wtorek, 19 września 2017
Torcik z jabłuszkiem, śmietaną i Chia

 

 

Dziś prezentuję wam pyszny torcik mój debiut wyszedł doskonały i w dodatku rodzinka i znajomi myśleli że to agrest jest hi hi.Miłe zaskoczenie ich spotkało torcik mega zaskakująco dobry.Polecam wam go kochani zdrowo i smacznie.

Składniki na biszkopt:

jaja 5 szt

mąka pszenna typ 500 5 łyżek

mąka ziemniaczana 3 łyżki

cukier 4 łyżki

 

Masa jabłkowa z chia:

jabłka 1.1/2 kg

chia 3 łyżki

sok z cytryny z 2 szt

ksylitol 1 szklanka

Dodatkowo:

śmietana 30% 800 ml

czekolada mleczna 200 gram

 

1. Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy obydwie maki przesiane i delikatnie mieszamy. Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia( same dno tylko i przelewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy go na cztery krążki.

 

2. Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka ścieramy na tarce i razem z powstałym sokiem przekładamy do garnka. Zasypujemy ksylitolem i sokiem z cytryny. Prażymy go zagotowania, dodajemy 3 łyżki nasion chia i zostawiamy na 2 godzinki by nam napęczniało( Nasiona chia wchłoną powstały sok i napęcznieją.

 

3. Śmietanę ubijamy na sztywno, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzona dodajemy do śmietany ( lejemy ciurkiem i delikatnie mieszamy)

4. Zaczynamy od nałożenia masy mlecznej na pierwszy krążek potem jabłka z chia,masa mleczna i jabłka z chia.Masa mleczną smarujemy boki tortu oraz dekorujemy na wierzchu. Połączone smaki idealnie się komponują jabłuszka są słodko kwaśne, a chia nie wyczuwalne.

Ciekawostka:

Nasionka chia pęcznieją po dodaniu płynu, a to dzięki dużej zawartości błonnika. Wypełnia on żołądek przez co zmniejsza uczucie głodu.
Dzięki sporej zwartości białka, zmniejsza apetyt.To idealne źródło kwasów omega 3 i omega 6.

Ksylitol to alternatywa dla zwykłego cukru o zmniejszonej kaloryczności. Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności, głównie gum do żucia i cukierków. Zalecany dla diabetyków.

Image and video hosting by TinyPic

 Po kliknięciu w cukier przeniesiecie się do sklepu gdzie możecie go zakupić :)

witpakksylitol1kgfinlandia1

08:22, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 września 2017
Ciasteczka kruche- Kyslitol i Karob

Od jakiegoś czasu stosuje zamiast cukru ksylitol inaczej cukier brzozowy.Jest dużo zdrowszy od tradycyjnego cukru. Nowością jest również Korab zamienni kakao również zdrowszy dla naszego organizmu.

 

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 280 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru, przesianego (zmieliłam ksylitol)
  • 2 łyżki karobu ( kakao)
  • szczypta soli
  • 4 żółtka

 

Wykonanie:

Na stolnice wysypałam przesianą mąkę, zrobiłam w niej dołek, wbiłam żółtka i dodałam pokrojone drobno masło.Posyłałam cukrem pudrem i szybciutko zagniotłam ciasto.Podzieliłam je na połowę, do jednego z nich dodałam karob i zagniotłam. Uformowane kulki zawinęłam w folią spożywczą i wstawiłam do lodówki do schłodzenia na dwie godzinki. Po tym czasie rozwałkowałam na stolnicy silikonowej jasne ciasto oraz ciemne. Położyłam najpierw jasny pasek i potem ciemny na siebie . Jeszcze odrobinę rozwałkowałam i zwinęłam w rulon. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, a rulonik ciasta pokroiłam w krążki pół centymetrowe.Ułożyłam je na blaszce i wstawiłam do pieca.Piekłam kolo 10 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu przełożyłam na kratkę by ostygły. Krążki wyszły bardzo smaczne i kruche.

 

Ciekawostka:

Karob pasuje  jako dodatek do wypieków – nadaje im ciemną barwę i jest naturalnym słodzikiem.

Ksylitol kaloryczność ma dużo niższą niż cukier  biały – niemal o 40% mniejszą.Substancja, która wygląda i smakuje jak cukier, ale posiada inne, zdrowsze właściwości.

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

 

Produkty które wykorzystałam do zrobienia ciasteczek znajdziecie w sklepie internetowym zdrowymarket24.pl

Image and video hosting by TinyPic

11:18, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 września 2017
Szyneczka w sosie jabłkowo musztadowym z dodatkami

Dziś będzie mięsko i to pieczone w dużym kawałku w sosie jabłkowo musztardowym. Jest to specjalny sosik w słoiczku który przysłała mi Firma Natjun  abym mogła go wypróbować na mojej rodzince i znajomych.Efekt łał mogę śmiało powiedzieć ,że fantastycznie smakuje z mięsem. Nie lukruje mówię jak jest.

Składniki:

szynka 1/1/2 kg

sos jabłkowo musztardowy Natjun 1 słoiczek

pieczarki 6 szt

papryka czerwona 1 szt

ser żółty tyle plastrów ile mamy pokrojonych pasków

pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Szynkę myjemy i osuszamy wycinamy błonki. Kroimy w centymetrowe paski lecz nie do końca przecinamy.Sosem smarujemy każde nacięcie dokładnie aby pokryć całe mięsko. Pieczarki kroimy w plastry i wkładamy po miedzy mięsko paprykę kroimy w paseczki i wkładamy po miedzy mięsko na końcu ser.Ściskamy mięsko i smarujemy pozostałym sosem który jeszcze minimalnie zostanie .Zawijamy w folie spożywczą i do pieca. Pieczemy 1/1/2 godziny w 200 stopniach. Pod koniec odkrywamy mięsko z folii i pozwalamy mu się dopiec. Mięso puszcza wodę i w połączeniu z sosem jabłkowo musztardowym jest przepyszne.Podajemy z ziemniaczkami i mizerią.

Ps: Mięsko po upieczeniu można pokroić w porcję, gdzie bardzo fajnie wygląda na talerzu i polać oczywiście wytworzonym sosem.

 

Ciekawostka:

Sos jest pyszny i delikatny bez substancji konserwujących w 100% naturalny i bez cukru. Można go jeść jako dodatek do kanapek wędlin i mięsa.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

poniedziałek, 11 września 2017
Pizza z grzybami leśnymi

Bardzo dobry obiadek dziś był. Pizza domowa i z tym co lubię czyli grzyby leśne papryka i kiszony ogórek. Rewelacja,nadal czuje ten smak na końcu języka.

Składniki:

grzyby leśne 300 gram po ugotowaniu i podsmażeniu

papryka  czerwona 1 szt

ogórki kiszone 5 szt

oregano 1 łyżeczka

bazylia 1 łyżeczka

zioła prowansalskie 1 łyżeczka

ser 300 g

Składniki na ciasto:

mąka pszenna  typ 650 -400 g

drożdże świeże 30 g

cukier 1 łyżeczka

sól 1 łyżeczka

woda ciepła 1-2 szklanki

olej 2 łyżki

 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą i odmierzoną mąkę, robimy dołek w niej.W szklance ciepłej wody rozpuszczamy droższe z łyżeczką cukru i wlewamy je do dołka w mace.Delikatnie mieszamy by powstała zawiesina i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut przykryte ściereczką. Po 15 minutach dolewamy olej i  wodę i wsypujemy sól( nie wlewamy od  razu całą wodę zagniatając ciasto patrzymy czy odchodzi nam od rąk) Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 40 minut.Kiedy ciasto wyrasta zabieramy się za ugotowanie grzybków i usmażenia ich z odrobiną soli. Ciasto wyrosło więc odgazowujemy je i robimy koło które kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy keczupem .Posypujemy bazylią oregano i ziołami prowansalskimi.Kładziemy podsmażone grzybki paprykę pokrojoną w paseczki i ogórka w plasterki.Wkładamy do pieca i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.Po 18 minutach posypujemy startym serem i trzymamy w piecu do rozpuszczenia.Jemy na gorąco.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

09:18, rozowakuchnia , Pizza
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 września 2017
Babeczki z jabłkami

Jabłuszka czerwone, zielone czy żółte pyszne i zdrowe.Możemy je jeść na "surowo", parzone, duszone gotowane czy smażone.Dziś wam proponuje babeczki z jabłkami i rodzynkami.Szybko się robi, a jeszcze szybciej piecze.

Składniki:

mąka pszenna typ 450 - 250 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cukier 3/4 szklanki

cukier waniliowy 32 gramy

jaja 2 szt

mleko 1 szklanka

olej 1/2 szklanki

jabłko 1 duże

rodzynki 3 garście

Lukier:

cukier puder 1 szklanka

napój jabłkowy 4 łyżki

 

Wykonanie:

Do misy wkładamy jaja,cukier i miksujemy do momentu, aż będzie pulchna masa.Dodajemy mleko,olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Mieszały łopatką, na końcu dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłuszko( ze skórką) oraz rodzynki. Formę do babeczek smarujemy olejemy i wlewamy ciasto.Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu polewamy lukrem.

Image and video hosting by TinyPic

środa, 06 września 2017
Jabłecznik z mascarpone

Wpadłam dziś na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłuszek. Ciasto przekładane jabłkami i kremem z dodatkiem kokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie przypasowało i chcą powtórki z rozrywki . Więc może za jakieś 2 tygodnie je powtórzę.Już dziś was zapraszam na zrobienie.

Składniki na biszkopt:

mąka pszenna typ 500 1 szklanka

mąka ziemniaczana 1/2 szklanki

jaja 7 szt

cukier 3/4 szklanki

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa z jabłek:

jabłka 2 kg

cukier 3/4 szklanki

galaretka cytrynowa 3 szt

Masa mascarpone:

śmietana 30% 400ml

mascarpone 300 g

cukier 2 łyżki

Posypka:

wiórka kokosowe 150 g

masło 100 g

cukier pół szklanki

Wykonanie:

1.Jaja ubijamy z cukrem na puch,masa potraja swoją objętość.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną stronę.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek i przekładamy jeden biszkopt do tej samej formy wyłożonej papierem.

2.Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce.Przesmażamy je w garnku z cukrem. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wrzątku i przelewamy do jabłek.Mieszamy do połączenia. Chłodne przekładamy na biszkopt i dociskamy drugim biszkoptem.

3. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy serek mascarpone nadal miksując już na najmniejszych obrotach,dodajemy cukier.Przekładamy na biszkopt wyrównujemy.

4. Masło rozpuszczamy  z cukrem i wsypujemy wiórka kokosowe. Prażymy do lekkie zarumienienia i ostudzonymi posypujemy na masę na całej powierzchni.Wstawiamy do lodówki na dwie godzinki i potem śmiało można jeść.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

13:14, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 04 września 2017
Lane kluski Hilcona z sosem z żołądków drobiowych

Ciekawość wzięła górę,przeglądam produkty Hilcona i czytam składniki- przyjemne i lekkie zaskoczenie kluseczki zawierają jaja kur z wolnego wybiegu co w dzisiejszych czasach jest rzadkością, zastanawiam się co dziś przygotować na obiad. Zabiegana jestem to fakt lecz uwielbiam pomarudzić też na blogu.Ciekawa jestem czy ktoś przeczyta o czym tu tak marudzę. Jeśli nie  ciekawią was moje przygotowane dania to wasz problem.Tworzyć uwielbiam ale też i czasami lubię gotowe produkty wykorzystać,Zaręczam , że w mojej kuchni są tylko smakołyki, tych co mi nie wyjdą nawet wam nie pokazuje tylko ucząc się metodą prób i błędów doskonale się i robię dalej.Ale dosyć tego marudzenia chce wam dziś troszkę pokazać jak gotowe produkty mogą nam pomóc i w dodatku smakować.

Hiltona ma masę smacznych produktów,jednym z nich są Szpecle- kluski lane które dziś wykorzystałam do mojego sosu z żołądków drobiowych. Kluseczki są gotowe do spożycia- idealne dla zabieganych i nie tylko. Bardzo smaczne, mogę potwierdzić bo jadłam z całą stanowczością stwierdzam, że pasują do zupy jak i do drugiego dania.Pojemność 500 g sporo, na 3 porcję starczy i wystarczy je podgrzać w gorącej wodzie 1-3 minuty

 

Image and video hosting by TinyPic

Szpecle - kluseczki lane podane z sosem z drobiowych żołądków i małosolne ogórki

Danie proste i bardzo smaczne

Składniki:

szpecle- kluseczki lane 500 g

żołądki drobiowe 800 g

marchew starta 2 szt

marchew pokrojona w słupki 1 szt

koperek świeży 1 pęczek

jogurt naturalny 200 g

sól,pierz do smaku

liść laurowy 4 szt

ziele angielskie 4 szt

bulion drobiowy 400ml

 

Wykonanie:

Żołądki drobiowe dokładnie czyścimy i wkładamy je do wody (500ml), wlewamy bulion, dodajemy ziele angielskie listek laurowy,sól,pieprz i  gotujemy na małym ogniu ze dwie godzinki ( Jeśli zbiera się piana to łyżką zbieramy). Marchew startą i słupki dodajemy po 1.1/2 godziny gotowania i kiedy nam zmięknie, a sos nam się zredukuję,wsypujemy pokrojony drobno koperek i dodajemy jogurt naturalny( zamiast śmietany). Jeszcze chwile pomieszamy i mamy gotowy sos. Lane kluseczki podgrzewamy około 3 minut w gorącej wodzie i podajemy z sosikiem i ogóreczkiem małosolnym domowej roboty ( sama zawsze robię).

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

toto

poniedziałek, 28 sierpnia 2017
Rolada z patisona,szpinaku jaj,szynki i makreli

Dostałam pyszne produkty rybne od SEKO na fali smaku i dziś przygotowałam z nimi pyszną przekąskę Parę składników ale jaka pyszna wyszła.Akcja kulinarna "JEDYNE TAKIE WAKACJE Z SEKO”.

Składniki:

patison 2 szt ( po starciu na tarce 200 g)

szpinak świeży 2 garście(posiekać drobno)

jaja 4 szt

sól morska do smaku

pieprz ziołowy do smaku

czosnek 4 ząbki do smaku

Dodatkowo:

szynka konserwowa ( plastry tyle by zakryć)

makrela dzwonka w oleju 190 g SEKO na fali smaku

serek topiony ze szczypiorkiem 1 opakowanie

 

Wykonanie:

Patisona myjemy i ścieramy na tarce razem ze skórką uważając by nam pestki nie wpadły .Szpinak świeży myjemy i kroimy drobniutko, dodajemy do startego patisona,wbijamy jaja i łączymy.Dodajemy sól,pieprz do smaku i starty czosnek. mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasz farsz. Pieczemy w 180 stopniach koło 20 minut. Po upieczeniu, wystudzeniu smarujemy serkiem topionym ze szczypiorkiem na to makrela i szynka konserwowa. Zwijamy w rulonik i zawijamy w folie spożywczą i na jakąś godzinkę do lodówki by przeszła smakami. Podajemy jako przystawkę.

Ps.Polecam produkty SEKO na fali smaku

bardzo smaczne i zdrowe.

 IMG_8002

 

 

wakacje_z_SEKO_2017

Image and video hosting by TinyPic

15:14, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
piątek, 25 sierpnia 2017
Borówkowo poziomkowa pokusa

Smaki lata jeszcze są, więc i korzystam z tego.Pyszne owoce,bita śmietana i bezy to  coś nowego w mojej kuchni. Rodzinka zachwycona a i miło na serduchu , że mogę im nadal dogadzać :)

Składniki na biszkopt:

jaja 6 szt

cukier 2 łyżki

mąka pszenna 6 łyżek

Dodatkowo:

śmietana 30% 600 g

serek mascarpone 400 g

cukier 2 łyżki

borówki 300 g

poziomki 300 g

bezy najlepiej swoje upieczone tyle by starczyło na biszkopt w środek i na górę

Biszkopt:

Jaja ubijamy z cukrem na puch i dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy w jedna stronę do połączenia składników.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe.Wstawiamy do pieca i pieczemy 25 minut w170 stopniach. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy w poprzek i zabieramy się za przygotowanie masy.

Masa:

Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy ubitą śmietanę.Przekładamy masą biszkopt ,posypujemy pokruszonymi bezami  i borówkami z poziomkami.Przykrywamy biszkoptem i kładziemy masę, bezy, owoce i do lodówki do schłodzenia.Po godzinie jemy bo bezy nam się rozpuszczą.

 

 

 

 

 

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic<

08:39, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
czwartek, 24 sierpnia 2017
Zapiekanka warzywna z serem

Lubicie zapiekanki?? bo ja bardzo, zawsze wybieram składnikami które najbardziej lubię i tak powstaje zapiekanka.Tym razem postawiłam na brokuł i ser jako główny składnik i nie zawiodłam się. Wyszło rewelacyjnie.Wspomnę skromnie, że biorę udział w konkursie Pokonaj Szefa Kuchni!!

Składniki:

brokuł 1 szt

papryka czerwona pół

pomidor bez skórki 2 szt

pieczarki 10 szt

makaron piórka 150 g

bulion drobiowy 500 ml

ser Edamski pełnotłusty Mońki

 

Wykonanie:

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki ,przekładamy  do naczynia żaroodpornego,  zalewamy bulionem drobiowym.Pomidory sparzyć i pokroić drobno,dodać do pieczarki.Paprykę czerwoną połowę kroimy w drobne paseczki i dodajemy do składników. Brokuła podgotowujemy na pól twardo i dodajemy do składników.Jaja roztrzepujemy(zmieszają się z bulionem i warzywkami) i polewamy nasze warzywka.Kidy wymieszamy wszystko razem dodajemy suszone pomidory z czosnkiem 2 łyżki oraz doprawiamy sola i pieprzem. Makaron gotujemy al-dente i dodajemy na końcu.Wstawiamy do pieca,pieczemy w 200 stopniach 30 minut.Wyjmujemy i kładziemy plastry serka aby zakryć wszystko i trzymamy do rozpłynięcia. Podajemy zaraz na gorąco.

 

IMG_7535

IMG_7531

13:33, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
środa, 23 sierpnia 2017
Ciasto z patiosna i bakali

Patison mi zalegał, robiłam już leczo, smażonego i nadal było go w ciąż za dużo.Postanowiłam zrobić ciasto wszak z cukinii,marchewki buraczka i fasoli  były pyszne to i z tego warzywka na pewno wyjdzie. Tak tez zrobiłam i oto jest pyszne w smaku przypominające murzynka .Dla wiadomości patison ma smak neutralny, a w cieście nie wyczuwalny w ogóle. Improwizacja się udała bakalie kakao i patison rewelacja.

 

Składniki:

mąka pszenna typ 500 3 szklanki

jaja 4 szt

olej 3/4 szklanki

kakao 2 łyżki

proszek do pieczenia łyżeczka płaska

soda oczyszczona mniej niż pół łyżeczki

cukier 1 szklanka

cukier waniliowy 16 g

rodzynki pół szklanki

migdały płatki pół szklanki

orzechy fistaszki pól szklanki

patison starty i odciśnięty 4 garście

Dodatkowo:

czekolada pomarańczowa 200 g

mleko 4 łyżki

 

Wykonanie:

Jaja ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodałam olej ( strumyczkiem lałam i miksowałam). Mąkę przesiałam i dodałam do ubitych jaj mieszałam już. Wsypałam kakao rodzynki migdały i orzechy. Patisona obrałam ze skórki,pestki wyrzuciłam i starłam  na wiórka, odcisnęłam 4 garście i dodałam do reszty składników. Delikatnie wymieszałam. Blaszkę okrągła 26 cm wysmarowałam masłem i obsypałam mąką,przełożyłam ciasto i wstawiłam do pieca. Piekłam 55 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z pieca i formy zostawiłam na sicie do wystudzenia.Rozpuściłam pomarańczową czekoladę z mlekiem i polałam nią ciacho. Wyborne,szybkie i przede wszystkim smaczne.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

17:47, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 sierpnia 2017
Metrowiec ze śmietaną i marscapone .

Tego ciasta dawno nie robiłam, tak jakoś zapomniane zostało, aż do dzisiaj .Wspominałam stare czasy kiedy to byłam dzieckiem i babcia robiła  metr-owca i tak oto powstał .

 

Składniki:

 

  • 6 jajek (w temp. pokojowej)
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka cukru
  • 18 łyżek oleju
  • 14 łyżek ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Dodatkowo:

  • 400 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • cukier 2 łyżki

Polewa:

  • czekolada pomarańczowa 200 g
  •  mleko 3 łyżki

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy wodę z olejem nadal miksując( wlewamy ciurkiem). Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Dzielimy ciacho na połowę i do jednej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Foremki jednakowe do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą i przelewamy ciasto. Pieczemy razem w 180 stopniach przez 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 1 centymetrowe kawałki.

Krem:

Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę.Mieszamy i przekładamy naszego metrowa aż do końca. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i lekko przestudzoną polewamy metr-owca i do lodówki  na około 2 godzinki wstawiamy.

 

Image and video hosting by TinyPic

13:41, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 18 sierpnia 2017
Karkówka z pieca z serem i ogórkiem

 Dziś zapraszam was na pyszną karkówkę z pieca z pysznym serem MSM Mońki. Wino, miód i sos sojowy idealnie pasuję do karkówki. Wspomnę skromnie, biorę udział w konkursie Pokonaj Szefa Kuchni! Zróbcie spróbujcie i oceńcie czy warto......

 Składniki:

karkówka 600 g

ser Morski Mońki 3 plastry

wino czerwone wytrawne 1 szklanka

sól i pieprz do smaku

miód płynny 1 łyżka

sos sojowy 2 łyżeczki

ogórek małosolny 3 szt

 Wykonanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy w 2 centymetrowe plastry i rozbijamy lekko tłuczkiem. Każdy plaster karkówki nacieramy miodem i sosem sojowym.Doprawiamy solą i pieprzem.Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy na niej mięsko.Ogórek małosolny kroimy w plastry i kładziemy na mięsie.Podlewamy winem i wkładamy do pieca.Pieczemy koło 30 minut w 200 stopniach, ogórek puści sok który nam się połączy z wytworzonym sosem podczas pieczenia.Mięsko nie ma być suche lecz soczyste.Po półgodzinie wyjmujemy z pieca mięsko ,kładziemy po plastrze sera na całej powierzchni i do pieca na chwilkę do rozpuszczenia. Po wyjecie kładziemy dodatkowo po dwa plasterki ogórka i podajemy zaraz ,wszak rozpuszczony serek z mięskiem jest najlepszy.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

07:41, rozowakuchnia
Link Komentarze (3) »
niedziela, 06 sierpnia 2017
Cukinia i brokuł smażony podany młodymi ziemniaczkami

Sezon na cukinie jeszcze trwa więc dziś będzie smażona w talarkach.Każdy taką lubi więc zachęcam do zrobienia.

Składniki:

cukinia 2 szt( takie mniejsze)

brokuł 1 szt

młode ziemniaczki 1 k

Dodatkowo:

bułka tarta

 jajka 2 szt

sól i pieprz do smaku

 Wykonanie:

Ziemniaki obieramy kroimy w łódeczki i gotujemy w osolonej wodzie jakieś 35 minut od zagotowania.Cukinię myjemy,osuszamy i kroimy w talarki. Maczamy w jajku,bułce tartej i smażymy na oleju.W trakcie smażenia posypujemy sola i pieprzem. Brokuł obgotowujemy odcinamy różyczki obtaczamy w jaju i bułce tartej również smażymy na oleju posypując sola i pieprzem. Podajemy zaraz po usmażeniu( takie jest najlepsze).

 

 

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
sobota, 05 sierpnia 2017
Jednogrankowy miszmasz cukiniowo pomidorowy

Dziś polecam wam szybkie danie smaczne zdrowe i niezdrowe różnie to każdy rozumuję. Sezonowo i smacznie .

Składniki:

cukinia 400 g

pomidory malinowe 600 g

marchew 300 g

schab 200 g

mielone 200 g

czosnek 4 ząbki

makaron jaki lubicie 250 g

sól i pieprz ziołowy do smaku

papryka czerwona ostra do smaku

rosół 500 ml ( z dnia poprzedniego miałam)

Wykonanie:

Cukinie kroimy w kosteczkę pomidora obieramy ze skórki i tez kroimy drobno i na patelnie, smażymy do miękkości.Na drugiej patelni smażymy schab pokrojony w kostkę oraz mielone podlewając rosołem .Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojoną marchew i nadal dusimy.Teraz przekładamy je do cukinii i pomidorów.Dusimy razem,doprawiamy zmielonym czosnkiem oraz solą,pieprze,papryką  mieloną do smaku.Pomidory i cukinii nam się rozgotują i tak ma być,mamy gotowy sos z mięskiem.Makaron gotujemy al-dente i przekładamy go do naszego sosu z warzywami i mięskiem ,mieszamy i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem.Gotowe można jeść.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 sierpnia 2017
Szejk śmietanowo-borówkowy

Ależ mnie nabrała ochota na coś zimnego przy takim upale co teraz mamy to obowiązkowo. Schładza nas, a przy okazji jaka to przyjemność kosztować płynne lody :) lub szejk jak kto woli .

Składniki:

borówki 500 g

śmietana 30% 500 g

opcjonalnie cukier brzozowy( mniej kaloryczny i zdrowszy) z 2 łyżki

Przygotowanie:

Śmietanę schłodzoną ubijamy na sztywno przy końcu dodajemy cukier. Borówki myjemy, a  potem miksujemy i dodajemy do ubitej śmietany . Delikatnie mieszamy i przekładamy do pojemnika. Zamrażamy jakieś 3 godziny i co 30 minut mieszamy. Kiedy się nam lody zmrożą wyjmujemy i przekładamy do blendera kielichowego,miksujemy.Teraz mamy płynne lody lub szejk jak kto woli . Rewelacja uwielbiammm. Przelewamy do takich fajnych kubeczków z grubą rurką.

Image and video hosting by TinyPic

09:26, rozowakuchnia
Link Komentarze (1) »
czwartek, 03 sierpnia 2017
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Komu komu bo idę do domu hi hi .Zapraszam was na pyszne delikatne i pulchne bułeczki drożdżowe ze śliwkami.Sezon mamy więc smakołyk na czasie.

Składniki:

mąka pszenna typ 500 500 g

jaja 2 szt

śmietana 18% 4 łyżki

masło pół kostki

mleko 2 szklanki

drożdże świeże pół kostki

cukier pół szklanki

szczypta soli

Dodatkowo:

śliwki węgierki  12 szt

Lukier:

cukier puder 1 szklanka

sok pomarańczowy 4 łyżki

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy do misy( przesiewamy ją najpierw) robimy dołek i wlewamy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem.Dodajemy 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże( mieszały łyżką by powstała zawiesina)Wsypujemy resztę cukru dodajemy jaja i wlewamy pozostałe mleko.Wyrabiamy ciasto jakieś 15 minut. Po wyrobieniu przykrywamy ciasto kloszem( Jak nie macie wystarczy zwykła ścierką) Po jakiś 40  minutach wyrabiamy ciasto ponownie robimy wałek i dzielimy je na 12 części.Każdą część rozpłaszczamy jak placuszka i kładziemy po 1 śliwce wypestkowanej.Robimy wałeczek i zlepieniem do dołu kładziemy bułeczki na papierze do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem i zostawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce polewamy je lukrem z cukru pudru i soku pomarańczowego.

IMG_7177

 

IMG_7179

środa, 02 sierpnia 2017
Zupa krem z cukinii

Dziś wam prezentuję zupę krem z warzyw i cukinii.Zupa o kremowej konsystencji pełna aromatu i smaku. Wyraźnie czuć smak cukinii czosnku i przypraw.Dodatek prażone pestki dyni idealnie pasują do kremu, tu nie ma grama śmietany za to mnóstwo warzyw .

Składniki:

cukinia 500 g ( już po odkrojeniu końcówek)

ziemniaki 4 szt

marchew 4 szt

natka pietruszki pęczek

czosnek 4 ząbki

seler 100 g

pestki dyni 2 garście

 

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę 2 litry, wkładamy obraną marchew natkę pietruszki,pokrojone ziemniaczki w kostkę.Doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy na małym ogniu. Powstanie wywar warzywny. Cukinie myjemy odcinamy końcówki i kroimy w kostkę( razem ze skórką) Smażymy na odrobinie oleju jakieś 20 minut i przekładamy do naszego wywaru z warzywami i gotujemy razem. Czosnek obieramy ścieramy na tarce i taki podsmażamy, dodajemy do zupy.Można dodać troszkę papryki mielonej ostrej.Kiedy nam się warzywa ugotują i zupa nabierze smaku zostawiamy do studzenia.Kiedy nam się już ostudzi blender-ujemy.Powstaje pyszny gęsty krem.Pestki podsmażamy na suchej patelni i posypujemy gorący krem( na talerzu) i podajemy.

IMG_7096

 

10:50, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 30 lipca 2017
Czekoladowe ciasto z cukinią

Nie ma to jak sezon na cukinię i wytrawne ciasto na słodko.Udowadniamy sobie i wszystkim że takie ciacho smakuje jak wilgotny murzynek i jest bardzo smaczne. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę

Składniki:

cukinia 500 g

cukier puder 1 szklanka

mąką pszenna typ 500 400 g

kakao pół szklanki

soda oczyszczona 1 łyżeczka

proszek do pieczenia pół łyżeczki

olej niepełna szklanka

jaja 3 szt

śmietana 18% 150 g

Polewa:

czekolada mleczna 200 g

 mleko 4 łyżki

 

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch.Mąkę odmierzamy ,dodajemy kakao,proszek do pieczenia sodę i przesiewamy przez sito nad ubitymi jajami.Dodajemy olej, Śmietanę i mieszamy łopatką.Startą cukinie dodajemy do ciasta i również mieszamy łopatka. Formę tortową 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,przekładamy masę. Wstawiamy do nagrzanego pieca.Pieczemy 170 stopniach 55 minut.Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą.Schładzamy w lodówce by czekolada zastygła i podajemy.Ten kto pierwszy raz je i następny i jeszcze następny nie rozpozna że to z cukinią.

 Wypiekały ze mną:

Razem ze mną piekły:
Dorota i jej Marchewkowe Muffinki
Bożena i jej Ciasto marchewkowe
Lidi i jej Ciasto z cukinii
Angelika i jej Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
sobota, 29 lipca 2017
Sorbet arbuzowy

Arbuz teraz w promocji to i sorbet można zrobić, na upalne dni jak znalazł , jadłam dziś choć nie ma słoneczka i również mi smakował :)

Składniki:

  • 1 i ½ kg arbuza
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki wody1 łyżka cukru

Wykonanie:

 

Arbuza pokroiłam na kawałki. Wydrążyłam najsłodszy, czerwony miąższ, usunęłam pestki. Zmiksowałam arbuz z sokiem z cytryny i cukrem.Przelałam miąższ do plastikowego pojemnika i zamrażałam przez ok. 3 godz. Aby sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję, co 30 min wyciągałam go z zamrażarki i mieszałam.Przepyszny nie za sodki orzeźwiający deser.

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Lody
Link Komentarze (1) »
środa, 26 lipca 2017
Drożdżówki z agrestem

Agrest pomału się kończy, jaka szkoda bo ciasta czy bułeczki z nim są przepyszne. Właśnie zrobiłam drożdżowe z czerwonym agrestem i wyszły rewelacyjne.

Składniki:

drożdże świeże 40 g

mleko cieple 250 ml

masło 100g

mąka pszenna typ 500  500 g

żółtka 4 szt

jako 1 szt

cukier 120 g

Dodatkowo:

agrest czerwony 500 g

cukier 1 szklanka

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę,cukier.Wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczone letnie masło.Dodajemy żółtka,jajo i pokruszone drożdże.Wyrabiamy ciasto 15 minut ( tyle wystarczy by odchodziło od rąk). Wyrobione ciasto przykrywamy kloszem-szybciej wyrośnie.Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy, zwijamy w cienki rulonik i robimy ślimaczki miej więcej tej samej wielkości.W każdym ślimaczku robimy zagłębienie w które wkładamy przetworzony agrest. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach .

Dżem agrestowy:

Agrest czyścimy i myjemy.Wkładamy do garnka i go przesmażamy bez wody,kiedy się rozgotuje dodajemy cukier i mieszamy.Smażymy jakieś z 15 minut jeszcze i gotowe.

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

piątek, 21 lipca 2017
Ciasto jogurtowe z jagodami

Dzisiaj polecam wam pyszne szybkie ciasto jogurtowe z jagodami. Sezon jeszcze trwa więc zapraszam do zrobienia. Dziś miałam uczennicę która robiła ciasto jogurtowe pod moim okiem. Ciasto nie jest trudne gdyż najlepiej uczy się piec właśnie na takich mało składnikowych. Lucyna była zadowolona z efektu i zamierza już za parę dni nauczyć się innego .Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę

Składniki:

1 szklanka jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany 12%

3 szklanki mąki pszennej typ 500

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

3/4 szklanki oleju

cukier puder do posypania

jagody jedna miseczka

Przygotowanie:

Do misy najpierw trafiają składniki mokre czyli jogurt,jaja,cukier i cukier waniliowy,mieszamy do połączenia składników.Wlewamy olej.Mąkę przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników i mieszamy. Formę dużą tortownicę 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą,przekładamy 1/3 ciasta i posypujemy jagodami,następna warstwa ciasta i jagód( trzykrotnie przekładamy )Pieczemy  przez ok 45 min w temp. 180C Ostudzone posypujemy  cukrem pudrem.

 Wypiekały ze mną:

6 Niebo

Angelika

 IMG_6929

IMG_69231

 

IMG_6931

15:53, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
środa, 12 lipca 2017
Muszle faszerowane fenkułem i ricottą

Natchnienie dziś miałam więc na obiad podłam muszle makaronowe nadziewane farszem. Rodzince smakowało jak dla mnie to największa nagroda :) Uśmiech i zadowolenie  to coś najcudowniejszego.

Składniki:

muszle 35 szt

ricotta 500 g

szpinak świeży 20listków

parmezan 100 g

sól i pieprz do smaku

czosnek 3 ząbki sprasowany

szynka wieprzowa 200 g

Dodatkowo:

masło 50 g

mąka 2 łyżki

mleko 2 szklanki

sól i pieprz do smaku

fenkuł ( natka z dwóch bulw)

ser żółty 200 g

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente, przepłukujemy pod zimną wodą by się nie sklejał . Do miseczki wkładamy ricottę, dodajemy sól,  pieprz i czosnek sprasowany do smaku. Szpinak myjemy i kroimy drobno. Szynkę kroimy drobno, łączymy razem z ricottą i wyrabiamy farsz.

Beszamel:

Masło 50 g rozpuszczamy na patelni, dodajemy make 2 łyżki i mieszamy. Kiedy nam się "rozpuści mąka" wlewamy mleko 2 szklanki i mieszamy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy natkę fenkułu.Gotowy beszamel przekładamy do naczynia ceramicznego. Farsz nakładamy łyżeczka w muszlę i układamy na beszamelu na około formy, a potem następna warstwa już od środka. Posypujemy serem startym tyle ile lubicie. Pieczemy jakieś 30 minut w 170 stopniach. Podajemy na gorąco

Ps. Czuć lekko anyż w beszamelu, danie bardzo smaczne wychodzi.

IMG_6893

 

IMG_6885

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
wtorek, 11 lipca 2017
Poziomkowo śmietanowy deser nie tylko na upały

Pachnące poziomki i takie pyszne,choć sezon niedługo się kończy smak pozostanie. Dziś zapraszam do zrobienia pysznego deserku z poziomkami i innymi pysznymi produktami.

Składniki:

poziomki 1 szklanka

brzoskwinie 3 szt

śmietana 30% 400 ml

cukier 2 łyżki

sól jedna szczypta

słonecznik łuskany 150 g

biszkopty  podłużne 5 szt

 

Wykonanie:

Najpierw myjemy brzoskwinie i wypestkujemy, kroimy w drobną kostkę.Słonecznik prażymy na suchej patelni z odrobiną soli . Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i przekładamy do pięciu szklaneczek ( po musztardzie) tak po dwie łyżki. Na śmietanę idzie pokrojona brzoskwinia (tyle aby zakryć śmietanę) i świeże poziomki.Posypujemy uprażonym słonecznikiem( po łyżce na szklankę). Następna warstwa śmietany i poziomek z boku wkładamy po biszkopcie.

IMG_68702

 IMG_68652

poniedziałek, 10 lipca 2017
Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą

Dziś nowość którą wymyśliłam kiedy patrzyłam na owoce znajdujące się w misce. Mój wzrok zatrzymał się na brzoskwiniach które po paru dniach leżenia w domu zmiękły więc postanowiłam je przerobić na dżem brzoskwiniowy który wykorzystałam do ciasta kruchego. Rewelacja mówię wam.

Ciasto kruche:

mąką pszenna typ 450 500 g

żółtka 5 szt

masło 250 g

cukier 100 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dżem brzoskwiniowy:

świeże brzoskwinie 1 kg

cukier brzozowy 800 g

sok z jednej cytryny

Beza:

białka 5 szt

cukier 150 g

Wykonanie:

 

Wsypujemy mąkę do misy z proszkiem do pieczenia( przesiałam ją najpierw). Dodajemy żółtka o temp pokojowej,miękkie masło,cukier i wyrabiamy ciasto kruche.Ciasto dzielimy 1/3 ciasta idzie na spód formy tortowej wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą( wkładamy do lodówki niech się chłodzi w formie sobie), a reszta ciasta trafia do zamrażalnia na 40 minut. Ciepły jeszcze dżem wykładamy na ciasto kruche i rozprowadzamy go równomiernie. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na dżem brzoskwiniowy.Wyjmujemy zamrożone ciasto kruche i ścieramy na tarce i kładziemy na nasza bezę. Wkładamy do pieca  i pieczemy 50 minut w 170 stopniach

Dżem brzoskwiniowy:

Brzoskwinie myjemy pod woda ,obieramy wypestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki ( jak widać jest dojrzała, tym lepiej dla nas, będzie szybciej dżem). Owoce,cukier i sok z cytryny wkładamy do garnka o grubym dnie. Gotujemy na dużym ogniu, a pojawiająca się pianę usuwamy. Zmniejszamy ogień i mieszamy czekamy do momentu gdzie zostanie nam około połowę i zgęstnieje. Kiedy ostygnie będzie idealny do ciasta kruchego.

 IMG_6540

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 71
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel