środa, 01 października 2014
Rogaliki z dżemem aroniowym

Rogaliki z dżemem aroniowym

Przyszły pyszne przetwory i soki od Aroniowo

 
Nie ma to jak smak ciepłego dżemu z aronii . Rozpływa się w ustach . Chcesz więcej i więcej . Wyszło mi 32 sztuki .

trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 32

Rogaliki z dżemem aroniowym - SKŁADNIKI:

  • mąka 1 kg typ 650 Młyn Kopytowa
  • drożdże świeże 80 gram
  • mleko 250 ml
  • margaryna 250 gram
  • miód płynny 4 łyżki cukier 200 gram
  • Dodatkowo :
  • dżem aroniowy
  • jajo do posmarowania rogalików
 
 
 

Rogaliki z dżemem aroniowym - PRZYGOTOWANIE:

Do misy wsypałam mąkę i zrobiłam dołek .

W ciepłym mleku rozrobiłam drożdże i wlałam je do dołka w mącę .

Delikatnie zamieszałam i powstała zawiesina.

Zostawiłam pod ściereczką na 15 minut.

Rozpuściłam margarynę , dodałam do niej miód aby się rozpuścił.

Kiedy margaryna ostygła dodałam do mąki .

Wsypałam cukier i wyrobiłam ciasto .

Zostawiłam wyrobione ciasto na godzinę pod ściereczką.

Po tym czasie podzieliłam je na cztery części i zostawiłam na następne 30 minut.

Każdą część wałkowałam na kolo i kroiłam na 8 części.

Na każdy trójkąt kładłam łyżeczkę dżemu z aronii i zwijałam.

Na blaszkę wyłożyłam papier do pieczenia i kładłam zwinięte rogaliki.

Smarowałam rozbełtanym jajem i piekłam 25 minut w 170 stopniach.

Film pokazuje jak się robi rogaliki .

 

 

 

 

IMG_0033

IMG_0030

 

 

IMG_0032

 

 

Konkurs jesienny z Develey

Zbliża się jesień wielkimi krokami , właściwie to już jest. To będzie tematyka naszego konkursu.

Jesienne , rozgrzewające dania .

Zasady konkursu:

1. Przygotuj danie jesienne które rozgrzeję cię zanim go spróbujesz.

2 . W tle dania ma być widoczny produkt Develey.

3. Swoje zgłoszenie prześlij  na joanna.gralik@wp.pl w temat wpisując  Konkurs jesienny z Develey ( Można trzy zgłoszenia maksymalnie przesłać )

4. Wybiorę najbardziej pasujące dania do tematu konkursowego.

5. Konkurs trwa 1-14 październik . Wyniki zostaną ogłoszone w ciągu 3 dni roboczych .

5. Nagrodzonych zostanie 5 osób .

1 Miejsce 10 produktów Develey

2 Miejsce 9 produktów Develey

3 Miejsce 8 produktów Develey

4 Miejsce 7 produktów Develey

5 Miejsce 6 produktów Develey

 Podobne produkty  możecie otrzymać

1zzzz1

07:35, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 30 września 2014
Naleśniki o smaku migdałowym

Naleśniki o smaku migdałowym


 

Nie ma to jak mieć zachciankę i upiec naleśniki o smaku migdałowym , posmarować je kremem czekoladowym i zjeść . Przepyszne.


trudność: łatwe
czas: 1-30 min
ilość porcji: 20

Naleśniki o smaku migdałowym - SKŁADNIKI:

  • Alpro Napój Migdałowy 1 litr
  •  mąka tortowa typ 450 -500 gram
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jaja 2 sztuki
  • cukier 100 gram
  • olej 100 ml
  • Dodatkowo :
  • krem czekoladowy do smarowania naleśników

Naleśniki o smaku migdałowym - PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy jaja z cukrem na puch.

Dodajemy partiami jaja i napój migdałowy.

Dodajemy proszek do pieczenia i olej.

Smażymy na patelni do naleśników .

Patelnia ma być rozgrzana.

Smarujemy czekolada naleśniki , zwijamy kroimy na połowę i podajemy jeszcze ciepłe.

Naleśniki dzięki proszkowi do pieczenia będą pulchne:)

 

 

IMG_0639

 

 

 

IMG_06421

 

IMG_0635

 

17:35, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (6) »
niedziela, 28 września 2014
Jabłecznik z cynamonem na kruchym spodzie

Dzisiaj 28 września to Światowy Dzień Jabłka . Postanowiłam wziąć udział w akcji " Ciasto na niedzielę"

Upiekłam jabłecznik na kruchym spodzie

 

Ciasto :

mąka typ 650 3 szklanki Młyn Kopytowa

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

jajo 1 sztuka

żółtka 4 sztuki

 śmietana 18% 5 łyżek

margaryna 270 gram

cukier 150 gram

Dodatkowo:

Jabłka kwaskowe 1,5 kg

cukier 150 gram

cynamon 1 łyżeczka

 

Do misy wsypałam  przesianą mąkę.

Dodałam proszek do pieczenia .

Wbiłam jajo i cztery żótka

Dodałam margarynę posiekaną w kostkę i śmietanę.

Włączyłam mikser i na najmniejszych obrotach przez 10 minut miksowałam.

Blaszkę prostokątną wysmarowałam margaryną.

Wyjęłam ciasto z misy i podzieliłam na 3 części.

Dwie części poszły do blaszki .

Jabłka obrałam wycięłam środki i starłam.

Odcisnęłam z soku i prażyłam w garnku z cukrem i cynamonem przez 30 minut.

Wyłożyłam ostudzone jabłka na ciasto.

Pozostałe ciasto rozwałkowałam i pokroiłam w paski które położyłam na skos na jabłkach.

Ciasto wstawiłam do pieca.

Piekłam 50 minut w 170 stopniach .

Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem.

 

 

IMG_00751

 

 

IMG_00781

 

 

 

 

 

 

IMG_00831

 

 

Piekły ze mną

Wiosenka Eksplozja Smaku

Cafe Amaretto

01:01, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (14) »
sobota, 27 września 2014
Normandzki chleb z jablkami J. Hamelmana

Nie mogłam się oprzeć i wzięłam udział w pieczeniu  z cyklu " Wypiekanie na śniadanie " . Przepis pochodzi z FB

Normandzki chleb z jabłkami J. Hamelmana

  Składniki na 2 bochenki o wadze 0,68 kg

maka chlebowa - 650 g Młyn kopytowa
maka pszenna razowa - 90 g
woda - 210 g
cydr jabłkowy - 310 g
sol - 20g
  drożdże-100g -świeże,5g -instant ( dałam 20 gram uważam że starczy w zupełności )
levain - 260 g oprócz 2 łyżek
jablka pokrojone w plasterki lub kostkę - 140 g

Lavain - maka chlebowa-160g
woda - 100 g
  dojrzały zakwas sztywny-30g (2 łyżki i 1 łyżeczka)

WYKONANIE:

Przygotowanie Levain.

Zaczyn przygotować 12 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta i zostawić przykryty folia spożywcza,najlepiej na noc
mieszanie.Włożyć do misy robota wszystkie składniki oprócz suszonych jabłek.

Mieszać najpierw 3 minuty na I prędkości,w razie konieczności korygując nawodnienie,do otrzymania ciasta o średniej konsystencji.

Następnie mieszać na II prędkości przez 3 minuty,aby rozwinąć siatkę glutenową.

Dodać suszone jablka i mieszać na I prędkości tylko tyle,aby składniki były równomiernie rozmieszczone
fermentacja powinna trwać 1-2 godziny.

Długość fermentacji zależna jest od temperatury.Jeśli ma trwać 2 godziny,złożyć ciasto po godzinie.

Jeśli ciasto będzie fermentować godzinę,składanie nie jest potrzebne
dzielenie i formowanie.

Ciasto podzielić na 2 porcje o wadze 0,680 kg i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie.

Ułożyć w koszyczkach wysypanych maka,przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230°C przez 15 minut ,następnie w temperaturze 225°C przez 25 minut,aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze
  studzić na kratce.

 

IMG_00581

 

 

IMG_00562

 

 

 

IMG_00542

 

 

IMG_00372

piątek, 26 września 2014
Bagietki mini z ziarnami idealne na śniadanie

Bagietki wyszły puszyste o fajnym smaku,  a z kozim serkiem i pomidorkiem były prze-smaczne. Idealne na śniadanie i kolację. Każdy maluch zasmakuje w bagietkach 


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 10

Bagietki mini z ziarnami - SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna 500 gram typ 650
  • woda letnia 300 ml
  • 40 gram  drożdży świeżych
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • ziarna prażone euforia 2 garście Ziarenkowo
  • jajko do posmarowania bagietek

Bagietki mini z ziarnami - PRZYGOTOWANIE:

Zaczyn: do szklanki wlałam letnia wodę , rozrobiłam w niej drożdże dodałam cukier . Do misy wsypałam mąkę , zrobiłam dołek i wlałam rozpuszczone drożdże. Wymieszałam delikatnie z mąką i zostawiłam zawiesinę na 5 minut. Dolałam resztę wody i posypałam solą . Wyrobiłam ciasto. Ciasto rosło godzinę. Wyrobiłam jeszcze raz ciasto i rozwałkowałam je , potem zrolowałam i pokroiłam w kawałki. Rękoma uformowałam mini bagietkę, noże nacięłam w poprzek. Posmarowałam jajem rozmąconym i posypałam prażonymi ziarnami . Kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , gdzie rosły przez 45 minut. Do pieca wstawiłam naczynie z woda . Wstawiłam blaszkę i piekłam 25 minut w 180 stopniach.

IMG_0342IMG_03461IMG_03431IMG_03411

 

czwartek, 25 września 2014
Lasagne z kapustą pekińską

Lasagne robiłam pierwszy raz i jestem zadowolona . Wyszło znakomite.

 

Lasagne – rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, a także danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu.

Składniki:

logodeveley1

makaron do lasagne  wykorzystałam 9 płatów

mięso mielone wołowe 500 gram

jajo

sól, pieprz biały mielony do smaku

  Ketchup McDonald'sDevelley dałam 200 ml

Dodatkowo

ser żółty ( gouda dałam ) 150  gram starty na tarce lub w plastrach jak kto woli

kapusta pekińska 100  gram

Mięso zmieliłam, dodałam jajko i przyprawy zostawiłam na 30 minut aby przeszło przyprawami .

Wyrobiłam ciasto .

Mięsko wrzuciłam na rozgrzany tłuszcz , usmażyłam  i zalałam je keczupem .

Wyszedł smaczny sosik z mięskiem.

Zagotowałam wodę włożyłam płaty makaronu , gotowałam z 3-4 minuty.

Farsz mięsny ułożyłam na dole , żaroodpornego naczynia na to 3 Platy ugotowanego makaronu.

Położyłam plastry sera żółtego ( 3  mi starczyły ) polałam sosem beszamelowym.

Teraz następna warstwa mięsa i znowu makaron ser i sos beszamelowy.

Ostatnia warstwa kapusta pekińska drobno pokrojona na to makaron ugotowany i ser polane sosem beszamelowym.

Piekłam 25 minut w 170 stopniach.

 

 

 

Zapraszam do sklepu http://develey.pl/

Pyszne produkty na was czekają

 

01:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (4) »
środa, 24 września 2014
Pierś grillowana z cukinią z grilla

Jakiś czas temu dostałam produkty bezglutenowe od firmy Incola.

Maja spory asortyment produktów . Produkty są idealne dla osób na diecie bezglutenowej .

Gwarancję i jakość tym Marka Nicola może się pochwalić.

Dla każdego znajdzie się coś smacznego . Mogę wam polecić Amelki czekoladowe i maślane . Wiadomo różnią się smakiem bo to ciastka bezglutenowe , ale są naprawdę smaczne.

amelkiczekoladoweamelkimaslane

Osobiście najbardziej przypasował mi makaron SPAGHETTI ALLA CHITARRA są to fajne „gniazda” które można w dowolny sposób podawać .

spaghettiallachitarramakaronbezglutenowyPodałam "gniazda makaronowe"z sosem cukinią z grilla i piersią grillowaną .

IMG_04511

 

Polecam mąkę  ryżową , teff , kokosową i amarantusa. Warto wypróbować  i zrobić pyszne smakołyki   .

 

Mojej córce przypadły musli z truskawkami i malinami . Pyszne są . Rano na śniadanie jak znalazł.

Polecam dla tych co nie jedzą mięsa .

platkigryczanebio1

incola_logoZapraszam wszystkich do sklepu Incola z produktami bezglutenowymi

 

poniedziałek, 22 września 2014
Babka orzechowa

Nie ma to jak smak orzechów odczuwalny przy jedzeniu babki. Sama przyjemność . Polewa z orzechami nadaje ciekawego wyglądu :)


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 15

Babka orzechowa - SKŁADNIKI:

jaja 3 szt

  • maka tortowa tym 450 250 gram
  •  orzechy laskowe  zmielone 250 gram
  • cukier 200 gram
  • margaryna 200 gram
  • rodzynki 100 gram Targroch 
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • parę kropel aromatu migdałowego
  • Polewa:
  • czekolada z orzechami mleczna 100 gram
  • Alpro Napój Migdałowy 3 łyżki
 
 
 

Babka orzechowa - PRZYGOTOWANIE:

Zmiksowałam jaja z cukrem na puch - masa nam się potroi. Rozpuściłam margarynę i ostudziłam. Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodałam do masy jajecznej na przemian , mąkę i margarynę . Dodałam zmielone orzechy i miksowałam już na najmniejszych obrotach , dodałam aromat migdałowy kilka kropel . Formę do babki wysmarowałam margaryna i posypałam bułką tartą. Przełożyłam masę do formy i posypałam rodzynkami, łyżką wymieszałam. Piekłam 60 minut w 180 stopniach. Polewa: Do garnka włożyłam połamana czekoladę z orzechami. Dodałam napój migdałowy i mieszałam do rozpuszczenia. Polałam ostudzoną babkę 

 

 

IMG_03781

 

 

 

 

 

 

 

IMG_03972

 

 

  W moich smakołykach nie może zabraknąć rodzynek , a mam takie jedne które  bardzo lubię mianowicie firma Targroch  ma najlepsze .

 

 

 

 IMG_03901

 

                                    Pyszny produkt napój migdałowy Alpro     Zdecydowanie moja córka go najbardziej lubi .

"Napój migdałowy Alpro, wykonany wyłącznie z najlepszych, całych, prażonych migdałów z krajów śródziemnomorskich, 
pomoże Ci przejść przez dzień. Nie zawiera sztucznych dodatków smakowych, barwników 
ani substancji słodzących"

 

 

 

IMG_0394

11:32, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (4) »
niedziela, 21 września 2014
Oszukana babka z truskawkami

Mimo , że skwar leje się z nieba u mnie powstało oszukane ciasto babka z truskawkami . Delikatnie posypane chmurką cukru pudru .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Oszukana babka z truskawkami - SKŁADNIKI:

  • Jaja 3 szt.
  • Cukier 200 gram
  • Mąką tortowa typ 450 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Mleko 100 ml
  • Olej rzepakowy 125 ml
  • Truskawki 200 gram
  • Cukier puder do posypania

Oszukana babka z truskawkami - PRZYGOTOWANIE:

Ubijamy jaja z cukrem na puch do podwojenia objętości .

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wlewamy mleko i olej .

Miksujemy na jednolita masę.

Formę smarujemy margaryna i obsypujemy mąką .

Ciasto dzielimy na trzy porcję i wlewamy ciasto, pokrojone truskawki, ciasto ,truskawki i ciasto.

Pieczemy 60 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem .

 


 

01:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (6) »
sobota, 20 września 2014
Chleb pszenny z Tartine Bakery

Piekę chleb akurat ten pierwszy raz w życiu . Wzięłam udział we wspólnym pieczeniu chleba . Warto próbować nowych rzeczy . Ogłaszam wszem i wobec że przepis pochodzi ze  z bloga Pomysłowe pieczenie Olimpii  Akacja pieczenia chleba rozgrywa się na FB Wypiekanie na śniadanie

 

 

Składniki na leaven:
1 łyżka dojrzałego zakwasu
100 g wody ( musi być lekko ciepła ok 26 st.C)
50 g mąki pszennej ( może być zwykła )
50 g mąki pszennej razowej
Wszystkie składniki umieścić w plastikowym pojemniku i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić na całą noc do fermentacji ( w temperaturze pokojowej ). Rano robimy test czy leaven jest gotowy. Nalewamy do miseczki ciepłą wodę i umieszczamy łyżeczkę leaven, jeśli leaven unosi się na powierzchni wody to znaczy, że jest gotowy do użycia. Jeśli jednak nie unosi się to musimy go pozostawić do dłuższej fermentacji w ciepłym miejscu. Do zrobienia chleba potrzebne będzie 100 g leaven, pozostałą część trzymamy w lodówce i przed kolejnym pieczeniem ocieplamy do temperatury pokojowej, dokarmiamy 100 g wody, 50 g maki pszennej i 50 g mąki pszennej razowej. Odstawiamy do fermentacji i postępujemy jak wyżej opisałam.

 

Składniki na ciasto właściwe: 
 
100 g leaven 
350 g wody + 25 g
400 g maki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej razowej
10 g soli morskiej

 

 
Do szklanej lub plastikowej miski wlać wodę. Woda powinna być letnia ok 27 st C. Do wody wlać leaven i wymieszać. Następnie wsypać obie mąki. Dokładnie wyrobić ręką do momentu aż nie będzie widać suchej mąki. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut by ciasto odpoczęło. Po tym czasie do ciasta dodać sól i 25 g wody. Wyrobić aż sól i woda połączy się z całością. Ciasto rozdzieli się od siebie ale podczas wyrabiania ponownie połączy się w całość. 
Ciasto odstawić do wyrastania na 3 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie należy je składać co 30 minut. Składamy nie wyciągając ciasta z miski. Możecie obejrzeć ten filmik na którym widać jak składać ciasto. W ciągu 3 godzin ciasto powinno być złożone 6 razy. Wyrośnięte ciasto będzie łatwo odchodzić od ścianek miski, nie powinno się mocno kleić. 
Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i wyrobić składając je kilkakrotnie. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut. Ciasto powinno zachować kształt a jego boki powinny być zaokrąglone. Po tym czasie z ciasta uformować okrągły bochenek i przełożyć go do koszyka wysypanego mąką ryżową. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok 3 godziny. Ciasto powinno wypełnić cały koszyk i sięgać po jego brzegi. Jeśli chcemy piec chleb następnego dnia, koszyk można wstawić do lodówki na 12 godzin. Chleb można piec bezpośrednio po wyjęciu z lodówki ( chyba że mało wyrósł, wtedy czekamy aż wyrośnie i dopiero pieczemy )."
Piekarnik nagrzewamy do  temperatury u mnie 250 st. C 
Upiekłam chleb w formie okragłej sylikonowej
Wcześniej chleb nacięłam nożem naokoło
obniżamy do 230 st i pieczemy przez 20 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 25 minut. 
 
IMG_05801
 
 
 
 
 
 
 
IMG_05761
 
 
 
 
 
 
 
 
IMG_0587
 
 
 
 
 
 
IMG_05831
 
 
 
 
 
 
IMG_05851
                                                   Maka pszenna 650 bułkowa Młyn Kopytowa idealnie nadaje się do chleba


IMG_0586

 

 

 IMG_0555

 

 IMG_05531

 

 

IMG_05461

piątek, 19 września 2014
Ciasto jogurtowe- bez użycia miksera

Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam to ciasto . Najlepsze jest to że składniki  odmierza się kubeczkiem z jogurtu 200 gramowym . Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę

Składniki:

  • 1 mały  180 g kubeczek  jogurtu papaja- limonka - Dostałam od Jogurty Magda . Umyłam kubeczek po jogurcie i używałam go do odmierzania składników:
  • 3 kubeczki mąki
  • 2 kubeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 1 kubeczek oleju rzepakowego
  • cukier puder do posypania po wierzchu

 

 

Wykonanie:

Do misy wkładamy jogurt , dodajemy jaja i olej, mieszamy to.

IMG_05341IMG_05331IMG_05361

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Składniki mieszamy na jednolitą masę .

Przekładamy do formy silikonowej , rozprowadzamy równo na całej powierzchni.

Piekłam ciasto 50 minut w 170 stopniach. Formę miałam średnica 20 cm okrągła.

 

                  Piekły ze mną c.d.n

 

 Dorotką

01:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (8) »
czwartek, 18 września 2014
Sushi z ogórkiem zielonym

Uwielbiam sushi , niekoniecznie z surową rybą , robię je na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Na dzisiaj przygotowałam z ogórkiem zielonym .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Sushi z ogórkiem zielonym - SKŁADNIKI:

  • ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 1 szklanka
  • ogórek świeży 2 szt.
  • ocet ryżowy 4 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • matę bambusową do rolowania
  • ostry nóż
  • norii - prasowane algi 6 sztuk.
  • wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku szczypta
  • pałeczki
  • Sos do ryżu:
  • ocet ryżowy 4 łyżki
  • 1 łyżka cukru
  • łyżeczka soli

Sushi z ogórkiem zielonym - PRZYGOTOWANIE:

Ryż wypłukałam pod bieżącą wodą , robiłam tak pięć razy , aż woda stała się przejrzysta. Gotowałam ryż na małym ogniu .

Trzeba cały czas najlepiej stać przy garnku , żeby ryż co jakiś czas mieszać wtedy nie przywrze do spodu garnka .

Ryż ugotowałam przełożyłam do miski i zostawiłam do ostygnięcia . Zalewa:

Do garnka wlałam ocet ryżowy , wsypałam cukier i sól podgrzewałam do rozpuszczenia .

Tak przygotowaną zalewą zalałam ostudzony ryż , wymieszałam i zostawiłam do ostygnięcia .

Przygotowanie sushi:

Przygotowujemy matę bambusową , która przykrywamy przezroczystą folią spożywczą- w celu aby nam mata się nie zabrudziła .

Algi arkusze będą nam potrzebne 6 szt.

Kładziemy na arkusz ryż zaczynając od środka, na środku ryżu robimy rowek smarujemy pastą wasabi – jak wiecie jest bardzo ostra – więc ostrożnie z nią .

Ogórka wydrążamy i kroimy w paski , kładziemy w rowek posmarowany wasabi .

Łapiemy brzeg norii wraz z matą bambusową i formujemy ”wałeczek „ więcej brzegi norii skrapiamy wodą żeby się z kleiło .

Pokroiłam je na 1.5 cm im mniejsze tym lepiej duo ust wchodzi .

Podajemy z sosem sojowym .

 

 

 


01:00, rozowakuchnia , Sushi
Link Komentarze (6) »
środa, 17 września 2014
Jabłecznik z dodatkiem kokosu

Jabłecznik z dodatkiem kokosu

Musze powiedzieć ze jabłecznik wyszedł doskonały. Pierwszy raz jadłam tak smaczne ciasto . Jabłka i kokos ciekawe połączenie .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Jabłecznik z dodatkiem kokosu - SKŁADNIKI:

  • 250 g margaryny
  • 320 g mąki tortowej
  • 220g cukru
  • 6 żółtek ,2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 duże  jabłka
  • PIANA:
  • 6 białek
  • 220 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

Jabłecznik z dodatkiem kokosu - PRZYGOTOWANIE:

Kasię, mąkę, cukier, jajka i proszek do pieczenia zmiksowałam mikserem i wyrobiłam ciasto.

Połowę ciasta przelałam do blaszki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułka tartą.

Do drugiej połowy dodałam kakao zmiksowałam i przelałam na jasne ciasto.

Starłam jabłka.

Ubiłam białka z cukrem i dodałam kokos .

Wyłożyłam na jabłka .

Piekłam 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Temperatura piekarnika : 180 st.  Czas pieczenia: 45 min.

Robiłam z przepisu http://www.mojeciasto.pl/przepisy/kokosowy-jablecznik-3113/#.U_y3rGOGLeI

 

IMG_00691

 

07:57, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (8) »
wtorek, 16 września 2014
Deser śliwkowo - waniliowy

Też tak czasem macie . ze chodzi za wami coś i nie wiecie co .

Najprostszym sposobem jest zrobienie szybkiego deseru.

Wystarczy litrowy kompot ze śliwkami ( węgierki )

Mleko waniliowe 500 ml

słonecznik łuskany ( lekko uprażony )

Śliwki odsączamy z kompotu.

Wkładamy je do blendera kielichowego .

Dodajemy mleko waniliowe

Miksujemy do połączenia składników.

Dodajemy słonecznik  i miksujemy chwilkę dosłownie.

Powstał deser  - śliwkowo waniliowy z drobinkami słonecznika

 

Napój Alpro o smaku waniliowym ma bogaty, lecz delikatny smak wanilii z kremową konsystencją napoju sojowego. Idealnie pasuje do szejków deserów i naleśników czy gofrów :)

 

IMG_02211

 

IMG_0217

 

IMG_0209

Tagi: Alpro
09:42, rozowakuchnia , Desery i koktajle
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 15 września 2014
Bułeczki bolillos z sezamem

Nie ma to jak zrobić samemu bułeczki . Tym razem zrobiłam z sezamem . Smakowały wszystkim domownikom .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 20

Bułeczki bolillos z sezamem - SKŁADNIKI:

  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej  białej chlebowej typ 650 Młyn kopytowa
  • 80 gram  drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • 2 łyżki  miodu płynnego

Bułeczki bolillos z sezamem - PRZYGOTOWANIE:

Do Misy wsypuję mąkę 900 gram.

Robię zagłębienie.

W małej miseczce rozrabiam drożdże w 500 ml wody .

Dodaje miód i 100 gram mąki , mieszam razem.

Wlewam zawiesinę do misy z mąką zostawiam na 15 minut.

Dodaję sól i smalec.

Wyrabiam ciasto robotem.

Zostawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Przygotowuję blaszkę i kładę papier do pieczenia.

Ciasto dzielę na 20 części i formuje bułeczki.

Nacinam każdą bułeczkę przez środek i zostawiam do wyrośnięcia na 45 minut.

Smaruje rozbełtanym jajem każdą bułeczkę i posypuje sezamem.

Na dole pieca wstawiam naczynie z woda i tak piekę Piekę 25 minut w 170 stopniach .

( Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajcie mąki , gdyby było za gęste to wody )

IMG_05131

 IMG_05062

 

 

14:46, rozowakuchnia , Owocowy Raj
Link Komentarze (8) »
niedziela, 14 września 2014
Babka cytrynowo-piaskowa
Biorę udział we wspólnym pieczeniu Ciasto na Niedzielę 

Ta babka jest tak delikatna i puchowa, jak już raz ją zrobisz to będziesz chciała więcej :) . Lukier wyszedł idealny .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 15

Babka cytrynowo-piaskowa - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 150g  mąki tortowej
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 150g margaryny
  • 150g cukru pudru
  • 3 jajka
  • sok z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • skórka pomarańczowa i skorka cytronu Targroch
  • Lukier:
  • białko
  • pół szklanki cukru pudru ( jak się chce mieć gęściejszy to więcej cukru pudru)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Babka cytrynowo-piaskowa - PRZYGOTOWANIE:

Ubijam jaja na puch - masa robi się prawie biała.

Rozpuszczam margarynę i studzę.

Przesiewam obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.

Dodaję partiami rozpuszczona margarynę i mąkę miksuje na najmniejszych obrotach.

Na końcu dodaje sok z cytryny.

Blaszkę do babki smaruje margaryną i obsypuje mąką.

Przekładam masę do formy i wstawiam do piekarnika .

Piekę 60 minut w 170 stopniach.

Lukier:

Do misy wlewam białko dodaje cukier puder i sok z cytryny miksuje na najwyższych obrotach , aż lukier nabierze białego koloru , w trakcie dodałam jeszcze odrobin cukru pudru aby był gęściejszy.

Po upieczeniu i wystudzeniu smaruje pędzelkiem babkę nakładając lukier.

Dekoruje skórką cytronu i skórką pomarańczową.

 

IMG_0368

 

 

               Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami

 

IMG_03711

                                                                                     

                                                           Piekły ze mną :   

Bożena

Lidia

JEJ KUCHNIA

Iwona

Tagi: Targroch
01:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (19) »
sobota, 13 września 2014
Babka śmietankowa z żurawiną

Ciasto na niedziele to taka wspólna akcja gdzie pieczemy razem :)

Tym razem będzie to babeczka

 

Babeczka śmietankowa wyszła idealna . Taka jak chciałam . Wilgotna żurawina nadała jej wyjątkowego smaku.


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Babka śmietankowa z żurawiną - SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 2 szklanki mąki tortowej tym 450
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Żurawina suszona cała 150 gram Owocowy Raj

Babka śmietankowa z żurawiną - PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy jaja całe z cukrem na puch.

Masa jajeczna jest prawie biała po ubiciu i puszysta.

Do ubitej masy jajecznej dodajemy śmietanę , miksując na mniejszych obrotach.

Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i dodajemy do masy jajeczno - śmietanowej.

Smarujemy formę silikonowa okrągłą do babki margaryną i obsypujemy bułką tartą.

Żurawinę wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem , zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.

Odlewamy wodę i posypujemy mąką.

Wlewamy partiami ciasto na trzy razy .

Wkładamy żurawinę obsypana mąką czyli ciasto , żurawina i tak dwa razy.

Pieczemy 55 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu i ostudzeniu babki posypujemy cukrem pudrem .

 

IMG_05491IMG_05401IMG_0545Zapraszam do sklepu

12030024734

 

 

 

                                                      Piekłam wspólnie z c.d.n.

Bożena

Lidia

JEJ KUCHNIA

Iwona

Iwona 

01:00, rozowakuchnia , Owocowy Raj
Link Komentarze (15) »
piątek, 12 września 2014
Pizza rewelacyjna z łososiem -dwoma rodzajami

Jak wiecie ryba jest zdrowa , nie ważne , że jest ona z puszki , smażona duszona czy pieczona . Ma dużo witamin . Korzystam wiec z puszek . Na dzisiaj przygotowałam  dwie pizze jedna z tuńczykiem w oleju , a druga z tuńczykiem w sosie pomidorowym . Obydwie puszki maja po 150 gram .

Składniki na dwie małe pizze :

300 gram mąki typ 650

drożdże 15 gram

szczypta soli

Dodatkowo :

łosoś w sosie pomidorowym 150 gram GRAAL

łosoś kawałki   w oleju 150 gram GRAAL

papryka kolorowa ( zielona,  żółta ,  czerwona - wystarczy z każdej polówkę wziąć )

pieczarki 6 sztuk

bazylia 1 łyżeczka

oregano 1 łyżeczka

zioła prowansalskie 1 łyżeczka

keczup 150 gram

woda letnia 150 ml  ( jeśli ciasto wyda się za geste dobieramy wody jeśli za rzadkie dodajemy odrobinę mąki .)

Do miski wsypujemy mąkę.

W szklance podgrzewamy wodę aby była letnia.

Rozkruszamy drożdże w letniej wodzie .

Robimy dołek w mace i wlewamy rozpuszczone drożdże , mieszamy z maka tak aby powstała zawiesina.

Zostawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować drożdże.

Dodajemy szczyptę soli.

Wyrabiamy ciasto i formujemy dwa placuszki ( mi wyszły trzy i do dwóch dodałam rybkę ).

Smarujemy każdy placek keczupem , posypujemy bazylia oregano i zioła prowansalskie ( wsypujemy po troszku do szklanki , mieszamy zioła i wtedy posypujemy na lacki z keczupem ).

1 placek kładziemy łosoś w sosie pomidorowym.

2 placek kładziemy łosoś kawałki w oleju .

Teraz kładziemy kolorową paprykę i pieczarki.

Wstawiamy do pieca na 15 minut  , klądziemy ser i znowu do pieca na 5-10 minut.

Piekłam w 180 stopniach.

 

 

 

 

 IMG_03111

 

 

cccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc

 

Tu widzimy kawałki łososia w oleju

IMG_03141

Łosoś w sosie pomidorowym

IMG_03151

Tagi: Graal
18:42, rozowakuchnia , Pizza
Link Komentarze (9) »
czwartek, 11 września 2014
Omlet dietetyczny z twarożkiem i pomidorkami koktajlowymi

Omlet dietetyczny to strzał w  dziesiątkę dla odchudzających się . Ma przede wszystkim dużo białka nawet więcej niż węglowodanów , a to nam potrzebne.

2 białka

szczypta cukru do omleta

1 łyżeczka mąki sojowej

Dodatkowo :

twaróg chudy pół kostki

2 łyżeczki cukru do twarogu

pomidorki koktajlowe maleńkie 10 sztuk

Ubijamy białka z odrobiną cukru na puch .

Dodajemy łyżeczkę mąki sojowej.

Przekładamy na rozgrzaną patelnie wysmarowaną masłem klarowanym.

Smażymy do zarumienienia i przekładamy na druga stronę.

Pół kostki twarogu rozgniatamy widelcem i dodajemy jak kto woli cukier albo sól ja dałam cukru odrobinę .

Kładziemy na omlet twaróg  z cukrem i dekorujemy maleńkimi pomidorami koktajlowymi .

IMG_0466

 

11:45, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (13) »
środa, 10 września 2014
Wątróbka drobiowa z curry

Nie ma to jak przyrządzić coś co się bardzo lubi , u mnie jest to wątróbka drobiowa . Podałam z kaszą jęczmienną i sałatką .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 3

Wątróbka drobiowa z curry - SKŁADNIKI:

  • Wątróbka drobiowa 700 gram
  • Curry 1 łyżeczka
  • Sól prowansalska
  • Mąka pszenna 200 gram
  • Olej do smażenia

Wątróbka drobiowa z curry - PRZYGOTOWANIE:

Wątróbkę myjemy czyścimy z błonek i wstawiamy do wody by się wymoczyła.

Na talerz wsypujemy mąkę obtaczamy wątróbkę i smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor.

Dusimy ją z 15 minut i dodajemy curry i sól do smaku .

Podajemy z kaszą jęczmienna i sałatką z pomidorów i sałaty lodowej .

Sałatka:

pomidory 2szt sałata lodowa połowę wymieszać pokrojone dodana oliwa z oliwek 50 ml z papryką mieloną szczypta solą i odrobiną pieprzu białego 2 łyżki soku z cytryny , pyszności.


 

12:13, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (7) »
wtorek, 09 września 2014
Sernik z jagodami Goi

 Chodziło za mną i chodziło i w końcu zrobiłam

Sernik z jagodami Goi  .

Cóż mogę powiedzieć , jagody goi maja specyficzny smak , jak dla mnie brakowało mi w nich slodkości wiec swoim sposobem je osłodziłam ale to już potem.....................

Składniki

wiaderko sera do sernika ( kupuje w biedronce i zawsze mi wychodzi )

6 jaj

 250 gram cukru

łyżka maki ziemniaczanej.

mleko waniliowe Alpro 125 ml

Dodatkowo:

herbatniki petitki 15 sztuk

jagody Goi 150 gram

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki

 

Miksujemy jaja z cukrem na puch.

Dodajemy w trakcie pól szklanki mleka Alpro waniliowe

W trakcie miksowania dodajemy łyżkę maki ziemniaczanej.

Teraz dodajemy partiami ser i miksujemy na najmniejszych obrotach.

Zalewamy wrzątkiem owoce goi, zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.

Odcedzamy i kładziemy na talerzyk.

Posypujemy cukrem zostawiamy na 15 minut

znowu odciskamy jagody z soku jaki się wytworzył i obsypujemy mąką.

Dno tortownicy obkładamy herbatnikami u mnie  są to petitki

Przekładamy masę serowa z miski do tortownicy.

Jagody goi wkładamy na masę serowa i palcami wciskamy je do środka aby zniknęły .

Do piekarnika wkładamy blachę z woda i włączamy piekarnik na 240 stopni .

Po 15 minutach wkładamy sernik stopię wyżej niż blacha z woda . Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.

Po 15 minutach zmniejszamy do 150 stopni  i pieczemy pod folą aluminiową godzinę .

  Po upieczeniu zostawiam sernik do ostudzenia,  a potem wkładam do lodówki najlepiej na noc.

Rano robię polewę czekolady , słonecznika i mleka i polewam sernik.

 

IMG_02501

 

Alpro SOYA Vanilla ma wyjątkowy smak.   Pyszne źródło wapnia oraz witamin B2, B12 i D.

IMG_02631

 

 

 

IMG_02512

 

IMG_02491

 

 

 IMG_0201

 

 

 IMG_02011

 

Targroch ma wyjątkowe produkty w szczególności Jagody Goi  co mnie w nich urzekło ??

 przede wszystkim:

 - zmniejsza odczuwalność stresu
  - obniża poziom cholesterolu

-   zwiększa odporność

-  wpływa pozytywnie na naszą cerę

                                                                                             W serniku smakują doskonale :)
Tagi: Alpro
11:11, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (16) »
sobota, 06 września 2014
Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi

Wzięłam udział w akcji Wypiekanie na śniadanie . Bardzo lubię nasze wspólne wypieki . Patrzeć na wypiek ten sam , a zarazem inny . Każda z nas piecze to samo ale inaczej :)

 

Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi
według Hamelmana z książki "Chleb "

Wieczorem na dzień przed pieczeniem zrobić bigę:
110g mąki chlebowej
110g mąki pszennej razowej
140g wody
1/8 łyżeczki drożdży instant ( 15 -20 gram świeżych )
Wszystko razem wymieszać, jeśli masa jest zbyt sztywna należy dodać nieco więcej wody ale nie rozrzedzać maksymalnie!
Przykrywamy misę z bigą folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 do 16 godzin.

Ciasto właściwe:
610g mąki chlebowej
70g mąki pszennej razowej
510g wody
20g soli
4g drożdży instant ( 2 gramy  świeżych )
cała biga
140g orzechów włoskich
140g sułtanek

Do dzieży wkładamy wszystkie składniki oprócz bigi, orzechów, rodzynków. Mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Podczas mieszania ciasta dodajemy partiami zaczyn ( bigę ) W razie potrzeby korygujemy hydrację dolewając nieco wody. Włączamy drugą prędkość i mieszamy 2-3 minut. Ciasto uzyska średnią gęstość ale będzie wystarczająco silne i z dobrze rozwiniętym glutenem. Dodajemy orzechy i sułtanki i mieszamy na pierwszej prędkości aby składniki zostały równomiernie rozprowadzone. Wymagana temperatura ciasta to 24'

Fermentacja wstępna: 2 godziny
Składanie: po pierwszej godzinie od rozpoczęcia fermentacji wstępnej.
Dzielenie i formowanie: Dzielimy na porcje 0,68kg, zaokrąglamy i pozostawiamy na lekko posypanej mąką powierzchni złączeniem do góry.
Przykrywamy folią spożywcza i zostawiamy na 10-20 minut.
Następnie formujemy owalne bądź okrągłe bochenki i wkładamy do omączonych koszyków.
Fermentacja końcowa : 1-1,5 godziny

Pieczenie: przekładamy wyrośnięte bochenki na łopatę lub blaszkę, nacinamy i wsuwamy do zaparowanego piekarnika. Pieczemy 40 minut w temp 240' Po 20 minutach można obniżyć temperaturę o 10- 20 '

 

 Wszystko zrobiłam jak było w przepisie jednak rodzynek nie dodałam bo córka nie lubi,  a orzechy włoskie dałam zmielone gotowe kupiłam takie .

 IMG_01272

 

 

IMG_01221

 

 

IMG_0139

 

IMG_0135

 

 IMG_01441

IMG_01151

 

 

 

                                                                         Piekły ze mną :

Wiosenka z bloga Eksplozja smaku

Małgosia z bloga Smaki Alzacji

Kasia z bloga  Mia cucina

Ala z bloga Ala piecze i gotuje

piątek, 05 września 2014
Marchewkowe kotleciki

Kotlety wyszły smaczne. Marchewka dodaje lekko słodkiego smaku zaś przyprawy uzupełniają smak . Podajemy z ziemniakami .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 115

Marchewkowe kotleciki - SKŁADNIKI:

  • Karkówka 500 gram
  • Marchew 6 sztuk
  • Bułka tarta 4 łyżki ( zalewamy bułkę 6 łyżkami wody )
  • Bułka tarta 200 gram do obtaczania
  • Olej do smażenia rzepakowy
  • Jajko 2 szt.
  • Przyprawy:
  • Sól prowansalska do smaku Kamis
  • Pieprz biały do smaku Kamis
  • Pieprz czosnkowy do smaku Kamis
  • Papryka Chile do smaku Kamis
  • Curry do smaku Kamis

Marchewkowe kotleciki - PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.

Kroimy w paski bo tak najlepiej się mieli.

Mielimy karkówkę odsączamy z wody gdyby taka się trafiła po zmieleniu.

Marchew obieram i przepuszczamy przez maszynkę prosto do mięska.

Wbijamy jaja i dodajemy namoczoną bułkę tartą.

Mieszamy , dodajemy przyprawy i znowu mieszamy .

Zostawiamy pod przykryciem w lodówce na godzinkę aby przeszło mięsko i marchewka.

Formujemy kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju , z obu stron sprawdzając czy się upiekły.

 

IMG_0588

 

 

IMG_0585

01:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (4) »
czwartek, 04 września 2014
Pierogi ze szpinakiem

Jak co dzień  zaglądam do zamrażalnika i szukam w nim czegoś do zjedzenia. Dzisiaj wyjęłam szpinak , będą pierogi ze szpinakiem

 

szpinak mrożony liściasty 450 gram

dressing czosnkowy  develey cała buteleczka

ser kozi 150 gram

Ciasto na pierogi :

 
mąka tortowa  - 0,5 kg
jajko- 1 szt.
sól- 0,5 łyżeczki
woda ciepła- 1 szklanka ( jak za mało dodać więcej )
 
 
Do miski wsypałam mąkę i sól.
Zrobiłam dołek wbiłam jajo i dodałam wodę ciepłą.
Wyrobiłam ciasto.
Wałkowałam dosyć cienko
Szklanką robiłam kółka.
 
Szpinak mrożony włożyłam na patelnie dusiłam go do rozmrożenia.
Dodałam dressing czosnkowy i ser kozi .
Mieszałam do zgestnienia
Ostudzony farsz szpinak-owy nakładałam łyżką prosto z patelni.
Zlepiałam pierogi i pomagając sobie widelcem.
Gotowałam w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu i odcedzeniu podsmażyłam pierogi .
IMG_0151IMG_01501IMG_01651IMG_01541
 
Zapraszam do sklepu
logodeveley
 
01:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (12) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 40
O autorze
Tagi
Tasty Query - recipe search engine
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja
trwa inicjalizacja
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.