sobota, 01 października 2016
Szynka mielonka z szybkowara

Mam dla was coś smacznego idealne na śniadanie, jako wędlinka na chlebek . Można śmiało zrobić z tego przekąski mini na wykałaczkach. Zestaw promocyjny "Duet"  od Tradismak dostałam jakiś czas temu. Taka szyneczka najlepiej smakuje  co jakiś czas, przestrzegam jak zrobicie to rzucicie się na nią hihi bo taka smaczna.Nie przejadać się za bardzo .

 

Składniki :

szynka 700 g

pierś z kurczaka 400 g

boczek wędzony 100 g

 Pomidor z ziołami(sószony pomidor,bazylia,sl himalajska,czosnek grys,oregano) 4 łyżki

żelatyna 1 łyżka Tradismak

peklosmaczek 1 .1/2 łyżeczki Tradismak

woda zimna 1.1/2  szklanki

 

Krok 1

Szynkę umyłam i pokroiłam w kostkę i zmieliłam na średnich oczkach.Pierś z kurczaka umyłam, pokroiłam w kostkę, zmieliłam również na średnich oczkach.Boczek wędzony pokroiłam w słupki i zmieliłam ,dodałam do szynki i piersi.

Krok 2

Wsypałam przyprawy ( peklosmaczek, żelatynę oraz pomidor z ziołami), wlałam wodę zimną i wymieszałam porządnie.

Krok 3

Włożyłam do woreczka, zamknęłam w szyn-kowarze i wstawiłam na 24 godziny do lodówki.Po 24 godzinach wyjęłam schłodzone mięsko i nastawiłam w garnku z wodą do zaparzenia . Parzyłam mięsko w 70 stopniach 2 godzinki.

Krok 4

Po 2 godzinach wyjęłam z garnka szyn kowar i zostawiłam do ostudzenia.Kiedy ostygło wstawiłam z powrotem do lodówki na noc.

Krok 5

Wyjęłam z lodówki szyn kowar, zdjęłam metalowe "okrycie" oraz woreczek z naszej szynki . Pokroiłam w plasterki i mamy gotową wędlinkę na śniadanie .

 

 

Opinia zadowolonej Blog-erki :)

Wyglądem przypomina mi taką mielonkę którą czasami kupuje bo ma galaretkę taką pyszną jak w tej chwili moja   i najlepsza mielonko szyneczka. Swoja jest najlepsza , wiem co włożyłam z czego zrobiłam i wiem , że jest świeża. Kochani zachęcam was do robienia domowych frykasów. Zaręczam ,że będziecie zadowoleni ze smaku, konsystencji jak i wyglądu .Tradi smak oferuje gotowe zestawy gdzie macie wszystko co trzeba do zrobienia szyneczki. Nie musicie chodzić szukać szyn-kowaru ani przypraw do tego macie cały zestaw w jednym.

Polecam wam:

 

Prasowanka (szynkowar) "Singiel" o pojemności 900 g

Zestaw promocyjny "Duet"

 

Polecam bo mam obydwa zestawy i jestem mega zadowolona.

 

IMG_1452

 

IMG_14481

 

IMG_1447

 pagedom


 

 

44

piątek, 30 września 2016
Babeczki cytrynowe miniaturki

Oto dziś małe babki cytrynowe upieczone w aluminiowych foremkach na jeden kęs jak mówi moja córka.

Składniki na dwie babki małe cytrynowe:

2 foremki aluminiowe 8,5 x 20,5

3 jaja

150 g ksylitolu

150 g maki pszennej

75 g mąki ziemniaczanej

100 g stopionej margaryny

starta skorka i sok z połowy cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

parę kropel oleju waniliowego

Lukier:

cukier puder pół szklanki ( ksylitol zmielony)

kubuś zielony 4 l-6 łyżek

mieszanka chrupiących kulek w pysznej mlecznej czekoladzie

 

 

Krok 1

Jaja wbijamy do misy i wsypujemy ksylitol, mieszamy łopatką, Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.Dodajemy rozpuszczoną margarynę, sok i skórkę z cytryny oraz parę kropel olejku waniliowego.

Krok 2

Wymieszane składniki przekładamy do foremek aluminiowych wysmarowanych masłem i obsypanych bułka tartą.

Krok 3

Pieczemy w 170 stopniach po 35 minut( lepiej sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło)

Krok 4

Cukier puder wsypujemy do miseczki i dodajemy do niego Kubusia zielonego. Mieszamy i polewamy nasze babki, posypujemy je mieszanką chrupiących kulek w pysznej mlecznej czekoladzie

 

IMG_1363

 

IMG_1365

 

IMG_1364

 

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 września 2016
Moja przygoda w TV PYSZNY SCHAB I FILMOWA PAMIĄTKA

 

 

MOJA PRZYGODNA KULINARNA CZYLI NAGRODA OD DORADCY SMAKU ZA SUPER PRZEPISY

 

Beztytuu3

11:37, rozowakuchnia , film
Link Komentarze (2) »
Paszteciki drobiowe

Jesiennie mamy za oknem więc czas na coś rozgrzewającego i delikatnego.Trafione barszczyk i paszteciki z drobiowym mięskiem :)

Składniki na 25 pasztecików :

250 g mąki
15 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ksylitolu
30 g masła
1/2 łyżka oleju

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę .W szklance z ciepłym mlekiem rozpuszczamy drożdże i wlewamy je do dołka zrobionego w mące , delikatnie mieszamy i przykrywamy ściereczką na 15 minut, powstanie zawiesina. Po 15 minutach wbijamy jajo , dodajemy sól i ksylitol i olej  i masło. Całość wyrabiamy(jest elastyczne i mięciutkie), zostawiamy  do wyrośnięcia na 40 minut.

Krok 2

Udka z kurczaka( wcześniej ugotowane w wywarze na barszcz) obieramy i mielimy.Dodajemy 200 ml bulionu drobiowego i mieszamy.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt , kładziemy zmielone mięsko i zawijamy.Kroimy w 2 cm kawałeczki .Przekładamy na blaszkę wyłożoną panierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.Po wyrośnięciu smarujemy rozbełtanym jajem . Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.Podajemy z barszczem.

 

IMG_1375

 

IMG_1371

 

IMG_1366

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 28 września 2016
Naleśniki z prażonymi jabłuszkami

Czas na pyszności. Naleśniki z pysznymi prażonymi jabłuszkami , to jest to co każdy z nas lubi.Do tego pyszna ubita śmietana.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 3 szklanki mleka 2%
  • pół szklanki wody gazowanej
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 jajka L

 

Dodatkowo:

  • jabłka 8 szt 
  • ksylitol 1/2 szklanki
  • śmietana 30% 400 ml
  • ksylitol 4 łyżki do śmietany 

Krok 1

Do misy wlewamy mleko i jaja. Miksujemy na średnich obrotach, wsypujemy sól i ksylitol. Mąkę przesiewamy nad naszymi jajami z mlekiem i miksujemy na średnich obrotach. Nie zapomnijcie o wodzie gazowanej.. Na rozgrzaną patelnie wlewam olej odrobinę. Łyżką nakładam ciasto naleśnikowe i piekę z każdej strony 2-3 minuty. Po upieczeniu naleśników nakładam na nie prażone jabłuszka , na całej powierzchni, zwijam ,kroje na połowę.

Krok 2

Jabłka obieramy , ścieramy na tarce o średnich oczkach i wkładamy do garnka. Prażymy je na średnim gazie z ksylitolem jakieś 20-30 minut.

Krok 3

Śmietanę ubijam na sztywno z dodatkiem ksylitolu i dekoruje naleśniki ozdabiając je gwiazdeczkami dmuchanymi z czekolady .

IMG_09361

 

IMG_09351

 

IMG_09261

wtorek, 27 września 2016
Szarlotka z żurawiną

Jabłuszka na razie królują w kuchni. Pyszny zapach unosi się w kuchni i leci do każdego zakamarka . Czuć na korytarzu i u sąsiadów.

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej typ 500
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  •  kostka zimnego masła (200 g )
  •  ksylitol 125 g
  • łyżka cukru waniliowego
  •  5 żółtek L
  •  szklanka żurawiny suszonej
  •  śmietana 12% 4 łyżki

 

Dodatkowo:

  • jabłka 1/1/2 kg
  • ksylitol 150 g
  • białka 5 szt

Krok 1

 

Mąkę   z proszkiem do pieczenia przesiewamy, wsypujemy do misy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki, wsypujemy ksylitol.Mieszamy i przekładamy teraz wszystko na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto.

Krok 2

Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części. Formę okrągłą 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Jedna cześć ciasta idzie na dno druga na boki a trzecia na sam wierzch na końcu.

Krok 3

Jabłka ścieramy na tarce , odciskamy sok dodajemy ksylitol i prażymy  jakieś 30 minut na gazie. Schłodzone jabłka przekładamy do formy z ciastem, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy żurawiną  na całej powierzchni .

Krok 4

Białka ubijamy z ksylitolem  na sztywno i wykładamy na jabłka. Trzecią cześć ciasta rwiemy w palcach i " rzucamy na ubite białka"Pieczemy w 170 stopniach koło godziny( przykrywam górę zawsze by beza nie ściemniała , a na końcu ściągam folie aluminiową .

 

IMG_0943

 

IMG_09571

 

IMG_09441

 

IMG_0956

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 26 września 2016
Rozpusta ze szpinakiem i wszystko wiadomo

Dziś lekkie danie na obiad. Prostota na pierwszym miejscu.Dodatki smakowe kto co lubi.

Składniki:

szpinak mrożony siekany 200 g

ser kozi 200 g

suszone pomidory 2 łyżeczki

makaron penne 200 g

śmietana 30% 200 ml

olej do smażenia

Krok 1

Makaron gotujemy al denete .

Krok  2

Na patelnie wlewamy troszkę oleju i wkradamy rozmrożony szpinak ( zamrożony tez może być , tylko pod przykrywką dusimy do rozmrożenia). Dodajemy suszone pomidorki i razem ze szpinakiem dusimy.

Krok 2

Ser kozi kroimy w kostkę lub mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku, całość dusimy razem. Mamy już podduszone i podsmażone. Wlewamy śmietanę i lekko mieszamy.  Gotujemy makaron na pół twardo , przekładamy do szklanej miski .Dodajemy makaron al dente do szpinaku  i przykrywamy pokrywką ,zostawiamy tak na 15 minut. Makaron wchłonie trochę sosu i zrobi nam się gęściejsze, smacznego. Przekładamy z powrotem do szklane j misy i podajemy.

 IMG_0999

 

IMG_1019

 

IMG_10071

 

09:01, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (2) »
niedziela, 25 września 2016
Rolada ziemniaczana z kurkami i serem

Dziś pyszna rolada z ziemniaków kurek ,kiełbaski i sera. Rewelacja, ciasto podobne jak na kopytka tylko trochę rzadsze.Mąż zadowolony hihi nie rozpoznał , że to ziemniaki stwierdził pyszna ta zapiekanka.Oto właśnie chodzi by zaskakiwać i to pozytywnie :) Widziałam jak Monika robiła swoja roladę, stwierdziłam , że też muszę spróbować

Składniki:

ziemniaki 10 szt

mąka pszenna TYP 500  Kłos - Pol 1/4 z garnka

jajko 1 szt

sól dodać do gotujących ziemniaków .

Dodatkowo:

kurki po ugotowaniu 600 g

mieszanka pomidor z ziołami 3 łyżeczki Kłos - Pol

żywiecka drobiowa 200 g

trochę tłuszczu do smażenia

ser miękki( idealny do rozpuszczenia) 10 plastrów

 

Krok 1

Ziemniaki obieramy kroimy na ćwiartki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.Kiedy nam się ugotują odlewamy wodę i tłuczkiem ubijamy. Łyżką  rozprowadzamy ziemniaki w garnku do równego i dzielimy na 4 części. 4 cześć wyjmujemy i wsypujemy mąkę  do równego.Wbijamy jajo i wyrabiamy ciasto.

Krok 2

Kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego ciasto ziemniaczane, taki prostokąt równy.

Krok 3

Kurki czyścimy, gotujemy i smażymy z kiełbasą żywiecką drobno pokrojoną. Doprawiamy mieszanką pomidor z ziołami.Po usmażeniu zostawiamy do ostygnięcia.

Krok 4

Przekładamy kurki na nasze ciasto ziemniaczane i zwijamy roladę( 1.1/2 zwinięcia). Pomagamy sobie właśnie tym papierem.Wyszły mi dwie rolady, przekroiłam je na polowe i miałam na 4 porcję..

Krok 5

Rolady piekłam na papierze do pieczenia w 200 stopniach. Kiedy się zarumieniły położyłam na nich plastry sera. Chwile jeszcze trzymałam w piecu i wyjęłam .Podawałam na gorącu ale na zimno tez jest bardzo smaczna.

 

IMG_12671

 

 

IMG_1263

ZIEMM

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (3) »
sobota, 24 września 2016
Jabłecznik bezglutenowy

Postanowiłam spróbować i zrobić jabłecznik bezglutenowy, nie wiedziałam jak mi to wyjdzie, czy będzie dobry.Pomimo tego zaryzykowałam bo inaczej nie dowiedziała bym się jak to smakuje. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę  " Zdrowsze ciasto"

Składniki :

  • mąka ziemniaczana 100 g
  • mąka kokosowa 100 g
  • mąka krupczatka 250 g
  • 200 g masła
  • 125 g szklanki ksylitolu zmielonego
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 szklanki ksylitolu do jabłek 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • budyń  śmietankowy 60 g
  • białka 3 szt
  • ksylitol 4 łyżki

Krok 1

Jabłka obrałam, starłam na tarce i w garnku z ksylitolem przesmażyłam z jakieś 20 minut.

Krok 2

Na stolnice silikonową wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zrobiłam dołek wbiłam trzy żółtka i jedno jajo.Dodałam pokrojone masło i ksylitol. Zaczęłam zagniatać troszkę tępo szło ale za parę chwil już dałam radę. Zawinęłam w folię spożywczą i do lodówki na dwie godzinki.

Krok 3

Po dwóch godzinach wyjęłam ciasto ,podzieliłam je na połowę. Jedną cześć rozwałkowałam i przełożyłam do formy ceramicznej okrągłej 26 cm( wcześniej wysmarowałam masłem i obsypałam mąką). Widelcem nakłułam ciasto. Wyłożyłam uprażone jabłuszka.

Krok 4

Ubiłam białka na sztywno z 4 łyżkami ksylitolu, wsypałam budyń wymieszałam i przełożyłam na jabłka.

Krok 5

Drugą połowe ciasta rozwałkowałam i pokroiłam na paseczki ,przełożyłam je na białka z budyniem.

Krok 6

Piekłam w 170 stopniach  50 minut.Ciasto rewelacja.

 

 

IMG_1243

 

IMG_12451

 

IMG_1247

 

IMG_1238

IMG_1232

 

IMG_12351

 

 IMG_12942

 

 IMG_1274

 

IMG_12851

Monte Santi Musze was pochwalić , wino rewelacja, idealne do ciasta.Jabłecznik jeszcze bardziej smakował.Koleżanki zachwycone.Smak wina obłędny, delikatna wysublimowana słodycz,pyszny owocowy bukiet i świeży aromat . Moi drodzy polecam winko, warto kupić nawet jako prezent:) Była bym zachwycona gdybym dostała od koleżanki wino o takim smaku. Czułam faktycznie smak poziomki jak je piłam.

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (5) »
piątek, 23 września 2016
TEBIRKES duńskie bułeczki

Dziś będą bułeczki bardziej maślane z ziarnami słonecznika. Pierwszy raz je robię i piekę razem z innymi  , zobaczymy co z tego mi wyjdzie."Wypiekanie na śniadanie"

Rozczyn:


  • 20 g drożdży
  • 400 ml letniego mleka 
  • 300 g mąki pszennej  TYP 500

    Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej TYP 500
  • 50 g miękkiego masła 
  • 20 g cukru
  • 10 g soli

    dodatkowo:
  • ziarna słonecznika 100 g
  • woda do posmarowania

 

Krok 1

Do misy wkładam drożdże, wlewam ciepłe mleko i mieszam do rozpuszczenia. Dodaje przesianą mąkę i mieszam łopatką do powstania gładkiego rozczynu.Zostawiam rozczyn przykryty ściereczką na godzinę.

Krok 2

Rozczyn wyrósł więc dodaję resztę mąki masło cukier i sól. Zagniatam ciasto  na macie silikonowej i  zostawiam je na jakieś 20 minut by urosło troszkę.

Krok 3

Ciasto wałkuje 30 x 40 , 2/3 ciasta smaruje masłem i  składam do  środka nieposmarowaną cześć i zakładam posmarowaną częścią. Teraz wałkuje ciasto na prostokąt wąski na  12 x 50 cm, kroje trójkąciki każdy smaruje wodą i posypuje ziarnami słonecznika.Zostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.

Krok 4

Nastawiam piec na 250 stopni , a kiedy wstawiam bułeczki  to zmniejszam do 210 stopni i piekę koło 12 minut bułeczki.

 

IMG_11971

 

IMG_1204

 

IMG_11961

 

IMG_1209

 

page63pageqaqa

Pozwoliłam wstawić filmik jak się robi bułeczki .

 

 

 

Piekły ze mną:

 

 Ewa w kuchni
Moje domowe kucharzenie
Życie zaczyna się w kuchni
Ewa Szczepińska – zdjęcie FB
Życie zaczyna się w kuchni
Moje Małe Czarowanie
Marta – zdjęcie IG

 

czwartek, 22 września 2016
Muffiny z drobinkami czekolady

Przepyszne maleństwa, szybkie do zrobienia i każdemu zasmakują.Czyż nie lubimy smakołyku na jeden kęs?? Dla mnie będzie na dwa kęsy ummmm pycha.

 

Składniki:

 2 szklanki mąki pszennej typ 500

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 ksylitolu ( cukru)
  • 2 jajka L
  • 300 ml  śmietany 18%
  • 1/4 szklanki oleju 
  • czekolada  mleczna 50 g drobno pokrojona

 

 

Krok 1

Do misy wbijamy jaja i ubijamy z ksylitolem na puch( masa potroi swoją objętość) .Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,śmietanę  i na końcu olej. Całość mieszamy łopatką.

Krok 2

Przekładamy ciasto do foremek papierowych, łyżeczką nakładamy pokrojona czekoladę. Przekładamy do formy od muffin i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

 

 IMG_11062

IMG_11133

 

IMG_11032

środa, 21 września 2016
Jogurt-owiec z jabłkami

Mam dla was na dziś pyszne ciasto, można rzec , że to sernik na zimno lub jogurt-owiec. Ważne , że smaczne i mamy efekt czegoś innego. Miłe dla oka i idealne dla podniebienia.

Składniki na biszkopt:

 

 

Składniki na środek:

 

  • jogurt typu greckiego 800 g
  • śmietana 30% 400 g
  • ksylitol 4 łyżki
  • żelatyna na 2 litry

Dodatkowo:

  • jabłka 6 szt
  • galaretka zielona 2 szt
  • woda 700 ml

    Biszkopt:

Ubijamy jaj cale z ksylitolem na puch( masa nam się potraja). Przesiewamy mąkę nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką.Formę prostokątną standardową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu formę wykładamy folią aluminiową i wkładamy nasz biszkopt.

Masa jogurtowa:

Żelatynę wsypujemy do garnuszka zalewamy wodą ( tyko tyle aby zamieszać, żelatyna spęcznieje. Włączamy gaz i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatyna rozpuszczona więc wlewamy do niej( już letniej) śmietanę 200 ml i mieszamy ( nie powstaną grudki bo żelatyna jeszcze ciepła . Będzie lekko jeszcze lejąca, taki ma być.

Do misy przekładamy jogurty greckie ,osobno ubijamy śmietanę z ksylitolem i dodajemy do jogurtów greckich.Teraz masę przekładamy do naszego garnka z żelatyną i śmietaną porcjami i mieszamy ( To sposób by nam się nie skawaliła żelatyna) Po wymieszaniu od razu przekładamy naszą masę jogurtowa na biszkopt, wyrównujemy i do lodówki.

Wierzch:

Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wody, ścieramy jabłka obrane i wkładamy do letniej galaretki , mieszamy i przekładamy na masę jogurtową i do lodówki po 2 godzinach można jeść. Polecam jednak przetrzymać na noc w lodówce, będziemy pewni że zastygnie porządnie.

 

IMG_10771

 

IMG_1096

 

IMG_1095

08:07, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 września 2016
Buły śniadaniowe o smaku czosnku

Postanowiłam za eksperymentować i zrobić buły na śniadanie z ziarnami słonecznika i czosnkiem granulowanym.Całkiem fajne wyszły w smaku, idealnie pasują do sałaty ogórka czy pomidora z plastrem sera czy kiełbaski.Idealnie miękkie z chrupiącą skórką z wierzchu.

Składniki na 8 szt

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę. W szklance wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy do rozpuszczenia.

Krok 2

Do dołka w mące wlewamy rozpuszczone drożdże, lekko mieszamy by powstała zawiesina, przykrywamy ściereczką na 15 minut by drożdże wyrosły.

Krok 3

Drożdże pracują więc wbijamy jaja, rozpuszczamy masło i dojemy ciepłe lecz nie gorące. Wlewamy resztę ciepłej wody, czosnek granulowany  i wyrabiamy ciasto, ręcznie koło 15 minut lub robotem z 10 minut.

Krok 4

 Ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Krok 5

Odgazowujemy ciasto, wałkujemy je naokoło 2 cm i wycinamy miseczką 8 bułek, będą spore . Przygotowujemy talerzyk z mokrą ściereczką i kładziemy na niego każdą bułkę na około 30 sekund i przekładamy w miseczkę ze słonecznikiem ,a potem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia . Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut. Skrapiamy wodą buły przed pieczenie i w trakcie pieczenia z 3 trzy To efekt końcowy będzie nagrodą dzięki skrapianiu. Idealnie pasują na śniadanie jak i do hamburgerów.

IMG_11261

 

IMG_1130

 

IMG_1134

 

IMG_1135

 

IMG_1132

 

IMG_1131

poniedziałek, 19 września 2016
Łopatka zapiekana z marchewką

Jak to zazwyczaj bywa u mnie obiady wymyślam z  wieczora aby potem mieć czas na zorganizowanie smaków.

Składniki:

 

Krok 1

Wieczorem przygotowuję mięsko czyli myje,osuszam ręcznikiem papierowym.Nacinam wierzch co 2 cm tak na oko głębokość 1 cm

Krok 2

Nacieram mięso czosnkiem granulowanym, pieprzem majerankiem i suszonymi pomidorkami,zawijam natartą łopatkę w folie spożywczą i wkładam do lodówki na noc.

Krok 3

Następnego dnia zapiekam, czyli do okrągłego naczynia żaroodpornego wlewam wodę dodaje ziele angielskie, listek laurowy i marchewki obrane i pokrojone w słupki.

Krok 4

Mięso zapiekam w 250 stopniach koło półtorej godziny.( przez ten czas mięso obracam ze dwa trzy razy by równomiernie się poddusiło .

Krok 5

Po upieczeniu łopatkę kroimy w plastry i polewamy sosem wytworzonym podczas pieczenia.

IMG_11601

 

IMG_1147

 

IMG_1152

13:30, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 września 2016
Koktajl bananowy, idealny na śniadanie

Dziś polecam prosty koktajl idealny na śniadanko. Sycący i smaczny z dodatkiem CHRUPEK

 

Składniki:

mleko kokosowe 3 szklanki

banany 4 szt

mieszanka chrupkich gwiazdek do dekoracji( przyjemnie się przegryzało w miedzy czasie ) ZENTIS

 

Krok 1

Banany obieramy ze skórki,nożykiem obcinamy końcówki z obu stron i wyrzucamy. Banana kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera kielichowego.

Krok 2

Wlewamy do bananów schłodzone mleko kokosowe i blender-ujemy,przelewamy do czterech szklaneczek.

Krok 3

Dekorujemy nasz koktajl chrupkami w czekoladzie, a żeby fajnie wyglądało to dajemy kształt gwiazdek.

 

*  Lokowanie produktu

" Pyszna mieszanka chrupkich gwiazdek o smaku waniliowym pokrytych białą czekoladą i kakaowych oblanych mleczną czekoladą. Idealne posypki do tortów, ciast, deserów czy lodów."

Dekoracja może nam służyć również do innych celów.Pasuje do ozdoby ciast deserów,koktajli czy tak samemu do zjedzenia złapać garść.

 

IMG_06281

IMG_06261

 

IMG_0630

sobota, 10 września 2016
Rolada z jabłkami i cynamonem

Jak tu nie kochać tych czerwonych kuleczek ach tam czerwonych toć i żółte zielona czy pół na pół .Jest z czego wybierać.Tylko pomysłów za mało by wszystkiego wypróbować.Dziś polecam wam roladę z jabłuszkami.

Składniki:

  • Jabłka słodkie 2 kg
  • cynamon 1 łyżeczka
  • ksylitol pół szklanki

Składniki na biszkopt:

 

Krok 1

Jabłka obieramy, wycinamy z nich nasionka i trzemy na tarce.Odciskamy sok( szybciej nam się uprażą) i wkładamy do garnka.Prażymy kolo 30 minut z ksylitolem i cynamonem.Kiedy poczujecie ten zapach to będzie wiadomo , że gotowe.

Krok 2

Uprażone jabłka zostawiam do ostygnięcia.

Krok 3

Do misy wbijamy jaja temp pokojowa i wsypujemy ksylitol.Ubijamy na puch( masa się potroi)

Krok 4

Mąkę przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką. Formę z pieca tą zwykłą czarną płaską wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe.Pieczemy w 150-170 stopniach z 7-15 minut. Pilnujcie by nie wysechł biszkopt.

Krok 5

Po upieczeniu biszkopt przekładamy na ściereczkę, ściągamy papier i zawijamy w ściereczkę. Zostawiamy do ostygnięcia.

Krok 6

Rozwijamy biszkopt i nakładamy prażone jabłuszka na całej powierzchni, zwijamy i zostawiamy aby ściągnęło się. Po godzinie już kroiłam.Jest przepyszna polecam.

IMG_0984

 

IMG_0994

 

IMG_0993

 

IMG_0991

 

Piekłam wspólnie z innymi z okazji Rolady

Danusią

Dorotką

Elą

 Dagą

IMG_09891

 

00:00, rozowakuchnia , Rolady
Link Komentarze (3) »
piątek, 09 września 2016
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie

Jakieś czas  temu dostałam od GZELLA Wędliny z Borów Tucholskich pyszne produkty, mianowicie wędliny. Pomyślałam e to pewnie znowu coś na jedno kopyto, w smaku pewnie nic nadzwyczajnego. Byłam zawczasu nastawiona wojowniczo .Pewnie powiecie ech poprzewracało się babce w głowie .Zaprzeczam stanowczo hihi ja mam poukładane w głowie tylko już jestem zniesmaczona do tych sklepowych wyrobów które smakują tak samo lub trafiają  się z niespodzianką, a to piórko a to pazur czy sznurek.Dosyć ględzenia chce wam pokazać co dostałam.

IMG_09621

 

IMG_0883

Na pierwszy ogień poszły kabanosy ,krucha Kmicica i serdelki. Kabanosy wyraziste i co najlepsze miały smak, delektowałam się  nimi oglądając film, bardzo przyjemna przekąska. Krucha Kmicica poszła na kanapki, żal mi było ją usmażyć.Cóż całkiem przyjemna w smaku i miała przyprawy co bardzo lubię.Serdelki miały również w sobie przyprawy i to widoczne , zaskoczyło mnie to pozytywnie.Więc z tych trzech produktów jeśli miała bym wybrać to były by to kabanosy, które najbardziej mi smakowały. 

Opinia:

Na dzień dzisiejszy po skosztowaniu produktów,mogę powiedzieć, że Gzella ma bardzo ale to bardzo aromatyczne wędliny więc chwalę Bory Tucholskie za ich wyroby oby było tak dalej. Wędliny drobiowe  są bardzo delikatne i zarazem wyraziste to samo mogę powiedzieć o  wieprzowych .

Na Warmińsko-Mazurskie możecie znaleźć ich wyroby w 

- Olsztynie

-Braniewie

-Elblągu

-Szczytnie

Zachęcam

 

 

* Lokowanie produktu

 

 

Postanowiłam zrobić tortille domową z serdelkami Gzella, zmagania zwyciężyły i teraz smacznie zajadam się QUESADILLA

 

Składniki na tortille:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150-160 ml mocno ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • można dodać zioła lecz nie za dużo bo będą się przypalać

 

Składniki na farsz:

  • serdelka Borów Tucholskich GZELLA 4 szt
  • papryka biała 2 szt
  • ser gouda 300 g
  • pomidor 1 szt
  • szczypiorek pęczek
  • ogórek świeży 

 

Krok 1

Mąkę pszenną,sól i proszek do pieczenia przesiewam i wsypuje do miski.

Krok 2

Mleko podgrzewam w mikrofali , ma być gorące lecz nie wrzątek, wlewam je do składników sypkich, na końcu dodaje olej.

Krok 3

Ciasto wyrabiam koło 7 minut( powinno być elastyczne)

Krok 4

Ciasto podzieliłam na 5 części średnica 25 cm i  rozwałkowałam na koło,smażyłam na suchej rozgrzanej patelni na oko ( 30 sekund do minuty ) Kiedy zauważyłam że pojawiają się plamki to przewracałam na druga stronę.

Krok 5

Po usmażeniu przykryłam placki wilgotną ściereczką, przygotowałam farsz i robiłam z nich QUESADILLA

Teraz wam powiem jak dokończyłam przysmak

Tortille przykryłam wilgotną ściereczką na jakieś 30 minut, w tym czasie usmażyłam paprykę i serdelki drobno pokrojone.Placek tortilli włożyłam do gorącej patelni bez tłuszczu i na połowie położyłam farsz czyli ser ,papryka usmażona, serdelka usmażona ser.Takie zrobiłam trzy, a następne dwie zrobiłam tylko ser.papryka smażona, pomidor,ogórek i ser.Kiedy ser się rozpuścił wyjęłam z patelni i pokroiłam na trójkąty. Wiem że prawdziwa QUESADILLA powinna być z maki kukurydzianej jednak lubię kombinować i zrobiłam pszenną. Wyszły pyszne w obu wersjach.

IMG_1059

 

IMG_1061

 IMG_1062

IMG_1046

 

pageqqpageqqqqqq1

czwartek, 08 września 2016
Pieczarki nadziewane cukinią i papryką

Robiłam już pieczarki z mięskiem teraz czas na troszkę inne z farszem warzywnym.Bardzo smaczne i troszkę mniej kaloryczne.Śmiało można jeść na ciepło jak na zimno.Do obiadu lub przekąskę tak same :)

Składniki:

10 dużych pieczarek

cukinia obrana i starta 400 g

papryka czerwona 1 szt

papryka biała 1 szt

czosnek 3 ząbki sprasowany

sol i pieprz do smaku

ser gouda 100 gram

Krok 1

Pieczarki myjemy,wyjmujemy środki i troszkę jeszcze powiększamy otworek( ogonki drobno kroimy )

Krok 2

Cukinię obieramy ze skorki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na rozgrzaną patelnię.

Krok 3

Paprykę czerwoną i białą kroimy w kosteczkę, dodajemy do cukinii i smażymy na odrobinie oleju.

Krok 4

Kiedy nam warzywa puszczą sok dodajemy pokrojone ogonki i środki z pieczarek, całość dusimy i podsmażamy doprawiając solą i pieprzem.Chłodny farsz odciskamy z soku który nam powstał i nakładamy łyżką farsz do pieczarek.

Krok 5

Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i wkładamy nasze nafaszerowane pieczarki.Wstawiamy do pieca i pieczemy w 200 stopniach 20 minut, wyjmujemy i posypujemy serem. Wkładamy na chwile z powrotem do pieca aby ser nam się rozpuścił.

IMG_09061

 

pagepiecz

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
środa, 07 września 2016
Tort malinowy

Pyszny torcik malinowy zrobiony dla  młodzieńca na 18 urodziny. Miło jest kiedy ten torcik jeszcze smakuje :)Tak i było w tym przypadku.

Składniki na formę okrągłą 19 cm:

mąka pszenna typ 500 4 łyżki

jaja L 3 szt

cukier 1 łyżka

Krem malinowy :

śmietana 30% 500 ml

mascarpone 250 g

1 szklanka musu z malin, przetartych przez sito aby nie było pestek- lekko schłodzona (500 g)

żelatyna 2 płaskie łyżki

Dekoracja:

rękaw cukierniczy z nasadką gwiazdka

literki i cyferki z czekolady

mieszanka czekoladowych kuleczek ZENTIS

 

Krok 1

Do misy wbijamy jaja i ubijamy je na puch z cukrem.Po ubiciu jaj dodajemy przesianą mąkę( najlepiej przesiewać nad misa i od razu mieszać delikatnie łopatką.Formę okrągła smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki.Ciasto przekładamy do formy i pieczemy koło 15-20 minut.Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt kroimy na trzy części.

 

Krok 2 

Maliny wkładamy do garnuszka i gotujemy, a następnie przecieramy( aby pestki nam nie wpadli,będzie potrzebna cała szklanka musu). Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy 4 łyżkami wody( żelatyna pęcznieje).Wkładamy do mikrofali na 30 sekund- żelatyna się rozpuści.Do ostudzonej żelatyny wkładamy 4 łyżki musu, mieszamy , a następnie przekładamy do reszty naszego musu i mieszamy.

Krok 3

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia składników. 

Krok 4

Do rękawa cukierniczego przekładamy 10 łyżek kremu i zostawiamy go do dekoracji tortu. Resztę kremu zostawiamy i przekładamy do niego mus malinowy i delikatnie mieszamy łopatką.Wszystkie trzy blaty biszkoptu smarujemy kerem malinowym oraz wierzch i boki.Bierzemy rękaw cukierniczy i ozdabiamy tort.który dekorujemy według uznania.

 

Do dekoracji użyłam mieszankę czekoladowych kuleczek firmy ZENTIS  " Chrupiąca posypka idealnie nadaje się jako dekoracja na torty, lody, desery."  Używałam różnych produktów tej firmy i stwierdzam, że mają bardzo dobre jakościowo i w smaku.

 

IMG_08651

 

IMG_0873

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 września 2016
Karkówka z kurkami serem i pietruszką

 

Dziś przeszłam samą z siebie, a mianowicie zrobiłam coś czego jeszcze nie widzieliście.Czasem takie pomysły z głowy są najlepsze. Tego dowodem jest moje danie z którego mąż był bardzo zadowolony :)

 

Składniki:

Karkówka 8 plastrów

ser gouda 8 plastrów

natka pietruszki( listki)

kurki ugotowane i podsmażone z 3 ząbkami czosnku  odrobiną soli i pieprzu 800 g

Dodatkowo:

ryż 2 woreczki

jajko 2 szt

bułka tarta ( starłam ususzone dwie bułki)

sól i pieprz do smaku

szpinak mrożony 2 łyżki

 

Krok 1

Kurki myjemy,kroimy na mniejsze części i gotujemy je na patelni , a następnie smażymy z czosnkiem , odrobiną pieprzu i soli

Krok 2

Karkówkę w plastrach myjemy pod bieżącą woda i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy plaster karkówki lekko tłuczemy ,posypujemy solą i pieprzem ziołowym. Na każdy plaster kładziemy ser,listki pietruszki i usmażone kurki.

Krok 3

Zwijamy nasze roladki i zostawiamy na jakieś 15 minut aby przeszły składnikami.

Krok 4

Bułkę mielimy albo ścieramy na tarce, dodajemy do niej szpinak rozmrożony, mieszamy( zrobiłam to dzień wcześniej aby wyschło)

Krok 5

Roladki maczamy w jaju,mące i na końcu w bułce tartej. Smażymy , a jak trzeba to jeszcze dusimy mięsko .Podajemy z ryżem i kurkami usmażonymi.

Danie rewelacja wyszło :)

IMG_0244_2

 

IMG_0259_2

 

 IMG_0270

 

pagere

pagepo1

06:19, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 05 września 2016
Pieczarkowa z koperkiem

Dziś pyszna zupka na warzywach z wkładką i pieczarkami.Myślę, że też robicie czasami taka zupę.Jest smaczna i czuć pieczarki.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 3 marchewki starte
  • 4 ziemniaczki 
  • natka pietruszki( same listki dałam)
  • 100 g selera
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku 
  • ziele angielskie 2 szt
  • listek laurowy 3 szt

Dodatkowo:

  • 500 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • koperek świeży pęczek 

 

 

Krok 1

Do garnka wlewam wodę tak 3 litry.Marche obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, dodają ja do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do garnka.Pietruszkę myję i odrywam listki które też dodaje do garnka.Udka z kurczaka myje kroje na połowę i wkładam do garnka. Ziele angielskie ,listek laurowy,cebula, sól i pieprz ,to wszytko ląduje w garnku i gotuję.

Krok 2

Pieczarki myje i kroje w plasterki które wkładam na rozgrzana patelnie i dusze oraz lekko podsmażam z pokrojonym drobno koperkiem.Po 20 minutach duszenia i smażenia dodaje je do zupy.

Krok 3

Zupka w trakcie gotowania trochę się wygotuję,ale to w niczym nie przeszkadza, będzie gęściejsza. Po połączeniu pieczarek z zupką jeszcze z 15 minut gotujemy. Wyłączamy i wlewamy śmietanę( 30% nam się nie zważy).

 

IMG_04531

 

IMG_04461 

06:34, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 września 2016
Bananowo żurawinowy deser

Ktoś kiedyś powiedział, że deseru w pięć minut nie da rady zrobić.Ja potwierdzam , że jednak można.

Składniki:

Jogurt 0% z wapniem 400 g

banan 3 szt

żurawina jedna garść

cynamon szczypta

Krok 1

Do kielicha blenderowego wlewamy jogurt naturalny

Krok 2

Banany obieramy ze skórki i odcinamy końcówki, kroimy w plasterki i wkładamy do jogurtu.

Krok 3

 Dodajemy żurawinę i cynamon,miksujemy.

Krok 4

Przekładamy do 3 szklaneczek i pijemy schłodzone.

IMG_08811

IMG_0877

 

sobota, 27 sierpnia 2016
Rosół ze swojskim makaronem

No to dziś rosół z dodatkiem warzyw i kurczaka oraz swojski makaron . Lubie czasami zjeść a wy??

Składniki na rosół:

udka z kurczaka 3 szt

marchew 2-3

por zielona część 100 g

seler 100 g

pietruszka natka z parę łodyżek

listek laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

pieprz ziołowy szczypta do smaku

papryka czerwona mielona słodka szczypta do kolorku

sól do smaku

cebula 2 szt ( opalona nad gazem)

Składniki na makaron:

mąka pszenna typ 450- 300 g

jaja 3 szt

sól pół łyżeczki

 

Krok 1

Do garnka wlewamy z 3 litry wody. udka myjemy i kroimy na połowę i wkładamy do garnka ( mamy pałki i tą drugą część).

Krok 2

Dodajemy włoszczyznę ( marchew,seler,por,pietruszka i cebula ),wkładamy listek ,ziele ,pieprz,sól i paprykę.Gotujemy na małym ogniu aby rosół był przejrzysty.

Krok 3

Mąkę, sól i jaja zagniatamy, wałkujemy ,składamy i kroimy cienko.Gotujemy,odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą.

Krok 4

Do głębokich talerzy nakładamy swojski makaron, wyjmujemy marchew z garnka ,kroimy i wkładamy na makaron.Zalewamy gorącym rosołem i podajemy.

Krok 5

Mięsko obsypujemy przyprawami i smażymy, możemy zjeść z rosołem.

IMG_01411

IMG_01371

 

IMG_01421

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 26 sierpnia 2016
Domowy makaron

 

Niektórzy z was pewnie nigdy nie robili samemu makaronu.Chce wam pokazać , że to nie jest trudne.Samemu zrobiony jest lepszy,smaczniejszy i cieszy.

Składniki:

mąką pszenna typ 500 Kłos-Pol 300 g

jaja L 3 szt

sól pół łyżeczki

 

Krok 1

Na stolnicę silikonową wsypuje sól i odmierzoną mąkę typ 500 ( na opakowaniu jest oznaczenie), robię dołek i wbijam jaja.

Krok 2

Zagniatam ciasto pomagając sobie packą.

Krok 3

Zagniecione ciasto zostawiam przykryte ściereczką na 20 minut.Po 20 minutach jeszcze raz wyrabiam i kroje na 5 części. Każdą część wałkuje podsypując mąką i kładę placek na placek. Zwijam jakby w harmonijkę i kroje cieniutkie paseczki.Znowu podsypuje mąką by się nie sklejały.

Krok 4

Gotuję wodę z odrobiną oleju i wsypuje makaronik.Gotuję do momentu aż wypłynie na wierzch.Wyjmuje,odcedzam i przepłukuje pod bieżącą wodą.Podaje z rosołkiem lub pomidorową .

 

IMG_01152


IMG_01141
IMG_01211

 

IMG_01222

 

IMG_01051

IMG_01241

 

IMG_01251

 

pageaza

08:29, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 25 sierpnia 2016
Słoik smakowitości

Zaszalałam i zrobiłam bombę kaloryczną ale też i nie kaloryczną. Sami osądźcie czy warto było.

Składniki:

herbatniki zbożowe Cukry Nyskie 1 opakowanie 90 g

jagody 6 łyżek

poziomki 6 łyżek

winogron 400 g

śmietana 30% 400 ml

cukier 2 łyżki

czekolada starta 50 g

żurawina 3 łyżki 

 

 Krok 1

Mamy trzy słoiki a więc będzie nam potrzebne 9 herbatników.Najpierw po dwa herbatniki wkładamy do słoika( pokruszone).

Krok 2

Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno (nie jest całkiem sztywna ale ubita) i wkładamy po dwie łyżki na skruszone herbatniki.

Krok 3

Wsypujemy jagody i poziomki, posypujemy startą czekoladą i znowu wkładamy po 1 herbatniku pokruszonym oraz żurawinę po łyżce.

Krok 4

Wkładamy po łyżce śmietany oraz winogron który obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki. Wkładamy ,aż po same brzegi tak aby wystawało.

IMG_04932

IMG_04941

 

IMG_04983

 

 IMG_04961

 

                                                                 Tak wyglądają ciasteczka których użyłam do deseru .

IMG_0649

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 63
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel