piękna  :) Piekę chlebuś na śniadanie wiec będzie numer 1  .

100E7001

 

2 Miejsce wygrywają bagietki - Tak jak mówiłam foto nie jest zbyt piękne ale bagietki domowe uważam , ze zasługują  na to bym je upiekła.

 P1110135

 

3 miejsce wygrywa bułeczka od której nie mogę oderwać oczu - zamierzam upiec i zobaczyć jak smakuje :)

11

 Zapraszam do następnych konkursów :)

Na wasze adresy czekam pod joanna.gralik@wp.pl 

Tagi: Ziarenkowo
11:13, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (1) »
Biszkoptowy przekładaniec z aronią

Pyszny i delikatny biszkoptowy przekładaniec z aronią. To doskonałe ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty.  Aroniowe Pole było tak uprzejme i podarowała mi trochę smakołyków.

 Jeden z nich jest dzisiaj w moim cieście.


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 20

Biszkoptowy przekładaniec z aronią - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek  mąki tortowej
  • 5 łyżek  mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier trzcinowy zmielony pół szklanki
  • Dodatkowo:
  • dżem aroniowy 200 gram
  • masło 150 gram
  • budyń wiśniowy 1 szt
  •  mleko (zrobić według tego co piesze na opakowaniu)

Biszkoptowy przekładaniec z aronią - PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy jaja na puch z cukrem trzcinowym.

Przesiewamy obydwie maki z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej.

Mieszamy delikatnie .

Owalne naczynie do zapiekania smarujemy margaryną i obsypujemy mąką.

Przekładamy masę biszkoptowa .

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Gotujemy budyń wiśniowy z cukrem i mlekiem i studzimy.

Miksujemy masła dodając do niego po łyżce budyniu , aż powstanie jednolita masa .

Biszkopt kroimy na połowę i smarujemy dżemem aroniowym i wykładamy masę budyniową .

Przykładamy drugim biszkoptem , dociskamy i posypujemy cukrem pudrem .

 

IMG_0431

 

 

 

 

IMG_0414

 

 

 

IMG_0412

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 20 października 2014
Sałatka jarzynowa

Macie też tak czasem , że się chce coś zjeść a nie wiesz co . Ja ostatnio mam takie zachcianki.

Wpadłam na pomysł aby zrobić sałatkę jarzynową . Dwa w jednym cieplej w domu bo gotuje się jaja warzywa i w dodatku będzie można jeść coś pysznego.

Składniki:

ziemniaki 6 szt

jaja ugotowane 6 szt

groszek  konserwowy 100 g

fasolka czerwona konserwowa 150 g

kukurydza konserwowa Develey  150 g

ogórek kiszony 8 szt

Majonez wiejski Develey 200 g

musztarda kremska Develey 4 łyżki

Dodatkowo:

sól

pieprz biały do smaku

Ugotowałam jaja osobno

Ugotowałam ziemniaki -  w lekko osolonej wodzie :)

Odcedziłam kukurydze i fasolkę czerwoną

Pokroiłam ogórka kiszonego i tez odcedziłam

ziemniaki pokroiłam ugotowane w kostkę i jaja też pokroiłam.

Składniki przełożyłam do misy , dodałam majonez , musztardę sól i pieprz . Wymieszałam i zostawiłam na 2 godzinki w lodówce bay przeszła smakami :)Wyszła bardzo smaczna a musztarda nadała jej wyjątkowego smaku.

 

IMG_02413

 

 

 

                                                                                

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (3) »
czwartek, 16 października 2014
Jabłecznik z rodzynkami

 

 Ciasto wyszło delikatne jaśniutkie i pyszne . Jabłuszka pachniały , a rodzynki dodały im słodkości .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Jabłecznik z rodzynkami - SKŁADNIKI:

Jabłecznik z rodzynkami - PRZYGOTOWANIE:

Ubijamy jaja z cukrem na puch. Masa robi się puszysta . Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia . Rozpuszczamy margarynę i studzimy . Dodajemy na przemian margarynę i śmietanę. Miksujemy nadal. Smarujemy blaszkę margaryna i posypujemy bułka tartą. Przekładamy prawie całe ciasto do blaszki. Obrane jabłka i pokrojone w plasterki dosyć ciasno układam na cieście. Posypuje dwoma rodzajami rodzynek. Pozostałym ciastem smaruje jabłuszka z rodzynkami . Tak zakrywam wszystko Piekę 60 minut w 170 stopniach. Blaszkę mam większą wiec więcej składników potrzebujemy . Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

IMG_04951

 

 

 

 

IMG_04891

 

 

 

IMG_04931

 

 

  12030024737

Tagi: ciasta
10:53, rozowakuchnia , Owocowy Raj
Link Komentarze (6) »
środa, 15 października 2014
Wyniki konkursu z Develey

Kochani trudno mi było wybrać bo naprawdę smaczne smakołyki zrobiliście . Jednak jeśli nie ma cię w wygranych to nie martw się SĄ jeszcze dwa inne konkursy z Develey na  zaprzyjaźnionych blogach . NA  PEWNO I DAŁAŚ TAM ZGŁOSZENIA :) Poznajecie swoje fotki ??? Adres w raz z telefonem przysyłać na mejla joanna.gralik@wp.pl

1 Miejsce wybór mój

kukurydzianadeveley

2 miejsce wybór mój

DSC_9052q

 

3 Miejsce wybór męża gulasz1

 

4 Miejsce wybór męża

P1110254

5 Miejsce wybór męża :)

 

 

 IMG_20141007_1505010011

18:24, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (3) »
Marchewkowiec

Nie ma to jak ciasto pachnące cynamonem i rozgrzewający imbir dwa w jednym . Pyszne i rozgrzewające. Wyszło rewelacyjne .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Marchewkowiec z imbirem i cynamonem - SKŁADNIKI:

  • 1 kostka margaryny Kasia
  • cukier trzcinowy 150 gram
  • cukier 150 gram
  • 5 jajek
  • 350 g
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki  imbiru proszkowanego
  • 1 łyżeczka  cynamonu Owocowy Raj
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 szklanki startej marchewki

Marchewkowiec z imbirem i cynamonem - PRZYGOTOWANIE:

Zmiksowałam jaja z cukrami na puch , dodając łyżeczkę kakao.. Przesiałam mąkę z proszkiem, cynamonem , imbirem i sodą , dodałam masy jajecznej .

Starłam marchewkę i odcisnęłam lekko bo miała trochę soku w sobie . Rozpuściłam margarynę i przestudzona dodawałam do ciasta .

Na koniec dodałam marchewkę .

Wymieszałam ciasto.

Naczynie do zapiekania wysmarowałam margaryną i obsypałam mąką. Przełożyłam ciasto i wstawiłam do pieca.

Piekłam 55 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu ostudzeniu posypałam cukrem pudrem.

 

 

IMG_02423

 

 

IMG_02414

 

 

IMG_02382

 

 

 

IMG_0237

 

 

 

IMG_02331

 

12030024736

08:33, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 13 października 2014
Jabłecznik z galaretką i słonecznikiem

 

Biszkopt wyszedł mi fajny więc mogłam zrobić tort .

Tym razem powstał z jabłuszek galaretki i prażonego słonecznika w czekoladzie . Po prostu przepyszny .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Torcik z jabłuszkiem i prażonym słonecznikiem - SKŁADNIKI:

Torcik z jabłuszkiem i prażonym słonecznikiem - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: Formę do tortownicy smarujemy margaryna i obsypujemy mąką.

Jaja ubijamy z cukrem na puch – masa potraja objętość.

Do przesiewaka wsypuje mąkę i biszkopt-fix .

Dodaje przesiane już do masy jajecznej i delikatnie mieszam łyżką .

Przekładam do tortownicy i wstawiam do nagrzanego piekarnika.

Piekę w 170 stopniach 35 minut.

Jabłuszka: Jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce .

Odciskam ze soku i wkładam do garnka.

Prażę w garnku i dodaje cukier .

Objętość jabłek zmniejsza się o połowę- już gotowe.

Galaretkę rozpuszczam w 250 ml wody i dodaje do uprażonych jabłek. Kroje biszkopt na połowę.

Ostudzone jabłka z galaretką przekładam na biszkopt i przykrywam drugim spodem.

Słonecznik prażę w garnuszku i dodaje czekoladę i 2 łyżki mleka.

Mieszam do połączenia składników .

Wykładam słonecznik w czekoladzie na górę jabłecznika i do lodówki po 4 godzinach ciasto jest akurat do jedzenia.

IMG_00311

 

IMG_02412

 

12030024735

niedziela, 12 października 2014
Karpatka

To jak głód hi hi muszę z wami piec dziewczynki ciągnie mnie do was , że szok ................................ Więc tak Ciasto na niedziele - Karpatka

Ciasto parzone:

1 szklanka wody

margaryna 124 g

szklanka mąki tortowej typ 450

4 jaja

proszek do pieczenia pół łyżeczki

Wlewamy wodę do garnka i wkładamy margarynę rozpuszczamy margarynę i zagotowujemy .

Wyłączamy gaz i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Mieszamy do smażenia ciasta.

Zostawiamy do ostudzenia.

Przekładam ciasto do misy i włączam mikser .

Dodaje 4 jaja i miksuje , aż masa nabierze gładkości.

Formę tą  z pieca czarną smaruje margaryna i obsypuje mąką.

Wykładam ciasto i rozprowadzam je po całej blaszce.

Piekę 25 minut w 180 stopniach.

Wyjmuje studzę i kroje na polowe.

Masa budyniowa:

3 szklanki Alpro Napój Ryżowy

200 g masła temperatura  pokojowa

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki maki tortowej

2 żółtka

125 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

 

 

 

Napój ryżowy zagotowałam z cukrem ( 2 szklanki mleka)

W 3 szklance mleka rozpuściłam obydwie mąki żółtka i cukier waniliowy.

Wlałam do zagotowanego mleka i mieszałam aż zrobiło się gęste . ( Trzeba robić to szybko aby grudki nie powstały  )

Ostudzony budyń  zmiksowałam z masłem , aż powstała masa maślana.

Przełozyłam na ostudzone Karpaty i włożyłam do lodówki na noc.

Jeśli lubicie możecie posypać cukrem pudrem .

 

IMG_02561

 

 

 

IMG_02622

 

IMG_0260

Tagi: karpatka
00:01, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (4) »
sobota, 11 października 2014
Wiśniowe love- na mące sojowej

Moja dieta trwa dalej  związku z tym troszkę mniej kalorycznie dzisiaj będzie.

Moje ciacho nazwałam wiśniowe love już mówię dlaczego:)

Foremka w kształcie serca i wiśnie :)

  • 250 g Kasi
  • 1 szklanka mąki tortowej
  •  1 szklanka mąki sojowej Owocowy raj
  • 150 gram cukru
  • 1 jajo klasa L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wiśnie wydrylowane z kompotu ( odsączyć je z soku ) pół litrowy słoik starczy w zupełności

Do misy wrzucamy kolejno jajo , cukier , miksujemy na puch ( nie wyjdzie zbytnio ale to nic ).

Margarynę kroimy w plastry jak kto da rade , dodajemy do cukru zmiksowanego z jajem i miksujemy.

Mąki obydwie przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.

Miksujemy na jednolita masę.

Ciasto dzielimy na połowę , jedną częścią ciasta obklejamy foremkę ( 26 cm ) dół i boki.

Druga wkładamy do zamrażalnika i zostawiamy na dwie godzinki.

Wyjmujemy wiśnie z kompotu odsączamy i wkładamy do foremki na ciasto.

Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto i ścieramy je na tarce prosto na wiśnie.

Pieczemy w 170 stopniach 40 minut.

Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

IMG_0455

 

 

IMG_0453 

IMG_0443

 Jeśli chce cie skosztować zdrowe produkty zapraszam was do sklepu

1203002473

 

 

 

 

01:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (3) »
piątek, 10 października 2014
Pierogi z rybą

Przy piątku najlepszym rozwiązaniem jest ryba . Ja tez mam zawsze rybkę ale tym razem postanowiłam ją przygotować w całkiem inny sposób.

Mianowice zrobiłam pierogi z rybą . Dokładnie z nototenią .

Nototenia 1.5 kg

sok z cytryny wycisnęłam

czosnek sprasowany sól pieprz biały  mielony

papryka mielona czerwona słodka

sos hamburgerowy Develey 200 ml

Ciasto na pierogi:

500 g mąki pszennej
około 1/4 l wody
50 g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka soli

 

Zacznijmy od ryby:

Rozmroziłam nototenie  oskrobała z łusek oczyściłam i oddzieliłam od ości

Zmieliłam rybkę dwa razy przez średnie sitko .

Włożyłam rybkę zmieloną na rozgrzany tłuszcz i smażyłam.

Skropiłam  sokiem z cytryny posoliłam popieprzyłam

Czosnek sprasowałam i dodałam do ryby .

Wlałam sos hamburgerowy Develey tak połowę czyli 200 ml.

Mieszałam do odparowania sosu

Ciasto na pierogi:

 

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i sól

Zalewamy ciepła wodą.

Dodajemy żółtka , jajo i miękkie masło.

Wyrabiamy ciasto i wałkujemy .

Szklanką wycinamy kółeczka.

Nakładamy farsz rybny i zlepiamy palcami pierogi.

Gotujemy je wyjmujemy odcedzamy i podsmażamy  najbardziej lubię takie podsmażone .

IMG_01671IMG_01711IMG_01561

 

 

Zapraszam do sklepu

Beztytuu

 

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (6) »
czwartek, 09 października 2014
Kopytka ze szczypiorkiem

Kopytka ze szczypiorkiem

 

Na pewno tego jeszcze nikt nie wymyślił , bo tylko ja mogłam wpaść na taki pomysł.

Podałam je z sałatką.

 

Składniki

Ziemniaki 1 kg ugotowane najlepiej z dnia poprzedniego

Jajo1 szt.

Mąka 1-2 szklanki zależy jak się ciasto zagniata

Szczypior 1 pęczek

Sól prowansalska do smaku trochę pieprzu białego mielonego .

Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaki dzień wcześniej

Mielimy ziemniaki , dodajemy jajo

Mielimy szczypior i dodajemy teraz przyprawy.

Dodajemy mąkę tortową typ 450 zarabiamy ciasto.

Wałkujemy rękoma robimy wałeczki  , lekko dociskamy i kroimy na skos.

Gotujemy wodę dodajemy łyżkę oleju nie będą się sklejały.

Po ugotowaniu podajemy z czym chcemy .


 

Tagi: kopytka
00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (10) »
środa, 08 października 2014
Cytrynowe ciacho z bitą smietaną

Jesień nasza polska złota jesień . Naznosiłam do domu kasztany i liście :)

Do tego upiekłam cytrynowe ciacho . Udekorowałam je śmietana i kandyzowanymi wiśniami :)

Mam spor maki od Młyn Kopytowa więc robie smakołyki

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej typ 500 Młyn  Kopytowa200 gram maki ziemniaczanej

3 jaja

cukier puder szklanka

proszek do pieczenia  2 łyżeczki

200 gram margaryny

sok z jednej cytryny

Dodatkowo:

 śmietana 30% 300 ml

cukier 2 łyżki

wiśnie kandyzowane z 15 sztuk

Miksujemy jaja z cukrem pudrem na puch - masa robi się prawie biała - wtedy wiemy , że już jest gotowa.

Przesiewamy mąkę pszenna i mąkę ziemniaczana rzem z proszkiem do pieczenia.

Rozpuszczamy margarynę i na przemian z mąką dodajemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach.

W tym samym czasie wyciskamy sok z jednej cytryny i dodajemy do ciasta.

Formę smarujemy margaryna i obsypujemy mąką albo bułka tarta jak to woli.

Wlewamy masę do formy  i pieczemy 55 minut w 170 stopniach.

Ubijamy ŚMIETANĘ 30% DODAJEMY DO NIEJ ŚMIETAN FIKS JEDEN I CUKIER .KŁADZIEMY NA OSTUDZONE CIASTO DEKORUJEMY WIŚNIAMI KANDYZOWANYMI I DO LODÓWKI  NA GODZINKĘ PODAJEMY SCHŁODZONE WTEDY ŚMIETANA JEST PYSZNIEJSZA :)

 

 

IMG_00941

 

 

IMG_00901

 

 

 

IMG_00851IMG_0087

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (11) »
wtorek, 07 października 2014
Batonik ze śliwkami

Batonik ze śliwkami

Szybkie sucharki o fajnym smaku i wyglądzie . Każdemu zasmakują . Idealne do kawki lub na pogaduchy z koleżankami .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 20

Batonikze śliwkami - SKŁADNIKI:

  • 300 gram mąki pszennej
  • 140 gram cukru
  • 2 jajka
  • Rodzynki 70 gram
  • Śliwki kalifornijskie 50 gram
  • Skórka kandyzowana pomarańczowa 50 gram
  • Orzechy nerkowca 100 gram
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Batonik ze śliwkami - PRZYGOTOWANIE:

Zmiksowałam jaja z cukrem na puch , masa podwoiła objętość.

Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodawałam stopniowo miksując na najniższych obrotach.

Wrzuciłam kolejno rodzynki pokrojone śliwki i skórkę kandyzowaną, zmiksowałam.

Dodałam orzechy nerkowca lekko słonawe.

Ciasto będzie klejące ale nie przejmujcie się tym takie ma być.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Moczymy ręce w wodzie i przekładamy połowę ciasta na papier formując batonik .

Kiedy już uformujemy batonik zabieramy się za pozostała część ciasta i formujemy drugi batonik.

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach .

Wyjmujemy zostawiamy do ostudzenia.

Kroimy na paseczki 2 centymetrowe i ponownie wstawiamy do pieca by nam sucharki się przypiekły troszkę .

 

 

 


poniedziałek, 06 października 2014
Szczawiowa na jogurcie naturanym

Coraz cieplej , więcej możliwości na letnie dania . Szczaw ma świetny lekko kwaskowy smak i jest pyszny w zupie .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 4

Szczawiowa na jogurcie naturalnym - SKŁADNIKI:

  • Szczaw spory pęk same listki – nazbierałam same takie ładne bez dziurek , choć powiem że ciężko było .
  • Rosołki drobiowe3 szt.
  • Ziele angielskie 3 szt.
  • Liść laurowy 3szt.
  • Marchew 1-2 tak do smaku
  • Ziemniaki młode 8 szt
  • Jogurt naturalny 200 ml
  • Dodatkowo 4-6 jaj na twardo

Szczawiowa na jogurcie naturalnym - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy garnek z wodą 2.1/2 litra . Wkładamy listek ,ziele angielskie i marchewkę . ‘Gotujemy na małym ogniu dodając kostki rosołowe. Dodajemy pokrojone ziemniak najlepiej młode szybko się ugotują. Na końcu dodajemy szczaw drobno pokrojony . Gotujemy chwile jakieś z 15 minut i dodajemy jogurt . Zupa prawie zrobiona , jeszcze chwile i podajemy Kroimy jajko na 4 części i wkładamy do zupy. 


 

01:01, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (7) »
niedziela, 05 października 2014
Tarta dyniowa

Znowu się skusiłam i wzięłam udział w pieczeniu niedzielnego ciasta :) Czyli tarta na słodko

Przepyszna tarta na słodko z dynią.

Byłam zaskoczona , że wyszła tak dobra. Myślałam , że będzie czuć dynie ale jednak nie . Za to cukier zrobił swoje.

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej typ 500  Młyn Kopytowa
  • 300 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 żółtka
  • kefir 100 g
  • margaryna i bułka tarta do wysypania formy.

Składniki na masę dyniową:

  • 1/2 kg miąższu dyni (obranego ze skóry i pozbawionego pestek),
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 g mleka,
  •  cynamon 1 łyżeczka

Do misy wsypujemy mąkę pszenną .

Dodajemy żółtka.

Dodajemy pokrojoną margarynę w kostkę

Wlewamy kefir.

Wyrabiamy mikserem ciasto.

Składniki się połączyły wyjmujemy ciasto dzielimy na 3 części .

Dwie części ciasta łączymy ze sobą i wałkujemy.

Wkładamy ciasto do formy wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą nakłuwamy ciasto.

Środek ciasta:

Miksujemy jaja na puch dodajemy mleko i cynamon

Dynię pokrojoną drobno w kostkę ( bez skórki i pestek sam miąższ) dodajemy do zmiksowanych jaj na puch z mlekiem.

Mieszamy z dynią i przekładamy na ciasto.

Pozostałe ciasto wałkujemy kroimy w paseczki i kładziemy na dynie na ciasto w kratkę .

Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Piekły ze mną :

 

IMG_01401

.

 

 IMG_01521

 

 

IMG_01741

 

 

IMG_01722

 

Piekły ze mna:

Joasią
Bożenka
Magda

- Marzenka

01:01, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (15) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 41
O autorze
Tagi
Tasty Query - recipe search engine
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja
trwa inicjalizacja
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.