piątek, 26 czerwca 2015
Penne ze szpinakiem i serem

Nie ma dzisiaj mięska to fakt , mamy piątek więc będzie coś innego . Ryby brak więc będzie szpinak . Potrawa tez całkiem smaczna i zdrowa :)

 

Składniki:

szpinak mrożony 300 gram

ser gouda 200 gram

sos czosnkowy Develey 200 g

jogurt naturalny  150 g

sól i pieprz do smaku

makaron penne 200 g

 

Wykonanie farszu:

Szpinak wkładamy do patelni już rozmrożony .

Doprawiamy go solą i pieprzem.

Wlewamy jogurt i dusimy w nim szpinak.

Kiedy już nam wyparuje jogurt , tak trochę tylko dodajemy pokrojony drobno ser gouda lub starty na tarce.

Ser nam się rozpuszcza i dodajemy sos czosnkowy , dalej mieszamy aż zredukuje nam się do połowy.

Gotujemy makaron i taki na pół twardy przekładamy do farszu szpinak-owego.

Jeszcze jakieś 15 minut i podajemy gorące .

IMG_8186

 

 

 

IMG_8185

 

IMG_8188

 

 IMG_8183

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (2) »
czwartek, 25 czerwca 2015
Pizza domowa

Na dzisiaj polecam pizze,  inspiracją dla mnie była pizza Madzi  . Tak więc dzisiaj jemy pysznie gorąco i z ciągnącym serem .

 

Ciasto:
 
  • 350 g mąki pszennej 
  • 5 g suchych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli 
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłej wody 
  • 1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią 

Dodatki:

  • gouda 3 plastry
  • ementaler 3 plastry
  • papryka czerwona dosłownie parę paseczków   ( paseczki pokrojone)
  • pieczarki ile chcesz plasterków  ( pokrojone w plasterki) 
  • bazylia, oregano , zioła prowansalskie 1 łyżeczka

 

Zaczyn:

Do miski wlewamy letnią wodę .

Wsypujemy suche drożdże .

Dodajemy łyżeczkę cukru .

Wsypujemy 3 łyżki mąki.

Całość mieszamy i zostawiamy do powstania zawiesiny na 15 minut.

 

Wykonanie ciasta:

Dodajemy teraz resztę mąki , sól , pomidory suszone z czosnkiem i bazylią .

Wyrabiamy cisto , na końcu dodajemy oliwę z oliwek .

Zostawiamy do wyrośnięcia ( u mnie to na oko , zobaczyłam że wyrosło i ok ).

Rozwałkowałam  wyrośnięte   ciasto  ( koło) .

Polałam keczupem i posypałam ziołami.

Pokroiłam pieczarki w cienkie plastry i ułożyłam dosyć ciasno .

Paprykę pokroiłam w słupki i posypałam na wierzchu.

Wstawiłam do pieca i piekłam 25 minut w 170 stopniach.

Przed całkowitym upieczeniem wyjęłam pizze i położyłam dwa gatunki sera , trzymałam w piecu do rozpuszczenia.

Wyjęłam pokroiłam i zjadłam pychaaaaaa.

IMG_7614

 

IMG_7613

 

IMG_7611

08:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (2) »
środa, 24 czerwca 2015
Płatki ryżowe z owocami i napojem sojowym - śniadanie

Kochani jak wiecie śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie możemy się bez niego obejść . Jeśli jednak do  śniadania dodamy szklankę soku  pasteryzowanego z kartonika  będziemy mieć wypas  . Dziś was zaskoczę i przygotuję śniadanie w 300 sekund. Jest to możliwe  potwierdzam.

 

IMG_80802

Płatki ryżowe z owocami i napojem sojowym dla 4 osób :

Płatki ryżowe 8 łyżek

napój sojowy 300 ml

ksylitol 2 łyżki

truskawki 200 g

Wykonanie śniadania w 300 sekund , to możliwe...........

 

 

Do kokilek wsypujemy płatki ryżowe po dwie łyżki .

Szklankę napoju sojowego dosładzamy ksylitolem ( cukier brzozowy dietetyczny).

Zalewamy napojem sojowym płatki .

Wstawiamy do mikrofali  kokilki na 3 minuty.

W tym czasie raz dwa kroimy truskawki drobno.

Wyjmujemy nasz płatki i posypujemy je truskawkami i od razu na stół ze szklanką soku z kartonika. Takie gorące są najlepsze.

 IMG_8090

 

Wiadomo że białko nasyca więc po takim śniadaniu będziemy syci i zadowoleni , popijając pasteryzowanym sokiem :)

IMG_8080

 

IMG_8094

 

 

IMG_8083

 

 

IMG_8098

13:35, rozowakuchnia
Link Komentarze (8) »
wtorek, 23 czerwca 2015
Mascarpone pod czerwoną chmurką

Mamy lato można powiedzieć . Nie tylko z tej okazji ale tak dla własnej przyjemności i smaku członków mojej rodzinki. Zrobiłam te pyszne cudne i smaczne ciasto . Ciasto wymyślone i kolorowe ale zdecydowanie warto czasem sobie posiedzieć i wymyślić coś całkiem nowego. Nazwałam je Mascarpone pod chmurką 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • cukier 150 g
  • proszek do pieczenia pół łyżeczki
  • 1 szklanka maki tortowej

Składniki na masę:

  •  400 gramów śmietanki 30 %
  • 500 gramów serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki agaru 
  • galaretka żółta 
  • galaretka czerwona 

 

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • czereśnie  400 g

 

Wykonanie ciasta biszkoptowego:

 

  1. Wbijajmy jaja do misy, wsypujemy cukier i miksujemy na największych obrotach ( masa przynajmniej się potroi )
  2. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do zmiksowanych jaj ( stopniowo)
  3. Mieszamy łyżką już tylko, delikatnie by ciasto nam nie opadło.
  4. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach .
  6. Po ostudzeniu kroimy biszkopt w poprzek ( mamy teraz dwa identyczne placki)

Wykonanie kremu:

 

  1. Do misy wlewamy śmietanę i ubijamy z cukrem pudrem.
  2. Do szklanki wsypuje agar zalewam zimną wodą , wstawiam do mikrofali i rozpuszczam.
  3. Do szklanki z rozpuszczonym , ostudzonym agarem wkładam 3 łyżki ubitej śmietany , mieszam by się nie zważyło.
  4. Dodaje do śmietany rozmieszany agar ze śmietaną 
  5. Łyżką dodajemy serek mascarpone.
  6. Rozmieszamy wszystko i mamy gotowa masę.
  7.  Galaretki rozpuszczamy każdą w 300 ml wrzątku , zostawiamy do zastygnięcia.
  8. Po zastygnięciu dodajemy do masy z mascarpone. 
  9. Galaretki do zalania czereśni rozpuszczam w 700 g wrzątku 

Wykonanie mascarpone pod chmurką: 

 

  1. Do blaszki prostokątnej w tej której upiekłam biszkopt wkładam folię spożywczą.
  2. Wkładam przekrojony biszkopt.
  3. Wykładam na niego masę mascarpone z kolorowymi galaretkami . 
  4. Przyciskam następnym  biszkoptem .
  5. Wydrylowane czereśnie kładę na biszkopt i zalewam tężejącymi galaretkami .
  6. Ciasto wyszło rewelacyjne :

 

 

IMG_8008

 

IMG_8019

IMG_8016

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
niedziela, 21 czerwca 2015
Klops z marchewką i serem

 Mam bardzo fajny pomysł na klopsa z marchewką , oczywiście są tam też inne składniki marchew i mięsko :) Całość wyszła bardzo smaczna .

Składniki na przygotowanie klopsa:

 

Zmielona łopatka wieprzowa 1 kg

marchew starowana 200 g

 Pieczarki zmielone 200 g( surowe)

sera Korycińskiego  o smaku   suszonych pomidorów Bazyli i czosnku  200 g

szczypior 1 pęczek

2 jaja

1 łyżka przyprawy John ( Mieszanka Naturalnych przypraw)

 

Wykonanie klopsa:

 

Łopatkę myjemy i osuszamy , kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na średnich oczkach .

Ser kroimy drobno , jak najdrobniej , dodajemy do mięsa .

Pieczarki surowe mielimy przez maszynkę.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce ( jarzeniówka)

Wbijamy jaja i dodajemy pęczek pokrojonego szczypiorku.

Doprawiamy solą i pieprzem .

Wymieszamy wszystko dokładnie.

Przekładamy do foremek aluminiowych.

Weszło w 3 foremki .

Piekłam w 200 stopniach 50 minut.

Wyszły przepyszne klopsy .

 

 

 

 

IMG_7648

 

IMG_7650

 

 

 

IMG_7654

 

IMG_7670

 

IMG_7661

Natura Smak John a

Mieszanka naturalnych przypraw do stosowania jako posypka ale także wyśmienita jako przyprawa do wędlin,  gulaszu  i szaszłyków drobiowych.

Szczególne polecamy tę przyprawę do wyrobów z mięsa drobiowego kurczaków, gulaszu, steków i kotletów.
Wyśmienita do "prasowanek" tzn. wyrobów wykonanych za pomocą praski (szynkowara),
do gulaszy (patelni) ale także do doprawiania golonki wieprzowej gotowanej, pieczonej
"

 

 

Opinia

Polecam przyprawę , idealnie pasuje do klopsa.

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (4) »
sobota, 20 czerwca 2015
Placki ziemniaczane

Może i łatwo się robi , ale nie każdy wie jak.  Moje placuszki są z młodych ziemniaków . Wyszły smaczne i są dobrze doprawione :)

 

Składniki na placki ziemniaczane :

1 kg młodych ziemniaków

2 łyżki mąki żytniej

 2 łyżki maki pszennej

 2 jaja

 sól prowansalska do smaku

pieprz ziołowy mielony do smaku

papryka czerwona 1 łyżeczka ( słodka)

 

Dodatkowo :

olej do smażenia najlepiej rzepakowy

 

Wykonanie ciasta na placki ziemniaczane :

 

Obieramy młode ziemniaki i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.

Odciskamy wodę ( można przez sito lub gazę ).

Dodajemy po dwie łyżki maki pszennej i żytniej.

Wbijamy jaja.

Dodajemy sól  , pieprz i paprykę mieloną słodką.

 Mieszamy składniki , łyżka nakładamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiany kolor.

IMG_7970

 

IMG_7971

00:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (1) »
piątek, 19 czerwca 2015
Rwane bułeczki z truskawkami

Sezon w pełni trwa więc wzięłam udział  w  akcji Ciasto na Niedzielę  wszelakie smakołyki z truskawkami w tej akcji będą dopuszczalne . U mnie powstały rwane bułeczki drożdżowe z truskawkami.

 

Składniki na bułeczki z truskawkami  :

 

mąka tortowa 500 g

drożdże świeże 25 g

mleko 200 ml

miód 6 łyżek

margaryna 125 g

2 jaja

 

Dodatkowo:

 

truskawki  200 g

jajo do posmarowania bułeczek 


Wykonanie ciasta drożdżowego:

 

Do misy wsypujemy 500 g mąki 

Robimy w mące dołek.

Do szklanki wlewamy ciepłe mleko ( tak połowę szklanki) , wkładamy drożdże i łyżkę cukru .

Mieszamy do rozpuszczenia drożdży.

Rozpuszczone drożdże wlewamy do wgłębienia w mące i delikatnie mieszamy, powstaje zawiesina

Zostawiamy na 15 minut by zaczyn wyrósł.

Dodajemy jaja i rozpuszczona margarynę, wlewamy miód płynny oraz resztę ciepłego mleka.

Wyrabiamy ciasto robotem prze około 5 minut. 

Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykryte ściereczką .

Po godzinie dzielimy ciasto na 12 części .

Na każdą cześć kładziemy pokrojone truskawki i zwijamy bułeczkę pod spód.

Kładziemy jedna obok drugiej.

Smarujemy rozbełtanym jajem .

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

IMG_7946

 

IMG_7955

 

 IMG_7943

IMG_7940

 

IMG_7936

 

 

IMG_7932

 

Piekły ze mną:

 

 http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/.../Ciasto...
  http://doowa.blogspot.com/.../tort-jogurtowo-truskawkowy
 http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/.../sernik...
 http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/.../kakao...

http://izioni-smaki.blogspot.com/2015/06/letni-torcik.html

Lidia Wesołowska

 

czwartek, 18 czerwca 2015
Pyszny piernik z orzechami mielonymi

Moi drodzy piernik nie tylko na święta się piecze , ja jestem tego przykładem . Pachnie smakuje i jest rewelacyjny . Mój piernik ma korzenne przyprawy :)

Składniki na piernik z orzechami mielonymi  :

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 120 g ksylitolu Klos-pol ( cukru brzozowego)
  •  200 g margaryny roztopionej ( ostudzonej)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka błonnika kakaowego  Klos-pol
  • 50 g orzechów włoskich zmielonych 
  • imbir mielony 1/4 łyżeczki
  • cynamon mielony 1/4 łyżeczki 
  • kardamon mielony 1/4 łyżeczki 
  • anyż mielony 1/5 łyżeczki ( możemy sami zmielić w młynku )

 

Wykonanie piernika z orzechami mielonymi  :

 

Ubijamy jaj z ksylitolem na puch .

Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę ( nadal miksujemy).

Dodajemy  przesianą mąkę z  proszkiem do pieczenia sodę i błonnik kakaowy ( nadal miksujemy).

Dodajemy przyprawy korzenne , miód   , orzechy i mieszamy już łyżką .

Formę 12x22 smarujemy margaryną i obsypujemy mąką .

Przekładamy ciasto do formy.

Pieczemy piernik w 180 stopniach koło godziny ( sprawdzamy patyczkiem czy czasem się nie upiekło wcześniej) .

Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą .

 

Polewa:

 

czekolada 150 g

napój sojowy 3 łyżki 

Wykonanie polewy:

Do garnka wkładamy czekoladę połamaną , wlewamy napój sojowy i rozpuszczamy na małym ogniu.

Lekko ostudzoną polewamy piernik.

 

IMG_7868

 

IMG_7873

 

IMG_7864

 

IMG_7872

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (4) »
środa, 17 czerwca 2015
Koktajl mleczny , nasiona chia, truskawki ,kiwi i czereśnie

Postanowiłam trochę porobić różnych koktajli . Mamy sezon otwarty na truskawki i czereśnie już się pokazują . Można połączyć fajne smaki i robić smaczne koktajle. Taki oto jeden wymyślony :)

Składniki na koktajl mleczny z owocami :

  • truskawki 200 g
  •  kiwi 2 szt
  • czereśnie po 3 szt na jeden koktajl ( 9 szt)
  • nasiona chia 4 .1/2 łyżki
  • Alpro Soya Oryginalny 500 ml
  •  2 łyżki płynnego miodu 

Wykonanie koktajlu mlecznego z owocami :

 

Wieczorem , miksujemy w blenderze kielichowym 500 ml napoju sojowego  z nasionami chia( 5 minut).

Zmiksowane nasiona z napojem przelewamy do trzech szklaneczek.

Wstawiamy szklaneczki na noc do lodówki.

Następnego dnia z rana czereśnie myjemy osuszamy i kroimy na połowę wyjmujemy pestki i wkładamy do naszego napoju z chia

Obieramy kiwi , kroimy w kostkę i blenderem ręcznym miksujemy go na mus ,  który przelewamy do szklaneczek ( wlewamy na czereśnie).

Truskawki myjemy kroimy w plastry i miksujemy blenderem ręcznym , polewamy na mus z kiwi

Podajemy schłodzone :)

IMG_7910

 

 IMG_7894

 

IMG_7903

 

IMG_7898

 

 IMG_7913

 

 

IMG_7904

 

00:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 15 czerwca 2015
SMOOTHIE TRUSKAWKOWO - BANANOWE

Jako że sezon truskawkowy trwa więc dzisiaj bedzie w ten upalny dzień   Smooth-ie truskawkowo -  bananowe   . Uwielbiam chłodne koktajle w upały.Ten szczególnie bo truskawki i banany są przepyszne . Przypomina lody truskawkowe , smak bananów jest wyrazisty .

Składniki  Smooth-ie truskawkowo -  bananowe  

Truskawki 500 g

Alpro +1 ( które  jest w pełni roślinnym odżywczym napojem sojowym ) 300 ml

banany 4 szt

kubek kostek lodu

2 łyżki płynnego miodu

 

Wykonie Smooth-ie truskawkowo -  bananowe  

Do blendera kielichowego wkładamy umyte śwież truskawki.

Wlewamy napój sojowy.

Wsypujemy kubek kostek lodu.

Wlewamy 2 łyżki miodu płynnego ( lipowy).

Dodajemy banany pokrojone w plastry .

Wszystkie składniki miksujemy .

Wlewamy w 4 szklaneczki do środka wkładamy po 2-3 plasterki truskawki  i dekorujemy plastrami truskawek .

 

 

IMG_7734

 

IMG_7736

 

 

IMG_7725

 

IMG_7727 

 

 

 

 

 

 IMG_7732

 

niedziela, 14 czerwca 2015
Rosół na drobiu i warzywach z domowym makaronem

 

Nie ma to jak gorący rosół na mięsku drobiowym warzywach i makaronem domowym. Wiem ,że makaron jest w sklepie na półce , wiem że jest niedrogi i dobry . Ja to wszystko wiem. Lubie się pomęczyć i zjeść domowy makaron. Nie zajmuje dużo czasu , kluseczki są nierówne jak pokroję tak pokroję :)

Rosół drobiowy na warzywach składniki  :

6 pałek z kurczaka 

marchew 3 szt

seler 200 g

por 100 g

cebula opalona nad gazem 2 szt

pietruszka natka pęczek ( zawiązuje nitka i wkładam do garnka)

ziele angielskie 3 szt

listek laurowy 3 szt

sól i pieprz mielony do smaku 

 

Domowy makaron:

 

maka pszenna 500 g

2 jaja

 

 

 

Wykonanie rosołu: 

 

Do garnka wkładam umyte pałki z kurczaka .

Obieram marchew kroję w słupki i wkładam do mięska.

to samo robię z selerem i porem.

Obieram cebule i opalam nad gazem wkładam do reszty składników.

Dodaje zioła ( ziele i listek).

Gotuje na małym ogniu z 1.1/2 godziny i dopiero dodaje natkę pietruszki  , doprawiam sola i pieprzem .

Gotuje jeszcze z 20 minut i wyjmuję natkę .

Gotowy pyszny rosołek.

 

Wykonanie makaronu:

Na stolnice wsypujemy mąkę i robimy w niej dołek.

Wbijamy jaja duże .

Zagniatamy ciasto nie potrzeba ani kropli wody .

Wałkujemy cienko ciasto podsypując dosyć mąką .

Składamy jak harmonijkę i kroimy drobno.

Gotujemy w osolonej wodzie , jak wypłynie to już jest gotowy .

Przemywamy pod bieżącą wodą , odcedzamy i podajemy z rosołem .

 

IMG_7546

 

IMG_7545

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (2) »
sobota, 13 czerwca 2015
Babka marmurkowa z błonnikiem kakaowym

 Może wam najpierw  powiem co to jest błonnik kakaowy .

 " Błonnik kakaowy, to idealny naturalny dodatek do deserów, jogurtów czy ciast. W wielu kuchniach zastępuje kakao ze względu na ogromną zawartość białka i znikomą ilość tłuszczu. 
Błonnik kakaowy to naturalny "pomocnik" w walce z nadwagą. Najwyższa zawartość frakcji nierozpuszczalnej (ok. 58 %), pozwala w łagodny i smaczny sposób redukować głód i łaknienie. "

Postanowiłam  błonnik dodać go do babki aby była zdrowsza .

Więc dzisiaj będzie inna jak zwykle i jeszcze lepsza .

 

 

Składniki na babkę z błonnikiem kakaowym :

mąka pszenna typ 500 Klos-Pol 1.1/2 szklanki 

ksylitol Klos-Pol 1 szklanka

błonnik kakaowy Klos-Pol 2 łyżki

jaja 4 szt

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

olej 3/4 szklanki

aromat cytrynowy parę kropel  

 

Wykonanie babki z błonnikiem kakaowym :

Do misy wbijamy cztery jaja.

Dodajemy szklankę ksylitolu.

Miksujemy do momentu,  aż masa zrobi się biała .

Przesiewamy make z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do zmiksowanych jaj z ksylitolem .

Na końcu dodajemy olej i parę kropel aromatu cytrynowego .

Miksujemy jeszcze chwilkę i przekładamy do dwóch miseczek po równo ciasto.

Do jednej miseczki dodajemy błonnik kakaowy , a do drugiej 2 łyżki mąki .

Formę sylikonową do babki  smarujemy margaryną i obsypujemy mąką .

Przekładamy ciasto raz ciemne raz jasne .

Pieczemy 45 minut w 180-200 stopniach :) 

 

IMG_7691

 

IMG_7701

 

IMG_7709

 

 

IMG_7706

 

 IMG_7702

 

IMG_7705

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (3) »
piątek, 12 czerwca 2015
Bułki grahamki na drożdżach świeżych

 

                                                                                            BUŁKI GRAHAMKI 

 

IMG_7766

 

 

IMG_7762

Co jakiś czas biorę udział w wydarzeniu Wypiekanie na śniadanie  . Dzisiaj będą to bułeczki grahamki , które możemy samemu upiec i cieszyć się świeżym pieczywem :). Mimo że bułeczki różnią się np: od kajzerek to i tak bardziej je lubię.

 

 

Składniki na bułki grahamki : 

170 g mąki pszennej typ 650
320 g mąki graham (typ 1850)
ok. 315 ml wody
25 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

 

Wykonanie ciasta  na bułki grahamki :

 

Do misy wsypujemy dwa rodzaje mąki  pszennej i graham .

Rozrabiamy drożdże w połowie szklanki ciepłej wody z cukrem i 3 łyżkami mąki pszennej .

Zostawiamy rozrobione drożdże na 15 minut pod ściereczką , po 15 minutach dodajemy do mąk .

Dodajemy pozostała letnią wodę  i sól.

Rozrabiamy ciasto ( robotem przez 10-15 minut )

Zostawiamy ciasto do wyrosniecia na dwie godziny .

Ciasto dzielimy na 10 części .

Po 2 godzinach  wyrabiamy ciasto  i formujemy bułki podłużne , kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrosniecia na godzinę.

                                                          Po godzinie wstawiamy do pieca, pieczemy 25 minut w 190 stopniach  .

 

 

IMG_7767

 

 

IMG_7763

czwartek, 11 czerwca 2015
Bułeczki drożdżowe z jabłuszkiem i serem

Tym razem będą bułeczki  z jabłuszkiem prażonym i serem z wiaderka. Niby nic takiego , a jednak wyszły pyszne , po prostu rewelacyjne . Jak większość , właściwie można powiedzieć , że wszystkie smakołyki z mojej kuchni .

 

 składniki na ciasto:
napój  ryżowy 125 ml
8 g drożdży instant Babuni 
3 łyżki ksylitolu  Klos-pol
340 g mąki pszennej typ 500 Klos- pol
40 g margaryny rozpuszczonej i ostudzonej 
2 żółtka
 
 
 
składniki na nadzienie:
250 g twarogu z wiaderka
250 g jabłek uprażonych
 
 
Wykonanie ciasta:
 
Do miski wsypujemy składniki suche  ( mąkę i drożdże suche ) .
Podgrzewamy napój ryżowy i dodajemy do niego ksylitol , mieszamy do rozpuszczenia następnie dodajemy do składzików suchych.
Dodajemy rozpuszczoną margarynę i wbijamy żółtka .
Całość wyrabiamy najlepiej robotem z parę minut.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny przykryte ściereczką.
 Wałkujemy ciasto po 2 godzinach na prostokąt .
Smarujemy serem z wiaderka , a na niego wykładamy jabłuszka prażone .
Składamy ciasto tak jak niżej na obrazu jest pokazane.
Kroimy na 8-10 części i skręcamy prawa lewa .
Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i kładziemy bułeczki.
Zostawiamy je na 30 minut aby wyrosły.
Pieczemy w 170 stopniach koło 25 minut .
 IMG_7573
 
 
IMG_7570
 
 
IMG_7574
 
Składamy ciasto tak jak niżej na obrazu jest pokazane.
 
IMG_7555
 
IMG_7556
 
IMG_7557
środa, 10 czerwca 2015
Gofry ze śmietaną i truskawkami

 Na deser gofry z truskawkami i śmietaną .  Inspiracją dla mnie były gofry  Madzi . Napatrzyłam się i dostałam ślinotoku hi hi  . Teraz u mnie są pyszne  i takie letnie :)  Jak zwykle przepis przekombinowałam  ale i tak wyszły przepyszne :)

Składniki na ciasto gofr-owe:

500 g  mąki pszennej typ 500 Klos-pol
3  jajka
oleju 125 ml
½ szklanki ksylitolu klos-pol
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
 
 
Dodatkowo:
 
3 śmietany 30% ( 600 ml) 
truskawki  500 g
 ksylitol 2 łyżki klos-pol
 Wykonanie ciasta na gofry:
 
Do misy wlewamy napój ryżowy 
Wbijamy jaja całe.
Miksujemy na największych obrotach, w trakcie miksowania wsypujemy ksylitol.
Nadal miksujemy, dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia .
Nadal miksujemy , wlewamy olej rzepakowy i jeszcze chwilka i mamy gotowe ciasto.
Po upieczeniu zostawiamy gofry do ostudzenia.
 
Dodatek do gofrów:
 
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami ksylitolu .
Przekładamy ubitą śmietanę do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka.
Wyciskamy śmietanę.
Truskawki myjemy osuszamy i kroimy w plasterki.
Dekorujemy śmietanę , układamy jak się nam podoba.
Podajemy zaraz po nałożeniu śmietany i truskawek .
 
 
IMG_76281
 
 
IMG_7634
 
 
 
IMG_7620
 
 
IMG_7623
 
 
IMG_7628
 
 
IMG_7625
 
IMG_7630

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

00:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 08 czerwca 2015
Koktajl ze szpinakiem , pomarańczą miętą i napojem ryżowym

Orzeźwiający napój  , przepyszny smak i aromat . Ziołowe orzeźwienie jest idealne na upalne dni taki jak dzisiaj .

 

Szpinak i miętę dokładnie myjemy i osączamy z wody. Pomarańcze obieramy ze skórki i z białej błonki, która jest gorzka, kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl. Podajemy od razu. Smacznego! 

  • szpinak świeży  prawie dwie szklanki listków dobrze upchanych
  • pomarańcza 2 szt
  • mięta  ( zaparzamy 3 saszetki w 150 ml wrzątku)
  • napój ryżowy Alpro 200 ml
  •  sok z cytryny 2 łyżki 

Dodatkowo :

  • plasterki pomarańcza do ozdoby 

 

Jest to naprawdę odżywczy deser i rześki .

Wykonanie koktajlu:

Do blendera wkładamy dwie szklanki umytego i osuszonego szpinaku.

Pomarańczę obieramy ze skórki i z błonki kroimy w kostkę i wkładamy do blendera .

Zaparzamy mięte ( 3 saszetki w 150 ml wrzątku ) ostudzona dodajemy do szpinaku i pomarańcza .

Wlewamy napój ryżowy i sok z cytryny .

 Miksujemy do połączenia składników .

Wlewamy do szklaneczek dekorujemy plasterkiem pomarańcza i podajemy.

IMG_7577

 

 

IMG_7581

 

 

IMG_7592

 

 

 

 IMG_75911

 

 

Tagi: Alpro
21:55, rozowakuchnia , Desery i koktajle
Link Komentarze (9) »
Pudding truskawkowy z nasionami chia

 

Postanowiłam zrobić całkiem nowy deser   z nasionkami chia . Jest to bardzo prosty deser z dobrymi właściwościami .  Nasiona chia są  bogate w wapń - bardziej niż mleko i żelazo 

Pudding truskawkowy z nasionami chia

 

Składniki: 

 

 

Dodatkowo:

  • śmietana 30% + 1 łyżka ksylitolu 

 

 

 

Wykonanie deseru :

Do pojemnika wlewamy mleko sojowe i wsypujemy nasiona chia.  

Dosładzamy napój ksylitolem , smakujemy najlepiej ( jeden lubi bardziej słodko drugi mniej )

Wystarczy wymieszać łyżką i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

Następny dzień:

Wyjmujemy nasz  Pudding z lodówki ( wystarczy zamieszać )

Miksujemy truskawki z ksylitolem , Wlewamy w 3 szklaneczki po troszku .

Przelewamy pudding z pojemnika na zmiksowane truskawki.

Ubijamy śmietanę z ksylitolem i kładziemy ostatnia warstwę .

Dekorujemy plasterkami truskawek .

IMG_68701

 

 

IMG_68751

 

IMG_68781

 

IMG_6932

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Lecznicza moc ukryta w nasionach chia

sobota, 06 czerwca 2015
Grillowana Karkówka z sałatką ze szparagów

Na dzisiaj proponuje Karkówkę z grilla z pyszną sałatką oraz znakomitym  dressingiem RASPBERRY Tesco GRILL.

 Biorę udział w  akcji #widzimysienagrillu 

 

Karkówka z ketchupem Jalapeno:

 

600 g karkówki ( 4 porcje po 150 g)

pieprz biały do smaku

sól prowansalska do smaku 

ketchup jalapeno ( Tesco Grill) 3 łyżki 

RASPBERRY DRESSING ( Tesco Grill ) 2 łyżki

 

SAŁATKA ze szparagami , morelą i jajem  4 porcję :

 

1 pęczek szparagów białych

4 jajka

150 g sera koziego

pęczek szczypiorku

morele w syropie 4 połówki

nektarynka 2 szt

pomidor 1 szt 

RASPBERRY DRESSING ( Tesco Grill )

sól i  pieprz biały mielony 

 

Karkówka:

Do miseczki wkładamy 3 łyżki ketchupu , dodajemy do niego sól i pieprz . Wlewamy 2 łyżki  RASPBERRY DRESSING , mieszamy do połączenia składników.

Nacieramy mięso i zostawiamy na godzinkę w lodówce , by przeszło.

Sałatka:

Szparagi  najpierw myjemy  i osuszamy.

Szparagi obieramy obieraczką  do warzyw .Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką. Należy obrać je bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna. 

Obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki 1/3 od dołu.

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru około 15 minut ( pokroiłam w kostkę przed ugotowaniem) 

Ugotowałam jaja po ostudzeniu pokroiłam je w ćwiarteczki .

Morele pokrój w plasterki

Nektarynki pokrój w plasterki

Szczypior pokrój drobno.

Wyłóż na talerz jaja morele nektarynki ,szczypiorek i ugotowane szparagi , posyp serkiem kozim pokrojonym w kostkę i plasterki pomidora dopraw i polej RASPBERRY DRESSING.

Podawaj z grillowana Karkówką.

 

 

 

IMG_7510

 

 

IMG_7508

 

IMG_7499

 

 

IMG_7500

 

 

IMG_7520

 

IMG_7525

 

 

IMG_7524

IMG_7513

 

IMG_7488

 

 

IMG_7490

 

IMG_7481

17:01, rozowakuchnia
Link Komentarze (1) »
Ciasto z rabarbarem

Kochani pyszne ciasto upiekłam mianowicie z rabarbarem . Lekko kwaskowe mało co wyczuwalna nuta. Jednak fajnie się je i nie można narzekać , bo faktycznie sezon się zaczął i smakołyki też .

 

 

IMG_6912

 

IMG_6907

 

 

IMG_6908

 

 

IMG_6910

Składniki na ciasto:

  • 250 gram mąki pszennej
  • cztery jaja
  • 200 g masła
  • 100 gram ksylitolu 
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki kruszonki:

I najważniejsze:

 

 Przygotowanie kruszonki:

Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy do niego ksylitol i mieszamy dalej do połączenia.

Dodajemy mąkę i mieszamy , tak powstaje kruszonka .

page26

                                                     Rabarbar obieramy ze skórki , kroimy w kostkę i zasypujemy ksylitolem .

 page27

Wykonanie ciasta:

Do misy wbiłam jaja , dodałam ksylitol i zmiksowałam na puch

Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałam do zmiksowanych jaj, wymieszałam.

Na końcu dodałam rozpuszczone ostudzone masło .

Zmiksowałam na małych obrotach.

Przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch położyłam rabarbar ( wcześniej posypałam go zmielonym ksylitolem).

Posypałam kruszonką.

Wstawiłam do pieca wcześniej nagrzanego.

Piekłam w 170 stopniach godzinkę .

page28

 

Rabarbarowa rewolucja

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (7) »
piątek, 05 czerwca 2015
Serowiec z truskawkami

Moi kochani dzisiaj będzie całkiem inne ciasto niż dotychczas .  pyszne i delikatne  , idealne na upały .Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto je pić by osteoporoza nie zaatakowała . 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj ( L)
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 30 g cukru waniliowego
  • maka pszenna typ 500 1 szklanka
     

Masa serowa:

  • śmietana 30 % 400 ml
    ser z wiaderka 600 g
  • 150 g ksylitolu
  • żelatyna 4 łyżki płaskie
  • galaretka pomarańczowa (300 ml wody)
  • galaretka wiśniowa ( 300 ml)

Góra ciasta:

  • truskawki 500 g
  • galaretka wiśniowa (400 ml)
  • Biszkopt wykonanie :

Zmiksowałam jaja całe z ksylitolem na puch ( masa potraja się ).

Dodałam przesianą mąkę i delikatnie wymieszałam.

Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam ciasto biszkoptowe.

Piekłam 25 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu przekroilam biszkopt w poprzek .

 

Masa serowa:

Galaretkę pomarańczową godzinę wcześniej rozpuściłam , tak samo wiśniową , przestudzone wstawiłam do lodówki do zastygnięcia. 

Zmiksowałam śmietanę z ksylitolem ( na gęsto).

Przełożyłam twaróg z wiaderka do śmietany.

Zmiksowałam na najmniejszych obrotach .

Żelatynę wsypałam do kubka i zalałam zimna woda tak do polowy.

Wsadziłam do mikrofali na 1 minutkę do rozpuszczenia.  

Do ostudzonej żelatyny dodałam trochę masy serowej , wymieszałam i przełożyłam do masy do miski . 

Zmiksowałam delikatnie.

Formę prostokątną wyłożyłam folią spożywczą i włożyłam jedną część biszkoptu ( tą z góry ) .

Masę serową przełożyłam na  biszkopt.

Wyjęłam galaretki z kubków i pokroiłam w kostkę.

Wyłożyłam na masę serową i palcami " wgniotłam w ser" .

Przykryłam drugim biszkoptem i wstawiłam do lodówki na 2 godzinki.

Sernik zastygał a w tym czasie rozrobiłam galaretkę wiśniową i pokroiłam truskawki w plasterki.

Wyłożyłam biszkopt plasterkami truskawek i zalałam galaretką, zostawiłam na noc w lodówce.

 

IMG_7466

 

IMG_7464

 

 

IMG_7477

 

 

IMG_7472

akceptacja_durszlak_200_x_200_42 

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (4) »
czwartek, 04 czerwca 2015
Muffiny z majonezem i tartą czekoladą

Pyszne muffiny  na majonezie  z dodatkiem startej czekolady. Wyszły delikatne i smaczne. Inspiracja na stronie  Madzi   Fajne te muffiny . Takie piaskowe wyszły i mięciutkie.

Składniki na muffiny z majonezem i tarta czekoladą :

¾ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki ksylitolu

4 łyżki  majonezu Develey Wiejski

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 jajka 

starta czekolada pół tabliczki  gorzka 

 

Wykonanie ciasta na muffiny z majonezem i tartą czekoladą  :

 

Całe jaj wbiłam do miski i dodałam ksylitol .

Miksowałam , aż masa nabrała prawie białego kolorku ( powiększyła się przynajmniej dwukrotnie)

Dodałam przesiane mąki ( pszenną i ziemniaczaną) w raz z proszkiem do pieczenia.

Dodałam majonez  ( Ciasto wyszło rzadkie ale tak ma być ).

Starłam czekoladę na wiórka i dodałam do ciasta, wymieszałam łyżką.

Przełożyłam do formy sylikonowej . 

Piekłam w 180 stopniach 25 minut :)

Można  po upieczeniu i wystudzeniu  muffin posypać zmielonym ksylitolem .

 

Lato , muffin-ki i Goplana

 

IMG_7406

 

IMG_7398

 

IMG_7400

IMG_74101

 

IMG_74051 

 

 

 

środa, 03 czerwca 2015
Filet z suszonymi ziołami

 

Jakiś czas temu dostałam od SEKO pyszne filety z suszonymi ziołami Beczka Śledzi  . Mogę wam troszkę o nich powiedzieć  .

Postanowiłam je wypróbować bez żadnych udziwnień .

Wyjęłam ze słoika i smakowałam , jaka to nowość powstała . Musze przyznać , że zapach jak i smak bardzo mi przypasował. Filety mi smakowały zjadłam od tak sobie od razu dwa. 

Co mogę o nich wam powiedzieć :

Marynowane  filety ze śledzia atlantyckiego bez skóry w oleju rzepakowym.

Zawierają cukier i substancję słodzące .

Składniki:

filety ze śledzia atlantyckiego marynowane bez skóry 48%

woda 

cukier

sól

regulator kwasowości:

kwas octowy

olej rzepakowy 37%

cebula marynowana

sól

przeciwutleniacze:

kwasa askorbinowy

kwas cytrynowy

substancja słodząca :

sacharyny 

suszone zioła 1,5 %

czosnek suszony

papryka suszona

aromat

ekstrakt szpinaku

Produkt może zawierać:

jaja

gorczycę

soje 

mleko

seler

gluten

 

 


IMG_6602

 

                          Marynowane filety idealnie pasują do zrobienia koreczków . Atrakcyjnie będą wyglądały na stole .

IMG_6600

 

                                  W słoiku było 7 filetów , nie wiem czy jest tak w każdym . Jednak najlepsze jest to , że są smaczne i można polecić z czystym sercem :) 

IMG_66031

poniedziałek, 01 czerwca 2015
Ciastka maślane z rodzynkami

Mamy dzisiaj dzień dziecka z tej okazji wzięłam udział we spólnym pieczeniu  Ciasto na Niedzielę"    Pyszne ciasteczka każde dziecko lubi czy to małe czy to większe. Moja przyjdzie ze szkoły i dostanie małe co nieco :)  Ciasteczka piekę z przepisu  Asssik   Trochę inaczej ale muszę wam powiedzieć , że wyszły rewelacyjne . Delikatne , po prostu piec je trzeba i koniec :) 

 

Przepis trochę zmodyfikowany :)

Składniki:

  • 400 g masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 1.1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4.1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1.1/2 szklanki rodzynek 

Wykonanie ciasta na ciastka :

Do misy wkładamy masło mięknie ja dałam rade pokroić w kostkę.

Wsypałam cukier i cukier waniliowy .

Zmiksowałam na gładką masę .

Dodałam dwa jaj i dalej miksowałam na gładką masę.

Dodałam sodę oczyszczona i make miksowałam dalej ale teraz już ciężko szło .

Wyjęłam ciasto z misy na stolnice .

Dodałam rodzynki do ciasta.

Parę razy zagniotłam ciasto i formowałam małe kuleczki. 

Kładłam po 16 sztuk na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia piekłam w 180 stopniach po 15 minut.

Wyszło mi 52 sztuki ciastek :)

Piekły ze mną :

 

IMG_7382

 

 

IMG_7376

 

IMG_7385

 

 

IMG_7387

page25

11:24, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (1) »
Przepyszne żeberka z dodatkiem miodu i piwa

No kochani zaszalałam . Dzisiaj bedzie słodko piwnie i kalorycznie . To co lubię . Przyznaje się bez bicia uwielbiam jeść pichcić i tworzyć nowe pyszności . Tym razem postanowiłam poszukać inspiracji  i znalazłam ją u Madzi  .  Mięsko w każdej postaci lubię czy to duszone czy smażone , uwielbiam i już.

Składniki na żeberka w miodzie i i piwku :

  • kg żeberek 
  • sól prowansalska
  • pieprz  biały mielony szczypta
  • pół szklanki piwa 
 
Marynata : 
 
  • 3 łyżki miodu płynnego ( miałam lipowy)
  • 4 łyżki ketchupu 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 ząbki czosnku sprasowanego 
  • pół łyżeczki ostrej papryki 
  • 2 -3 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
 
Wykonanie:
 
Żeberka najpierw wkładam do wody by wymoczyły się ( godzinka starczy) .
Następnie wyjmuje z wody i osuszam papierowym ręcznikiem.
Po osuszeniu nacieram sola i pieprzem .
Teraz smażę z obu stron na oleju ( używam rzepakowego ) 
 
Przygotowanie marynaty:
 
Do miski przełożyłam miód keczup , dodałam sprasowany czosnek .
Wycisnęłam sok z cytryny i dodałam , posypałam papryką słodką i ostrą.
Na końcu dodałam sos sojowy.
Żeberka przestudzone  przełożyłam do garnka , wlałam do niego marynatę i wstawiłam na całą noc do lodówki. (żeberka przejdą marynatą)
Następnego dnia zaczynamy dusić żeberka w marynacie .
Teraz dopiero wlewamy piwko :) 
Gotuję do momentu,  aż żeberka będą odchodzić od kości , zajmuje to nawet z 2 godzinki na wolnym ogniu :) 
 
 
 
 IMG_6676
 
 
 
IMG_6675
 
00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
niedziela, 31 maja 2015
Rolada z prażonymi jabłuszkami

Tym razem będzie to rolada z prażonymi jabłuszkami . Niezwykle smaczna i delikatna . Posypana cukrem pudrem na koniec. To cała filozofia tego fantastycznego ciasta .  Inspiracją dla mnie była  rolada Madzi  Więc możecie śmiało zajrzeć , jest troszkę inaczej wykonana ale też również smaczna. 

Składniki na biszkopt:


30 g cukru waniliowego
5 jaj
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka maki tortowej 

Dodatkowo:

1.1/2 kg jabłek słodkich
łyżeczka cynamonu

cukier 150 g

 

Wykonanie masy jabłkowej :

Jabłka obieramy ze skórki , wycinamy gniazdka nasienne  i ścieramy na jarzeniówce .

Do garnka wkładamy starte jabłka i dodajemy 150 gram cukru .

Prażymy do odparowania soku , dopiero wtedy wsypujemy cynamon.

Mieszamy chwile i mamy już gotowe jabłuszka prażone.

Przygotowanie biszkoptu:

 Miksujemy jaja całe z cukrem waniliowym na puch ( bedzie tego sporo więc miejcie głęboką miskę ).

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej.

Delikatnie mieszamy aby zbytnio nam nie opadła masa .

Wyjmujemy blachę z pieca ( z wyposażenia pieca , każdy powinien taka mieć ) i smarujemy margaryną.

Kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego prażone jabłka .

Rozprowadzamy łyżką tak aby było równomiernie .

Teraz wlewamy biszkopt na jabłka i wkładamy do pieca.

Pieczemy koło 20 minut w 160 stopniach.

Wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę papierem do góry .

Ściągamy papier i rolujemy przez szmatkę biszkopt.

Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem .

 

IMG_6731

 

 

IMG_6739

 

 

IMG_6734

 

 

IMG_6736

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Rolady
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 49
O autorze
Tagi
image002_1 Przepisy Tasty Query - recipe search engine
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja
trwa inicjalizacja
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.