wtorek, 31 maja 2016
Naleśniki z dżemem z kiwi

No to mamy następny dzień i pomysł na obiadek, dla jednych obiadek dla drugich śniadanie czy kolacja. W upały nie chcę się zbytnio jeść ani robić więc IDE na łatwiznę.

Składniki na naleśniki:

-4 szklanki mleka 2%

- 3 szklanki mąki pszennej

- 2 jajka

- szczypta proszku do pieczenia

- olej 100 ml

Dżem z kiwi:

kiwi 1 kg po obraniu ma być

cukier żelujący na 1 kg ze stewi 

Naleśniki:

Do miski wlewamy mleko, wbijamy jaja i  miksujemy.Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia.Miksujemy składniki na jednolita masę, dodajemy olej i mieszamy. Na rozgrzaną patelnie do naleśników wlewamy ciasto i pieczemy na rumiany kolor z dwóch stron.

Dżem z kiwi:

Kiwi najlepiej dojrzałe obieramy ze skórki i odmierzamy już obrany kg. Kroimy w plastry czy w kostkę i blender-ujemy, przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy cukier ze stewi i mieszamy koło 3-5 minut i to koniec. Przekładamy do słoiczków i zakręcamy powinny zaciągnąć bez problemu. Właśnie tym dżemem posmarowałam naleśniki pychaaa

IMG_7817

 

IMG_7815

 

IMG_7814

poniedziałek, 30 maja 2016
Botwina z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Proponuję na dzisiejszy dzień coś szybkiego i na czasie, czyli botwinę. Jest to pyszna zupka chłodnik lub na gorąco. Smakuje wybornie.

Składniki:

  • 2 pęczek botwinki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • śmietana 30% 200 ml
  • sól
  • pieprz
  • koperek do zupki
  • marchewka 2 szt
  • ziele angielskie 3 szt
  • listek laurowy 3 szt
  • drobiowe mięsko jakie tam macie z 300 g

Dodatkowo:

  • ziemniaki duże 6 szt
  • koperek 

Krok 1

Ziemniaki obieramy , kroimy na cztery i gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 2

Botwinę myjemy i odcinamy korzonki( u mnie jeszcze nie wyrosły buraczki duże wiec poobcinałam ), kroimy drobno.Do garnka wkładamy mięsko drobiowe, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy oraz marchewkę startą na wiórka, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięsko zmięknie( 45 minut). Teraz mamy jakby rosołek, dodajemy do niego starte dwa buraczki i botwinę pokrojoną drobniutko. Gotujemy jeszcze jakieś 15-20 minut. Na końcu wlewamy śmietanę i mieszamy chwilkę i zrobione.

Krok 3  -podanie

Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i tłuczkiem gnieciemy. Nakładamy łyżką do lodów kuleczki i kładziemy do talerza głębokiego, 3 na jeden talerz, zalewamy botwiną,dekorujemy koperkiem i gotowe.

IMG_7704

 

IMG_77061

10:36, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 maja 2016
Pudding z nasion chia.

Dziś przy upalnym dniu ten deser owocowy jest jak najbardziej trafiony.Za oknem ukrop, a w domu przyjemnie chłodny posmak truskawek i jagód.

Składniki:

mleko 200 ml

Szałwia hiszpańska (nasiona chia) Kłos-Pol - 4 łyżki -Nasiona pęcznieją w żołądku pozostawiając na długo uczucie sytości. Dają mnóstwo energii i dostarczają cennych składników.Pudding z nasion chia. Brzmi nieco egzotycznie, ale warto przemycić nieco chia (czyli szałwi hiszpańskiej) do kuchni. Są to nasiona znane od wieków i posiadające niezwykłe właściwości odżywcze, zdrowotne oraz fizyczne. Po kontakcie z wodą zamieniają ją w żel .

4 łyżki

miód 2 łyżeczki

jagody po 3 łyżki do każdej szklaneczki

Dodatkowo:

śmietana 30% 200 ml

serek mascarpone 100 g

cukier 1 łyżka

truskawki 6 szt

jagody  3 łyżki 

Krok 1

Deser robimy wieczorem,mleko ciepłe wlewamy do dwóch literatek. Po dwie łyżki wsypujemy nasion chia do każdej literatki,mieszamy.Dodajemy łyżeczkę miodu i po 3 łyżki jagód, mieszamy rozgniatając łyżka jagody( miód się rozpuści a jagody rozetrą). Wstawimy na noc do lodówki.

Krok 2

Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy serek mascarpone, przekładamy do naszych literatek z puddingiem z nasion chia po 3-4 łyżki.Truskawki kroimy w plasterki i kładziemy na wierzch, posypujemy jagodami i dajemy po jednej całej truskawce do dekoracji.

IMG_7409

 

IMG_7428

sobota, 28 maja 2016
Drożdżówka z rodzynkami i miodem z maszyny do pieczenia chcleba

Dziś będzie wynalazek hi hi . Jak to ciekawa życia kobieta postanowiłam upiec drożdżówkę z automatu do pieczenia chleba. Całkiem smaczna wyszła dzięki rodzynkom i miodzie.

Składniki

mąka 600 g

woda 330 ml

olej 6 łyżek]

sól 1 łyżeczka

cukier 200 g

miód

100 g

rodzynki 150 g

jaja 2 szt

drożdże świeże 40 g

Krok 1

Rozrabiam drożdże  z cukrem ciepłej wodzie i wlewam do maszyny.

Krok 2

Dodaje jaja i miód i olej, mieszam.

Krok 3

Wsypuje mąkę i dodaje rodzynki.

Krok 4 

Włączam piec na 2.1/2 godziny( W TKM CZASIE PIEC CHODZI, MIESZA, CZEKA I PIECZE, SAMO PIECZENIE TRWA KOŁO 45 MINUT)

Krok 5

Po upieczeniu wyjmuje drożdżówkę i kroje :) Smakuje wybornie.

IMG_7031

 

IMG_7028

 

IMG_7026

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
piątek, 27 maja 2016
Żeberka z miodem i puree z cebuli

Dziś zaprezentuje wam żeberka w miodzie z przetartą cebulką i keczupem. Całkiem przyjemy smak i zapach mięska unosił się w nomu. Mąż zadowolony, a właśnie oto chodzi :)

Składniki:

  •  1 kg żeberek
  •  2 cebule
  • 4 łyżki miodu
  • keczup z 150 g
  • sól morska do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku

 

 

Krok 1

Żeberka najpierw kroimy w mniejsze części, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Doprawiamy solą i pieprzem.Rozgrzewamy patelnie i do pierwszego zarumienienia smażymy.

Krok 2

Cebulę ścieramy na tarce, na najmniejszych oczkach, jak do ziemniaków na placki. Startą cebulę przekładamy do miseczki, zalewamy ją miodem i dodajemy keczup, całość mieszamy do połączenia składników i nacieramy żeberka dosyć sporo.

Krok 3

Przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego razem z sosem który nam pozostał i zapiekamy koło godziny w 180 stopniach.

IMG_73821

 

IMG_7377

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
czwartek, 26 maja 2016
Botwinka z warzywami

Powiem wam, że to pierwsza zupa z botwinki w tym roku. Pomimo, że buraczki ciągle jeszcze małe, ale już na tyle duże, że jest co do zupy wkroić, w tym przypadku kupiłam 3 pęczki ale warto było :)

Składniki:

  • 3 pęczki botwinki
  • litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • marchewka 2 szt( starta na wiórka)
  • seler 50 g (starty na wiórka)
  • pietruszka 100 g (starta na wiórka)
  • sól do smaku
  • pieprz mielony biały do smaku
  • śmietana 30% 200 ml
  • parę listków pietruszki
  • ziemniaczki 3 szt

Wykonanie:

Botwinkę dokładnie myję, buraczki obieram i kroję w kostkę, listki z łodygami drobno siekam.
Marchewkę obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach, to samo robię z selerem i pietruszką.Warzywa przesmażam na patelni chwile dosłownie, potem przekładam do garnuszka razem z botwinką i pokrojonymi ziemniaczkami z bulionem .Całość gotuje do momentu ,aż ziemniaki dojdą do siebie.Teraz dodaje sól i pieprz do smaku, a za chwile zalewam śmietaną. Szybka zupka mozna dodać do niej ugotowane jajo :) 

IMG_7331

 

 

IMG_7322

 

IMG_7330

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
środa, 25 maja 2016
Gołąbki z łopatki i ryżu

No to jak mamy sezon na młodą kapustę z tej okazji będą dziś gołąbki z mięskiem wieprzowym i ryżem.

Składniki:

kapusta młoda 1 główka

mięsko wieprzowe( zmielona łopatka) 600 g

ryżu pełnoziarnistego 200 g

jajko 2 szt

sól do smaku

pieprz mielony do smaku

papryka mielona czerwona ostra do smaku

Dodatkowo:

przecier pomidorowy 200 g

bulin drobiowy 1 litr

sól i pieprz do smaku

śmietana 30% 150 ml

Krok 1

Ryż gotujemy w osolonej wodzie koło 20 minut.Mięso myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę i mielimy.Do miski wbijamy jaja , wsypujemy sól,pieprz i paprykę zmieloną suszoną, mieszamy. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany i ostudzony ryż, mieszamy i przekładamy do miseczki z jajem i przyprawami. Farsz dokładnie mieszamy.

Krok 2

Kapustę nacinamy nożem by wyjąć głąb ze środka ,a następnie wkładamy do garnka z gotującą się wodą i sparzamy kapustę. Wyjmujemy liście, obcinamy twarde końcówki i nakładamy farsz.

Krok 3

Zwijamy kapustę najpierw do środka,a potem wzdłuż.Obsmażamy na patelni dosłownie po kilka chwil .

Krok 4

Do bulionu drobiowego dodajemy przecier pomidorowy,mieszamy i przelewamy do ceramicznego naczynia wyłożonego liśćmi kapusty.Na to układamy podsmalone gołabki i  wkładamy do pieca na około 45 minut, pieczemy w 200 stopniach.Po wyjęciu z pieca gołąbków, wlewamy śmietanę, wystarczy zamieszać i gotowe.

 

 

 

IMG_6912p

 

IMG_6917p

 

IMG_6914p

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
wtorek, 24 maja 2016
Kotleciki z kapusty młodej i mięska wieprzowego

Mamy już młoda kapustkę, możemy robić w różnych postaciach,Dziś wam pokaże kotleciki.Delikatne,pyszne i zasmażane :)

Składniki:

karkówka z mielona 500 g

kapusta młoda 300 g

sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku

papryka słodka mielona do smaku

jajko 2 szt

Dodatkowo:

bułka tarta

olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę i mielimy.Kapustę młodą szatkujemy i dodajemy do mięsa zmielonego. Doprawiamy solą i pieprzem oraz do kolorku dodajemy czerwoną zmieloną paprykę. Wbijamy jajko i mieszamy farsz.Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolorek( sprawdzamy czy się upiekło w środku, możemy widelcem przekroić )

pomiejszon

pomniej

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 23 maja 2016
Kruche ciasteczka z rodzynkami

Postanowiłam zrobić ciasteczka czyli wzięłam udział w akcji Ciasto na Niedzielę. Powiem wam , że warto brać udział w tych akcjach wypiekania bo można się dowiedzieć jak robić by potem zjeść :P 

Składniki:

jaja 2 szt

cukier brzozowy 150 g

cukier waniliowy 30 g

śmietana 18% 50 g

mąka 250 g

masło 100 g

proszek do pieczenia pół łyżeczki

rodzynki bez namaczania 2 garście

Krok 1

Do miski wbijamy całe jaja, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone miękkie masło, śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą.Zagniatamy składniki, na końcu dodając rodzynki.

Krok 2

Stolnice silikonową posypujemy delikatnie mąką.Ciasto wałkujemy na prostokąt, który kroimy w poprzek i wycinamy trójkąty.Pieczemy koło 15 minut e 170 stopniach.Ciasteczka wychodzą pyszne i kruchutkie.

Wypiekały ze mną:

Marzena

Joanna

Katarzyna

Edyta

Dorotka

 

IMG_7341

 

IMG_7355

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (5) »
niedziela, 22 maja 2016
Placuszki z jagodami

Lubicie ekspresowe placuszki ?? Pewnie lubicie :) , dlatego właśnie dziś będą i to z jagodami. Miałam jeszcze zamrożone wiec odmroziłam i zajadam się. Biorę udział w akcji wypiekanie na śniadanie 

Składniki:

Jogurt grecki 300 g

jaj 2 szt

cukier brzozowy ( ksylitol ) 4 łyżki Kłos- Pol

proszek do pieczenia 1 niepełna łyżeczka

mąka pszenna tym 500 2 szklanki Kłos- Pol

olej 3 łyżki

Krok 1

Do miski wkładamy jogurt i wbijamy jaja, mieszamy do połączenia. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia, nadal mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do reszty składników. Kiedy masa jest już gładziutka wlewamy olej.

Krok 2

Nagrzewamy patelnie najlepiej taką do naleśników. Wlewamy olej i kładziemy łyżką ciasto, na ciasto kładziemy jagody,lekko dociskając widelcem. Smażymy około po 2-3 minut z każdej strony.

Ps. Możemy dodać truskawki zamiast jagód 

Razem ze mną robiły:

Agnieszka

Joanna

Grażyna

Bożena 

Marzena

Marzena 1

Dorotka

IMG_7315

 

IMG_7320

sobota, 21 maja 2016
Szczawiowa z wkładką

 

 No to może dziś zrobimy delikatniejszą zupkę, na mięsku z dodatkiem śmietany :)

Składniki:

szczaw 2 porządne garście umytego i bez okonków szczawiu

marchew 3 szt starte na wiórka

seler 150 g starty na wiórka

pietruszka 150 g starta na wiórka

szynka wieprzowa 400 g ( w kawałku potem będzie na kanapki)

listek laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku

śmietana 30 % 200 ml

ziemniaczki 4 szt 

 

                                                                           
      Do garnka wlewamy wodę 3 litry. Włoszczyznę( marchew, seler i pietruszkę) myjemy i obieramy, ścieramy na tarce i wkładamy do garnka z wodą.Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.Dodajemy szynkę i gotujemy na małym ogniu koło godziny, po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i nadal gotujemy doprawiając już teraz solą i pieprzem.Gotujemy dalej, aż nam zmiękną ziemniaczki, teraz dodajemy pokrojony drobno szczaw i gotujemy do momentu ( szczaw zmienia kolorek to dosłownie chwila i nabiera zupa smaku).Wyłączamy gaz i wlewamy śmietanę,wystarczy zamieszać i gotowe.

 


IMG_6886tak

pomi

IMG_6879p1

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 maja 2016
Szare kluchy z serem żółtym

 No to dziś zaszalałam i zrobiłam szare kluchy z żółtym serem. Kocham smażone, a ser żółty uwielbiam z patelni.Możecie dodać twarogu lub boczku jest wybór :) 

Składniki:

8 ziemniaczków takich sporych

mąką pszenna( daje na oko,tyle by ciasto się połączyło i było zwarte)

jajo 1 szt

sól do smaku 

pierz ziołowy do smaku

olej do smażenia

ser żółty 200 g

Krok 1

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce i przekładamy do szklanej miseczki . Odsączamy wodę która nam się pojawi w ziemniaczkach. Wbijamy jajo i dodajemy sól i pieprz do smaku.Wsypujemy mąkę( ja to robię na oko) i mieszamy do połączenia składników tak aby ciasto było gęściejsze.

Krok 2

Wstawiamy wodę i wlewamy odrobinę oleju do niej, czekamy , aż nam się zagotuje. Ciasto kluchowe przekładamy na deseczkę( miałam drewnianą), rozprowadzamy na całej powierzchni i łyżką odcinamy po kawałeczku dokładnie nad garnkiem z gotującą się wodą. Łyżka się klei??? nic innego jak wkładamy ja do garnka z woda i już po problemie. Kluski wypływają na wierzch, znaczy że jeszcze chwila i wyjmujemy. Pod bieżącą wodą płuczemy i przekładamy do miski.Podsmażamy na patelni posypując startym serem. Rewelacja pyszne mniammm. 

 

 kluchy

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 19 maja 2016
Deser ze śmietaną,kiwi i wiórkami truskawkowymi

Dawno nie było żadnego deserku więc czas na coś szybkiego, pysznego i chłodnego.Sprostałam wymaganiom rodzince i oto jest przepyszny deser.

Składniki :

śmietana 30% -400 ml

ksylitol 2 łyżki

 herbatniki biszkoptowe podłużne 4 szt

wiórki truskawkowe cukieteria.pl

błonnik kakaowy 2 łyżki

kiwi 4 szt

 

Krok 1

Kiwi obieramy ,odcinamy twarde części i kroimy w kostkę. 

Krok 2

Schłodzoną porządnie śmietanę ubijamy na sztywno z ksylitolem i przekładamy do czterech szklaneczek po 2 łyżki.

Krok 3

Na śmietanę kładziemy pokrojone kiwi.

Krok 4

Resztę śmietany mieszamy z błonnikiem kakaowymi kładziemy na kiwi, zboku wkładamy biszkopt herbatnik-owy  i posypujemy wiórkami truskawkowymi.

Cukieteria.pl ma również wiórka zielone i  żółte i wiele innych smakołyków które idealnie pasują do dekoracji. Zachęcam do zakupienia. Co mogę wam powiedzieć na temat wiórek- są pyszne i pięknie wyglądają jako dekoracja, moje deserki zachwyciły nie tylko rodzinę ale i znajomych.

 IMG_7059

 

sobota, 14 maja 2016
Buły pszenne ze słonecznikiem

No to ciąg dalszy.... następne buły śniadaniowe ze słonecznikiem.Delikatne i smaczne, pasują na śniadanie,kolację czy do mięcha.

Składniki:

mąka pszenna tym 500- 600 g

jajko 1 szt

masło 70 g

sól 1 łyżeczka

cukier 1 łyżeczka

oliwa z oliwek 3 łyżki

drożdże świeże 45 g

mleko 1/3 szklanki

woda ciepła 1 szklanka

słonecznika z 200 g

Krok 1

 Najpierw robimy zaczyn czyli do miseczki wkładamy pokruszone drożdże cukier mleko i mąkę. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników w płynna masę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, najlepiej przykryte ściereczką.

 

Krok 2

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy sól,wybijamy jajo, dodajemy rozczyn i  rozpuszczone letnie masło. Teraz dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto kolo 10-15 minut.

Krok 2

Zostawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie ciasto odgazowujemy, wałkujemy na grubość 2 cm i wykrawamy kółka. Każdą bułeczkę kładziemy na talerzyk z mokrą ściereczką na 5 sekund, a następnie wkładamy do miseczki ze słonecznikiem i potem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia gdzie zostawiamy do wyrośnięcia na około 30-50 minut. Pieczemy 20 minut w 160-170 stopniach. Skrapiamy buły woda przynajmniej 3 razy podczas pieczenia.

 

 20160505_135001

20160505_135022

20160505_135038

 

 

piątek, 13 maja 2016
Rolada zebra ze śmietaną, mascarpone i kiwi

Dziś będzie coś nowego, mianowicie rolada  biszkoptowa ze śmietaną mascarpone i kwi. Te mazajki bardzo fajnie wyglądają.

 

Biszkopt:

mąka pszenna 1.1/2 szklanki

proszek do pieczenia 1 szczypta

jaja 6 szt

cukier 1/3 szklanki

kakao 2 łyżki

Środek:

śmietana 30% 400 ml

mascarpone 250 g

cukier 2 łyżki

żelatyna ( na litr wody

woda zimna 100 ml

kiwi 4 szt

Krok 1

Ubijamy jaja z cukrem na puch ( masa podwaja swoją objętość), dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia.Mieszamy łopatką do połączenia składników( delikatnie i w jednym kierunku).

Krok 2

Do rękawa cukierniczego przekładamy trochę ciasta biszkoptowego i zaczynamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robić wzorki( najpierw robimy ramkę, a potem na skos czy kwadrat różne wzorki).Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 4 minuty.

Krok 3

Do ciasta biszkoptowego które nam zostało dodajemy kakao, mieszamy delikatnie. Masę wykładamy na podpieczony wzorek, równomiernie tak aby zakryć wszystkie wzorki.

Krok 4

Wkładamy biszkopt do nagrzanego pieca 170 stopni i pieczemy 15 minut.Wyjmujemy biszkopt z pieca i przekładamy go na ściereczkę, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy biszkopt jak cukierka, zostawiamy do ostygnięcia.

Krok 5

Do szklaneczki wsypujemy żelatynę i zalewamy zimną wodą 100 ml ( żelatyna pęcznieje). Wkładamy do mikrofali na 40 sekund do rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, mascarpone mieszamy z żelatyną i dodajemy do śmietany, mieszamy i przekładamy na biszkopt. Kiwi dojrzale,obrane i pokrojone kładziemy na śmietanę. Zwijamy i wkładamy do lodówki. Dzięki żelatynie kiwi się trzymało śmietany.

 IMG_6947

 

IMG_6950

00:00, rozowakuchnia , Rolady
Link Komentarze (2) »
czwartek, 12 maja 2016
Buły pszenne z pestkami dyni

Od tygodnia dzień po dniu piekę buły. W zupełności  starcza nam 8 szt . Śniadanie i kolację mamy z głowy. Pestki dyni podprażone smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Mąka pszenna typ 500 Kłos Pol -500 g

sól 1 łyżeczka

cukier 1 łyżeczka

drożdże 45 g świeżych 

oliwa z oliwek 3 łyżki

mleko 150 ml

woda ciepła lecz nie gorąca 1 szklanka( gdyby zabrakło dodajcie odrobinę)

Rozczyn:

Do miseczki w moim przypadku blaszanej , wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy do rozpuszczenia, teraz dodajemy 3 łyżki maki i mieszamy do momentu, aż maka połączy się ze składnikami. Zostawiamy przykryty ściereczką rozczyn na 15 minut .

Wykonanie:

Odmierzamy 500 g mąki, przesiewamy ją i wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy rozczyn, wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy koło 10 minut i zostawiamy pod przykryciem na godzinkę( Ciasto powinno być elastyczne i podwoić swoją objętość przynajmniej dwukrotnie).Po godzinie wyrabiamy ciasto do odgazowania, lekko wałkujemy na około 2 cm i robimy jakby prostokąt który kroimy na 8 części. Zamaczamy ściereczkę, kładziemy ją na talerz i dosłownie na 2-3 sekundy kładziemy naszą bułeczkę  na nią po czym do miseczki z pestkami dyni. Przekładamy bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skrapiamy wodą i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia ( 30 minut starczy).Bułki wkładamy do nagrzanego pieca.Pieczemy w 160-170 stopniach 20 minut w miedzy czasie skrapiamy jeszcze przynajmniej 2 razy bułeczki.

IMG_6863

IMG_6860

 

IMG_6858

niedziela, 08 maja 2016
Sernik mleczny z kolorową galaretką

Wczorajszy deser zmotywował mnie do działania, Wszak mamy następny ciepły dzień, więc dziś powstał sernik na zimno lecz nie z sera. Zobaczcie sami.

Składniki:

  • 400 ml mleka 3/2 %
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 150 g ksylitolu Kłos Pol
  • 1 op żelatyny 50 g
  • galaretka czerwona,zielona,żółta,pomarańczowa

Krok 1

Galaretki rozpuszczamy każdą osobno w 300 ml wrzątku i zostawiamy do wystudzenia, kiedy jest już zimna wstawiamy do lodówki do stężenia.

Krok 2
Żelatynę zalewamy 100 ml mleka, zostawiamy aż napęcznieje. Do garnuszka wlewamy mleko i śmietankę i cukier . Mieszamy do momentu wrzenia,wyłączamy gaz. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy  aż żelatyna całkowicie się rozpuści, najlepiej trzepaczką aby nie było grudek. Studzimy.

Krok 3

 Ostudzone galaretki kroimy w kostkę. Formę podłużną silikonową wykładamy folią spożywczą.Masa mleczna jest już chłodna, dodajemy do niej jogurt i mieszamy trzepaczka lub łyżką, masa zrobi się gładka. Masa ma nam starczyć na trzy warstwy czyli masa galaretka masa galaretka i masa. Pamiętajmy by galaretki były wymieszane kolorami. Sernik zakrywamy folią spożywcza i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.Deser jest przepyszny. 
IMG_6749

 

IMG_6756

 

 

IMG_6754

 

IMG_67601

 

sobota, 07 maja 2016
Deser z owocami i galaretką

Robią się cieplejsze dni, a więc i chce się czegoś chłodniejszego zjeść. Marzymy o chłodnych deserach które zachwycają nasze podniebienia.Taki oto deserek zrobiłam.

Składniki na 5 porcji :

galaretka zielona, czerwona,pomarańczowa i żółta- z każdej torebeczki bierzemy połowę galaretki 

mandarynki 2 szt

 śmietana 30% 400 ml

jogurt grecki 200 g

ksylitol  Kłos-Pol 2 łyżki

mandarynki 2 szt

Krok 1

Do 4 kubków wsypujemy galaretki i zalewamy wrzątkiem po 150 ml, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do ostygnięcia,a potem wkładamy do lodówki by nam zastygła.

Krok 2

Galaretka zastygła więc kroimy ja w kostkę.Mandarynki obieramy ze skórki i tez kroimy w kostkę.

Krok 3

Ubijamy śmietanę z ksylitolem na sztywno, dodajemy do niej jogurt grecki, mieszamy i przekładamy do szklaneczek po łyżce, a następnie owoce i galaretkę i tak na przemian.

20160505_155228

 

20160505_1551541

 

piątek, 06 maja 2016
Burger z plackiem ziemniaczanym

Naszła mnie ochota na burgery jednak zaskoczę was bo to nie będą mięsne burgery tylko z plackiem ziemniaczanym. Zainspirował mnie  Big Fat Dad Piecze pyszne bułeczki i  chleb.

Składniki na rozczyn:

drożdże świeże 50 g

mleko ciepłe pół szklanki

cukier 1 łyżka

maka pszenna 4 łyżki

Składniki na buły:

mąka pszenna typ 500 300 g

mąka orkiszowa tym 180 300 g

oliwa z oliwek 4 łyżki

miód 2 łyżki

sól i 1 łyżka

woda ciepła 1 szklanka pełna

Dodatkowo:

słonecznik

ogórek świeży 1 szt

talerzyk

mokra ściereczka

Sałatka:

kapusta biała 300 g

marchew 1 szt

sól pół łyżeczki

cukier 2 łyżeczki

koperek ze słoiczka 1 łyżeczka

pomidor 1 szt

 

Składniki na placki ziemniaczane:

ziemniaki 8 szt

jajko 1 szt

pieprz i sól do smaku

Krok 1

Do misy pokruszyłam drożdże,wsypałam make, cukier i wlałam ciepłe mleko,Roztrzepałam trzepaczką, powstała zawiesina zostawiłam ja na 15 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Odmierzyłam mąkę pszenną i orkiszową, zrobiłam dołek i wlałam oliwę z oliwek oraz miód i sól. Dodałam wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrobiłam ciasto( koło 15 minut) i zostawiłam przykryte ściereczką na godzinę. Po godzinie odgazowałam ciasto, rozwałkowałam je i przyłożyłam miseczkę wycinając bułki. Wyszło mi 5 szt bo robiłam duże, jednak zdecydowanie lepiej zrobić mniejsze i wyjdzie wtedy 8 szt. Każdą bułeczkę kładłam na talerzyk z mokrą ściereczką na 2-5 sekund po czym przekładałam do miseczki ze słonecznikiem i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki nakłułam patyczkiem i opryskałam wodą. Zostawiłam je na godzinę do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po godzinie wstawiłam bułeczki do pieca, na dno wstawiłam naczynie  z wodą i piekłam 10 minut. Wyjęłam po 10 minutach bułki , spryskałam je wodą i znowu do pieca. Po upieczeniu znów spryskałam je wodą.Razem pieczemy 20 minut w 200 stopniach.Bułki rewelacja wyszły smaczne i delikatne.

Krok 3

ziemniaki starłam na drobnych oczkach, dodałam jajo,sól i pieprz. Smażyłam na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

Krok 4

Upieczona bułeczkę przekroić na pół prawie do samego końca. Smarujemy sosami jaki lubicie obydwie połówki. Kładziemy surówkę, placka ziemniaczanego na to ogórek ,pomidor i szczypiorek. Zakrywamy druga połówka bułeczki i mamy pysznego burgera z plackiem.

 20160504_135922

 

20160504_135914

20160504_125011

 

20160504_125115

 

08:57, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 05 maja 2016
Żeberka w sosie chrzanowym

Proponuje na dziś żeberka wieprzowe, podsmażane na patelni, a następnie duszone w sosie chrzanowym. Podane z kopytami i sałatką wiosenną

Składniki na kopytka:

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • 4 ząbki czosnku sprasowanego

Sos chrzanowo- beszamelowy:

  • 4 łyżki masła
  • 2,5 łyżki mąki
  • 700 ml mleka
  • 3 łyżeczki z gotowego słoiczka
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatowa

Krok 1

Żeberka umyłam pokroiłam kawałki, natarłam je sola i pieprzem. Czosnek sprasowałam i dodałam do niego oliwę z oliwek i natarłam żeberka.Na noc wstawiłam do lodówki owinięte folią spożywczą. 

 

Krok 2

Masło rozpuściłam na większej patelni i wsypałam mąkę, mieszałam koło 2 minut. Wlałam mleko powoli cały czas mieszałam, aż powstał sos. Doprawiłam solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodałam chrzan, chwile jeszcze mieszałam.Do małego garnka wkładamy masło. Gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy. Smażymy około 2 minut. Powoli dolewamy mleko i nie przerywając mieszania, dolewamy mleko i gotujemy aż sos zrobi się gładki. Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Wkładamy chrzan i mieszamy aby się równomiernie rozprowadził.

Krok 3

Żeberka ano wyjmuje z lodówki i obsmażam. Wkładam do garnka z sosem i duszę do momentu, aż mięso zmięknie. Mieszamy często by sos nam się nie przypalił, jeśli trzeba to dolewamy trochę wody.

Krok 4

Ugotowane ziemniaki przekładam na stolnice i zagniatam je widelcem, dodaje jajo sól i pieprz oraz mąkę na oko. Ciasto zagniatam , dosypując mąki . Kiedy wałeczek zwijam się nie klei znaczy, że już jest ten moment by pokroić je na skos, a następnie wrzucam do gotującej się osolonej wody . Gotuje do wypłynięcia. Podaje z żeberkami i sałatką.

.20160502_140739

 20160502_140748

 

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 maja 2016
Karkówka w musztardzie chrzanowej

Czasem lubię dodać nowe smaki do mięsa. Tym razem trafiło na karkówkę którą postanowiłam trochę inaczej doprawić niż zwykle. Udało się mięso smakowało wybornie.

Składniki :

Karkówka 1 kg

musztarda chrzanowa( do wsmarowywania każdego kawałka karkówki)

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

jaja 2 szt

bułka tarta do panierki

olej do smażenia 

Wykonanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Mięso kroimy w plastry, obsypujemy każdy kawałek solą i pieprzem. Dopiero teraz tłuczemy tłuczkiem( przyprawy głębiej wchodzą w mięso. Każdy kawałek karkówki smarujemy musztardą ( ja robię to łyżką dużą, najlepiej wychodzi) Wysmarowane kawałki mięsa w musztardzie maczam w jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzewam olej na patelni i kładę karkówkę, smażę z obu stron na rumiany kolor. Możemy podać z ziemniakami i surówką.

IMG_6217

IMG_6218

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 03 maja 2016
Makaron domowy ze szpinakiem i serem

No to dziś znowu makaron ale w innej wersji niż ostatnio.Danie wyszło bardzo smaczne a szpinak całkiem smacznie smakuje.

Składniki na makaron:

mąką pszenna 300 g

jajka 3 szt

 sól 1 łyżeczka

sos szpinak-owy:

szpinak mrożony  rozdrobniony 300 g

ser z suszonymi pomidorkami 350 g

czosnek 6 ząbków

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól i pieprz do smaku

Makaron:

Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy trzy jaja, dodajemy łyżeczkę soli i zagniatamy ciasto.Zagniecione ciasto dzielimy na pięć części i każdą wałkujemy na cienki placek. Placek kładziemy na placek podsypując mąką jeden na drugim . Kroimy w paseczki pół centymetrowe. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju . Po ugotowaniu przepłukujemy wodą.

Sos szpinak-owy:

Na patelnie wkładamy szpinak rozmrożony, dodajemy ser i sprasowany czosnek oraz odrobinę oleju. Całość dusimy, ser nam się rozpuszcza i tworzy się  sos. Doprawiamy sola,pieprzem i gałką muszkatołową .Sos gotowy, teraz mieszamy makaron z sosem i podajemy. Pyszności .

 

IMG_6440

IMG_64421

 

20160421_141529

07:55, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 maja 2016
Rosół z domowym makaronem nitki

Kochani macie czasem tak , że chce wam się domowego makaronu?? Ja ostatnio tak ciągle mam, a to do rosołu a to ze szpinakiem a to z jajem i tak robię kluseczki czego wcale nie żałuje. Rodzina zajada się z apetytem.

Rosół:

4 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

por

opalona nad gazem 1 cebulka

kaczka( połowę)

Przyprawy:

pieprz ziarnisty 6 szt

sól do smaku

ziele angielski 4 szt

liść laurowy 3 szt

Składniki na makaron 2 jajeczny :

mąka pszenna typ 500 200 g

jajka 2 szt

szczypta soli

Wykonanie makaronu:

Na stolnicę sylikonową wsypujemy przesianą mąkę, robimy po środku mąki dołek.Do dołka wbijamy dwa jaja, dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy raz dwa ciasto które dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy cieniutko podsypując mąką.Placki muszą być cienkie i lekko jakby przesuszone. Kładziemy  placki jeden na drugim i zwijamy je( między plackami posypujemy mąką). Kroimy dosyć cieniutkie paseczki i obsypujemy mąką. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobina leju( makaron dzięki temu nie będzie się sklejał)

 Wykonanie rosołu:

Do garnka z wodą około 3 litry wkładamy kaczkę i gotujemy na małym ogniu około godziny( mogą  zbierać się szumowiny więc je łyżką zbieramy).Po godzinie dodajemy włoszczyznę i przyprawy, nie zapomnijcie dodać opalona cebule-dzięki niej rosół nie będzie mętny. Rosół nie ma bulgotać tylko delikatnie pyrkotać.Gotujemy jeszcze z godzinę lub półtora. 

IMG_65301

 

IMG_6542

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (4) »
niedziela, 01 maja 2016
Pierogi ruskie

Były pierogi z mięsem no to czas teraz na ruskie. Proste doprawione, najsmaczniejsze i najlepsze:) Coś innego, łatwego do przygotowania.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 500 1 szklanka
  • jajko 1 szt
  • masło 1 łyżeczka
  • sól -1 szczypta
  • gorąca woda 1/3 szklanki

 

Dodatkowo:

  • ziemniaki ugotowane 500 g
  • twaróg tłusty 200 g
  • sól i pieprz do smaku
  • masło 1 łyżka

 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól,  jajko i masło,nie zapomnijmy o wodzie by była gorąca lecz nie wrzątek.Wyrabiamy ciasto i wałkujemy podsypując mąką.Wycinamy kółka szklanką. Ziemniaki obieramy,kroimy na ćwiartki i myjemy. Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i tłuczkiem do ziemniaków ugniatamy je,dodajemy twaróg i masło formujemy kuleczki i kładziemy na środek ciasta( kółeczka) i sklejamy pierożka.Gotujemy pierożki w osolonej wodzie z odrobiną oleju.Po ugotowaniu odcedzamy z wody i smażymy je na patelni. Będą chrupiące.

20160428_160859

 

20160428_16080520160428_160824

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Dodaj komentarz »
sobota, 30 kwietnia 2016
Sernik na spodzie kruchym

Kochani dziś będzie wesoło oraz trochę wpadek. Pisząc ten przepis mam świetny humor. Razem z Mariuszem stworzyliśmy film jak go robiłam, więc zapraszam do przepisu i do obejrzenia filmu.

Składniki na spód i górę sernika:

300 g mąki pszennej

150 g masła

błonnik kakaowy( może być kakao) 3 łyżki

ksylitol 100 g( cukier brzozowy lub zwykły)

żółtko 1 szt

proszek do pieczenia pół łyżeczki

kefir 2 łyżki

Masa sernikowa :

1 kg sera półtłustego ( ser w kostce )

żółtka 6 szt

białka 7 szt

ksylitol 1 szklanka

budyń śmietankowy 80 g

masło miękkie kostka

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę,proszek do pieczenia,błonnik kakaowy,ksylitol, żółtko i masło rozpuszczone ciepłe lecz nie gorące.Mikserem przez chwile mieszam składniki. Ciasto ma konsystencję sypką, takie ma być. Przesypujemy na stolnicę ciasto i zagniatamy,dzielimy na połowę i wkładamy do zamrażalnika na godzinne.

Krok 2

Ciasto zamrożone jedna połowę ścieramy od razu do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia,zakryje nam całe dno.Do misy wkładamy nasze kostki sera,dodajemy żółtka i  miksujemy z 5 minut.Ubijamy białka ze szczypta soli i dodajemy ksylitol małymi porcjami cały czas miksując. Ubite białka przekładamy do zmiksowanego sera,najpierw połowę i miksujemy 2-3 minuty i teraz druga połowę i tez 2-3 minuty miksujemy. Na końcu dodajemy budyń, dosłownie chwila i mamy gotową masę. Przekładamy masę serową do formy , lejemy na nasz spód z ciasta kruchego.Teraz ścieramy drugą połowę ciasta i mamy gotowe. Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy godzinę. W razie by się przypalało to przykrywamy folia aluminiową.Po upieczeniu i wystudzeniu możemy kroić nasz serniczek. Po prostu niebo w gębie ha ha ha .

IMG_6568

IMG_6573

 

IMG_6569

IMG_6564

 

 IMG_6585

 

16:13, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 59
O autorach
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.