piątek, 28 sierpnia 2015
Morelowa pokusa że śmietaną i wanilią

Kiedy brak słoneczka tak jak dzisiaj właśnie , trzeba sobie samemu ocieplić dzień . Tak właśnie powstał deser z moreli śmietany czekolady i jagód .

 

Składniki Morelowa pokusa że śmietaną i wanilią :

śmietana 30% 400 ml

serek waniliowy np danio 1 szt ( mały)

morele szt

jagody 1-2 łyżeczki na szklaneczkę

banan 2 szt

Dodatkowo:

czekolada mleczna 150 g

słonecznik  4 łyżki 

mleko 4 łyżki 

żurawina 3 łyżki

 

Wykonanie Morelowa pokusa że śmietaną i wanilią :

 

 

Ubijamy śmietanę schłodzoną i dodajemy do niej danio.

Przekładamy po 2 łyżki śmietany do szklaneczek.

Morele kroimy w kostkę i dodajemy do śmietany , posypujemy żurawiną

Zakrywamy śmietaną owoce i kładziemy pokrojonego banana i jagody.

W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i wsypujemy słonecznik.

Gorącą czekoladą polewamy deser na wierzchu na jagody i banany .

Do lodówki do zastygnięcia .

Po prostu bomba , rodzinka zachwalała więc smakował.

 




IMG_00161

 

IMG_0022

 

IMG_00171

 

IMG_00181

czwartek, 27 sierpnia 2015
Placki ziemniaczane z curry

Pyszne placuszki ziemniaczane z curry . Może i identyczne i takie same smaczne jak poprzednio ale jednak jest coś zmienione to curry właśnie które nadało intensywnego koloru placuszkom .

Składniki:

Starte ziemniaki  1.1/2 kg
papryka ostra mielona szczypta ( dosłownie) 
1 łyżka curry
sól do smak

jaja 2 szt

mąka pszenna ( zawsze daje na oko po odsączeniu wody w  tym przypadku 6 łyżek 
Olej do smażenia.

Wykonanie placków:

 

Obieramy ziemniaki i myjemy je.

Wkładamy pokrojone w ćwiartki do zimnej wody na chwilę.

Mielimy je ( trzemy na tarce ) .

Odsączamy z wody i dodajemy sól paprykę  curry i jaja.

Mieszamy do połączenia składników .

Dodajemy przesianą make mieszamy i smażymy.

Na rozgrzany olej nakładamy łyżką ziemniaki i smażymy placki .

IMG_9781

 

IMG_9779

 

IMG_9780

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (3) »
środa, 26 sierpnia 2015
Ciastka Pszenno - owsiane w czekoladzie

Tym razem zrobiłam ciastka bez mąki na otrębach pszennych i owsianych . Pyszne dietetyczne ciasteczka  polane czekoladą .

Składniki na ciastka Pszenno - owsiane 

  • 3 szklanki otrębów  owsianych 
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 200 g śmietany 18%
  • 6 łyżek  miodu płynnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • 6 łyżek  wiórków kokosowych
  • 4 łyżki  błonnika kakaowego 
  • Dodatkowo:
  • czekolada 200 g

Wykonanie ciastek Pszenno - owsianych

 

Do misy wsypujemy otręby owsiane i pszenne .

Dodajemy jaja i śmietanę i płynny miód.

Wsypujemy sodę i proszek do pieczenia .

Dodajemy cynamon.

Wsypujemy wiórka kokosowe 

Dodajemy rodzynki i żurawinę.

Wsypujemy błonnik kakaowy  .

Włączamy robot i przez około 3-5 minut miksujemy na najmniejszych obrotach.

 

Po upieczeniu polewamy czekoladą . 

IMG_9955

 

IMG_9963

 

IMG_9956

IMG_99611

 

 

IMG_9962

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (3) »
wtorek, 25 sierpnia 2015
Spaghetti z wołowiny i warzyw

Jakiś czas temu dostałam do wypróbowania od  firmy Folwark   trzy sosy .

  • Sos czosnkowy- Lekki majonezowy sos o charakterystycznym
    smaku wynikającym z dodatku doskonałego
    czosnku, idealny do tortilli czy spaghetti 
  • Sos barbecue- klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka, frytek, pizzy. To najpopularniejszy sos na świecie pasujący do steków 
  • Remulada duńska- gęsty majonezowy sos z warzywami o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, żółtego sera, grillowanych warzyw.

 

Oferta firmy Folwark jest większa niż te trzy sosy co dostałam,  zapraszam do sklepu .

Przygotowałam spaghetti z wołowiną i warzywami z dodatkiem sosu barbecue

Składniki :

wołowina 500 g

pomidory z puszki 400 g

kalarepa 200 g

cukinia 100 g 

papryka czerwona 1 szt

makaron do  spaghetti  200 g

Dodatkowo :

sól

pieprz ziołowy

sos barbecue

 

Wykonanie spaghetti z wołowiną i warzywami z dodatkiem sosu barbecue :

Wołowinę mielimy i odciskamy z wody.

Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.

Kiedy mięsko nam się smaży kroimy we wiórka kalarepę .

Cukinie kroimy drobno.

Paprykę kroimy w paseczki .

Warzywa dodajemy do mięsa i razem dusimy , aż zmiękną a warzywa się podduszą .

Teraz dodajemy pomidory z puszki oraz 3 łyżki sosu barbecue.

Całość dusimy koło 20 minut jeszcze.

Gotujemy makaron , dodajemy go do przygotowanego mięsa z warzywami , mieszamy i przekładamy na talerze ( będą 4 porcję ) .

 

IMG_9889

 

IMG_9894

 

IMG_9890

 

IMG_9892

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 24 sierpnia 2015
Bułeczki z serem
Kochani będą dzisiaj bułeczki drożdżowe  z twarożkiem lub z serem jak tam wolicie . Ważne , że smaczne i smakują .
 
 
 Składniki na rozczyn:
 
125 ml mleka
25 g świeżych drożdży
3 łyżki ksylitolu
 
 składniki na ciasto:
 
340 g maki tortowej
40 g masła ( dałam margarynę)
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
 
 
składniki na nadzienie:
 
 
500 g twarogu ( kupiłam 2 kostki półtłustego twarogu)
1 jajko
2 łyżki ksylitolu
od siebie dodałam 3 łyżki śmietany 18% , masa była za gęsta wiec  po prostu przekombinowałam .
 
 
Wykonanie rozczynu:
 
 
Do misy wsypałam mąkę zrobiłam w niej dołek.
Do szklanki wlałam mleko ( podgrzałam je w mikrofali)
Dodałam drożdże do mleka i ksylitol   , wymieszałam do rozpuszczenia.
Rozpuszczone drożdże wlałam do dołka w mace i delikatnie połączyłam, tak aby powstała zawiesina.
Zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia.
 
Wykonanie ciasta na bułeczki:
 
Do misy z rozczynem dodałam resztę składników czyli rozpuszczoną i ostudzoną margarynę , żółtka, cukier  waniliowy i szczyptę soli.
Włączyłam mikser i prze 5 minut walczyłam z ciastem hi hi ( końcówka hak).
Zostawiłam ciasto do wyrośnięcia na godzinę .
Po godzinie rozwałkowałam ciasto na prostokąt .
 
Wykonanie masy twarogowej:
 
Do misy włożyłam dwie kostki twarogu , dodałam jajo, ksylitol i 3 łyżki śmietany.
Zmiksowałam , i przełożyłam na rozwałkowany prostokąt ciasta.
Rozprowadziłam nadzienie na całym cieście.
Składałam ciasto jakby na zakładkę ( jedna strona do połowy i druga strona na zakładkę.
Pokroiłam na 12 równych części .
Skręciłam na raz każdą cześć i kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut( włożyłam do pieca i nastawiłam go na 40 stopni , wyrosło znakomicie)
Piekłam 25 minut w 170 stopniach.
 
IMG_97541
 
 
IMG_9753
 
 
page40
00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
niedziela, 23 sierpnia 2015
Buraczki na zimę 2015

Troszkę buraków zostało zrobionych . Powsadzałam w słoiczki takie mniejsze od dżemu . Będą na zimę jak znalazł , będę miała do zupy i do ziemniaczków .

Składniki :

  • 5 kg buraków - już startych
  • 1 szklanka ksylitolu  Kłos-Pol
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli

 

Krok po kroku wykonanie :

Dokładnie myjemy buraki i obcinamy końcówki .

Wkładamy buraki do garnka i zalewamy wodą , gotujemy ( w moim przypadku 2 godziny  , buraków z 6 kg dobrze było jak nie trochę więcej,  gar był wielki aluminiowy ).

Po ugotowaniu przełożyłam buraki do zimnej wody , nałożyłam rękawiczki gumowe i szybko je obierałam , były gorące i parzyły ale wtedy najlepiej schodzi z nich skórka.

Pokroiłam buraki jeszcze gorące w mniejsze kawałki do wielkiej michy wkładałam , cały czas w rękawiczkach.

Mieliłam na średnich oczkach do michy wielkiej blaszanej .

Dodałam ksylitol jedna szklankę wsypałam  (w moim wykonaniu prosto z woreczka w którym miałam ksylitol )

Dodałam ocet też jedną szklankę.

Wsypałam soli i mieszałam do połączenia składników.

Zostawiłam na dwie godziny by przeszły buraczki.

Wkładałam do słoiczków , zakręcałam i pasteryzowałam od zagotowania wody z 8-10 minut :)

Pyszne będą do zupy i do drugiego dania , przydadzą się też do śledzie w majonezie i ogóreczkiem kiszonym :) 

IMG_94011

IMG_9409

 page41

00:00, rozowakuchnia , Przetwory
Link Komentarze (4) »
sobota, 22 sierpnia 2015
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie..

Jakiś czas temu dostałam parę produktów od OazaZdrowia  ze sklepu ze zdrową żywnością do wypróbowania i przekonania się czy to jest dobre czy też nie . Produkty których właściwe używamy na co dzień . Ryż , słonecznik czy kasza.

 

Ryż brązowy średnioziarnisty ekologiczny :

Ryż pochodzi z Grecji  jego wartość odżywcza w 100 gramach produktu :

wartość energetyczna -1536 KJ /362 kcal

białko- 7,5 g

węglowodany -76,2 g

tłuszcz-2,7 g

 IMG_9870

Ryż praktycznie nie różni się smakiem za to ceną tak . " Mianowice jego cena związana jest z większymi nakładami pracy i mniejszą wydajnością rolnictwa ekologicznego. W przeciwieństwie do rolnictwa konwencjonalnego, rolnicy ekologiczni nie stosują żadnych chemicznych środków podnoszących wydajność upraw i hodowli."

"Posiada certyfikat , że został  on wyprodukowany zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Produkowany jest bez użycia sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin . Produkty ekologiczne nie zawierają sztucznych barwników, substancji smakowych i konserwujących."

Przyjemnie jeść i wiedzieć o tym co się je. Ekologiczne jedzenie jest zdrowsze i możemy przy tym sami decydować czy chcemy się narażać ze zdrowiem czy w spokoju i harmonii żyć z naturą  . Ryż średnioziarnisty ma długość około 5-6 mm, gotuje się go na półsypko. Jego ziarna mają 3 razy większą długość niż przekrój (ok. 6 mm), a po ugotowaniu stają się kleiste. Ryż jest idealny do farszów, zapiekanek, deserów i risotto. Można go dodawać do zup, które z powodzeniem zagęści.

Sposób gotowania: Kubek ryżu wsypać do 1,5 kubka wody.    
Ryż jest bardzo odżywczy o charakterystycznym orzechowym smaku - zawiera błonnik, magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Wymaga dłuższego gotowania niż ryż biały.  Jest dobrym dodatkiem do farszów.

 logo2

 

Słonecznik łuskany 250 g BIOOAZA:

"Ekologiczne ziarna słonecznika łuskanego. Ziarno słonecznika jest źródłem witamin: z grupy B (B1, B2, B6), witaminy E oraz niacyny (witaminy PP), a także składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Mogą one być jadane na surowo, prażone lub stosowane do wypieków ciast, herbatników i ciasteczek. Zarówno do dań pikantnych jak i słodkich, dań z ryżu, makaronu, zup, zielonych sałatek."

Skład: 100% ekologiczny słonecznik łuskany

Gramatura: 250 g

Opakowanie: Woreczek

Kraj pochodzenia: Grecja

Wartość energetyczna: 3630 kJ / 870 Kcal

Białko: 21,0 g

Węglowodany: 76,2 g

Tłuszcz: 51,5 g

IMG_9869

 Słonecznik idealnie pasuje jako dodatek do ciast , karmelizowany następnie polany czekoladą . Przekładamy go na wierzch ciasta i delektujemy się pysznym smakiem . Na pewno wielu z was tak robiło , a potem raczyło swoich znajomych czy rodzinę . Tak więc słonecznik używamy również do wypieku  chleba czy bułeczek . Osobiście lubię go jaką przekąskę np w pracy metoda sprawdzona prze zemnie w 100% . Słonecznik łuskany możemy przechowywać w  suchym  i chłodnym miejsce. Takie warunki pozwalają na przechowywanie słonecznika przez kilka miesięcy. Słonecznik łuskany jest bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych dzięki czemu został okrzyknięty jednym z najzdrowszych produktów naturalnych - zaraz obok dyni . Dzięki zawartości błonnika uczucie sytości jest dłużej odczuwalne.1 łyżka = 10 g = 30 kcal. Optymalna ilość spożywanego słonecznika to ok. 2-3 łyżki dziennie.

 

 

 

Soczewica zielona 500 g BIOOAZA: koszt 6,29 za 500 g



Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego .Soczewica ma niską zawartość sodu i jest skarbnicą potasu - w 100 g ugotowanych ziaren znajduje się aż 369 mg tego pierwiastka. Takie połączenie wspomaga leczenie, a także zapobiega  nadciśnieniu tętniczemu .
Soczewica to idealny materiał na zupy ,gulasze lub sałatki ,  świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę.Soczewica to również "baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się mąkę. Mąka ta popularna jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się z niej m.in. chleb. Mąka z soczewicy jest bogata w białko, zdrowa i idealna do przygotowywania pełnowartościowych ekologicznych posiłków. Z czasem kolor soczewicy może się zmieniać, ale jej liczne właściwości oraz smak nie zmieniają się. Jednak optymalny czas na jej przechowywanie to rok. Soczewicę najlepiej przechowywać w szczelnych próżniowych pojemnikach w suchym miejscu, z dala od wilgoci. Ugotowana soczewica może być przechowywana w lodówce przez tydzień. Ugotowaną soczewicę można również trzymać w zamrażalniku do pół roku, ale podczas rozmrażania może się skruszyć.

 IMG_9868

Skład: 100% ekologiczna soczewica zielona

Gramatura: 500 g

Opakowanie: Woreczek

Kraj pochodzenia: Grecja

Wartość energetyczna: 1418 kJ / 335 Kcal

Białko: 22,9 g

Węglowodany: 52,2 g

Tłuszcz: 1,3 g

 

Pomidory konserwowe krojone 400 g BIOOAZA :

 

Skład: pomidory kostki*, sok pomidorowy*, regulator kwasowości - kwas cytrynowy

Gramatura: 400 g (po odsączeniu 280 g)

Opakowanie: Puszka

Kraj pochodzenia: Grecja

Wartośc energetyczna: 81,21 kJ / 19,4 Kcal

Białko: 1,16 g

Tłuszcz: 0,32 g

- w tym tłuszcze nasycone: 0 g

Węglowodany: 3,17 g

- w tym cukry: 2,92 g

Błonnik: 0,9 g

IMG_9866

Pomidor jest niewielkim warzywem cieszącym się dużym powodzeniem kiedy stosujemy dietę. Jego zastosowanie kulinarne  jest wszem obecnie nam znane. Używamy go często do  zup, sosów , sałatek, przetworów czy soków   . Pomidory mają cenny składnik mianowicie likopen, barwnik roślinny nadający pomidorom ich czerwony kolor. Jego dobroczynne działanie widoczne jest w walce z nowotworami, ponieważ niweluje on ryzyko powstania choroby. likopen chroni komórki nerwowe, co zapobiega zawałom serca, rozwojowi miażdżycy oraz udarom mózgu.   jednocześnie mając niewiele kalorii, co wspomaga odchudzanie. Co więcej, pomidory pomagają utrzymać prawidłową przemianę materii, a co za tym idzie  oczyszczają organizm. Pomidory zawierają wiele cennych witamin i minerałów, np. żelazo, które niezbędne jest u osób po zabiegach operacyjnych, u kobiet ciężarnych, przy obfitych menstruacjach, czy u wcześniaków. Innym dobrodziejstwem pomidorów jest potas, który działa pozytywnie na mózg oraz serce, wzmacnia organizm, jak również działa anty-stresowo i uspokajająco. Zawarte w pomidorach witaminy  A, C i E dotleniają skórę, wzmacniają naczynia krwionośne, wpływają pozytywnie na wzrok oraz odmładzają i dodają blasku cerze. Warto zatem jeść pomidory przyrządzane na różne sposoby, gdyż są one nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim smaczne i nietuczące. Pomidory pochodza z upraw ekologicznych 

 

 

 

Oliwki zielone 230 g  BIOOAZA

Oliwki z upraw ekologicznych Ekologiczne oliwki zielone. Naturalnie dojrzewające, z pestką. Bez sztucznych barwników i bez GMO.

Musze wam powiedzieć , że uwielbiam zielone oliwki . Mimo , że to sam tłuszcz, ale wyjadam je prosto ze słoika  . Najlepiej smakują z sałatką warzywną . Dodaje je też do pizzy czy koreczków jako przekąskę .

Polecam zrobić z nich pastę na kanapki  :

-zielone oliwki

-majonez

-ser żółty

-czosnek

Miksujemy i powstaje pyszna pasta .

IMG_9865

Mamy 7 powodów,  aby jeść 7 oliwek dziennie:

Produkt niskokaloryczny: 25 g oliwek zawiera 37 kcal.!!!!!
Źródło błonnika: 100 g oliwek dostarcza 2,6 g błonnika.
Źródło przeciwutleniaczy i minerałów: zawierają duże ilości polifenolu, wapnia i magnezu, istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dobre tłuszcze: oliwki zawierają kwas oleinowy, dlatego powinny być składnikiem zdrowej i zrównoważonej diety.
Gastronomia: Są jednym z podstawowych produktów śródziemnomorskiej kultury kulinarnej.
Wszechstronność: Wspaniały, odżywczy, smaczny i kolorowy dodatek do potraw.
Przechowywanie: Łatwe w przechowywaniu i gotowe do spożycia w każdej chwili.

Ciekawostka:

Oliwki  są zdrowe i smaczne - obniżają ciśnienie krwi i poprawiają pracę układu krążenia. Zmniejszają ryzyko zawału serca i choroby wieńcowej.

 

00:00, rozowakuchnia , Artykuły
Link Dodaj komentarz »
piątek, 21 sierpnia 2015
Karkówka zapiekana i duszona w warzywach

Warzywa , warzywa trzeba jeść by witaminek dostarczyć naszemu organizmowi . Prawda czy fałsz ??? Czekam na wasze opinie na ten temat.

 

 

Karkówka zapiekana i duszona w warzywach:

karkówka 1 kg 

papryka 2 szt czerwona

kabaczek 300 g ( pokrojony w kostkę )

bulion drobiowy 500 ml

sól i pieprz do smaku 

przyprawa naturalna dobry smak John    nacieramy nią karkówkę 

 

Wykonanie Karkówka zapiekana i duszona w warzywach:

 

Dorodną karkówkę u mnie akurat to 1 kg będzie myjemy i osuszamy.

Nacieramy karkówkę przyprawą naturalną  John solą i pieprzem .

Karkówkę najlepiej na noc zostawić w lodówce  zawiniętą w folię spożywczą.

Następnego dnia kroimy karkówkę w plastry i smażmy na patelni chwile z obu stron  .

Warzywa czyli kabaczek myjemy i kroimy w kostkę wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Paprykę myjemy i kroimy w paseczki , dodajemy do kabaczka .

Układamy na   warzywach karkówkę i zalewamy bulionem .

Wkładamy do pieca i zapiekamy godzinkę w 250 stopniach .

Podajemy z ziemniaczkami i surówką. 

IMG_9831

 

IMG_9829

 

IMG_9830

 

IMG_9825

 

IMG_9818

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 sierpnia 2015
Przepyszny deser bananowo waniliowo morelowy

Troszkę inaczej , też słodko i sycąco lecz chłodniej i orzeźwiająco . Takie deserki powinno się jeść  codziennie .Trochę urozmaicenia nam potrzeba .

Składniki na deser bananowo waniliowy:

banany 3 szt

napój waniliowy Alpro  500 ml

morele 3 szt

Wykonanie deseru:

Do kielich blender-owego wkładamy banany , zalewamy je napojem waniliowym .

Miksujemy składniki.

Dodajemy umyte i osuszone morele pokrojone w mniejsze kawałki .

Nadal miksujemy,  aż powstanie jednolita masa.

Przelewamy do 4 szklaneczek i schładzamy.

Najlepszy deser jest schłodzony :) 

 

 

IMG_9773

 

IMG_9777

 

IMG_97751

00:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Dodaj komentarz »
środa, 19 sierpnia 2015
Ucierane z morelami i kruszonką

 

Na dzisiaj przygotowałam ucierane ciacho z morelami , robiłam je koło 25 minut z pokrojeniem moreli i zrobieniem kruszonki .Ciasto szybciutko się robi , nie potrzeba miksera . Wystarczy łopatka lub łyżka .

 

 

 

Ciasto:

1,5 szklanki mąki tortowej

1 jajko

2 x jogurt o maku  Jabłkowo limetkowym ( 240 g mają razem)

10 dag ksylitolu

½ szklanki oleju

½ łyżki proszku do pieczenia

Kruszonka:

5 dag masła

10 dag mąki

10 dag ksylitolu

Dodatkowo:

3 morele

 

Wykonanie ciasta ucieranego  z morelami:

 

Do misy wsypujemy po kolei odmierzone składniki.

Najpierw wsypałam odmierzoną mąkę.

Wbiłam jajo

Wsypałam ksylitol

Dodałam dwa jogurty o smaku jabłka i limetki

Na samym końcu wlałam olej.

Składniki ucierałam ( mieszałam) łopatką .

Formę tortowa 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia( dno i boki)

Przełożyłam ciasto.

Pokroiłam w plasterki morele i poukładałam dosyć ścisło.

 

Wykonanie kruszonki:

 

Do pojemniczka wsypałam odmierzoną mąkę i ksylitol, dodałam pokrojoną margarynę i szybko zagniotłam  kruszonkę.

Posypałam na wierzchu ciasta ( wszystko się zmieściło)

Wstawiłam do pieca  na 180 stopni i piekłam 55 minut.

IMG_9806

 

IMG_9798

 

IMG_98101

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 18 sierpnia 2015
Ciasto ze śliwkami bez glutenu

Nie ma nic smaczniejszego niż to ciacho - stwierdzenie mojej córki . Przyznaję jej rację , ciasto jest przepyszne na cukrze brzozowym inaczej ksylitol.

Składniki na Ciasto ze śliwkami bez glutenowe :

1,5 szklanki mąki ziemniaczanej

4 jaja

25 dag masła

 szklanka ksylitolu   Kłos-pol

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo :

odsączone śliwki z kompotu litrowego 

 

Wykonanie Ciasta ze śliwkami bez glutenowe :

W tym cieście najważniejsze jest by wszystko wykonać według wskazówek !!!!!! Inaczej wyjdzie zakalec jak zrobicie po swojemu .

Ubijamy całe jaja ze szklanką ksylitolu( inaczej cukier brzozowy dietetyczny ).

Aby upewnić się czy konsystencja jest idealna wkładamy palec do masy jajecznej i smakujemy jeśli będą grudki cukru nawet te najmniejsze to dalej miksujemy ( ma być puch bez najmniejszej grudki).

Rozpuszczamy masło i zostawiamy do schłodzenia ma być (zimne lecz płynne).

Przesiewamy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia  centralnie nad misą z jajami i mieszamy , trudne troszkę mieszać i przesiewać .

Jednak jest to najlepszy sposób na te ciacho więc zalecam

Na końcu dodajemy masło i dalej mieszamy łopatką.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Przekładamy prawie całą masę do formy i układamy śliwki z kompotu ( odsączcie je porządnie i najlepiej delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną tylko ten środek co kładziecie na ciacho. Ja posypałam pszenna ale lepiej ziemniaczana niech będzie skoro to ma być ciasto bez glutenu.

Polewamy pozostałym ciachem na wierzchu cieniutko bardzo.

Piekłam prawie godzinę w 170 stopniach. Jednak radzę wam sprawdzać patyczkiem , czasem piecze się szybciej :)

Jak wyjdzie wam zakalec to znaczy , ze nie robiliście według wskazówek , wtedy nie miejcie pretensji.

Moje ciacho wyszło puszyste i pyszne .

Po upieczeniu zmieliłam 2 łyżki ksylitolu i posypałam jeszcze na wierzchu , ależ pycha mówię wam.

 

IMG_9262

 

IMG_9253

 

 

IMG_9266

 

IMG_9257

 

IMG_9247

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 17 sierpnia 2015
Przepyszna babeczka łaciata na białkach

 

 Macie czasem taką sytuację , że używacie do wypieku żółtek , a białka wam zostają i zbiera się je raz drugi  i zapas białek jest.

Tak oto powstała babeczka z białek , a dokładnie łaciata no bo z kominem , gdyby to forma okrągła była to by była zebra.

Składniki: 

6 białek
100 g ksylitolu
100 g masła 
150 g maki pszennej

2 łyżki mąki pszennej ( to do pierwszej miseczki będzie )
2 łyżki błonnika kakaowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

czekolada biała 150 g

śmietanka 30% 3 łyżki 

kuleczki czekoladowe do dekoracji 

kasza manna do obsypania formy masło do wysmarowania formy 

Wykonanie:

Do wysokiej misy wlewamy białka , ubijamy je na puch .

Dodajemy ksylitol i ubijamy,  aż będzie sztywna masa.

Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej .

Masło rozpuszczamy wcześniej i zostawiamy do ostudzenia i na końcu je dodajemy i mieszamy łopatką.

Do jednakowych miseczek przekładamy ciasto i do jednej dodajemy błonnik kakaowy , a do drugiej mąkę

Formę sylikonową z kominem ( akurat taką wzięłam ) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.

Przekładamy ciasto raz jasne raz ciemne.

Pieczemy  w 180 stopniach 45 minut ( polecam jednak sprawdzać patyczkiem czy to już)

Po upieczeniu i wystudzeniu robimy polewę.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej śmietankę .

Rozpuszczoną polewamy babkę i dekorujemy kuleczkami czekoladowymi .

 IMG_9552

 

IMG_9554

 

IMG_9547

 

IMG_9548

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 16 sierpnia 2015
Pizza całkiem smaczna na grubszym spodzie :)

Nie chce się stać przy garach w upał . Wiem o tym mam to samo dlatego szukam zawsze jakiegoś sposobu by się wymigać i zrobić coś na szybko nawet fast food mi nie straszny .

Składniki na ciasto średnie na pizze :

400 g maki pszennej

40 g drożdży świeżych

cukier 1 łyżeczka

sól 1 szczypta

woda letnia szklanka ( czasem jest potrzeba więcej wody ale to już w trakcie się okazuję )

Dodatki :

pomidory malinowe 2-3 sztuki

pieczarki 8 szt

papryka czerwona 1 szt

keczup do pizzy

oregano pół łyżeczki

bazylia pół łyżeczki

zioła prowansalskie pół łyżeczki 

ser gouda 250 g 

 

Wykonanie ciasta o średnim spodzie :

Do misy wsypujemy odmierzone 400 g mąki pszennej .

wsypujemy do niej szczyptę soli .

Do szklanki wkładamy drożdże , zasypujemy je cukrem i zalewamy do połowy szklanki ciepłą wodą.

Mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy do wgłobienia w mące , mieszamy do powstania lekkiej zawiesiny i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut ( przykryte ściereczką).

Po 15 minutach dodajemy drugie pół szklanki cieplej wody i mieszamy do powstania ciasta które będzie odchodziło od rak .

Zostawiamy je do wyrośnięcia na 15-30 minut.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier do pieczenia i wałkujemy .

Polewamy keczupem i posypujemy ziołami ( bazylia , oregano ,zioła prowansalskie)

 

Pieczarki kroimy w plasterki i rozsypujemy gęsto po cieście . Paprykę kroimy w paseczki i też rozsypujemy po cieście.

Pomidora smażymy lub nie i kroimy w plasterki i kładziemy na pozostałe składniki.

Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach .

Przed końcem pieczenia kładziemy ser i trzymamy do rozpuszczenia .

Pizzy starczyło dla 5 osób.

IMG_9608

 

IMG_9609

 

00:00, rozowakuchnia , Pizza
Link Dodaj komentarz »
sobota, 15 sierpnia 2015
Naleśniki z kalarepą i kurczakiem

Postanowiłam zrobić coś całkiem innego niż dotychczas . Delikatny naleśnik z usmażonym mięskiem drobiowym do tego pyszne warzywa . Jednym z warzyw w naleśniku jest  kalarepa wzmacnia odporność, usuwa toksyny, reguluje krążenie, trawienie i metabolizm, wzmacnia wzrok i serce oraz obniża poziom cholesterolu.

 

Składniki na naleśniki :

 

3 szklanki maki tortowej

2 szklanki wody gazowanej

1 szklanka mleka

szczypta soli do smaku 

jajo 1 szt

 sos czosnkowy develey 200 g

sos hot-dog develey 150 g

 

Składniki na farsz do naleśników:

 

pierś drobiowa 500 gram

kalarepa 400 gram

papryka czerwona 1 szt

papryka zielona 1 szt

pomidory 3 szt

papryka czerwona mielona słodka

sól i pieprz do smaku

 

 Wykonanie naleśników :

Do misy wlewamy mleko i wodę, wbijamy jajo i miksujemy na gładką masę.

Dodajemy szczyptę soli i mieszamy .

Smażymy cienkie placki .

 

Wykonanie farszu :

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w drobną kostkę posypujemy papryką mieloną czerwoną dodajemy sól i pieprz .

Zostawiamy na około 30 minut w lodówce .

Pomidory sparzymy i kroimy w paski ( jak się uda).

Paprykę kroimy w drobne paseczki

Kalarepę kroimy w paseczki.

Warzywa wkładamy na patelnie i smażymy je,  aż zmiękną .

Teraz dodajemy pierś i smażymy ja razem z warzywami.

Dodajemy sos czosnkowy i sos do hot-dog chwile jeszcze mieszamy i farsz gotowy.

Nakładamy farsz na naleśniki , składamy je w kwadrat i smażymy na patelnie bez oleju już .Podajemy polane sosem czosnkowym i do hot -dog

IMG_93771

 

IMG_9381

 

 

IMG_93791

 

page_nal

 

IMG_93831

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (1) »
piątek, 14 sierpnia 2015
Placuszki z kaszy manny

Coś innego na szybko i smacznego . Syte lekko słodkie uwielbiammmmmmmmmmm. Dobra już wam mówię to placuszki z kaszy manny .

Składniki:

2 szklanki napoju waniliowego Alpro Soya 
2 szklanki kaszy manny 
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
1  łyżeczka sody
100 gram ksylitolu


Dodatkowo:

olej do smażenia

sos karmelowy 

 

 Wykonanie placuszków z kaszy manny :

 

Do misy wlewamy napój waniliowy.

Odmierzamy dwie szklanki kaszy manny i wsypujemy do napoju waniliowego , miksujemy

Dodajemy żółtka i nadal miksujemy koło 10 minut.

Wsypujemy ksylitol ( cukier brzozowy dietetyczny ).

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno , dodajemy do masy i mieszamy łopatką. 

Smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor.

Podałam z sosem karmelowym.

IMG_9725

 

IMG_9726

 

IMG_9727

 

IMG_9729

00:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (2) »
czwartek, 13 sierpnia 2015
Pyszne klopsiki w sosie musztardowym

Postanowiłam troszkę posiedzieć dzisiaj w kuchni i zrobić pyszny domowy obiadek . Będzie pysznie oj będzie :)

 

Składniki kluski śląskie:

1 kg ziemniaków 

mąka ziemniaczana

sól

Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym :

szynka wieprzowa 500 g

jajo 1 szt

 bułka tarta 2 łyżki

sól do smaku 

pieprz do smaku 

Natura Smak John 3 czubate łyżeczki Tradismak 

 

Wywar do klopsików:

marchew 3 szt

pietruszka 100 g

seler 100 g

por zielona część 

musztarda 2 łyżki ( jasnej)

śmietana 30% 200 ml 

 

 Wykonanie klusek śląskich:

Obieramy ziemniaki , kroimy je w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu mielimy ziemniaki i  wkładamy z powrotem do garnka w którym się gotowały .

Dzielimy na 4 części i 1/4 wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy z powrotem ziemniaki.

Wyrabiamy , ziemniaki gładko odchodzą od rąk.

Teraz robimy małe kuleczki , lekko spłaszczamy je i robimy palcem dziurkę w środku

Gotujemy i podajemy z dodatkami.

Wykonanie- Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym :

Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy je. 

Dodajemy jajo, bułkę tartą pieprz sól i mieszankę naturalnych przypraw John.

Wyrabiamy farsz i formujemy maleńkie kuleczki .

Smażymy kuleczki  mięsa na oleju.

 

Wykonanie wywaru do klopsików i sos:

Do garnka wkładamy marchew, pietruszkę ,seler , por.

Gotujemy wywar do którego wkładamy usmażone kuleczki mięsa.

Doprawiamy do smaku czym chcecie ( sól , pieprz)

Gotujemy razem koło 30 minut , dodajemy 2 łyżki musztardy "jasnej"  .

Mieszamy , gotujemy jeszcze chwilkę i dodajemy śmietanę.

1-2 minuty i klopsiki w sosie musztardowym zrobione . 

 


IMG_9479

IMG_94741

 

IMG_9477

 

 

IMG_9475

 

 

 Krok po kroku klopsiki

 

pageasa

 

Krok po kroku kluski śląskie 

 

page39

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
środa, 12 sierpnia 2015
Upał , a ja piekę Yum Yums kształt paluch

Czasem każdy ma jakiegoś bzika każdy jakieś hobby ma , a ja w domu mam piekarnik " kota" oraz psa ha ha ha . Dlatego właśnie je upiekłam i prawie z nimi się ugotowałam. Jednak wcale nie żałuje bo są cudowne , pyszne i niespotykane :)  

Składniki Yum Yums paluchy : 

500 g mąki pszennej
1/2  łyżeczki soli
14 g suchych drożdży
30 g ksylitolu ( cukier brzozowy) Klos -Pol
100 g schłodzonego masła
1 szklanka wody
 1 jajko

Lukier:

cukier truskawkowy 200 g

mleko 3-4 łyżki

Dodatkowo :

Olej do smażenia

papier do obciekania tłuszczu 

 

Wykonanie Yum Yums paluchy :

 

Jak widać na fotkach krok po kroku wykonanie jest całkiem łatwe.

Odmierzamy 500 gram mąki i wsypujemy do misy.

Dodajemy 2 paczuszki suszonych drożdży , mieszamy.

Wsypujemy cukier i szczyptę soli i znowu mieszamy.

Teraz dodajemy pokrojone masło w kostkę.

Obsypujemy je maka ( normalnie palcami to robimy).

Wlewamy wodę i wbijamy jajo.

 

Zarabiamy ciasto i zostawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia.

Po niżej krok po kroku jest pokazane.

Wałkujemy ciasto składając je jak kopertę tak parę razy,  aż masło  wejdzie w ciasto.

Prostokąt kroimy w paseczki 1 cm ( paluchy 1 cm x 1 cm)

Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut .

Nagrzewamy garnek z olejem lub głęboka patelnie ( w moim wykonaniu jest głęboka patelnia, po prostu więcej wchodzi i tak wole).

Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron do zarumienienia.

Wyjmujemy na papier do pieczenia aby obciekły z tłuszczu.

Lukier:

Mielimy cukier truskawkowy i dodajemy do niego mleko.

Mieszamy i smarujemy pędzelkiem silikonowym ostudzone paluchy .

Smacznego.

 


Yum_Yums

 

 

IMG_96131

 Instrukcja krok po kroku - krok 2

page2w2

 

 Instrukcja krok po kroku- krok 1

                                                                                     

page32w

00:00, rozowakuchnia , pączki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 11 sierpnia 2015
Karkówka z kalarepą prosto z pieca

Ostatnio same słodkości chyba przydało by się coś konkretnego . Też tak pomyślałam i zrobiłam mięsko z warzywami które praktycznie same się wykonało- właściwie upiekło . Przy upałach najlepiej lekkie smaczne  dania. Uważam ,że to najlepsze rozwiązanie .

Składniki:

karkówka 8 plastrów

kalarepa młoda 2 szt

pomidory 2 szt ( bez skórki)

cukinia 100 g

pieczarki 100 g

bulion 1 litr

sól i pieprz biały mielony do smaku

 

Wykonanie:

 

Najpierw przygotowujemy warzywa kalarepę myjemy obieramy ze skórki i kroimy drobno , wkładamy do naczynia żaroodpornego . 

Pomidory sparzyć , obieramy ze skórki kroimy w kostkę czy plastry i dodajemy do kalarepy .

Cukinie myjemy i kroimy w paseczki najlepiej młoda bo ma skórkę jeszcze miękką .

Pieczarki myjemy kroimy  w plastry i smażymy na patelni , dodajemy do warzyw.

Zalewamy bulionem.

Karkówkę smażymy na smalcu z obu stron na rumiany kolor i przekładamy do warzyw z bulionem dopiero teraz doprawiamy tylko solą i pieprzem mielonym ( ja daję ziołowy).

Całość wkładamy do pieca i pieczemy godzinę w 200 stopniach.

Potrawa rozpływa się w ustach , podajemy z ziemniaczkami ogórkiem małosolnym i pomidorkami .

Moje danie podałam na naczyniach z otrąb które dostałam od BIOTREM   

"Ekologiczny, jednorazowy talerz z otrąb pszennych. Doskonała alternatywa dla naczyń z tworzyw sztucznych oraz papieru. Sztywny, trwały, biodegradowalny materiał (możliwość kompostowania lub spalenia). Średnica: 20 cm."

 

PŁASKIE NACZYNIA MNIEJSZE WYKORZYSTAŁAM DO GRILLA ZAŚ GŁĘBOKIE DO ZUPY  . EKOLOGICZNE I MOŻNA JE POTEM SPALIĆ W PIECU .

IMG_9427

 

IMG_9422

 

IMG_9424

 

IMG_9429

 

IMG_9430

poniedziałek, 10 sierpnia 2015
Upału upały jeszcze raz upały - Uwaga na odwodnienie !!!

Kochani ostatni tydzień i teraz i jeszcze potem były są i będą upały . Chciałam szczególnie was uodpornić na to , że trzeba się nawadniać inaczej może to się źle skończyć .  W czasie upałów należy pic wodę którą ma dużo sodu ponieważ z potem tracimy ważne składniki mineralne między innymi sód , potas , magnez oraz cynk . Woda gazowana poprawia co nie co apetyt . Pijcie wodę gazowana unikajcie napoi słodkich. Litrowa butelka napoju słodkiego to aż 450 kalorii  potem nie ma co się dziwić , że co niektórzy tyją skoro wypijają 2-3 litry słodkiego napoju dziennie. 

 

 

Ograniczajmy kawę w czasie upałów ponieważ posiada kofeinę dodatkowo powoduje z moczem utratę cennych składników  mineralnych. 

Smaki Południa dziękuje wam za przepyszną wodę . Powiem wam , żesanpellegrino_wodasanpellegrinogazowana075lszklanabutelka_2621Smaki Południa są z najbardziej rozpoznawalnych marek wody na świecie. Delikatnie gazowana doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Jednostka sprzedaży: 0,75l.  Można zakupić ja w Kaufland . Sama kupuje ją ponieważ jest pyszna i gasi pragnienie .

Dlatego w taki żar jak dziś nie rozstawajcie się z butelką wody, starajcie się też jeść dużo owoców i warzyw 


14:35, rozowakuchnia , Artykuły
Link Komentarze (8) »
Rozwiązanie konkursu Lubella

Kochani smakołyki wspaniale . Trudno było mi wybrać dlatego tak długo na wyniki czekaliście. Znalazłam sposób  na wyłowienie perełek . Moja córka wybrała dwa smakołyki żeby było sprawiedliwie :) Bez nazwisk i imion po prostu obejrzała zdjęcia i przepisy i oto są :)

Dwie główne nagrody trafiają do tych oto smakołyków . Dane należy przesłać na reksio740@wp.pl  Przekaże sponsorowi.

2015.08.03_KazimieraKopacz_konkurs_Lubella1

 

DSCN0500

 

Nagrodę pocieszenia dostaję smakołyk który przypomina mi mojej babci drożdżaka. To taka "przenośnia" zamierzam dzisiaj go zrobić .:) 

 Czekam na dane Reksio740@wp.pl P1011664

10:16, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
Domowy kisiel z soku z jabłek i żurawiny

Nie ma to jak domowy kisiel wykonany własnoręcznie z soku. Na bok kisiele ze sklepu powraca naturalny sok :)

 

Składniki:

sok z jabłka i żurawiny 750 ml Ogrody Sabinu

2.1/2 łyżki maki ziemniaczanej

3 łyżki ksylitolu ( cukier brzozowy) 

Dodatkowo :

morele 6 szt

 borówki 200 g 

 

Wykonanie: 

Do garnka wlewamy sok 750 ml z tego odlewamy pół szklanki.

Wsypujemy cukier brzozowy ( ksylitol).

W pół szklanki  zimnego soku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną ( tak długo , aż znikną grudki).

Kiedy nam się sok zagotuje wlewamy pozostały sok z maka i mieszamy do zagęszczenia.

Przelewamy kisiel w cztery zimne pucharki.

Morele myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem ( można obrać ze skórki jeśli wolicie).

Morele kroimy w kostkę i posypujemy kisiel , dodajemy borówki i do lodówki do schłodzenia.

Soki Beskidu to Bio soki bezpośrednio tłoczone.

1. Powstają przez odparowanie wody, co oznacza, że wcześniej muszą być bardzo mocno podgrzane.

2. Tłoczy się je często ze słabej jakości surowca np. spadów, nie prowadzi się restrykcyjnej selekcji.

3. Aby uzyskać lepsze wynik tłoczenia do soków dodaje się substancji chemicznych.

4. Soki są przejrzyste (nie mętne) ponieważ są klarowane. Klarowanie wymaga dodatku chemikaliów.

5. Owoce obcego pochodzenia wchodzące w skład niektórych soków nie są zbyt restrykcyjnie

sprawdzane."

 

IMG_9501

 

IMG_9507

IMG_9504

 

 

IMG_9497

niedziela, 09 sierpnia 2015
Sernik na zimno Jagodowo malinowy z borówkami

Akcja Ciasto na Niedziele trwa  ,  a ja nadal w niej uczestniczę .  Na ten weekend będzie Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Upał i jeszcze raz upał więc sernik na zimno jest idealny , a borówki takie zimne i soczyste , sama przyjemność kosztować tego cuda.

Składniki:

petitki około 16 szt ( nie wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa 24 cm

serek z jagodą i maliną 4 szt po 150 g razem 600 g serka

śmietana 30% 400 ml

2 galaretki cytrynowe ( rozrobiłam je w 150 ml wody dacie rade skoro mi się udało )

Dodatkowo:

galaretka malinowa 1 szt ( 400 ml wody)

borówki 350 g

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy sobie dużą tortownicę i obkładamy szczelnie dól i boki folią spożywczą. 

Rozrabiamy dwie galaretki cytrynowe w 150 ml dopiero co gotującej wody .

Zostawiamy do ostygnięcia ( włożyłam kubek do zimnej wody i tak szybciej mi ostygła galaretka).

Śmietanę wlałam do misy ( wysokiej misy) i zmiksowałam na sztywno.

Serki jagodowo malinowe przełożyłam do śmietany i zmiksowałam na jednolitą masę.

Dodałam galaretki ostudzone i parę chwil miksowałam.

Na dno tortownicy wyłożyłam herbatniki i przełożyłam masę . 

Wstawiłam do lodówki na godzinę.

W tym czasie co siedziało sobie spokojnie w lodówce ciacho ja rozrobiłam galaretkę malinową w 400 ml wrzątku i wstawiłam do zimnej wody by szybciej ostygło. Następnie wstawiłam do lodówki by zaczęło tężeć.

Borówki przepłukałam osuszyłam ręcznikiem papierowym i przełożyłam po godzinie na sernik i wlałam tężejącą galaretkę.

Do lodówki , postało sobie 2 godzinki a potem  poszedł do zjedzenia . Pychaaaaaaaaaaaaaa. 

 

Piekły ze mną:

Iwonka 

Bożenka 

Ela

 

IMG_9446

 IMG_94491
IMG_95432

IMG_9451

10:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (3) »
wtorek, 04 sierpnia 2015
Sernik pomarańczowy z brzoskwiniami i galaretką

Naszła mnie ochota na sernik POMARAŃCZOWY Z OWOCAMI I GALARETKĄ . Nie trzeba mi dwa razy mówić zabrałam się do działania i tak powstał smakołyk.

Składniki na sernik:

twaróg z wiaderka pomarańczowy

serek waniliowy 200 g

jaj 6 szt

budyń śmietankowy 2 szt

Dodatkowo:

brzoskwinie 3 szt

galaretka agrestowa 2 szt

 

Wykonanie sernika:

Miksujemy jaja same na puch ( bez cukru tym razem )

Dodajemy partiami ser pomarańczowy oraz serek waniliowy .

Miksujemy na najmniejszych obrotach .

Dodajemy dwa budynie i nadal miksujemy .

Formę tortową dużą wykładam papierem do pieczenia spód i boki ( wycinam kółko i paski na bloki które smaruję margaryna i tak przyklejam do dna i boków ) .

Przekładam masę sernikową do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika ( na dno piekarnika wstawiam formę z wodą a powyżej wkładam formę z sernikiem ).

Piekę 15 minut w 220 stopniach.

Przykrywam górę folią aluminiową po 15 minutach i zmniejszam do 200 stopni i piekę 45 minut.

W tym czasie co pieczę się sernik rozrabiam galaretki w 500 ml wody , ostudzoną wstawiam do lodówki do stężenia.

Brzoskwinie opłukuje pod wodą i osuszam ręcznikiem papierowym kroje w plasterki i układam na ostudzonym serniku .

Zalewam tężejącą galaretką i do lodówki niech stoi po 3 godzinach próbuje jak smakuje :)

Rewelacja polecam tylko robić i jeść .

 

IMG_9331

 

IMG_9336

 

IMG_93171

 

IMG_9322

 

IMG_9330

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 03 sierpnia 2015
Fasolowa na młodej fasolce

Poszłam na ogródek z zamiarem zerwania fasolki szparagowej żółtej na obiadek , a tu proszę przerośnięta - jaka szkoda. Nie zostało mi nic innego jak ją obrać czyli wyskubać zielone fasolki. Tak powstała fasolowa na młodej fasolce :) 

Składniki :

fasolka żółta "  przerośnięta" kolo 2 kg było z łupinami ( po obraniu miseczka )

młoda marchew 4 szt ( prosto z ogródka ) 

por 100 g

seler 100 g

pietruszka 1 "korzonek "

ziemniaczki 5 szt

pałki z kurczaka 4 szt

sól i pieprz biały do smaku

ziele angielskie 3 szt

listek laurowy 3 szt

Wykonanie fasolówki :

 Do garnka wkładam fasolkę zalewam wodą i wstawiam na gaz ( niech się gotuję) na małym ogniu.

Marchewkę myje obieram i kroje w plasterki , dodaje do fasolki.

ziemniaki myje obieram kroje w kostkę i dodaje do fasolki.

Seler i pietruszkę obieram dodaje do zupy a po odcinam kawałek i też dodaje do zupy .

Na końcu wkładam pałki z kurczaka i na małym ogniu gotuje koło 1.1/2 godziny .

Wrzucam pokrojony drobno koperek ( będzie ciekawiej wyglądała zupa ) .

Podaje zaraz po ugotowaniu :) 

 

IMG_93101

 

IMG_93111

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 02 sierpnia 2015
Ogórki w zalewie musztardowej

 

 Ostatnio chodzimy za mną ogórki w zalewie musztardowej i postanowiłam zrobić . Wszak mamy sezon ogórkowy więc na czasie a na zimę będzie jak znalazł .

 

 

Składniki:
- 5 kg ogórków
- 300 g cukru
-3 łyżki soli
- 250 ml octu
- 1.1/2 litra wody
- liść laurowy na słoik półlitrowy 
- ziele angielskie 2 na słoik półlitrowy 
- czosnek 1 na słoik półlitrowy 
- chrzan 1 cm na słoik półlitrowy 
- koper jeden kwiatek słoik półlitrowy 
- 9 łyżeczek musztardy rosyjskiej Develey 

Wykonanie:

Ogórki umyłam osuszyłam , poobcinałam końce i pokroiłam w słupki ( razem ze skórką ).

Wyparzyłam słoiki , powkładałam do środka ziele, listek ,czosnek ,chrzan i koper .

Powkładałam ogórki dosyć ciasno poupychałam je.

Przygotowanie zalewy :

Przygotowałam miarkę 3 litrową którą zakupiłam na Tradismak  . Miarka idealna do robienia zalewy i nie tylko.

Do miarki wlałam wrzątek , następnie wsypałam cukier i sól .

Dodałam musztardę , dokładnie wymieszałam i wlałam ocet, ponownie wymieszałam .

Gorącą zalewę wlewałam od razu do ogórków i zakręcałam.

Gotowałam słoiki po 10-12 minut od zagotowania.

Ogórki są już dobre po paru dniach.

 

 

 

 IMG_9228

IMG_9233

 

IMG_9217

 

IMG_9215

 

IMG_9216

 

00:00, rozowakuchnia , Przetwory
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 51
O autorze
Tagi
Przepisy Tasty Query - recipe search engine Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja
trwa inicjalizacja
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.