sobota, 26 lipca 2014
Babeczki z kalifornijską śliwką

Babeczki z kalifornijską śliwką

Lato piękne lato , aż się che wyjść i posiedzieć na trawce. Siedzisz delektujesz się ciepłem i pysznymi babeczkami .


trudność: łatwe
czas: 1-30 min
ilość porcji: 24

Babeczki z kalifornijską śliwką - SKŁADNIKI:

  • 3 jaja
  • 200 gram cukru
  • Olej 125 ml
  • Mąka tortowa 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Śliwki kalifornijskie
  • 100 ml mleka

Babeczki z kalifornijską śliwką - PRZYGOTOWANIE:

Zmiksowałam jaja z cukrem na puch – masa podwoiła swoja objętość . Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Dodałam olej i mleko .

Ciasto przełożyłam do foremek tak do połowy.

Wkładałam w środek po jednej śliwce kalifornijskiej.

Piekłam 10 minut .

Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.

Podałam je na świeżym powietrzu.

 

 





piątek, 25 lipca 2014
Poezja porzeczkowo truskawkowa

Poezja porzeczkowo truskawkowa

 

Owoce mogą być zerwane co dopiero z krzaczka .Akurat miałam IGLOTEX owocową mieszankę więc wykorzystałam ją .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Poezja porzeczkowo truskawkowa - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki maki tortowej typ 450
  • 250 gram margaryny
  • 3 jajka
  • 250 gram cukru
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Owoce mrożone  IGLOTEX 500 gram

Poezja porzeczkowo truskawkowa - PRZYGOTOWANIE:

Zmiksowałam jaja na puch z cukrem- masa potroiła się.

Rozpuściłam margarynę i zostawiłam do ostudzenia.

Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia.

Dodałam partiami make do zmiksowanych jaja.

Dodałam ostudzona margarynę.

Zmiksowane ciasto przełożyłam do blaszki silikonowej okragłej. ( 26 cm ) Owoce rozmroziłam odcedziłam i przełożyłam na ciasto , lekko wgniatając. Posypałam cukrem pudrem , przed pieczeniem już na cieście.

Piekłam 50 minut w 170 stopniach .

Po upieczeniu i wystudzeniu lekko posypałam ciasto cukrem pudrem.

Nawet mrożone owoce pasują idealnie IGLOTEX POLECAM



 

 

Porzeczkowo mi 2014

Porzeczkowo mi 2014

08:49, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (8) »
czwartek, 24 lipca 2014
Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu

Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu

Dostałam świetny rondel od firmy  FNE Silesia Rybnik postanowiłam go wypróbować i zobaczyć jak moje gołąbki wyjadą z niego .


 


Pierwszy raz przygotowywałam gołąbki wołowe . Wyszły pyszne wręcz doskonałe w smaku jak i w wyglądzie .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 12

Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu - SKŁADNIKI:

  • Mięso wołowe zmielone 500 gram
  • 1 woreczek ryżu
  • Sól szczypta
  • Pieprz biały szczypta
  • Chili mielone szczypta
  • Kardamon mielony szczypta
  • Jajko 1 szt.
  • Dodatkowo:
  • Przecier pomidorowy 200 gram
  • Śmietana 18% do zup 200 gram
  • Rosołek drobiowy 1 szt
  • pieczarki 300 gram
  • kapusta młoda

Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu - PRZYGOTOWANIE:

Do miski przełożyłam mięsko zmielone dodałam jajo i przyprawy. Ugotowałam ryż ostudziłam i dodałam do mięsa.

Pieczarki usmażone drobno pokrojone i odciśnięte z tłuszczu dodałam do farszu .

Farsz wymieszałam.

Kapustę sparzyłam.

Zdjęłam liście i wydzielam twarde końcówki.

Nakładałam farsz łyżką , zwijałam gołąbki.

Wlałam olej do rondla rozgrzałam patelnie i ułożyłam gołąbki .

Wyszło mi 12 szt i wszystko weszło do rondla.

Usmażyłam gołąbki lekko z obu stron.

Zalałam woda tak aby przykrywało gołąbki , dodałam rosołek i dusiłam kolo 40 minut.

Dodałam przecier i śmietanę.

Gołąbki wyszły pyszne.



 

 

Opinia.

Rondel szybko się nagrzał, kapusta nie przywierała smażyłam beż dodatkowych problemów.

. Rondel nadaję się do smażenia , duszenia i gotowania. Jego duża powierzchnia daję nam pole do popisu. Możemy w nim robić większa ilość jedzenia. Jest  to duży komfort jeśli ma się większą rodzinę.

Kształt rondla umożliwia wykładanie potraw bez większych problemów . Krawędzie są wyprofilowane.

Rondel  możemy używać na różnych rodzajach  kuchni :

elektrycznej , gazowej ,ceramicznej jak i indukcyjnej .

W mojej kuchni sprawdził się doskonale.



piątek, 18 lipca 2014
Kruche ze śliwkami i nadzieniem żurawinowym

Kruche ze śliwkami i nadzieniem żurawinowym

Postanowiłam zrobić ciasto razem wspólnie piec pyszności.



 

4 żółtka

Cukier 100  gram

Śmietana 18% 150 ml

Margaryna 200  gram

Mąka  tortowa typ 450 3 szklanki

Proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo ;

śliwki 300  gram

Nadzienie żurawinowe  ZENTIS 200  gram

Beza:

4 białka

Cukier 150  gram

2 budynie śmietankowe

 

 

Do miski wbijam żółtka , dodaje cukier i śmietanę, mieszam.

Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Margarynę kroje drobno.

Wyrabiam ciasto.

Do blaszki wkładam papier do pieczenia na papier wykładam połowę ciasta.

Śliwki pestkuję i kładę na ciasto kruche.

Przykrywam drugim ciastem i smaruje nadzieniem żurawinowym.

Ubijam białka z cukrem , dodaje budyń nadal miksując.

Wykładam ubita beze z budyniem na ciasto.

Piekę  60 minut w 170 stopniach.

 



 

 

 

Jeśli chcecie takie nadzienie kupić to polecam sklep poniżej .

 

 

 

Piekłam wspólnie cdn...

08:02, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (13) »
czwartek, 17 lipca 2014
Spaghetti pełnoziarniste z cukinią

Spaghetti pełnoziarniste z cukinią

Smacznie i kolorowo! W końcu do woli można kosztować sezonowych warzyw i podawać je pod różną postacią. Dzisiaj będzie to spaghetti z cukinią.


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 6

Spaghetti pełnoziarniste z cukinią - SKŁADNIKI:

  • 200 gram makaronu ciemno-ziarnistego
  • cukinia 400 gram
  • pomidor 5 szt.
  • marchew 200 gram
  • sos czosnkowyDeveley Sosy top-down 150 gram
  • keczup Macdonald Develey 200 gram
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • łosoś - kawałki w sosie pomidorowym Graal 1 puszka

Spaghetti pełnoziarniste z cukinią - PRZYGOTOWANIE:

Cukinie myjemy kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę ( ja nie zdejmowałam ). Pokrojone pomidory dodajemy do cukinii. Marchewkę kroimy drobniej i dodajemy do warzyw. Warzywa po 40 minutach zmiękły , dodajemy keczup i sos czosnkowy i przyprawy , mieszamy . Kiedy nam farsz zrobi się gęściejszy , woda odparuje wiadomo , że mamy już gotowy. Gotujemy spaghetti i podajemy z warzywami z patelni . Kawałki łososia dodajemy do usmażonych warzyw  - łososia nie smażymy aby nie stracił na wartości .

 

 

 

 

 

 

Produkty Develey możecie znaleźć w na stronce poniżej



 

 

Graal i rybki to jest to czego wam brakuje w waszej kuchni.

Dzięki uprzejmości firmy Graal mogę działać z różnymi rybkami w puszcze w oleju czy  pomidorach jest  spory wybór .

Na dzisiaj przygotowałam coś specjalnego z

  • łososiem - kawałki w sosie pomidorowym Graal



13:28, rozowakuchnia , Graal
Link Komentarze (7) »
Domowe lody śliwkowe

Zapowiada się piękny dzień więc będą lody i to ze śliwkami . Goście nadciągają .

 

                              Lody śliwkowe

400 ml śmietana 30 %

2 deserki czekoladowe sojowe Alpro

śliwki z litrowego kompotu odsączone

winogron różowy z 30 szt

 

1.Ubijamy śmietanę ale tak aby była średnio gęsta , dodajemy 2 deser Alpro miksujemy chwilkę dosłownie.

2. Wkładamy do maszyny do robienia lodów ( 12 godzin trzymałam ja w zamrażalce) połowę śmietanowo czekoladowej masy.

3. Miksujemy śliwki i dodajemy połowę .

4. 30 minut starczy na zrobienie lodów.

5. Do miseczki wkładamy obrane winogrona i wykładamy lody gałką dekorujemy śliwkami smacznego .

 

 

 

Akcja lodowa 2014

Tagi: lody
07:56, rozowakuchnia , Lody
Link Komentarze (13) »
wtorek, 15 lipca 2014
Wyniki konkursu KONKURS z Polsat Food Network - " Smaki PRL-u.

Wysłałam wasze pyszne dania do sponsora  i oto efekty . Smaki PRL-u jak widać były zróżnicowane  i bardziej skromniejsze  . Wszystkie przepisy były smaczne jednak trzeba było wybrać pasujące do konkursu .

Oto są wyniki :)

W imieniu sponsora dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie

Nagroda 4 miejsce -kocyk: Nóżki na zimno

 

 

Nagroda 3 - torbę termoizolacyjną: Oponki serowe

 

 

Nagroda 2-  lunch box: Galat z kurczakiem

 

 

Nagroda 1-  lunch box i kocyk: Rolada z ziemniaków kaszy gryczanej z sosem grzybowym



 

 

 

 

DANE ADRESOWE WRAZ Z NUMEREM TELEFONU PROSZĘ PRZESŁAĆ NA joanna.gralik@wp.pl

przekaże je sponsorowi

11:44, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (4) »
Rogale z nadzieniem Toffi

Coś szybkiego i smacznego , coś co lubisz ty , ja i dziecko . Już wiecie co to ??? . Ja wiem :P

 

Rogaliki z nadzieniem toffi ZENTIS

Składniki:

1 kg mąki pszennej tym 450
8 łyżek  miodu płynnego
10 łyżek ciepłej wody
80 g drożdży świeżych
200 ml mleka
100 g masła
2 jajka
150 gram cukru

Nadzienie toffi ZENTIS 300 gram
Na wierzch:
2 jajka

 


 Tym razem postanowiłam wyrobić ciasto robotem. Zawsze ugniatałam je ręcznie ale tym razem powiedziałam  dość.

Potrzebujemy misę od robota.

Wsypujemy mąkę , robimy dołek .

Rozczyn:

Przygotowujemy letnia wodę ( połowę szklanki )  , rozpuszczamy w niej drożdże.

Przelewamy rozpuszczone drożdże do misy z mąka w przygotowany dołek.

Wsypujemy cukier i mieszamy z mąką , tak aby powstała zawiesina.

Zostawiamy na 15 minut.

Dodajemy rozpuszczoną margarynę wymieszaną z mlekiem.

Dodajemy jaja.

Włączamy robota i wyrabia nam ciasto.

W międzyczasie dodajemy miód płynny.

Ciasto nam się wyrabia.

Wyrobione ciasto wyjmujemy na ceratkę , jeśli jest za rzadkie lub lepkie dodajemy mąki .

Ciasto dzielimy na 4 części i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Każdy kawałek ciasta wałkujemy i kroimy na 8 trójkątów .

Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczką nadzienie toffi.

Zawijamy rogaliki i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy rogaliki rozmąconym jajem i do pieca na 25 minut w 170 stopniach.

 

 

 

ZAPRASZAM DO SKLEPU INTERNETOWEGO ZENTIS  MAJĄ PYSZNE NADZIENIA I KREMY ORAZ INNE SMAKOŁYKI KTÓRE PASUJĄ IDEALNIE DO CIAST TORTÓW ROGALIKÓW CZY BUŁEK .

niedziela, 13 lipca 2014
Sernik śmietankowy

Przy niedzieli czas na coś słodkiego. Entliczek pętliczek bęc , wypadło na sernik.  Upiekłam go po z przyjemnością . Tydzień urlopu starczył na nową wenę.

 

   1 kg sera z wiaderka

  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe  
  • herbatniki petitki ( na dno tortownicy )

Ubiłam jaja z cukrem na puch ( Masa zrobiła się puszysta i dużo jej było ).

Dodałam budynie śmietankowe i nadal miksowałam ale już na mniejszych obrotach .

Dodałam ser ( łyżką wkładałam miksując na najmniejszych obrotach).

Dodałam mleko .

Połączone składniki połączyły się ze sobą idealnie .

Do tortownicy 28cm  włożyłam herbatniki, przełożyłam masę.

Piekarnik nagrzałam do 210 stopni.

Wstawiłam wodę do piekarnika ( wlałam ją do blaszki czarnej )

Wstawiłam sernik.

Piekłam 15 minut w 210 stopniach.

Zmniejszyłam do 140 i piekłam godzinę.

wierzch zaczął się przypiekać więc włożyłam folie aluminiową aby pozostał jasny.

Po wyjęciu poczekałam aż się ostudzi i wstawiłam na dzień do lodówki.

 

 




 

Piekłam wspólnie : Akcja Ciasto na niedzielę

Barbara - Jagodowy sernik na zimno
Agnieszka – Sernik Maryny
Dorota - Sernik z kaszy jęczmiennej z pitahayą
Krystyna – Sernik na zimno, z białą czekoladą i czarnymi porzeczkami
Bożena – Sernik z masą makową i kawałkami czekolady

Gabriel - Sernik z masłem orzechowym

13:07, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (11) »
Bułeczki weneckie

Jak zwykle nie mogłam przejść obojętnie . Upiekłam bułeczki weneckie na drożdżach . Idealne i smaczne . Przepis pochodzi z bloga Kuchniamaryny 

Piekłyśmy bułeczki wspólnie takie cotygodniowe wspólne pieczenie jakby ktoś nie wiedział.

 

Składniki 15szt

100g tłustego mleka
25g świeżych drożdży /lub 1 opakowanie suchych 8g
100g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
100g cukru
2 jajka
500g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 żółtko-roztrzepać z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek
mak mielony do posypania bułek.


Do misy wbiłam jaja , dodałam cukier.


Rozpuściłam margarynę i  ostudzoną dodałam do składników

Podgrzałam mleko , a by było letnie i dodałam drożdże , mieszałam do rozpuszczenia.

Dodałam do pozostałych składników .

Wsypałam mąkę, mikserem wyrobiłam ciasto.

Zostawiłam je w tej misie co wyrabiałam na dwie godziny.

Przygotowałam blaszkę położyłam papier do pieczenia.

Po 2 godzinach wyrobiłam ciasto znowu i uformowałam 15 bułeczek.

Położyłam na papierze i zostawiłam znowu na dwie godziny do wyrośnięcia.

Po 2 godzinach posmarowałam bułeczki rozbełtanym jajem z mlekiem , posypałam mielonym makiem.

Wstawiłam bułeczki do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Zmniejszyłam potem do 170 stopni . ( Piekarnik mi przypala).

Piekłam 15 minut w 170 stopniach.

 

 

 

 


 

Piekłam wspólnie:

Agnieszką

Bożeną

poniedziałek, 07 lipca 2014
Grillowana nototenia

Nie ma to jak grill, siedzisz w domu a zapachy same cię przyciągają. Ryba sama w sobie jest smaczna a w przyprawach jeszcze lepsza.


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 10

Grillowana nototenia - SKŁADNIKI:

  • 1 kg nototenii
  • Przyprawa do grilla Kamis Mojito Lime
  • Cytryna 1 szt.
  • Dodatkowo :
  • Ogórek 400 gram
  • Jogurt grecki 300ml
  • Przyprawa do sosu TZATZIKI  KAMIS 3 łyżeczki
  • Młode ziemniaki 1 kg
  • koperek świeży do posypania ziemniaczków i do mizerii

Grillowana nototenia - PRZYGOTOWANIE:

Nototenię czyścimy z łusek i środek ryby.

Filetujmy , skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy przyprawą dosyć sporo z obu stron.

Grilujemy koło 15 minut z każdej strony .

Mizeria:

Ogórki obieramy i ścieramy na tarce, odciskamy z wody.

Dodajemy jogurt grecki.

Dodajemy przyprawę i mieszamy .

Dodajemy odrobinę swieżego koperku Podajemy z ziemniaczkami z wody



 

11:15, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (8) »
niedziela, 06 lipca 2014
Delikatna pianka z truskawkami i ptasim mleczkiem

Nie ma to jak truskawki .pysze słodkie czasem lekko kwasowe ale czerwone cieszące oko i nasze podniebienia . Wzięłam udział  w akcji




trudność: łatwe
czas: 1-30 min
ilość porcji: 4

Delikatna pianka z truskawkami i ptasim mleczkiem - SKŁADNIKI:

  • śmietana 30% 400 gram
  • 2 śmietan-fixe
  • 2 łyżki cukru
  • truskawki 300 gram
  • ptasie mleczko cytrynowe 200 gram
  • sos wieloowocowy

Delikatna pianka z truskawkami i ptasim mleczkiem - PRZYGOTOWANIE:

Truskawki myjemy i kroimy (w kostkę w plasterki - Jak chcecie) .Wkładamy do pucharków na dno.

Ubijamy śmietanę z 2 łyżkami cukru i 2 śmietan fiksami , wykładamy ubitą śmietanę na truskawki.

Ptasie mleczko kroimy w prostokąty i wciskamy w śmietanę .

Wciskamy truskawki obok mleczka ,polewamy sosem wieloowocowym . Wyszło przepyszne dopiero co zrobione.

 

Dziękuję za wspólną zabawę

Razem ze mną " piekły"

Joasia 

Dorotka

Bożenka

Lidia

Agnieszka

sobota, 05 lipca 2014
Szybkie bułeczki na proszku do pieczenia

Wzięłam udział w pieczeniu z dziewczynami i jestem zadowolona ,czas leci , a ty robisz na co masz ochotę.  Przepis pochodzi z bloga kuchniamaryny więc jak będziecie z niego korzystać to pamiętajcie by o tym wspomnieć . BUŁECZKI SA CAŁKIEM INNE NIŻ TE ROBIONE NA DROŻDŻACH . Osobiście wolę drożdżowe bardziej czuć , że to chlebowe :) Choć te na proszku też są smaczne , zjedliśmy na śniadanie 7 szt a wiec i na kolację zostaną .

 

Składniki;

  • 350g mąki pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (15g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 200g mleka tłustego
  • 50g oleju
  • 1 jajko rozmiar M
  • 1 łyżeczka cukru
  • ziarna do dekoracji:sezam,siemię,mak ( dałam płatki owsiane KUPIEC )

 

Wsypałam mąkę pszenna w raz z proszkiem do pieczenia.

Dodałam sól, cukier.

Wlałam mleko

Dodałam olej

Wbiłam jaja.

Wyrobiłam ciasto mikserem.

Przygotowałam blaszkę do pieczenia i położyłam papier do pieczenia.

Z,moczyłam dłonie i ręką formowałam bułeczki i kładłam na papier do pieczenia.

Na każdą bułeczkę posypywałam płatki owsiane.

Ciasto będzie klejące , lepiące ale zmoczone dłonie dadzą sobie radę.

Robiłam z podwójnej porcji i wyszło mi 16 bułeczek.

 

 

 

 


Dziękuję za wspólne pieczenie

 


KUCHNIAMARYNY

 Bożena
Joanna



piątek, 04 lipca 2014
Lasagne z rybą i pieczarkami

Lasagne wyszła inna niż poprzednio , ale wyjątkowo smaczna. Wzbogacona o nowe smaki , smakowała idealnie.


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 6

Lasagne z pieczarkami i rybą - SKŁADNIKI:

Lasagne z pieczarkami i rybą - PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki myjemy kroimy drobno i smażymy na oleju.

Gotujemy makaron do lasagne ( 4 minuty gotowałam).

Przygotowujemy szklane naczynie do zapiekania.

Na sam dół kładziemy pokrojoną sałatę lodową polewamy dwoma łyżkami keczupu i rozprowadzamy na całej sałacie.

Na keczup kładziemy połowę usmażonych pieczarek .

Na pieczarki kładziemy ser i zalewamy sosem beszamelowym.

Wykładamy płaty śledzia w pomidorach rozprowadzamy na całym sosie i kładziemy plasterki ogórka małosolnego na całej powierzchni ryby.

Znowu makaron pieczarki keczup, ser i na koniec sos beszamelowy. Zapiekamy koło 25 minut w 180 stopniach.

OPINIA:

Muszę przyznać , że GRAAL ma bardzo smaczne ryby i można je dodać do różnych dań

 

 

 

 

10:11, rozowakuchnia , Graal
Link Komentarze (10) »
czwartek, 03 lipca 2014
KONKURS z Polsat Food Network - " Smaki PRL-u.

KONKURS z Polsat Food Network - " Smaki PRL-u. Jakiej typowej polskiej potrawy z lat 60./70. powinien posmakować Guy Fieri?”

 

 

  Moi mili, zapraszam Was do udziału w konkursie organizowanym wspólnie z Polsat Food Network.

 

W związku ze zbliżającą się premierą  nowej serii ,,Kulinarnych podróży z Guyem Fieri” (7 lipca), proponuje konkurs z przepisem stylizowanym na kuchnię lat 60. i 70  (w klimatach PRL-u) w Polsce (w nawiązaniu do scenariusza serii, w której Guy odwiedza klasyczne amerykańskie knajpy z tamtych lat).

 

Konkurs odbywa się pod hasłem: ,, Smaki PRL-u. Jakiej typowej polskiej potrawy z lat 60./70. powinien posmakować Guy Fieri?”



 


REGULAMIN KONKURSU:


1. Organizatorem konkursu jest Joanna,  konkurs zostanie przeprowadzony na blogu  http://rozowakuchnia.blox.pl/html

2. Konkurs trwa od 03 lipca do  14 lipca 2014 roku do godz. 23.59


3. Fundatorem nagród jest Polsat Food Network.


4. Nagrody wysyła agencja PR Shicommunication, więc wasze dane przekaże im po zakończeniu konkursu


5. Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym, swojego autorskiego przepisu na danie " Smaki PRL-u. Jakiej typowej polskiej potrawy z lat 60./70. powinien posmakować Guy Fieri?” Zdjęcia wraz z przepisem wysyłać należy na adres: joanna.gralik@wp.pl

Jedna osoba może wysłać ile chce zgłoszeń aby pasowały do konkursu

 6. Nagrody są cztery:


1 miejsce  lunch box i kocyk

2 miejsce  lunch box

3 miejsce  torbę termoizolacyjną

4 miejsce kocyk


Tyma razem ja wybieram wygranych wiec postarajcie się....

14:24, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (16) »
środa, 02 lipca 2014
Czekoladowa tarta z truskawkami i masą budyniową

Nie ma to jak czekoladowa tarta z truskawkami i masą budyniową polane galaretką . Orzeźwiająco i smacznie .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Czekoladowa tarta z truskawkami i masą budyniową - SKŁADNIKI:

  • Tarta:
  • 3 żółtka
  • 300 gram maki
  • 200 gram margaryny
  • 150 gram cukru
  • Proszek dopieczenia 1 łyżeczka
  • Kakao 1.1/2 łyżki
  • Masa budyniowa:
  • Budyń śmietankowy z cukrem 2 szt.
  • Mleko 600 ml
  • Margaryna 3 łyżki
  • Dodatkowo:
  • Truskawki 300 gram
  • Galaretka morelowa 2 szt.

Czekoladowa tarta z truskawkami i masą budyniową - PRZYGOTOWANIE:

Wsypujemy mąkę do misy. Dodajemy cukier i żółtka.

Margarynę kroimy drobno i dodajemy.

Kakao dodajemy na samym końcu.

Włączamy mikser na najmniejszych obrotach aby połączyły się składniki. Schładzamy wyrobione ciasto na godzinę do lodówki.

Wałkujemy ciacho , przekładamy do formy włożonej papierem , zakrywamy papierem i , dociskamy.

Pieczemy 25 minut w180 stopniach studzimy.

Budyń rozrabiamy w 300 ml mleka i 300 ml gotujemy , trakcie gotowania dodajemy margarynę , rozpuszcza się i teraz dodajemy rozmieszany budyń. Kiedy stężeje przekładamy masę na ostudzoną tarte.

Kroimy truskawki na połowę i kładziemy na budyń.

Galaretki rozrabiamy w 600 ml wody i stężała wylewamy na truskawki.

Do lodówki po 2 godzinach można jeść .

 

 


07:33, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (11) »
poniedziałek, 30 czerwca 2014
Przekładany czekoladowiec

Chciałam murzynka to mam ale jakiego że ho ho z nadzieniem galaretką pomarańczową . Konsystencja gęsta jakby płynny miód . Zaskoczona jestem mile a murzynek smakuje wybornie . Blasku dodają mu wiórka kokosowe .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Przekładany czekolad owiec - SKŁADNIKI:

  • 250 g margaryny
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 gram czekolady bąbelkowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • wiórki kokosowe (do posypania)
  • 4 łyżki wody
  • galaretka pomarańczowa ZENTIS 400 GRAM

Przekładany czekolad owiec - PRZYGOTOWANIE:

1. Do garnka włożyłam margarynę , wsypałam cukier dodałam czekoladę i wodę i mieszałam do rozpuszczenia.

2. Dodałam spirytus i kakao. Zamieszałam i zostawiłam do ostudzenia .

3. białka ubiłam z odrobina soli dosłownie szczypta.

4. Żółtka dodałam do ostudzonej masy i zamieszałam.

5. Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i białko mieszałam do połączenia składników

6. piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

7.Poczekałam aż ciasto ostygło, przekroiłam w poprzek.

8. Wyłożyłam 250 gram galaretki pomarańczowej ZENTIS ( KONSYSTENCJA MIODU PŁYNNEGO LECZ LEKKO GĘSTEGO).

9. Na wierzch wyłożyłam 150 gram galaretki pomarańczowej rozprowadziłam na całym cieście i posypałam wiórkami kokosowymi.





 Dzięki firmie ZENTIS miałam okazję wypróbować galaretkę pomarańczową  . Czekolad owiec wyszedł przepyszny .

 

 

 


12:05, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (11) »
sobota, 28 czerwca 2014
Bułki śniadaniowe ze słonecznikiem

Tym razem nie mogłam przepuścić tak smacznych bułek , Nie pierwszy raz piekę bułeczki ale te wyszły naprawdę pyszne , lekko chrupiące . Wydarzenie Wspólne wyrabianie bułek śniadaniowych

zostało zorganizowane przez Agnieszkę

 

Cóż mogę powiedzieć chyba to,  że nie lubię  zbytnio samych bułeczek zawsze muszę mieć jakiś dodatek . Tym razem padło na słonecznik wyszły idealne , a w smaku znakomite.

 

 

 


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 12

Bułki śniadaniowe ze słonecznikiem - SKŁADNIKI:

  • 450g wody
  • drożdże 30g świeże
  • maślanka 50g
  • 650g mąka pszenna typ 650
  • 100g mąka żytnia razowa
  • sól 10g
  • 15g octu balsamicznego Z MODENY KAMIS
  • miód 10g
  • Dodatkowo:
  • jajo
  • słonecznik łuskany 50 gram

Bułki śniadaniowe ze słonecznikiem - PRZYGOTOWANIE:

Do misy wlałam letnia wodę.

Rozrobiłam w niej drożdże , dodałam szczyptę soli i ocet balsaminy .

Od razu zmieniło kolor na ciemniejszy.

Dodałam maślankę.

Dodałam teraz mąkę pszenną i mąkę żytnią.

Zamieszałam ciasto ( jest bardzo klejące , ale takie ma być). Ciasto zostawiłam na 45 minut do wyrośnięcia.

Włożyłam na obsypaną mąką ceratkę i podzieliłam na dwie części. Formowałam bułeczki kładłam na ceratkę i spłaszczałam je .

Rozbełtałam jajo i posmarowałam każdą bułeczkę i posypałam słonecznikiem.

Piekłam w 210 stopniach 15 minut , a potem zmniejszyłam do 190 stopni i piekłam następne 15 minut.



 

 

 

 

 

Dziękuje za wspólne pieczenie:

Agnieszce

Bożenie

                                                                 Darii
                                                               Marzenie
                                                                    Rynn
                                                           Alinie
                                                                 Magdalennie
                                                                   Małgosi

czwartek, 26 czerwca 2014
Faszerowane pieczarki ze szpinakiem i serem fetą

Nie ma to jak coś nowego pojawi się na stole . Pierwszy zachwyt i pierwszy kęs zawsze pojawia się błogi uśmiech na twarzy . Warto robić i widzieć uśmiechnięte buzie .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 12

Faszerowane pieczarki ze szpinakiem i serem fetą - SKŁADNIKI:

  • 12 pieczarek
  • Szpinak rozdrobniony Iglotex 450 gram
  • Ser feta 150 gram
  • Czosnek 3 ząbki
  • Ser żółty 100 gram
  • Dodatkowo:
  • ziemniaki młode 1 kg
  • sałatka kolorowa z warzyw

Faszerowane pieczarki ze szpinakiem i serem fetą - PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki myjemy , a potem wycinamy nożykiem aby pieczarka była pusta ( potem włożymy do niej farsz) .

Szpinak wkładamy na patelnie i rozmrażamy.

Dodajemy do rozmrożonego szpinaku pieczarki które wyjęliśmy ( środki pieczarek i ogonki ).

Smażymy razem .

Dodajemy ser feta pokrojony drobno , ma nam się rozpuścić i na końcu sprasowany czosnek.

Mieszamy tak długo na gazie aby nam masa stężała.

Przestudzony farsz wkładamy w pieczarki.

Ser żółty kroimy w paseczki i kładziemy na szpinak .

Zapiekamy z 25 minut w 175 stopniach i gotowe.



 

 

 

 

 

Zaś pyszny szpinak siekany  Iglotex znajdziecie w każdym spożywczym sklepie . Na FB również można ich znaleźć.

 

09:59, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 23 czerwca 2014
Lubella -wyniki konkursu

Czas na wyniki konkursu z Lubella  . Na pewno czekacie z niecierpliwością. Któż to wygrał tym razem .  Na co Marcin miał smaka. Jak myślicie co taki fajny facet lubi zjeść . Oto jest pytanie.

No nie będe was trzymać w niepewności i wstawię nagrodzone dania , wybrane przez Marcina.

 

Myślę , że poznacie swoje dania  czekam na wasze dane z numerem telefonu  przesyłajcie na Joanna.gralik@wp.pl

 

09:42, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (3) »
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą

Nie ma to jak warzywna sałatka z tuńczykiem i jajem . Pyszna inna i bardzo smaczna na różne okazję . Dla każdego kto lubi tuńczyka .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 8

Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą - SKŁADNIKI:

  • 6 jajek ( osobno białko i żółtko )
  • 2 puszki tuńczyka TONGOL z grilowaną papryką
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 250 g żółtego sera
  • Pęczek szczypiorku
  • 8 łyżek majonezu

Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą - PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy jaja na twardo. Oddzielamy białko od żółtek. Żółtko drobno kroimy. Białko drobno kroimy. Ser kroimy drobno albo ścieramy na tarce na wiórka.

Układać warstwowo :

1. połowa żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach

2. białko - starte na tarce, na grubych oczkach

3. tuńczyk jedna puszka

4. szczypiorek pokrojony drobno

5. kukurydza odcedzona ¼ puszki

6. majonez 4 łyżki

7. ser

8. białko

9. kukurydza

10. tuńczyk druga puszka

11. majonez

12. żółtko

13. szczypiorek

 

 

Co mogę powiedzieć , tuńczyk jest pyszny chyba lepszego nie jadłam papryka nadaje super smak , mogła bym go jeść codziennie Graal przesłał mi

Idealne polecam i zapraszam do sklepu .

08:58, rozowakuchnia , Graal
Link Komentarze (17) »
niedziela, 22 czerwca 2014
Racuchy z jabłkami

Coś banalnego można powiedzieć. Lecz  smak przypomina dzieciństwo . Tęsknota za dawnymi latami . Racuchy proste , a zarazem delikatne i rozkoszne.

Składniki:

Mąka tortowa 400  gram typ 450

Jaja 3 szt.

Jogurt naturalny 300 ml

Cukier 200  gram

Proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Jabłka 2 duże

 

Niby nic takiego jednak składniki muszą być dobrze ubite.

Jaja ubijamy z cukrem na puch, podwaja nam się a nawet potraja masa ale tak ma być.

Teraz dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt naturalny  .

Jabłka myjemy i ścieramy na tarce razem ze skórką  , odciskamy sok .

Dodajemy jabłka starte  do masy i mieszamy łyżką.

Smażymy na oleju rzepakowym. Na rumiany kolor pilnując by się upiekły w środku.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Pyszne są.



 

sobota, 21 czerwca 2014
Biszopt z truskawkami i masą budyniową

Proponuje na dzisiaj biszkopt z masa budyniową na to truskawki i galaretka . Pysznie i na czasie lecz truskawki się kończą i niedługo nie będzie rarytasów .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Biszkopt z truskawkami i masą budyniową - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 3 jaja
  • Mąka tortowa 170 gram typ 450
  • Proszek do pieczenia pół łyżeczki
  • Cukier 150 gram
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • Mleko 700 ml
  • Cukier 4 łyżki
  • Margaryna 100 gram
  • Góra ciasta:
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 300 gram truskawek

Biszkopt z truskawkami i masą budyniową - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:

Miksujemy jaja na puch z cukrem.

Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do przesiewacza .

Przesiewamy mąkę nad miską i mieszamy łyżką, aż do ostatniego ” okruszka” .

Wymieszaną masę wkładam do tortownicy wyłożonej folia aluminiową. Piekę 25 minut w 170 stopniach.

Masa budyniowa:

Mleko wlewam do garnka 500 ml.

Dodaje cukier i mieszam do rozpuszczenia.

Wstawiam na gaz i dodaje margarynę mieszam , aż margaryna się rozpuści i mleko się zagotuję .

Budyń mieszam w 200 ml mleku i dodaje do gotującego mleka . Ugotowany budyń przelewam na ostudzony biszkopt .

Truskawki przepołowione no połowę wciskam przy rancie w tortownicy na około , a resztę układam na środku na całej powierzchni .

Wstawiam do lodówki do ostygnięcia.

Rozrabiam galaretkę w 800 ml wody 3 sztuki i wstawiam do wody zimnej by ostygła szybciej.

Wlewam sztywniejąca galaretka na truskawki i do lodówki po 2 godzinach jest gotowe .



 

08:20, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (12) »
piątek, 20 czerwca 2014
Ucierane ciasto z poziomkami

Poziomki w końcu poziomki , jak ja je lubię . Mam dzisiaj okazję robić ciacho ucierane , właśnie z poziomkami w dodatku w formie serduszko będzie smacznie  i słodko.  Lubie wspólne pieczenie z dziewczynami , dzisiaj akurat jest taki dzień , że biorę udział w wydarzeniu  Wspólne pieczenie Kuchniamaryny

przepis pochodzi od KUCHNIAMARYNY

 



Ciasto ucierane z poziomkami


Składniki
200g masła pokrojonego na kawałki
200g cukru
1 op.cukru wanilinowego/lub 1 łyżeczka prawdziwego cukru waniliowego
3 jajka
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce ( co kto ma truskawki poziomki morele brzoskwinie z puszki )
cukier puder do posypania

 

Najpierw jaja utarłam  z cukrem i cukrem waniliowym tak aby było lejące.

Teraz dodaję mąkę tortową i mąkę ziemniaczana z proszkiem do pieczenia. ( mąka ma być przesiana) .

Teraz dodaje rozpuszczone masło ( DAŁAM MARGARYNĘ ).

Ciasto utarte i przygotowane.

Formę o średnicy 22cm okrągłą ( miałam serce) wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam połowę ciasta.

Wyłożyłam poziomki i polałam drugą połową ciasta na wierzch .

Piekłam w 170 stopniach 60minu sprawdzając patyczkiem czy się upiekło.

Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem . Wyszło smaczne i lekko wilgotne , pycha .

 


 

Dziękuję  za wspólne pieczenie

 

 

Piekłam wspólnie:

Agnieszka  kuchniamaryny

Dorotka z Moje Małe Czarowanie

Daria z Red and Pale

Magdalena z Czary-gary w kuchni

Daria z Fb

Bożena z Moje domowe kucharzenie

13:37, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (19) »
czwartek, 19 czerwca 2014
Truskawkowiec na kruchym cieście

Nie ma to jak ciepłe dni i to co nam natura daję. Pyszne truskawki zawierające dużo witaminy " C " . Każdemu się przyda dawka energii .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Truskawkowiec na kruchym cieście - SKŁADNIKI:

  • Mąka tortowa 2 szklanki
  • Cukier 150 gram
  • Margaryna 200 gram
  • Żółtka 3 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Dodatkowo :
  • truskawki 300 gram
  • 2 galaretki truskawkowe

Truskawkowiec na kruchym cieście - PRZYGOTOWANIE:

Na ceratkę wsypujemy mąkę tortową. Robimy dołek , dodajemy żółtka. Wsypujemy cukier proszek do pieczenia i pokrojoną margarynę. Wyrabiamy szybko ciasto. Schładzamy godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy i wkładamy do formy z falbanką na papierze do pieczenia dociskamy ranty , jak za dużo okrawamy nożem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Galaretki dwie truskawkowe rozrabiamy w litrze wrzątku . Studzimy. Tryskawki myjemy i kroimy na połowę układamy na kruchym spodzie i zalewamy tężejąca galaretką. Do lodówki na 1-2 godzinki a potem można już jeść .




 

 

 

10:39, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (9) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 37
O autorze
Tagi
Tasty Query - recipe search engine
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja
trwa inicjalizacja

Katalog-blogow.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.