środa, 24 sierpnia 2016
Spaghetti z wołowiny i warzyw

Miałam smak na spaghetti z mięskiem mielonym i hop siup zrobione.

Składniki na sos:

  • oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe
  • czosnek - 4 ząbki
  • woda - 200 ml
  • sól  do smaku
  • pieprz biały ziołowy szczypta do smaku
  • oregano na oko tak z łyżeczkę
  • bazylia na oko tak z łyżeczkę 
  • łopatka wieprzowa - 250 g
  • mięso wołowe (mielone) - 250 g
  • koncentrat pomidorowy - 200 g
  • ogórki kiszone 6 szt
  • papryka czerwona 1 szt drobno pokrojona

 

 

Dodatkowo:

  • 3 ogórki kiszone do obsypania dania
  • makaron Lu-bella ( wiecie jaki - nie muszę mówić ) połowę paczuszki 

 

Krok 1

Ogórki kiszone myjemy i odcinamy końcówki z obu stron, kroimy drobno. Paprykę czerwoną myjemy wycinamy nasionka i kroimy drobno w kosteczkę. Przekładamy na gorącą patelnie polaną oliwą.Dodajemy czosnek sprasowany i smażymy pod przykryciem( podlewamy wodą po 15 minutach i dusimy koło 20 minut.

Krok 2

Na drugiej patelni smażymy mięsko wieprzowe i wołowe oczywiście zmielone.Dodajemy sosik i doprawiamy bazylią i oregano,solą i pieprzem,dolewamy wodę i dusimy do miękkości.( Koło godziny dusiłam wszystko razem)

Krok 3

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą .Makaron dodajemy do naszego sosu i przykrywamy pokrywką, makaron spokojnie dojdzie do siebie przez jakieś 15 minut.

Krok 4

Gotowe spaghetti przekładamy na talerz .Ogórki kiszone kroimy drobno i posypujemy na około naszego dania, podajemy gorące.


IMG_0543

 IMG_05442

 

IMG_05452

 

IMG_05593

IMG_0548

 

IMG_05501

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
piątek, 19 sierpnia 2016
Rolada wytrawna z cukinii

Dziś mam prawdziwy rarytas bardzo smaczny i praktycznie bez tłuszczu nie wliczając oczywiście jaj i sera .Cukinia leżała i tak do mnie przemawiała, no zrób coś ze mną zrób.Ulitowałam się i spałaszowałam ha ha ha

Składniki:

cukinia ze skórką startą 600 g

koperek pęczek

jaja 3 szt

ser 200 żółty g

sól do smaku

pieprz mielony do smaku

papryka czerwona mielona słodka do smaku

Dodatkowo:

jogurt naturalny z wapniem 50 g

czosnek 3 ząbki sprasowany

sól i pieprz do smaku

Krok 1

Cukinię myjemy odcinamy z obu stron końcówki i ścieramy na tarce na średnich oczkach.Odciskamy z wody.

Krok 2

Koperek myjemy i drobno kroimy , dodajemy do startej cukinii.

Krok 3

Wbijamy jaja i doprawiamy solą,pieprzem i papryką mieloną czerwoną

Krok 4

Ser kroimy drobno i dodajemy do reszty składników.

Krok 5

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,przekładamy nasz farsz i formujemy kwadrat.

Krok 6

Pieczemy w 200 stopniach koło 30 minut sprawdzając czy się upiekło.

Krok 7

Po upieczeniu i wyjęciu z pieca smarujemy naturalnym jogurtem z dodatkiem sprasowanego czosnku soli i pieprzu.Zwijamy roladę i kroimy w paseczki.Podajemy na gorąco choć na zimno tez jest smaczna. 

 

IMG_05063

 

IMG_05082

 

IMG_05161

IMG_05132

06:04, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 18 sierpnia 2016
Bułeczki grzebyki z dżemem z kiwi

Zrobiłam na zimowe dni dżem z kiwi. Muszę przyznać, że wyszedł przepyszny. Postanowiłam go wykorzystać do drożdżowych bułeczek jako nadzienie .

Składniki:

Krok 1

Odmierzyłam 600 g mąki i przesiałam do miski.

Krok 2

Do plastikowej miseczki wlałam cieple mleko, dodałam drożdże pokruszone i cukier.Rozmieszałam do rozpuszczenia.

Krok 3 

Rozpuściłam masło i dodałam je do mleka z drożdżami.Przelałam do misy z mąką( zrobiłam najpierw dołek i tam wlałam mleko)Delikatnie rozmieszałam aby powstała zawiesina i zostawiłam pod przykryciem na 15 minut

Krok 4

Drożdże pracują więc wyrabiam ciasto z 15 minut.Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na około 45 minut.

Krok 5

Ciasto pięknie wyrosło, odgazowałam je i podzieliłam na 12 części. Każdą cześć rękoma kształtowałam na" piłeczkę" po czym spłaszczałam jak placuszka, nakładałam farsz i zwijałam na raz.Drugą część ponacinałam w paseczki i zwinęłam do końca. Zagięłam do środka.

Krok 6

Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam bułeczki, zostawiłam na 15 minut by ponownie wyrosły, posmarowałam je jajem i wstawiłam do pieca.Piekłam 20 minut w 170 stopniach.

IMG_02131

 

IMG_02141

 

IMG_0218_2

pagebupagebu1

środa, 17 sierpnia 2016
Tarta grzechu warta,poziomki i jagody ...............

Poziomki mam, jagody mam .Dziś powstanie tarta grzechu warta hihihi. Delikatny biszkopt z leśnymi owocami zalany galaretką.

Składniki na tartę biszkoptową:

2 jaja

ksylitol zmielony 2 łyżki Kłos Pol

mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol  4 łyżki

Dodatkowo:

poziomki 300 g

jagody 200 g

galaretka poziomka 1 szt na 400 ml wody

Krok 1

Galaretkę rozpuszczam we wrzątku w 400 ml 

Krok 2

Ubijam jaja na puch z ksylitolem ( cukier brzozowy) jeśli nie macie to może być zwykły.

Krok 3

Przesiewam mąkę nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam łopatką.

Krok 4

Formę do tarty( z rantem na dole) smaruje bardzo dokładnie masłem i obsypuje bułką tartą. Przekładam ciasto biszkoptowe, piekę w 170 stopniach 15 minut( wcześniej nagrzałam piec do 170 )

Krok 5

Na upieczony spód ( odwracam go odwrotnie po upieczeniu)już ostudzony kładę poziomki i jagody , zalewam tężejącą galaretką i do lodówki na 2 godzinki.

 IMG_01781

IMG_01273

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 16 sierpnia 2016
Pikle w zalewie octowej

 

Duże ogóreczki,takie przerośnięte mają też swój urok i smak.Możemy zrobić pikle podobnie jak na korniszony w zalewie z dodatkiem marchewki i cebulki.

Składniki:

3 szklanki wody

szklanka octu 10%

szklanka cukru

sól 1 łyżka

czosnek 6 ząbków

marchew 4 sztuki

cebula 2 szt

gorczyca 1 łyżka

ziele angielskie 4 szt

listek laurowy 4 szt

główki kopru do słoika( pocięłam nożyczkami drobno)

ogórki 2 duże michy

Krok 1

Do garnka wlewamy wodę, ocet .Wsypujemy sól i cukier.Dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę.Dodajemy gorczycę, ziele,listek i czosnek.Gotujemy jakieś 15 minut zalewę.

Krok 2

Słoiki wyparzyć.Ogórki obrać, wykroić środki i pokroić w drobne paseczki.Do każdego słoika dodajemy po główce kopru który tniemy nożyczkami drobno( tak aby po zalaniu zalewą pływały drobinki ).Dość ciasno wkładamy ogórki.

Krok 3

Zalewamy gorącą zalewą , na samej górze zostawiamy cebulkę, marchewek( pokrojoną w plasterki) i czosnek.Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.Po wyjęciu przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.Zalewa starcza na 4-5 słoików 900 ml

 

 

IMG_0191

 

IMG_01881

IMG_0089

 

IMG_00902

09:51, rozowakuchnia
Link Dodaj komentarz »
sobota, 13 sierpnia 2016
Ogórki w zalewie musztardowej

No to dziś mamy ogóreczki gruntowe w zalewie z musztardą.Końcowy efekt wygląda bardzo ciekawie , a smak też jest fajny.

Składniki na zalewę:

  • litr wody
  • ocet 10% 1 szklanka
  • ksylitol 1 szklanka
  • sól 1 łyżka
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej 
  • cebula 2 szt marchew 4 szt
  • gorczyca 2 łyżki
  • ziele angielskie 4 szt
  • listek laurowy 4 szt

 

Dodatkowo:

  • ogórki gruntowe 3 kg

 Krok 1

Ogórki myjemy pod bieżącą wodą( myje gąbką małą drugą stroną to przynajmniej trochę zetrę te kujące końcówki i umyje).Obcinamy końcówki z dwóch stron i kroimy w plasterki.

Krok 2

Ogórki trzeba wyparzyć , najlepiej takie 250 ml. Wkładamy plasterki ogórka dosyć ciasno upychamy.

Krok 3

Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy ksylitol i sól. Kroimy cebule w talarki, a marchew w plasterki.Na końcu dodajemy gorczycę,ziele i listek laurowy.Po wymieszaniu dodajemy musztardę i gotujemy jakieś 15 minut.

Krok 4

Wyjmujemy z zalewy cebulkę i marchewkę i wkładamy do każdego słoiczka z ogórkami. Zalewamy gorącą zalewą,zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Wyszło mi 12 słoiczków po 250 ml.

 

IMG_00261

 

IMG_99901

 

IMG_99931

00:00, rozowakuchnia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
piątek, 12 sierpnia 2016
Czekoladowy cukinio-wiec

Robiłam już ciasto z marchewką, buraczkami,fasolą. Brakuje ciasta z cukinią więc zapraszam dziś na czekoladową pokusę właśnie z cukinią.Ciasto rewelacja,wyszło pyszne,pulchne,delikatne i cudnie czekoladowe. Biorę udział w akcji Słodkości z warzywami

Składniki:

Dodatkowo:

czekolada mleczna lub gorzka , jaką tam lubicie 150 g

mleko 3 łyżki

 

Krok 1

Cukinie obrałam, wykroiłam środki i starłam( mam robota więc to moment poszło).

Krok 2

Do misy wbiłam dwa jaja temp pokojowa.Dodałam cukier puder i zmiksowałam na puch, wlałam olej i śmietanę ,wymieszałam.

Krok 3

Odmierzyłam mąkę i błonnik kakaowy,proszek do pieczenia i sodę, dodałam do płynnych składników. Na końcu dodałam cukinię i czekoladę starta w wiórka .Składniki wymieszałam łopatką.

Krok 4

Formę tortową 26 cm wysmarowałam margaryną i wyłożyłam papierem do pieczenia dno i boki. Przełożyłam ciasto, wstawiłam do pieca.Piekłam godzinę w 170 stopniach.

Krok 5

Do miseczki włożyłam czekoladę( połamałam kosteczki) i dodałam 3 łyżki mleka.Wstawiłam do mikrofali na 2 minuty. Wyjęłam płynną.

Krok 6

Wyjęłam ciasto , dałam mu odpocząć 15 minut i polałam gorącą czekoladą. Ciasto rewelacja polecam zrobić.

IMG_02792

 

IMG_02741

IMG_0287__Kopia

 

IMG_0282__Kopia

 

IMG_02771

 

08:01, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
czwartek, 11 sierpnia 2016
Pikle w zalewie pomidorowej

Dostałam sporo ogóreczków przerośniętych nic tylko na pikle się nadawały.Więc postanowiłam zrobić najpierw w zalewie pomidorowej.Nic trudnego za to jesienną i zimową porą w sam raz do obiadu pasują.Przyznam się , że bardzo lubię podjadać pikle między posiłkami, myślę , że nie mają dużo kalorii za to są bardzo smaczne.

Składniki na 6 słoików o pojemności 900 ml:

woda 3 szklanki

ocet 10% szklanka

marchew 3 szt

cebula 2 szt

listek laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

cukier 6 łyżek

sól 1 łyżka

przecier pomidorowy 2 duże łyżki

Dodatkowo:

Przerośnięte ogórki

Krok 1

Do garnka wlewamy wodę, ocet.Wsypujemy cukier i sól.Dodajemy pokrojoną marchew w plasterki i cebule pokrojoną w półksiężyce, listek i ziele oraz przecier pomidorowy Kiedy zalewa się zagotuję (10 minut gotuję) zalewam ogórki i na sam wierzch daje cebulę,marchew i co zostanie jeszcze w garnku.

Krok 2

Ogórki myjemy,obieramy ze skóry,kroimy w cienkie paseczki i środki wywalamy.Pokrojone i umyte paseczki wkładamy ciasno do słoika. Robiłam w 900 ml bo wchodzimy całe paseczki.Zalewamy gorącą zalewą i gotujemy 15-20 minut minut( od zagotowania liczymy 10 minut)

Krok 3

Zalewę robiłam 7 razy na 40 słoików o pojemności 900 ml

IMG_01961

IMG_01931

IMG_0088 

IMG_00872

 

00:00, rozowakuchnia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 09 sierpnia 2016
Marchewko-wiec zwykły i nie zwykły

Chciałam zrobić coś innego coś czym bym mogła was zaskoczyć i udało się.Ten marchewko-wiec zaskakuje wyglądem i smakiem, a wizualnie przypomina tort.

Składniki:

  • świeża marchewka 2 szklanki
  • 2 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej tortowej typ 450
  •  szklanka ksylitolu 
  • 1 szklanka oleju rzepakowego Olej Polski
  • 4 jajka
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • mała łyżeczka cukru waniliowego
  • cynamon 1 łyżeczka

 

 

 Dodatkowo:

  • żurawina 3 garście
  • orzeszki ziemne 300 g

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru( zmielony ksylitol)
  • 600 ml śmietany 30 %

 

IMG_94921

Krok 1
Do misy wbijamy jaja o temperaturze pokojowej, wsypujemy ksylitol i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji.

Krok 2
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do  pieczenia, dodajemy do ubitych jaj,  a następnie wsypujemy cynamon. Marchew ścieramy na tarce, odciskamy z soku (jeśli jest soczysta) i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łopatką i wlewamy olej rzepakowy. Na samym końcu dodajemy żurawinę i gotowe.

Krok 3
Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto marchewkowe. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy blat w poprzek na połowę.

Krok 4
Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy środek ciasta kremem, a wierzch i boki smarujemy dookoła pozostałością kremu. Można udekorować według uznania, ja użyłam do tego rękaw cukierniczy.

Krok 5
Orzeszki ziemne należy roztłuc tłuczkiem i podprażyć lekko, posypać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Ciasto rewelacja. Polecam.

 

 

 

 

IMG_94911

 

IMG_94851IMG_9495

 IMG_95091

 

IMG_9510page222

 

page231

08:42, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 07 sierpnia 2016
Pierś faszerowana serkiem fetta, rukolą i oliwkami bez z pestek.

 

Od 1 sierpnia w Lidli Polska trwał tydzień kuchni hiszpańskiej i portugalskiej.Moje danie jest związane z tym tygodniem.Pierś faszerowana serkiem fetta, rukolą i oliwkami bez z pestek, z papryką Jalapeno , kaszą pęczak, fasolką szparagową oraz sałatką z ruccoli,ogóreczka małosolnego papryki czerwonej, słonecznika i sosu winegret domowego. Dziękuję Lidl Polska za paczuszkę i czekam na następne niespodzianki :) 

 

Składniki:

pierś z kurczaka 2 połówki Lidl Polska

ruccola 2 garście ryneczek Lidla

serek feta 100 g

oliwki bez z pestek, z papryką Jalapeno 10 szt Lidl Polska

sól i pieprz do posypania piersi

Pikantny sos na bazie papryczki chilli odmiany Piri-Piri z Lidl Polska

ekstra Virgin Olive Oil Spain do posmarowania piersi z kurczaka z Lidl Polska

Sałatka:

ogórek małosolny 3 szt- sama robiłam

papryka czerwona połowę ryneczek Lidla

ruccola 100 g ryneczek Lidla

pestki słonecznika podprażone z 3 garście

winegret :

sok z cytryny połowę

ekstra Virgin Olive 

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

kasza pęczak 1 woreczek

fasolka szparagowa żółta 2 garście

 

IMG_00531

 

IMG_00543

 

IMG_00412

 

IMG_00501

 

IMG_00631

 

 Składniki które użyłam do przygotowania dania znajdźcie w Lidl Polska

 

IMG_98111

 Krok 1

Pierś z kurczaka myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,doprawiamy sola i pieprzem i delikatnie na wierzchu smarujemy sosem na bazie papryczki chilli odmiany Piri-Piri.

Krok 2

Do miseczki wkładamy ruccolę( pokroiłam ją na mniejsze kawałeczki) dodajemy serek feta i mieszamy. Przekładamy farsz do dwóch połówek piersi i dodajemy teraz oliwki bez z pestek, z papryką Jalapeno. Zawijamy w papier do pieczenia i smażymy na patelni do zarumienienia aby nie było surowe :)

Krok 3

Gotujemy kasze pęczak według tego co jest napisane na opakowaniu.

Krok 4

Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Krok 5

Ogórek małosolny kroimy w kostkę, dodajemy ruccole,paprykę pokrojoną drobno i prażone pestki słonecznika.Skrapiamy sokiem z cytryny oraz ekstra Virgin Olive Oil Spain i doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 6

Na talerz nakładamy sałatkę kaszę fasolkę i pierś z kurczaka .Podajemy na gorąco, smacznego.

 

17:34, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Jagodzianki polane lukrem

Dziś wam zaprezentuje jagodzianki domowe.Nie są idealne lecz bardzo smaczne i delikatne. Zdjęcie nie oddaje tego co jest w środku ani w smaku.

 

Ciasto drożdżowe:

Dodatkowo:

  • mleko 50 ml do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  • jagody 10 łyżeczek 
  • cukier puder 100 g
  • młody jęczmień odrobinę

 

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, do miseczki wlewamy szklankę ciepłego mleka,dodajemy drożdże i ksylitol, mieszamy do rozpuszczenia.

Krok 2

W mące robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże, delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina.Przykrywamy ściereczka na 15 minut -drożdże zdążą wyrosnąć.

Krok 3

Dodajemy miękkie masło i jajo i sok z cytryny , wyrabiamy ciasto.Powinno być gładkie i elastyczne.Przykrywamy je i zostawiamy na 40 minut by wyrosło.

Krok 4

Po 40 minutach odgazowujemy ciacho i dzielimy ja na 10 części a jak wolicie troszkę większe to na 8 .Robimy placuszek i nakładamy jagody.Sklejamy ciasto pod spód i robimy wałeczek.Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.Pieczemy koło 20-25 minut w 170 stopniach.

Krok 5

Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.

IMG_9862

 

IMG_9859

 

IMG_98691

 

page62

Ogórki kanapkowe

 Robię przetwory, w tym i ogórki w różnej postaci i smaku.Dziś was zapraszam na ogórki kanapkowe.Kolor i smak niezwykły.Nie powiem wam ile wyjdzie słoików bo nie wiem w jakich robicie. Ja miałam różne i po 250 ml i po 330 ml

Składniki:

ogórki gruntowe 1.1/2 kg

woda 500 ml

1.1/2 szklanki cukru

1.1/2 szklanki octu

1 łyżka gorczycy

1 łyżka pieprzu w ziarnkach

10 szt ziele angielskie

1 łyżka kurkumy 

1 łyżka soli

 

 

IMG_9893

 

IMG_9901

 Krok 1

Najpierw odmierzyłam składniki sypkie  i wsypałam do garnka,a następnie płynne składniki woda i ocet.

page23a

Krok 2

Zagotowałam składniki. Słoiki wyparzyłam. 

23dc

 

 Krok 3

Ogórki umyłam poobcinałam końcówki i pokroiłam je nożem ząbkowanym jak widać na zdjęciu. Jakoś łatwiej mi się kroiło nim.Pokroiłam ogóreczki w paseczki , starałam się aby były takiej samej grubości .Powkładałam je do słoiczków i zalałam przygotowana zalewą. Wyszło mi 5 słoiczków .

IMG_98921

 IMG_0001

 

00:00, rozowakuchnia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
piątek, 05 sierpnia 2016
Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Dziś chce wam pokazać pyszną lekką i szybką sałatkę na bazie tuńczyka,ciecierzycy i jajeczka. Można  podać ją jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi lub ze smakiem zjeść jako kolację. Przypominam wam że od 1 sierpnia w Lidli Polska trwa tydzień kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Polecam wam produkty które wykorzystałam do sałatki.

Składniki na 4 porcję:

ciecierzyca gotowana w zalewie z Lidl Polska dałam 30 kuleczek

tuńczyk biały w oliwie z oliwek z Lidl Polska

rucola  tak z 6 garści- gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny kapustowatych. ( Lidl Polska)

papryka czerwona połowę z Lidl Polska

jajka 6 szt

Dressing:

Oliwa z oliwek Lidl Polska 4 łyżki

sok z cytryny 4 łyżki

czosnek sprasowany 2 -3 ząbki

sól i pieprz ziołowy do smaku 

IMG_9969

 

IMG_9980

 

IMG_99631

 

IMG_99612

 

IMG_9983

 

Krok 1

Jajka gotujemy koło 5-6 minut na twardo. Ruccolę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy na talerzu na całej powierzchni.

Krok 2

Paprykę myjemy,wycinamy ziarenka, kroimy w paseczki,a następnie drobniutko aby przebłyskiwała przez zielone.

Krok 3

Do miseczki wkładamy czosnek sprasowany sok z cytryny i oliwę z oliwek,mieszamy i polewamy ruccolę delikatnie palcami sobie pomagamy.Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4

Ugotowane jajeczka kroimy na cztery i układamy na naszej ruccoli na około talerza, na środku kładziemy kawałki tuńczyka i ciecierzycę .Sałatka wychodzi przepyszna.

 

Jedno robocze foto w trakcie przygotowania sałatki .

 

IMG_99551

czwartek, 04 sierpnia 2016
Pierś grillowana piri piri z pysznymi dodatkami

Przypominam wam że od 1 sierpnia w Lidli Polska trwa tydzień kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Polecam wam produkty które wykorzystałam do Dania obiadowego.

Składniki dla 4 osób:

pierś z kurczaka 800 g

Pikantny sos na bazie papryczki chilli odmiany Piri-Piri z Lidl Poska

natka pietruszki z Lidl Polska

ekstra Virgin Olive Oil Spain do posmarowania piersi z kurczaka z Lidl Polska

sałata z Lidl Polska

cukinia 2 małe sztuki z Lidl Polska

ser żółty 16 małych kosteczek

sól i pieprz do posypania cukinii

 fasolka szparagowa żółta 200 g kupiona w Lidl Polska

ryż parboiled 2 x 100 g

 

 

IMG_9911

Krok 1

Ryż wstawiamy do garnuszka i zalewamy wodą tak aby zakryło ryż i wsypujemy odrobinę soli do smaku.Gotujemy według tego co jest napisane na opakowaniu.

Krok 2

Fasolkę szparagowa myjemy i odcinamy końcówki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Krok 3

 Cukinie myjemy ,osuszamy ręcznikiem papierowym i obieramy obieraczką - wyjdą nam cieniutkie paseczki. Smażymy paseczki cukinii na grillu w trakcie posypujemy delikatnie solą i pieprzem mielonym. Kiedy nam się podpiecze z jednej strony przekładamy na drugą i kładziemy maleńkie kosteczki żółtego sera, który nam się delikatnie roztapia.Zwijamy paseczki z roztopionym serem w ruloniki.

Krok 4

Kurczaka nacieramy  oliwa z oliwek i pokrojoną drobno natka pietruszki ,polewamy sosem piri pier delikatnie bo to pierne, solimy troszkę i smażymy cienkie plastry piersi lub w mniejszych kawałkach .

Podanie:

Na talerzu kładziemy po listku sałaty.Ugorowany ryż przekładamy do kokilek i wykładamy na liść sałaty,ozdabiamy natką pietruszki. Zwinięte plastry cukinii kładziemy na stojąco do tego ugotowana fasolka szparagowa i pierś grillowana. Całość wygląda bardzo smacznie.

 IMG_9918

 

IMG_99211

 

IMG_9923

IMG_9924

IMG_9927

 

IMG_9930

 

IMG_9934

 

Te wszystkie produkty można dostać w Lidl Polska, zapraszam bo warto. Smak i różnorodność zachęca do robienia pysznych dań kuchni hiszpańskiej i portugalskiej.

IMG_9811

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 03 sierpnia 2016
Pierś smażona w papierze do pieczenia

Dziś lekki obiadek a wręcz dietetyczny.Nie mówię ,że codziennie ale co jakiś .Rewelacja lekkie dla brzuszka i czujemy się o niebo lepiej.Zachęcam do wypróbowania.

Składniki na 2 porcję:

pierś z kurczaka jedna połówka

kasza jęczmienna pęczak 1 woreczek

kasza owsiana 1 woreczek

fasolka szparagowa 8 szt

 

Dodatkowo:

pomidor sparzony 2 szt

ogórek długi 1 szt

sałata zwykła 8 listków

sól pieprz do smaku

sok z cytryny

Krok 1

Kasze wstawiamy w garnuszku i gotujemy tyle ile jest napisane na opakowaniu.

Krok 2

Fasolkę myjemy odcinamy końcówki i gotujemy z odrobiną soli

Krok 3

Pierś z kurczaka kroimy w poprzek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą,pieprzem i pietruszką ususzoną lub drobno pokrojoną.Papier do pieczenia pociąć w kwadraty,położyć na nich pierś i zakryć papierem( na połowę złożyć).Smażymy bez tłuszczu z obu stron nie za długo by nam nie wyschła. Ma być soczysta lekko podduszona.

Krok 4

Ogórka obieramy ze skórki i kroimy go w ćwiartki, pomidora smażmy i kroimy w ćwiartki , sałatę myjemy i rwiemy w palcach. Dodajemy sól,pieprz do smaku i sok z cytryny, ewentualnie z 2 łyżki wody. mieszamy i gotowe.Na talerz wykładamy sałatkę dwa rodzaje kaszy pół na pół na to fasolka szparagowa i pierś smażona .Danie rewelacja :)

IMG_9823

 

 

IMG_9821

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 02 sierpnia 2016
Buraczki na zimę 2016

Trwa szał na przetwory więc robię póki mam chęć.Dziś marynowane buraczki idealne do zupy lub jako dodatek do ziemniaczków:)

Składniki:

buraczki starte 5 kg

szklanka octu 10%

w łyżki  soli kamiennej niejodowanej do przetworów o’Sole

ksylitol  1 szklanka

Krok 1

Buraki myjemy odcinamy wiszące końcówki i wkładamy do garnka.Gotujemy do miękkości.

Krok 2

Po ugotowaniu buraki wkładamy do zimnej wody i obieramy je.Mielimy i przekładamy do dużej miski.

Krok 3

Do zmielonych buraków dodajemy cukier,sól i ocet.Mieszamy,zostawiamy najlepiej na 1-2 godzinki by przeszło smakiem.Możemy znowu popróbować czy podchodzi nam smak ,jeśli tak to wkładamy do wyparzonych słoiczków 250 g tak aby były z pół centymetra od zakrętki i zakręcamy.

Krok 4

Pasteryzujemy od zagotowania koło 15 minut.

IMG_97921

 

IMG_97941

page61

15:10, rozowakuchnia , Przetwory
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 01 sierpnia 2016
Chlebek idealny na tosty

Zachęcam do przygotowania domowego chleba idealnego na tosty .Pewnie myślicie ,że upieczenie takiego chlebka jest trudne i pracochłonne, więc mówię wam nieeeeeeeeeeeee i zachęcam bo to sama przyjemność i nie ma nic trudnego w przygotowaniu.Wyrabiacie  ciasto i zostawiacie do wyrośnięcia,a potem tylko wystarczy upiec. Wbrew pozorom myślę, że każdy jest z was zdolny by zrobić chlebek.

Składniki na małą kek-sówkę aluminiową:

 

1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (70 g)
1 niepełna szklanka przegotowanej, ostudzonej wody
1 opakowanie drożdży suszonych (7 g)
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju rzepakowego Olej Polski
 
 
IMG_9642
 
 
IMG_9641
 
 
 
Krok 1
Najpierw odmierzamy składniki i przesiewamy mąki obydwie.Do misy wsypujemy składniki suche czyli obydwie mąki,drożdże,sól,cukier i przegotowaną ciepłą lecz nie gorącą wodę i olej.
Krok 2
Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem lub ręcznie jak wolicie,powstanie elastyczne ciasto które po wyrobieniu przekładamy do kek-sówki i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny( drożdże suche dłużej wyrastają) przykryte ściereczką.
Krok 3
Kiedy chlebuś wyrośnie spryskujemy go wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( oczywiście nie zapomnijcie o naczyniu z wodą na dno piekarnika) i pieczemy 25 minut w 200 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę chlebek apotem kroimy. Widać , że jest delikatny i mięciutki idealny na tosty.
 
 
 
IMG_9643
 
 
IMG_96511
 
 
 
IMG_9652
 
 
 
IMG_9637
sobota, 30 lipca 2016
Kalafior z czosnkiem i curry

Dziś Kalafior  na obiadek  z curry i czosnkiem smażony na masełku klarowanym wyraźniejszy w smaku niż ten z wody, banalny w przygotowaniu

składniki: 
 - kalafior
- 2 łyżki masła klarowanego
- dwa ząbki czosnku
- łyżeczka curry
- koperek pokrojony i posypany na kalafior

Krok 1

Kalafior różyczki przekładamy do garnka z wodą i wsypujemy 1 łyżeczkę soli gotujemy tak aby był półtwardy czyli al-dente.

Krok 2

Przecedzamy kalafior.Masło wkładamy na patelnie i wsypujemy curry .Wkładamy kalafior i smażymy.Dodajemy starty czosnek i dalej smażymy na rumiany kolorek. Dodajemy starty czosnek, smażymy jeszcze przez chwile i przekładamy na talerz.Posypujemy pokrojonym drobno koperkiem.Kalafior wyśmienicie smakuje.

 

IMG_97891

IMG_9786

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 29 lipca 2016
Grochówa na wędzonych golonkach

Wędzone kości ,skrzydełka golonki czy udka z kurczaka ,wszystko pyszne :) Moja grochówa będzie na wędzonych wieprzowych golonkach.Robię pierwszy raz na nich ,chcę zobaczyć czy będzie smakować :)

Składniki:


woda 2 litry

marchew 3 sztuki pokrojona w plasterki

natka pietruszki mały pęczek

por 2 listki

seler 100 g

listek laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

majeranek 2 łyżki

ziemniaki 5 szt pokrojone w kosteczkę

groch połówki 1.1/2 szklanki

cebule 2 szt małe podpieczone nad gazem

golonki wieprzowe wędzone   400 g 

Krok 1

Groch zamaczam na noc w wodzie.

 Krok 2
Do garnka wlewam wodę, dodaje pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchew pokrojona w plasterki. Wkładam włoszczyznę seler,por,pietruszkę.Dodaje groch namoczony i gotuję na małym ogniu.
Krok 3
W trakcie gotowania dodaje ziele,listek i cebule podpieczona nad gazem,nadal gotuję do momentu aż groch będzie miękki. Wkładam golonki wędzone, uwielbiam kiedy są rozgotowane,można wtedy mięsko zjeść:)
 
Krok 4
Kiedy groch nam się rozgotuje,a mięsko odchodzi od kości dodajemy majeranek i nadal gotujemy jeszcze przez chwilę. Grochówa boska mniam.
IMG_9730
 
IMG_9738
00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 lipca 2016
Sernik jagodowy z białą czekoladą

Jagódki sobie siedziały w miseczce i tak do mnie przemawiały. Asiula no zrób z nami coś pysznego coś co jeszcze nie robiłaś.No to poszłam na układ hihihihi zrobiłam serniczek na herbatnikach z dodatkiem żurawiny i polałam go białą czekolada z odrobiną śmietanki :) . Rodzinka zachwycona i  ja też bo był smaczny i wyjątkowy :)

Składniki na pierwszą warstwę:

serki homogenizowane 300 g waniliowe

śmietana 30% 600 ml

jagody 3 szklanki

ksylitol 4 łyżki

żelatyna ( dałam jedno opakowanie na 2.5 litra wody miało 50 gr)

Herbatniki Regionalne owsiane z żurawiną 62 g 3 opakowania

Składniki na drugą warstwę:

śmietana 30% 400 ml

czekolada białą 100 g

żelatyna 3 łyżeczki

Krok 1

Żelatynę wsypałam do szklanki i zalałam wodą,tyle by zakryło żelatynę i dało się wymieszać.Rozpuściłam ją w mikrofali.

Krok 2

Formę okrągłą dużą wyłożyłam folią spożywczą dno i boki.Na dno wyłożyłam herbatniki z żurawiną.

Krok 3

Jagody wsypałam do blendera kielichowego, dodałam do nich serek waniliowy i zmiksowałam.Wlałam 200 ml śmietanki i znowu zmiksowałam.Do michy wlałam 400 ml śmietanki i zmiksowałam na sztywno z ksylitolem ( 3 łyżki odjęłam do rozpuszczonej żelatyny i wymieszałam) a następnie dodałam zmiksowane jagody.Całość wymieszałam i dodałam żelatynę że śmietaną, znowu wymieszałam i przełożyłam do tortownicy wyłożonej folia spożywczą oraz herbatnikami. Rozprowadziłam równo i wstawiłam do lodówki do zastygnięcia.

Krok 4

Śmietankę wlałam do garnka, wsypałam żelatynę i dodałam czekoladę. Wstawiłam na gaz i mieszałam do momentu, aż żelatyna się rozpuściła.Zostawiłam do przestygnięcia na godzinkę.Po godzinie przelałam już ostudzoną masę na sernik jagodowy. Zostawiłam na noc w lodówce.

Opinia

Sernik rewelacyjnie wygląda,a smakuje jeszcze lepiej.Polecam każdemu :) Co do herbatników z żurawiną to muszę powiedzieć że smakują wybornie w serniku a i jako przekąska też są smaczne.Nie drogie ,smaczne sama zalety. Mają jedną wadę o której bym zapomniała wspomnieć.Za mało ich jest w paczce,przynajmniej po 200 gram powinny być pakowane :)

 

IMG_9759

 

IMG_9748

IMG_9744

 

IMG_9745

 

IMG_9747

 

IMG_97531

 

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 lipca 2016
Korniszony z 6% octem

Zawsze rozcieńczałam ocet aby był 6% teraz już nie muszę tego robić .Idę do sklepu i kupuje i do tego smakowy .

Składniki :

  • Ogórki gruntowe (małe lub średnie) na 7 słoiczków 500 ml
  • marchew 4 szt
  • koper 7 szt ( główka)
  • ziele angielskie  14 szt
  • liście laurowe 7 szt
  • czosnek 7 ząbków
  • świeży chrzan  7 cm ( po 1 cm na słoiczek)
  • ziarenka pieprzu 14 szt
  • gorczyca 31/2 łyżeczki ( po pół na słoiczek) 
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 6% czosnkowy i koperkowy
  • 6 łyżek cukru
  • czubata łyżka soli

Krok 1

Słoiki wyparzam i wycieram do sucha i wkładam po kolei ziele,listek,chrzan,czosnek,pieprz,gorczycę,koperek i marchewkę pokrojoną w słupki.

Krok 2

Umyte ogóreczki wkładam ciasno do słoiczków.

Krok 3

Do garnka wlewam wodę i ocet,Wsypuje cukier i sól i zagotowuje.Zalewam zalewa ogórki i pasteryzuje koło 10 minut od zagotowania.Smakowy ocet dodatkowo wzmacnia smak.

 IMG_9703

IMG_9709

 

IMG_9706

wtorek, 26 lipca 2016
Cukinia w zalewie z curry

Sezon na cukinie trwa więc jak najbardziej zamykamy lato w słoiczkach by potem cieszyć się słonecznymi pysznymi krążkami.

 

Składniki :

ocet 6%  szklanka o smaku czosnku i szklanka o smaku koperku

woda 6 szklanek

ksylitol 2 szklanki

cebula biała  4 mniejsze

sól kamienna jodowana 1.1/2 łyżki

curry 1 łyżka

ziele angielskie 1 szt do każdego słoiczka

gorczyca po pół łyżeczki do każdego słoiczka

pieprz w ziarenkach po 3 szt do każdego słoiczka

cukinia 2 kg mała i już po odcięciu przodu i tyłu

Krok 1

Słoiczki sparzyłam i wytarłam do sucha.Cebulę obrałam i pokroiłam w pół księżyce i powkładałam do słoiczków( talarek przekrojony na pół trafia do słoiczka).Wyspałam gorczycę i ziarenka pieprzu.

Krok 2

Cukinie umyłam poobcinałam przód i tył,pokroiłam w talarki a następnie w pół księżyce. Powkładałam do słoiczków 250 ml dosyć ciasno.

Krok 3

Do garnka wlałam ocet,wodę sól i cukier,wsypałam curry i zagotowałam.Zagotowaną zalewą pozalewałam cukinię.Zakręciłam i pasteryzowałam po 10 minut od zagotowania.

Jak zauważyliście dałam ocet 6 % a do tego smakowy bo z koperkiem i o smaku czosnkowym.Cukinia będzie delikatniejsza wzbogacona o smak czosnku i koperku.

IMG_9714

page60

poniedziałek, 25 lipca 2016
Ciacho Cappuccino

W ostatniej chwili udało mi się zrobić foto, ciasto rozeszło się migiem.To wcale nie oznacza , że było smaczne lecz po prostu wspaniałe powiem nie skromnie.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 10 łyżek cukry
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szklanki mleka
  • masło 200 g
  • spirytus 2 łyżki 
  • cukier 4 łyżki

 

Składniki na masę cappuccino:

  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 szklanki mleka
  • 7 łyżek kawy cappuccino
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 opakowania śnieżki fiks (do ubijania)
  • woda zimna 6 łyżek
  • spirytus 2 łyżki

Dodatkowo:

  • czekolada 100 g

IMG_96161

Krok 1

Ubijamy jaja z cukrem na puch, mąkę przesiewamy w raz z kakao i proszkiem do pieczenia dodajemy do jaj i delikatnie mieszamy.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.Pieczemy w 170 stopniach koło 25 minut.Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

 
Krok 2
Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka i zagotowujemy,dodajemy rozmieszany budyń z cukrem . Zostawiamy do wystygnięcia.Miksujemy budyń z masłem i spirytusem na gładki krem
 
Krok 3
Mleko gotujemy i wsypujemy cappuccino do niego, mieszamy i studzimy.Ostudzone mleko ubić z śmietanami fiks
. Żelatynę  wsypujemy do szklanki zalewamy zimną wodą, a następnie rozpuszczamy w mikrofali i czekamy do ostudzenia następnie łączymy z mlekiem.Kawę rozpuszczalną zaparzamy w 125 ml wody i łączymy z ze spirytusem. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt.
Krok 4
Na biszkopcie rozsmarowujemy masę budyniową, a potem  nakładamy masę cappuccino. Na wierzch posypujemy startą czekoladę i wkładamy do lodówki na około 2 godziny to wystarczy by stężało. 

 

 IMG_9620

 

IMG_9617

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 lipca 2016
Szare kluchy z kiełbaską i twarogiem

Najbardziej lubię spontaniczne obiady,siedzisz i się głowisz co tu zrobić na obiad. Pomysłu brak i raptem wpada ci pierwsza myśl ,a co ja mam w tym domu coś z czego mogła bym coś przyrządzić.Patrze o są ziemniaki, a w  lodówce wędlinka się wala i samotny twarożek i mam to -, szare kluchy , moment i zrobione:)

IMG_91831

Składniki:

ziemniaki młode 1 kg( już po obraniu)

jajo 1 szt

sól do smaku

pieprz do smaku

odrobina kurkumy( do zmiany kolorku jeśli wam przeszkadza szarość)

mąka pszenna( ja dawałam na oko do zgęstnienia)

IMG_91851

Dodatkowo:

żywiecka 300 g

twaróg 1 kostka półtłusty(200 g)

Krok 1

Ziemniaki myjemy, odsączamy z wody i ścieramy na tarce na drobnych oczkach,łyżką odlewamy wodę( mniej dodamy mąki).Dodajemy jajo i przyprawy( sól,pieprz i opcjonalnie kurkumę),mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do naszych startych ziemniaczków.Mieszamy , aż konsystencja zrobi nam się taka ( nie spływa z deseczki)jaka powinna być.

Krok 2

Nastawiamy garnek, wlewamy odrobinę oleju i dosalamy wodę,kiedy zaczyna nam się gotować wrzucamy kluseczki z deseczki,co jakiś czas mieszając łyżką by nam nie przyległy do dna garnka.Kiedy kluseczki wypłyną na górę to znaczy ,że to jest ten moment kiedy je wyjmujemy i przepłukujemy wodą, a następnie kładziemy do miski.

Krok 3

Kiełbaskę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej patelni, razem z tym tłuszczykiem polewamy skraweczki i dodajemy twarożek. Całość smakuje wybornie, polecam zrobić.

 

 IMG_91922

 

IMG_91911

 

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 lipca 2016
Kopytka w sosie kurkowym

Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie kurek jest klasyczny sosik idealny do kopytek, makaronów, ziemniaków czy też różnych mięs. Dzisiejsza wersja sosu będzie wzbogacona o białe wino :)

 IMG_95851

Składniki:

  • 400 g kurek
  • 1 cebula
  • cukinia 300 g
  • 3 łyżki masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 mały pęczek koperku 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • białe wino 100 ml

Dodatkowo:

  • ziemniaki 1 kg( po obraniu)
  • koperek posiekany dwie łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko 1 szt
  • mąka koło 3 szklanek wszystkiego

 IMG_95872

Krok 1

Kurki czyścimy i myjemy w zimnej wodzie i patrzymy czy nie ma robaczka,przekładamy na sito i zostawiamy do odsączenia. Małe kurki zostawiłam, a większe pokroiłam na połowę .

Krok 2

Osobno podsmażyłam kurki z koperkiem  koło 5 min, dodałam białe wino i czekałam, aż odparuje. Doprawiłam solą i pieprzem od czasu do czasu mieszałam. Cebule drobno pokroiłam  i zeszkliłam na masełku,  dodałam do usmażonych kurek.Na samym końcu dodałam cukinie pokrojona drobniutko i dusiłam.

Krok 3

Kiedy cukinia rozgotuje się dodajemy przecier pomidorowy,mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 15 minut.Na końcu wlewamy śmietankę, mieszamy i gotowe.

Kopytka

Gotujemy 1 kg ziemniaków zostawiamy do ostygnięcia i mielimy,dodajemy 2 łyżki pokrojonego drobno koperku,trochę soli i pieprzu.Wbijamy jajo i wsypujemy mąkę( dałam dwie szklanki i jeszcze podsypywałam podczas robienia wałeczków).Nastawiamy wodę kiedy zacznie się gotować wkładamy kluseczki.Po wypłynięciu niech jeszcze chwile się gotują i wyjmujemy.Podajemy z sosem kurkowym.

 

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 62
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.