środa, 10 lutego 2016
Zrazy drobiowe z musztardą

No czas w końcu na mięsko,pyszny zraz drobiowy z musztarda i dodatkami. Dziś pyszny obiad był,jutro post wiec smakiem nacieszyć się można :)

Składniki:

Podwójna pierś duża z kurczaka

papryka zielona 1 szt

ser żółty 100 g

musztarda ziołowa z lubczykiem Develey

 sól i pieprz biały mielony do smaku

Panierka:

jajko 2 szt

 bułka tarta

olej do smażenia

Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w "plastry"i lekko tłuczemy tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem i smarujemy musztardą na całej powierzchni. Paprykę myjemy,osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Paseczek papryki kładziemy z brzegu na pierś i kawałeczek sera pokrojonego w słupki. Pierś zwijamy i spinamy wykałaczkami. Obtaczamy zrazy z piersi w jaju i bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor, dusimy koło 30 minut.Podajemy z ziemniakami. 

 

IMG_4245

 

IMG_42481

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (1) »
wtorek, 09 lutego 2016
Jagodzianki

No kochani mam dla was dziś całkiem coś innego ale słodkiego, czyli jagodzianki,pyszne ,delikatne i w sam raz na teraz .

Składniki :

mąka luksusowa typ 550    Młynomag 600 g

3/4 szklanki cukru

mleko 1.1/2 szklanki ciepłe lecz nie gorące 

jaja 2 szt

margaryna 100 g

sól 1 szczypta

drożdże świeże 30 g

jagody mrożone mała miseczka

Wykonanie :

Do szklanki wlewamy mleko tak polowe szklanki, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Mieszamy do  rozpuszczenia.Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy cukier i sól,robimy dołek i wlewamy rozdrobione drożdże. Wbijamy jaja,wlewamy rozpuszczoną margarynę i szybciutko zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je koło 10 minut po czym zostawiamy w misce przykryte ściereczką na około godzinę. Po godzinie wyrabiamy ciasto chwilkę i dzielimy je na 10 części. W rekach formujemy kulkę , spłaszczamy ją na reku i nakładamy łyżką jagody, zlepiamy jak pieroga i  zawijamy pod spód. Formujemy rękoma podłużną bułeczkę. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem wszystkie bułeczki i smarujemy je mlekiem. Pieczemy w 170 stopniach koło 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.


IMG_4312

 

IMG_43132

IMG_4311

sobota, 06 lutego 2016
Babka cytrynowa wilgotna

Kochani coś lekkiego po tłustym czwartku,,czyli babeczka cytrynowa,wilgotna. Uwielbiam ten smak i zapach cytryny:)

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej typ 500 Kłos- Pol
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok z pół cytryny

 

 

Wykonanie:

Do misy wsypuje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,dodaje jaja,cukier i masło miękkie. Składniki miksuje. Na końcu dodaje skórkę ze startej cytry i sok z połowy cytryny. Nadal miksuje. Formę prostokątną taką do babki smaruje masłem i obsypuje bułką tartą . Przekładam ciasto do formy . Piekę w 170 stopniach koło  godziny. Ostudzoną można posypać cukrem pudrem jak kto woli.

IMG_42101

 

 

IMG_42121

 

IMG_4209

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 05 lutego 2016
Chleb Pszenno żytni ze słonecznikiem

Chlebek ze słonecznikiem z dwóch rodzai mąki -pyszny chleb z ziarnami 

Składniki na jeden większy bochenek:


250 g mąki żytniej typ 720 Kłos-Pol
300 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol
375 ml wody
 30 g  drożdży świeżych
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
1 szklanka słonecznika +2 garście do posypania na wierzchu 

 

Wykonanie ciasta chlebowego :

Do misy wsypuje przesianą mąkę pszenną i żytnią, robię w niej dołek. Do miseczki wlewam ciepłą wodę( szklanka wody), dodaje drożdże i cukier, mieszam do rozpuszczenia. Dodaje 2 łyżki mąki i mieszam. Zawiesinę zostawiam na 15 minut by rozczyn wyrósł. Po 15 minutach przelewam rozczyn do przygotowanej mąki dodaje resztę ciepłej wody,sól i słonecznik. Wyrabiam ciasto rękoma koło 15 minut. Zostawiam do wyrośnięcia w misce na godzinę. Po godzinie wyrabiam jeszcze raz ciasto i przekładam je do naczynia żaroodpornego obsypanego wcześniej mąką. Rękę maczam w wodzie i smaruje wierzch ciasta chlebowego,posypuje słonecznik. Piekę chleb w 200 stopniach 45 minut. Studzę na sicie.Musiałam skosztować jeszcze cieplny z pyszną roladą z boczku :) 

IMG_41481

 

IMG_4153

 

IMG_4146

 

 

 

czwartek, 04 lutego 2016
Pączki 2016 rok

No kochani w czwartek no właśnie co jest w czwartek hi hi tłusty czwartek, dlatego dziś zrobiłam pączki pączki. 

Składniki:

4 szklanki maki pszennej typ 500 Kłos -Pol

4 żółtka

1 jajko

drożdże świeże 40 g

mleko 1.1/2 szklanki

margaryna 70 g rozpuszczona

cukier 150 g

szczypta soli

Wykonanie rozczynu:

Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, wkruszamy drożdże,wsypujemy cukier i mąkę ( 3 łyżki). Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut pod ściereczką.

Wykonanie ciasta na pączki:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę,szczyptę soli. Wbijamy żółtka i jajo . Dodajemy wyrośnięty rozczyn mleko, cukier i margarynę rozpuszczoną. Wyrabiamy mikserem ciasto ( końcówka hak) koło 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt klejące to podsypcie mąką. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 1.1/2 godziny.Po tym czasie jeszcze raz lekko wyrabiamy i wałkujemy na 1.1/2 cm ,wycinamy szklanką kółka zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor:) Po wyjęciu i obcieknięciu z tłuszczu pączki posypujemy cukrem pudrem :)

IMG_4228

 

IMG_4234

 

 

12:24, rozowakuchnia , pączki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 stycznia 2016
Chałki z makiem

Wpadł mi dziś do głowy fajny pomysł ,zamiast ciasta upiekłam chałki i to cztery . Pyszne delikatne i rumiane.

Składniki na 4 chałki :

 

50 g świeżych drożdży

400 ml cieplej wody

100 g cukru

1 łyżeczka sili

3 jajka

100 g margaryny

900 g+ 150 g do podsypania ciasta

Dodatkowo:

jajko do posmarowania Chałek 

Wykonanie:

Najpierw do miski wsypujemy mąkę( przesiewam ją najpierw) i sól. Do drugiej miski wlewamy wodę ciepłą, wsypujemy cukier i dodajemy drożdże . Mieszamy do rozpuszczenia,wlewamy do mąki. Roztrzepujemy jaja i dodajemy do składników oraz rozpuszczoną letnią margarynę. Całość wyrabiamy hakiem koło 10 minut,wyjmujemy z miski i zagniatamy ręcznie teraz koło 5 minut, podsypujemy maka bo ciasto będzie klejące Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę ( w misce przykryte ściereczką). Po godzinie dziele ciasto na 12 części i wałkuje równe wałki 25 cm, łącze po 3 wałeczki i przekładam jak warkocz i zawijam pod spód. Zostawiam chałki na 20 minut do wyrośnięcia. Smaruje rozbełtanym jajem i posypuje zmielonym makiem( miałam kupny gotowy). Piekłam 25 minut w 170 stopniach. 

IMG_4114

 

IMG_4113

 

piątek, 22 stycznia 2016
Rogaliki maślane z lukrem cytrynowym

Dziś będą rogaliki maślane, polane lukrem cytrynowym, po prostu wyszły przepyszne.

Składniki:

500 g mąki pszennej

jajka 2 szt

masło 100 g

cukier 100 g

cukier waniliowy 30 g

drożdże 30 g

mleko 1 szklanka

szczypta soli

mleko do posmarowania rogali

Lukier:

pół białka

pół szklanki cukru pudru

parę kropel soku z cytryny 

Wykonanie:

Do misy wlewamy ciepłe mleko,kruszymy drożdże do mleka i cukier, mieszamy do rozpuszczenia.Teraz wsypujemy cukier waniliowy i wlewamy rozpuszczone mleko. Wbijamy dwa jaja i rozpuszczone ciepłe masło, mieszamy wszystko. Teraz wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na około 1.1/2 godziny( ciasto przykrywamy ściereczką będzie miało ciepło i lepiej będzie rosło).Ciasto pięknie wyrosło,odgazowujemy je znowu i wałkujemy koła  mniejsze 5 szt które kroimy na 4 części. Zwijamy rogaliki i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy je mlekiem po wyrośnieciu i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.Polałam lukrem cytrynowym rogale po ostudzeniu.

 

 

IMG_3737

 

IMG_3736

czwartek, 21 stycznia 2016
Babka piaskowa w polewie czekoladowej

Pyszna babka piaskowa z sokiem z pomarańcza. Nawet całkiem smaczna wyszła. Polałam ja dodatkowo czekoladą i udekorowałam gwiazdkami.

Składniki:

  • pomarańcza 1 duża
  • 5 jaj
  • 200 g ksylitolu Pol Kłos
  • cukier waniliowy 30 g
  • 200 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

  • czekolada 300 g
  • mleko 3 łyżki 

Wykonanie :

Najpierw sparzmy skórkę z pomarańczy, osuszamy ręcznikiem papierowym i ścieramy na tarce, wyciskamy sok z pomarańcza.Ubijamy jaja na puch z ksylitolem. Dodajemy cukier waniliowy nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do pozostałych składników. Masło miękkie dodajemy w trakcie miksowania oraz skórkę pomarańczową i sok z pomarańcza. Ciasto mamy klejące i takie ma być. Przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy czekolad a rozpuszczona z 3 łyżkami  mleka. Dekorujemy gwiazdkami.

 

IMG_3726

 

IMG_3728

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
środa, 20 stycznia 2016
Chleb kukurydziany

Dziś będzie prosty chlebek kukurydziany mały,dla mnie i córki starcza na śniadanie i kolację.Smaczny i prosty wykonaniu. 

Składniki:

1 szklanka mąki bułkowej  typ 650 

1 szklanka mąki kukurydzianej

1 szklanka wody letniej

1/2 łyżeczki soli

25 g drożdży świeżych 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy  dwa rodzaje mąki ,najpierw ją przesiewamy.Dodajemy sól i mieszamy. Do naczynia wlewamy ciepłą wodę,cukier i drożdże, mieszamy aż się rozpuści.Rozpuszczone wlewamy do mąki i miksujemy. Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczka na godzinę aby nam dobrze wyrosło. Po godzinie jeszcze raz odgazowujemy ciasto, formujemy bochenek i wkładamy do formy prostokątnej takiej od babki.Pieczemy chlebek 45 minut w 190 stopniach.Po upieczeniu dajmy mu ostygnąć i gotowe można jeść.

IMG_3934

 

IMG_3927

wtorek, 19 stycznia 2016
Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem

Lubicie pestki dyni i słonecznik łuskany, jeśli tak to chlebek jest akurat idealny dla was. Pyszny o chrupiącej skórce.

Składniki do wykonania ciasta chlebowego:

500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
1,5 szklanki letniej wody
25 g świeżych drożdży
szklanka pestek z dyni 
szklanka łuskanego  słonecznika
1 łyżeczka cukru
1  łyżeczka soli
50 ml oleju rzepakowego

Wykonanie:

Najpierw ciepłą wodę wlewamy do naczynia głębszego, wsypujemy cukier i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do misy wsypujemy przesianą mąkę, sól i wlewamy płynne składniki. Wsypujemy pestki dyni i słonecznik( najpierw podprażyłam je na patelni). Na końcu wlewamy olej i miksujemy( końcówka hak) koło 7-10 minut. Wyrobione ciasto zostawiam przykryte większą miską na godzinę. Po godzinie ciasto odgazowuję i wkładam do naczynia żaroodpornego obsypanego mąką. Zostawiam by ciasto wyrosło,teraz lekko obsypuje maka wierzch i nacinam ostrym nożem na wierzchu. Piekę 55 minut w 190 stopniach( spryskuje je wodą podczas pieczenia by skórka była chrupiąca. 

IMG_3848

 

IMG_38491

 

IMG_3845

poniedziałek, 18 stycznia 2016
Makaron domowy w sosie grzybowym
Pyszne danie obiadowe wyszło.Swojski makaron robiony z dobrej mąki zawsze wychodzi, więc i tym razem wyszedł znakomity. Podałam go z sosem grzybowym, pyszne leśne grzyby podgrzybki,koźlaki i prawdziwki.
 
Składniki na makaron jedno-jajeczny ;
 
mąka Szymanowska 1 szklanka
jajo 1 szt
ciepła woda 4 łyżki
mąka do podsypania ciasta
Polski olej rzepakowy 2-3 łyżki do gotującej wody
 
Składniki na sos grzybowy:
 
ugotowane grzyby leśne( po ugotowaniu 600 g)
sól do smaku 
pieprz biały do smaku
czerwona papryka mielona słodka do smaku
kurkuma pół łyżeczki
śmietana 30% 200 m
Polski olej rzepakowy do smażenia 
 
Wykonanie ciasta na makaron:
 
Na stolnicę silikonową wsypujemy szklankę mąki, robimy w niej dołek i wbijamy jajo. Dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Kiedy się klei to podsypać mąką ,kiedy zbyt ciasne to podlać ciepła wodą. Ciasto dzielimy na 3 części i zostawiamy je pod ściereczka na około 20 minut. Po 20 minutach każdy kawałek ciasta cienko wałkujemy podsypując maka . Zwijamy w ruloniki dosyć luźno i kroimy w szersze paski,nadal podsypujemy maka. Zostawiamy na 20 minut do podsuszenia makaronu. Do gotującej wody wlewamy olej 2-3 łyżki aby makaron nam się nie sklejał. Gotujemy makaron w osolonej wodzie do wypłynięcia. Przepłukujemy makaron i odsączmy z wody.
 
Przygotowanie sosu grzybowego:
 
Grzyby wkładamy na patelnie i smażymy je na oleju ,doprawiając solą,pieprzem,papryką i kurkumą. Kiedy nam się usmażą to wlewamy śmietanę( sosik nam nabierze koloru i smaku). Mieszamy jeszcze koło 15 minut i gotowe.
Makaron podajemy z sosem grzybowym, smacznego.
 
IMG_4056
 
 
 IMG_4058
 
 
IMG_4059
 
00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 stycznia 2016
Chleb z sezamem

Dziś chce wam pokazać przepyszny chleb z sezamem na drożdżach  świeżych, oraz zaprezentować wam produkty których użyłam do wykonania pieczywa.

Składniki:

Mąka Szymanowska typ 480 -500 g

sól 1.1/2 łyżeczki

cukier 1 łyżeczka

drożdże świeże 35 g

woda ciepła 320 ml

Polski olej rzepakowy 50 ml

sezam jasny 1 szklanka

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i sól. Do miseczki wlewamy ciepła wodę,cukier i drożdże rozkruszone. Mieszamy do rozpuszczenia.Wlewamy rozpuszczone drożdże do misy z mąką, delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina i zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Po 15 minutach wsypujemy sezam i wlewamy olej.Miksujemy końcówką hak koło 7-10 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, też przykryte ściereczką.Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy do naczynia żaroodpornego obsypanego mąką, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia też koło 40 minut. Pieczemy w 190 stopniach kolo godziny. Chleb wyszedł pulchny i pyszny.

IMG_4060

 

 

IMG_4070

 

IMG_4065

 

IMG_4064

IMG_4067

 

IMG_4068

sobota, 16 stycznia 2016
Piegusek z białek

Zostały mi białka z faworków więc powstał pyszny piegusek. Smaczny i piegowaty.

 

Składniki:

cukier 1 szklanka

białka 1 szklanka

mąka pszenna typ 500 1 szklanka

mak mielony 1 szklanka

olej 3/4 szklanki

proszek do pieczenia 1 plaska łyżeczka 

Polewa:

czekolada 200 g

 mleko 3 łyżki 

Wykonanie:

Ubiłam białka ze szczypta soli i cukrem na sztywno. Dodałam mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.Wsypałam zmielony mak( gotowy kupny) i wlałam olej. Zmiksowałam składniki. Blaszkę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu polałam rozpuszczona czekoladą w mleku. Polecam zrobić pyszna i fajna babeczka wychodzi.

IMG_4006

 

IMG_4007

 

IMG_3997

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 stycznia 2016
Faworki

Na pewno lubicie te maleństwa delikatne i słodkie. Rozpływają się w ustach. Mimo że jest przy nich troch roboty, nie odstrasza mnie to wcale. Powstały dwa półmiski dla moich łasuchów, to i tak mało :) Akcja ciasto na niedziele-Smażone w głębokim oleju

 

Składniki:

maka pszenna typ 500 500 g

żółtka 6 szt

śmietana 18% 7 łyżek

szczypta soli

spirytus lub wódka dwie łyżki ( ja nie dałam wcale)

olej do smażenia

 

Wykonanie:

 

Do misy wsypałam przesianą mąkę, dodałam żółtka i śmietanę oraz szczyptę soli. Wyrobiłam mikserem ciasto aby tylko składniki się połączyły. Przełożyłam je na stolnice silikonową i zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na trzy części. Każdą cześć wałkowałam bardzo cienko i kroiłam w paski. Każdy paseczek przekroiłam na trzy części które ponacinałam w środku. Zawijałam w rożne kształty. Olej rozgrzałam w głębokiej patelni i smażyłam faworki. Po usmażeniu na sito by obciekły z tłuszczu potem obsypałam cukrem pudrem. Faworki wyszły bez alkoholu, wcale tak nie naciągały tłuszczu.

 Smażyły ze mą :

 

IMG_3986

 

IMG_3988

 

IMG_3994

00:00, rozowakuchnia , pączki
Link Komentarze (10) »
czwartek, 14 stycznia 2016
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką

Tak jakoś naszła mnie ochota i upiekłam ciasto ze śliwkami,na wierzch dałam bezę i posypałam ciastem kruchym które mi zostało.

 

Składniki na ciasto kruche:


3 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol

2 łyżeczki proszku do pieczenia

350 g margaryny

5 żółtek

ksylitol 120 g Kłos-Pol

Dodatkowo:

śliwki 500 g mrożone( akurat miałam jeszcze)

Beza:

4 białka

szczypta soli

1 szklanka ksylitolu Kłos-Pol

 

Wykonanie ciasta kruchego:

Do misy wsypuję przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Odmierzam ksylitol i wsypuję do mąki. Margarynę kroję drobno i dodaje do składników,wbijam żółtka. Włączam mikser i miksuje chwilę, wyjmuje i raz dwa zagniatam ciasto.1/4 ciasta wkładam do zamrażalnika. Formę okrągłą wykładam papierem do pieczenia, dół i boki obklejam ciastem kruchym. Śliwki rozmrażam 2 godziny wcześniej,odsączam na sicie i przekładam na ciasto kruche. Pianę ubijam ze szczypta soli i ksylitolem na sztywno, kładę ją na śliwki, tarce i posypuję na bezę. Piekę w 170 stopniach koło 50 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto przekładam na paterę.

IMG_3873

 

IMG_3879

IMG_3885

 

IMG_3889

 

IMG_3887

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 stycznia 2016
Karkówka nadziewana zapiekana na jabłuszkach

Ten specjał robię przynajmniej raz na miesiąc, jednak jeszcze wam go nie pokazywałam,jakoś nie było okazji. Mięso jest przepyszne o lekko słodko kwaskowym smaku.

Składniki:

karkówka 1.1/2 kg

żurawina do mięs i sosów 1 słoiczek Develey

jabłka 2 duże kwaskowe

sól i pieprz biały do smaku

Przygotowanie:

Karkówkę w jednym kawałku myje i osuszam ręcznikiem papierowym.Nacieram mięsu solą i pieprzem ze wszystkich stron. W środku mięsa podłużnie robię nacięcia dwa do końca długości mięsa.W przygotowane nacięcia wkładam łyżką żurawinę do mięs, całą zawartość słoiczka. Zawijam dosyć ciasno w dratwę aby mięso się zbiło.Jabłka obieram ze skórki i  kroje w ćwiarteczki, wkładam do naczynia żaroodpornego, na jabłka kładę karkówkę i do pieca.Karkówkę piekę w 200 stopniach koło 1.1/2 godziny. Co jakiś czas wyjmuje karkówkę i podlewam ją sosem który wytworzy się podczas pieczenia.Karkówka wychodzi soczysta i pyszna.

IMG_3666

 

IMG_3670

 

IMG_3667

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 stycznia 2016
Racuchy ala pączki

Postanowiłam i tym razem wziąć udział w akcji Ciasto na niedziele, bardzo fajna akcja gdzie pieczemy razem to samo a jednak inaczej.Każda z nas robi pyszne racuchy. Każdemu polecam zrobić łatwe i szybkie  wykonaniu, a przy,tym bardzo smaczne.

Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego) Kłos-Pol
- 400 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę i wsypujemy  do misy, dodajemy odmierzony cukier. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe , niegorące czasem bo drożdże nam się sparzą. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do mąki. W bijamy jajo i miksujemy na jednolitą masę.Zostawiłam na 20 minut pod ściereczką. Nastawiłam garnek z olejem i łyżką nakładałam ciasto racuch-owe. Porosły mi jak pączuszki, Smażyłam z obu stron na dosyć rumiany kolor. Wyjmowałam na sitko by odciekły z tłuszczu. Ostudzone posypałam cukrem pudrem. Rewelacyjne wyszły.

Racuszki smażyłam z:
 
 
 
IMG_3911
 
 
IMG_3916
 
IMG_3921
21:15, rozowakuchnia , pączki
Link Komentarze (7) »
Chleb pszenny z otrębami żytnimi

Upiekłam następny chlebek tym razem z otrębami i taki na dwie osoby można powiedzieć jedni]o dniowy bo zostanie zjedzony tego samego dnia. Taki około półkilogramowy chlebuś.

 

 

  • 250 g mąki pszennej ty 650 Kłos-Pol
  •  80 g otrąb żytnich Kłos-Pol
  • ok. 180 ml wody
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Przygotowałam wagę kuchenną, położyłam na niej miseczkę i odmierzyłam przesianą mąkę, otręby żytnie cukier i sól. W drugiej misce rozpuściłam drożdże w ciepłej wodzie i wlałam do przygotowanych wcześniej składników. Zmiksowałam ( 7 minut końcówka hak) składniki, ciasto ładnie odchodziło od  ścianek. Zostawiłam je na godzinę do wyrośnięcia( przykryłam ściereczką).Po godzinie odgazowałam ciasto i przełożyłam do foremki silikonowej prostokątnej takiej na babkę, zostawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut.Nastawiłam piec na 200 stopni i piekłam 45 minut. Wyjęłam i przełożyłam na kratkę do ostygnięcia.

 

IMG_3924

 

IMG_3933

 

IMG_3935

niedziela, 10 stycznia 2016
Rogaliki drożdżowe z pysznym nadzieniem

Tym razem robiłam trochę mniej rogalików niż zawsze. To ostatnio działa najbardziej na moich milusińskich.Więc mniej ,a częściej rezultat doskonały .

Składniki:

  • 80 ml ciepłego mleka
  • 1 szczypta cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 125 g rozpuszczonej ostudzonej margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego

Dodatkowo:

nadzienie o smaku kukułki 200 g

 

Polewa:

czekolada 200 g

mleko 50 ml

 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę. Do małej miseczki wlewamy ciepłe mleko i  wkruszamy drożdże. Dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy 2 łyżeczki mąki i mieszamy. Zostawiamy na 15 minut by rozczyn wyrósł. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do mąki.Wsypujemy cukier waniliowy i rozpuszczona letnią margarynę. Zagniatamy szybko ciasto( ubijam je tak około 5 minut). Zostawiam ciasto na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po 30 minutach wałkuje dwa mniejsze kółka i kroje 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładam łyżeczką nadzienie o smaku kukułki. Zwijamy rogaliki i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem dopieczenia. Zostawiam je na 15 minut by wyrosły. Smaruje rogaliki mlekiem. Piekę 20-25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu polewam je rozpuszczona czekoladą.


IMG_3741

  

 

IMG_3739

 

 

sobota, 09 stycznia 2016
Pszenny chleb bez dodatków

Ostatnio był chlebek ze słonecznikiem więc dziś będzie bez dodatków.  Przepyszny podobny do kupnego, jednak uważam , że jest o wiele smaczniejszy mój.

Składniki :

mąka pszenna typ 650 500g

woda ciepła 300 ml

sól 1.1/2 łyżeczki

cukier 1 łyżeczka

drożdże świeże 30

olej 50 ml

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, sól. W drugiej miseczce rozrabiamy wodę z cukrem i drożdżami, kiedy się rozpuszcza dodajemy 4 łyżki mąki( bierzemy tą z miski przygotowaną). Zostawiamy na 15 minut by rozczyn wyrósł. Po wyrośnięciu rozczynu ,wlewamy go do misy z mąką i solą. Dodajemy oleju i miksujemy (końcówka hak) koło 10 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na około 1 godzinę, przykryte ściereczką.Po godzinie bierzemy blaszkę prostokątną( taka od babki) i wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy nasze ciasto chlebowe i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Wkładamy do nagrzanego pieca 200 stopni, po czym zmniejszamy temp do 180 i pieczemy 45 minut, spryskujemy wierzch chleba woda co jakiś czas by skórka była rumiana i chrupiąca.

 Dziękuję za rarytasy Tradycyjne Jadło. Wasza polędwica sopocka jest bardzo smaczna. Jeszcze ciepły chlebek posmarowałam i pokroiłam polędwicę. Bardzo przyjemnie się jadło .

 

IMG_3766a

 IMG_3770b

 

IMG_3775f

IMG_3773

piątek, 08 stycznia 2016
Grochówka na wędzonych kościach

Mamy mroźne dni od jakiegoś czasu, idealnym daniem będzie zupa sycąca i rozgrzewająca mianowicie grochówka na wędzonych kościach. Uwielbiam, zwłaszcza jak sama ugoruję.

Składniki:

  • 3 l wody
  • ok. 350 g wędzonych kości ( miałam ze schabu)
  • 500 gram grochu łuskanego
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki starte
  • seler starta
  • pietruszka starta
  • sól
  • pieprz biały mielony do smaku 
  • majeranek 2 łyżki

Wykonanie:

Do garnka wkładam umyty groch i kości wędzone, wlewam wodę. Gotuje koło godziny. Teraz dodaje marchew seler i pietruszkę startą na tarce na grubych wiórkach. Ziemniaki kroje w kostkę i myje dodaje do zupy. Teraz przyprawiam solą jeśli zbyt mało słone i pieprzem do smaku. Kiedy zupa prawie jest gotowa dodaje majeranek. Mieszam chwile i gotowe. ( Całość gotowania to 2.1/2 godziny).

IMG_37521

 

IMG_3750

 

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 stycznia 2016
Chleb pszenny ze słonecznikiem

 Odpoczywałam i zbierałam siły na następne smakołyki .Dziś jest chlebek pszenny ze słonecznikiem.Pyszny i  delikatny , słonecznik wyraźnie wyczuwalny.

Składniki na zaczyn:

35 g drożdży świeżych

woda letnia 200 ml

cukier 1 łyżeczka

 

Składniki na chleb:

mąka pszenna typ 650 550 g

woda letnia 120 ml

oliwa z oliwek 50 ml

sól 1.1/2 łyżeczki

słonecznik łuskany 1.1/2 szklanki

Wykonanie rozczynu:

Do szklanki z letnią wodą wkładam pokruszone drożdże  i cukier, mieszam do rozpuszczenia.  Dodaje 2 łyżki mąki ( z tej odmierzonej 550 g) Zostawiam by wyrosły .

Wykonanie ciasta chlebowego:

Do misy wsypuje mąkę( najpierw ją przesiałam). Wlewam odmierzoną wodę letnią, wsypuje sól. Dodaje wyrośnięty rozczyn, wlewam oliwę z oliwek i wsypuje słonecznik. Całość wyrabiam mikserem końcówka hak koło 10 minut. Przekładam wyrobione ciasto na blat i przykrywam je dużą misą szklaną( ciasto ma ciepło, szybciej wyrasta). Po godzinie ciasto jest już wyrośnięte, wyrabiam je jeszcze raz i przekładam do naczynia żaroodpornego obsypanego mąką. Przykrywam je pokrywką na 30 minut by wyrosło. Po 30 minutach zdejmuje pokrywkę i wstawiam do nagrzanego pieca do 220 stopni. Zmniejszam temp do 190 stopni i piekę koło 45 minut spryskując co jakiś czas górę chleba woda( skórka będzie chrupiąca).

IMG_3833

 20160107101517IMG_3828

 

IMG_38341

 

poniedziałek, 28 grudnia 2015
Sernik waniliowy z polewą w kratkę

 Sernik dobry na każdą okazję. Pysznie waniliowy ,taki jak lubię. Polany czekoladą i polukrowany w kratkę.

Składniki na masę serową:

1 g sera z wiaderka

4 jajka

1 szklanka cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego ( 40 g)

1 laska wanilii

200 g śmietany 18%

Dodatkowo:

150 g czekolady mlecznej

2 łyżki mleka 

Lukier:

pół białka

1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Wszystkie składniki na sernik powinny mieć taką samą temperaturę.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Całe jaja miksujemy z cukrem ( masa potraja objętość).Dodajemy śmietanę z serem na przemian.Wsypujemy budyń  waniliowy  i wanilię "wyskrobaną" z laski wanilii .Przekładamy masę serową do tortownicy 24 cm. Pieczemy w kąpieli wodnej( dodatkowa blaszka z wodą na dnie piekarnika). Pieczemy w 230 stopniach koło 15 minut,teraz zmniejszamy do 150 i pieczemy jeszcze godzinę.Sernik upieczony zostawiamy w piekarniku już wyłączonym przy lekko uchylonych drzwiczkach na 15 minut potem wyjmujemy . Kiedy ostygnie polewamy rozpuszczoną czekoladą i do lodówki na 30 minut do zastygnięcia. Z białka i cukru pudru robimy lukier i dekorujemy górę sernika jak chcecie,u mnie wyszła kratka.

 

IMG_3621

 

IMG_36271

 

IMG_36251

11:03, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 grudnia 2015
Ryba w occie - Wigilia 2015

Następna rybka Wigilijna, prosta w wykonaniu i smaczna. Rybę można na wiele sposobów z robić, jednym z nich jest właśnie w occie.

Składniki :

1,5 kg mintaja 

cebula 3 szt

pieprz ziołowy do smaku

sól do smaku 1 łyżeczka 

cukier 7 łyżek

ziele angielskie 4 szt

ocet 10 %, 1 1/2 szklanki

woda 8 szklanek

Dodatkowo:

 oliwa do smażenia

mąka do ryby

sok z cytryny do skropienia ryby 

Wykonanie:

Rybę rozmrażamy, odsączamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Obtaczamy w mące i smażymy na oliwie z obu stron na rumiany kolor. Kroimy cebule w talarki i kładziemy na do naczynia, dodajemy ziele angielskie i pieprz.

 

Zalewa:

Zagotowałam wodę w czajniku,odmierzyłam 8 szklanek i dałam 1.1/2 szklanki octu. Wsypałam 7 łyżek cukru i 1 łyżeczkę soli,wymieszałam i wlałam połowę do naczynia z cebulą i zielem. Wyłożyłam rybkę i posypałam cebulą w talarkach wlałam resztę zalewy i włożyłam drugą porcje ryby.Wystarczy 2-3 dni i ryba jest już gotowa.

 

PS:nie dodajemy liścia laurowego, inaczej ryba będzie smakować jak wiór , nie zbyt smaczna .

20151223122017IMG_3555

 

20151223122017IMG_3553

piątek, 25 grudnia 2015
Bigos na pierwszy dzień Świąt

Pyszny lekko ostry bigos z kiełbaska i grzybami suszonymi, w moim przypadku są to podgrzybki i koźlaki.

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty

1 kg  kiełbasy

suszone grzyby 2 garście ( koźlaki i podgrzybki miałam)

przecier pomidorowy 1 szt  Develey

liść laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

 

Przyprawy:

sól do smaku

pieprz biały ziołowy do smaku

papryka czerwona słodka 2 łyżeczki 

Wykonanie:

Do garnka wkładam kapustę kiszoną ( nie wymaczałam jej bo była akurat). Dodaje 3 starte marchewki listek laurowy i ziele angielskie.Wlałam 2 szklanki wody i dusiłam koło 2 godzin. Grzyby zalałam wrzątkiem, zostawiłam na 30 minut by rozmiękły i ostygły. Umyłam je, odcedziłam i pokroiłam drobno,dodałam do bigosu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę usmażyłam i też dodałam do bigosu. Posoliłam i popieprzyłam do smaku, wsypałam paprykę czerwona słodką. Na końcu dodałam przecier pomidorowy i dalej dusiłam . Bigos gotował się 3 godziny.

20151223125928IMG_3609

20151223125928IMG_3614

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 56
O autorach
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.