piątek, 27 lutego 2015
Babka na białkach z żurawiną

Piękna pulchna baba jak ja to mówię. Cukier trzcinowy nadał jej fajnego kolorku i smaku .

6 białek

200 g cukru trzcinowego

mąka pszenna 400 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

mleko ciepłe 150 ml

skórka z 1 cytryny

sok z 1 cytryny 

masło rozpuszczone 250 g 

Dodatkowo:

żurawina  suszona 150 gram

Ubijamy białka z cukrem trzcinowym .

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia  i dodajemy do ubitych białek.

Rozpuszczamy masło i dodajemy do masy na przemian z ciepłym mlekiem .

Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny .

Składniki mieszamy drewnianą łopatką.

Żurawinę zalewamy wrzątkiem . Zostawiamy nakrytą talerzykiem na 20 minut.

Odcedzamy żurawinę i obsypujemy ją mąką  

Przekładamy ciasto do dwóch małych kek sówek  wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką (połowę ciasta i wkładamy żurawinę i przykrywamy drugą połową ciasta ).

Pieczemy 60 minut w 170 stopniach

IMG_4289

 

 

 

 

IMG_4283

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 26 lutego 2015
Wątróbka drobiowa z kaszą

Wątróbka drobiowa z surówką z białej kapusty i kaszą gryczaną . Wiem , że nie każdy lubi wątróbkę a skąd to wiem???????????????????  Wystarczy spojrzeć  na moją córkę ( ble , fuj ) na porządku dziennym  . Jednak pomimo to lobię zrobić sobie taki rarytas który tylko ja lubię . W końcu dla mnie a nie tylko to co che córką lub mąż .

Składniki na 2 osoby :

wątróbka drobiowa 500 gram 

sól prowansalska do smaku

pieprz biały mielony do smaku 

kasza pęczak 1 woreczek 

Dodatkowo:

kapusta biała 300 gram

marchewka 1- 2 szt ( dałam 1 szt)

koperek pół pęczka ( dałam szczyptę aby aby )

pietruszka listki

pieprz biały 

sól 1 szczypta

cukier 1 łyżeczka

oliwa z oliwek 100 ml

 łyżka soku z cytryny 

 

Wykonanie:

Myjemy wątróbkę i czyścimy z błonek.

Osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy na oliwie z oliwek z obu stron aż zmięknie .

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku .

Surówka:

kapustę białą szatkujemy drobno.

Marchew obieramy i trzemy na tarce na wiórka.

koperek i natkę drobno kroimy i dodajemy do kapusty i marchewki .

Do szklanki wlewamy oliwę  , dodajemy łyżkę soku z cytryny wsypujemy sól i cukier , mieszamy do rozpuszczenia .

Polewamy dresingiem kapustę marchew natkę i koperek , mieszamy.

Zostawiamy na 20 minut aby kapusta zmiękła trochę .

Podajemy z kaszą i wątróbką 

środa, 25 lutego 2015
Kruche babeczki z bitą śmietaną i truskawkami

Zamiast ciasta postanowiłam zrobić inny przysmak , mianowicie babeczki kruche do nadziewania , takie do bitej śmietany :) 

Składniki na kruche babeczki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • kakao 1 łyżka 
  • cukier waniliowy 16 g

Nie ma nic trudnego powiem wam po kolei jak zrobić :) 

Na stolnice wsypujemy mąkę pszenną.

Masło siekamy i dodajemy do mąki , teraz razem z mąką  siekamy .

Dodajemy żółta i cukier puder z cukrem waniliowym.

Na końcu dodajemy kakao .

Zagniatamy elastyczne ciasto , zawijamy je w folie spożywczą i do lodówki na godzinę .

rozwałkowujemy na grubość około 3- 4 mm i wylepiamy foremki , niczym nie smarowałam ich .

Piekłam koło 15 minut w 170 stopniach .

Zostawiłam do ostygnięcia .

Składniki na nadzienie:

  • 0,5 litra śmietany kremówki 30 % schłodzonej
  • fix do śmietany 2 szt
  • 100 g cukru pudru
  • truskawki 250 g

Wlałam schłodzoną śmietanę do miski i zaczęłam miksować .

W trakcie miksowania dodałam cukier puder i śmietan fix .

Wkładałam  ubitą śmietanę do pojemnika do dekoracji i dekorowałam babeczki .

Pokroiłam truskawki i w każdą wsadziłam po plasterku.

Wstawiłam do lodówki na godzinkę do schłodzenia. 

Lepsze w smaku schłodzone :) 

 

IMG_4583

 

IMG_4580

 

IMG_4586

wtorek, 24 lutego 2015
Placki ziemniaczane z dodatkiem mąki krupczatki

 

Znudzimy mnie już tradycyjne placki ziemniaczane. Postanowiłam tym razem zrobić z mąką krupczatką . Co tam trzeba próbować nowych smaków . Wyjść poza tradycję i smakową nudę 

  • ziemniaki 1 kg
  • jajko
  • mąka krupczatka pół szklanki ( jak za mało dodajemy więcej )
  • sól do smaku 
  • pieprz biały mielony do smaku 
  • oliwa z oliwek  do smażenia

 

Trzemy na tarce ziemniaki, odciskamy z wody.

Wsypujemy mąkę krupczatkę.

Dodajemy sól i pieprz.

Wbijajmy jajko.

Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na chwile ( 15 minut) aby ciasto doszło do siebie.

Oliwę wlewamy i włączamy gaz .

Kiedy oliwa już "strzela " nakładamy łyżką ciasto i smażymy placki z obu stron na rumiany kolor.

Uwielbiam te placki jeść z sosem czosnkowym jak i majonezowo - keczupowym 


IMG_4188

 

 

IMG_4190

 

IMG_41891

poniedziałek, 23 lutego 2015
Wiśniowiec z galaretką i kisielem

Nie ma to jak zrobić ciasto i nie zdążyć go spróbować . Czasem moje łasuchy za szybko się dopadają . O mały włos i nie było by fotek .

Składniki :

mąka pszenna typ 500 Młyn Kopytowa 6 łyżek

jaja L 4 sztuki 

cukier 100 g

odrobina proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

galaretka truskawkowa

galaretka rubinowa

kisiel truskawkowy

wiśnie 450 g Iglotex 

600 ml wrzątku

Wykonie:

Miksujemy osobno białko i jaja z cukrem .

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych żółtek z córek .

Do masy żółtkowej z mąką dodajemy ubite białko na sztywno .

Mieszamy łyżka ciasto  i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 20 minut w 170 stopniach .

 

Do miseczki wsypujemy galaretki oraz kisiel , mieszamy razem .

Wrzątkiem zalewany galaretki z kisielem i miksujemy aby nam nie powstały grudki ( dosłownie 2 minuty) .

Wsypujemy zamrożone wiśnie i mieszamy ( szybciej nam schłodzi się).

Ostudzona galaretkę z wiśniami i kisielem wkładamy do lodówki .

Gdy zaczyna tężec galaretka przekładamy na biszkopt.

Galaretka ma całkiem fajny smak dzięki dodanemu kisielowi .

 IMG_4539

 

 

IMG_4535

 

IMG_4559

 

 

IMG_4560

 

IMG_4563

Tagi: wiśnie
00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (11) »
niedziela, 22 lutego 2015
Teekanne recenzja herbat

Jakiś czas temu dostałam herbatki Teekanne  . Postanowiłam je wypróbować i zobaczyć jakie mają smaki . Jak to się ma do mojego gustu  .Wiadomo , że nie każdemu musi smakować . Jednak jestem bardzo wyczulona na smaki  i nie lubię wszystkiego postanowiłam zobaczyć czy skończy się na jednym razie . Skusiło mnie to , że herbaty są idealne  dla tych co są na diecie lub zaczną być , czyli dla mnie . Znienawidzę lub zachwycę . Zaczynamy ................................

Ranek na wypróbowanie idzie Fit& Slim .

Herbata ziołowa z zieloną herbatą- Przyjemy smak , nie szczypie w język jak to bywa w niektórych herbatach . Pijąc czuję się lekki posmak mięty , jest najbardziej wyczuwalny. Piję się z przyjemnością.

IMG_4528

 

 

 

IMG_4531

Mamy popołudnie czas na herbatkę . Tym razem smakuje Detox& Slim

Smakuje trochę inaczej niż ranna herbatka , pewnie dlatego że w składzie jest owoc dzikiej róży . Charakterystyczny smak mięty pieprzowej się przebija . Do picia przyjemna .

 

 

 

IMG_45291

 

IMG_45332

 Oooooooooooooo  zbliża się 18 no to czas na wieczorna herbatkę . Bardzo jestem ciekawa jaki ma smak . Mianowice Purify & Slim

Mamy tu tajemniczy składnik z Azji  Pu-Erh To dla tych co dbają o linie . Jestem na diecie więc idealna dla mnie. Świeża nuta mięty  nadaje szczególnego smaku , oczyszcza organizm .  Zauważyłam , ze ma też inny kolor i różni się od pozostałych dwóch herbat . W smaku również jest inna.

IMG_4530

 

 

IMG_4534

 

Opinia :

Doskonale spełnia swoją role .

Smak też może być .

Cena również mi odpowiada .

Zamierzam stosować przez czas diety .Potem będę sporadycznie piła ale jednak zostanie ze mną na dłużej. 

sobota, 21 lutego 2015
Sajgonki z warzywami i szynką

Bardzo byłam ciekawa jak smakują sajgonki. Nie miałam odwagi iść do Chińczyka i tam zjeść . Nie wiem co oni tam dają do środka .

Moje sajgonki wyszły bardzo smaczne , przepis wymyślony  ze składnikami takimi jakie lubię.

 

Składniki :

pieczarki 500 g

papryka zielona 1 szt

marchew 4 spore sztuki

fasola mung pół szklanki 

sos sojowy ciemnu Tao Tao

szynka drobiowa 150 gram 

pieprz mielony biały szczypta do smaku

sól do smaku

imbir mielony pół łyżeczki do smaku

Dodatkowo :

Papier ryżowy 15 szt duży

 

Wlałam oliwę z oliwek na rozgrzaną patelnię.
Pokroiłam drobno pieczarki i wsypałam je na patelnię , z papryką zieloną zrobiłam to samo .
Marchew obrałam pokroiłam w cienkie słupki (zapałki) i dodałam je do pieczarek.
Całość podlałam wodą, wsypałam fasole mung ( wcześniej opłukałam fasolkę ) .
Wszystko dusiłam pod przykryciem 30 minut
Dodałam do smaku sos sojowy, pieprz, sól i imbir.
Na koniec dodałam szynkę drobno pokrojoną .
Poddusiłam jeszcze 10 minut i gotowe
Do głębokiego talerza wlałam wodę. Papier ryżowy najpierw włożyłam do wody. Na opakowaniu było napisane, żeby na 2 minuty ale ja na to nie patrzyłam tylko wkładałam każdy listek papieru dosłownie na parę sekund, gdy zmiękł wyciągałam go z wody i kładłam na drewnianą paterę. Na środek nakładałam farsz i zawijałam. Szybko mi to szło.
Po 30 minutach ( papier trochę wysechł) przełożyłam sajgonki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia piekłam je do zarumienienia, potem przewróciłam na drugą stronę i piekłam znowu do zarumienienia
w 170 stopniach 6 minut z każdej strony. 

IMG_4516

IMG_4515

 

IMG_4510

 

 

IMG_4512

Kochani nie wszyscy wiedza co to jest fasola mung oto foto .  Dodałam połowę kubka opłukałam  wcześniej .

IMG_4480

 

 

Składanie sajgonek :

-farsz ma być ostudzony

-  papier ryżowy maczam w ciepłej wodzie (ciepłą wodę wlewam na duży płaski talerz) i wkładam pojedynczo papier ryżowy, sprawdzam czy jest miękki i wyjmuję.

- papier ryżowy kładę na drewnianą patere ( tylko na drewnie nie przyklei się od  spodu )

- papier rozłożony na paterze 

- kładę ostudzony farsz ( tak jakbyśmy gołąbka zwijali)

- najpierw przód papieru kładę na farsz, a potem boki do środka zawijam i roluje sajgonkę.

- Zostawiam sajgonki do wyschnięcia

- po 30 minutach układam je na papierze do pieczenia i piekę z każdej strony po 6 minut w 160-170 stopniach

-sprawdzam czy już się rumienią i przekładam na drugą stronę .

IMG_4497

 

 IMG_4500

 IMG_4506

 

piątek, 20 lutego 2015
Polędwica z łososia w placku do tortilli

Idealna przekąska na piątek dla tych co poszczą , a więc pościmy i nie jemy mięska . Za to łosoś w sosie koperkowym może być.

Składniki na placki tortilli na 8 porcji 

  • 400 g  mąka pszenna typ 500 Młyn Kopytowa
  • 4 łyżki  mąki kukurydzianej 
  • 150 ml letniej wody
  • 200 g margaryny
  • sól szczypta

 Dodatkowo:

Polędwica z łososia  w sosie koperkowym SuperFish 4 opakowania

miks sałat 2 szt

majonez 100 g 

 

Wykonanie placków:

Na stolnicę sypiemy  obie mąki .

Margarynę siekamy i dodajemy do mąki 

Dodajemy sól i zagniatamy ciasto.

Dodajemy letnią wodę i dalej zagniatamy , aż powstanie elastyczne ciasto .

Zawijamy w file spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Ciasto możemy sobie podzielić na mniejsze kawałki , bedzie lepiej do wałkowania .

Po rozwałkowaniu przykładamy talerz i wycinamy kółko.

Smażymy bez tłuszczu dosłownie chwilkę z każdej strony .

Na usmażoną i ostudzoną  tortille kładziemy łyżką majonez i smarujemy na całej powierzchni ( zmięknie nam placek )

Posypujemy mix sałatą i polewamy sosem koperkowym i kładziemy kawałki polędwicy z łososia .

Zawijamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Pyszna przekąska  

IMG_43813 

 IMG_43691

 IMG_4377

 

IMG_4383

 

IMG_4376

Tagi: grall
00:00, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (8) »
czwartek, 19 lutego 2015
Przepyszne rogaliki z dżemem z cytryn nisko-słodzony

 

Dzisiaj rogaliki będą z dżemem z cytryn   , Przybył do mnie z Owocowa Rozkosz  . Ma bardzo charakterystyczny smak . Jest wyrazisty . Nawet mała ilość na języku daję o sobie znać .

 

 

 

 

 

Najpierw do mniejszej miseczki skruszyłam drożdże wlałam ciepłe mleko i dodałam miód oraz cukier . 

Mieszałam do rozpuszczenia , teraz dodałam mąkę 5 łyżek ( z tego kilograma co jest potrzebny ) .

Zostawiłam na 15 minut aby wyrosło.

Do dużej blaszanej misy wsypałam mąkę i dodałam zaczyn.

Wyrobiłam ciasto i zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia .

Podzieliłam ciasto na 4 części i wałkowałam okręgi ,  a potem kroiłam nożem do pizzy na równe części .

Na każdy trójkąt kładłam łyżeczką dżem z  cytryn . 

Zawijałam , zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarowałam rozbełtanym jajem.

Piekłam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia 20-25 minut w 170 stopniach .

 Wyszło mi 48 szt . Robiłam mniejsze niż zwykle :) IMG_4464
 
 
IMG_4470
 
 
IMG_4471
 
 IMG_4468
 
środa, 18 lutego 2015
Tortilla z patelni

Chciałam zawsze zrobić sama placki do tortilli , jednak jakoś czasu nie miałam to były i inne wymówki. Dzisiaj miałam chęci więc spróbowałam,  a nóż wyjdzie lub nie wyjdzie.

Jakie było moje zdziwienie gdy wyszły placki. Od tej pory będę sama robiła . Skoro raz wyszły to i drugi raz też wyjdą :) 

Składniki na tortille :

  • 200 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 65 ml letniej wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • Wykonanie tortilli:

Obydwie mąki mieszamy i przesiewamy przez sito , dodajemy sól .

Dodajemy posiekane masło i zagniatamy jak kruszonkę .

Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto , aż bedzie gładkie .

Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na małe placuszki.

Każdy placek wałkujemy i przykładamy do niego talerz  i wycinamy placek.

Smażymy bez tłuszczu koło 30 sekund z każdej strony . Jeśli zbyt wyschła to skrapiamy wodą i podgrzewamy ( ja robie to w mikrofali po nałożeniu farszu :)

 

Farsz:

majonez kielecki 2 łyżki na placek

musztarda kielecka 1 łyżeczka na placek 

mix sałat 1 szt

pierś z kurczaka 600 g

Dodatkowo :

bułka tarta jako panierka

 jajko do panierki 

 

Placek smarujemy majonezem i musztardą .

Posypujemy mix sałata

Pierś kroimy drobno i maczamy w jaju i bułce tartej.

Smażymy i kładziemy na sałatę  .

Potem na chwilę do mikrofali i składamy tortille zawijamy w filie aluminiową i podajemy 

IMG_4431

 

 

 IMG_4425

 

IMG_4424

 

 

IMG_4430

IMG_4435

Chleb pszenny ze słonecznikiem

Postanowiłam zrobić chlebek ze świeżych drożdży . Kombinowałam i wyszedł całkiem smaczny chlebuś .

Składniki (na 1 bochenek z naczynia żaroodpornego ):
zaczyn:
200 ml wody
150 g mąki pszennej typ 750 Młyn KŁOS-POL
świeżych drożdży 30 g

miód 1 łyżka   Orzech 
  
ciasto:
zaczyn
500 g mąki pszennej typ  lub 750 (oraz mąka do podsypywania) Młyn KŁOS-POL
400 ml wody
1-1,5 łyżeczki soli
słonecznik 150 gram

Wykonanie zaczynu :

Wlałam ciepłą wodę do miseczki , pokruszyłam drożdże i dodałam łyżkę miodu . Mieszałam do rozpuszczenia drożdży . Dodałam wtedy make i mieszałam , aż powstała zawiesina . Zostawiłam na 40 minut ( wyrosło sporo ).

Dalsza część :

Do dużej miski wsypałam mąkę , wlałam ciepłą wodę  dodałam sól i " wlałam zaczyn" i dodałam słonecznik.

Wymieszałam , było dosyć rzadkie , ale takie ma być . Zostawiłam na całą noc w misce to ciasto.

Rankiem nadal było rzadkie ciasto  więc dodałam mąki na oko tak aby ciasto można było wyrobić i zostawiłam na 2 godziny do wyrośnięcia.

Po 2 godzinach wyrobiłam ciasto.

Przygotowałam naczynie okrągłe szklane ( żaroodporne) posypałam mąką i włożyłam ciasto . Nastawiłam piec na 40 stopni i trzymałam godzinę . Ciasto pięknie wyrosło. Włożyłam do pieca blaszkę z wodą na sam dół , i nastawiłam piec na 250 stopni i piekłam 30 minut , potem zmniejszyłam do 200 i piekłam 30 minut . Dzięki wodzie chlebek nie był twardy za to skórka chrupiąca .

 

IMG_4400

 

 

IMG_4399

 

 

IMG_4402

 

 

hh

 

IMG_4475

wtorek, 17 lutego 2015
Kluski śląskie

 

 Nie ma to jak wspólne gotowanie z dzieckiem .Wspólna zabawa i nauka . Wyszły pyszne kluski śląskie .

Składniki:

Ziemniaki ugotowane 1 kg

mąką ziemniaczana 1/4 części ziemniaków

sól do smaku łyżeczka

Wykonanie:

Obieramy ziemniaki kroimy w ćwiartki , myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.

Mielimy ostudzone ziemniaki , przekładamy z powrotem do garnka .

Wygładzamy ziemniaki i dzielimy na cztery części . 

1/4 część ziemniaków wyjmujemy i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną, naste pnie dodajemy z powrotem ziemniaki.

Mieszamy i bierzemy w dłonie małą ilość ziemniaków i formujemy kuleczkę ,lekko spłaszczamy i robimy w niej dołek .

Wychodzi dosyć sporo mi wyszło 40 sztuk takich mniejszych.

Gotowałam chwilkę i podawałam z gołąbkiem i sosem .

 

 

 

IMG_4166

 

 

 

IMG_4170

 

 

IMG_4130

 

 

poniedziałek, 16 lutego 2015
Sernik o smaku banana z wiśniami i galaretką

To mój przysmak Walentynkowy. Jednak w weekend nie miałam czasu go dodać na bloga . Byłam zbyt zajęta moim "Walentym "

Sernik wyszedł przepyszny o wyjątkowym bananowym smaku , a wiśnie z galaretką nadały mu osobliwego uroku .

Wiadomo w tym radosnym dniu wszędzie pełno balonów kwiatuszków . Jednak nie tylko liczą się własnie takie dodatki. Lepsze jest to co sobą reprezentujemy w danym dniu. Okazanie miłości nie musi być akurat tego dnia zbyt wylewni okazywane . Wystarczy gest jakies dobre słowo by poczuć się wyjątkowym.

Składniki:

ser  z wiaderka 1 szt

2 budynie bananowe ( 80 g)

6 jaj

250 g cukru

Dodatkowo:

2 galaretki truskawkowe

wiśnie mrożone wypestkowane 450 g Iglotex

woda wrzątek 500 ml

 

Miksujemy jaja całe z cukrem na puch ( Masa potraja nam się , wychodzi prawie miska).

Dodajemy budynie do ubitych jaja i miksujemy.

Ser wkładamy łyżką do masy jajecznej i nadal miksujemy , jednak już jak na najmniejszych obrotach .

Formę tortową ( 28 cm ) wykładamy herbatnikami , jak zostaną puste miejsca to kruszymy herbatniki i wsypujemy między luki .

Przelewamy masę serową do tortownicy .

Do pieca wstawiamy na sam dól blaszkę z woda i wstawiamy piec na 215 stopni .

Wkładamy serniki nad blaszką z wodą i pieczemy 15 minut w 215 stopniach .

Zmieszamy do 170 i pieczemy 70 minut .

Jeśli zauważymy że ciemnieje na m góra nakładamy folie aluminiowa.

Wiśnie wkładamy do  miseczki .

Galaretki rozrabiamy w 500 ml wrzątku i przelewamy do wiśni.

Mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.

Można włożyć do lodówki wtedy szybciej zacznie tężeć.

Na ostudzony sernik przelewamy tężejącą galaretkę z wiśniami.

Wstawiamy do lodówki na 2 godziny i można jeść .

 

IMG_4313

IMG_4328

 

 

IMG_4324

 

 

 

IMG_4326

 

 

IMG_4342

 

 

IMG_4319

 

IMG_4345

 

IMG_4315

niedziela, 15 lutego 2015
Domowy makaron dwujajeczny ze szpinakiem i kurczakiem

Nudziło mi się więc wzięłam się za robienie makaronu domowego . Zachciało mi się czegoś innego niż zazwyczaj robie.

Składniki na makaron :

 maka pszenna typ 500 2 szklanki

2 jaja

 6 łyżek cieplej wody

Wykonanie:

Na stolnicę wsypujemy mąkę i robimy dołek.

Wbijamy jaja do dołka w mącę i wlewamy ciepła wodę.

Łączymy składniki i zarabiamy ciasto .

Dzielimy ciasto na 4 części i wałkujemy dosyć cienko  .

Kawałki ciasta wkładamy do maszynki i kręcimy wychodzi fajny makaronik.

Makaron obsypujemy mąką aby nam się nie sklejał.

Wrzucamy do gotującej się wody i dosłownie 2-3 minuty makaron wypływa i jest gotowy.

Sos:

Szpinak 200 g rozdrobniony mrożony

śmietana 200 g 18%

czosnek 3 ząbki 

sól pieprz do smaku

Dodatkowo:

pierś z kurczaka 400 gram

sos czosnkowy top down Develey 300 gram

 

Na patelnie wkładamy szpinak delikatnie podlewamy oliwą z oliwek i dusimy,  aż się rozmrozi.

Dodajemy szpinak sprasowany i doprawiamy sola i pieprzem , wlewamy sos czosnkowy i mieszamy.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy, doprawiamy solą pieprzem i  papryką .

Dodałam trochę przyprawy do kurczaka.

Usmażoną pierś przełożyłam do sosu szpiankowego.

Ugotowany makaron włożyłam do dużej miski , dodałam sos i wymieszałam .

Wyszły cztery porcję .

Pyszne polecam .

 

 IMG_4263

 

 IMG_42671

 

 

IMG_4269

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (5) »
sobota, 14 lutego 2015
Wyniki konkursu Prowadzedom.pl

Kochani naprawdę cudowne wasze dania potrawy i słodkości . Strasznie was dużo wzięło udział w konkursie. Przepisów mnóstwo . Bardzo ciężko było mi wybrać. Musze powiedzieć że nie dałam rady . Wybrałam danie słodkie i wytrawne . Trzy pozostałe wybrała córka , dałam jej wolną rękę . WSZAK MŁODOŚĆ KOCHA WALENTYNKI.

Zatem pierwsze miejsce w konkursie Walentynkowym zajmuję te piękne serduszko wybrane przez moją córkę.

ROMANTYCZNE NALEŚNIKI NA WALENTYNKI

 Nagrodą  są ZNACZKI NA SZKLANKI I KIELISZKI  "Party People" VacuVin Proszę podać dane na reksio740@wp.pl

ec451930ad905c69d85c261613785454_1original_fit800600

Drugie miejsce zdobywa

WĘDZONY ŁOSOŚ W WYTRAWNYM SOSIE Z BRANDY

 . Bo z chęcią zjadła bym na walentynki taki specjał .Nagrodą jest 100 p które zostaną dołączone do konta .

 

                                                                              e76c803b87cbb23c9e361536458178c5_1p5160030

 

Trzecie miejsce zdobywa ten pyszny      

TORCIK WALENTYNKOWY

       który wybrała moja córka nagroda jest 100 p które będą dodane do konta danej osoby .

 

49986ae08b7b10962373f86815dcb1bd_1walentynki3

 

Czwarte miejsce dostają

NALEŚNIKI KAWOWE NA WALENTYNKI

 które ja wybrałam . Bardzo mi się spodobały i zamierzam je zrobić świetna bedzie kompozycja z bitą śmietaną . Nagrodą jest 100 p które zostaną dołączone do konta .

 

a3bbcc4f8ac19d93638f32ff598f0959_1dsc_1437

 

Piąte miejsce zajęły

MINI TORCIKI SEROWO- JABŁKOWE

które wybrała moja córka nagroda jest 100 p które zostaną dołączone do konta

 

8541b85c2fa728cad77a10cf191e6ea0_1dsc_1404

00:00, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (1) »
piątek, 13 lutego 2015
Penne w sosie szpinakowo- serowym

Nie ma to jak makaron do którego można dodać wiele różnych składników . Będzie zawsze smaczny,  a podawać naprawdę można z czym dusza zapragnie .

Składniki:

szpinak rozdrobniony 1" torebeczka" Iglotex

Ser Koryciński 200 gram o smaku   suszonych pomidorów Bazyli i czosnku Czesławy Zarzeckiej

śmietana 18% 200 ml

sól i pieprz do smaku

3 ząbki czosnku 

Dodatkowo:

Penne 200 gram

Na patelnie włożyłam zamrożony szpinak dusiłam go,  aż się rozpuścił.

Ser wyjęłam z zamrażalnika ( można go mrozić ) , rozmroził się , pokroiłam go w kostkę i dodałam do szpinaku.

Dusiłam razem ser ze szpinakiem, dodałam czosnek starty oraz śmietanę , doprawiłam sola i pieprzem  .

Ugotowałam penne na pół twardo przecedziłam i dodałam do sosu szpinak owo serowego .

 

IMG_4232

 


IMG_4225

 

 IMG_42311

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (12) »
czwartek, 12 lutego 2015
Gniazdka parzone

Wczoraj zrobiłam pączki za to dziś będą gniazdka , a co tam że kaloryczne Tłusty czwartek mamy tylko raz w roku. Więc trzeba zaszaleć .

Gniazdka parzone
około 22 sztuki wielkości 5 - 6 cm

220 g  mąki typ 500  KLOS-POL
110 g masła
250 ml mleka
4 jajka u mnie (wyszło 199 g)
tłuszcz do smażenia  2 litry

 

Do garnka wlałam mleko , włożyłam margarynę   poczekałam ,aż się rozpuści i zagotuję . Wsypałam mąką i zgasiłam gaz mieszałam do sparzenia i połączenia.

Zostawiłam do ostudzenia na 40 minut.

Wbijałam jaja i miksowałam hakiem .

Wyciskałam kółka  rękawem końcówką  gwiazdka na papierze do pieczenia , a potem porozcinałam na male kwadraty

Nastawiłam frytkownice na 180 stopni i wkładałam po 4 sztuki.

Piekłam do zarumienienia z obu stron.

Przekładałam na kratkę aby tłuszcz ściekł

Jak ostygły posypałam cukrem pudrem :)

 

IMG_4251 

 IMG_4259

IMG_4248

 

IMG_4244

 

 IMG_4241

Tagi: gniazdka
11:09, rozowakuchnia , pączki
Link Komentarze (12) »
środa, 11 lutego 2015
Pączki 2015

Mamy dzisiaj tłusty czwartek takie święto zdarza nam się tylko raz w roku. Nie można przejść obojętnie . Sama radość pieczenia dla bliskich .Co tam że w sklepie za 4 zł można kupić 10 pączków . Tutaj liczy się intencja i smak :) 

 

Składniki :

1200 g mąki 
6 żółtek
 2 jaka 
2 szklanki ciepłego mleka 
100 gram   cukru 
70 ml  oleju 
70 dag drożdży 
50 ml wódki ( spirytusu lub octu )
 
olej lub smalec do smażenia ( 1 i pół litra)

Zaczyn:

Do miseczki wlałam ciepłe mleko ( pół szklanki ) , dodałam pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru. Rozmieszałam do rozpuszczenia drożdży. Dodałam 4 łyżki mąki , wymieszałam ( zrobiła się zawiesina , zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia .

Etap 1

Do miski wsypujemy mąkę .

Miksujemy jaja z żółtkami ( wychodzi kogel- mogel ).

Mleko ciepłe  ( 1.1/2 szklanki)  wlewamy do mąki.

Dodajemy kogel -mogel olej i resztę cukru .

Wyrabiamy ciasto , jeśli zbyt lepkie dodajemy mąki  .

Zostawiam na 1.1./2 godziny pod ściereczką.

Etap 2 

Po wyrośnięciu wyrobiłam ciasto jeszcze raz, podzieliłam na cztery części .

Każdą cześć kładłam na stolnicę i podsypywałam lekko mąką.

Wałkowałam ciasto tak na 2 cm i szklanka wykrawałam kółka.

Kładłam na stolnicy , zrobiłam tak z czterema porcjami ciasta.

Zostawiłam na godzinę do wyrośniecie .

Etap 3

Piekłam we frytkownicy  w 170 stopniach ( super że można ustawić temp we frytkownicy )

Najpierw z jednej strony ( poczekałam , aż wyrośnie "brzuszek" pączkowi i przewróciłam go) .

Po ostudzeniu nadziewałam pączki nadzieniem różanym .

To własnie tajemnica białego paska .

 Nadzienie różane ZENTIS - To rewelacyjne nadzienie, które nada wypiekom eleganckiego wyglądu i wykwintnego smaku.

IMG_4214

 

IMG_4207

 

IMG_4212

 

 

 

IMG_4210

 

 

 

IMG_4217

 

IMG_4219

 

32ZENTIS2

19:57, rozowakuchnia , pączki
Link Komentarze (16) »
Biszkopt z wiśniami i galaretką

Nie namyślając się dużo zrobiłam biszkopt z owocami i galaretką. Mrożone wiśnie idealnie się wpasowały do mojego biszkoptu. Zimowa porą mrożone owoce  bardzo lubię. 

Składniki:

4 jaja

4 łyżki maki pszennej typ 500

4 łyżki maki ziemniaczanej

50 gram cukru

szczypta proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

margaryna do smarowania formy 

2 galaretki wiśniowe

wiśnie mrożone 500 gram Iglotex

600 ml wrzątku 

 

Miksujemy jaja z cukrem na puch ( Powiększa nam się i robi piana ).

Przesiewamy obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia .

Dodajemy do puchu z jaj przesiana make i mieszamy w jedna stronę , delikatnie nie za szybko.

Smarujemy margaryną  formę żaroodporną i posypujemy mąką , przekładamy masę biszkoptową.

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia .

Do miski wsypujemy galaretkę wiśniowa i wlewamy wrzątek .

Mieszamy do rozpuszczenia i dopiero wtedy dodajemy wiśnie już rozmrożone i mieszamy .

Zostawiamy do lekkiego zastygnięcia.

Przekładamy na biszkopt galaretkę z wiśniami i do lodówki 2 godzinki i gotowe.

IMG_3548

 

 

 

IMG_3547

 

IMG_3544

 

 

IMG_35491

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (5) »
wtorek, 10 lutego 2015
Żeberka zapiekane w kapuście kiszonej z grzybami

Na dzisiaj szykuje się coś lekko kwaśnego z  mięskiem. Mimo diety nie umiem sobie odmówić . Raz się żyję 

Znudzimy mnie tradycyjne smakołyki więc dzisiaj coś innego.

Składniki :

1 słoik kapusty z grzybami leśnymi Orzech 

żeberka wieprzowe , u mnie weszły 4 szt 

1 pętko kiełbasy zwyczajnej ( 200 gram)

sól i pieprz do smaku

 4 szklanki rosołu

 

Kapustę ze słoika przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Zalewamy 2 szklankami rosołu .

Żeberka smażymy na patelni   koło 20 minut z obu stron pieprzymy i solimy  i przekładamy na kapustę kiszoną.

Kiełbasę pokrojona i usmażoną przekładamy również do kapusty .

Pieczemy godzinę w 200 stopniach.

Wyjmujemy z pieca zalewamy znowu 2 szklankami rosołu i żeberka wkładamy w kapustę. 

Pieczemy jeszcze godzinę i gotowe.

 

IMG_4181

 

IMG_4176 

 IMG_4178

 

gwka_orzech_strona4

Tagi: orzech
00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 09 lutego 2015
Szynka drobiowo -wieprzowa z szynko-wara

Oj dzieje się dzieje  dzięki nowemu wynalazkowi  w kuchni , a mianowicie dzięki szynko-warowi który dostałam od TRADISMAK 

Mogę sama robić szynki o dowolnym smaku i mięsku .

Drobiowo- wieprzowa szynka mielona z szynko-wara

Składniki:

600 g piersi z kurczaka

200 gram schabu wieprzowego

2 parówki drobiowe

żelatyna 2 łyżeczki

pomidory suszone z czosnkiem i bazylia 4 łyżeczki

sól i pieprz do smaku 

suszony szczypior 2 łyżki

Przygotowanie:

Myjemy piersi z kurczaka , osuszamy ręcznikiem papierowym.

Mielimy na średnich oczkach.

Schab myjemy , osuszamy kroimy w mniejsze kawałki i mielimy.

Do miseczki wkładamy zmielony schab i pierś z kurczaka , dodajemy sól do smaku i pieprz biały do smaku. 

Łyżeczką odmierzamy suszone  pomidorki z czosnkiem i bazylią oraz suszony szczypiorek.

Mieszamy razem składniki , na koniec dodajemy żelatynę , wymieszać.

W szynkowarze umieszczamy woreczek i wkładamy połowę wymieszanego mięsa , kładziemy dwie parówki koło siebie i przykrywamy druga połowa mięsa,

Zamykamy szynkowar i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Rankiem parzymy szyneczkę , wkładamy do garnka szynkowar , zalewamy woda tak 1 cm od góry szynkowa i parzymy w 70 stopniach 90 minut.

Wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia.

Jak ostygnie to wstawiamy do lodówki i następnego dnia kroimy na kanapeczki .

 IMG_4099

 

 IMG_40941

 

 

IMG_4103

niedziela, 08 lutego 2015
Bajaderki orzechowe

 

No kochani następny smakołyk tym razem orzechowy. Mieści się w dwóch palcach . Przepyszna słodka maleńka orzechowa bajaderka  

SKŁADNIKI:

200 g miękkiej margaryny 

350 g herbatników lub ( krakersy słonawe )

150 g cukru 

400 g orzechów zmielonych laskowych 

Dodatkowo:

100 gram wiórek do obtoczenia bajaderek 

 

No to zaczynamy..

Do blendera wkładałam partiami herbatniki i miksowałam je, przekładałam do miski .

Dodałam zmielone orzechy ( kupiłam gotowe w opakowaniu)  .

Margarynę pokroiłam drobno i dodałam do składników .

Na końcu dodałam cukier .

Zagniotłam razem składniki, formowałam małe kuleczki i obtaczałam je w kokosie .

Można podać na talerzu  

IMG_4148

 

IMG_4145

 

IMG_4143

 

 IMG_41471

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (14) »
sobota, 07 lutego 2015
Lamingtons tradycyjny deser Australijski

Jest to naprawdę prosty deser :) Po naszemu kostka kokosowa :).

Bardzo szybkie.

Jest wspaniałym pomysłem na niespodziewanych gości .

Biszkopt:

5 jaj

5 łyżek mąki pszennej typ 500 

5 łyżek mąki ziemniaczanej

5 łyżek mąki krupczatki 

 20  gram margaryny rozpuszczonej 

cukier 100 gram

proszek do pieczenia 1 szczypta

Dodatkowo:

kokos 200 g do obtoczenia kostek 

Polewa domowa:

5 szklanek cukru pudru

4 łyżki  kakao

150 ml szklanki   Alpro Napój Ryżowy   ( jeśli nie masz to daj mleko )

20 g margaryny 

 Ubijamy jaja z cukrem na puch.

Przesiewamy mąkę każdy rodzaj i proszek do pieczenia.

Dodajemy do ubitych jaj mąki , na końcu dodajemy rozpuszczoną margarynę .

Mieszamy , do blaszki wkładamy papier do pieczenia i wlewamy ciasto biszkoptowe.

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach, studzimy .

Kroimy w kostkę.

Polewa:

Przygotowujemy garnek z wodą oraz drugi garnek w którym  będzie polewa .

Na garnek z wodą wstawiamy garnek ze składnikami do polewamy. ( inaczej kąpiel wodna ) 

Rozpuszczamy margarynę z cukrem pudrem  i mlekiem.

Dodajemy kakao.

Masa bedzie gęsta , taka ma być .

Każdą kostkę biszkoptowa wkładamy do garnka z polewą , trzymamy ją na kijku do szaszłyka.

Potem obtaczamy we wiórkach i kładziemy do ostygnięcia.

Fajnie wygląda , super smakuje i pięknie się na stole prezentuje .

 

IMG_40772

 

 

 

IMG_40782

 

 

 

IMG_41171

 

 

IMG_40821

 

 

IMG_4135

 

Tagi: Alpro
00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (12) »
piątek, 06 lutego 2015
Trójkątna pizza

Odeszłam dzisiaj od tradycyjnego obiadu. Będzie luz bluz  . Pizza trochę w innym kształcie i mniejszych porcjach.

Składniki :

mąka tym 500 młyn kopytowa

drożdże świeże 50 gram

woda ciepła 1 szklanka ( w trakcie wyrabiania ciasta dodajemy ciepłą wodę ale nie za dużo , aby ciasto się połączyło)

szczypta soli 

cukier 1 łyżeczka 

Dodatkowo:

ketchup Macdonalds Develey  100 ml

bazylia oregano  2 łyżeczki 

zioła prowansalskie  2 łyżeczki

oregano 2 łyżeczki

pieczarki 8 szt

papryka kolorowa 

ser gouda 200 gram ( starty)

Do miski wsypujemy mąkę.

Robimy dołek w mące  .

Do szklanki ciepłej wody wkładam drożdże , dodałam łyżeczkę cukru i rozmieszałam i wlałam do dołka w mące.

Zamieszałam tak aby powstała zawiesina i zostawiłam na 15 minut :)

Dodałam resztę wody i zagniotłam ciasto , zostawiłam na 30 minut by wyrosło.

Po 30 minutach rozwałkowałam ciasto pokroiłam je na kwadraty , z jednej strony ponacinałam nożem róg .

Każdy kwadrat posmarowałam keczupem , posypałam ziołami  .

Pokroiłam pieczarki i paprykę i położyłam na kwadraty , posypałam startym serem .

Składałam w trójkąt .

Piekłam 20 minut w 170 stopniach 

Wyszły przepyszne :)

Moja córka zjadła , a to już jest coś........................ Sukces by niejadek zjadł obiadek .

 

IMG_4032

 

 

IMG_4034

 

 


IMG_4039

 

 

 

 

06:25, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (10) »
środa, 04 lutego 2015
Konkurs walentynkowy z ProwadzeDom.com


Kochani! Zbliżają się Walentynki:)
Z tej okazji mam dla Was konkurs.
Spośród Użytkowników, którzy w portalu   Prowadzedom.com opublikują przepis  
kulinarny lub propozycję nakrycia stołu na ten szczególny dzień, wyróżnimy  
5 osób.
Pierwsza z nich otrzyma nagrodę w postaci ZNACZKÓW NA SZKLANKI I KIELISZKI  

 

znaczniki
"Party People" VacuVin, a 4 pozostałe osoby otrzymają po 100 punktów na  
swoje konto w serwisie.
Pod opublikowanym przepisem należy dodać komentarz o treści "WALENTYNKI".
Wyniki ogłosimy 14 lutego.
Życzymy dobrej zabawy!

 

 

18:01, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 45
O autorze
Tagi
Tasty Query - recipe search engine
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja
trwa inicjalizacja
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.