czwartek, 19 stycznia 2017
Domowa tortilla z farszem

Domowa tortilla jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Praca polega właściwie na rozwałkowaniu ciasta na cienkie placki.   Z tych proporcji możemy cieszyć się 9 plackami, tak miękkimi i elastycznymi, że nic się nie kruszy podczas zawijania, a przy tym bardzo prostymi do zrobienia. Takie tortille możemy podać z dowolnymi składnikami. Na zimno lub ciepło.Przy odrobinie chęci i poświęconego czasu zrobimy je własnoręcznie i zapewniam, że będą smaczniejsze od tych ze sklepowej półki .

 

9 sztuk o średnicy 22 cm:
Dodatkowo:
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • pieczarki 400 g
  • gouda 400 g
  • serek naturalny śmietankowy 300 g
  • czosnek 4 ząbki sprasowane
  • sól pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę  odrobiną soli. Zalewamy gorącą wodą oliwą i wyrabiamy. Ciasto wyrabia nam robot końcówka hak z 10 minut( im dłużej tym lepiej).Zostawiamy ciasto przykryte ściereczką na 20 minut niech sobie odpocznie.Ciasto dzielimy na 9 części i wałkujemy bardzo cieniutko na koło.( Można przyłożyć talerz i wyciąć będzie idealnie okrągła). Smażymy na suchej patelni bez tłuszczu( ciasto bom-belkuje) znaczy że przewracamy je na druga stronę . Kładziemy na talerz przykrywając wilgotną ściereczką wtedy będzie akurat.

Farsz:

Obydwie papryki kroimy cieniutko w paseczki,pieczarki w plasterki i smażymy na patelni z odrobina soli i pieprzu. Serek przekładamy do miseczki dodajemy sól,pieprz czosnek sprawsowany. Tortille smarujemy serkiem i układamy warzywa odsączone z tłuszczu, posypujemy startym serem, zwijmy i kroimy.Podajemy na ciepło lub zimno 

IMG_36351

 

IMG_36393

 
00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 stycznia 2017
Kąski z kurczaka

Na dziś postanowiłam zrobić domowe fas-foody i się udało. Dzieci zadowolone,miny wesołe.Obiad najsmaczniejszy na świecie.Takie kąski idealnie pasują jako przekąski w karnawale.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

jajko

szklanka mleka

mąka pszenna tym 500 Kłos-Pol ( wsypujemy na oko tak aby ciasto było konsystencją jak na naleśniki)

Panierka:

płatki kukurydziane 2 szklanki

sól,pieprz,papryka czerwona mielona do smaku

Dodatkowo:

pierś z kurczaka 400 g

Wykonanie:

Do miseczki wbijamy jajko ,wlewamy mleko i roztrzepujemy. Dodajemy mąkę( wsypałam na oko aby zgęstniało ciasto).Płatki owsiane wsypujemy do woreczka i tłuczkiem rozdrabniamy.Przesypujemy na talerz i doprawiamy solą,pieprzem i czerwoną papryką. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w cienkie paski.Maczamy w cieście naleśnikowym następnie w panierce i smażymy w głębokim tłuszczy 3-4 minuty z każdej strony.Podajemy same lub z ziemniakami lub frytkami.

 

IMG_3612

 

IMG_36141

09:35, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 16 stycznia 2017
Kokosowy serniki z przecierem z mango

Dziś was zaskoczę myślę, że bardzo przyjemnie.Od rana powstają pyszności .Pyszny sernik kokosowy z przecierem z mango o lekko zabarwionym kolorku jakby żółtym. Co najważniejsze ma bardzo przyjemny smak.Udekoruje go czekoladą .

 

Masa serowa:

wiaderko twarogu ( każdy ma swój ulubiony)

mąka ziemniaczana 4 łyżki

cukier 3/4 szklanki

jajka 5 szt

mleko kokosowe 400 ml  KTC (puszka)

KESAR MANGO PULP KTC  200 ml ( przecier z mango)

Dodatkowo :

herbatniki na spód sernika 25 szt

Mój sernik piekł się termoobieg+ para 160 stopni godzinę i 20 minut

Wykonanie:

Wbijamy jaja do misy, wsypujemy cukier i miksujemy do momentu potrojenia się masy( wygląda jak puch po dobrym zmiksowaniu).Kiedy mam ubite jaja z cukrem dodajemy mleczko kokosowe i twaróg. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.Teraz dodajemy przesianą mąkę ziemniaczana oraz przecier z mango .Sernik mam lekko żółty  kolor, to dzięki przecierowi  .Bardzo przyjemny w smaku i polecam wam szczególnie.

Kiedy mamy wszystkie składniki połączone wykładamy je  do formy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia spód i boki . Na dno formy kładziemy herbatniki i łyżką przekładamy trochę masy serowej,tak aby nam herbatniki nie pływamy.Kiedy już zakryjemy spód wykładamy resztę masy serowej.

 

IMG_3651

 

IMG_3640

 

IMG_36561

 

IMG_36671

 

IMG_36472

IMG_3663

 

ktcmangopulpakesar850g

Beztytuuktc

 

ktcmleczkokokosowe400ml

Beztytuuhjhj

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 stycznia 2017
Pyszny deser idealny na różne okazję

Lubicie desery oj wiem to na pewno, dlatego dziś chce wam pokazać prosty i smaczny deser na bazie  cappuccino .

Czekoladowa warstwa:

cappuccino o smaku czekoladowym 10 łyżek

wrzątek 250 ml

mleko 3/2% 500 ml

żelatyna na litr wody ( w naszym przypadku to będzie mleko i woda)

Biała warstwa:

mleko 3/2% 900 ml

cukier waniliowy 64 g

cukier brzozowy ( ksylitol) 100 g

żelatyna na 1 litr wody( mleka)

Dodatkowo:

 kuliki w zalewie malina ZENTIS -Ciekawe, innowacyjne kulki żelowe do wykorzystania podczas spotkań i imprez w celu uatrakcyjnienia między innymi napojów i drinków czy deserów. Mogą zachwycać i szokować.

 

Robimy pierwszą warstwę czekoladową, cappuccino zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia, wsypujemy żelatynę i i mieszamy dopóki się rozpuści.Kiedy mamy już letnia-we to przelewamy do wysokiego naczynia i wlewamy mleko (blęderujemy trzepaczką).Przelewamy do szklaneczek ( musztardówek) pod skosem i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Kiedy nam zastygnie robimy drugą warstwę waniliową Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego żelatynę mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy się rozpuści dodajemy cukier waniliowy i cukier zwykły  i dalej mieszamy, zostawiamy do ostygnięcia. Chłodną waniliową piankę wlewamy do cappuccino i teraz wstawiamy już prosto.Kiedy zastygnie dekorujemy kuleczkami w zalewie malina. Wygląda bardzo fajnie i super smakuje.

 IMG_3418

 

IMG_3433

wtorek, 10 stycznia 2017
Karp smażony w dzwonka

Najprostszy i najsmaczniejszy sposób na świątecznego karpia. Słyszeliście o tym , że najprostsze dania są najsmaczniejsze?? Coś w tym jest.

Składniki:

  • karp 2 kg
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • bułka tarta pół szklanki
  • jajko 1 szt
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz mielony 
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Karpia czyścimy z łusek, obcinamy płetwy i ogonek,wyjmujemy wnętrzności i myjemy. Kroimy w dzwonka.Dzwonki wkładamy do zimnej wody i moczymy rybkę 2-3 godziny w osolonej wodzie. Po wymoczeniu wyjmujemy dzwonki i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.Na talerz wsypujemy mąkę, dzwonka obsypujemy mąką, maczamy w jaju i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.Skórka staję się chrupiąca.

 

 

 

IMG_3368

sobota, 07 stycznia 2017
Pączki waniliowe

Macie czasem tak, że leżycie i się nudzicie i wpada wam do głowy pomysł i go realizujecie???? Mam właśnie tak, niestety albo super można powiedzieć. Pączek – wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu na kolor ciemno-złoty lub upieczonego w wysokiej temperaturze na kolor jasno-złoty. Powstały małe, pyszne, pulchne i rozkoszne pączki,pączusie jak kto woli.

Składniki:

  • mąka pszenna  Kłos-Pol 500 g
  • mleko 250 ml
  • jajka 2 szt
  • żółtka 2 szt
  • drożdże suszone 16 g
  • cukier waniliowy 32 g
  • olej 4 łyżki

Dodatkowo:

  • cukier waniliowy 64 g
  • połowę białka
  •  

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy drożdże,wlewamy mleko temp pokojowa,wbijamy jaja i żółtka,wsypujemy cukier waniliowy i dodajemy olej.Wszystkie składniki zagniatamy( ciasto jest klejące ale takie ma być). Wyrabiałam robotem jakieś 10 minut i zostawiłam takie klejce w misie na 2 godziny ( drożdże suche dłużej wyrastają). Po 2 godzinach ciasto wyrosło lecz nadal widać , że jest klejące.Wyjmuje je łopatką sylikonową na stolnicę też najlepiej sylikonową.Podsypują mąką do momentu kiedy będzie można śmiało wałkować tak na grubość 1-1,5 cm.Wykrawamy szklanką i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na jakieś 30 minut.Olej wlewamy do głębokiej równej patelni i nagrzewamy go.Wkładamy nasze pączki do porządnie nagrzanego oleju i smażmy , aż "spuchną " i dopiero wtedy przewracamy i powstaje biała otoczka.Pączki przekładamy na kratkę by wystygły i odsączyły się z oleju.

Lukier:

Cukier waniliowy zmielony przekładamy do miseczki i dodajemy pół białka.Mieszamy do momentu , aż powstanie lśniący biały lukier,polewamy ostygnięte pączusie.

 IMG_34062

IMG_3405

 page70

09:25, rozowakuchnia , Faworki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 05 stycznia 2017
Ryba w occie - Wigilia 2016

Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez ryb w occie, robię je także na inne okazje, ale Święta to obowiązkowo.Zawsze robię je kilka dni wcześniej, wtedy są najlepsze, muszą dobrze przejść zalewą octową.

Składniki:

 

  • 2 kg pstrąga filetowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pszenna

Zalewa:

 

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 6 % 
  • 2 cebule białe
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 150 g cukru

Wykonanie:

Pstrąga kupiłam wypatroszonego, wy-filetowałam go i wymoczyłam w  soli ( 2 godzinki moczył się).Odcisnęłam z wody i wyłożyłam na tackę jeden obok drugiego( pokroiłam go w mniejsze kawałki by lepiej się smażyło).Obsypałam pstrąga solą i pieprzem ziołowym mielonym, skropiłam delikatnie sokiem z cytryny. Obsypywałam mąką i smażyłam na rozgrzanym oleju.Zagotowałam wodę z solą,cukrem i octem, przelałam do miski. Dodałam ziele i listek laurowy .Cebule pokroiłam w talarki i położyłam pierwszą warstwę. Przełożyłam usmażoną rybkę prosto z patelni. Przykryłam następną warstwą cebuli i drugą porcją ryby.Tak przygotowaną rybkę docisnęłam talerzykiem i zostawiłam na 3-4 dni by doszła w smaku.

IMG_3363

piątek, 30 grudnia 2016
Tatar ze śledzia

 

Pyszna przystawka nie tylko na Wigilię. Na moim stole jako jedno z 12 dań Wigilijnych.Tatar możemy zrobić w wielu smakach jakie tylko nam wpadną do głowy. Śledzia bardzo chętnie zjem zawsze. Jest to bardzo zdrowa ryba, zawiera cenne kwasy omega 3 .


Składniki :

  • 8 płatów śledzia niesolonego
  • 3 ogórki małosolne
  • 2 cebule średnie
  • 2 jajka
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • olej odrobina do wymieszania składników 
  •  sok z 1/2 cytryny.


Wykonanie :

Gotujemy najpierw jajka które kroimy drobno.Płaty śledziowe kroje bardzo drobno lecz nie robię paćki.Ogórki i cebulę kroję w drobną kosteczkę.Doprawiam solą i pieprzem i odrobinę skrapiam olejem i sokiem z cytryny. Przekładam na talerz i mamy jedno z 12 przysmaków Wigilijnych

IMG_3362

 

czwartek, 29 grudnia 2016
Sernik na biszkoptach

Mimo że to dopiero 3 dni po świętach, a ciasta brak.Więc zabrałam się za zrobienie sernika takiego na szybko na zwykłych biszkoptach.

Składniki:

biszkopty okrągłe 

jaja 6 szt

cukier 1 szklanka

ser wiaderko

mleko 1 szklanka

 budyń śmietankowy 80 g

masło 125 g

Dodatkowo:

czekolada mleczna 200 g

mleko 4 łyżki

czekolada biała 50 g

Wykonanie:

Jaja miksujemy z cukrem na puch( masa potraja swoją objętość ).Dodaję ser z wiaderka porcjami i mieszam. Masło rozpuszczam i letnie dodaję do składników .Budynie rozpuszczam w mleku i dodaję do pozostałych składników.Formę tortową wykładam papierem do pieczenia (dno i boki). Kładę okrągłe biszkopty na dno a tam gdzie zostają luki to kruszę w te miejsca pozostałe biszkopty.Przelewam serową masę najpierw na środek biszkoptów , delikatnie by biszkopty nie pływały. Piekę przez 15 minut w 200 stopniach potem zmniejszam do 170 i piekę następną godzinę.Po wyjęciu z pieca czekam by ostygło, zdejmuje obręcz i polewam rozpuszczoną czekolad mleczną.Ścieram na tarce  białą czekoladę i posypuje sernik.

IMG_3356

 

IMG_3358

15:25, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 26 grudnia 2016
Sałatka śledziowa na słodko

Kochani mam dla was pyszną sałatkę śledziową na słodko,przyjemnie się jadło w Wigilię i na pierwszy dzień świąt była jeszcze. Poznacie dziś przepis ,a także mój humorek, złość  i zadowolenie.

Składniki:

  • żurawina pół szklanki
  • cebula 1 duża lub dwie mniejsze
  • śledź w oleju Matias 250 g
  • majonez 4 łyżki
  • śliwka suszona( podwędzana) z 15 szt
  • jajko 3 szt

Wykonanie:

Macie czasem jakieś szklane naczynie dekoracyjne?? Np po jakimś stroiku który wam się znudził. Możecie go wykorzystać właśnie do sałatki śledziowej.Na same dno wsypujemy żurawinę tak aby zakryło powierzchnię( czasami kiedy mamy wiesze naczynie to więcej żurawiny wsypujemy ). Cebulę kroimy drobno i posypujemy na żurawinę tyle aby ją zakryć( powiecie dziwne zestawienie, babka zgłupiała, jednak radzę wam zrobić najpierw, a potem oceniać ). Śledzia odsączamy z oleju i kroimy w kostkę, kładziemy na cebulkę aby ją zakryć.Majonezem smarujemy tez tyle aby zakryć śledzia , możemy lekko sobie docisnąć łyżką.Jajka gotujemy kroimy drobniutko i dajemy na wierzch. Wpadłam na pomysł by przy-dekorować jeszcze sałatkę śliwką suszoną drobniutko pokrojoną. Najlepiej robić wieczorem i dać jej noc na przegryzienie smaków. Polecam wam bo bardzo smaczna i coś innego.

 

IMG_33351

Zanim jednak zrobiłam sałatkę musiałam sprzątnąć kuchenkę na której miały gotować się jajeczka.Teraz dopiero zaczyna się historia miałam takiego nerwa ,że szok. Wcześniej smażyłam rybkę i niestety tłuszcz się po-rozchlapywał po-przypalał i ani rusz nie mogłam tego wyczyścić. Zamówiłam wcześniej produkty w sklepie internetowym frisco.pl i czekałam na nie jak na zbawienie.Wiecie jaka to wygoda, nie trzeba wychodzić z domu, zamawiasz i czekasz tylko, aż przyjdą do domu.Przed Świętami to naprawdę ułatwia nam życie bez latania i szukania.No właśnie i teraz miło wspominam ten dzień kiedy to wyjęłam z szafki CILLIT BANK -jest to silny środek do tłuszczu i działa, co mogę ze stanowczością potwierdzić.Moja pyta ceramiczna jest oporna jednak kiedy popryskałam środkiem i poczekałam te 15 minut spokojnie mogłam ją doczyścić. Widać plamy i tłuszcz po rozchlapywany, spokojnie CILLIT BANG się tym zajął. 

IMG_3316

 

Tu wygląda tak po wyczyszczeniu . Jeśli chcecie nie mieć problemu  z okrutnym tłuszczem to już wiecie co robić.

IMG_33191

 Ten dzień miło się zakończył. Wyszła pyszna sałatka no i moja ceramiczna kuchnia błyszczała, tłuszcz poszedł w zapomnienie.

niedziela, 25 grudnia 2016
Uszka z kapustą i grzybami

Lubię sama robić uszka z kapustą i grzybami, przynajmniej wiem co trafia do środka.

Składniki na farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 garście suszonych grzybów
  • pół cebuli
  • smalec
  •  ziele angielskie 1 szt
  • liść laurowy 1 szt
  •  sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Składniki  na ciasto:

  • mąka pszenna 1.1/2 szklanki
  • ciepła woda ( tak aby można było palec zanurzyć)
  • olej 1 łyżka

Wykonanie farszu:

Kapustę wymaczamy i kroimy drobno, wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy grzyby wymoczone we wrzątku usmażone z cebulką na smalcu i pokrojone drobniutko, wrzucamy ziele i listek laurowy. Doprawiamy solą,pieprze oraz przecierem pomidorowym. Gotujemy godzinkę lub więcej tak aby kapusta zmiękła.

Wykonanie ciasta na uszka:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy wodę z olejem i wyrabiamy ciasto. Leżakuje sobie z pół godziny. Wałkujemy cienko ciasto na stolnicy silikonowej i kroimy na kwadraty.Na każdy kwadrat kładziemy łyżeczką farsz i składamy go w trójkąt na palec i sklejamy. Układamy na  desce do krojenia i gotujemy w lekko osolonej wodzie.

 

IMG_3353

IMG_29871

sobota, 24 grudnia 2016
Rolada szpinakowa z łososiem

Mój debiut zrobiony chłodzi się w lodówce. Nie myślałam , że będzie taki smaczny ten łosoś. Zadowolona jestem z rolady a i myślę , że rodzina też będzie postawie na stole Wigilijnym.

 

Składniki:

  • szpinak mrożony (rozdrobniony) 400 g
  • serek śmietankowy 300 g
  • jajka 4 sztuki
  • sól  i pieprz
  • czosnek - 4 ząbki
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • łosoś wędzony 300 g

 

Wykonanie:

Szpinak wykładam na suchą patelnie i rozmrażam go na małym ogniu.Dodaję sprasowany czosnek chwile jeszcze mieszam.Ostudzony blenderem ręcznym blęderuje, dodaje żółtka,sól i pieprz oraz gałkę muszkatową.Ubijam białka z odrobiną soli na sztywno i dodaję do masy szpinak-owej .Formę z pieca(jest  wyposażeniu) wykładam papierem do pieczenia i kładę masę szpik-ową na całej powierzchni .Piekę koło 15-20 minut w 180 stopniach. Na stół kładę folię aluminiowa, a na nią folie spożywczą. Wyjmuje z pieca placek szpinak-owy kładę na przygotowaną folie odwrócony papierem i ściągam go. Ostudzony smaruje serkiem śmietankowym i kładę plastry wędzonego łososia . Zwijam pomagając sobie folią zakręcam końcówki jak cukierka i do lodówki. Schłodzoną roladę kroje w plastry i stawiam na stół Wigilijny.IMG_3338

 

piątek, 23 grudnia 2016
Piernik Staropolski - pieczenie i przekładanie

Witajcie kochani poprzednio pokazywałam wam jak się robi ciasto na Piernik Staropolski  możecie śmiało tam zajrzeć żeby było wiadomo o co chodzi.Dziś wam pokaże jak upiekłam piernik ile potem stał i kiedy go przełożyłam i udekorowałam.Więc tak 20 listopada nastawiłam ciasto i wstawiłam je do lodówki. 19 grudnia wyjęłam je i upiekłam.

 

IMG_3290

IMG_3286

Składniki:

Wykonanie :

Ciasto wyjmujemy z lodówki , ściągamy ściereczkę i folię spożywczą.

IMG_3235

Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przekładamy ciasto piernikowe i dociskamy( będzie twarde ale dacie rade je rozłożyć).

IMG_3236

Pieczemy ciasto koło 40-50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia.

IMG_3237

Ostudzone ciasto kroimy na trzy równe blaty górę ścinamy do równości.

IMG_32381

Przekładamy pierwszy blat nadzieniem śliwkowym.

IMG_3239

Dociskamy drugim blatem i smarujemy nadzieniem kiwi.

IMG_3240

Na koniec dociskamy trzecim blatem i zawijamy w folię spożywczą  zostawiamy tak na trzy dni.

IMG_3241

 Dziś mamy czwartek więc go odwinęłam i pokroiłam na trzy równe części. Każdą część oblałam czekolada i obsypałam wiórkami czekolady  zielone, żółte i różowe. TAK PRZYGOTOWANE PIERNIKI ZOSTAWIAM DO ZASTYGNIĘCIA CZEKOLADY.

 

07:29, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (2) »
czwartek, 22 grudnia 2016
Sałatka warzywna ze śledziem marynowanym

Nie ma to jak śledzi na wigilię, tradycja się utarła odkąd pamiętam.W tym dniu na naszym stole mamy prawie wszystko z rybki :) Polecam wam prostą sałatkę warzywną z marynowanymi płatami rybki.

 

Składniki:

 

  • 4 płaty marynowanego śledzia
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • kukurydza konserwowa pół puszki
  • marchew ugotowana  3 spore sztuki
  • ogórki kiszone z 8 szt
  • ziemniaki 6 szt
  •  majonez tyle aby starczyło nam do wymieszania składników
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek do przystrojenia

Wykonanie:

Ziemniaki ,marchew gotujemy i kroimy w kosteczkę,jajka gotujemy  i kroimy drobno.Kukurydzę, groszek odsączamy. Ogórki kroimy w kosteczkę i też odsączamy. Płaty marynowane kroimy kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz. Na samym końcu dodajemy majonez i mieszamy. Dekorujemy koperkiem świeżym, w moim przypadku mrożonym.Zostawiamy sałatkę na dwie godziny by przeszła i można śmiało jeść.

 IMG_3095

poniedziałek, 19 grudnia 2016
Śledzik na szybko z oliwkami zielonymi

Propozycja szybkiego śledzika z oliwkami zielonymi została przyjęta w domu bardzo entuzjastycznie. Zjedzone migiem, a dla mnie przyjemne zaskoczenie.

Składniki na 1 porcję:

matias w oleju 2 płaty pojedyncze 

żurawina suszona 15 szt

buraczki marynowane 2 łyżki

oliwki zielone 10 szt

majonez 1 łyżka

jajko 1 szt

Wykonanie:

Śledzika osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małe kawałeczki, układamy je na około talerzyka, między śledzikiem kładę żurawinę .Teraz nakładam buraczki na około i pokrojone  w plasterki zielone oliwki. Warstwa śledzika i na środku łyżka majonezu,Na majonez kładę ugotowane jajko pokrojone w ćwiartki.Porcja dla jednej osoby na małym talerzyku.

IMG_31931

 

IMG_31901

niedziela, 18 grudnia 2016
Pyszne korzenne ciasto z jabłkami marchewką i żurawiną

Taka to sytuacja,źle zamknęłam zamrażalnik i marchewka mi się rozmroziła.Toć nie zamrożę jej znowu bo nigdy tak nie robię no to połowę do żurku poszło . Co tu zrobić z druga połową , na ciasto za mało do zupy już nie dam.Przeszłam kuchnie wzdłuż i wszerz poszperałam w szafkach i mam. Ciasto korzenne z owocami i warzywami super, uwielbiam takie sytuację gdy powstaje coś czego nie planowałam i w dodatku wychodzi pyszne :)

Składniki:

marchew starta pół szklanki

jabłka 2 szt

migdały mielone 1 szklanka

 żurawina suszona 2 garście Kłos-Pol

skórka kandyzowana z pomarańcza opakowanie

imbir z paczuszki 2 łyżeczki

cynamon mielony 2 łyżeczki Kłos Pol

błonnik kakaowy 2 łyżki Kłos -Pol

ksylitol 1 szklanka

mąka pszenna  typ 500 Kos- Pol 2 szklanki

soda 1 szczypta

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

jaja 4 szt

masło 1 kostka

Wykonanie:

Jaja ubiłam z ksylitolem na puch i dodałam szklankę migdałów mielonych ,marchew,skórkę pomarańczową kandyzowaną,żurawinę, jabłka starte( odciśnięte z soku).Delikatnie wymieszałam łopatką. Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałam do składników dalej mieszałam łopatką. Masło rozpuściłam i letnie zmieszałam z soda , a następnie dodałam do reszty składników. Wymieszałam znowu i wsypałam przyprawy korzenne oraz błonnik. Formę do pieczenia 38x14x6 wykladam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni i zmniejszam do 170 i piekę 80 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypuje cukrem pudrem. Ciasto jest wilgotne delikatne i pyszne. Na pewno zrobię je na Wigilię :)

 

IMG_3157

IMG_3167

IMG_31631
IMG_31661

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 17 grudnia 2016
Śledzik z musztardą

Następna propozycja na wigilijnego śledzika.Porcję akurat wystarczające dla jednej osoby. Pięknie wygląda i przyjemnie smakuje.

Składniki na 2 porcję ( słoiczki po jogurtach z biedronki)

jajka  2 szt

koperek 2 łyżeczki (może być mrożony)

musztarda 2 łyżeczki

buraczki marynowane 2 łyżeczki

matias solony 2 płaty pojedyncze

 Wykonanie:

Przygotowujemy dwa słoiczki.Jajka gotujemy na twardo obieramy ze skorupek i kroimy drobno. Połowę jajek idzie na dno słoiczka, posypujemy je koperkiem i dajemy musztardę.Następna warstwa to buraczki marynowane na buraczki połowę śledzia pokrojonego drobno i znowu koperek i na końcu jajeczko pokrojone drobno , maleńki kawałeczek śledzika z boku aby wystawał i odrobinę buraczków z boku.Wygląda rewelacyjnie, a smakuje również dobrze.

IMG_3184

 

IMG_31831

 

IMG_31852 

piątek, 16 grudnia 2016
Ciasteczka z nutą cynamonową

 Ciasteczka Świąteczne o lekkim smaku cynamonu  kształcie płatka śniegu. W smaku rewelacja.

 


Składniki:
200 g (kostka) masła
1 szklanka ksylitolu Kłos-Pol
1 jajko
cukier waniliowy 32 g
2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Wykonanie:
Najpierw przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodajemy miękkie masło,jaja,cynamon i ksylitol i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto. Schładzamy około godzinę.Wałkujemy na 3 cm i stempelkiem "wykrawamy" ciasteczka.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niego ciasteczka. Pieczemy  około 10 minut w 170 -180 stopniach. Po upieczeniu możemy posypać delikatnie cukrem pudrem.


IMG_3139
 
IMG_3143
 
page68
12:24, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
Wyniki konkursu rybka na 1000 sposobów

Piękne zdjęcia potraw , ciężko było wybrać. Każda z nas wybrała jedno foto. Więc jak najszybciej podajcie swoje adresy na mejla reksio740@wp.pl

 

 

Gwiazdkowa_niespodzianka2

 

oso_cytrynowy_z_warzywami22

 

makrelazapiekana2

 

 

 

 

10:35, rozowakuchnia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 grudnia 2016
Cripsy Natural rezenzja

Jakiś czas temu dostałam od http://www.crispynatural.pl Cripsy Natural które są w diecie codziennej bardzo przydatne. Podjadać możemy między posiłkami i to nam nie zaszkodzi.Pyszne chrupiące chipsy owocowe i warzywne.

chce wam polecić 

SUPER ZESTAW
DLA MŁODSZYCH I STARSZYCH
Z GRĄ PLANSZOWĄ I PUZZLAMI W GRATISIE!

 

 

Opakowanie po wew. stronie składa się z gry planszowej z kostką oraz puzzli oraz 

puzzle w wersji kolorowanki  :) Czyli możemy smacznie zjeść oraz pograć w grę. Przyjemne z pożytecznym.

 

500_500_productGfx_b546cf718f2e30ff60d8131e6e56e24e

 

 

W SKŁAD ZESTAWU:

1 x Jabłko 18 g - Suszone plasterki Crispy Natural
1 x Jabłko z cynamonem 18 g - Suszone plasterki Crispy Natural
1 x Jabłko o smaku karmelkowym 18 g - CHRUPSY Suszone plasterki Crispy Natural
1 x Jabłko z przecierem bananowym 18 g - CHRUPSY Suszone plasterki Crispy Natural
1 x Jabłko z sokiem truskawkowym 18 g - CHRUPSY Suszone plasterki Crispy Natural
1 x Jabłko BIO 15 g - Suszone plasterki Crispy Natural

1x Brzoskwinia 15 g - Suszone plasterki Crispy Natural
1 x Ananas 15 g - Suszone plasterki Crispy Natural

2 x Marchew z naturalnymi przyprawami 18 g - Suszone plasterki Crispy Natural
2 x Pomidor z bazylią i oregano 15 g - Suszone plasterki Crispy Natural
2 x Burak o smaku winegret 18 g - Suszone plasterki Crispy Natural
2 x Topinambur z solą morską 18 g - Suszone plasterki Crispy Natural

Mamy 16 paczuszek pysznych chipsów

Ważne dla naszego zdrowia:
  • wysoka zawartość błonnika pokarmowego
  • niska zawartość tłuszczów nasyconych
  • bez smażenia i pieczenia
  • bez dodatku cukrów*
  • produkt bezglutenowy**
  • bez konserwantów
  • polecane jako uzupełnienie racjonalnej diety
  • także dla wegetarian i dzieci powyżej 3 roku życia

500_500_productGfx_f375b01779c8dd93896478674c387c15

 

Opinia :

Najbardziej smakowały mi owocowe chipsy.Warzywne za to przypasowały mężowi bo lubi ostre smaki.Bardzo fajnie i przyjemnie  sie je chrupie przed telewizorkiem, na spacerze czy tak sobie popijając piwko czy soczek. Polecam wam bo zawsze warto posmakować czego zdrowego a i maluszki od trzech latek śmiało mogą sobie pochrupać.

 

 

Ciasteczka migdałowo-czekoladowe z pyszną dekoracją

No to dziś pokaże wam szybkie ciasteczka migdałowe,udekorowane i fikuśne. Miały być na Święta, niestety moja rodzinka dorwała się do nich i zostały okruszki.

Składniki:

  • 175 g masła
  • 200 g brązowego cukru (zmielić)
  • 2 jajka
  • olejek migdałowy
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów bez skórki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Kakao 2 łyżki 

 

 

Dodatkowo:

Lukier:

  • cukier puder 1 szklanka i sok z cytryny

Wykonanie:

Migdały płatki zmieliłam w młynku do kawy, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,kakao oraz sól.Dodaję miękkie masło lub rozpuszczone,cukier i jajka oraz parę kropel aromatu migdałowego. Zagniatam ciasto jeśli jest zbyt lepiące to podsypuje mąką . Wałkuje na około 4-5 mm i wykrawam ciasteczka. Piec nastawiam na 180 stopni i piekę jakieś 8-10 minut.Pilnuję zawsze, jeśli się zarumienia po bokach to zaraz wyjmuje :) Studzę na kartce,lukruje i posypuje wiórkami z kolorowej czekolady. 

IMG_2903

 

IMG_2904

 

IMG_2902

 

IMG_2905

 

page232

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 grudnia 2016
Wielki świąteczny e-book od blogerek kulinarnych

Moi kochani obiecałam wam niespodziankę 14 grudnia czyli dziś.Dla wszystkich lubiących kuchnię zapraszam na pyszne Świąteczne smakołyki.

ebook_cover 

Znajdziecie tu sprawdzone przepisy na piernik ciasteczka i inne łakocie.Atrakcje kulinarne w świątecznym e-booku stworzonym przez 15 blogerek kulinarnych. Każda z nas przygotowała dwa słodkie przepisy, które umilą Wam wigilijny wieczór. Pomysłodawcą całego projektu jest Magda z bloga Czekoladowy Muffinek. o stronę językową, zadbała Ewa Popielarz  z bloga BaBy w kuchni , a przepiękną oprawę graficzną stworzyła Agnieszka z Nes Studio.

ebook_baner_pasek

Zapraszam więc do zobaczenia smakołyków, klikacie tylko pobierz PDF i ukaże wam się ..................... jesteście ciekawi to zapraszam :)

 

18:01, rozowakuchnia , Artykuły
Link Komentarze (1) »
Postna kapusta z grzybami

Postna kapusta z grzybami niby nic, a jednak ważne danie Wigilijne.Dobrze doprawiona i wyczuwalny smak grzybów.To jest to czego oczekujemy :)

 

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 garście suszonych grzybów, miałam prawdziwki
  • 1 duża cebula
  • tłuszcz
  • ziele angielskie 2
  • liść laurowy 2 
  • sól, pieprz
  • mąka 2 łyżki 
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego 

 

 

Wykonanie:

 

Grzyby umyłam pod bieżącą wodą, włożyłam do garnuszka, zalałam 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody, moczyłam przez  noc. Grzyby zagotowałam w wodzie w której się moczyły, jakieś 25  minut. Odcedziłam zostawiając wywar . Większe grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki.

Kapustę opłukałam dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odcisnełam i posiekałam, włożyłam do garnka i zalałam przecedzonym wywarem z grzybów, doprawiłam sola i pieprzem, dodałam ziele i listek laurowy i przecier pomidorowy. Gotowałam prawie 2 godziny .

Marchewkę obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach, dodałam ja przy końcu gotowania kapusty

Obrałam i pokroiłam drobno cebulę . Zeszkliłam na patelni na oleju.

Na patelni rozgrzałam pozostałe 2 łyżki oleju, dodałam mąkę i podgrzewałam mieszając aż zrobi się jasnobrązowa zasmażka.

Cebulę, zasmażkę i grzyby dodałam do ugotowanej kapusty, wymieszałam i  zagotowałam. Doprawiłam solą, pieprzem .Najlepiej smakuje podana na gorąco.

IMG_2790

 

wtorek, 13 grudnia 2016
Strucla z makiem i bakaliami

Musiałam wypróbować strucle makową przed Świętami i dziś wam prezentuję. MUSZE POWIEDZIEĆ, ŻE WYSZŁA BARDZO SMACZNA MIMO MOICH OBAW :) 

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki wódki lub spirytusu

Masa makowa:

  • 400 g maku suchego
  • 150 g cukru
  • 150 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 4 łyżki miodu sztucznego
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • żurawina suszona 1 szklanka
  • 6 białek
  • pasta pomarańczowa do smaku

 

Dodatkowo:

Forma do pieczenia 38x12x6 Kłos-Pol

 

 

Wykonanie:

Do misy wsypuję przesianą mąkę w której robię dołek.Drożdże rozrabiam w ciepłym mleku i wlewam do dołka w mące.Delikatnie mieszam i zostawiam na 15 minut pod ściereczką by miało czas pracować.Po 15 minutach wsypuje cukier,sól, wbijam żółtka i wlewam cieple lecz nie gorące masło ,wódkę.Wyrabiam ciasto do momentu gdy będzie gładko odchodziło od rąk.Zostawiam je do wyrośnięcia na około 1 godziny.

Mak zalewam wodą tyle by zakryło go i gotuje na małym ogniu.Mak wciągnie wodę. Miele go trzykrotnie, dodaje ubite białka z cukrem,rodzynki,orzechy,miód.Wyrabiam farsz.Ciasto wałkuje na prostokąt  36 cm smaruje go pastą pomarańczową do smaku,  nakładam farsz po 2 cm od końca.Posypuje żurawiną i skórką kandyzowaną. Zwijam i przekładam do blaszki wyłożonej papierem o wymiarach 38x12x6 zwinięciem do dołu.Smaruje rozbełtanym jajem. Piekę w 170 stopniach godzinę, sprawdzam czy już, jeśli nie to piekę jeszcze z 20 minut( to duża strucla więc potrzebuje trochę więcej czasu).

 

IMG_3021

 

IMG_3023

IMG_30631 

IMG_3022

poniedziałek, 12 grudnia 2016
Białko-wiec z makiem

Nazwałam to ciasto ze względu na ilość białek. Wyszło wilgotne i pyszne. Polałam je rozpuszczoną czekoladą i obsypałam wiórkami z cytrynowej czekolady, Całość wygląda kuszącą i w dodatku smakuje wybornie.

Składniki:

  • kostka  masła
  • 1.1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki maku ( gotowiec z puszki)
  • 9 szt białek
  • 32 g  cukru waniliowego
  • olejek migdałowy parę kropel
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo :

 

  • czekolada mleczna 200 g
  • mleko 4 łyżki
  • wiórka z czekolady cytrynowej Cukieteria

 

Wykonanie:

Schłodzone białka miksuje na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Dodaje masę makową z bakaliami,mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na samym końcu rozpuszczone letnie masło.Mieszam łopatką.Formy aluminiowe do pasztetu( 500 ml) smaruje masłem i obsypuje mąką.Ciasto przekładam do foremek tak do 1/2 wysokości foremki, starcza mi na 4 porcję.Piekę kolo 45 minut w 170 stopniach.Ciasto upieczone i wystudzone polewam czekoladą i dekoruje wiórkami z czekolady cytrynowej.

 IMG_3033

 

IMG_30301

 

IMG_3040

 IMG_3060

 

IMG_30551

17:40, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 67
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel