czwartek, 18 września 2014
Sushi z ogórkiem zielonym

Uwielbiam sushi , niekoniecznie z surową rybą , robię je na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Na dzisiaj przygotowałam z ogórkiem zielonym .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Sushi z ogórkiem zielonym - SKŁADNIKI:

  • ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 1 szklanka
  • ogórek świeży 2 szt.
  • ocet ryżowy 4 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • matę bambusową do rolowania
  • ostry nóż
  • norii - prasowane algi 6 sztuk.
  • wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku szczypta
  • pałeczki
  • Sos do ryżu:
  • ocet ryżowy 4 łyżki
  • 1 łyżka cukru
  • łyżeczka soli

Sushi z ogórkiem zielonym - PRZYGOTOWANIE:

Ryż wypłukałam pod bieżącą wodą , robiłam tak pięć razy , aż woda stała się przejrzysta. Gotowałam ryż na małym ogniu .

Trzeba cały czas najlepiej stać przy garnku , żeby ryż co jakiś czas mieszać wtedy nie przywrze do spodu garnka .

Ryż ugotowałam przełożyłam do miski i zostawiłam do ostygnięcia . Zalewa:

Do garnka wlałam ocet ryżowy , wsypałam cukier i sól podgrzewałam do rozpuszczenia .

Tak przygotowaną zalewą zalałam ostudzony ryż , wymieszałam i zostawiłam do ostygnięcia .

Przygotowanie sushi:

Przygotowujemy matę bambusową , która przykrywamy przezroczystą folią spożywczą- w celu aby nam mata się nie zabrudziła .

Algi arkusze będą nam potrzebne 6 szt.

Kładziemy na arkusz ryż zaczynając od środka, na środku ryżu robimy rowek smarujemy pastą wasabi – jak wiecie jest bardzo ostra – więc ostrożnie z nią .

Ogórka wydrążamy i kroimy w paski , kładziemy w rowek posmarowany wasabi .

Łapiemy brzeg norii wraz z matą bambusową i formujemy ”wałeczek „ więcej brzegi norii skrapiamy wodą żeby się z kleiło .

Pokroiłam je na 1.5 cm im mniejsze tym lepiej duo ust wchodzi .

Podajemy z sosem sojowym .

 

 

 


01:00, rozowakuchnia , Sushi
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 września 2014
Jabłecznik z dodatkiem kokosu

Jabłecznik z dodatkiem kokosu

Musze powiedzieć ze jabłecznik wyszedł doskonały. Pierwszy raz jadłam tak smaczne ciasto . Jabłka i kokos ciekawe połączenie .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Jabłecznik z dodatkiem kokosu - SKŁADNIKI:

  • 250 g margaryny
  • 320 g mąki tortowej
  • 220g cukru
  • 6 żółtek ,2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 duże  jabłka
  • PIANA:
  • 6 białek
  • 220 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

Jabłecznik z dodatkiem kokosu - PRZYGOTOWANIE:

Kasię, mąkę, cukier, jajka i proszek do pieczenia zmiksowałam mikserem i wyrobiłam ciasto.

Połowę ciasta przelałam do blaszki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułka tartą.

Do drugiej połowy dodałam kakao zmiksowałam i przelałam na jasne ciasto.

Starłam jabłka.

Ubiłam białka z cukrem i dodałam kokos .

Wyłożyłam na jabłka .

Piekłam 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Temperatura piekarnika : 180 st.  Czas pieczenia: 45 min.

Robiłam z przepisu http://www.mojeciasto.pl/przepisy/kokosowy-jablecznik-3113/#.U_y3rGOGLeI

 

IMG_00691

 

07:57, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (7) »
wtorek, 16 września 2014
Deser śliwkowo - waniliowy

Też tak czasem macie . ze chodzi za wami coś i nie wiecie co .

Najprostszym sposobem jest zrobienie szybkiego deseru.

Wystarczy litrowy kompot ze śliwkami ( węgierki )

Mleko waniliowe 500 ml

słonecznik łuskany ( lekko uprażony )

Śliwki odsączamy z kompotu.

Wkładamy je do blendera kielichowego .

Dodajemy mleko waniliowe

Miksujemy do połączenia składników.

Dodajemy słonecznik  i miksujemy chwilkę dosłownie.

Powstał deser  - śliwkowo waniliowy z drobinkami słonecznika

 

Napój Alpro o smaku waniliowym ma bogaty, lecz delikatny smak wanilii z kremową konsystencją napoju sojowego. Idealnie pasuje do szejków deserów i naleśników czy gofrów :)

 

IMG_02211

 

IMG_0217

 

IMG_0209

Tagi: Alpro
09:42, rozowakuchnia , Desery i koktajle
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 15 września 2014
Bułeczki bolillos z sezamem

Nie ma to jak zrobić samemu bułeczki . Tym razem zrobiłam z sezamem . Smakowały wszystkim domownikom .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 20

Bułeczki bolillos z sezamem - SKŁADNIKI:

  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej  białej chlebowej typ 650 Młyn kopytowa
  • 80 gram  drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • 2 łyżki  miodu płynnego

Bułeczki bolillos z sezamem - PRZYGOTOWANIE:

Do Misy wsypuję mąkę 900 gram.

Robię zagłębienie.

W małej miseczce rozrabiam drożdże w 500 ml wody .

Dodaje miód i 100 gram mąki , mieszam razem.

Wlewam zawiesinę do misy z mąką zostawiam na 15 minut.

Dodaję sól i smalec.

Wyrabiam ciasto robotem.

Zostawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Przygotowuję blaszkę i kładę papier do pieczenia.

Ciasto dzielę na 20 części i formuje bułeczki.

Nacinam każdą bułeczkę przez środek i zostawiam do wyrośnięcia na 45 minut.

Smaruje rozbełtanym jajem każdą bułeczkę i posypuje sezamem.

Na dole pieca wstawiam naczynie z woda i tak piekę Piekę 25 minut w 170 stopniach .

( Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajcie mąki , gdyby było za gęste to wody )

IMG_05131

 IMG_05062

 

 

14:46, rozowakuchnia , Owocowy Raj
Link Komentarze (8) »
niedziela, 14 września 2014
Babka cytrynowo-piaskowa
Biorę udział we wspólnym pieczeniu Ciasto na Niedzielę 

Ta babka jest tak delikatna i puchowa, jak już raz ją zrobisz to będziesz chciała więcej :) . Lukier wyszedł idealny .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 15

Babka cytrynowo-piaskowa - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 150g  mąki tortowej
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 150g margaryny
  • 150g cukru pudru
  • 3 jajka
  • sok z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • skórka pomarańczowa i skorka cytronu Targroch
  • Lukier:
  • białko
  • pół szklanki cukru pudru ( jak się chce mieć gęściejszy to więcej cukru pudru)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Babka cytrynowo-piaskowa - PRZYGOTOWANIE:

Ubijam jaja na puch - masa robi się prawie biała.

Rozpuszczam margarynę i studzę.

Przesiewam obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.

Dodaję partiami rozpuszczona margarynę i mąkę miksuje na najmniejszych obrotach.

Na końcu dodaje sok z cytryny.

Blaszkę do babki smaruje margaryną i obsypuje mąką.

Przekładam masę do formy i wstawiam do piekarnika .

Piekę 60 minut w 170 stopniach.

Lukier:

Do misy wlewam białko dodaje cukier puder i sok z cytryny miksuje na najwyższych obrotach , aż lukier nabierze białego koloru , w trakcie dodałam jeszcze odrobin cukru pudru aby był gęściejszy.

Po upieczeniu i wystudzeniu smaruje pędzelkiem babkę nakładając lukier.

Dekoruje skórką cytronu i skórką pomarańczową.

 

IMG_0368

 

 

               Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami

 

IMG_03711

                                                                                     

                                                           Piekły ze mną :   

Bożena

Lidia

JEJ KUCHNIA

Iwona

Tagi: Targroch
01:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (19) »
sobota, 13 września 2014
Babka śmietankowa z żurawiną

Ciasto na niedziele to taka wspólna akcja gdzie pieczemy razem :)

Tym razem będzie to babeczka

 

Babeczka śmietankowa wyszła idealna . Taka jak chciałam . Wilgotna żurawina nadała jej wyjątkowego smaku.


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Babka śmietankowa z żurawiną - SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 2 szklanki mąki tortowej tym 450
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Żurawina suszona cała 150 gram Owocowy Raj

Babka śmietankowa z żurawiną - PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy jaja całe z cukrem na puch.

Masa jajeczna jest prawie biała po ubiciu i puszysta.

Do ubitej masy jajecznej dodajemy śmietanę , miksując na mniejszych obrotach.

Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i dodajemy do masy jajeczno - śmietanowej.

Smarujemy formę silikonowa okrągłą do babki margaryną i obsypujemy bułką tartą.

Żurawinę wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem , zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.

Odlewamy wodę i posypujemy mąką.

Wlewamy partiami ciasto na trzy razy .

Wkładamy żurawinę obsypana mąką czyli ciasto , żurawina i tak dwa razy.

Pieczemy 55 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu i ostudzeniu babki posypujemy cukrem pudrem .

 

IMG_05491IMG_05401IMG_0545Zapraszam do sklepu

12030024734

 

 

 

                                                      Piekłam wspólnie z c.d.n.

Bożena

Lidia

JEJ KUCHNIA

Iwona

Iwona 

01:00, rozowakuchnia , Owocowy Raj
Link Komentarze (15) »
piątek, 12 września 2014
Pizza rewelacyjna z łososiem -dwoma rodzajami

Jak wiecie ryba jest zdrowa , nie ważne , że jest ona z puszki , smażona duszona czy pieczona . Ma dużo witamin . Korzystam wiec z puszek . Na dzisiaj przygotowałam  dwie pizze jedna z tuńczykiem w oleju , a druga z tuńczykiem w sosie pomidorowym . Obydwie puszki maja po 150 gram .

Składniki na dwie małe pizze :

300 gram mąki typ 650

drożdże 15 gram

szczypta soli

Dodatkowo :

łosoś w sosie pomidorowym 150 gram GRAAL

łosoś kawałki   w oleju 150 gram GRAAL

papryka kolorowa ( zielona,  żółta ,  czerwona - wystarczy z każdej polówkę wziąć )

pieczarki 6 sztuk

bazylia 1 łyżeczka

oregano 1 łyżeczka

zioła prowansalskie 1 łyżeczka

keczup 150 gram

woda letnia 150 ml  ( jeśli ciasto wyda się za geste dobieramy wody jeśli za rzadkie dodajemy odrobinę mąki .)

Do miski wsypujemy mąkę.

W szklance podgrzewamy wodę aby była letnia.

Rozkruszamy drożdże w letniej wodzie .

Robimy dołek w mace i wlewamy rozpuszczone drożdże , mieszamy z maka tak aby powstała zawiesina.

Zostawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować drożdże.

Dodajemy szczyptę soli.

Wyrabiamy ciasto i formujemy dwa placuszki ( mi wyszły trzy i do dwóch dodałam rybkę ).

Smarujemy każdy placek keczupem , posypujemy bazylia oregano i zioła prowansalskie ( wsypujemy po troszku do szklanki , mieszamy zioła i wtedy posypujemy na lacki z keczupem ).

1 placek kładziemy łosoś w sosie pomidorowym.

2 placek kładziemy łosoś kawałki w oleju .

Teraz kładziemy kolorową paprykę i pieczarki.

Wstawiamy do pieca na 15 minut  , klądziemy ser i znowu do pieca na 5-10 minut.

Piekłam w 180 stopniach.

 

 

 

 

 IMG_03111

 

 

cccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc

 

Tu widzimy kawałki łososia w oleju

IMG_03141

Łosoś w sosie pomidorowym

IMG_03151

Tagi: Graal
18:42, rozowakuchnia , Pizza
Link Komentarze (9) »
czwartek, 11 września 2014
Omlet dietetyczny z twarożkiem i pomidorkami koktajlowymi

Omlet dietetyczny to strzał w  dziesiątkę dla odchudzających się . Ma przede wszystkim dużo białka nawet więcej niż węglowodanów , a to nam potrzebne.

2 białka

szczypta cukru do omleta

1 łyżeczka mąki sojowej

Dodatkowo :

twaróg chudy pół kostki

2 łyżeczki cukru do twarogu

pomidorki koktajlowe maleńkie 10 sztuk

Ubijamy białka z odrobiną cukru na puch .

Dodajemy łyżeczkę mąki sojowej.

Przekładamy na rozgrzaną patelnie wysmarowaną masłem klarowanym.

Smażymy do zarumienienia i przekładamy na druga stronę.

Pół kostki twarogu rozgniatamy widelcem i dodajemy jak kto woli cukier albo sól ja dałam cukru odrobinę .

Kładziemy na omlet twaróg  z cukrem i dekorujemy maleńkimi pomidorami koktajlowymi .

IMG_0466

 

11:45, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (13) »
środa, 10 września 2014
Wątróbka drobiowa z curry

Nie ma to jak przyrządzić coś co się bardzo lubi , u mnie jest to wątróbka drobiowa . Podałam z kaszą jęczmienną i sałatką .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 3

Wątróbka drobiowa z curry - SKŁADNIKI:

  • Wątróbka drobiowa 700 gram
  • Curry 1 łyżeczka
  • Sól prowansalska
  • Mąka pszenna 200 gram
  • Olej do smażenia

Wątróbka drobiowa z curry - PRZYGOTOWANIE:

Wątróbkę myjemy czyścimy z błonek i wstawiamy do wody by się wymoczyła.

Na talerz wsypujemy mąkę obtaczamy wątróbkę i smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor.

Dusimy ją z 15 minut i dodajemy curry i sól do smaku .

Podajemy z kaszą jęczmienna i sałatką z pomidorów i sałaty lodowej .

Sałatka:

pomidory 2szt sałata lodowa połowę wymieszać pokrojone dodana oliwa z oliwek 50 ml z papryką mieloną szczypta solą i odrobiną pieprzu białego 2 łyżki soku z cytryny , pyszności.


 

12:13, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (7) »
wtorek, 09 września 2014
Sernik z jagodami Goi

 Chodziło za mną i chodziło i w końcu zrobiłam

Sernik z jagodami Goi  .

Cóż mogę powiedzieć , jagody goi maja specyficzny smak , jak dla mnie brakowało mi w nich slodkości wiec swoim sposobem je osłodziłam ale to już potem.....................

Składniki

wiaderko sera do sernika ( kupuje w biedronce i zawsze mi wychodzi )

6 jaj

 250 gram cukru

łyżka maki ziemniaczanej.

mleko waniliowe Alpro 125 ml

Dodatkowo:

herbatniki petitki 15 sztuk

jagody Goi 150 gram

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki

 

Miksujemy jaja z cukrem na puch.

Dodajemy w trakcie pól szklanki mleka Alpro waniliowe

W trakcie miksowania dodajemy łyżkę maki ziemniaczanej.

Teraz dodajemy partiami ser i miksujemy na najmniejszych obrotach.

Zalewamy wrzątkiem owoce goi, zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.

Odcedzamy i kładziemy na talerzyk.

Posypujemy cukrem zostawiamy na 15 minut

znowu odciskamy jagody z soku jaki się wytworzył i obsypujemy mąką.

Dno tortownicy obkładamy herbatnikami u mnie  są to petitki

Przekładamy masę serowa z miski do tortownicy.

Jagody goi wkładamy na masę serowa i palcami wciskamy je do środka aby zniknęły .

Do piekarnika wkładamy blachę z woda i włączamy piekarnik na 240 stopni .

Po 15 minutach wkładamy sernik stopię wyżej niż blacha z woda . Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.

Po 15 minutach zmniejszamy do 150 stopni  i pieczemy pod folą aluminiową godzinę .

  Po upieczeniu zostawiam sernik do ostudzenia,  a potem wkładam do lodówki najlepiej na noc.

Rano robię polewę czekolady , słonecznika i mleka i polewam sernik.

 

IMG_02501

 

Alpro SOYA Vanilla ma wyjątkowy smak.   Pyszne źródło wapnia oraz witamin B2, B12 i D.

IMG_02631

 

 

 

IMG_02512

 

IMG_02491

 

 

 IMG_0201

 

 

 IMG_02011

 

Targroch ma wyjątkowe produkty w szczególności Jagody Goi  co mnie w nich urzekło ??

 przede wszystkim:

 - zmniejsza odczuwalność stresu
  - obniża poziom cholesterolu

-   zwiększa odporność

-  wpływa pozytywnie na naszą cerę

                                                                                             W serniku smakują doskonale :)
Tagi: Alpro
11:11, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (16) »
sobota, 06 września 2014
Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi

Wzięłam udział w akcji Wypiekanie na śniadanie . Bardzo lubię nasze wspólne wypieki . Patrzeć na wypiek ten sam , a zarazem inny . Każda z nas piecze to samo ale inaczej :)

 

Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi
według Hamelmana z książki "Chleb "

Wieczorem na dzień przed pieczeniem zrobić bigę:
110g mąki chlebowej
110g mąki pszennej razowej
140g wody
1/8 łyżeczki drożdży instant ( 15 -20 gram świeżych )
Wszystko razem wymieszać, jeśli masa jest zbyt sztywna należy dodać nieco więcej wody ale nie rozrzedzać maksymalnie!
Przykrywamy misę z bigą folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 do 16 godzin.

Ciasto właściwe:
610g mąki chlebowej
70g mąki pszennej razowej
510g wody
20g soli
4g drożdży instant ( 2 gramy  świeżych )
cała biga
140g orzechów włoskich
140g sułtanek

Do dzieży wkładamy wszystkie składniki oprócz bigi, orzechów, rodzynków. Mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Podczas mieszania ciasta dodajemy partiami zaczyn ( bigę ) W razie potrzeby korygujemy hydrację dolewając nieco wody. Włączamy drugą prędkość i mieszamy 2-3 minut. Ciasto uzyska średnią gęstość ale będzie wystarczająco silne i z dobrze rozwiniętym glutenem. Dodajemy orzechy i sułtanki i mieszamy na pierwszej prędkości aby składniki zostały równomiernie rozprowadzone. Wymagana temperatura ciasta to 24'

Fermentacja wstępna: 2 godziny
Składanie: po pierwszej godzinie od rozpoczęcia fermentacji wstępnej.
Dzielenie i formowanie: Dzielimy na porcje 0,68kg, zaokrąglamy i pozostawiamy na lekko posypanej mąką powierzchni złączeniem do góry.
Przykrywamy folią spożywcza i zostawiamy na 10-20 minut.
Następnie formujemy owalne bądź okrągłe bochenki i wkładamy do omączonych koszyków.
Fermentacja końcowa : 1-1,5 godziny

Pieczenie: przekładamy wyrośnięte bochenki na łopatę lub blaszkę, nacinamy i wsuwamy do zaparowanego piekarnika. Pieczemy 40 minut w temp 240' Po 20 minutach można obniżyć temperaturę o 10- 20 '

 

 Wszystko zrobiłam jak było w przepisie jednak rodzynek nie dodałam bo córka nie lubi,  a orzechy włoskie dałam zmielone gotowe kupiłam takie .

 IMG_01272

 

 

IMG_01221

 

 

IMG_0139

 

IMG_0135

 

 IMG_01441

IMG_01151

 

 

 

                                                                         Piekły ze mną :

Wiosenka z bloga Eksplozja smaku

Małgosia z bloga Smaki Alzacji

Kasia z bloga  Mia cucina

Ala z bloga Ala piecze i gotuje

piątek, 05 września 2014
Marchewkowe kotleciki

Kotlety wyszły smaczne. Marchewka dodaje lekko słodkiego smaku zaś przyprawy uzupełniają smak . Podajemy z ziemniakami .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 115

Marchewkowe kotleciki - SKŁADNIKI:

  • Karkówka 500 gram
  • Marchew 6 sztuk
  • Bułka tarta 4 łyżki ( zalewamy bułkę 6 łyżkami wody )
  • Bułka tarta 200 gram do obtaczania
  • Olej do smażenia rzepakowy
  • Jajko 2 szt.
  • Przyprawy:
  • Sól prowansalska do smaku Kamis
  • Pieprz biały do smaku Kamis
  • Pieprz czosnkowy do smaku Kamis
  • Papryka Chile do smaku Kamis
  • Curry do smaku Kamis

Marchewkowe kotleciki - PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.

Kroimy w paski bo tak najlepiej się mieli.

Mielimy karkówkę odsączamy z wody gdyby taka się trafiła po zmieleniu.

Marchew obieram i przepuszczamy przez maszynkę prosto do mięska.

Wbijamy jaja i dodajemy namoczoną bułkę tartą.

Mieszamy , dodajemy przyprawy i znowu mieszamy .

Zostawiamy pod przykryciem w lodówce na godzinkę aby przeszło mięsko i marchewka.

Formujemy kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju , z obu stron sprawdzając czy się upiekły.

 

IMG_0588

 

 

IMG_0585

01:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (4) »
czwartek, 04 września 2014
Pierogi ze szpinakiem

Jak co dzień  zaglądam do zamrażalnika i szukam w nim czegoś do zjedzenia. Dzisiaj wyjęłam szpinak , będą pierogi ze szpinakiem

 

szpinak mrożony liściasty 450 gram

dressing czosnkowy  develey cała buteleczka

ser kozi 150 gram

Ciasto na pierogi :

 
mąka tortowa  - 0,5 kg
jajko- 1 szt.
sól- 0,5 łyżeczki
woda ciepła- 1 szklanka ( jak za mało dodać więcej )
 
 
Do miski wsypałam mąkę i sól.
Zrobiłam dołek wbiłam jajo i dodałam wodę ciepłą.
Wyrobiłam ciasto.
Wałkowałam dosyć cienko
Szklanką robiłam kółka.
 
Szpinak mrożony włożyłam na patelnie dusiłam go do rozmrożenia.
Dodałam dressing czosnkowy i ser kozi .
Mieszałam do zgestnienia
Ostudzony farsz szpinak-owy nakładałam łyżką prosto z patelni.
Zlepiałam pierogi i pomagając sobie widelcem.
Gotowałam w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu i odcedzeniu podsmażyłam pierogi .
IMG_0151IMG_01501IMG_01651IMG_01541
 
Zapraszam do sklepu
logodeveley
 
01:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (11) »
środa, 03 września 2014
Pierś z grilla z surówką z jabłka i marchewki

Dietetyczny obiad dla odchudzających się .

Białko jest dostarczane i ma mało kalorii .

Dodatkowo jabłko i marchew uzupełnia całość .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 4

Składniki:

 

  • Pierś z kurczaka 2 połówki
  • Kasza jęczmienna 2 woreczki
  • 6 marchewek
  • 2 jabłka
  • Dodatkowo:
  • Sól prowansalska do smaku
  • Pieprz biały do smaku
  • Papryka czerwona do smaku
  • Oliwa z oliwek do posmarowania piersi

PRZYGOTOWANIE:

 

Pierś myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.

Połówki piersi kroimy w poprzek wychodzą nam 4 sztuki Pierś smarujemy oliwa z obu stron.

Mieszamy w miseczce paprykę czerwoną mieloną , pieprz biały i sól i nacieramy piersi.

Smażymy z obu stron na grillu elektrycznym koło 15-20 minut .

Kasze gotujemy i podajemy .

Jabłka myjemy i ścieramy na tarce.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce mieszamy z jabłkami , nie dodajemy żadnych dodatków .

IMG_04922

 

 

IMG_0473

Grillowanie 2014

07:45, rozowakuchnia , Grillowane
Link Komentarze (15) »
wtorek, 02 września 2014
Rogaliki Joanny

Zrobiłam córce niespodziankę i upiekłam jej rogaliki do szkoły. Będzie miała na drugie śniadanie. Potwierdzam najlepsze są z ciasta drożdżowego . Moja córka nie je mięsa więc zastępuje nim produkty sojowe .

mąka tortowa 800 gram typ 540

masło 250 gram

jajka 2 szt( do rogali )

jaja 2 szt ( do posmarowania rogalików )

Alpro Napój Sojowy bez cukru 250 ml

woda letnia 150 ml

drożdże 80 gram

cukier 160 gram

8 łyżek miodu lipowego

Dodatkowo

nadzienie żurawinowe ZENTIS

krem toffi ZENTIS

krem kokosowy z alkoholem ZENTIS

 

Ciasto na rogaliki wykonuje się szybko .

Do misy wsypujemy mąkę .

Do szklanki z ciepłą woda wkładamy drożdże.

Zasypujemy łyżką cukru i mieszamy.

Wlewamy rozpuszczone drożdże do misy z mąką , wcześniej robimy dołek i wlewamy tam drożdże , mieszamy z mąką aby powstała zawiesina. Zostawiamy ma 15 minut.

Wbijamy jaja

Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mleko .

Wszytko wlewamy do misy , włączamy mikser i mieszamy nim ciasto.

Zostawiamy ciasto na godzinę niech wyrasta.

Po godzinie ciasto dzielimy na cztery części i wałkujemy .

Robimy okrąg i kroimy na 8 części.

Na każdy trójkąt nakładamy na przemian krem toffi kokosowy krem i nadzienie żurawinowe.

Zawijamy rogale , smarujemy rozbełtanym jajem i do pieca na 25 minut. Pieczemy w 170 stopniach .

IMG_00802

 

 

IMG_00811

 

ff

14:33, rozowakuchnia
Link Komentarze (15) »
poniedziałek, 01 września 2014
Babka mokra z rodzynkami

Pyszna babka o smaku cytrynowym z rodzynkami , wilgotna i smaczna. Można robić na co dzień i od święta .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Babka mokra z rodzynkami - SKŁADNIKI:

  • Ciasto :
  • 4 jajka
  • 200 gram cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej typ 450
  • 170 ml oleju
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel cytrynowy
  • .Parę kropel aromatu cytrynowego
  • Rodzynki 3 garście
  • Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok a cytryny

Babka mokra z rodzynkami - PRZYGOTOWANIE:

Ubijamy jaja na puch z cukrem , masa podwaja objętość -coś jak kogel mogel . Dodajemy przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Kisiel dodajemy na przemian z olejem. Parę kropel aromatu cytrynowego doda świeżości Blaszkę do babki smarujemy margaryną , obsypujemy mąką. Wlewamy połowę ciasta do formy i posypujemy rodzynkami – wcześniej zalanymi wrzątkiem ( ja obsypuję najpierw mąką rodzynki dopiero dodaje do ciasta - nie opadną na dno) Resztą ciasta zakrywam rodzynki. Piekę 55 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu polewam lukrem cytrynowym.



 

15:24, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (8) »
piątek, 29 sierpnia 2014
Chleb ze słonecznikiem , konopia i pestki dyni z maszyny do pieczenia chleba

Jak wiecie maszyna do chleba jest przydatna .

Akurat mam dzisiaj trochę sprzątania więc maszyna rusza w ruch .

Jest to przydatne urządzenie w którym nie tylko możemy piec ale też służy do wyrastania ciasta i do wyrabiania.

Więc na dzisiaj proponuje pyszny chrupiący chlebek z ziarnami słonecznika , konopi i pestek dyni .

Jeśli chcecie upiec z takimi ziarnami co ja to zapraszam do Ziarenkowo . Maju tu ziaren pod dostatkiem pysznych i smacznych .

Składniki:

woda320 ml

olej4 łyżki

sól1.1/2 łyżki

cukier 3 łyżki

maka tym 550 525 gram

drożdże 1 .1/3 łyżeczki

dodatkowo:

ziarna 1 szklanka ( pół szklanki wsypujemy do składników  i następne pół wsypujemy jak już chlebek będzie prawie upieczony ).

jajo roztrzepane do posmarowania wierzchu chleba .

Musimy pamiętać , że składniki wkładamy według schematu czyli tak jak podane są składniki .

Woda ,olej ,sól, cukier , maka ,drożdże , ziarna,

Ustawiamy program 1 ,skórka średnia ,waga 900

Smaruje zawsze wierzch roztrzepanym jajem aby słonecznik lepiej się trzymał .

Wychodzi pyszny :)

IMG_01271

 

 IMG_01201

czwartek, 28 sierpnia 2014
ogórki małosolne

Chciałam skosztować ogórka małosolnego . Więc zabrałam się do roboty . Kupiłam ogórki i to co potrzebne by stały się małosolne.


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Ogórki małosolne - SKŁADNIKI:

  • 1i ½ kg małych, twardych ogórków gruntowych
  • Woda 2 litry
  • 3 łyżki soli
  • 1 główka czosnku obrana
  • korzeń chrzanu kawałek z 5 cm
  • koper z 4 łodyżki

Ogórki małosolne - PRZYGOTOWANIE:

Do pojemnika plastikowego kładę na dno chrzan liście ,korzeń , koper i obrane ząbki czosnku . Gotujemy wodę 2 litry i sypiemy sól, rozrabiamy. Na przygotowane ” podłoże „ kładę ogórki podłużnie dosyć ciasno . Na ogórki kładę koper . Zalewam woda ze solą , dociskam talerzem i zostawiam na 3-5 dni, lepiej jak są dociśnięte i nie pływają . Im dłużej leżą tym się bardziej kiszą Gotowe można jeść .


środa, 27 sierpnia 2014
Sernik pianka

Nie ma to jak trochę słoneczka przyprowadzić do domu. Dni pochmurne , więc sama postanowiłam je rozchmurzyć. Tak powstało ciacho wymyślone .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Piankowy sernik na zimno - SKŁADNIKI:

  • 6 białek
  • cukier 150 gram
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka ananasowa

Piankowy sernik na zimno - PRZYGOTOWANIE:

Rozrabiamy najpierw galaretki w gorącej wodzie i czekamy , aż będą chłodne.

Teraz ubijamy białka z cukrem na gęsto.

Dzielimy białka na dwie porcję .

Jedną mniejszą do której dodajemy galaretkę truskawkową i wykładamy na dno tortownicy.- Do lodówki na 15 minut.

Teraz do drugiej porcji białek tej większej dodajemy galaretkę ananasową ( prawie biała będzie ) i wykładamy na piankę truskawkową zostawiamy chwilę w lodówce koło 15 minut.

Teraz zalewamy galaretką samą cytrynową i tak oto powstał nam Ala sernik na zimno. Przyozdabiamy bitą śmietaną nasz piankowy sernik .

 

01:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (14) »
wtorek, 26 sierpnia 2014
Tarta biszkoptowa z mascarpone i truskawkami

Odkąd posmakowałam serka mascarpone , zrozumiałam , że nie ma nic smaczniejszego. Uwielbiam masę śmietanowa serową jest wprost przepyszna .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Tarta biszkoptowa z mascarpone i truskawkami - SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 140g cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g przesianej mąki
  • MASA:
  • 250 gram serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • śmietana 30% 250 ml
  • truskawki 300 gram

Tarta biszkoptowa z mascarpone i truskawkami - PRZYGOTOWANIE:

Jaja z miksowałam z cukrem na puch , masa podwaja swoja objętość . Przesiałam mąkę i proszek do pieczenia .

Dodałam do zmiksowanych jaj na puch mąkę z proszkiem i delikatnie mieszałam łopatką do połączenia składników.

Formę wysmarowałam margaryna i obsypałam bułka tartą.

Przełozyłam ciasto do tarty.

Piekłam 20 minut w 170 stopniach.

Zostawiłam do ostygnięcia na koło 30 minut.

Zmiksowałam śmietanę z cukrem.

Dodawałam po łyżce serka mascarpone i mieszałam łopatką.

Masę przełożyłam na ostudzony biszkopt i udekorowałam truskawkami . Wstawiłam do lodówki na godzinkę aby się schodziło pychaaaaaaaaaaaaaa.

 

 


 

01:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Bułeczki na drożdżach

Bułeczki wychodzą delikatne , nie są twarde skórka jest bardzo delikatna . Idealne na śniadanie . Zwłaszcza , że szybko się je robi .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 8

Bułeczki na drożdżach - SKŁADNIKI:

  • 1.1/2 szk. mąki typ 550
  • 100 gram margaryny
  • 20 gram drożdży świeżych
  • sól szczypta
  • 75 ml mleka
  • 50 ml ciepłej wody
  • Dodatkowo:
  • jajko
  • mak 2 łyżki starczą

Bułeczki na drożdżach - PRZYGOTOWANIE:

Rozczyn :

Do szklanki wlewam letnia wodę.

Dodaje rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru .

Dodaję dwie łyżki maki , zostawiam do wyrośnięcia na 25 minut .

Ciasto właściwe:

Do miski wsypuje mąkę dodaje rozpuszczona margarynę i letnie mleko, szczyptę soli.

Dodaje rozczyn wyrośnięty.

Wyrabiam ciasto i zostawiam na godzinę do wyrośnięcia.

Robbie wałek z ciasta i dziele na równe kawałki.

Robbie kulki lekko dociskam wychodzi placuszek.

Patyczkiem do szaszłyków lekko dociskam na krzyż bułeczkę.

Smaruje jajem i posypuje makiem.

Kładę ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 20 minut w 180 stopniach.

Bułki wychodzą delikatne i pyszne.

 

niedziela, 24 sierpnia 2014
Muffiny śmietankowe z borówkami

Muffiny śmietankowe z borówkami

Nie ma to jak pyszna muffina i borówka razem . Znakomite połączenie smaków . Szybkie i smaczne i mało pracochłonne.


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 16

Muffiny śmietankowe z borówkami - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 gram margaryny
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 3 jajka
  • 150 gram borówki amerykańskiej
  • cukier puder do posypania

Muffiny śmietankowe z borówkami - PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy jaja z cukrem na puch.

Podwaja objętość masa .

Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia.

Rozpuszczam margarynę i studzę.

Dodaje do ciasta ostudzoną margarynę.

Przekładam ciasto do formy wyłożonej papilotkami.

Do każdej j foremki z ciastem wkładam borówkę.

Piekę 25 minut w 170 stopniach W PIEKARNIKU ( piekłam w urządzeniu do babeczek 10 minut) .

Po upieczeniu i przestudzeniu posypuje cukrem pudrem .

sobota, 23 sierpnia 2014
Pierś z grilla z surówką z jabłka i marchewki

Dietetyczny obiad dla odchudzających się . Białko jest dostarczane i ma mało kalorii . Dodatkowo jabłko i marchew uzupełnia całość .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 4

Pierś z grilla z surówką z jabłka i marchewki - SKŁADNIKI:

  • Pierś z kurczaka 2 połówki
  • Kasza jęczmienna 2 woreczki
  • 6 marchewek
  • 2 jabłka
  • Dodatkowo:
  • Sól prowansalska do smaku
  • Pieprz biały do smaku
  • Papryka czerwona do smaku
  • Oliwa z oliwek do posmarowania piersi

Pierś z grilla z surówką z jabłka i marchewki - PRZYGOTOWANIE:

Pierś myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.

Połówki piersi kroimy w poprzek wychodzą nam 4 sztuki .

Pierś smarujemy oliwa z obu stron.

Mieszamy w miseczce paprykę czerwoną mieloną , pieprz biały i sól i nacieramy piersi.

Smażymy z obu stron na grillu elektrycznym koło 15-20 minut .

Kasze gotujemy i podajemy .

Jabłka myjemy i ścieramy na tarce.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce mieszamy z jabłkami , nie dodajemy żadnych dodatków .

 

IMG_04921

 

00:01, rozowakuchnia , Grillowane
Link Komentarze (9) »
piątek, 22 sierpnia 2014
Pizza Iglotex

 Możecie sobie mówić co chcecie jednak wiem  , że większość z was kupuje przynajmniej od czasu do czasu mrożoną pizze :)

Jeśli mam wam polecić jaka jest dobra to z ręka na sercu proponuje Iglotex

Wiecie co ta pizza będzie moja ulubiona , a wiecie dlaczego ? Ponieważ nie ma cebuli huraaaaaaaaaaaaaaaa. Jestem uczulona na cebule dlatego nigdy nie kupowałam mrożonych  bałam się  , że zjem i tafie do szpitala. Bardzo miłe zaskoczenie.

Pizza jest smaczna choć od siebie dodam , że ma za mało sera ja musiałam więcej nałożyć bo po prostu lubię ser .

IMG_00801

 

 IMG_00771

 

 

01:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (3) »
czwartek, 21 sierpnia 2014
Paszteciki z karkówki

Nie ma to jak domowe paszteciki które można jeść z barszczem jak i same jako przekąskę. Lubie tak podjadać zwłaszcza przed telewizorem .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 40

Paszteciki z karkówki - SKŁADNIKI:

  • Składniki na wywar rosołowy:
  • Karkówka 600 gram
  • Ziele angielskie 3szt
  • Liść laurowy 3szt
  • 3 rosołki drobiowe
  • Dodatkowo :
  • pieprz biały mielony 1łyżeczka ( jak za mało to dodajemy więcej)
  • papryka czerwona mielona 1-2 łyżeczki
  • Składniki na ciasto:
  • 3 szk. mąki tortowej
  • 200 gram margaryny
  • 40 gram drożdży
  • sól
  • 150 ml mleka
  • 100 ml ciepłej wody

Paszteciki z karkówki - PRZYGOTOWANIE:

Rozczyn W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże dodajemy 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru i zostawiamy na 20 minut.

Do miski wsypujemy mąkę dodajemy roztopioną margarynę mleko sól i rozczyn.

Wyrabiam ciasto i zostawiam je na godzinę przykryte ściereczką.

Po godzinie wałkuje ciasto na prostokąt.

Nakładam mięso po całej długości zakładam ciastem, odcinam to co niepotrzebne i kroje w 2-3 centymetrowe paski .

Przekładam paszteciki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smaruje jajem .

Piekę 25 minut w 180 stopniach.

Wywar rosołowy:

Do garnka wlewam wodę tak aby zakryło mięso.

Dodaje ziele angielskie , liść laurowy i rosołki .

Gotuje na małym ogniu koło 1.1/2 godziny .

Wyjmuje mięso kroje w kawałki i miele.

Dodaje do zmielonego mięsa pieprz biały i paprykę w proszku słodką .

Wyrabiam , dodaje teraz 2 szklanki rosołu w którym gotowało się mięso.

Kładąc na ciasto lekko odciskam bo nigdy nie wiem czy nie za dużo rosołu dodałam :)

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 39
O autorze
Tagi
Tasty Query - recipe search engine
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja
trwa inicjalizacja

Katalog-blogow.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.