czwartek, 31 stycznia 2013
Ciasteczka kruche choineczki

    Myślę , że takie domowe ciastka są lepsze niż kupne wiesz co chcesz zrobić ile i jak udekorować.

Moje ciastka robiłam z córką bawiłyśmy się przy tym doskonale :)

  • 180 g masła, zimnego
  • 90 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 gram cukru pudru na lukier
  • łyżeczka barwnika spożywczego zielonego
  • kuleczki ozdobne cukiernicze

Na stolnicy wysypuje mąkę i skrobie ziemniaczaną dodaje masło cukier puder sól i cynamon szybko siekam nożem tworząc kule. Rękoma zagniatam zawijam w folie spożywczą i schładzam wkładam do lodówki na 30-40 minut .Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na 4-5 mm i wykrawać choineczki i bałwanki .Piekłam na papierze do pieczenia układałam w niewielkich odstępach między sobą ciasta leciutko tylko urosną Piekę do 15 minut w 170 stopniach potem wykładam na kratkę i robię lukier zielony z barwnikiem . Polewam choineczki i dekoruję kuleczkami cukierniczymi . 


Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

Przekąska

         Moja córa zaprosiła na wieczór koleżanki  i co tu takim pannicom zrobić do przekąszenia . Najlepszym rozwiązaniem to zrobić coś małego na szybko i na jeden kęs .

 

  • mix z papryką w oleju z ziołami
  • Ogórki konserwowe 10 sztuk
  • Papryka czerwona 4 płaty
  • kabanosy wieprzowe 6 sztuk
  • ser gołda 30 deko
  • grejpfrut 1 duży jako podstawka

Fajnie wygląda smak tez niczego sobie polecam :) .Ogórki pokroiłam drobno najlepiej w kostkę jeśli da rade. To samo zrobiłam z kabanosami serem i papryką . Nadziewałam na wykałaczki i wbijałam w grejpfruta na końcu wykałaczki umieszczałam oliwkę . Myślę , że nie tylko na specjalne okazję można zrobić takiego jeża.

12:47, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
Pomidorowa

              Nie ma to jak gorąca zupa w taki brzydki mokry dzień zgadzacie  się ze mną :)

Więc dzisiaj  będzie pomidorówka z ryżem

  • 4 skrzydełka
  • koncentrat pomidorowy Pudliszki (380 gram ) 200 gram wystarczy na zupę
  • marchew 3 sztuki pokrojone w słupki
  • pietruszka korzeń ( 150 gram)
  • kucharek do smaku
  • pietruszka listki
  • śmietana 30% do zupy 150 mili
  • 3 litry wody

PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlałam wodę dodałam ziele angielskie i liść laurowy , pokrojoną marchew w słupki, korzeń pietruszki jak nie lubicie po ugotowaniu można ją wyjąć . Skrzydełka umyć dokładnie i dodać do marchewki . Gotujemy na małym ogniu można dodać do smaku vegetę albo kucharka jak kto chce .Gotujemy na małym ogniu , aż skrzydełka i marchew z innymi warzywami nam się ugotują . Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy oraz listki pietruszki , gotujemy mieszając z 30 minut . Po tym czasie dodajemy śmietanę mieszamy chwile i mamy gotową pyszną pomidorową . 

12:32, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 30 stycznia 2013
Pyszne eklery z masą śmietanowo budyniową

Robiłam dzisiaj pierwszy raz eklery z bananem śmietaną i serkiem homogenizowanym  pychotka:)

 

Eklery z śmietanowo-bananową masą - SKŁADNIKI:

  • Składniki
  • Na około 10 sztuk:
  • 200 gram mąki tortowej
  • 100 gram margaryny
  • 1 szk wody
  • 4 jaja
  • nadzienie:
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • duży banan
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • łyżka cukru pudru

Eklery z śmietanowo-bananową masą - PRZYGOTOWANIE: W garnku z woda rozpuszczamy margarynę . Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia masy. Czekamy, aż masa ostygnie dodajemy jaja i miksujemy. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy podłużne paseczki . Pieczemy na papierze do pieczenia koło 25-30 minut. Tym razem ciasto ptysiowe piekłam w 180 stopniach 20 minut a potem zmniejszyłam temp do 110 stopni aby trochę się wysuszyły . Śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej śmietan-fix i cukier puder . Dodajemy serek homogenizowany i banana zmiksowanego Delikatnie liczymy . Masę nakładamy na dolną część eklera i przykrywamy górą ciasta. 

Bananowy deser

                                              Coś na deser

            Koktajl kiwi banan pomarańcza

Koktajl kiwi banan pomarańcza - SKŁADNIKI:

  • banany 4 szt
  • kiwi 5 szt
  • pomarańcza 2 szt
  • cukier 4 łyżki

Koktajl kiwi banan pomarańcza - PRZYGOTOWANIE: Obrałam kiwi pokroiłam w mniejsze kawałki i zmiksowałam go blenderem dodałam 2 łyżki cukru wymieszałam , przelałam do pucharków. Banany obrałam pokroiłam w mniejsze kawałki i zmiksowałam blenderem . Przelałam na masę z kiwi . Pomarańcze obrałam ze skórki i zmiksowałam , następnie przelałam na masę z bananów . Wyszedł pyszny smak trójkolorowy . 

 

 

 

Ciasteczka ptysiowe

                                                  Na dobry początek  dnia 

                                                                          

              Ciastka z ciasta ptysiowego

 Pasują na walentynki jak i  na spotkanie przy kawie

Serduszka z ciasta ptysiowego - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 250 gram margaryny Kasia
  • 8 jaj
  • 2 szklanki wody
  • cukier puder 100 gram

Serduszka z ciasta ptysiowego - PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlałam 2 szklanki wody. Dodałam cała margarynę zagotowałam to . Do zagotowanej masy wsypałam make cały czas mieszałam aż zrobiła się taka kula odchodziło ładnie od garnka . Wyłączyłam gaz czekałam aż masa ostygnie. Dodawałam po 1 jajku cały czas miksując aż zmiksowałam wszystkie jaja Przygotowałam blachę do pieczenia położyłam na nią papier do pieczenia. Masę ptysiowa włożyłam do rękawa łyżką i wyciskałam z niego serduszka piekłam w 180 stopniach 20-25 minut zależy w jakim stopniu nam się przyrumienią. Wyjęłam serduszka zostawiłam na talerzu do wysuszenia potem posypałam cukrem pudrem . 


piątek, 25 stycznia 2013
Konkurs walentynkowy z Prymatem

 

      Kochani mam dla was z okazji Walentynek smaczny konkurs i wspaniałe nagrody.

 

Mój konkurs będzie polegał na dodaniu dania z produktem marki Prymat Temat konkursu " Walentynkowy przysmak"  , przy którym ma być produkt widoczny który został użyty do dania, ma być widoczna marka produktu
Zdjęcie i przepis  umieszczamy  na stronie Doradca smaku


1.1 Konkurs organizowany jest w dniach od 26.01.2013 r. do 13.02.2013 r.
1.2 Danie ma być dodane z produktem marki Prymat dodane w dniach 26.01-13.02 .2013 nie może być archiwalnych przepisów. Do konkursu można zgłosić 5 przepisów.

1.3  Regulamin określa zasady przeprowadzenia konkursu, polegającego na wstawieniu przepisu wraz z produktem marki Prymat na stronie
Doradca smaku
1.4 Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga
http://rozowakuchnia.blox.pl/html   do 20 lutego :)


1.5 Zwycięzcy konkursu nie mogą przenieść prawa do nagrody na osoby trzecie.

1.6W konkursie nagrodzonych zostanie 3 uczestników.
1.7 Nagrody

1. MiejsceBOSCH Mikser ręczny MFQ3560 + 1000 punktów

2. i 3. miejsce
Zestaw produktów + 500 punktów w serwisie pod warunkiem dodania na koncie przynajmniej jednego przepisu.

Nagrody za drugie i trzecie miejsce zostaną wysłane, natomiast będziemy prosić o zamówienie nagrody głównej - wiąże się to  z podaniem danych do podatku.

1.8 Pod postem podajecie linki waszych prac konkursowych

żebym mogła je zobaczyć



14:07, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (60) »
poniedziałek, 14 stycznia 2013
Pyszności z restauracji w Olsztnie Skarbiec

 Jest mi niezmiernie miło , a wiecie czemu byłam w sobotę na obiedzie z rodziną który wygrałam w konkursie  w restauracji Skarbiec w Olsztynie .Było smacznie przyjemnie i miło .Porobiłam parę fajnych fotek i chciała bym je wam pokazać:)

Pierwszy specjał którym nas uraczono miły pan który nam podał powiedział , ze to jest poczekalnik  przed specjałami :) oto on

Następnie zamówiliśmy zupkę ja wzięłam żurek z jajeczkiem.

Mąż zamówił zupę z sandacza :)

Na drugie danie zamówiłam golonkę :)

Mąż lina w śmietanie :)

Córka jest niejadkiem dla niej tylko istnieje pizza Margherita .Więc zamówiłam jej pizze i muszę powiedzieć kilka słów od siebie . Pizza była niezwykle smaczna i bardzo delikatna rozpływała się w ustach moja córka stwierdziła , że możemy na pizze tylko tu przyjeżdżać A to z jej ust wielki komplement bo naprawdę musi być smaczna skoro tak powiedziała .

teraz my uraczamy się specjałami.

Jedzonko było pyszne atmosfera też super Golonka jednak była za wielka jak dla mnie nie dałam rady jej zjeść :)

 

 

14:46, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
Przepyszny sernik z bakaliami

                                Na dzisiaj proponuje pyszny sernik z bakaliami

Składniki:
120 margaryny lub  masła
6 jajka
szklanka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
1 kg twarogu
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
bakalie

rodzynki sułtańskie Marsyl 150 gram

śliwki suszone kalifornijskie  Marsyl 100 gram

Wykonanie:
Twaróg zmieliłam 2 razy i zmiksowałam z margaryną.
Żółtka oddzieliłam od białek, żółtka zmiksowałam z 125 gram cukru . Ubiłam białka dodając 125 gram cukru. Zmiksowane żółtka dodałam do twarogu , cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną. Składniki wymieszałam łopatką, na koniec   dodałam ubitą pianę i bakalie (rodzynki zalałam wrzątkiem poczekałam z 15 minut odcedziłam i posypałam maka by nie utonęły w serniku , śliwki pocięłam w mniejsze kawałki i posypałam na sernik).
Blaszkę do ciasta posmarowałam margaryną  i posypałam bułką tartą, wyłożyłam masę do blaszki wstawiłam do piekarnika. Piekłam 90 minut w temperaturze ok. 170 -160 stopni.

 

Tagi: sernik
14:06, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (3) »
czwartek, 10 stycznia 2013
Legumina taka jak u babci

Szukałam przepisu na zwykłą leguminę taką jak moja babcia robiła kiedy byłam mała i znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu u Krysi      

 Zrobiłam według jej przepisu :)

 

 

- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła

- jagody ze słoiczka sama je wekowałam

 

Do garnuszka wlałam mleko . Kiedy zaczęło się gotować dodałam kasze . Gotowałam na małym ogniu ciągle mieszając.W trakcie gotowania dodałam masło i cukier. Po ugotowaniu przełożyłam do zimnych miseczek, wyłożyłam jagody ze słoiczka na środek leguminy i polalam sokiem z jagód.



Przekąska

          Pyszna przekąska  można robić kiedy ma się ochotę Wczoraj ze znajomymi podjadaliśmy sobie w trakcie gry planszowej . Trzeba sobie jakoś dogadzać. Taka drobnostka ,a cieszy oko i podniebienie .

Potrzebne składniki:
mix z papryką w oleju z ziołami Ole
Ogórki konserwowe OLE! PRIMO 10 sztuk
Papryka czerwona OLE! PRIMO 4 płaty
kabanosy wieprzowe 6 sztuk
ser gołda 30 deko
grejfrut 1 duży jako podstawka
Ogórki pokroiłam drobno najlepiej w kostkę jeśli da rade. To samo zrobiłam z kabanosami serem i papryką . Nadziewałam na wykałaczki i wbijałam w grejfuta na końcu wykałaczki umieszczałam oliwkę . Przekąska nie tylko na karnawał smacznego :) 

15:22, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 stycznia 2013
Pomidorówka z makaronem Międzybrodzkim

Jakiś czas temu dostałam do wypróbowania makaron Międzybrodzki   gwiazdki 250 gram

Ugotowałam Pomidorówkę z makaronem

4 skrzydełka

przecier  pomidorowy 200 gram

marchew 3 sztuki pokrojone w słupki

kucharek do smaku

pietruszka listki

śmietana 30% do zupy 150 mili

3 litry wody trochę się zawsze wygotuję

Do garnka wlałam wodę  dodałam skrzydełka  i marchewkę ,ziele angielskie ,liść laurowy pietruszkę listki i kucharek do smaku . Gotowałam na małym ogniu aż mięsko się ugotowała i marchewka . Przecier dodałam na końcu gotowałam jakieś jeszcze z 20 minut. Wlałam śmietanę zamieszałam. Makaron połowę paczuszki ugotowałam według  tego co pisało na opakowaniu. Smacznego :) makaron fajnie wygląda moja córka zachwycała się gwiazdkami :)

16:23, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Legumina z kasztanami

    No moi drodzy dzisiaj na deser Legumina z kasztanami

Przygotowanie leguminy jest niezwykle proste . Mam przyjemność dzisiaj kosztować kasztany jadalne Royal Brand .Dostałam je do przetestowania . Musze przyznać , że robię pierwszy raz deser z kasztanami . Nawet mi wyszedł dodałam soku malinowego fajnie się komponuje i smakuje .

Składniki:

160 gram kasztany Royal Brand

5 łyżek cukru

śmietana 30% 330 gram

Kasztany namoczyłam na noc w wodzie . Rano je oczyściłam  i zmieliłam maszynka do mielenia mięsa na średnich oczkach . Śmietanę ubiłam z cukrem , dodałam zmielone kasztany zmiksowałam razem chwilkę . Podawałam w szklanych pucharkach na wierzch polałam sok malinowy .

 

15:57, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Komentarze (2) »
wtorek, 08 stycznia 2013
Kopytka z ziołami

  Polecam szybki obiad właśnie zjadłam pyszne było.

                 Kopytka z ziołami

 

 1 kg ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego

suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis

czosnek niedźwiedzi  Royal Brand 4 łyżeczki

2 rosołku drobiowe

mąka 1-2 szklanki do zagęszczenia ciasta

jajko 1 sztuka

sól morska Royal Brand do smaku 

 

Ziemniaki zmieliłam , dodałam jajko ,suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , czosnek niedźwiedzi , sól morska . Wymieszałam z mąką i  zagniotłam ciasto . Zrobiłam wałeczki i pocięłam w romby . Ugotowałam na rosołkach drobiowych . Podawałam z buraczkami i ogóreczkami po żydowsku :)

14:53, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
Koktajl grejfrutowy z pomarańczą i smietaną

                         Zachciało się czegoś egzotycznego. Owoce niby nie są egzotyczne ale bardzo smaczne , nie obeszło się bez cukru z prawdziwą wanilią

                 Koktajl owocowy ze śmietaną

Grejpfrut różowy duży

mandarynki z 6 sztuk

śmietana 30% 400 gram

cukier z prawdziwą wanilią Kamis 2 opakowania

 

 

 

Grejpfrud obrałam ze skóry oraz z błonek. Mandarynki obrałam tylko ze skóry. Zmiksowałam owoce blenderem , dodałam cukier z prawdziwą wanilią Kamis  . Wlałam w szkoło przygotowane do koktajli  . Śmietanę 30% ubiłam z cukrem z prawdziwa wanilią  i włożyłam na zmiksowane owoce na to łyżeczka konfitur i polane sokiem malinowym . Idealnie nadaje się do tego słomka polecam .

poniedziałek, 07 stycznia 2013
Pyszne mięsko z pysznymi przyprawami

Dzisiejszy dzień miałam zabiegany Spraw na głowie ech chyba każdy z nas ma . Jednak najmilszą dla mnie chwilą dla mnie było robienie obiadu

                                      Pyszne zrazy z nadzieniem serowym

 

Ilość osób: 4

Rodzaj potrawy: Dania główne

Czas przygotowania: 120 minut

Składniki:
karkówka 1kg
ser 10 plastrów
ogórek konserwowy 10 sztuk małych
suszone pomidory w oleju z ziołami
sól morska do smaku  Royal Brand
kolorowy pieprz w młynku do smaku Kamis

Przygotowanie:
Karkówkę kroje na 10 plastrów. Rozbijam ja zakręcam młynkiem i kolorowy pieprz już leci nam na mięsko delikatnie sole solą morską . Układam plastry sera na mieście na niego kładę płaty pomidorków na nie kładę ogórek korniszon zawijam . Wykałaczkami spinam mięso. Na przygotowaną patelnie wlewam olej Wielkopolski klawe mięsu smażę z obu stron na rumiany kolor. Ser się rozpuszcza . Podlewam woda i dusze około godziny sprawdzając czy jest w sam raz do jedzenia . Mięso przekładam z jednej strony na drugą aby jednakowo się poddusiło mięsko.



17:03, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
Wyniki konkursu Kenwood

 Moi drodzy oto wyniki Konkursu Kenwood .  Danie wygrane zostało wybrane przez sponsora nagrody który oferuje   Blender Kenwood HBM 711 Triblade

Oto danie które wygrało

Konkurs z Kenwood: "Szuba, czyli śledź pod pierzynką"
2 ugotowane średnie buraki
1 średnia cebula
4 płaty śledzi w słonej zalewie
ogórek kiszony 5 sztuk
mleko 200 gram
olej 4 łyżki
majonez 200 gram

Szuba to najlepsza sałatka śledziowa jaką wymyślono. Delikatne, namoczone w mleku śledzie wspaniale kontrastują z soczystymi burakami ogórkiem kiszonym i majonezem.
Śledzie opłukujemy kilkukrotnie w zimnej wodzie. Zalewamy mlekiem i zostawiamy na 2-3 godziny. Opłukujemy je z mleka, kroimy w kostkę i zalewamy olejem na następne pół godziny. Kroimy w drobną kostkę cebulę. Odcedzamy śledzie, mieszamy z cebulą i wykładamy na dno szklanego naczynia. Smarujemy cienką warstwą majonezu. Na tarce jarzynowej trzemy ugotowane buraczki w wiórka albo mielimy jak kto woli układamy na około talerza . Ogórek kiszony kroimy w kostkę i układamy na około buraczków i tak po kolei ,aż do samego środka . Tę sałatkę możemy robić na różne okazję ja zrobiłam ja na wigilię .


Gratuluje nagrody czekam do wieczora na ADRES  .Proszę przesłać na reksio740@wp.pl

13:36, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 05 stycznia 2013
Pyszna ryba w zalewie

               Zrobiłam coś pysznego rybę  w occie mintaja mrożonego kupiłam 2,5 kg i muszę przyznać ,że po rozmrożeniu wcale tej ryby dużo nie było

                                              Mintaj w occie

2,5 kg mintaja mrożonego

mąka do obtoczenia ryby

jajko 2 szt do panierki ryby

sól

pieprz  mielony biały Kamis

przyprawa do ryby Kamis

cytryna -sok z cytryny 150 gram

ZALEWA

cebula 2 białe

cebula czerwona 1 sztuka

ocet kolo 1 szklanki

2 litry wody

cukier 150 gram

sól 1-2 łyżeczki

ziele angielskie 2 szt Kamis

liść laurowy 3 szt Kamis

olej 10 łyżek

Bardzo smaczna ryba wyszła  polecam bo nadaje się nie tylko na imprezę czy Wigilię ale też na śniadanie czy kolację.

1.Rybę skropiłam cytryną posoliłam popieprzyłam i posypałam przyprawą do ryby Kamis .

2. Rybę maczam w jajku i mące i smażę z obu stron na rumiany kolor.

3.Zalewę zagotowujemy dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz ocet i pieprz biały mielony  Kamisdo smaku.

4. Cebulę obieramy i kroimy w piórka układamy na nie naczynia na nią układamy rybę usmażoną na przemian z cebula białą.

5. Następną warstwę ryby kładziemy zalewamy zalewą i kładziemy czerwoną cebulę .Dociskamy talerzykiem :)Jemy na następny dzień jest najlepsza rybka :)


12:50, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
Pyszne ciacho ze śliwkami i cynamonem

                 Coś pysznego na deser . Upiekłam ciasto ze śliwkami  i cynamonem . Jestem bardzo zadowolona , że kiedy jeszcze śliwki rosły na drzewie to je wypestkowałam i pomroziłam dzisiaj za to mam pyszne ciasta .

 

 

200g miękkiego masła
1 szklanka cukru

cukier z prawdziwą wanilią Kamis

2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych ( miałam wypestkowane zamrożone)
1 łyżeczka cynamonu

Prawda że pysznie wygląda :)

 

1.Zmiksowałam jaja z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią .

2. Dodałam rozpuszczona margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia nadal miksowałam .

3. Ciasto przelałam do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyłożyłam śliwki .

4. Na wierzch na śliwki posypałam cynamonem zmielonym . Piekłam 50 minut w 160 stopniach . Po upieczeniu posypałam odrobinę cukrem pudrem .

12:15, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (3) »
piątek, 04 stycznia 2013
Pyszne danie z kurczakiem

                    Nie mogłam się oprzeć  tej papryce zamkniętej w słoiczku ,a dostałam ją  z  Przyprawy Royal Brand    

Moje danie to tak naprawdę bardzo prosta potrawa ale za to jaka smaczna.

pierś z kurczaka 400 gram

przyprawa do kurczaka do posypania piersi

rzodkiew biała 300 gram

czosnek 3 ząbki pokrojone w plasterki

Papryka słodka węgierska Royal Brand mniej niż połowę słoiczka

Sos Teriyaki jedna saszetka (japoński sos z japońskim sosem sojowym i winem ryżowym )

2 łyżeczki barszczu czerwonego ekspresowego

ryż pełnoziarnisty parboiled naturalny  2 woreczki

1. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę, paprykę zamoczyłam w misce wrzątkiem zalałam .

 

2. Doprawiłam pierś przyprawą do kurczaka dodałam czosnek pokrojony w plasterki oraz paprykę ale najpierw pokroiłam ja drobniutko taka namoczoną, smażyłam z kurczakiem.

 

3. Dodałam startą rzodkiew na wiórka wymieszałam i dalej smażyłam.

 

4. Dodałam sos japoński i 2 łyżeczki barszczu ekspresowego . Wymieszałam trzymałam jeszcze z 15 minut . Podawałam z ryżem .

16:03, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Komentarze (3) »
czwartek, 03 stycznia 2013
Pyszna kwaśna zupa

                      Pyszna zupa mi wyszła dzisiaj .Córka i mąż zjedli z apetytem niby nic takiego a jednak pyszne .

                                                     Kwaśna zupa

 

Skrzydełka 4 sztuki

marchew 4 sztuki

ziemniaki 6 sztuk

kucharek do smaku

śmietana 30% 150 mili

ocet do smaku

łyżka mąki tortowej

pietruszka listki

 

Ugotowałam wywar rosołowy na skrzydełkach marchwi zielu angielskim i liściu laurowym , dodałam odrobinę kucharka .

Kiedy wywar się ugotował prawię dodałam ziemniaki pokrojone w kosteczkę , oraz śmietanę zmieszana z łyżką mąki .Wlałam do zupy .

Dodałam natkę pietruszki listki oraz ocet do smaku aby zupa była lekko kwaśna .Wyszła wyśmienita .

15:51, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (2) »
środa, 02 stycznia 2013
Bio pomidory czipsy

                  Jakiś czas temu dostałam produkty od Przyprawy Royal Brand

  Postanowiłam jedna przyprawę wypróbować dzisiaj na obiad   BIO pomidory Royal Brand

                         Rolada z piersi z kurczaka

Pierś z kurczaka duża pojedyncza

czosnek niedźwiedzi  do posypania na całej rozbitej piersi

BIO pomidory czipsy posypać pierś

ogórek korniszon 2-3 sztuki

masło parę plasterków

serek topiony trójkąciki może być też w kostce aby dało się pokroić

bułka tarta 200 gram

jaja 2 sztuki

1.Pierś rozkroiłam na cienki jeden placek i trochę go roztłukłam. Doprawiłam pierś solą morską, posypałam czosnkiem niedźwiedzim i BIO pomidorami też na całej piersi . Położyłam ogórki korniszony zawinęłam je w wiórka z masła i pokroiłam serek topiony w plastry.

 

2. Zawinęłam pierś w roladę . Obtoczyłam w jajku i bułce tartej . Kładłam na rozgrzana patelnię i smażyłam na rozgrzanym oleju.

3. Podawałam z ziemniaczkami

 

Dziękuję za produkty, ich zastosowanie w moim daniu wprost rewelacyjnie wyszło.

20:20, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Komentarze (2) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel