czwartek, 30 lipca 2015
Gofry czekoladowe posypane cukrem pudrem .

No dawno nie było gofrów , więc czas dzisiaj zrobić. Zamierzam dodać płynną czekoladę , będą typowo czekoladowe.

GOFRY CZEKOLADOWE - składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • czekolada mleczna 200 g 
  • 30 g ksylitolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • mleko 500 ml
  • margaryna 100 g
  • jaja 4 szt

 

GOFRY CZEKOLADOWE -wykonanie 

Miksujemy jaja z ksyltolem na puch ( masa nam się potraja jajeczna).

margarynę i czekoladę rozpuszczamy razem ( chłodną wlewamy do masy jajecznej )

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy teraz już czekoladowej.

Całość miksujemy przez chwilkę.

Gofry wychodzą bardzo smaczne.

Można posypać cukrem pudrem po ostudzeniu .

 

IMG_8670

środa, 29 lipca 2015
Rogaliki drożdżowe z niespodzianką

Dawno nie było rogalików więc zrobiłam . Wiadomo coś co jest rzadziej lepiej smakuje :) 

 

Składniki :

650 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol

ksylitol 150 g Kłos-Pol

jaja 1 szt

żółtka 3 szt

margaryna 100 g

mleko 250 g

drożdże babuni suszone instant 14 g Kłos-Pol

Wykonanie: 

 Do miseczki wsypujemy drożdże 2 opakowania instant , zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia. 

Do dużej misy wsypujemy mąkę i robimy w niej dołek .

Wlewamy rozpuszczone drożdże w mleku i delikatnie mieszamy z maka i cukrem aby powstała zawiesina. Zostawiamy na 15 minut ( rozczyn powinien już pracować ) .

Dodajemy resztę mleka ,wbijajmy jajo i dodajemy żółtka.

Rozpuszczamy margarynę i dodajemy razem z pozostałym cukrem .

Miksujemy ciasto ( robotem najlepiej i końcówka hak ) jakieś 15 minut.

Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Po godzinie ciasto dziele na 4 części i wałkuje w okrąg.

Nacinam na 8 części i wychodzą trójkąty na które nakładam łyżeczką konfiturę różaną.

Zwijam trójkąty i kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiam do wyrośnięcia na 15 minut.

Smaruje rozbełtanym białkiem.

Piekę 25 minut w 170 stopniach .

Po ostudzeniu posypuje cukrem pudrem .

Wyszło mi 32 sztuki  .

fdfd

 

IMG_9107

 

page38

wtorek, 28 lipca 2015
Tort z malinami i śmietaną

Przygotowanie tego tortu zajęło mi 3 godziny . Dekoracja koło 30 minut :). Całość wyszła bardzo fajnie , a maliny idealnie wpasowały się do niego :)

Składniki na biszkopt:

4 jaja

szklanka mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol

proszek do pieczenia szczypta

ksylitol 100 gram Kłos-Pol

 

 

Wykonanie biszkoptu:

Do misy wbijamy jaja i miksujemy.

W trakcie miksowania wsypujemy ksylitol-nadal miksujemy .

Wyłączamy mikser i przesiewamy mąkę ( wsypuje do kubka z sitkiem i ruszam nim nad miską i mieszam do ostatniej mąki .

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i przeglądam ciasto biszkoptowe.

Wkładam do nagrzanego pieca i piekę w 160 stopniach koło 25 minut .

po upieczeniu i ostudzeniu  kroje biszkopt na 3 blaty .

Dodatki :

śmietana 30% 4 pojemniczki po 330 ml 

błonnik kakaowy 3 łyżki

ksylitol  Kłos-Pol 4 łyżki do śmietany

maliny 300 g

żelatyna 3 łyżki

Wykonanie masy:

Do wysokiej misy wlewam 3 pojemniczki ze śmietaną i ubijam ja z 3 łyżkami ksylitolu 

2.1/2 łyżki żelatyny wsypuje do miseczki i zalewam 100 ml wody , mieszam i wstawiam do mikrofali na 30 sekund.

Wyjmuje po 30 sekundach żelatynę , mieszam ja do ostudzenia i  dodaje 3 łyżki śmietany ( nadal mieszam do połączenia) .

Wlewam żelatynę połączoną ze śmietaną do misy i miksuje pomału  2 minuty.

Smaruje blaty biszkoptu śmietaną i przekładam malinami, następnie smaruje boki i górę i wstawiam do lodówki .

Resztę śmietany przekładam do rękawa cukierniczego i na chwile wkładam do lodówki.

W tym czasie co się chłodzi tort wlewam do misy śmietanę ( 330 ml) i miksuje ja z 1 łyżka ksylitolu na sztywno i dodaje błonnik kakaowy oraz rozrobione pół łyżki żelatyny.

Przekładam do rękawa cukierniczego.

Dekoruje tort śmietaną dwukolorową i malinami .

IMG_8930

 

IMG_8940

 

IMG_8936

 

IMG_89311

 

page37page1w

00:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 27 lipca 2015
Ciastka migdałowe

Kochani tym razem zrobiłam ciastka migdałowe. Zaopatrzyłam się w mąkę migdałową i tak oto powstał smakołyk .

Składniki:

mąką tortowa 300 g

mąką migdałowa 100 g

ksylitol 100 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masło 200 g

3 żółtka

4 krople aromatu migdałowego

Wykonanie :

Masło kroimy w kostkę czy paseczki , jak kto woli lub dajemy w całości ( ja swoje podgrzałam w mikrofali pół na pół) .

Dodajemy ksylitol i miksujemy na masę maślaną , w trakcie miksowania kiedy już widać gładka masę to wbijamy żółtka i nadal miksujemy do momentu idealnego kremu . 

Przesiewamy mąkę tortową i migdałową z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy do masy maślanej i nadal miksujemy na końcu dodajemy parę kropel aromatu.

Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka wkładamy ciasto ( musi być miękkie aby się "prześliznęło" ) i wyciskamy ciasteczka.

Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.

 

IMG_9053

 

IMG_9056

 

 

 

 

IMG_9050

 

 

IMG_9063

 

IMG_9065

 

IMG_9066

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (3) »
niedziela, 26 lipca 2015
Ciastka kokosowe

Ciastka przygotowałam łącznie z pieczeniem w ciągu 40 minut. Wyszły niezwykle kruche dodatek mąki kokosowej jest wyczuwalny .

Można powiedzieć , że parę składników a jaka radość w domu :) zwłaszcza dla dzieci.

 

 

Składniki :
mąka pszenna 300 g
mąka kokosowa 100 g
2 żółtka
margaryna 220 g
 łyżeczka proszku do pieczenia
ksylitol 100 g


Wykonanie ciastek:

 

Do misy wkładamy miękką margarynę , dodajemy do niej ksylitol i miksujemy aż powstanie jednolita masa.

Do masy z margaryny i ksylitolu dodajemy żółtka i nadal miksujemy.

Przesiewamy obydwie mąki  ( kokosowa i pszenna) oraz proszek do pieczenia  ,dodajemy do masy " maślanej".

Nadal miksujemy koło 15 minut.

Teraz bierzemy końcówkę od rękawa cukierniczego i wciskamy ciasto.

Końcówka makaronik równo nad papierem wyciskamy,  a potem przecinamy nożem.

Wychodzą proste fajne ciasteczka.

Pieczemy je koło 15 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem jeśli macie ochotę .

 

 

IMG_9049

 

IMG_90311

 

IMG_90391

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (2) »
sobota, 25 lipca 2015
Ciastka korzenne

Mój szał na ciastka trwa teraz będą korzenne , aromatyczne och pachnie w całym domu ależ ten zapach się roznosi ;) 

Składniki :
300 g mąki tortowej
100 g ksylitol
2 żółtka
200 g margaryny 

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

szczypta sody 
2 łyżeczki przyprawy korzennej ( u mnie cynamon , imbir i anyż zmielony w młynku )

Wykonanie:

Do misy wlewamy ciepłą margarynę , dodajemy ksylitol i miksujemy .

W trakcie miksowania dodajemy żółtka i nadal miksujemy ( powinien po jakimś czasie powstać krem ).

Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą i dodajemy na masy nadal miksując.

Na końcu dodajemy przyprawy korzenne .

Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego ale bez końcówki , ma być otwór okrągły .

Wyciskamy 2 cm ciasteczka prosto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciastka powinny mieć większe odstępy bo nam urosną .

Pieczemy koło 15 minut w 170 stopniach. 

 

IMG_9094

 

IMG_9095

 

IMG_9096

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 24 lipca 2015
Murzynek z żurawiną na sodzie

Nie ma to jak czasami zrobić prostego murzynka . Wzbogacić go w smak żurawiny i spulchnić sodą . Pyszny czekoladowy murzynek :)

 

 

 

Składniki:

4 jaja

2 szklanki maki pszennej

szklanka ksylitolu

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

soda ( dosłownie na czubku łyżeczki )

błonnik kakaowy 2 łyżki

wódka 50 ml

margaryna 250 g

Dodatkowo :

żurawina 100 g

Wykonanie:

Żurawinę zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem na około 15 minut.

Do wysokiego garnka wlewam wodę dodaje cukier i margarynę.

Mieszam ( na małym gazie) do rozpuszczenia.

Kiedy mam już rozpuszczony cukier i margarynę wsypuje błonnik kakaowy mieszam chwilkę i wlewam wódkę .

Garnek wstawiam do misy z woda by szybciej masa ostygła .

Do ostudzonej masy dodaje żółtka  i mieszam .

Przesiewam mąkę z proszkiem i sodą , dodaje do masy i mieszam.

Ubijam białka z odrobina soli i sztywne dodaję do masy , mieszam.

Formę prostokątna do babki ale taką trochę większa wykładam papierem do pieczenia.

Wylewam połowę ciasta do formy i teraz odlewam z żurawiny wodę i posypuje ja maka .

Wykładam żurawinę wymieszana w mące na ciasto i teraz wlewam to ciasto które mi zostało.

Piekę godzinę w 180 stopniach.

Po wyjęciu z pieca zostawiam ciacho do ostudzenia.

Wyjmuje je z formy razem z papierem do pieczenia.

Polewam lukrem.

Lukier:

szklanka cukru pudru

mleko 4 łyżki 

Wykonanie lukru:

Do miseczki wsypujemy cukier puder. Zalewamy go mlekiem , mieszamy i powstaje lukier .

 

IMG_8884

 

IMG_8886

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 23 lipca 2015
Pierogi z jabłuszkiem prażonym w sosie owocowo-serowym

Nie ma nic lepszego niż pierogi które sama zrobisz . Moje zawsze są większe niż  u innych bo takie lubimy ja i moja rodzina . Swojskie większe i smaczne.

 

Składniki na ciasto pierogowe:

  • mąka pszenna typ 500 -500 g
  • margaryna  100 g
  • woda gorąca 300 ml
  • sól 1 łyżeczka

Dodatkowo:

jabłka 1 kg

ksylitol 1 szklanka

 Wykonanie prażonego jabłuszka :

Jabłka myjemy obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na średnich oczkach.

Wkładamy do garnka odciśnięte z soku  , i prażymy na małym ogniu .

Wsypujemy ksylitol i nadal prażymy, aż uzyskamy ścisłość :) 

Zostawiamy do ostudzenia.

Sos owocowo serowy :

truskawki 300 g

Serek fruit Almette z Wiśnią i żurawiną 2 szt

Wykonanie sosu owocowo serowego :

Do pojemnika wkładamy truskawki oraz serek z wiśnią i żurawiną , miksujemy .

Po zmiksowaniu powstaje sos .

 

 

Wykonanie ciasta pierogowego :

Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę .

Dodajemy gorąca wodę .

Rozpuszczamy margarynę i wlewamy do pozostałych składników dodajemy szczyptę soli.

Miksujemy na najmniejszych obrotach, ciasto odchodzi od ścianek - wiadomo że już jest gotowe .

Ciasto dzielimy na cztery części , podsypujemy mąką i wałkujemy .

Wycinałam miseczką kółka , nakładam  łyżeczką prażone jabłka i palcami formuje pierogi .

Do gotującej wody wkładam pierogi i gotuje do wypłynięcia .

po wyjęciu polewam sosem i podaje .

Wykonanie całości wynosi koło 1.1/2 godziny.

wychodzi  30 pierogów większych. 

 

 IMG_8259

 

 

IMG_8257

 IMG_8263

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (5) »
środa, 22 lipca 2015
Konkurs Lubella

Kochani serdecznie zapraszam wszystkich do konkursu . tematem przewodnim będą wypieki pszenne.

1. Wypiek w raz ze zdjęciem i przepisem przesyłamy na reksio740@wp.pl

2. Produkt biorący udział w konkursie to kasza manna i mąka- różne rodzaje   do wyboru .

3. Na zdjęciu ma być produkt Lubella , oraz dopisek " Lubella to dla ciebie" 

4. Udział w konkursie biorą wszyscy czyli blogerzy oraz pozostali 

5. Konkurs trwa od 22.07- do 04.08 

6. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w ciągu 5 dni roboczych 

7. Wygrywają dwie osoby.

8. Oto nagroda

IMG_8963

11:16, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (1) »
Babeczka na oleju z makiem i serkiem

 

  Tym razem postanowiłam zrobić całkiem nowe ciasto  . Pokombinowałam trochę ze  składnikami. Tak powstało ciasto  z ciekawymi składnikami .

Składniki:

  • jajka 3 szt
  • ksylitol 200 g
  • szklanka oleju
  • serek Almette  z Morelą i Wanilią
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka błonnika kawowego
  • łyżka suchego maku

Dekoracja:

  • 2 czekolady mleczne
  • 3 łyżki napoju sojowego
  • płatki migdałowe 150 g

Wykonanie ciasta  z serkiem  Almette  z Morelą i Wanilią :

Wbijamy jaja do miski.

Dodajemy ksylitol i miksujemy na puch.

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy serek z Morelą i Wanilią nadal miksując na najmniejszych obrotach .

Na końcu dodajemy olej i miksujemy do połączenia składników .

Przekładamy  1/3 ciasta do formy okrągłej , resztę ciasta dzieli na połowę ( wlewamy do dwóch miseczek)

Do jednej miseczki dodajemy błonnik kakaowy , a do drugiej łyżkę maku .

Kładziemy łyżką raz ciemne ciasto raz z makiem ciasto aż do końca.

Pieczemy 55 minut w 170 stopniach.

 

Przygotowanie polewy:

Do garnka wkładamy dwie tabliczki czekolady ( 200 g).

Dodajemy 3 łyżki napoju sojowego i mieszamy do rozpuszczenia ( na małym palniku ).

Migdały prażymy chwilkę na patelni .

 Dekoracja ciasta:

Ostudzone ciasto polewamy czekolada ( ja nakładałam pędzelkiem sylikonowym ).

Obsypujemy całe ciasto migdałami prażonymi.

 IMG_8156

 

IMG_8169

 

IMG_8171 

IMG_8174

 

IMG_8167

 

IMG_8160

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (6) »
wtorek, 21 lipca 2015
Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu

 

 Croquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem .  Każde ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać nawet metr .

 

Składniki na  Croquembouche :

  • 1 szklanka wody
  • 100 g margaryny
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 jaj 
  • szczypta soli

 

 

Karmel:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanka wody

 

Nadzienie do Croquembouche :

serek waniliowy 150 g

serek o smaku moreli 150 g

 

Wykonanie ciasta na Croquembouche :

Do garnka wlewamy wodę , wkładamy margarynę , wsypujemy odrobinę soli i czekamy chwile , aż nam się rozpuści margaryna.

Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników .

Zostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto mamy już chłodne , wbijamy po jednym jaju i miksujemy aż do ostatniego jajka .

Powstaje gładkie ciasto.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego najlepiej bez żadnego środka i wyciskamy małe kółeczka.

Zapełniamy całą formę ( wyłożoną papierem do pieczenia) .

Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

 

Nadzienie :

Obydwa serki mieszamy ze sobą przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki na czas pieczenia .

Ostudzone Croquembouche   nadziewamy serkiem.

Maczamy w karmelu i sklejamy ze sobą tworząc wierzę .

Z karmelu robimy anielskie włosy, widelcem maczamy w nim ciągnąc nitki i okręcamy wierzę .

Wykonanie karmelu :

 Cukier i wodę umieścić w małej patelni .

Podgrzewać na średnim palniku, aż cukier się rozpuści .

Zaczyna bom-belkować  , gotować się dosłownie 4-5 minut i mamy karmel .

 

 

 

 

 

IMG_8628

 

IMG_8630

 

page35rerer

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 20 lipca 2015
Yum Yums - Lekkie i cudowne

  Mieliście czasem tak , że po spojrzeniu na coś wiedzieliście że to jest to. Ja wiedziałam jak tylko zobaczyłam smakołyk na filmiku. 

Yum Yums Niesamowite , lekkie i cudowne  rarytasy. Obejrzałam film James Morton  i było mi wiele łatwiej dzięki filmowi  zrobić smakołyki.

Składniki :


500 g mąki pszennej
1/2  łyżeczki soli
14 g suchych drożdży
30 g cukru
100 g schłodzonego masła
1 szklanka wody
 1 jajko

 

Dodatkowo :


olej do smażenia
lukier (200 g  cukru  cytrynowego zmielonego + 70 ml mleka)

Przygotowanie Yum Yums 

Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy drożdże suszone ( 2 paczuszki wsypałam) .

Dodałam cukier i szczyptę soli .

Dodałam pokrojoną margarynę  i obsypałam mąką.

Wlałam wodę i wbiłam jajo.

Zamieszałam i połączyłam składniki ( nadal widać było margarynę ) .

Zostawiłam pod przykryciem na pół godziny( włożyłam do piekarnika na 40 stopni i po pół godzinie wyjęłam ).

Ciasto podzieliłam na połowę i wałkowałam każdą część na prostokąt i składałam.

Wałkowałam i składałam ciasto  z 5-6 razy , aż zniknęła margaryna.

Zostawiłam ciasto w lodówce na 30 minut ( zawinęłam je w folię) .

Po półgodzinie rozwałkowałam ciasto na prostokąt i kroiłam paski w których nacinałam dziurki i zakręcałam jak cukierka .

Zostawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia przykryte ściereczką .

Piekłam w głębokiej patelni na rumiany kolor.

Wyjmowałam na papier do pieczenia gdzie obsychały z łuszczu.

 

Ostudzone Yum Yums smarowałam pędzelkiem ( maczałam w lukrze ) 

Lukier:

Cukier cytrynowy    Eko Maja zmieliłam i dodałam do niego mleko.

Zamieszałam i lukier gotowy.

 

"Żywność eko i bio posiada wszelkie europejskie certyfikaty.
Oferujemy szeroki wybór przypraw, które nie zawierają  ulepszaczy, sztucznych składników, a sól traktowana jest jako dodatek, a nie główny składnik.
Posiadamy również produkty dla wegetarian, vegan oraz osób nie tolerujących glutenu.'

 

OPINIA:

Cukier jest niezwykle smaczny  , zmielony idealnie nadaję się na cukier puder.

Produkt Eko polecam smaczny i niedrogi :) 

 

 

IMG_8812

 

 

IMG_8824

 

 

IMG_8827

 

 

IMG_8830

 
IMG_88151
 
 
IMG_88311
 
 
 
IMG_8840
 
IMG_8832
 
 rerer2
 
jo12
 

page36
00:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (4) »
niedziela, 19 lipca 2015
Roladki schabowe z serkiem o smaku wiśni i żurawiny

Musze powiedzieć że słodko słonawe mięsko smakuje mi . Smaki się mieszają i można wyczuć co w nim zostało włożone .

Składniki na roladki schabowe z serkiem o smaku wiśni i żurawiny 6 sztuk:

schab 6 plastrów 

serek Almette z wiśnią i żurawiną

ser gouda 6 plastrów sałata masłowa 6 listków

żurawina suszona po parę sztuk na każdą roladkę 

sól i pieprz ziołowy do smaku .

 

Dodatkowo:

jajko

bułka tarta

olej do smażenia 

Wykonanie roladek schabowych z serkiem o smaku wiśni i żurawiny: 

Schab myjemy i kroimy na 6 plastrów.

Rozbijamy każdy plaster dosyć cienko.

Każdy plaster schabu posypujemy solą i pieprzem.

Smarujemy schab  serkiem z wiśnią i żurawiną .

Kładziemy plaster sera, liść sałaty i posypujemy suszoną żurawiną.

Każdą plaster zwijamy w roladkę i przewiązujemy nitką jak ( baleron).

Obtaczamy w jaju i bułce tartej , smażymy w głębokim tłuszczu ( we frytkownicy upiekłam) w 140 stopniach .

Piekłam 10 minut.

Po upieczeniu odsączyłam z oleju i pokroiłam w" plasterki"

Można podać do obiadu :)

IMG_8130

 

IMG_8118

 

 IMG_8129

 

IMG_81271

00:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (3) »
sobota, 18 lipca 2015
Tort ze śmietaną brzoskwiniami i galaretką

No kochani już dawno nie robiłam tortu . Dzisiaj jest ku temu okazja mąż wraca po tygodniu z pracy do domu , więc mam komu przyrządzać smakołyki :)  Akurat zbiegło się w czasie z pieczeniem  Ciasto na Niedzielę     Polecam bo smaczne bo szybkie i takie słoneczko :) 

 

Składniki na biszkopt:

4 jaja

szklanka mąki pszennej 

ksylitol 150 g Klos-pol

proszek do pieczenia pół łyżeczki 

 

Składniki na nadzienie:

śmietana 30% 700 ml

ksylitol 3 łyżki Klos- pol

żelatyna 1 łyżka 

brzoskwinia 1 duża lub 2 małe

2 galaretki brzoskwiniowe ( woda 600 ml)

Dodatkowo:

2-3 brzoskwinie do dekoracji 

 

 

Wykonanie biszkoptu :

Do misy wbijamy cztery spore jaja , włączamy mikser i miksujemy .

W międzyczasie wsypujemy ksylitol , nadal miksujemy .

Mąkę w raz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito ( Ja to robię w trakcie i mieszam przy okazji ).

Formę okrągłą ( tortownicę średnią ) wykładam papierem do pieczenia ( niczym nie smaruje).

Przekładam ciasto do formy wyłożonej papierem i wkładam do nagrzanego pieca .

Piekę 25 minut w 170 stopniach .

Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroję w poprzek tylko na raz .

 

Wykonanie nadzienia:

Śmietanę ubijam z ksylitolem na sztywno.

Żelatynę wsypuje do miseczki i zalewam 4 łyżkami wody , mieszam ( żelatyna zastyga ) .

Wkładam żelatynę do mikrofali na minutę , już jest rozpuszczona.

Mieszam i chłodzę żelatynę , dodaję do niej 4 łyżki śmietany , nadal mieszam i teraz dopiero dodaje do misy ze śmietana .

Mikserem na najmniejszych obrotach z 30 sekund miksuje ( żelatyna wtedy równo się rozprowadzi ).

Dokończenie tortu c.d 

Dno tortownicy i boki wykładam folią aluminiową i wkładam biszkopt , na biszkopt wykładam połowę śmietany .

Przykrywam drugim biszkoptem i wykładam resztę śmietany .

Brzoskwinie płucze i wycieram ręcznikiem papierowym i kroje w plasterki które kładę na śmietanę , pokrywam całą powierzchnię.

Galaretki godzinę wcześniej rozpuszczam w 600 ml wrzątku , mieszam do rozpuszczenia.

Chłodzę w lodówce ( szybciej tężeje) .

Tężejąca galaretkę wykładam na brzoskwinię i do lodówki .

Zostawiam na nic w lodówce na drugi dzień jest najlepszy ( śmietana wchłonie w biszkopt troszkę i potem jest takie wilgotne i wysokie . Tort pierwsza klasa:)

 

                                                                                       Piekła ze mną Bernadetta   i Bożenka 

 
IMG_8882

 

 IMG_8868

 

IMG_88621

 

 

IMG_8878

 

 

 

 IMG_8880

 

 Ksylitol – inaczej cukier brzozowy, który  na długo zapewnia uczucie sytości.

Wskazany jest dla diabetyków i osób odchudzających się.

" Właściwości: Ksylitol działa bakteriobójczo, wpływa na wzmacnianie odporności organizmu, likwiduje zapalenia dziąseł, ma działania przeciwpróchnicze (potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze). Wskazany jest jako źródło energii dla osób po wysiłku fizycznym, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia. Pozytywnie wpływa na poprawę ogólnej kondycji metabolicznej organizmu, pomaga przy problemach z wypróżnianiem, w leczeniu zakażenia jamy ustnej, jest skuteczny przy zajadach, odświeża oddech, opóźnia proces starzenia. Ksylitol jest wskazany dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości."

00:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (5) »
piątek, 17 lipca 2015
Egzotyczny deser z malinami

 

Zapraszam was na pyszny deser z nasionami chia oraz zmiksowanymi malinami z dodatkiem śmietany i czekolady w kształcie kuleczek.

 

Składniki :

nasiona chia( szałwia hiszpańska ) Agnex 6 łyżek

napój sojowy orzechowy  600 ml

ksylitol 3 łyżki

maliny 500 g

śmietana 30% 400 ml

czekolada w kształcie kuleczek  garść starczy 

 

 Wykonanie deseru :

Do blendera kielichowego wlewam napój sojowy orzechowy .

Wsypuje nasiona chia i miksuje na największych obrotach parę minut.

Dodaje ksylitol i nadal miksuje.

Przekładam do plastikowego pojemnika i wkładam do lodówki na 12 godzin.

Rano wyjmuje nasiona z mlekiem i przekładam do 4 pucharków .

Jest gęsty jak budyń tak ma być.

Miksuję maliny blenderem i przelewam do pucharków( wlewam na nasiona chia).

Ubijam śmietanę z 3 łyżkami ksylitolu , przekładam do dekoratora i dekoruję ( nasadka gwiazdka) .

Posypuje kuleczkami czekoladowymi i podaje smacznego .

 

IMG_8575

 

 

IMG_8580

 

Szałwia hiszpańska to roślina dająca nasiona chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.

Nasiona chia mają więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak i więcej błonnika niż otręby. Mają różnorodne zastosowanie, najczęściej jednak polecane są osobom stosującym diety odchudzające.

00:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (3) »
czwartek, 16 lipca 2015
Deser truskawkowo bananowy z serkiem i pestkami dyni

Nie ma to jak lato i czerwone przysmaki . Dzisiaj będzie pyszny deser wymyślony na poczekaniu. Całkiem smaczny .

Porcji 5

przygotowanie 30 minut

Deser truskawkowo bananowy z serkiem i pestkami dyni składniki:

Serek Almette z Jagodą i maliną  2 szt 

jogurt grecki 400 g

truskawki 300 g

banany 2 szt

pestki dyni 50 g

słonecznik łuskany 50 g

orzechy laskowe 100 g

miód płynny dwie łyżki do pestek i orzechów

miód płynny do serka 2 łyżki 

cynamon pół łyżeczki

 cukier trzcinowy 1 łyżka

 

 Deser truskawkowo bananowy z serkiem i pestkami dyni wykonanie :

 

Truskawki myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plasterki.

Banany obieramy  ze skórki i kroimy w plasterki .

Owoce przekładamy do pucharków.

Orzechy laskowe wkładamy do woreczka i tłuczkiem rozbijamy  na mniejsze kawałki.

Przekładamy na patelnie , dodajemy pestki dyni i słonecznik.

Prażymy parę minut do za złocenia , polewamy miodem płynnym i posypujemy szczyptą cynamonu i trzcinowym cukrem .

Po paru minutach już mamy gotowe , możemy przekładać do pucharków z owocami.

Miksujemy serki z jogurtem greckim i  miodem , wkładamy łyżką na nasze karmelizowane ziarenka .

Na wierzch wykładamy po łyżce ziarenek i dekorujemy truskawkami .

Deser wyszedł przepyszny .

IMG_8313

 

IMG_8311

środa, 15 lipca 2015
Truskawkowe wzgórza

Przepyszny deser  , mój własny wymyślony . Skomponowałam go siedząc w kuchni i myśląc co by tu innego zrobić .

 

Truskawkowe wzgórza   składniki :

4 serki Almette  Fruit z morelą i Wanilią ( 600 g )

śmietana 400 ml

Agar 2 łyżeczki

 

Dodatkowo:

truskawki 300 g

200 g wody

agar 1 łyżeczka

ksylitol 2 łyżki

 

                                                                                    Wykonanie  Owocowe wzgórze :

Najpierw przygotowujemy galaretkę z truskawkami.

Truskawki myjemy i kroimy w kosteczkę , wkładamy do garnka i wsypujemy ksylitol.

Mieszamy chwile ( truskawki połączą się z ksylitolem).

Do szklanki wsypujemy agar i zalewamy woda zimną , przekładamy do garnka z truskawkami i ksylitolem .

Mieszamy do połączenia składników ( agar się rozpuści).

Przygotowujemy szklaneczki małe ( użyłam filiżanek) chłodne najlepiej .

Przekładamy do 6 filiżanek tak aby zakryło dno 1- 1.1/2 cm , zostawiamy do zastygnięcia ( wstawiłam do lodówki choć nie trzeba , chciałam by szybko zastygło) .

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem .

Agar wsypujemy do szklanki zalewamy woda zimną i wstawiamy na chwile do lodówki by się rozpuścił , kiedy ostygnie dodajemy do niego 2 łyżki śmietany po czym wlewamy do ubitej śmietany do miski.

Dodajemy teraz serek Almette i miksujemy na najmniejszych obrotach by powstała jednolita masa.

Przekładamy do pełna w kubeczki z zastygniętą galaretką z truskawek ( Wstawiłam do lodówki aby szybciej zastygło)

Deserki wyszły przepyszne i ciekawie wyglądały na talerzyku .  

 

IMG_8072

 IMG_8062

 

IMG_8073

 IMG_8071

wtorek, 14 lipca 2015
Gofry czekoladowe ze śmietaną i malinami

 No kochani na dzisiaj proponuje gofry z czekoladą śmietaną i malinami. Mamy sezon na maliny więc trzeba korzystać . 

Wypiek powstał z myślą

Ciasto na Niedziele- Gofry 

Składniki na gofry :

mleko 1.5% 1 lit

kakao 1  łyżka

czekolada mleczna rozpuszczona 150 g

cukier 150 g

jaja 2 szt

mąką tortowa  500 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

Dodatkowo:

śmietana 30% 500 ml

cukier 2 łyżki

maliny świeże 500 g

 

Wykonanie ciasta na gofry:

Do misy wlewamy mleko im mniej procentowe tym mniej kalorii .

Dodajemy jaja i miksujemy , zrobi się pianka lekko ale tak ma być.

Dodajemy cukier i nadal miksujemy .

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do składników .

Rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami mleka i wlewamy do ciasta gofr-owego.

Wsypujemy łyżkę kakao i miksujemy na najmniejszych obrotach.

Na końcu wlewamy olej, wystarczy zamieszać i gotowe . 

Gofrownice smarujemy olejem ( ja to robię pędzelkiem ) i wlewamy ciasto pieczemy koło 5-7 minut .

Ubijamy śmietanę z cukrem i wyściskamy na chłodne gofry ( rękaw cukierniczy ).

Dekorujemy malinami .

Wyszły boskieeee.

Piekły ze mną:

Danusia 

Bernadetta

Bożenka

Kasia

Magdalena

Kasia

 

aaa

 

IMG_8684

 

IMG_8677

poniedziałek, 13 lipca 2015
Gofry z błonnikiem kakaowym i soi waniliowej

Nie ma nic lepszego niż gofry ze śmietaną i owocami polane karmelem lub sosem owocowym. Wypiek powstał z myślą

Ciasto na Niedziele- Gofry 

Składniki na gofry :

soja waniliowa  1 lit

błonnik kakaowy  2 łyżki

ksylitol  150 g

jaja 2 szt

mąką pszenna  500 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

Dodatkowo:

śmietana 30% 500 ml

ksylitol 3 łyżki

Fruit Cocktail del Monte  2 puszki ( po odsączeniu 250 g)

 

Wykonanie gofrów :

Do misy wlewamy soje waniliową i wbijamy 2 jaja .

Dodajemy ksylitol i błonnik kakaowy nadal miksując.

Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najmniejszych obrotach.

Dodajemy oleju rzepakowego 100 g.

Smażymy koło 4-5 minut ( każda gofrownic inaczej piecze więc trzeba sprawdzać ).

 

Dodatki:

Śmietanę ubijamy z 3 łyżkami ksylitolu i wyciskamy na gofry ( używam rękawa cukierniczego).

Dekorujemy owocami z syropu 

Polewamy karmelem ( cukier+ woda 3-5 minut z patelni lekko ciepły )

 

 

 

Piekły ze mną:

Danusia 

Bernadetta

Bożenka

Kasia

 IMG_8696

 

IMG_8690

IMG_8691

 

sobota, 11 lipca 2015
Prażone jabłuszka do jabłecznika 2015

Prażone jabłka to jedne z przetworów które robię co roku, by potem raczyć się zimą pysznymi smakołykami. Jabłuszka idealnie pasują do biszkoptu , a na to bita śmietana i polane czekoladą . To jedna z moich propozycji .  Diamantowa Kuchnia przesłała mi do wypróbowania cukier trzcinowy żelowy wiec wypróbowałam i jeszcze dokupiłam 2,5 kg  . Polecam , jest dobry , a to najważniejsze .

Składniki :

jabłka duże 10 kg 

cukier żelujący trzcinowy Diamant 6 x 500 g (w zupełności starczy do jabłek )

Wykonanie:

Jabłka myjemy , obieramy ze skórki.

Wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki.

Przepłukać na końcu.

Trzemy jabłka na wiórka , wkładamy do garnka ( u mnie to trzy garnki były )i prażymy koło 30 minut.

Po 30 minutach  dodajemy cukier trzcinowy żelujący (Podzieliłam jabłka po 3 kg i do każdego dodałam po 1 kg cukru żelującego trzcinowego ).

4-5 minut mieszamy po wsypaniu cukru żelowego .

Przekładamy do litowych słoików i zakręcamy ( od razu po zagotowaniu przekładamy , więc nie trzeba już gotować słoików).

Litrowy słoik starcza na ciasto .

Tak powstały prażone jabłuszka .

IMG_8561

 

 

IMG_8569

 

 

IMG_8565

IMG_8566

 

10835260_993318937375007_8323449078735900101_o

00:00, rozowakuchnia , Przetwory
Link Komentarze (2) »
czwartek, 09 lipca 2015
Botwinka na smażonych warzywach

Uwielbiam pichcić i zmienić wszystko co spotkam na swojej drodze . Chodzi o gotowanie pieczenie czy smażenie , żeby było jasne :) 

Na dzisiaj przygotowałam warzywa oraz włoszczyznę z kostki-  dziwnie brzmi ?? No to dopiero zobaczycie jaka dziwna botwinka będzie :)  

 

Składniki :

5 pęczków botwinki ( miałam centralnie z pola jeszcze nie urosła jak widać więc,aż 5 pęczków potrzebowałam)

marchewka 1 szt ( starta na tarce)

włoszczyzna kostka 4 łyżki ( marchew , pasternak, seler ,por) Agnex 

2-3 łyżki oleju rzepakowego ( będę smażyła na nim warzywa) 

Dodatkowo:

liść laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

sól i pieprz biały do smaku 

śmietana 18%  200 g 

jaja 4 szt

 

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę koło 2 litrów , dodajemy ziele i listek lekko dosalamy i gotujemy z 20 minut.

Botwinkę ( listki i maleńkie buraczki myjemy , skrobiemy) odcinamy łodyżki i małe buraczki i kroimy drobno.

Przekładamy pokrojone łodyżki i buraczki na patelnię .

Obieramy marchew , ścieramy  na tarce i dodajemy do buraczków .

Wsypujemy 4 łyżki włoszczyzny i dusimy , a potem podsmażamy wszystko razem .

Podsmażone warzywa dodajemy do gotującej wody i na małym ogniu gotujemy koło 15 minut.

Listki od botwinki kroimy drobno i dodajemy do wywaru warzywnego i gotujemy jeszcze z 15 minut.

Śmietanę mieszamy w kubeczku z łyżką gorącej zupy ( nie zważy nam się wtedy ) i wlewamy do naszej botwinki.

Gotujemy jaja i jedno kładziemy na talerz ( kroimy w ćwiartki)  zalewamy botwinką .

Moja botwinka ma inny smak i kolor ale wyszła rewelacyjna .

 

IMG_8519

 

IMG_8529

 

IMG_8521

 

IMG_8524

 

 

IMG_8517

 

page30

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (2) »
środa, 08 lipca 2015
Potrawka drobiowa z warzywami na ostro

 

 

Jakiś czas temu dostałam makarony od Makaronoholicy  . Nie mogłam obojętnie obok nich przejść . Postanowiłam zrobić proste danie o charakterystycznym ostrym smaku . Nadchodzę trzymajcie się hi hi . Tak oto powstało moje danie . Potrawka drobiowa z warzywami na ostro .

Składniki na sos :

pomidory 4 szt (sparzyć i pokroić w kostkę )

papryczka piri piri ( dosłownie szczypta odrobinę bo jest diabelnie ostra)

cukinia 200 g

papryka czerwona 1 szt

sól prowansalska do smaku 

Dodatkowo:

udka z kurczaka 5 szt

sól papryka czerwona słodka szczypta

papryka czerwona ostra szczypta

pieprz biały mielony szczypta 

makaron spaghetti Międzybrodzki 350 g

Wykonanie sosu:

Paprykę myjemy i kroimy w paseczki.

cukinie myjemy i kroimy w paseczki .

Pomidory sparzyć  i pokroić w kostkę.

Warzywa przekładamy na patelnie  podsmażamy i dusimy je pod przykryciem ( koło 30 minut)

Zalewamy bulionem ( dodałam rosół z poprzedniego dnia) tak 1.1/2 litra

Dodajemy sól i pieprz oraz papryczkę piri piri ( będzie ostro).

Sos mamy gotowy po 1 godzinie .

Przygotowanie mięska:

Udka z kurczaka myjemy i wycinamy kości.

Mięsko kroimy drobno, doprawiamy papryką słodką i ostrą .

Dodajemy sól i pieprz.

Smażymy na oleju pod przykryciem ( mięsko ma być soczyste lecz nie spieczone) 

Gotujemy makaron , przekładamy go na 5 talerzy w środku robimy dołek.

Przekładamy sos w dołek makaronu ( dosyć sporo)

Teraz na wierzch kładziemy mięsko z udek z kurczaka .

Zapraszam na pyszną potrawkę z makaronem i mięskiem .

 

 IMG_8439

 

 IMG_8441

IMG_8444

 

11657536_839667489413616_2095959465_n

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (3) »
wtorek, 07 lipca 2015
Pyszny szejk orzeźwiający z truskawkami

Nie ma to jak ochłodzić się pijąc pyszny koktajl z truskawkami .  Alpro Soya bez Cukru to kolejna propozycja na porcję roślinnej energii.

Składniki:

 Alpro Soya bez Cukru 600 ml

truskawki 300 g

lody śmietankowe 200 g

syrop trzcinowy złocisty ( dekorujemy na końcu naszego szejka)

 

Wykonanie:

Do kielicha blender-owego wlewamy soje bez cukru.

Truskawki myjemy i obieramy z szypułek .

Dodajemy do  soji i miksujemy , aż wszystkie owoce nam się zmielą  .

Dodajemy lody śmietankowe i nadal miksujemy.

Przelewamy do wyższych szklaneczek .

Polewamy sosem trzcinowym , dałam go dosyć dużo bo lubię słodkie szejki :)

Całość wyszła rewelacyjnie .

IMG_8483

 

IMG_8484

IMG_8482

IMG_8488

00:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 06 lipca 2015
Schab Duszony z warzywami

Mimo upałów trzeba coś jeść . Dzisiaj będzie schab zapiekany w sosie z warzywami . Większość czasu schab spędzi w piekarniku więc umknę przed gorącem ,  będzie pysznie .

 

Składniki na schab duszony:

schab 12 plastrów ( 1,20 kg)

3 łyżki przyprawy Kebabczeta  ( Mieszanka przypraw do kiełbas i wszelkiego rodzaju pieczeni i zrazów mielonych) 

sól prowansalska do natarcia mięsa .

Dodatkowo:

papryka czerwona 1 szt

cukinie 100 g

pomidory 2 szt 

 woda 1.1/2 litra

keczup 1 łyżka 

 

 Wykonanie :

 

Schab myjemy i osuszamy , nacieramy go kebaczetą i solą dosyć sporo by przeszło , aż do środka .

Zawijamy schab w folie spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki .

Następnego dnia wyjmujemy schab z folii i kroimy w plastry .

Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę.

Paprykę myjemy , wycinamy ziarenka i kroimy w paseczki.

Cukinie myjemy i kroimy w paseczki

Pomidora sparzamy i kroimy w kostkę .

Warzywa wkładamy do naczynia z wodą i keczupem .

Schab smażymy na patelni z obu stron po parę minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego z warzywami .

Pieczemy koło 1.1/2 godz

Podajemy z młodymi ziemniaczkami .

IMG_8490

 

IMG_8491

 

 

IMG_8492

 

 

IMG_8493

 

IMG_8496

 

IMG_8489

 

Opinia:

Przyprawa idealnie wpasowała się do schabu . Mięso wyszło soczyste i smaczne. Zapraszam do wypróbowania, a w przyprawy można zaopatrzyć się TU 

13:29, rozowakuchnia
Link Komentarze (2) »
sobota, 04 lipca 2015
Koktajl malinowy z lodami śmietankowymi

Nie ma to jak smakołyki lata , orzeźwiające i sycące . Pojawiły się maliny , fakt drogie są ale mały pojemniczek można kupić już za 4 zł . Ja kupiłam mały ale starczył do koktajlu .

 

Składniki Koktajl malinowy z lodami śmietankowymi :

Alpro owsiany oryginalny  600 ml-  Napój Alpro owsiany jest bogaty w błonnik i ma pyszny, łagodny i naturalny smak. 

maliny  świeże 100 g

lody śmietankowe 250 g

miód płynny 2 łyżki 

 

Wykonanie Koktajl malinowy z lodami śmietankowymi :

Do blendera kielichowego wlewamy  owsiany napój .

Dodajemy umyte maliny , miksujemy dodając dwie łyżki miodu płynnego ( miałam lipowy).

Dodajemy lody śmietankowe i nadal miksujemy.

Przelewamy do szklaneczek  i podajemy schłodzone .

Wyszło mi 5 porcji :)

 

 

IMG_8423

 

IMG_84241

IMG_8426

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 50
O autorze
Tagi
Przepisy Tasty Query - recipe search engine Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja
trwa inicjalizacja
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.