piątek, 29 sierpnia 2014
Chleb ze słonecznikiem , konopia i pestki dyni z maszyny do pieczenia chleba

Jak wiecie maszyna do chleba jest przydatna .

Akurat mam dzisiaj trochę sprzątania więc maszyna rusza w ruch .

Jest to przydatne urządzenie w którym nie tylko możemy piec ale też służy do wyrastania ciasta i do wyrabiania.

Więc na dzisiaj proponuje pyszny chrupiący chlebek z ziarnami słonecznika , konopi i pestek dyni .

Jeśli chcecie upiec z takimi ziarnami co ja to zapraszam do Ziarenkowo . Maju tu ziaren pod dostatkiem pysznych i smacznych .

Składniki:

woda320 ml

olej4 łyżki

sól1.1/2 łyżki

cukier 3 łyżki

maka tym 550 525 gram

drożdże 1 .1/3 łyżeczki

dodatkowo:

ziarna 1 szklanka ( pół szklanki wsypujemy do składników  i następne pół wsypujemy jak już chlebek będzie prawie upieczony ).

jajo roztrzepane do posmarowania wierzchu chleba .

Musimy pamiętać , że składniki wkładamy według schematu czyli tak jak podane są składniki .

Woda ,olej ,sól, cukier , maka ,drożdże , ziarna,

Ustawiamy program 1 ,skórka średnia ,waga 900

Smaruje zawsze wierzch roztrzepanym jajem aby słonecznik lepiej się trzymał .

Wychodzi pyszny :)

IMG_01271

 

 IMG_01201

czwartek, 28 sierpnia 2014
ogórki małosolne

Chciałam skosztować ogórka małosolnego . Więc zabrałam się do roboty . Kupiłam ogórki i to co potrzebne by stały się małosolne.


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Ogórki małosolne - SKŁADNIKI:

  • 1i ½ kg małych, twardych ogórków gruntowych
  • Woda 2 litry
  • 3 łyżki soli
  • 1 główka czosnku obrana
  • korzeń chrzanu kawałek z 5 cm
  • koper z 4 łodyżki

Ogórki małosolne - PRZYGOTOWANIE:

Do pojemnika plastikowego kładę na dno chrzan liście ,korzeń , koper i obrane ząbki czosnku . Gotujemy wodę 2 litry i sypiemy sól, rozrabiamy. Na przygotowane ” podłoże „ kładę ogórki podłużnie dosyć ciasno . Na ogórki kładę koper . Zalewam woda ze solą , dociskam talerzem i zostawiam na 3-5 dni, lepiej jak są dociśnięte i nie pływają . Im dłużej leżą tym się bardziej kiszą Gotowe można jeść .


środa, 27 sierpnia 2014
Sernik pianka

Nie ma to jak trochę słoneczka przyprowadzić do domu. Dni pochmurne , więc sama postanowiłam je rozchmurzyć. Tak powstało ciacho wymyślone .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Piankowy sernik na zimno - SKŁADNIKI:

  • 6 białek
  • cukier 150 gram
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka ananasowa

Piankowy sernik na zimno - PRZYGOTOWANIE:

Rozrabiamy najpierw galaretki w gorącej wodzie i czekamy , aż będą chłodne.

Teraz ubijamy białka z cukrem na gęsto.

Dzielimy białka na dwie porcję .

Jedną mniejszą do której dodajemy galaretkę truskawkową i wykładamy na dno tortownicy.- Do lodówki na 15 minut.

Teraz do drugiej porcji białek tej większej dodajemy galaretkę ananasową ( prawie biała będzie ) i wykładamy na piankę truskawkową zostawiamy chwilę w lodówce koło 15 minut.

Teraz zalewamy galaretką samą cytrynową i tak oto powstał nam Ala sernik na zimno. Przyozdabiamy bitą śmietaną nasz piankowy sernik .

 

01:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (14) »
wtorek, 26 sierpnia 2014
Tarta biszkoptowa z mascarpone i truskawkami

Odkąd posmakowałam serka mascarpone , zrozumiałam , że nie ma nic smaczniejszego. Uwielbiam masę śmietanowa serową jest wprost przepyszna .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Tarta biszkoptowa z mascarpone i truskawkami - SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 140g cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g przesianej mąki
  • MASA:
  • 250 gram serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • śmietana 30% 250 ml
  • truskawki 300 gram

Tarta biszkoptowa z mascarpone i truskawkami - PRZYGOTOWANIE:

Jaja z miksowałam z cukrem na puch , masa podwaja swoja objętość . Przesiałam mąkę i proszek do pieczenia .

Dodałam do zmiksowanych jaj na puch mąkę z proszkiem i delikatnie mieszałam łopatką do połączenia składników.

Formę wysmarowałam margaryna i obsypałam bułka tartą.

Przełozyłam ciasto do tarty.

Piekłam 20 minut w 170 stopniach.

Zostawiłam do ostygnięcia na koło 30 minut.

Zmiksowałam śmietanę z cukrem.

Dodawałam po łyżce serka mascarpone i mieszałam łopatką.

Masę przełożyłam na ostudzony biszkopt i udekorowałam truskawkami . Wstawiłam do lodówki na godzinkę aby się schodziło pychaaaaaaaaaaaaaa.

 

 


 

01:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Bułeczki na drożdżach

Bułeczki wychodzą delikatne , nie są twarde skórka jest bardzo delikatna . Idealne na śniadanie . Zwłaszcza , że szybko się je robi .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 8

Bułeczki na drożdżach - SKŁADNIKI:

  • 1.1/2 szk. mąki typ 550
  • 100 gram margaryny
  • 20 gram drożdży świeżych
  • sól szczypta
  • 75 ml mleka
  • 50 ml ciepłej wody
  • Dodatkowo:
  • jajko
  • mak 2 łyżki starczą

Bułeczki na drożdżach - PRZYGOTOWANIE:

Rozczyn :

Do szklanki wlewam letnia wodę.

Dodaje rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru .

Dodaję dwie łyżki maki , zostawiam do wyrośnięcia na 25 minut .

Ciasto właściwe:

Do miski wsypuje mąkę dodaje rozpuszczona margarynę i letnie mleko, szczyptę soli.

Dodaje rozczyn wyrośnięty.

Wyrabiam ciasto i zostawiam na godzinę do wyrośnięcia.

Robbie wałek z ciasta i dziele na równe kawałki.

Robbie kulki lekko dociskam wychodzi placuszek.

Patyczkiem do szaszłyków lekko dociskam na krzyż bułeczkę.

Smaruje jajem i posypuje makiem.

Kładę ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 20 minut w 180 stopniach.

Bułki wychodzą delikatne i pyszne.

 

niedziela, 24 sierpnia 2014
Muffiny śmietankowe z borówkami

Muffiny śmietankowe z borówkami

Nie ma to jak pyszna muffina i borówka razem . Znakomite połączenie smaków . Szybkie i smaczne i mało pracochłonne.


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 16

Muffiny śmietankowe z borówkami - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 gram margaryny
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 3 jajka
  • 150 gram borówki amerykańskiej
  • cukier puder do posypania

Muffiny śmietankowe z borówkami - PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy jaja z cukrem na puch.

Podwaja objętość masa .

Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia.

Rozpuszczam margarynę i studzę.

Dodaje do ciasta ostudzoną margarynę.

Przekładam ciasto do formy wyłożonej papilotkami.

Do każdej j foremki z ciastem wkładam borówkę.

Piekę 25 minut w 170 stopniach W PIEKARNIKU ( piekłam w urządzeniu do babeczek 10 minut) .

Po upieczeniu i przestudzeniu posypuje cukrem pudrem .

sobota, 23 sierpnia 2014
Pierś z grilla z surówką z jabłka i marchewki

Dietetyczny obiad dla odchudzających się . Białko jest dostarczane i ma mało kalorii . Dodatkowo jabłko i marchew uzupełnia całość .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 4

Pierś z grilla z surówką z jabłka i marchewki - SKŁADNIKI:

  • Pierś z kurczaka 2 połówki
  • Kasza jęczmienna 2 woreczki
  • 6 marchewek
  • 2 jabłka
  • Dodatkowo:
  • Sól prowansalska do smaku
  • Pieprz biały do smaku
  • Papryka czerwona do smaku
  • Oliwa z oliwek do posmarowania piersi

Pierś z grilla z surówką z jabłka i marchewki - PRZYGOTOWANIE:

Pierś myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.

Połówki piersi kroimy w poprzek wychodzą nam 4 sztuki .

Pierś smarujemy oliwa z obu stron.

Mieszamy w miseczce paprykę czerwoną mieloną , pieprz biały i sól i nacieramy piersi.

Smażymy z obu stron na grillu elektrycznym koło 15-20 minut .

Kasze gotujemy i podajemy .

Jabłka myjemy i ścieramy na tarce.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce mieszamy z jabłkami , nie dodajemy żadnych dodatków .

 

IMG_04921

 

00:01, rozowakuchnia , Grillowane
Link Komentarze (9) »
piątek, 22 sierpnia 2014
Pizza Iglotex

 Możecie sobie mówić co chcecie jednak wiem  , że większość z was kupuje przynajmniej od czasu do czasu mrożoną pizze :)

Jeśli mam wam polecić jaka jest dobra to z ręka na sercu proponuje Iglotex

Wiecie co ta pizza będzie moja ulubiona , a wiecie dlaczego ? Ponieważ nie ma cebuli huraaaaaaaaaaaaaaaa. Jestem uczulona na cebule dlatego nigdy nie kupowałam mrożonych  bałam się  , że zjem i tafie do szpitala. Bardzo miłe zaskoczenie.

Pizza jest smaczna choć od siebie dodam , że ma za mało sera ja musiałam więcej nałożyć bo po prostu lubię ser .

IMG_00801

 

 IMG_00771

 

 

01:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (3) »
czwartek, 21 sierpnia 2014
Paszteciki z karkówki

Nie ma to jak domowe paszteciki które można jeść z barszczem jak i same jako przekąskę. Lubie tak podjadać zwłaszcza przed telewizorem .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 40

Paszteciki z karkówki - SKŁADNIKI:

  • Składniki na wywar rosołowy:
  • Karkówka 600 gram
  • Ziele angielskie 3szt
  • Liść laurowy 3szt
  • 3 rosołki drobiowe
  • Dodatkowo :
  • pieprz biały mielony 1łyżeczka ( jak za mało to dodajemy więcej)
  • papryka czerwona mielona 1-2 łyżeczki
  • Składniki na ciasto:
  • 3 szk. mąki tortowej
  • 200 gram margaryny
  • 40 gram drożdży
  • sól
  • 150 ml mleka
  • 100 ml ciepłej wody

Paszteciki z karkówki - PRZYGOTOWANIE:

Rozczyn W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże dodajemy 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru i zostawiamy na 20 minut.

Do miski wsypujemy mąkę dodajemy roztopioną margarynę mleko sól i rozczyn.

Wyrabiam ciasto i zostawiam je na godzinę przykryte ściereczką.

Po godzinie wałkuje ciasto na prostokąt.

Nakładam mięso po całej długości zakładam ciastem, odcinam to co niepotrzebne i kroje w 2-3 centymetrowe paski .

Przekładam paszteciki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smaruje jajem .

Piekę 25 minut w 180 stopniach.

Wywar rosołowy:

Do garnka wlewam wodę tak aby zakryło mięso.

Dodaje ziele angielskie , liść laurowy i rosołki .

Gotuje na małym ogniu koło 1.1/2 godziny .

Wyjmuje mięso kroje w kawałki i miele.

Dodaje do zmielonego mięsa pieprz biały i paprykę w proszku słodką .

Wyrabiam , dodaje teraz 2 szklanki rosołu w którym gotowało się mięso.

Kładąc na ciasto lekko odciskam bo nigdy nie wiem czy nie za dużo rosołu dodałam :)

 

 

środa, 20 sierpnia 2014
Spaghetti ze szpinakiem pomysł Joanny

Lubie eksperymentował w kuchni i to bardzo. Dzisiaj poznacie smak tabasco .

karkówka 500 gram zmielić

szpinak liściasty 200 gram zmielić

sól prowansalska do smaku

pieprz biały mielony do smaku

keczup łagodny develey 250 gram

sos czosnkowo ziołowy develey  cały słoiczek

tabasco 5 kropel

makaron spaghetti 200 gram

Karkówkę myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.

Kroimy mięso na wąskie kawałki i mielimy .

Liście szpinaku myjemy i mielimy do miseczki z mięsem.

Wkładamy mięso i szpinak na rozgrzany tłuszcz smażymy , aż mięsko będzie rumiane.

Dodajemy keczup i sos czosnkowo ziołowy mieszamy na końcu dodajemy przyprawy i tabasco parę kropel.

Gotujemy makaron i podajemy z przygotowanym sosem z mięskiem i szpinakiem.

 

 

 

                                            IMG_01721

 

 

 

IMG_01641

 

vdsds1

01:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (17) »
wtorek, 19 sierpnia 2014
Rogale z mąki sojowej z kremem kokosowym i nutą alkoholu

Nie jedliście jeszcze przedtem takich pysznych rogali jestem tego pewna na 100% . Po pierwsze użyłam mąki sojowej co dzisiaj mało kto piecze  w dodatku mam cudowny krem z kokosa z alkoholem .

Składniki:

400 gram mąki pszennej tym 450

200 gram mąki sojowej Owocowy raj
8 łyżek  miodu płynnego
10 łyżek ciepłej wody
50 g drożdży świeżych
200 ml mleka
100 g masła
2 jajka
150 gram cukru

Dodatkowo:

kokosowy krem z alkoholem  ZENTIS 300 gram

2 jaja do posmarowania rogalików przed pieczeniem

Do szklanki wlałam letnią wodę , dodałam drożdże i cukier, rozmieszałam.

Dodałam mąkę pszenną i zamieszałam,  zrobiłam rozczyn .

Do misy wsypałam mąkę pszenną ,  a potem sojową.

Dodałam rozczyn oraz rozpuszczoną margarynę letnią.

Rozbełtałam jaja z mlekiem i dodałam do reszty składników.

Wymieszałam i na końcu dodałam miód.

Ciasto wyrobiłam i zostawiłam na godzinkę pod ściereczką.

Ciasto podzieliłam na 6 części i wałkowałam małe placuszki.

Robiłam nacięcia , wychodzi 8 rogalików z jednego placuszka .

Kładłam łyżeczką krem kokos z alkoholem i zwijałam rogaliki.

Kładłam na blaszkę wyłożoną panierem do pieczenia  po 16 sztuk.

Smarowałam je rozbełtanym jajem i piekłam w 170 stopniach 20 minut.

Wyszło 48 rogalików

 

IMG_05051

 

IMG_05171

Kokosowy krem dostałam od ZENTIS  

ZAPRASZAM DO SKLEPU

FDFDFG2

IMG_05081

Mąkę sojową dostałam od Owocowego raju 

Zapraszam do sklepu

12030024733

IMG_0513

Tagi: ZENTIS
01:00, rozowakuchnia , Owocowy Raj
Link Komentarze (16) »
poniedziałek, 18 sierpnia 2014
Polsat - Wyniki konkursu

Ciężko było się zdecydować . Jaki smakołyk wybrać do wina??

KAŚKA DAŁA RADE WYBRAŁA TRZY SMAKOŁYKI OTO ONE

 

3 MIEJSCE zajęła przekąska - Nagroda zestaw sałatkowy

 

moja propozycja idealnej przekąski na wieczór przy winie to : Kalafior Gobi Manchurian

Świetna przekąska, która w smaku nie przypomina kalafiora tylko zatopione w cieście mięso.

Składniki na gobi manchurian :

15 różyczek kalafiora najlepiej na taki większy kęs wcześniej ugotowanego al`dente
3 łyżki mąki kukurydzianej
5 łyżek mąki uniwersalnej
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
sól, do smaku
olej do głębokiego smażenia

Mąki łączymy z solą i wodą na jednolitą masę. Musiałam dodać więcej wody,wszystko zależy od tego jakiej mąki użyjemy - każda ma inną chłonność. Ciasto musi być leiste ale zarówno gęste tak żeby trzymało się na kalafiorze. Konsystencja trochę rzadszego budyniu.

Kalafior maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

Składniki na sos :

1/2 szklanki posiekanej cebulki dymki ( lub szczypiorku )
2 łyżeczki drobno posiekanej zielonej chilli
1 łyżka posiekanego czosnku
2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka ketchupu
1 łyżka azjatyckiego sosu chilli
1 łyżka oleju roślinnego
sól do smaku

Do mąki kukurydzianej dodać wodę. Wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy sos sojowy, ketchup, chilli sos i sól. Mieszamy.

W woku lub rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy czosnek, chilli,dymkę,imbir.Smażymy kilka sekund. Wlewamy mieszaninę mąki i sosów. Mieszamy cały czas aż całość zgęstnieje.

Wcześniej usmażonego kalafiora, polewamy sosem, mieszamy delikatnie aż sos " oblepi " różyczki, posypujemy szczypiorkiem, wbijamy wykałaczki, podajemy od razu.

Smacznego

Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Kuchenne fascynacje

 

10574274_684424091650931_1307846436314207491_n

 

1 miejsce zajęła przekąska - Nagroda lunch box

Mój przepis jest bardzo prosty. Trzeba kupić gotowe ciasto francuskie i ulubiony ser. No i jajko. Płat ciasta posmarować zmieszanym jajkiem, posypać na połowie startym serem i ulubionymi ziołami, przykryć drugą połową, kroić w paski. łapać za 2 końce pasków, skręcać i na blaszkę.
Piec w 200 stopniach do zrumienienia
Smacznego!!
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena Muraszko-Kowalska

 

10592863_684424128317594_8992117439134621887_n

 

 

2 miejsce zajęła przekąska-  Nagroda zestaw sałatkowy


Skoro wino to musi być również i ser !
Oto moja propozycja

Grillowany camembert z sosem porzeczkowo-tymiankowym

Potrzebujemy: ( 2 porcje )

-2 sery typu Camembert
-szklanka czerwonej porzeczki
-2 duże łyżki miodu
-gałązka tymianku, posiekanego
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Sery nasmaruj oliwą z oliwek. Dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw.
Na patelni rozgrzej miód. Gdy ten zacznie się pienić wsyp porzeczki. Kiedy owoce popękają smaż klika minut tak aby powstał gęsty oraz gładki sos. Na koniec dodaj świeży tymianek.
Camemberty przełóż na rozgrzany grill i grilluj przez około
3- 4 minuty z każdej strony. Podawaj na gorąco.
SMACZNEGO

Pozdrawiam
Sabina Rybczyńska

-rybka bezglutenowa-

10391404_684424384984235_5957379814270224967_n

 

Czekam na wasze adresy i telefony pod mejlem  joanna.gralik@wp.pl  Potem prześle sponsorowi wasze dane .

11:15, rozowakuchnia
Link Komentarze (4) »
Grahamki z ziarnami

Córka krzyczy z kuchni - zabrakło chleba.

Ja- To idź i kup.

Córka - Mamusiu jak ja uwielbiam twoje bułeczki :).

Ja - Dobrze zrobię ale następnym razem idziesz po chleb .

Córka- Ale po co kupować jak można samemu upiec .

Tak dialog mógłby się ciągnąc i ciągnąc . Więc dałam se na spokój i wzięłam się za robienie domowych bułeczek.

Postanowiłam wykorzystać ziarna które dostałam od Ziarenkowo

Pachnie już prawie dochodzą .

 

 

Do misy wsypujemy obydwie mąki .

Drożdże rozrabiamy w letniej wodzie  z łyżeczką cukru ( 1 szklanka wody ).

Robimy dołek w mące i wlewamy rozrobione drożdże w wodzie .

Mieszamy aby aby , żeby powstała zawiesina .

Zostawiamy pod ściereczka na 20 minut (widać że pracują )

Włączamy robota i wyrabia nam ciasto

Dodajemy resztę wody , olej i ziarna .

Ciasto wyrobione- zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Na tackę wsypujemy ziarna i klądziemy na nie uformowane bułeczki.

Dociskamy aby ziarna przyległy do całej powierzchni.

Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia.

Kładziemy bułeczki .

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

 IMG_06151

 

IMG_0616

 

 

IMG_0614

 

 

 

IMG_06231

 

IMG_0611

 

 

IMG_06071

niedziela, 17 sierpnia 2014
Omlet na słodko

 Szukałam inspiracji aby śniadanie zrobić lekkie i smaczne . Otworzyłam lodówkę i szukałam nie wiadomo czego. Wpadł mi w oko kompot z wiśniami , porzeczki i deser czekoladowy . Wiedziałam , że to będzie omlet musiał być :).

Będą nam potrzebne:

jaja 5 szt

mleko 5 łyżek

masło do smażenia

Dodatkowo:

wiśnie z kompotu z półlitrowego słoika wydrylowane

porzeczki - garść na omlet

Alpro deser czekoladowy 500g  w opakowaniu mamy 4 sztuki wzięłam do omleta  3 sztuki

 Miksujemy jaja na puch , dodajemy mleko nadal miksując.

Rozgrzewamy patelnie i wkładamy masło , kiedy się rozpuści nakładamy porcję jaj na omlet.

Kiedy się podrumieni przekładamy łopatka na druga stronę.

Upieczony omlet przekładamy na talerz.

Smarujemy go deserem czekoladowym na całej powierzchni .

Kładziemy wiśnie odsączone z kompotu - miałam wydrylowane.

Posypałam garścią porzeczek czerwonych.

Wyszły mi 4 omlety .

 

 

IMG_0240

 IMG_02411

 IMG_02381

 

03:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (12) »
sobota, 16 sierpnia 2014
Faworki z krupczatki

 

 

No to coś innego ,a może chruściki już dawno ich nie robiłam. Trzeba coś zmienić w tej mojej kuchni . Smakołyki muszą być różne bo się znudzą i komu będę piekła . No komuuuuuuuuuuuuuuuuuuu?

Więc zabrałam się do roboty i upichciłam .Trochę inne niż zazwyczaj .Zaskoczona jestem kruchością i delikatnością są przepyszne.

 

 

                                                                                                       300g mąki pszennej typ 500

  • 300 g mąki krupczatki
  • 8 żółtek
  • 50g cukru pudru
  • 200 gram śmietany 18%
  • 30 g margaryny w   temp. pokojowej
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

cukier puder 250 gram

cukier waniliowy 30 gram ( zmiksować go w młynku )

 

 

 Do miski wsypałam mąkę pszenną i mąkę tortową.

Dodałam cukier , żółtka i śmietanę i margarynę .

Wlałam spirytus.

Wyrobiłam ciasto i zagniotłam.

Rozwałkowałam ciasto i kroiłam je w paski a potem w rąby .

Smażyłam na głębokim oleju.

Przekładałam do sitka by odsączyć z tłuszczu.

Teraz trafiają do miski , gdzie obsypuje je cukrem pudrem zmieszanym z waniliowym.

 

 

piątek, 15 sierpnia 2014
Zrazy z piersi drobiowej

 

 Zrazy z piersi drobiowej

Czasem chce się więcej niż zwykły schabowy , wtedy wpada pomysł by dodać dodatki, zwinąć i zrobić coś innego.


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 7

Zrazy z piersi drobiowej - SKŁADNIKI:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • Ser gouda 7 plastrów
  • Szynka wieprzowa 7 plastrów
  • Szczypiorek 7 sztuk
  • Sól do smaku prowansalska
  • Pieprz biały mielony do smaku Kamis
  • Papryka mielona czerwona
  • Panierka:
  • 100 gram mąki tortowej
  • 100 gram bułki tartej
  • Jajka 2 szt.
  • Dodatkowo :
  • Olej do smażenia

Zrazy z piersi drobiowej - PRZYGOTOWANIE:

Piersi kroimy na 6 większych plastrów i zostaną nam skrawki dwa z tego będzie siódmy zraz.

Każdy kawałek piersi solimy pieprzymy i posypujemy odrobiną papryki czerwonej mielonej.

Na każdy kawałek piersi kładziemy plaster sera , szynki i szczypiorek. Zwijamy pierś i wykałaczkami spinamy.

Maczamy w roztrzepanym jaju i obsypujemy mąką wymieszana z bułka tartą.

Smażymy z obu stron i dusimy pod przykryciem.

Wyjdą złotawe zraziki bardzo smaczne. Podajemy z ziemniakami .

 

 

01:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (10) »
czwartek, 14 sierpnia 2014
Jabłuszko- we Love

Lubie ciasta z przetworzonymi jabłuszkami . W buzi się rozpływa . Smaczne ,delikatne . Lekko kwaskowo i słodko .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Jabłuszko-we love - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 8 łyżek mąki tortowej
  • 150 gram cukru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • Jabłuszka przesmażone z cukrem ( 1kg jabłek startych na tarce i przesmażonych z 6 łyżkami cukru).
  • Galaretka rubinowa 1 szt.
  • Orzechy pekan gotowe 150 gram Owocowy raj
  • Masło 2 łyżki
  • Czekolada gorzka 200 gram
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka

Jabłuszko-we love - PRZYGOTOWANIE:

Zmiksowałam jaj z cukrem na puch.

Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia , dodałam do zmiksowanych jaj.

Zamieszałam łyżką masę. Przełożyłam do tortownicy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułka tartą.

Piekłam 30 minut w 180 stopniach.

Wyjęłam ostudziłam , przekroiłam na połowę.

Jabłka umyłam starłam na tarce razem z łupinką.

Włożyłam do garnka i przesmażyłam je z cukrem.

Galaretkę zalałam wrzątkiem( w szklance wody ).

Dodałam ostudzoną galaretkę do przesmażonych jabłek.

Mieszałam i zostawiłam do ostudzenia.

Przełożyłam masa jabłkową biszkopt.

Docisnęłam i wstawiłam do lodówki na godzinkę.

Orzechy włożyłam do garnuszka , dodałam masło i „ smażyłam je”.

Dodałam czekoladę połamaną i mleko mieszałam do zgęstnienia.

Ostudzoną czekoladę wyłożyłam na zimy biszkopt.

Wstawiłam do lodówki na 2 godzinki i można jeść .

IMG_04011

 

 

IMG_03761

 

IMG_0379

 

IMG_03821

 

Jeśli  lubicie , lub macie chęć na skosztowanie  orzechów Pecan to zapraszam do sklepu

12030024731"Mają około 5 cm wielkości oraz słodki i jednocześnie delikatny smak.
Bogate są w białko, błonnik, węglowodany, witaminy z grupy B, C, K i dużą dawkę witaminy E oraz wapń, żelazo, magnez, potas, sód i kwas elagowy. Swoim wyglądem oraz smakiem przypominają orzechy włoskie. Regularne spożywanie orzechów pekan zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. 
Składniki zawarte w tych orzechach przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu, obniżenia 
poziom złego cholesterolu oraz poprawienia metabolizmu.
"

01:00, rozowakuchnia , Owocowy Raj
Link Komentarze (15) »
środa, 13 sierpnia 2014
Leczo warzywne z ryżem

Byłam w ogródku i z tego co przyniosłam zrobiłam obiad . Znalazłam tam cukinie , pomidorki koktajlowe i paprykę zieloną . Powstało pyszne  leczo warzywne  . Podałam go z ryżem .

cukinia 1 sztuka 300 gram na czysto

papryka zielona  sztuki

pomidorki koktajlowe 15 sztuk

keczup 4 łyżki

curry 1 łyżeczka

sól prowansalska do smaku

pieprz biały mielony do smaku

ryż 1 woreczek

 

Cukinie umyłam wykroiłam pestki , pokroiłam w kostkę.

Rozgrzałam patelnię wlałam odrobinę oleju i wrzuciłam cukinię.

Umyłam paprykę wykroiłam pestki i pokroiłam ją w paski dodałam do cukinii.

Pomidorki koktajlowe umyłam i pokroiłam w ćwiartki , dodałam do cukinii i papryki .

Dusiłam do miękkości dopiero wtedy posoliłam , popieprzyłam i dodałam curry .

Całość wymieszałam i dodałam keczup.

Ugotowałam ryż na pół twardo i dodałam go do leczo wymieszałam chwile potrzymałam i gotowe danie podałam :)

IMG_02511

 

 

01:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (12) »
wtorek, 12 sierpnia 2014
Kurczak z kaszą jaglaną .Dietetycznie i smacznie.

Nie ma to jak zmiana menu .

Przełom musiał nastąpić , teraz kaszę i ryże będą królowały w kuchni . Czas na zmiany rodzinko musisz się dostosować :)

 

Obiad dla dwóch osób:

Kasza jaglana 1 woreczek

Udka z kurczaka 3 szt

fasolka szparagowa zielona  1 garść

fasolka szparagowa żółta 1 garść

papryka czerwona słodka do smaku

pieprz biały mielony do smaku

sól prowansalska do smaku

curry do smaku

olej- pomidory, czosnek i bazylia

 

Udka z kurczaka myjemy,  osuszamy ręcznikiem papierowym , filetujemy.

Kroimy w drobna kostkę lub paseczki w trakcie wyjdzie .

Obsypujemy mięsko przyprawami i zostawiamy w lodówce na godzinkę aby przeszło.

Wlewamy olej z pomidorami ,czosnkiem i bazylią i wkładamy mięsko smażymy i dusimy.

Fasolkę szparagowa myjemy obcinamy to co niepotrzebne i gotujemy . Ugotowana dodajemy do naszego mięska i smażymy razem.

Kaszę gotujemy .

Możemy dodać do naszej potrawy pokrojonego pomidorka .

IMG_02951

 

 IMG_02931

 

 

IMG_0290

07:12, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (6) »
niedziela, 10 sierpnia 2014
Zebra na mleku sojowym

Mimo upałów upiekłam zebrę . Proste , a zarazem ciekawe ciasto. Posiada jakiś urok , bardzo ja lubimy :)

  • 1 szklanka Napoju ryżowego Alpro  Alpro Rice Dolce
  • 1 kostka do pieczenia Kasia
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

  Zmiksowałam jaja z cukrem i cukrem waniliowym na puch.

Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia.

Rozpuściłam margarynę.

Do masy jajecznej dodałam przesianą make z proszkiem do pieczenia.

Wlałam Napój ryżowy Alpro

Dodałam rozpuszczona margarynę. Dalej miksowałam.

Przelałam zmiksowane ciasto do dwóch miseczek

Do jednej miseczki dodałam kakao .

Do drugiej miseczki dodałam 2 łyżki maki.

Tortownice wysmarowałam margaryna i obsypałam bułką tartą .

Wlewałam ciasto na przemian białe i czarne, aż do końca.

Piekłam 55 minut w 170 stopniach

Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem :)

IMG_02621IMG_02791IMG_02761

04:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (19) »
sobota, 09 sierpnia 2014
Biszkoptowa tarta z czereśniami i ananasem

Pyszny lekki biszkopt z owocami

  • Biszkopt:
  • 2 jaja
  • 80 gram mąki tortowej
  • 140 gram cukru
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

czereśnie 200 gram

ananas w syropie z puszki  200 gram

galaretka agrestowa 2 szt

 

Ubiłam jaja z cukrem na puch.

Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia , dodałam do zmiksowanych jaj.

Wymieszałam łopatką.

Formę do tarty wysmarowałam margaryną i obsypałam mąką.

Przełozyłam masę biszkoptową do formy. Wstawiłam do pieca piekłam 20 minut w 170 stopniach.

Galaretki rozrobiłam w 600 ml wrzątku i zostawiłam w zimnej wodzie do ostudzenia.

Czereśnie umyłam wypestkowałam i odsączyłam  z soku .

Ananasa z puszki odsączyłam z soku i pokroiłam w mniejsze kawałki.

Na ostudzony biszkopt ułożyłam owoce na przemian czereśnie i ananas .

Zalałam tężejącą galaretka i do lodów ki na 2 godzinki .

Wyszło pyszne .

 

 

 

 

01:00, rozowakuchnia , Tarta
Link Komentarze (9) »
piątek, 08 sierpnia 2014
Marchewkowiec z prażonymi ziarnami

Pachnie w całym domu . Piecze się marchewkowiec  ostatnio ulubione ciasto mojej córci.

Miałam okazje wypróbować prażone ziarna CYNAMONOWY RAJ które dostałam od ZIARENKOWO

mąka tortowa 2 szklanki

cukier brązowy 500 gram

marchew starta 300 gram

jajka 3 szt

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

olej rzepakowy 0,5 szklanki

połowę z opakowania prażone ziarna cynamonowy raj

 

Zmiksowałam jaja z cukrem na puch.

Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia dodałam do masy jajecznej.

Obrałam marchew i starłam na tarce dodałam do ciasta, wymieszałam.

Dodałam prażone ziarna , wymieszałam łyżką.

Przełożyłam ciasto do silikonowej formy.

Wstawiłam do pieca nagrzanego, piekłam 50 minut w 170 stopniach .

 

 

 

09:41, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (13) »
czwartek, 07 sierpnia 2014
Kisiel wiśniowy ze śmietaną i owocami
Kisiel wiśniowy ze śmietaną i porzeczkami
 
 
tech91
 
Postanowiłam zrobić deser - najprostszy i najsmaczniejszy, tak uważam.
 
Kisiel domowy o smaku wiśniowym
 
Do przyrządzenia deseru niezbędne będzie poniższe urządzenie: 
 
 
 
Zakupić je można w internetowym sklepie - www.sklep.technica.pl 
 
Składniki :
 
- kompot litrowy z wiśniami (ok. pół litra soku),
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej,
- 100 ml wody (do rozmieszania mąki ziemniaczanej),
- ew. cukier do smaku jeśli będzie zbytnio kwaskowe (2 łyżki),
- śmietana  30% 500 ml,
- wiśnie z kompotu wydrylowane,
- 2 garście porzeczek czerwonych
 
 
Do garnuszka wlewamy sok z wiśni. Gotujemy go, dodajemy do niego 2 łyżki cukru mieszamy do rozpuszczenia.
Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do szklanki z wodą, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy do soku.
Mieszamy do zgęstnienia.
Przelewamy w trzy zimne szklaneczki do deseru.
Studzimy i wstawiamy do lodówki.
Wlewamy śmietanę do syfonu firmy Hendi wkładamy nabój wstrząsamy i wstawiamy do lodówki - niech sobie siedzi ze 2 godzinki.
Na ostudzony kisiel idzie ubita śmietana, wiśnie z kompotu i porzeczki czerwone pyszne słodkie i kwaskowe.
 
Opinia:
 
Aluminiowy syfon do bitej śmietany 0,5 l | HENDI, Kitchen Line - koszt to zaledwie 66,75zł netto.
 
Ma on zaledwie pół litra pojemności ale to wystarczająco jak dla mnie. Można w nim przygotować bitą śmietanę jak i sos słodki krem czy mus.
Syfon dodatkowo posiada trzy końcówki z polipropylenu i szczoteczkę w zestawie. Do deseru przypasowała mi największa końcówka.
Jest wykonany z aluminium malowany na biało.
 
Syfon dostałam od firmy Technica - jest to największa w Polsce i jedna z większych w Europie firm, zajmujących się profesjonalnym wyposażeniem gastronomii.

 

 tech32

 

                                                                                                                        tech61

                                     

tech51

 

 

                                    tech81

 

środa, 06 sierpnia 2014
Miszmasz z warzywami i kurczakiem

Wiecie co przy takim upalnym dniu jak dzisiaj wcale nie powinnam robić obiadu .

Jednak głód wziął górę i musiałam upichcić coś do jedzenia na szybko .

Wypadało na pierś z kurczaka warzywa z patelni ryż

Pierś z kurczaka połówka

królewski bukiet warzyw Iglotex

ryż 1 woreczek

kurkuma 2 łyżeczki

Dodatkowo:

sól

pieprz biały mielony do smaku

Dusimy warzywa na patelni  ,aż będą miękkie , dodajemy sól i pieprz.

Ryż gotujemy, jak jest ugotowany dodajemy 2 łyżeczki kurkumy do zabarwienia ryżu.

Pierś myjemy kroimy w paseczki.

Posypujemy sola pieprzem mielonym białym  papryką czerwoną mieloną i smażymy na patelni z odrobiną oleju.

Powstaję pyszne danie . Szybkie smaczne i z  warzywami  .

 

 


09:48, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (19) »
wtorek, 05 sierpnia 2014
Lasagne z karkówką i cukinią

Odkąd posmakowałam lasagne tak teraz robię ją na różne sposoby . Dzisiaj będzie z karkówką i cukinią oraz marchewką.

makaron do lasagne 12 szt

karkówka 700 gram

cukinia 300 gram

marchew 6 średnich marchewek

keczup łagodny develey 200 gram

szczypior 2 pęczki

ser gouda 8 plastrów

 

Sos beszamelowy:

  • 4  łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2-3 szklanki mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól pieprz do smaku



Gotujemy makaron .

Robimy sos- Rozpuszczamy margarynę i dodajemy mąkę.

Zalewamy mlekiem i mieszamy do gładkiej konsystencji.

Dodajemy sól ,pieprz biały i sprasowany czosnek

Karkówkę moczymy i kroimy w kostkę , smażymy na oleju.

Marchew kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa razem dusimy .

Cukinie kroimy w plasterki na krzyż i dodajemy do miękkiego mięsa.

Zalewamy keczupem łagodnym i razem dusimy , do momentu kiedy nam keczup odparuje.

Do naczynia żaroodpornego na same dno wlewamy sos beszamelowy z czosnkiem i kładziemy makaron.

Wykładamy z patelni farsz i posypujemy jednym pęczkiem szczypioru.

Na to ser w plastrach polewamy sosem beszamelowym i kładziemy makaron. Na to znowu warstwa mięsa szczypiorku i makaronu . Zalewamy na koniec sosem beszamelowym .

Dzięki uprzejmości Develey mogłam wypróbować keczup łagodny .

 

 

Pyszne produkty znajdują się na stronie.


07:33, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 38
O autorze
Tagi
TestMeToo - dołącz do nas Tasty Query - recipe search engine
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja
trwa inicjalizacja

Katalog-blogow.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.