wtorek, 31 stycznia 2012
Racuchy -racuszki

                                        Przepyszne racuchy z jabłkami

SKŁADNIKI:

  • 0,5 l mleka;
  • 2 jaja;
  • ok. 2,5 szkl. mąki;
  • 1-2 łyżki cukru;
  • szczypta soli;
  • 0,5 łyżeczki sody;
  • 1-2 jabłka.

PRZYGOTOWANIE:

Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na sztywną pianę. Mleko, żółtka, mąkę, cukier, sodę i sól zmiksowałam na gładką dość gęstą masę. Dodałam jabłko starte (ilość według indywidualnych upodobań smakowych). Na końcu delikatnie wymieszałam łyżką z ubitymi białkami. Smażyłam na oleju. Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem. 

Sałtka z mięskiem

                                                 Same przysmaki

  • schab 4 plastry 400 gram
  • sałata lodowa główka
  • kukurydza 100 gram
  • ananas 100 gram pokrojony w kostkę
  • keczup 3 łyżki
  • sos sałatkowy ziołowo czosnkowy
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • 2 łyżki soku z ananasa
  • grzanki garść

PRZYGOTOWANIE:

Schab kroje w paseczki doprawiam przyprawą do mięsa wieprzowego i delikatnie sole .Smażę na patelni na rumiany kolorek. Sałatę lodową myję i rwę na kawałki średnie wkładam do miski .Kukurydzę przecedzam i dodaje do sałaty.Ananas z puszki najlepiej w kostkę żeby był też przecedzam i dodaje do sałaty. Sos Do miseczki wlewam 3 łyżki keczupu dodaje 2 łyżki soku z ananasa i 2 łyżki oliwy z oliwek na koniec dodaje sos sałatkowy ziołowo czosnkowy i mieszam łącze razem .polewam sosem sałatkę dodaje schab u pieczony też mieszam .Przekładam na półmisek posypuj pokrojonym pieczarkami oraz grzankami smacznego :) 

Piankowe ciacho

                              Ciasto które uwielbia moja córcia

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • mąka tortowa 6 łyżek
  • 100 gram cukru
  • galaretka malinowa 1 sztuka
  • mleko z puszki niesłodzone połowę
  • galaretka pomarańczowa 1 sztuka
  • 50 gram Kasi

PRZYGOTOWANIE:

Ubijam osobno białka . Żółtka ubijam z cukrem dodaj piane z białek dalej miksując dodaje rozpuszczoną kasię . Make przecedzam przez sito i dodaje i delikatnie mieszam.Biszkopt wlewam do formy do zapiekania 30 centymetrowej piekę na średnim poziomie piekarnika 15-10 minut w 200 stopniach. Pianka Galaretkę malinową rozrabiam w szklance wody studzę. .Mleko z puszki wlewam do miski i miksuje dodaje galaretkę ostudzona , miksuje tak aby podwoiło swoja objętość ze trzy razy .Wylewam na biszkopt masę już tak prawie do zastygnięcia. Teraz rozrabiam w szklance wody galaretkę pomarańczową .Biorę Foremki dekoracyjne układam na piance lekko wciskając i wylewam tężejąca galaretkę w foremki i do lodówki po zastygnięciu wyjmuje foremki mamy fajne ciasto z dekoracjami :) 

 

13:06, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
Zapiekane pieczarki

                                                             Pieczarki nadziewane

SKŁADNIKI:

  • 18 pieczarek mi wyszło równo kg
  • szynka z mielona 500 gram
  • przyprawa do mięsa wieprzowego 1 łyżeczka
  • jajko
  • sol
  • pieprz
  • masło 125 gram

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki myjemy wyjmujemy ze środka ogoni i nożykiem robimy dość spora dziurę aby potem nadziać pieczarkę Szynkę wieprzową 500 gram myjemy i mielimy dodajemy jako sól pieprz i przyprawę do mięsa wieprzowego mieszamy mięso .Dodajemy pocięte drobno ogonki oraz to co wycięliśmy z pieczarek.Wymieszać mięso z pieczarkami i nadziewamy teraz pieczarki .Robimy małe główki jak moja córcia mówi . Układamy w blaszce.Teraz kroimy masło i zwijamy w ruloniki wkładamy po miedzy pieczarki będzie potem pyszny sosik. Na koniec posypujmy przyprawa do mięsa wieprzowego i do pieca Piekłam w 200 stopniach jakieś 30 minut polewając masełkiem które nam się rozpuściło smacznego 

12:57, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Pyszne Kąski chrupiące

                                     A oto i przekąska na spotkanie babskie chrupiące kwadraciki

SKŁADNIKI:

  • pieczarki 4 sztuki
  • drożdże 25 gram
  • 2 szklanki mąki
  • mleko pół szklanki
  • cukier 1 łyżeczka
  • oregano, bazylia
  • keczup 3 łyżki
  • ser 100 gram

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę , robimy zagłębienie .Do szklanki wlewamy mleko ciepłe.Pokruszone drożdże wykruszamy do szklanki i dodajemy łyżeczkę cukru .Mieszamy do rozpuszczenia wlewamy do zagłębienia w mące i delikatnie mieszamy z maka i przykrywamy ściereczką na jakieś 15 minut aż zaczną pracować drożdże . Dodajemy łyżkę oleju i zagniatamy ciasto . Wałkujemy i wycinamy foremka kwadratową małe kwadraciki układamy na blaszce i smarujemy keczupem posypujemy bazylia i oregano kładziemy pokrojone pieczarki na to kładziemy suszone pomidorki pokrojone w paseczki czarne oliwki i kapary wkładamy do pieca na 15 minut po czym wyciągamy kładziemy se i do rozpuszczenia dosłownie na chwile idzie do pieca . Smaczna przekąska do pochrupania. 

12:50, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
Tortellini w roli glównej

                                           Kolorowa sałatka z tortellini

SKŁADNIKI:

  • kukurydza 100 gram
  • sałata lodowa połowę główki
  • ser Lumix 100 gram
  • sos sałatkowy włoski
  • suszone pomidory z kaparami i czarnymi oliwkami 75 gram gram
  • tortellini z grzybami 100 gram
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy tortellini ,aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy i przekładamy na talerz . Sałatę lodowa rwiemy na kawałki wkładamy do miski .Kukurydze odcedzamy i dodajemy do sałaty.Dodajemy tortellini do sałaty. Pomidorki kapary i oliwki dodajemy do sałaty .Do miseczki wlewamy łyżkę oliwy z oliwek wsypujemy sos włoski mieszamy i polewamy składniki mieszamy dodajemy serek pokrojony w kostkę delikatnie znowu mieszamy i gotowe smacznego. 

piątek, 27 stycznia 2012
Test Czubryca zielona z Aledobre.pl

                         Wielkie wydarzenie w mojej kuchni pierwszy raz  używam i testuje przyprawę  Czubryca zielona opakowanie (100 g)    .

Dostałam do testowania z Aledobre.pl Postanowiłam zrobić pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami  wyszły przepyszne  a robiłam je pierwszy raz z takim farszem wpadłam na ten pomysł po tym jak koleżanka powiedziała, że dzisiaj ma pierogi z kaszą serem i cebulką i tu zaliczyłam  problem fakt jestem uczulona na cebule i co tu zrobić by pierożki wyszły smaczne i zmodyfikowałam przepis czyli zamiast sera dałam pieczarki i coś jeszcze . no właśni co o to jest zagadka Wyjawię wam  jak zrobiłam
  Pierogi z kasza gryczaną i pieczarkami
125 gram kaszy gryczanej
500 gram pieczarek
1 kostka wołowa

1 łyżeczka czubrycy  zielonej

Olej


Ugotowałam kaszę gryczaną jakieś z 25 minut gotowałam może 30 podwoiła swoja objętość. Po ugotowaniu wyłożyłam ją do miski . Pieczarki umyłam i starłam na grubych oczkach na tarce .
Usmażyłam na patelni dodając odrobinę jarzynki do smaku. Pieczarki poddusiły się i usmażyły i tu niespodzianka dodałam łyżeczkę Czubrycy zielonej co za zapach jaki się unosił można tylko sobie wyobrazić , dodałam do pieczarek ugotowaną kaszę gryczaną ,wymieszałam i chwile smażyłam dodałam jedna kostkę wołową pokruszoną i rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i to wlałam na farsz ,oczywiście prawie od razu została wchłonięta prze kasze z pieczarkami . Wyjęłam farsz na talerz głęboki do ostudzenia .
Wzięłam się za robienie ciasta do pierogów.
5 szklanek mąki
2 jajka
Około 1szklanki wody czasem trzeba mieć więcej
Olej 2 łyżki
Do miski wsypałam mąkę  ,wbiłam 2 jajka dodałam szczyptę soli i 2 łyżki oleju wymieszałam i zagniotłam ciasto . sporo wyszło mi pierogów tak na 4 porcję po 10 sztuk
Ugotowałam pierogi i zaraz musiałam je spróbować by się przekonać jak smakują już gotowe Moje zaskoczenie był ogromne pomyślałam kurcze smakują jak gulasz  od tej pory pierogi z kaszą i pieczarkami a przede wszystkim Czubryca zielona będzie gościła  w mojej kuchni często
Czubryca  powiem , że Jej charakterystycznym składnikiem jest cząber, który czubrycy nadaje specyficznego aromatu, doskonale pasującego do świeżych ogórków, pomidorów oraz sałatek i kanapek. Można dodać ja do zapiekane czy farszów tak jak ja zrobiłam dając do pierogów .
Czubryca zielona to mieszanka wysokiej jakości ziół suszonych - cząbru, cebuli, czosnku oraz natki pietruszki. Zawiera niewielki dodatek soli.


                            Polecam Czubryce jest doskonała.


08:38, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 23 stycznia 2012
Quiche z szynka ,pieczarkami test -zioła prowansalskie

 

  Test Quiche z szynka pieczarkami i czerwoną papryką oraz zioła prowansalskie które dostałam do testowania i co z tego wynikło

 

 

SKŁADNIKI:

  • Ciasto
  • 50 gram masła
  • 250 gram mąki
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka wody
  • wierzch
  • szynka 4 plastry
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
  • pieczarki 3 sztuki
  • zioła prowansalskie szczypta
  • ser 4 plastry

PRZYGOTOWANIE:

1- Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni 2-Do miski wsypujemy mąkę dodajemy masło posiekane i łyżkę keczupu pomidorowego oraz wodę i zagniatamy ciasto 3-Wylepiamy ciastem okrągłą formę 4- na ciasto kładziemy 3 łyżki keczupu posypujemy ziołami prowansalskimi z Aledobre.pl na to kładziemy Pieczarki pokrojone w plasterki szynkę pokrojona w paseczki oraz paprykę czerwoną pokrojona w paseczki 5- Wkładamy do pieca na około 20 minut wyciągamy kładziemy plastry sera i wkładamy do rozpuszczenia a po upieczeniu wyciągamy i polewamy keczupem 

Owocowa sałatka

              Owocowa sałatka z kiwi i Mandarynki w sosie malinowo-lipowym 

SKŁADNIKI:

  • 7 mandarynek
  • 6 kiwi
  • sok malniowolipowy
  • 4 kokilki

1- Mandarynki obieramy ze skórki rozdzielamy na plasterki i kroimy w kosteczkę 2 - Kiwi dokładnie obieramy ze skórki a następnie kroimy w kosteczkę 3 - Będą nam potrzebne cztery kokilki . Wszystkie pokrojone owoce wkładamy do miseczki polewamy sokiem malinowo lipowym potem przekładamy je do kokilek. Smacznego

Testowanie przyprawy do kurczaka z Aledobre.pl

 

 Test przyprawy do kurczaka z Aledobre.pl  Postanowiłam przetestować przyprawę na schabie

 

SKŁADNIKI:

  • schab 8 plastrów 800 gram
  • przyprawa do kurczaka z Aledobre.pl
  • sól ,pieprz
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

1- Schab dokładnie myjemy kroimy na 8 plastrów rozbijamy tłuczkiem 2- Na talerz kładziemy schab ,plaster po plastrze, rozbity posypujemy przyprawą  z Aledobre.pl do kurczaka sole i pieprze i układam w stosik aby przeszło mięso 3- Roztrzepujemy jajko i maczamy w nim schab a potem w bułce tartej i na patelnie 4- Smażymy z obu stron na złotawy kolor . Podajemy z ziemniakami .

Sałatka jarzynowa

 

                Sałatka jarzynowa z nadziewanymi pieczarkami  pieczarkami

 

SKŁADNIKI:

  • 7 jajek
  • 5 ziemniaków
  • 1 jabłko
  • groszek
  • marchewka
  • pieczarki nadziewane
  • majonez
  • musztarda
  • pieprz sól

PRZYGOTOWANIE:

1- Ziemniaki gotujemy do miękkości 2- Jaka gotujemy 7 minut 3-marchew z groszkiem najlepiej ze słoika 750 gram 4- Ziemniaki i jaka obieramy ze skorupek i łupinek kroimy w kostkę 5- Ogórek kiszony najlepiej obrać ze skorki i pokroić w kostkę 6- Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę 7- Wszystkie składniki wymieszać dodać majonez i musztardę , sól i pieprz na koniec wykładamy pieczarki nadziewane na wierzch 

Pizza pieróg- Test zioła prowansalskie

                        Pizza pieróg  Pyszna i kusi Postanowiłam przetestować zioła prowansalskie z Aledobre.pl i tak oto powstała pizza bo oczywiście bez ziół nie było by takiego rewelacyjnego smaku

SKŁADNIKI:

  • Farsz
  • Ser
  • keczup
  • pieczarki
  • szynka
  • kukurydza
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • ciasto
  • 300 gram mąki
  • mleko 1/2 szklanki
  • sól szczypta
  • drożdże 25 gram
  • cukier 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Pizza ciasto 1 mąkę wsypujemy do miski robimy wgłębienie 2- pół szklanki mleka podgrzewamy lekko dodajemy drożdże i cukier i mieszamy do rozpłynięcia drożdży 3- Do wgłębienia w mące wlewamy mleko z drożdżami rozpuszczonym i delikatnie robimy rozczyn z maka przykrywamy ściereczka na pół godziny po tym czasie już pracują drożdże 4- wyrabiamy ciasto jeśli jest za geste dodajemy mleko odrobinę a jak za rzadkie to mąki 5-W robione ciasto zostawiamy na pól godziny do wyrośnięcia 6- wałkujemy ciasto na kółko 7- na ciasto rozwałkowane polewamy keczupem i posypujemy ziołami prowansalskimi na to kładziemy ser pieczarki pokrojone w plasterki szynkę pokrojona w paseczki kukurydzę marynowaną posypujemy ziołami prowansalskimi delikatnie solimy kładziemy plastry sera kto jak lubi dużo czy mało zakrywamy ciastem i widelcem robimy jak przy pierogu zagniatamy brzegi  pieczemy 25 minut w 180 stopniach i gotowe polewamy keczupem smacznego 

Tarta z jabłkami -test kory cynamonowej

 

Test Kory cynamonowej  zapewniam , że warto

                Pyszna tarta z jabłkami

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanka mąki
  • cukier 100 gram
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • 6 żółtek
  • kora cynamonowa
  • 1 margaryna 200 gram
  • jabłka litr przesmażonych z cynamonem u mnie była to kora cynamonowa  którą dostałam do przetestowania ze sklepu Aledobre.pl  którą starłam na tarce dodałam do jabłek  dodałam  cukier. Jeśli nie mamy to trzeba zetrzeć 2 kg jabłek i przesmażyć na patelni lub w garnku z 1 szklanka cukru i 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

1- Do miski wsypujemy mąkę 2- Dodajemy żółtka 3- Margarynę kroimy jak najcieniej i dodajemy do mąki 4- Wsypujemy cukier i proszek do pieczenia 5- Zagniatamy ciasto wałkujemy odejmujemy mała kulkę z ciasta do paseczków które zrobimy na wierzchu jabłek wykładamy naczynie do pieczenia ciastem nakłuwamy widelcem 6- Jabłka wykładamy na ciasto 7- Z reszty ciasta wałkujemy i wycinamy paseczki które kładziemy na wierzch 8- Wkładamy do piekarnika pieczemy w 180 stopniach 45 minut

Korę cynamonową można użyć też jako dekoracji :) Tak jak tez zrobiłam





czwartek, 19 stycznia 2012
Pyszne małe zapiekanne bułeczki

                                                  Pyszne  małe bułeczki

  • Bułka paryska 1sztuka
  • keczup
  • ser tyle ile wyjdzie nam krążków z bułki paryskiej
  • przyprawa do pizzy
  • foremka gwiazdka

PRZYGOTOWANIE:

1- Bułkę paryska pokroiłam

2- Wzięłam keczup i polałam na bułkę łyżką rozprowadziłam keczup

3- Przyprawa do pizzy posypałam keczup

4-Wyciełam foremką serduszka z sera i pookładałam na bułce

5-Do naczynia żaroodpornego powkładałam bułeczki i wsadziłam do nagrzanego pieca na około 5 minut 180 stopniach trzymałam a potem wyjęłam i dałam do schrupania dzieciom


Panna cotta

               

                                                     Waniliowa Panna Cotta -Test laski wanilii

 Dostałam parę produktów z   http://www.aledobre.pl/index.php Postanowiłam zrobić na deser  Panna Cotta i dodać do niej wanilii  wyszła rewelacyjnie polecam zapach czuć unosi się kiedy jesz   Znalazłam fajny przepis i według niego zrobiłam deser

 

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 ml mleka
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 80 g cukru
  •  sos owocowy do polania



Kremówkę z wlałam do garnuszka oraz  mleko, cukier i ziarenka z laski wanilii  zagotowałam . Żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodałam do reszty składników.

Wszystko zmiksowałam  dodałam mascarpone i dalej miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Masę wlałam do 3 filiżanek  Wstawiłam do lodówki  na  noc.

Następnego dnia polałam  sosem owocowym.

Wyszła bardzo smaczna bee częściej ja teraz obić mojej rodzinie też bardzo smakowała .



Tagi: test
11:21, rozowakuchnia , Desery i koktajle
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 16 stycznia 2012
Pulpety w sosie borowikowym

                                    Pulpety w sosie borowikowym

  • sos borowikowy
  • 500 gram łopatki wieprzowej zmielonej
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • woda

PRZYGOTOWANIE:

1- Do miski wkładamy zmielona łopatkę

2- jajko rozbełtać dodać sól i pieprz wlewamy do miski z mięsem

3- bułkę tarta 3 łyżki namoczyć w wodzie aby podwoiła obietość wtedy dodajemy do mięsa

4- Formujemy małe pulpeciki obtaczamy w bułce tartej i smazymy z obu stron na patelni

5- Dao garnka wkładamy osmażone pulpeciki i wlewamy wodę by nam zakryło mięso gotujemy na małym ogniu można dodać rosołek jeden w kostce jak się zagotują zaczną wypływać

6- Teraz rozrabiamy sos borowikowy w 200 mili wody i dodajemy do pulpetów rozrabiamy w mniejszej ilości wody gdyż mamy już rosołek z pulpecików aby nas sos nie był zbyt rzadki podajemy z ziemniakami .


Tagi: danie
10:54, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Pałki z kurczaka w marynacie z sezamem

                                 Postanowiłam przekombinować trochę dzisiaj mięsko Pałki z kurczaka 

  • Fix złociste skrzydełka z sezamem 1 opakowanie
  • 8 udek z kurczaka
  • margaryna 100 gram
  • 1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE:

1-Pałki z kurczaka myjemy dokładnie oczyszczamy jeśli potrzeba.

2- Następnie rozrabiamy marynatę w miodzie i nacieramy pałki całe obtaczamy będą lepsze

3- Kiedy juz mamy pałki natarte wkładamy je do woreczka a to co nam zostanie z marynaty rozrabiamy z woda i zalewamy pałki .

4- Wkładamy zamknięty woreczek do żaroodpornego naczynia i do pieca pieczemy 50 minut w 180 stopniach po czym rozcinamy woreczek i zapiekamy już bez woreczka jakieś 15-20 minut aby nam się zarumieniły :) 

Tagi: kurczak miód
10:43, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
http://www.aledobre.pl/5756,Forma_do_pieczenia_ciast_RR_33_x_23_cm_Wilton.html

                                         Pragnę dzisiaj polecić formę do pieczenia

              Forma do pieczenia ciast RR 33 x 23 cm - Wilton

Praktyczna i bardzo trwała forma do pieczenia marki Wilton.

Do wszelkich piekarników, także z termoobiegiem.

Forma wykonana jest z wysokiej jakości blachy (odpornej na odkształcenia) pokrytej specjalną powłoką antyadhezyjną, dzięki której ciasto bardzo łatwo wyjmuje się z formy.

Forma świetnie - równomiernie przewodzi ciepło, dzięki czemu wypieki są równo upieczone, mają ładną skórkę i równomiernie upieczony środek.

W formie można także przygotować pyszne chlebki, pasztety lub terriny na zimno.

To forma pierwszorzędnej jakości - posłuży Ci przez wiele lat.

Szerokość: 33 cm
Długość: 23 cm
Wysokość: 5 cm 

                                               Upiekłam w niej kurczaka 

  • 3 sztuki kurczaka z ćwiartki grubsze części
  • przyprawa do złocistego kurczaka
  • forma Villon 20x20
  • margaryna 150 gram

1 -Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze część tak aby górna cześć z ćwiartki pasowała nam do formy 2- Kurczaka obtaczamy w przyprawie dokładnie 3- Do formy wkładamy plasterki margaryny 4- Na margarynę kładziemy kurczaka w przyprawie wkładamy do piekarnika pieczemy około 60 minut polewając od czasu do czasu sosem z margaryny i kurczaka który nam się wytapia żeby za bardzo się nie spiekł i był mięciutki 

 

 

Polecam formę

http://www.aledobre.pl/5756,Forma_do_pieczenia_ciast_RR_33_x_23_cm_Wilton.html 

sobota, 14 stycznia 2012
Cytrynnowic-murzynkowiec

                          Dzisiaj ciasto dla mojego męża  specjalnie z córcią go robiłyśmy pomagała mi dekorować serduszka oraz dała tekturkę od swojego bloku rysunkowego Moja super pomocnica :)

 


SKŁADNIKI:

  • 400 g margaryny Kasia
  • 500 gram mąki
  • cukier 300 gram
  • 6 jajek
  • sok z cytryny 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 ,5 łyżeczki
  • kakao 2 łyżki
  • bułka tarta do posypania blaszki
  • skórka otarta z jednej cytryny

PRZYGOTOWANIE:

To zaczniemy od cytrynowego ciasta będzie łączone z murzynkiem

Kasię rozpuszczam delikatnie w rondelku 200 gram. Skórkę ścieram z cytryna na najmniejszych oczkach.Białka oddzielam od żółtek. muszą być 3 sztuki .Do 3 żółtek dodaję cukier 150 i miksuję. Dodaje do masy żółtkowej roztopioną Kasię, mąkę 250 gram , proszek do pieczenia1 łyżeczkę, otartą skórkę z 1 cytryny i miksuje na gładka masę Piane ubijam na sztywno. Dodaję do reszty cista i mieszam wolno Następnie formę prostokątną dużą do ciasta smaruje Kasia i posypuje bułka tartą . Tekturkę z bloku rysunkowego zginam na połowę i wkładam do blaszki na skos i wylewam cytrynowe ciasto Moja córcia trzyma tekturkę aby się nie przesunęła a ja idę robić murzynka .

Sposób przyrządzania:murzynka

1.jajka3 sztuki ubić z cukrem 150 gram 2. wsypać make 250 gram oraz proszek do pieczenia1,5 łyżeczki, ubijając cały czas 3.Kasię rozpuścić i gorącą wlać do masy 4.Miksujemy i dodajemy na koniec kakao 2 łyżki . teraz wylewamy ciasto do formy gdzie juz mamy cytrynowe murzynka wlewamy z drugiej strony jak ciasto dojdzie do tekturki delikatnie ja wyciągamy .Następnie ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Po upieczeniu robimy lukier jedno białko i 1,5 szklanki cukru oraz sok z cytryny mieszamy tak długo aby powstał lukier polewamy ciasto następnie bierzemy foremkę serduszko i kładziemy na ciasto . bierzemy foremkę serduszko kładziemy już na ciasto polane lukrem i łyżeczką posypujemy środek foremki rozpuszczalnym kakao i tak dekorujemy ciasto bardzo smaczne mój mąż przepada za nim . 

07:49, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
piątek, 13 stycznia 2012
Penne z mięsem

                                                       Penne z mięsem

SKŁADNIKI:

  • Makaron penne 300gram
  • szynka 400 gram
  • parmezan 100 gram
  • Fix spaghetti Napoli
  • 2 kostki rosołki do makaronu

PRZYGOTOWANIE:

1-Makaron penne gotujemy na półtwardo .

2- Szynkę wieprzową myjemy i kroimy w paseczki smażymy na patelni do miękkości doprawiając sola i pieprzem dorzucamy 2 rosołki do makaronu i pół szklanki wody dusimy chwile sprawdzając czy mięso doszło.

3- Następnie rozrabiamy Fix spaghetti Napoli i dodajemy do mięsa mieszamy aż powstanie sos.

4- Dodajemy makaron na koniec zostawiamy pod przykryciem na 5 minut następnie posypujemy parmezanem i podajemy do jedzenia 

16:54, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
Pyszne kuleczki w sosie pieczeniowym

                               Pyszny sosik z małymi kuleczkami mięsnymi

SKŁADNIKI:

  • 200 gram zmielonej piersi z indyka
  • 200 gram szynki zmielonej
  • jajko
  • bułka tarta 6 łyżek namoczonej w wodzie
  • kostka do mięs pieczeniowa 2 sztuki
  • śmietana 150 gram do zupy czyli daję 30%
  • mąka 2 łyżki

1- Mięso wkładamy do miseczki dodajemy do niego 1 jajko sól pieprz.

2- Bułka tarta wsypujemy do szklanki i zalewamy paroma łyżkami wody tak aby nam się bułka spulchniła.

3- Dodajemy do mięsa teraz wystarczy wymieszać posmakować czy nic nie brakuje i robimy kuleczki małe obtaczamy w bułce tartej i na patelnie.

4- Smażymy z obu stron na rumiany kolor następnie przekładamy do małego garnka i gotujemy w 1,20 litra wody dodajemy 2 kostki do mięs pieczeniowe mieszamy i czekamy az nam powstanie sosik.

5- Na koniec mąkę ze śmietaną łączymy i dodajemy do sosu mieszamy do zagotowania i mamy sosik pyszny 

wtorek, 10 stycznia 2012
Espresso -ciasto

                                               Coś innego Espresso

SKŁADNIKI:

  • 100 g margaryny Kasia
  • jajka 5 sztuk
  • 150 gram cukru
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mąka 1 szklanka
  • sól szczypta
  • 220g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy inki mlecznej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka ubitej śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy Inki Mlecznej (zimnej)
  • 2 łyżeczki alkoholu

PRZYGOTOWANIE:

biszkopt

Ubijamy żółtka z cukrem ze 100 gram .

Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru czyli 50 gram i szczyptą soli.

Do białek wlewamy masę żółtkową i ostrożnie mieszam

Wsypuje mąkę przesianą z proszkiem i kakao, mieszam łyżką na koniec dodaje rozpuszczoną i ostudzoną Kasię .

Wlewam do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 min w temperaturze 180ºC.

Następnie podzielić na 3 równe - szerokie pasy.

Krem:

220g serka mascarpone

1 szklanka śmietanki kremówki

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy Inki mlecznej

2 łyżeczki żelatyny

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wierzch:

1 szklanka ubitej śmietanki kremówki

2 łyżeczki cukru waniliowego

Nasączenie :

1/2 szklanki parzonej kawy Inki mlecznej (zimnej)

2 łyżeczki alkoholu

Składniki na nasączenie połączyć razem. Serek utrzeć z cukrem. Żelatynę i kawę rozpuścić w miej więcej 1/3 szklanki wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek, a na koniec powoli wlać rozpuszczoną kawę ( cały czas ubijając). Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Płaty biszkoptu nasączyć kawą Inką i przełożyć masą. Wierzch i boki przykryć ubitą śmietanką wymieszana ze szczypta kawy Inki mlecznej zmieni kolorek na łososiowy i Schłodzić w lodówce . 

Jak jesz to się rozpływa w ustach i czujesz smak kawy Inka smakuje jak kapuci no bardziej zwłaszcza mleczna

17:06, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
Zacierki na mleku

                                 Dzisiaj zacierki, kiedy byłam mała często na śniadanie z moim rodzeństwem jedliśmy zacierki ach to były czasy pyszności Przepadałam za nimi wtedy i teraz też

SKŁADNIKI:

  • 1 l mleka
  • 10 dkg maki tortowej
  • jajko
  • sól szczypta

PRZYGOTOWANIE:

1-Makę wsypuje do miseczki wbijam jajko i dodaje wody

2- Zagniatam zacierkę i ścieram na tarce o średnich oczkach

3- Do Garnka wlewam mleko i gotuje je , jak widzę , że zaczyna się gotować wtedy właśnie ścieram zacierkę nad nim prosto do garnuszka i mieszam co jakiś czas, chwile gotuję ja ,aż kluseczki będą miękkie,i zaczną wypływać na wierzch bardzo lubię geste zacierki wiec trę tyle aż mi wystarczy 

12:14, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 stycznia 2012
Schab w płatkach owsianych

                                       schab w panierce z płatków owsianych

 

5 plaster schab

płatki owsiane stłuczone tłuczkiem

jajko

sól

pieprz

olej

1- Schab myjemy kroimy w plastry

2- Odsączamy z wody

3- Płatki owsiane tłuczemy w woreczku tłuczkiem na drobno wysypujemy na talerzyk

4-Jajo wbijamy  do miseczki i roztrzepujemy widelcem dodajemy soli szczyptę

5 - Posypujemy pieprzem schab i lekko solimy

6- obtaczamy schab w jaku i płatkach następnie kładziemy na rozgrzany olej na patelnie smażymy na rumiany kolor z obu stron  smacznego.

niedziela, 08 stycznia 2012
Pomidorowa

                                Pomidorowa z makaronem

Korpus z kurczaka

pietruszka nać

seler 150 gram

marchew 150 gram starta na jarzeniówce

kostki rosołowe 4 sztuki

przecier pomidorowy 100 gram

śmietana 18%  200 gram

2 łyżki maki do zagęszczenia

makaron kolanka  200 gram

 

1  Wkładam do garnka korpus

2-Gotuję na małym ogniu dodaję seler i pietruszkę

3- Marchew tre na jarzeniówce i wkładam do zupy

4- Dodaje ziele angielskie i liść laurowy

5- Szum wylewam do zlewu

6- Dodaje kostki rosołowe

7- Na koniec dodaje makę i śmietanę

8- Makaron gotuje odcedzam zalewam zupa i podaje smacznego

Tagi: zupa
16:33, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel