poniedziałek, 30 marca 2015
Przekładany murzynek mascarpone , jabłuszkiem i żelem

Tym razem postanowiłam zrobić ciasto inne . Takiego jeszcze nie robiłam więc tym bardziej byłam ciekawa jak to będzie wyglądać po zrobieniu . Muszę przyznać , że moje pomysły fajnie wychodzą .

 

  • pół szklanki mąki kokosowej 
  • 1.1/2 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 ml spirytusu

 

Dodatkowo:

mascarpone 400 g

śmietana 30% 700 ml

czekolada 200 g

5 łyżek mleka

żel dekoracyjny na zimno malinowy ZENTIS

jabłko prażone w kostkę 16 mm cała puszka ZENTIS

 

Do garnka wkładamy margarynę cukier i mleko .

Mieszamy do rozpuszczenia, teraz dodajemy kakao i spirytus .

Do ostudzonej masy dodajemy żółtka i mieszamy.

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy ostudzonej

Ubijamy białka ze szczyptą soli i dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników.

Blachę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą 

Wlewamy naszą masę z garnka i do pieca na 45 minut . w 180 stopniach .

Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy ciacho na 2 placki .

Pierwszy placek smarujemy żelem dekoracyjnym na zimno malinowym i wykładamy na  niego puszkę jabłek prażonych w kostkę .

Ubijamy śmietanę i dodajemy łyżką do sera mascarpone mieszamy do ostatniej łyżki śmietany .

Wkładamy masę mascarpone na jabłka tak połowę.

Drugą połową mascarpone dekorujemy gorę ciasta i boki.

Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem ( kąpiel wodna) i polewamy ciasto na masę z mascarpone.

Ciasto jest doskonale w smaku jak i wyglądzie 

Zamiast żelu można dać dżem , a jabłka samemu można usmażyć na patelni pokrojone w kostkę z cynamonem i cukrem .

IMG_5324

 

IMG_52661

IMG_51971

piątek, 27 marca 2015
Koszyczek wielkanocny 2015

Zbliża się Wielkanoc , a wiec i smakołyki świąteczne. Tym razem będzie to koszyczek wielkanocny .

 

 

IMG_5366

 

 

IMG_5368

Piekłam razem z dziewczętami  :

 

Składniki:

4 szklanki maki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

drożdże świeże 25 g ( suszone 7 g )

mleko 1 szklanka

letnia woda pół szklanki

sól 1/2 łyżeczki 

4 łyżki cukru pudru 

jajko 1 szt

margaryna 150 g rozpuszczona

Dodatkowo :

1 jajo do posmarowania koszyczka

 

Do miski wsypujemy przesianą mąkę .

Podgrzewamy połowę mleka ( ma być ciepłe , nie gorące ) , dodajemy z kruszone drożdże i łyżkę cukru , mieszamy , aż drożdże się rozpuszczą .

Rozpuszczone drożdże wlewamy do wgłębienia w mace.

Delikatnie mieszamy , tak aby powstała zawiesina.

Zostawiamy pod ściereczką na 20 minut aby drożdże zaczęły pracować .

Po 20 minutach wlewamy resztę mleka , cieplej wody i rozpuszczona margarynę  ( podgrzewamy aby było ciepłe ).

Dodajemy pozostały cukier i sól .

Wbijamy jajo i zagniatamy ciasto ( ma być elastyczne)

Zostawiamy pod ściereczka do wyrośnięcia ( 1-1.1/2  godziny )

Ciasto wałkujemy trochę grubsze jak na makaron.

Kroimy paski 1.1/5 cm dosyć długie , tak aby można było przełożyć przez miskę z jednego końca na drugi.

Dosyć gęsto kładziemy na przemian,  aż do zapełnienia miejsca .

Pamiętajcie by miskę obłożyć folią aluminiową i wysmarować olejem.

Najpierw kładziemy pionowe paski , a potem poprzeczne.

Na koniec wycinamy kółko i kładziemy na górę przyciskając .

Smarujemy rozbełtanym jajem.

Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach ( Przykryłam folią aluminiową by za bardzo się nie przypiekł.

Zostaje nam kawałek ciasta z którego robimy warkocz i przekładamy przez miskę , bedzie to rączka do koszyczka.

Pieczemy również 25 minut w 180 stopniach.

Moja miska miała 22 cm , więc koszyczki wyszły dwa . Do jednego zrobiłam rączkę i wianuszek na koszyczek .

 


IMG_5359

 

IMG_5360

 

IMG_5344

 

IMG_5346

 

 

IMG_5345

 

Druga wersja koszyczka 

IMG_5364

 

IMG_5362

 

 

IMG_5363

 

 

 

 

środa, 25 marca 2015
Rurki ze śmietaną i serem mascarpone

Marzyły mi się rurki takie domowej roboty, jednak nigdzie nie mogłam dostać tych rurek do pieczenia. Znalazłam je na allegro i oto są w końcu utęsknione , wyczekane rurkiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.  Tak bardzo mi się spodobało robienie rurek , że od  tera częściej będą się pojawialy na stole.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 
  • 250 g gęstej śmietany 18%
  • 200 g margaryny 
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy 30 g
  • cukier do obtaczania rurek

 

Dodatkowo:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • żel dekoracyjny na zimno malinowy  Zentis  4 łyżki

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę ( przesiałam ją ).

Dodajemy  śmietanę cukier waniliowy  i margarynę pokrojoną.

Włączamy mikser ( hak ma być ) i miksujemy do połączenia składników .

Zagniatamy ciasto i  zawijamy w folie spożywczą i do lodówki na 2 godzinki .

Pokroiłam ciasto na mniejsze porcje.

Wałkowałam na 5 mm i kroiłam paski 1,5 centymetrowe.

Rurki wysmarowałam margaryną i obwijałam paskami od chudszej części po grubszą .

Smarowałam rozbełtanym białkiem wierzch rurek i posypywałam cukrem.

Piekłam 20 minut w 170 stopniach.

Ubiłam śmietanę z żelem dekoracyjnym na zimno o smaku malin i dodałam serek mascarpone , wymieszałam.

Napełniłam rękaw masa i nadziewałam rurki .

Wyszły przepyszne.

Wyszło mi 30 szt.

 

 IMG_52781

 

 

IMG_52681

 

 


IMG_5273

 

IMG_5266

 

 

IMG_5274

 

 

IMG_52751

 

 

 

 

Tagi: ZENTIS
00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (12) »
piątek, 20 marca 2015
Naleśniki z jabłkiem prażonym , polane czekoladą

Dzisiaj piątek więc dzień bez mięsa . Zrobiłam naleśniki z prażonym jabłkiem polane czekoladą. Nie ma nic smaczniejszego szczególnie polecam jabłko prażone które można dostać gotowe :)

Składniki:

mleko 400 ml

mąką pszenna typ 500 300 g

100 g cukru

szczypta proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Jabłko prażone Zentis 400g

Zmiksowałam jajo z cukrem.

Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia

Wlałam mleko i na najmniejszych obrotach miksowałam, dodawałam mąkę i dalej miksowałam.

Smażyłam na oliwię z oliwek.

Jeszcze na ciepłe nalesniki nakładałam łyżką jabłka i zwijałam.

Rozpuściłam czekoladę dodając mleko i tak powstała polewa.

Polałam nalesniki z jabłkami i podawałam.

 

IMG_5215

 

 

IMG_5207

 

 

 

IMG_5204

 

IMG_5197

 

IMG_5214

00:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (10) »
środa, 18 marca 2015
Tort kolorowy z mascarpone

Moja córka miała życzenie . Chciała tort kolorowy , a że mam miękkie serducho to raz dwa i upiekłam jej. Tort wyszedł pyszny i kolorowy jak chciała. Czego nie robi się dla dzieci :) 

Biszkopt:

6 jaj

100 g cukru

szklanka mąki pszennej  typ 500 Kłos Pol

Masa do przełożenia krążków biszkoptowych :

serek mascarpone 500 g

śmietana 30% 250 g

cukier 4 łyżki

barwnik zielony dr Oetker 

Wierzch tortu i boki :

 śmietana 30% 500 ml

cukier 4 łyżki

barwnik różowy 

Biszkopt wykonanie :

Ubijamy  białka ze szczyptą soli na sztywno , dodajemy cukier i nadal ubijamy,  aż bedzie błyszczące.

Dodajemy po jednym żółtku nadal miksując już na najmniejszych obrotach ( aż do ostatniego żółtka)

Przesiewamy make z proszkiem do pieczenia , dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką.

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 3 krążki.

Masa do przełożenia krążków  biszkoptowych:

Do jednej miski wkładamy ser mascarpone.

Do drugiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywno z cukrem.

Do serka mascarpone dodajemy łyżką śmietanę  i miksujemy na najmniejszych obrotach do końca śmietany.

Dodajemy barwnik zielony ( miałam dr Oetker  w płynie na 500 ml jeden)

Mieszamy masę z barwnikiem i robi nam się jasno zielona .

Przekładamy krążki biszkoptowe.

Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem i smarujemy boki tortu.

Teraz dodajemy barwnik różowy do śmietany( dr Oetker na 500 ml jeden ) i dekorujemy gore tortu .

Boki możemy przyozdobić czekoladowymi krążkami .

 IMG_51501

 

IMG_51551

 

IMG_51571

 

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (7) »
wtorek, 17 marca 2015
Rolada drobiowa z pieczarkami i serem korycińskim

Też tak macie , że czasem szukacie czegoś ......... " nowego smaku" . Mam tak od czasu do czasu . Tym razem szukałam nowego smaku i znalazłam . Tak powstała ta pyszna drobiowa rolada .

Składniki :

pierś z kurczaka 900 g

pieczarki 500 g

ser wiosenny Czesławy Zarzeckiej. Jest  to ser z  suszonym szczypiorkiem i pomidorkiem  300 g

Jabłka 2 duże 

Papryka czerwona 1 szt 

sól pieprz i szczypta imbiru do smaku 

papryka szczypta 

Dodatkowo dratwa cienka 

folia aluminiowa 

 

Najpierw opłukujemy pierś pod wodą.

Osuszamy pierś ręcznikiem papierkowym.

Kroimy piersi w plastry i tłuczkiem tłuczemy ja to robie przez woreczek .

Kładę na stolnicy piersi formując prostokąt  .

Obsypujemy piersi solą pieprzem i czerwoną papryką mieloną .

Pieczarki myjemy i kroimy drobno w kostkę.

Smażymy na oliwie z oliwek pieczarki , podlewamy je bulionem drobiowym.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy je w kosteczkę dodajemy do pieczarek i razem dusimy .

Na końcu dodajemy ser z  suszonym szczypiorkiem i pomidorkiem pokrojony drobno w kostkę.

Jak składniki się połączą ( ser rozpuści ) odsączamy przez sitko ze zbędnego soku .

Przestudzony farsz kładziemy na całej powierzchni na piersi z kurczaka.

Zwijamy w rulon , pomagałam sobie stolnicą silikonową.

Po zwinięciu przekroiłam roladę na połowę i dratwą związałam (tak jak baleron) obydwie polówki.

Przeniosłam na folie aluminiową i zawinęłam.

Piekłam godzinkę w 200 stopniach.

Rolada wyszła przepyszna . Podałam ja z surówka i ziemniaczkami z pieca w łupinkach pokrojonych w łódeczki .

 

IMG_5186

 

 

 

 

IMG_5192

 

page11

 

Zawijamy. Rolady drobiowe

sobota, 14 marca 2015
Rolada z jabłkami idealna na Wielkanoc

Dzisiaj coś pysznego , mimo że robiłam pierwszy raz już wiem że będzie następny . Rolada wyszła znakomita , wprost rewelacyjna z moimi małymi dodatkami . Wielkanocna rolada z jabłkami . Piekłam razem z  dziewczętami i jestem ciekawa jak wyszły im rolady .

Piekłam z......

1 kg jabłek obranych i pokrojonych w kostkę ( ma być kg już po obróbce )
cynamon 3 łyżeczki
kardamon pół łyżeczki
16 g cukru wanilinowego
żurawina 3 garście
6 jajek
szczypta soli
5 łyżek cukru ( 100 g)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej tortowej
masło do posmarowania papieru


Dodatkowo:

czekolada mleczna 100 g

czekolada czarna 100 g

3 łyżki mleka

skórka cytrynowa Helio 

 

Obrałam jabłka , wykroiłam nasionka i pokroiłam w kostkę .

Oprószyłam jabłka cynamonem i  kardamonem 

Formę od pieca tą czarną wysmarowałam margaryną i położyłam papier do pieczenia , wysmarowałam na wierzchu papier masłem i wyłożyłam pokrojone jabłka , posypałam je żurawiną.

Zmiksowałam białka ze szczyptą soli na sztywno, dodałam cukier i jeszcze chwilę miksowałam.

Dodawałam po jednym żółtku i miksowała na najmniejszych obrotach . Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałam do masy jajecznej .

Mieszałam łyżką ,  aż do ostatniej mąki .

Przełożyłam ciasto biszkoptowe  na jabłka , rozprowadziłam równo miernie.

Wstawiłam do pieca i piekłam 30 minut w 160 stopniach.

Wyje lam upieczony  biszkopt i zakryłam ścierką.

Przewróciłam na druga stronę i ciasto wyszło na ścierkę.

Delikatnie ściągnęłam papier i zawijałam w ścierkę na której leżał biszkopt.

Bardzo delikatnie zawijałam roladę by nie popękała .

Kiedy ostygła przekroiłam ja na polowe i oblałam czekoladą udekorowałam  skórką cytrynową.

IMG_5112

 

 IMG_5114

 

IMG_5117

 

 IMG_5120

 

 

IMG_5122

 

 IMG_5128

 IMG_5130

Wielkanocne Smaki - edycja V

Tagi: helio jabłka
09:20, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (8) »
piątek, 13 marca 2015
Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni

Na dzisiaj proponuje prosty chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni na drożdżach instant.

Składniki :

 

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę przesianą w raz z drożdżami suszonymi .

Dodajemy sól słonecznik i pestki dyni .

Podgrzewamy wodę aby była ciepła ( nie gorąca ) i wlewamy do mąki z dodatkami .

Mieszamy ręką tak aby ciasto połączyło się i odchodziło od reki , było gładkie i błyszczące .

Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę.

Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i delikatnie obsypujemy mąką .

Przekładamy ciasto delikatnie i zmoczonymi dłońmi formujemy ciasto chlebowe.

Do pieca wkładamy blaszkę z wodą na dół , a wyżej wstawiamy naczynie żaroodporne z ciastem chlebowym.

Pieczemy 45 minut w 200 stopniach ( bedzie wilgotno i skórka bedzie bardziej przypieczona i chrupka ).

 

 

IMG_5053

 

 

IMG_5054

 


IMG_5049

 

IMG_5044

 IMG_50561

IMG_5065

 

page6

czwartek, 12 marca 2015
Mazurek z mąki krupczatki z borówkami

Tym razem bedzie to Mazurek serduszko z mąki krupczatki  z borówkami . Ciasto wyszło smaczne i spójne :) 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła miękkiego 
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

 

 

Wsypujemy na stolnice mąkę krupczatkę i mąkę pszenną  .

Robimy dołek w mące i dodajemy żółtka .

Dodajemy cukier puder .

Masło kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników .

Siekamy nożem składniki ( raz dwa) zagniatamy ciasto i zawijamy w folię spożywczą.

Do lodówki trafia ciasto na 2 godziny.

Wałkujemy ciasto na 5-7 mm foremką wycinamy kształt , oraz robimy krawędź aby nadzienie nam nie wypłynęło . 

Pieczemy na papierze do pieczenia 15-20 minut w 170 stopniach ( nakłuwamy widelcem ciasto by podczas pieczenia nam się nie skurczyło ).

Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy nasz mazurek.

Do środka wkładamy borówki leśne niskoslodzone , cały słoiczek wchodzi do środka .

Na około rantu dekorujemy białą polewą która ma kształt płaskich kółeczek .

Robimy 3 stokrotki i dekorujemy ememesami .

 

IMG_5006

 

IMG_5018

 

 

IMG_5020

 

IMG_4976

Wielkanocne Smaki - edycja V

00:00, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (4) »
środa, 11 marca 2015
Mazurek serce 2015

Zbliża się Wielkanoc więc nie może zabraknąć Mazurka na stole . W tym roku będzie serduszko z nutą kokosową i masą krówkową kajmak  :)

  • 100 g mąki kokosowej 
  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

masa  krówkowa kajmak Helio

 polewa biała Helio

polewa deserowa Helio

polewa mleczna Helio

migdały płatki do dekoracji

żurawina suszona do dekoracji

Na stolnicę wsypałam przesianą mąkę pszenną oraz mąkę kokosową.

Dodałam cukier puder.

Zrobiłam dołek i wlałam żółtka i dodałam masło miękkie . 

Nożem raz dwa ciachałam i połączyłam tak składniki .

Zagniotłam szybko ciasto i wstawiłam do lodówki na 1.1/2 godziny do schłodzenia.

Wyjęłam ciasto rozwałkowałam na 5 mm i forma serce wykroiłam dwa serduszka .

Zostało trochę ciasta jeszcze to zrobiłam ranty do serduszek i mały kwadracik i do niego rant z kuleczek .

Wyszły mi dwa serca i mały kwadracik .

Ułożyłam na blaszce wyłożonej Papierem do pieczenia.

Piekłam 15-20 minut w 170 stopniach cały czas patrzyłam czy za bardzo nie ciemnieje .

Po upieczeniu i wystudzeniu zaczęłam dekorować. 

Do środka serduszka włożyłam masę krówkową .

Zrobiłam dekoracje z białej i deserowej czekolady ( rozpuściłam ja w kąpieli wodnej , różek obcięłam i dekorowałam

Przydała się też żurawina i migdały . 

Mazurek wyszedł bardzo smaczny i bedzie pięknie prezentował się na stole Wielkanocnym 

IMG_4980

 

IMG_4983

 

IMG_4993

 

 

IMG_4997

 

IMG_5000 

Wielkanocne Smaki - edycja V

Tagi: helio Mazurek
15:46, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (11) »
wtorek, 10 marca 2015
Żołądki drobiowe w sosie marchewkowym

No cóż dzisiaj bedzie rarytas który bardzo lubię . choć wiem , że nie wszyscy przepadają za żołądkami . To tak jak ja nie przepadam za cebulą wrrrrrrrrrrrrr. Pyszne  wyszło aby urozmaicić trochę dzisiejszy obiad zrobiłam surówkę i ziemniaczki z masełkiem .

Składniki:

 żołądki drobiowe 1 kg

3 marchewki spore ( 350 g)

śmietana do zup ( 18%) 150 g

sól pieprz mielony

olej do smażenia

Dodatkowo :

ziemniak 1,5 kg

mix sałat 300 g

Sos winegret:

oliwa z oliwek 3 łyżki 

woda 50 ml

sok z cytryny 2 łyżki

sól i pieprz do smaku  

 

Myjemy żołądki i oczyszczamy je . Podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka.

Gotujemy koło 1.1/2 godziny.

Dodajemy pokrojoną marchewkę i gotujemy 40 minut.

Dodajemy soli i pieprzu podczas gotowania .

Zabielamy śmietaną i gotowe :)

Ziemniaki gotujemy . odlewamy wodę i na gazie trzymamy chwile do odparowania.

Dodajemy 3 łyżki masła i zagniatamy .

Łyżką do lodów nakładamy ziemniaczki z masłem , do tego sos z żołądków i surówka 

 IMG_4870

 

IMG_4873

 

IMG_4882

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 09 marca 2015
Faszerowane udka serem wiosennym Czesławy Zarzeckiej

 

Dzisiaj proponuje coś innego i zarazem smacznego . Mianowice faszerowane udka mięskiem mielonym i serem wiosennym Czesławy Zarzeckiej. Jest  to ser z  suszonym szczypiorkiem i pomidorkiem . Niezwykle smaczny .

" sery nie zawierają żadnych konserwantów (poza solą) ani żadnych chemicznych polepszaczy czy barwników. Są produkowane z najwyższej jakości mleka krowiego, niepasteryzowanego, dzięki czemu zachowują wysokie wartości odżywcze."

Składniki:

4 udka z kurczaka

4 00 g łopatki wieprzowej zmielonej

300 g Ser Koryciński " Swojski" Wiosenny Czesławy Zarzeckiej 

sól pieprz do smaku

jajko

papryka mielona czerwona 4 łyżeczki 

 

Udka z kurczaka myjemy i oczyszczamy , wysuszamy ręcznikiem papierowym.

Wyjmujemy  kość z kurczaka do samego końca( obcinamy kość przy prawie samym końcu)).

Mielimy mięso i wkładamy do miseczki .

Ser wiosenny kroimy drobno i dodajemy do mięsa.

Wbijamy jajo i dodajemy przyprawy sól i pieprz.

Mieszamy farsz i nadziewamy udka z kurczaka , spinamy wykałaczkami.

Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i układamy udka z kurczaka już nafaszerowane.

Obsypujemy odrobina soli i czerwonej mielonej papryki .

Pieczemy godzinę w 200 stopniach ( przewracamy kurczaka w tym czasie na drugą stronę by się opiekł jednakowo)

Kiedy widzimy , że za mocno się przypiekają  , przykrywamy folia aluminiowa i pieczemy tak :)

IMG_4906

 

IMG_4901

 

 IMG_4896

 

IMG_4898

 

IMG_4857

 

 

 

IMG_4858

 

 

IMG_4860

 

page4

16:46, rozowakuchnia
Link Komentarze (8) »
niedziela, 08 marca 2015
Tort na dzień Kobiet w dodatku urodzinowy dla córki

Niedziela niby nic takiego , a jednak jest to wydarzenie.  Dzień Kobiet i urodziny mojej córci. Postanowiłam zrobić tort by uczcić to podwójne święto .

Biszkopt:

4 jaja

8 łyżek maki pszennej typ 500 Kłos Pol 

cukier 100 gram 

proszek do pieczenia pół łyżeczki 

Krem do tortu :

mascarpone 500 g

śmietana 30% 200 ml

100 g cukru pudru 

Dekoracja:

śmietana 30% 500 ml

100 g cukru pudru 

dmuchane chrupki czekoladowe 30 szt

czekoladowe krążki 30 szt 

 

Ubiłam jaja z cukrem na puch ( masa  jajeczna powiększyła się dwukrotnie )

Przesiałam mąką z proszkiem do pieczenia  i dodałam do masy jajecznej .

Wsypałam make do sita , jedną ręką ruszałam ,  a drugą mieszałam masę .

Przełożyłam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekłam 25 minut w 170 stopniach .

Biszkopt ostudzony zawinęłam w folię spożywczą i zostawiłam go na 24 godziny .

Następnego dnia biszkopt przekroiłam na 3 blaty 

Do jednej miski włożyłam mascarpone  , a do drugiej wlałam śmietanę i zaczęłam ubijać w trakcie dodałam cukier puder.

Ubitą śmietanę kładłam łyżką do mascarpone i na najmniejszych obrotach miksowałam , łyżką po łyżce i cała śmietana znalazła się w mascarpone .

Na pierwszy blat wyłożyłam 1/3 serka mascarpone .

Na drugi blat wyłożyłam 1/3 serka mascarpone

Na trzeci blat również wyłożyłam 1/3 mascarpone .

Nożem rozprowadziłam równomiernie serek na boki i górę.

Ubiłam śmietanę ( 500 ml) z cukrem pudrem i udekorowałam tort .

dodałam również kuleczki dmuchane czekoladowe i krążki czekoladowe 

Potem do lodówki na 2 godziny i gotowy można jeść .

IMG_4837

 

IMG_4840

 

IMG_4834

IMG_4841

sobota, 07 marca 2015
Mięsne żeberka z kapustą i borowikami

Ależ ja uwielbiam  kwaszoną kapustkę z żeberkami i zapach borowików . To suszone borowiki ale jaki zapach , smakują też wybornie .

:) 

 

Składniki :

Kapusta kwaszona 1 kg

borowiki suszone 40 g Nasza Chata ( klasa I)

żeberka mięsne 1 kg

Dodatkowo:

sól pieprz mielony do smaku

liść laurowy  i ziele angielskie ( po 2 szt)

Do żaroodpornego naczynia włożyłam kapustę kwaszoną ( pokroiłam ja drobno nożem ) .

Kapustę zalałam wodą tak aby ja zakryło .

Do kapusty włożyłam liść laurowy i ziele angielskie.

Borowiki zalałam wrzątkiem , kiedy ostygło umyłam je dokładnie i pokroiłam nożem ( ciężko szlo ale dałam radę , uciekały mi sprzed noża ) 

Przełożyłam pokrojone borowiki do kapusty i zamieszałam .

Doprawiłam odrobinę solą i pieprzem mielonym.

Zamieszałam wszystko.

Żeberka mięsne pokroiłam i podsmażyłam na oleju ( 30 minut) pod koniec posoliłam je tylko.

Wyjęłam z patelni żeberka i przełożyłam do kapusty kwaszonej , zamieszałam .

Wstawiłam do pieca i trzymałam prawie 1.1/2 godziny .

Mięsko się podpiekło i doszło do siebie , a kapusta zmiękła.

Całość wyszła bardzo pyszna .

 IMG_4805

 

IMG_4813

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (7) »
piątek, 06 marca 2015
Rogaliki z marmoladą różaną

 

Przy piątku zapraszam na pyszne rogaliki marmoladą różaną . Wszak przy diecie od czasu do czasu smakołyk nie zaszkodzi.

 

Ciasto:

 

* 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej typ 500 Młyn Kopytowa 

* 120 g masła

* 200 ml mleka

* 2 jajka

* 2/3 szklanki cukru 

*  cukier wanilinowy ( 32 g)

* 1/3 łyżeczki soli

* 80 g świeżych drożdży

 Do miseczki wlewamy ciepłe mleko , dodajemy do niego pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru , mieszamy do rozpuszczenia .

Do miski wsypujemy przesianą mąkę i sól   robimy dołek, wlewamy rozpuszczone drożdże , delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina .

Zostawiamy na 20 minut pod przykryciem.

Rozpuszczamy masło i studzimy , dodajemy do ciasta.

Wbijamy jaja.

Wsypujemy resztę cukru i cukier waniliowy do reszty składników .

Wyrabiam ciasto  i zostawiam na godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu aby wyrosło.

Wyrośnięte ciasto dziele na cztery części i wałkuje ( koła) dziele na 8 trójkątów.

Nakładam łyżeczką marmoladę różaną na każdy trójkąt .

Zwijam zaczynając od szerszego brzegu aż po końcówkę.

Rozbełtanym jajem smaruje rogaliki i piekę 25 minut w 170 stopniach 

IMG_4724

 

IMG_4729

 

IMG_4728

 

IMG_4732

 

IMG_4709

 

IMG_4710

czwartek, 05 marca 2015
Racuchy z jabłkami i cynamonem

Nie ma to jak racuchy . Dawno ich nie robiłam więc nadarzyła się okazja . Z jabłuszkiem i cynamonem pycha .

  • 3 jabłka
  • 3 szklanki mąki  pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 2 jajka
  • pół litra mleka 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia
  •  olej do smażenia

Miksujemy jaja z cukrem na puch .

Dodajemy mleko nadal miksując.

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia , dodajemy do płynnych składników.

Jabłka myjemy osuszamy i ścieramy na tarce ze skórką na średnich oczkach .

Na końcu dodajemy pół łyżeczki cynamonu.

Smażymy na oleju ( moje racuchy były w nim zanurzone).

Patyczkiem sprawdzałam czy ciasto nie jest surowe , wyjmowałam na kratkę aby tłuszcz ściekł. 

Posypałam cukrem pudrem przed podaniem.

 

IMG_4722

 

IMG_4718

page3

Tagi: racuchy
11:40, rozowakuchnia , Desery i koktajle
Link Komentarze (7) »
środa, 04 marca 2015
Pałki z kurczaka jak z KFC

Bardzo lubię skrzydełka i pałki z KFC . Postanowiłam sama się nauczyć je robić domowym sposobem .

12 pałek z kurczaka

2 łyżeczki słodkiej 

2 łyżeczki ostrej papryki. 

Panierka:

3 białka

1, 5 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych

pół szklanki mąki kukurydzianej

pół szklanki mleka

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu

 

 Wykonanie :

Pałki z kurczaka myje oczyszczam dokładnie 

Obie papryki mieszam ze sobą i nacieram pałki z kurczaka.

Panierka :

Mielimy płatki kukurydziane , wsypujemy do miski.

Dolewamy mleko do płatków kukurydzianych.

Wsypujemy mąkę kukurydzianą

Ubijamy białka i dodajemy do reszty składników.

Doprawiamy na ostro ( dałam pieprz i sól)

Maczamy pałkę ugotowana w panierce , jedna po drugiej

Smażymy najlepiej we frytkownicy do zarumienienia.( nastawiłam na 170 stopni )

Podałam z sałatką i kopytkami 

 

 IMG_4683

 

 

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (10) »
wtorek, 03 marca 2015
Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Od jakiegoś czasu chodzi za mną do mowy chlebek . Taki na drożdżach z mnóstwem  ziaren różnych .

Zrobiłam go i jest mega apetyczny .

  • 500 g mąki krupczatki
  • 300 g mąka żytnia typ 720 Młyn Kopytowa 
  • 200 g mąka pszenna typ 500 Młyn Kopytowa
  • 100 g  łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka otrąb  żytnich
  • 60  g sezamu
  • 40 g pestek dyni
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 łyżek  cukru
  • 70 g drożdży świeżych 
  • 1 litr wody ciepłej

 

Rozczyn :

Do miski wlewam 500 ml wody ciepłej.

Kruszę drożdże do wody ciepłej i dodaje cukier, mieszam do rozpuszczenia.

Wykonanie:

Do miski wsypuje trzy rodzaje mąki ( pszenna żytnia i krupczatka) .

Dodaje otręby słonecznik , dynie i sezam oraz sól

Mieszam składniki aby wszystkie  się wymieszały , robie dołek i wlewam drożdże z cukrem , delikatnie mieszam  .

Powstaje zawiesina .

Zostawiam na 20 minut. Po 20 minutach dolewam ciepłej wody 500 ml i wyrabiam ciasto.

Zostawiam do wyrośnięcia na 1.1/2 godziny , ponownie wyrabiam.

Przekładam do dwóch form żaroodpornych jajowatych obsypanych wcześniej mąką( zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut) .

Ciasto nie może przerosnąć naczyń żaroodpornych w czasie " leżakowania"

Do pieca wkładam formę z woda na sam dół , a wyżej wkładam chleb .

Piekę w 190°C ok. 45-50 min , sprawdzając patyczkiem czy się opiekły .

 

 

IMG_4591

IMG_4589

 

 

IMG_4590

 

 

IMG_4592

 

page2IMG_4588

niedziela, 01 marca 2015
Babka piaskowa w łatki

Tym razem bedzie wilgotna babka z posmakiem polewy  truskawek i malin . Przepyszny susz dostałam od herbat Basilur   . Przepyszny skład suszu owocowego. Suszone i kandyzowane owoce po zaparzeniu można zjeść .

CIEKAWOSTKA :

"Susz owocowy zalewamy wodą o temp. 95 st. C i parzymy pod przykryciem od 7 do 10 min. Po tym czasie owoce są już miękkie i można je zjeść."

 

Składniki :

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej TYP 500 
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna  rozpuszczona i ostudzona
  • 2 łyżki  kakao

 

Dodatkowo;

czekolada mleczna 200 g

napar Truskawka & Malina  Basilur  ( 3 łyżki suszu zalać wrzątkiem tak do połowy szklanki)

słonecznik łuskany 100 g 

 

Miksujemy jaja z cukrem na puch( masa podwaja się lub potraja) .

Margarynę rozpuszczamy i studzimy , dodajemy do ubitych jaj .

Przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej .

Dzielimy zmiksowaną masę na dwie części .

Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy.

Blaszkę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy mąką.

Przekładamy ciasto do formy .

Zaczynamy od jasnego ciasta na przemian jasne ciemne i widelcem robimy esy floresy :)

Pieczemy 60 minut w 170 stopniach.

Babka upieczona i ostudzona.

Polewa:

Rozpuszczamy czekoladę .

Dodajemy 2-3 łyżki naparu z suszu owocowego i mieszamy .

Wsypujemy słonecznik do czekolady z naparem .

Ostudzoną czekoladą polewamy babkę.

 

 

 IMG_4669

 

 IMG_4667

 

IMG_4666

 

IMG_4652IMG_4663

 

IMG_4672

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (5) »
sobota, 28 lutego 2015
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Postanowiłam popiec wspólnie z dziewczynami i powstało ciasto jogurtowe 

Składniki:

- 1  kubeczek 200 g jogurtu ( u mnie truskawkowy )

- 1 kubeczek oleju

- 1 kubeczek cukru 

- 3 kubeczki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

- 3 jajka

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- brzoskwinie z puszki (cała puszka połówek )

 

Te ciasto robi się ręcznie. Mieszamy składniki łyżką , a odmierzamy pojemniczkiem po jogurcie 200 g.

Bierzemy dużą miskę , wlewamy jogurt do miski i myjemy pojemniczek.

Do suchego pojemniczka wsypujemy po kolei składniki.

Kubeczek cukru wsypujemy do jogurtu , wlewamy rozbełtane jaja.

Dodajemy trzy kubeczek  mąki i proszek do pieczenia.

Na końcu wlewamy olej jeden kubeczek  i mieszamy składniki łyżką.

Formę smarujemy margaryna i obsypujemy bułką tartą .

Przekładamy prawie całe ciasto.

Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę , przekładamy  na ciasto i tą odrobina która nam została w misce przekładamy na brzoskwinie.

Ciasto piekłam 60 minut w 170 stopniach .

Jednak nie wyszło mi puszyste jak widać na zdjęciu.

Co było nie tak , jeśli ktoś wie niech wpisze   mi w komentarzu . 

 

IMG_4639

 

page1

 IMG_4630

 

17:45, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (6) »
piątek, 27 lutego 2015
Babka na białkach z żurawiną

Piękna pulchna baba jak ja to mówię. Cukier trzcinowy nadał jej fajnego kolorku i smaku .

6 białek

200 g cukru trzcinowego

mąka pszenna 400 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

mleko ciepłe 150 ml

skórka z 1 cytryny

sok z 1 cytryny 

masło rozpuszczone 250 g 

Dodatkowo:

żurawina  suszona 150 gram

Ubijamy białka z cukrem trzcinowym .

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia  i dodajemy do ubitych białek.

Rozpuszczamy masło i dodajemy do masy na przemian z ciepłym mlekiem .

Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny .

Składniki mieszamy drewnianą łopatką.

Żurawinę zalewamy wrzątkiem . Zostawiamy nakrytą talerzykiem na 20 minut.

Odcedzamy żurawinę i obsypujemy ją mąką  

Przekładamy ciasto do dwóch małych kek sówek  wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką (połowę ciasta i wkładamy żurawinę i przykrywamy drugą połową ciasta ).

Pieczemy 60 minut w 170 stopniach

IMG_4289

 

 

 

 

IMG_4283

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (4) »
czwartek, 26 lutego 2015
Wątróbka drobiowa z kaszą

Wątróbka drobiowa z surówką z białej kapusty i kaszą gryczaną . Wiem , że nie każdy lubi wątróbkę a skąd to wiem???????????????????  Wystarczy spojrzeć  na moją córkę ( ble , fuj ) na porządku dziennym  . Jednak pomimo to lobię zrobić sobie taki rarytas który tylko ja lubię . W końcu dla mnie a nie tylko to co che córką lub mąż .

Składniki na 2 osoby :

wątróbka drobiowa 500 gram 

sól prowansalska do smaku

pieprz biały mielony do smaku 

kasza pęczak 1 woreczek 

Dodatkowo:

kapusta biała 300 gram

marchewka 1- 2 szt ( dałam 1 szt)

koperek pół pęczka ( dałam szczyptę aby aby )

pietruszka listki

pieprz biały 

sól 1 szczypta

cukier 1 łyżeczka

oliwa z oliwek 100 ml

 łyżka soku z cytryny 

 

Wykonanie:

Myjemy wątróbkę i czyścimy z błonek.

Osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy na oliwie z oliwek z obu stron aż zmięknie .

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku .

Surówka:

kapustę białą szatkujemy drobno.

Marchew obieramy i trzemy na tarce na wiórka.

koperek i natkę drobno kroimy i dodajemy do kapusty i marchewki .

Do szklanki wlewamy oliwę  , dodajemy łyżkę soku z cytryny wsypujemy sól i cukier , mieszamy do rozpuszczenia .

Polewamy dresingiem kapustę marchew natkę i koperek , mieszamy.

Zostawiamy na 20 minut aby kapusta zmiękła trochę .

Podajemy z kaszą i wątróbką 

środa, 25 lutego 2015
Kruche babeczki z bitą śmietaną i truskawkami

Zamiast ciasta postanowiłam zrobić inny przysmak , mianowicie babeczki kruche do nadziewania , takie do bitej śmietany :) 

Składniki na kruche babeczki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • kakao 1 łyżka 
  • cukier waniliowy 16 g

Nie ma nic trudnego powiem wam po kolei jak zrobić :) 

Na stolnice wsypujemy mąkę pszenną.

Masło siekamy i dodajemy do mąki , teraz razem z mąką  siekamy .

Dodajemy żółta i cukier puder z cukrem waniliowym.

Na końcu dodajemy kakao .

Zagniatamy elastyczne ciasto , zawijamy je w folie spożywczą i do lodówki na godzinę .

rozwałkowujemy na grubość około 3- 4 mm i wylepiamy foremki , niczym nie smarowałam ich .

Piekłam koło 15 minut w 170 stopniach .

Zostawiłam do ostygnięcia .

Składniki na nadzienie:

  • 0,5 litra śmietany kremówki 30 % schłodzonej
  • fix do śmietany 2 szt
  • 100 g cukru pudru
  • truskawki 250 g

Wlałam schłodzoną śmietanę do miski i zaczęłam miksować .

W trakcie miksowania dodałam cukier puder i śmietan fix .

Wkładałam  ubitą śmietanę do pojemnika do dekoracji i dekorowałam babeczki .

Pokroiłam truskawki i w każdą wsadziłam po plasterku.

Wstawiłam do lodówki na godzinkę do schłodzenia. 

Lepsze w smaku schłodzone :) 

 

IMG_4583

 

IMG_4580

 

IMG_4586

wtorek, 24 lutego 2015
Placki ziemniaczane z dodatkiem mąki krupczatki

 

Znudzimy mnie już tradycyjne placki ziemniaczane. Postanowiłam tym razem zrobić z mąką krupczatką . Co tam trzeba próbować nowych smaków . Wyjść poza tradycję i smakową nudę 

  • ziemniaki 1 kg
  • jajko
  • mąka krupczatka pół szklanki ( jak za mało dodajemy więcej )
  • sól do smaku 
  • pieprz biały mielony do smaku 
  • oliwa z oliwek  do smażenia

 

Trzemy na tarce ziemniaki, odciskamy z wody.

Wsypujemy mąkę krupczatkę.

Dodajemy sól i pieprz.

Wbijajmy jajko.

Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na chwile ( 15 minut) aby ciasto doszło do siebie.

Oliwę wlewamy i włączamy gaz .

Kiedy oliwa już "strzela " nakładamy łyżką ciasto i smażymy placki z obu stron na rumiany kolor.

Uwielbiam te placki jeść z sosem czosnkowym jak i majonezowo - keczupowym 


IMG_4188

 

 

IMG_4190

 

IMG_41891

poniedziałek, 23 lutego 2015
Wiśniowiec z galaretką i kisielem

Nie ma to jak zrobić ciasto i nie zdążyć go spróbować . Czasem moje łasuchy za szybko się dopadają . O mały włos i nie było by fotek .

Składniki :

mąka pszenna typ 500 Młyn Kopytowa 6 łyżek

jaja L 4 sztuki 

cukier 100 g

odrobina proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

galaretka truskawkowa

galaretka rubinowa

kisiel truskawkowy

wiśnie 450 g Iglotex 

600 ml wrzątku

Wykonie:

Miksujemy osobno białko i jaja z cukrem .

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych żółtek z córek .

Do masy żółtkowej z mąką dodajemy ubite białko na sztywno .

Mieszamy łyżka ciasto  i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 20 minut w 170 stopniach .

 

Do miseczki wsypujemy galaretki oraz kisiel , mieszamy razem .

Wrzątkiem zalewany galaretki z kisielem i miksujemy aby nam nie powstały grudki ( dosłownie 2 minuty) .

Wsypujemy zamrożone wiśnie i mieszamy ( szybciej nam schłodzi się).

Ostudzona galaretkę z wiśniami i kisielem wkładamy do lodówki .

Gdy zaczyna tężec galaretka przekładamy na biszkopt.

Galaretka ma całkiem fajny smak dzięki dodanemu kisielowi .

 IMG_4539

 

 

IMG_4535

 

IMG_4559

 

 

IMG_4560

 

IMG_4563

Tagi: wiśnie
00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (11) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 46
O autorze
Tagi
Przepisy Tasty Query - recipe search engine
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja
trwa inicjalizacja
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.