wtorek, 21 października 2014
Konkurz z ziarnami -wyniki

 

kochani bardzo podobały mi się wasze wypieki . jednak nagrodzić mogę tylko 3 osoby . Zapewniam , że jeszcze nie jedn raz będą konkursy , jeśli tym razem ci się nie udało , uda następnym ;)

Mój wybór  jest wyborem bardziej smakowym  widzę piękne fotki i niezbyt fotogeniczne  ale kieruję się smakiem i tym co potem upiekę .

Pierwsze miejsce wygrywa chlebuś - nie dlatego , że fotka piękna  :) Piekę chlebuś na śniadanie wiec będzie numer 1  .

100E7001

 

2 Miejsce wygrywają bagietki - Tak jak mówiłam foto nie jest zbyt piękne ale bagietki domowe uważam , ze zasługują  na to bym je upiekła.

 P1110135

 

3 miejsce wygrywa bułeczka od której nie mogę oderwać oczu - zamierzam upiec i zobaczyć jak smakuje :)

11

 Zapraszam do następnych konkursów :)

Na wasze adresy czekam pod joanna.gralik@wp.pl 

Tagi: Ziarenkowo
11:13, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
Biszkoptowy przekładaniec z aronią

Pyszny i delikatny biszkoptowy przekładaniec z aronią. To doskonałe ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty.  Aroniowe Pole było tak uprzejme i podarowała mi trochę smakołyków.

 Jeden z nich jest dzisiaj w moim cieście.


trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 20

Biszkoptowy przekładaniec z aronią - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek  mąki tortowej
  • 5 łyżek  mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier trzcinowy zmielony pół szklanki
  • Dodatkowo:
  • dżem aroniowy 200 gram
  • masło 150 gram
  • budyń wiśniowy 1 szt
  •  mleko (zrobić według tego co piesze na opakowaniu)

Biszkoptowy przekładaniec z aronią - PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy jaja na puch z cukrem trzcinowym.

Przesiewamy obydwie maki z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej.

Mieszamy delikatnie .

Owalne naczynie do zapiekania smarujemy margaryną i obsypujemy mąką.

Przekładamy masę biszkoptowa .

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Gotujemy budyń wiśniowy z cukrem i mlekiem i studzimy.

Miksujemy masła dodając do niego po łyżce budyniu , aż powstanie jednolita masa .

Biszkopt kroimy na połowę i smarujemy dżemem aroniowym i wykładamy masę budyniową .

Przykładamy drugim biszkoptem , dociskamy i posypujemy cukrem pudrem .

 

IMG_0431

 

 

 

 

IMG_0414

 

 

 

IMG_0412

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 października 2014
Sałatka jarzynowa

Macie też tak czasem , że się chce coś zjeść a nie wiesz co . Ja ostatnio mam takie zachcianki.

Wpadłam na pomysł aby zrobić sałatkę jarzynową . Dwa w jednym cieplej w domu bo gotuje się jaja warzywa i w dodatku będzie można jeść coś pysznego.

Składniki:

ziemniaki 6 szt

jaja ugotowane 6 szt

groszek  konserwowy 100 g

fasolka czerwona konserwowa 150 g

kukurydza konserwowa Develey  150 g

ogórek kiszony 8 szt

Majonez wiejski Develey 200 g

musztarda kremska Develey 4 łyżki

Dodatkowo:

sól

pieprz biały do smaku

Ugotowałam jaja osobno

Ugotowałam ziemniaki -  w lekko osolonej wodzie :)

Odcedziłam kukurydze i fasolkę czerwoną

Pokroiłam ogórka kiszonego i tez odcedziłam

ziemniaki pokroiłam ugotowane w kostkę i jaja też pokroiłam.

Składniki przełożyłam do misy , dodałam majonez , musztardę sól i pieprz . Wymieszałam i zostawiłam na 2 godzinki w lodówce bay przeszła smakami :)Wyszła bardzo smaczna a musztarda nadała jej wyjątkowego smaku.

 

IMG_02413

 

 

 

                                                                                

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (2) »
czwartek, 16 października 2014
Jabłecznik z rodzynkami

 

 Ciasto wyszło delikatne jaśniutkie i pyszne . Jabłuszka pachniały , a rodzynki dodały im słodkości .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Jabłecznik z rodzynkami - SKŁADNIKI:

Jabłecznik z rodzynkami - PRZYGOTOWANIE:

Ubijamy jaja z cukrem na puch. Masa robi się puszysta . Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia . Rozpuszczamy margarynę i studzimy . Dodajemy na przemian margarynę i śmietanę. Miksujemy nadal. Smarujemy blaszkę margaryna i posypujemy bułka tartą. Przekładamy prawie całe ciasto do blaszki. Obrane jabłka i pokrojone w plasterki dosyć ciasno układam na cieście. Posypuje dwoma rodzajami rodzynek. Pozostałym ciastem smaruje jabłuszka z rodzynkami . Tak zakrywam wszystko Piekę 60 minut w 170 stopniach. Blaszkę mam większą wiec więcej składników potrzebujemy . Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

IMG_04951

 

 

 

 

IMG_04891

 

 

 

IMG_04931

 

 

  12030024737

Tagi: ciasta
10:53, rozowakuchnia , Owocowy Raj
Link Komentarze (6) »
środa, 15 października 2014
Wyniki konkursu z Develey

Kochani trudno mi było wybrać bo naprawdę smaczne smakołyki zrobiliście . Jednak jeśli nie ma cię w wygranych to nie martw się SĄ jeszcze dwa inne konkursy z Develey na  zaprzyjaźnionych blogach . NA  PEWNO I DAŁAŚ TAM ZGŁOSZENIA :) Poznajecie swoje fotki ??? Adres w raz z telefonem przysyłać na mejla joanna.gralik@wp.pl

1 Miejsce wybór mój

kukurydzianadeveley

2 miejsce wybór mój

DSC_9052q

 

3 Miejsce wybór męża gulasz1

 

4 Miejsce wybór męża

P1110254

5 Miejsce wybór męża :)

 

 

 IMG_20141007_1505010011

18:24, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (3) »
Marchewkowiec

Nie ma to jak ciasto pachnące cynamonem i rozgrzewający imbir dwa w jednym . Pyszne i rozgrzewające. Wyszło rewelacyjne .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Marchewkowiec z imbirem i cynamonem - SKŁADNIKI:

  • 1 kostka margaryny Kasia
  • cukier trzcinowy 150 gram
  • cukier 150 gram
  • 5 jajek
  • 350 g
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki  imbiru proszkowanego
  • 1 łyżeczka  cynamonu Owocowy Raj
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 szklanki startej marchewki

Marchewkowiec z imbirem i cynamonem - PRZYGOTOWANIE:

Zmiksowałam jaja z cukrami na puch , dodając łyżeczkę kakao.. Przesiałam mąkę z proszkiem, cynamonem , imbirem i sodą , dodałam masy jajecznej .

Starłam marchewkę i odcisnęłam lekko bo miała trochę soku w sobie . Rozpuściłam margarynę i przestudzona dodawałam do ciasta .

Na koniec dodałam marchewkę .

Wymieszałam ciasto.

Naczynie do zapiekania wysmarowałam margaryną i obsypałam mąką. Przełożyłam ciasto i wstawiłam do pieca.

Piekłam 55 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu ostudzeniu posypałam cukrem pudrem.

 

 

IMG_02423

 

 

IMG_02414

 

 

IMG_02382

 

 

 

IMG_0237

 

 

 

IMG_02331

 

12030024736

08:33, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 13 października 2014
Jabłecznik z galaretką i słonecznikiem

 

Biszkopt wyszedł mi fajny więc mogłam zrobić tort .

Tym razem powstał z jabłuszek galaretki i prażonego słonecznika w czekoladzie . Po prostu przepyszny .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Torcik z jabłuszkiem i prażonym słonecznikiem - SKŁADNIKI:

Torcik z jabłuszkiem i prażonym słonecznikiem - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: Formę do tortownicy smarujemy margaryna i obsypujemy mąką.

Jaja ubijamy z cukrem na puch – masa potraja objętość.

Do przesiewaka wsypuje mąkę i biszkopt-fix .

Dodaje przesiane już do masy jajecznej i delikatnie mieszam łyżką .

Przekładam do tortownicy i wstawiam do nagrzanego piekarnika.

Piekę w 170 stopniach 35 minut.

Jabłuszka: Jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce .

Odciskam ze soku i wkładam do garnka.

Prażę w garnku i dodaje cukier .

Objętość jabłek zmniejsza się o połowę- już gotowe.

Galaretkę rozpuszczam w 250 ml wody i dodaje do uprażonych jabłek. Kroje biszkopt na połowę.

Ostudzone jabłka z galaretką przekładam na biszkopt i przykrywam drugim spodem.

Słonecznik prażę w garnuszku i dodaje czekoladę i 2 łyżki mleka.

Mieszam do połączenia składników .

Wykładam słonecznik w czekoladzie na górę jabłecznika i do lodówki po 4 godzinach ciasto jest akurat do jedzenia.

IMG_00311

 

IMG_02412

 

12030024735

niedziela, 12 października 2014
Karpatka

To jak głód hi hi muszę z wami piec dziewczynki ciągnie mnie do was , że szok ................................ Więc tak Ciasto na niedziele - Karpatka

Ciasto parzone:

1 szklanka wody

margaryna 124 g

szklanka mąki tortowej typ 450

4 jaja

proszek do pieczenia pół łyżeczki

Wlewamy wodę do garnka i wkładamy margarynę rozpuszczamy margarynę i zagotowujemy .

Wyłączamy gaz i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Mieszamy do smażenia ciasta.

Zostawiamy do ostudzenia.

Przekładam ciasto do misy i włączam mikser .

Dodaje 4 jaja i miksuje , aż masa nabierze gładkości.

Formę tą  z pieca czarną smaruje margaryna i obsypuje mąką.

Wykładam ciasto i rozprowadzam je po całej blaszce.

Piekę 25 minut w 180 stopniach.

Wyjmuje studzę i kroje na polowe.

Masa budyniowa:

3 szklanki Alpro Napój Ryżowy

200 g masła temperatura  pokojowa

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki maki tortowej

2 żółtka

125 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

 

 

 

Napój ryżowy zagotowałam z cukrem ( 2 szklanki mleka)

W 3 szklance mleka rozpuściłam obydwie mąki żółtka i cukier waniliowy.

Wlałam do zagotowanego mleka i mieszałam aż zrobiło się gęste . ( Trzeba robić to szybko aby grudki nie powstały  )

Ostudzony budyń  zmiksowałam z masłem , aż powstała masa maślana.

Przełozyłam na ostudzone Karpaty i włożyłam do lodówki na noc.

Jeśli lubicie możecie posypać cukrem pudrem .

 

IMG_02561

 

 

 

IMG_02622

 

IMG_0260

Tagi: karpatka
00:01, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (4) »
sobota, 11 października 2014
Wiśniowe love- na mące sojowej

Moja dieta trwa dalej  związku z tym troszkę mniej kalorycznie dzisiaj będzie.

Moje ciacho nazwałam wiśniowe love już mówię dlaczego:)

Foremka w kształcie serca i wiśnie :)

  • 250 g Kasi
  • 1 szklanka mąki tortowej
  •  1 szklanka mąki sojowej Owocowy raj
  • 150 gram cukru
  • 1 jajo klasa L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wiśnie wydrylowane z kompotu ( odsączyć je z soku ) pół litrowy słoik starczy w zupełności

Do misy wrzucamy kolejno jajo , cukier , miksujemy na puch ( nie wyjdzie zbytnio ale to nic ).

Margarynę kroimy w plastry jak kto da rade , dodajemy do cukru zmiksowanego z jajem i miksujemy.

Mąki obydwie przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.

Miksujemy na jednolita masę.

Ciasto dzielimy na połowę , jedną częścią ciasta obklejamy foremkę ( 26 cm ) dół i boki.

Druga wkładamy do zamrażalnika i zostawiamy na dwie godzinki.

Wyjmujemy wiśnie z kompotu odsączamy i wkładamy do foremki na ciasto.

Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto i ścieramy je na tarce prosto na wiśnie.

Pieczemy w 170 stopniach 40 minut.

Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

IMG_0455

 

 

IMG_0453 

IMG_0443

 Jeśli chce cie skosztować zdrowe produkty zapraszam was do sklepu

1203002473

 

 

 

 

01:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (3) »
piątek, 10 października 2014
Pierogi z rybą

Przy piątku najlepszym rozwiązaniem jest ryba . Ja tez mam zawsze rybkę ale tym razem postanowiłam ją przygotować w całkiem inny sposób.

Mianowice zrobiłam pierogi z rybą . Dokładnie z nototenią .

Nototenia 1.5 kg

sok z cytryny wycisnęłam

czosnek sprasowany sól pieprz biały  mielony

papryka mielona czerwona słodka

sos hamburgerowy Develey 200 ml

Ciasto na pierogi:

500 g mąki pszennej
około 1/4 l wody
50 g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka soli

 

Zacznijmy od ryby:

Rozmroziłam nototenie  oskrobała z łusek oczyściłam i oddzieliłam od ości

Zmieliłam rybkę dwa razy przez średnie sitko .

Włożyłam rybkę zmieloną na rozgrzany tłuszcz i smażyłam.

Skropiłam  sokiem z cytryny posoliłam popieprzyłam

Czosnek sprasowałam i dodałam do ryby .

Wlałam sos hamburgerowy Develey tak połowę czyli 200 ml.

Mieszałam do odparowania sosu

Ciasto na pierogi:

 

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i sól

Zalewamy ciepła wodą.

Dodajemy żółtka , jajo i miękkie masło.

Wyrabiamy ciasto i wałkujemy .

Szklanką wycinamy kółeczka.

Nakładamy farsz rybny i zlepiamy palcami pierogi.

Gotujemy je wyjmujemy odcedzamy i podsmażamy  najbardziej lubię takie podsmażone .

IMG_01671IMG_01711IMG_01561

 

 

Zapraszam do sklepu

Beztytuu

 

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (6) »
czwartek, 09 października 2014
Kopytka ze szczypiorkiem

Kopytka ze szczypiorkiem

 

Na pewno tego jeszcze nikt nie wymyślił , bo tylko ja mogłam wpaść na taki pomysł.

Podałam je z sałatką.

 

Składniki

Ziemniaki 1 kg ugotowane najlepiej z dnia poprzedniego

Jajo1 szt.

Mąka 1-2 szklanki zależy jak się ciasto zagniata

Szczypior 1 pęczek

Sól prowansalska do smaku trochę pieprzu białego mielonego .

Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaki dzień wcześniej

Mielimy ziemniaki , dodajemy jajo

Mielimy szczypior i dodajemy teraz przyprawy.

Dodajemy mąkę tortową typ 450 zarabiamy ciasto.

Wałkujemy rękoma robimy wałeczki  , lekko dociskamy i kroimy na skos.

Gotujemy wodę dodajemy łyżkę oleju nie będą się sklejały.

Po ugotowaniu podajemy z czym chcemy .


 

Tagi: kopytka
00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (10) »
środa, 08 października 2014
Cytrynowe ciacho z bitą smietaną

Jesień nasza polska złota jesień . Naznosiłam do domu kasztany i liście :)

Do tego upiekłam cytrynowe ciacho . Udekorowałam je śmietana i kandyzowanymi wiśniami :)

Mam spor maki od Młyn Kopytowa więc robie smakołyki

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej typ 500 Młyn  Kopytowa200 gram maki ziemniaczanej

3 jaja

cukier puder szklanka

proszek do pieczenia  2 łyżeczki

200 gram margaryny

sok z jednej cytryny

Dodatkowo:

 śmietana 30% 300 ml

cukier 2 łyżki

wiśnie kandyzowane z 15 sztuk

Miksujemy jaja z cukrem pudrem na puch - masa robi się prawie biała - wtedy wiemy , że już jest gotowa.

Przesiewamy mąkę pszenna i mąkę ziemniaczana rzem z proszkiem do pieczenia.

Rozpuszczamy margarynę i na przemian z mąką dodajemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach.

W tym samym czasie wyciskamy sok z jednej cytryny i dodajemy do ciasta.

Formę smarujemy margaryna i obsypujemy mąką albo bułka tarta jak to woli.

Wlewamy masę do formy  i pieczemy 55 minut w 170 stopniach.

Ubijamy ŚMIETANĘ 30% DODAJEMY DO NIEJ ŚMIETAN FIKS JEDEN I CUKIER .KŁADZIEMY NA OSTUDZONE CIASTO DEKORUJEMY WIŚNIAMI KANDYZOWANYMI I DO LODÓWKI  NA GODZINKĘ PODAJEMY SCHŁODZONE WTEDY ŚMIETANA JEST PYSZNIEJSZA :)

 

 

IMG_00941

 

 

IMG_00901

 

 

 

IMG_00851IMG_0087

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (11) »
wtorek, 07 października 2014
Batonik ze śliwkami

Batonik ze śliwkami

Szybkie sucharki o fajnym smaku i wyglądzie . Każdemu zasmakują . Idealne do kawki lub na pogaduchy z koleżankami .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 20

Batonikze śliwkami - SKŁADNIKI:

  • 300 gram mąki pszennej
  • 140 gram cukru
  • 2 jajka
  • Rodzynki 70 gram
  • Śliwki kalifornijskie 50 gram
  • Skórka kandyzowana pomarańczowa 50 gram
  • Orzechy nerkowca 100 gram
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Batonik ze śliwkami - PRZYGOTOWANIE:

Zmiksowałam jaja z cukrem na puch , masa podwoiła objętość.

Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodawałam stopniowo miksując na najniższych obrotach.

Wrzuciłam kolejno rodzynki pokrojone śliwki i skórkę kandyzowaną, zmiksowałam.

Dodałam orzechy nerkowca lekko słonawe.

Ciasto będzie klejące ale nie przejmujcie się tym takie ma być.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Moczymy ręce w wodzie i przekładamy połowę ciasta na papier formując batonik .

Kiedy już uformujemy batonik zabieramy się za pozostała część ciasta i formujemy drugi batonik.

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach .

Wyjmujemy zostawiamy do ostudzenia.

Kroimy na paseczki 2 centymetrowe i ponownie wstawiamy do pieca by nam sucharki się przypiekły troszkę .

 

 

 


poniedziałek, 06 października 2014
Szczawiowa na jogurcie naturanym

Coraz cieplej , więcej możliwości na letnie dania . Szczaw ma świetny lekko kwaskowy smak i jest pyszny w zupie .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 4

Szczawiowa na jogurcie naturalnym - SKŁADNIKI:

  • Szczaw spory pęk same listki – nazbierałam same takie ładne bez dziurek , choć powiem że ciężko było .
  • Rosołki drobiowe3 szt.
  • Ziele angielskie 3 szt.
  • Liść laurowy 3szt.
  • Marchew 1-2 tak do smaku
  • Ziemniaki młode 8 szt
  • Jogurt naturalny 200 ml
  • Dodatkowo 4-6 jaj na twardo

Szczawiowa na jogurcie naturalnym - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy garnek z wodą 2.1/2 litra . Wkładamy listek ,ziele angielskie i marchewkę . ‘Gotujemy na małym ogniu dodając kostki rosołowe. Dodajemy pokrojone ziemniak najlepiej młode szybko się ugotują. Na końcu dodajemy szczaw drobno pokrojony . Gotujemy chwile jakieś z 15 minut i dodajemy jogurt . Zupa prawie zrobiona , jeszcze chwile i podajemy Kroimy jajko na 4 części i wkładamy do zupy. 


 

01:01, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (7) »
niedziela, 05 października 2014
Tarta dyniowa

Znowu się skusiłam i wzięłam udział w pieczeniu niedzielnego ciasta :) Czyli tarta na słodko

Przepyszna tarta na słodko z dynią.

Byłam zaskoczona , że wyszła tak dobra. Myślałam , że będzie czuć dynie ale jednak nie . Za to cukier zrobił swoje.

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej typ 500  Młyn Kopytowa
  • 300 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 żółtka
  • kefir 100 g
  • margaryna i bułka tarta do wysypania formy.

Składniki na masę dyniową:

  • 1/2 kg miąższu dyni (obranego ze skóry i pozbawionego pestek),
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 g mleka,
  •  cynamon 1 łyżeczka

Do misy wsypujemy mąkę pszenną .

Dodajemy żółtka.

Dodajemy pokrojoną margarynę w kostkę

Wlewamy kefir.

Wyrabiamy mikserem ciasto.

Składniki się połączyły wyjmujemy ciasto dzielimy na 3 części .

Dwie części ciasta łączymy ze sobą i wałkujemy.

Wkładamy ciasto do formy wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą nakłuwamy ciasto.

Środek ciasta:

Miksujemy jaja na puch dodajemy mleko i cynamon

Dynię pokrojoną drobno w kostkę ( bez skórki i pestek sam miąższ) dodajemy do zmiksowanych jaj na puch z mlekiem.

Mieszamy z dynią i przekładamy na ciasto.

Pozostałe ciasto wałkujemy kroimy w paseczki i kładziemy na dynie na ciasto w kratkę .

Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Piekły ze mną :

 

IMG_01401

.

 

 IMG_01521

 

 

IMG_01741

 

 

IMG_01722

 

Piekły ze mna:

Joasią
Bożenka
Magda

- Marzenka

01:01, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (15) »
sobota, 04 października 2014
Frużelina z wiśni

Kochani Dostałam mrożone wiśnie z Iglotex. Chciała bym się zwami podzielić co z nich z robiłam.

Frużelina stara jak świat , ale zawsze na czasie . Jest idealna . pasuje do gofrów z bitą śmietaną , do lodów jako dodatek Można do tortu dodać trochę. Jest słodko kwaśna .  Upiekłam chałkę i podałam właśnie z frużeliną.

Czas wracać do przepisu :)

1 kg wiśni mrożonych bez pestek Iglotex

cukier 2 szklanki

mąka ziemniaczana 2 łyżki

4 łyżki wody zimnej ( do rozmieszania maki ziemniaczanej )

Do garnka wkładamy wiśnie( włożyłam zamrożone)

Mieszałam je , aż się rozmroziły i puściły sok.

Moje nawet lekko się zagotowały.

Sok nadal był w garnku , kiedy rozpuściłam mąkę ziemniaczana w zimnej wodzie.

Dodałam wiśni ta rozpuszczoną make , to nic ,że sok jest , nawet lepiej .

Mieszałam , aż powstała zawiesina taka dosyć gęsta - nadal jednak jest płynna łyżeczką można nabierać normalnie.

Gorącą frużelinę z wiśni przełożyłam do słoiczków i zakręciłam  zaniosłam do chłodnej piwnicy  - wyszły mi trzy takie 200 ml.

Nawet z mrożonych  wiśni możemy robić frużelinę - czyli cały rok :)

 

IMG_00563

 

 

 

IMG_00711

IMG_00611

 

IMG_00752

 

 

 

 IMG_00741

01:01, rozowakuchnia , Przetwory
Link Komentarze (4) »
piątek, 03 października 2014
Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni

Chodziło za mną i chodziło , zdecydowałam się i zrobiłam chałki takie mniejsze aby było wygodniej.

Składniki

Ciasto:

mąka tortowa typ 450 -500 gram

jaja 3 szt

 drożdże 40 gram

napój Vanilla Alpro 1 szklanka

cukier 125 gram

2 cukry waniliowe -16 gram

125 gram margaryny

jajo do posmarowania chałki

Dodatkowo:

Frużelina z wiśni ( sama robiłam )

Kruszonka:

200 gram cukru

100 gram maki

100 gram margaryny

Wykonanie:

Drożdże wkładamy do miski rozkruszamy.

Wsypujemy 4 łyżki cukru

Dodajemy pół szklanki mleka i mieszamy do rozpuszczenia.

Dodajemy 4 łyżki maki  mieszamy i zostawiamy na 20 minut przykryte ściereczką.

Jaja ubijamy z pozostałym cukrem + cukrem waniliowym na puch.

Dodajemy rozpuszczoną margarynę pozostałe letnie mleko .

Wlewamy rozczyn z drożdży.

Dodajmy mąkę miksujemy .

Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki.

Zostawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Kruszonka

 Do miski wsypujemy cukier dodajemy posiekaną margarynę i mąkę .

Palcami zagniatamy , powstaje kruszonka.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kulek - 10 pasków

Wałkujemy rękoma po 2 paski i kładziemy na " krzyż" .

Przekładamy raz w jedną raz w drugą stronę . Końcówkę wkładamy pod spód ciasta i mamy chałkę .

Wychodzi 5 sztuk małych chałek.

Smarujemy chałki rozbełtanym jajem ( kruszonka będzie się lepiej trzymała )

Posypujemy kruszonka chałki i wstawiamy do pieca na 40 minut pieczemy w 160 stopniach.

 

IMG_00321

IMG_00712

 

 

IMG_00331

 

IMG_00411

01:01, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (8) »
czwartek, 02 października 2014
Jesienny konkurs z Ziarenkowem

Kochani słyszałam , że chcecie się wykazać , biorąc udział w konkursie z ziarnami.  Nie mogłam się oprzeć waszym prośbom . Tak na marginesie Uwielbiam bagietki bułki i wszelakie pieczywo z ziarnami . Nie omieszkam również wam zdradzić , że konkurs własnie będzie polegał na pieczeniu pieczywa . Technika dowolna i z czego go zrobicie to już wasza sprawa ale mają być ziarna.

1.Pieczywo ( bułki , bagietki, chleb...............) w raz z przepisem ( linkiem do przepisu) wysyłacie  na mejla joanna.gralik@wp.pl

2. Możecie wysłać maksymalnie trzy przepisy.

3. Przepis  ze zdjęciem nie może być wcześniej nigdzie opublikowany .

4. Kiedy wysyłasz zgłoszenie najlepiej umieść przepis na blogu , będzie wiadomo , że został specjalnie przygotowany na konkurs.

5. Nagrodzonych  wybieramy  wspólnie z ziarenkowem .

6. Zostaną nagrodzone trzy przepisy 

7. Wyniki zostaną podane w ciągu trzech dni roboczych 

8. Konkurs trwa od 3.10-do 17.10

                                                                                                     Nagrody:

1 miejsce.

10306798_1502082080040098_368576335_n

 

 

2 miejsce.

10717929_1502082066706766_845871789_n

 

3 Miejsce.

10576357_1502082076706765_134743971_o

19:36, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (7) »
środa, 01 października 2014
Rogaliki z dżemem aroniowym

Rogaliki z dżemem aroniowym

Przyszły pyszne przetwory i soki od Aroniowo

 
Nie ma to jak smak ciepłego dżemu z aronii . Rozpływa się w ustach . Chcesz więcej i więcej . Wyszło mi 32 sztuki .

trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 32

Rogaliki z dżemem aroniowym - SKŁADNIKI:

  • mąka 1 kg typ 650 Młyn Kopytowa
  • drożdże świeże 80 gram
  • mleko 250 ml
  • margaryna 250 gram
  • miód płynny 4 łyżki cukier 200 gram
  • Dodatkowo :
  • dżem aroniowy
  • jajo do posmarowania rogalików
 
 
 

Rogaliki z dżemem aroniowym - PRZYGOTOWANIE:

Do misy wsypałam mąkę i zrobiłam dołek .

W ciepłym mleku rozrobiłam drożdże i wlałam je do dołka w mącę .

Delikatnie zamieszałam i powstała zawiesina.

Zostawiłam pod ściereczką na 15 minut.

Rozpuściłam margarynę , dodałam do niej miód aby się rozpuścił.

Kiedy margaryna ostygła dodałam do mąki .

Wsypałam cukier i wyrobiłam ciasto .

Zostawiłam wyrobione ciasto na godzinę pod ściereczką.

Po tym czasie podzieliłam je na cztery części i zostawiłam na następne 30 minut.

Każdą część wałkowałam na kolo i kroiłam na 8 części.

Na każdy trójkąt kładłam łyżeczkę dżemu z aronii i zwijałam.

Na blaszkę wyłożyłam papier do pieczenia i kładłam zwinięte rogaliki.

Smarowałam rozbełtanym jajem i piekłam 25 minut w 170 stopniach.

Film pokazuje jak się robi rogaliki .

 

 

 

 

IMG_0033

IMG_0030

 

 

IMG_0032

 

 

Konkurs jesienny z Develey

Zbliża się jesień wielkimi krokami , właściwie to już jest. To będzie tematyka naszego konkursu.

Jesienne , rozgrzewające dania .

Zasady konkursu:

1. Przygotuj danie jesienne które rozgrzeję cię zanim go spróbujesz.

2 . W tle dania ma być widoczny produkt Develey.

3. Swoje zgłoszenie prześlij  na joanna.gralik@wp.pl w temat wpisując  Konkurs jesienny z Develey ( Można trzy zgłoszenia maksymalnie przesłać )

4. Wybiorę najbardziej pasujące dania do tematu konkursowego.

5. Konkurs trwa 1-14 październik . Wyniki zostaną ogłoszone w ciągu 3 dni roboczych .

5. Nagrodzonych zostanie 5 osób .

1 Miejsce 10 produktów Develey

2 Miejsce 9 produktów Develey

3 Miejsce 8 produktów Develey

4 Miejsce 7 produktów Develey

5 Miejsce 6 produktów Develey

 Podobne produkty  możecie otrzymać

1zzzz1

07:35, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (4) »
wtorek, 30 września 2014
Naleśniki o smaku migdałowym

Naleśniki o smaku migdałowym


 

Nie ma to jak mieć zachciankę i upiec naleśniki o smaku migdałowym , posmarować je kremem czekoladowym i zjeść . Przepyszne.


trudność: łatwe
czas: 1-30 min
ilość porcji: 20

Naleśniki o smaku migdałowym - SKŁADNIKI:

  • Alpro Napój Migdałowy 1 litr
  •  mąka tortowa typ 450 -500 gram
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jaja 2 sztuki
  • cukier 100 gram
  • olej 100 ml
  • Dodatkowo :
  • krem czekoladowy do smarowania naleśników

Naleśniki o smaku migdałowym - PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy jaja z cukrem na puch.

Dodajemy partiami jaja i napój migdałowy.

Dodajemy proszek do pieczenia i olej.

Smażymy na patelni do naleśników .

Patelnia ma być rozgrzana.

Smarujemy czekolada naleśniki , zwijamy kroimy na połowę i podajemy jeszcze ciepłe.

Naleśniki dzięki proszkowi do pieczenia będą pulchne:)

 

 

IMG_0639

 

 

 

IMG_06421

 

IMG_0635

 

17:35, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (8) »
niedziela, 28 września 2014
Jabłecznik z cynamonem na kruchym spodzie

Dzisiaj 28 września to Światowy Dzień Jabłka . Postanowiłam wziąć udział w akcji " Ciasto na niedzielę"

Upiekłam jabłecznik na kruchym spodzie

 

Ciasto :

mąka typ 650 3 szklanki Młyn Kopytowa

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

jajo 1 sztuka

żółtka 4 sztuki

 śmietana 18% 5 łyżek

margaryna 270 gram

cukier 150 gram

Dodatkowo:

Jabłka kwaskowe 1,5 kg

cukier 150 gram

cynamon 1 łyżeczka

 

Do misy wsypałam  przesianą mąkę.

Dodałam proszek do pieczenia .

Wbiłam jajo i cztery żótka

Dodałam margarynę posiekaną w kostkę i śmietanę.

Włączyłam mikser i na najmniejszych obrotach przez 10 minut miksowałam.

Blaszkę prostokątną wysmarowałam margaryną.

Wyjęłam ciasto z misy i podzieliłam na 3 części.

Dwie części poszły do blaszki .

Jabłka obrałam wycięłam środki i starłam.

Odcisnęłam z soku i prażyłam w garnku z cukrem i cynamonem przez 30 minut.

Wyłożyłam ostudzone jabłka na ciasto.

Pozostałe ciasto rozwałkowałam i pokroiłam w paski które położyłam na skos na jabłkach.

Ciasto wstawiłam do pieca.

Piekłam 50 minut w 170 stopniach .

Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem.

 

 

IMG_00751

 

 

IMG_00781

 

 

 

 

 

 

IMG_00831

 

 

Piekły ze mną

Wiosenka Eksplozja Smaku

Cafe Amaretto

01:01, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (15) »
sobota, 27 września 2014
Normandzki chleb z jablkami J. Hamelmana

Nie mogłam się oprzeć i wzięłam udział w pieczeniu  z cyklu " Wypiekanie na śniadanie " . Przepis pochodzi z FB

Normandzki chleb z jabłkami J. Hamelmana

  Składniki na 2 bochenki o wadze 0,68 kg

maka chlebowa - 650 g Młyn kopytowa
maka pszenna razowa - 90 g
woda - 210 g
cydr jabłkowy - 310 g
sol - 20g
  drożdże-100g -świeże,5g -instant ( dałam 20 gram uważam że starczy w zupełności )
levain - 260 g oprócz 2 łyżek
jablka pokrojone w plasterki lub kostkę - 140 g

Lavain - maka chlebowa-160g
woda - 100 g
  dojrzały zakwas sztywny-30g (2 łyżki i 1 łyżeczka)

WYKONANIE:

Przygotowanie Levain.

Zaczyn przygotować 12 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta i zostawić przykryty folia spożywcza,najlepiej na noc
mieszanie.Włożyć do misy robota wszystkie składniki oprócz suszonych jabłek.

Mieszać najpierw 3 minuty na I prędkości,w razie konieczności korygując nawodnienie,do otrzymania ciasta o średniej konsystencji.

Następnie mieszać na II prędkości przez 3 minuty,aby rozwinąć siatkę glutenową.

Dodać suszone jablka i mieszać na I prędkości tylko tyle,aby składniki były równomiernie rozmieszczone
fermentacja powinna trwać 1-2 godziny.

Długość fermentacji zależna jest od temperatury.Jeśli ma trwać 2 godziny,złożyć ciasto po godzinie.

Jeśli ciasto będzie fermentować godzinę,składanie nie jest potrzebne
dzielenie i formowanie.

Ciasto podzielić na 2 porcje o wadze 0,680 kg i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie.

Ułożyć w koszyczkach wysypanych maka,przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230°C przez 15 minut ,następnie w temperaturze 225°C przez 25 minut,aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze
  studzić na kratce.

 

IMG_00581

 

 

IMG_00562

 

 

 

IMG_00542

 

 

IMG_00372

piątek, 26 września 2014
Bagietki mini z ziarnami idealne na śniadanie

Bagietki wyszły puszyste o fajnym smaku,  a z kozim serkiem i pomidorkiem były prze-smaczne. Idealne na śniadanie i kolację. Każdy maluch zasmakuje w bagietkach 


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 10

Bagietki mini z ziarnami - SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna 500 gram typ 650
  • woda letnia 300 ml
  • 40 gram  drożdży świeżych
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • ziarna prażone euforia 2 garście Ziarenkowo
  • jajko do posmarowania bagietek

Bagietki mini z ziarnami - PRZYGOTOWANIE:

Zaczyn: do szklanki wlałam letnia wodę , rozrobiłam w niej drożdże dodałam cukier . Do misy wsypałam mąkę , zrobiłam dołek i wlałam rozpuszczone drożdże. Wymieszałam delikatnie z mąką i zostawiłam zawiesinę na 5 minut. Dolałam resztę wody i posypałam solą . Wyrobiłam ciasto. Ciasto rosło godzinę. Wyrobiłam jeszcze raz ciasto i rozwałkowałam je , potem zrolowałam i pokroiłam w kawałki. Rękoma uformowałam mini bagietkę, noże nacięłam w poprzek. Posmarowałam jajem rozmąconym i posypałam prażonymi ziarnami . Kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , gdzie rosły przez 45 minut. Do pieca wstawiłam naczynie z woda . Wstawiłam blaszkę i piekłam 25 minut w 180 stopniach.

IMG_0342IMG_03461IMG_03431IMG_03411

 

czwartek, 25 września 2014
Lasagne z kapustą pekińską

Lasagne robiłam pierwszy raz i jestem zadowolona . Wyszło znakomite.

 

Lasagne – rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, a także danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu.

Składniki:

logodeveley1

makaron do lasagne  wykorzystałam 9 płatów

mięso mielone wołowe 500 gram

jajo

sól, pieprz biały mielony do smaku

  Ketchup McDonald'sDevelley dałam 200 ml

Dodatkowo

ser żółty ( gouda dałam ) 150  gram starty na tarce lub w plastrach jak kto woli

kapusta pekińska 100  gram

Mięso zmieliłam, dodałam jajko i przyprawy zostawiłam na 30 minut aby przeszło przyprawami .

Wyrobiłam ciasto .

Mięsko wrzuciłam na rozgrzany tłuszcz , usmażyłam  i zalałam je keczupem .

Wyszedł smaczny sosik z mięskiem.

Zagotowałam wodę włożyłam płaty makaronu , gotowałam z 3-4 minuty.

Farsz mięsny ułożyłam na dole , żaroodpornego naczynia na to 3 Platy ugotowanego makaronu.

Położyłam plastry sera żółtego ( 3  mi starczyły ) polałam sosem beszamelowym.

Teraz następna warstwa mięsa i znowu makaron ser i sos beszamelowy.

Ostatnia warstwa kapusta pekińska drobno pokrojona na to makaron ugotowany i ser polane sosem beszamelowym.

Piekłam 25 minut w 170 stopniach.

 

 

 

Zapraszam do sklepu http://develey.pl/

Pyszne produkty na was czekają

 

01:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 40
O autorze
Tagi
Tasty Query - recipe search engine
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja
trwa inicjalizacja
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.