wtorek, 28 stycznia 2014
Zupa fasolowa

Teraz na mroźne  dni taka fasolowa to idealne danie . Nie dość , że pożywne to i sycące. Fasolówka to idealna jesienno-zimowa, rozgrzewająca zupa.

1 kg wieprzowych żeberek

pęczek włoszczyzny ( marchew, pietruszka, seler )

6 ziemniaków

fasola 300 gram dałam Jaś

2 ząbki czosnku

liść laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

sól

pieprz biały mielony

majeranek

przecier  pomidorowy 1 łyżeczka 

1. Fasolę zamoczyć w zimnej wodzie na noc .

2. Dodać sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie – gotować około dwóch godzin

3. Podsmażyć żeberka z  odrobiną czosnku, następnie dodać całość do fasoli , gotować godzinę.

4. Włoszczyznę obrać i dodać do bulionu razem z ziemniakami . Gotować około pół godziny.

5. Obrać i pokroić mięso, żeby w zupie pływały soczyste kawałeczki żeberek.

6. Doprawić do smaku solą, pieprzem,  majerankiem.

7. Na koniec dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego .



 



08:05, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 27 stycznia 2014
Rybna zupa z nototeni

Proszę o to ona Zupa rybna . Pyszna rozgrzewająca z nutą imbiru.

 

nototenia 500 gram już po przygotowaniu do gotowania ( filetujemy rybkę )

marchew 2 szt

seler 100 gram

pietruszka 100 gram

kasza manna 2 łyżki

ząbek czosnku

imbir świeży kawałeczek z  2 cm

liść laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

pieprz biały mielony1 szczypta

kostka warzywna drobiowa 2 szt

słodka czerwona papryka 2 łyżeczki

odrobina soku z cytryny lub octu

Wywar rybny:

1. Gotujemy warzywa ( marchew, pietruszka ,seler  czosnek  imbir )z kotką warzywną  i przyprawami ( ziele angielskie,liść laurowy pieprz biały ) .

2. Kiedy się ugotują ( 40 minut) wyjmujemy i miksujemy blenderem i wkładamy do naszego wywaru warzywnego .

3. Dodajemy rybę i gotujemy z pół godziny .

4. Dodajemy kaszę manną paprykę czerwoną i doprawiamy na sam koniec sokiem z cytryny .

5. Ryba nabrała lekko ostrego smaku z fajną nuta smakową .

13:25, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (5) »
niedziela, 26 stycznia 2014
Donaty kolorowe

Postanowiłam dzisiaj zrobić Donaty .

Niedługo  wielkimi krokami wpadnie tłusty czwartek więc czas wypróbować smakołyki

Składniki:
  • 3 jajka,
  • 200g śmietany 16%,
  • 250g cukru pudru Kupiec
  • 500g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu Kamis
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia Rapso

1. Zmiksowałam jaja z cukrem na puch.

2. Do zmiksowanych jaja dodajemy śmietanę cynamon szczyptę soli  mieszamy .

3.Teraz dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą.

4. Zagniatamy ciasto, wstawiamy do lodówki na godzinę- dwie.


5. Wałkujemy ciasto na 1,5 cen podsypujemy mąką by się nie kleiło   i wycinamy szklanka kółka i kieliszkiem dziurkę w środku .

6. Smażymy na głębokim oleju obracając widelcem.

7. Wyjmujemy i kładziemy na ręczniku papierowym aby odciekły z tłuszczu , możemy już na ręczniku zostawić i polewać lukrem i polewą .

8. Zrobiłam różne lukry aby była różnorodność .

Lukier pomarańczowy:

cukier puder 100 gram

mleko 3 łyżki

barwnik spożywczy pomarańczowy 5 kropel

skórka pomarańczowa kandyzowana 2 garście

Składniki mieszamy ze sobą i polewamy Donaty posypując skórką pomarańczową kandyzowaną .

Polewa czekoladowa:

czekolada100 gram

mleko 3 łyżki

Mieszamy składniki do rozpuszczenia ( mleko i czekoladę w kąpieli wodnej ) , polewamy Donaty i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Lukier malinowy:

sok malinowy 3 łyżki

mleko 2 łyżki

kolorowa posypka do posypania

cukier puder 100 gram ( jak za gęste dodać soku malinowego)

Składniki połączyć razem i polewać Donaty posypując czekoladową  posypką.


sobota, 25 stycznia 2014
Churros hiszpański wypiek z ciasta parzonego

Lubie pieczenie w grupie więc i tym razem wzięłam udział. Postanowiłam wypróbować swoich sił w upieczeniu Churros

Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najsmaczniejsze są świeże .Posypuje się je cukrem pudrem lub drobnym cukrem. 

Akcja Ezorteryczne spotkanie przy piekarniku   

Robiłam z przepisu Dorotki

ZROBIŁAM Z PODWÓJNEJ PORCJI WIEC SKŁADNIKI X2

 

Składniki na około 20 sztuk:

240 ml wody
50 g masła (3 łyżki)
2 łyżki cukru demerara
szczypta soli
1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu + ewentualnie do oprószenia dałam  Kamis
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dałąm Kamis
2 średnie jajka

Ponadto:

olej do smażenia (Rzepakowy Rapso miałam)
drobny cukier do oprószenia
 (Posypałam cukrem pudrem trzcinowym)

 

 

Wykonanie:

Do garnka wlałam wodę i zagotowałam z margaryną cukrem i szczypta soli.

Dodałam mąkę z cynamonem i ekstrakt z wanilii.

Mieszałam do momentu,  aż składniki się połączyły i odchodziły od garnka.

Zostawiłam do ostudzenia.

Wbiłam jaja , zmiksowałam.

  Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać i odcinać nożyczkami najlepiej , wielkość  6cm (Rękoma formowałam ruloniki robiłam kółka i wrzucałam na rozgrzany tłuszcz , powinien mieć temp. 175 stopni )

Piekłam chwilkę z obu stron na rumiany kolor ( koło 2 minut z każdej strony )

Osuszyłam na sitku i posypałam cukrem pudrem .

 

Razem ze mną piekło sporo osób

Monika z blogu Matka wariatka

Arletta strona fb Insulina

Monika z blogu Pin up Cooking Looking

Dobrawa z blogu Bona Apetita

Gosia z blogu Trawka Cytrynowa

Anna Maria z blogu What's cooking?

Kasia z blogu Kasia in

Iwona z blogu Ivka w kuchni

Wiesia z blogu Zapach chleba
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Olimpia z blogu Pomysłowe pieczenie
Bożenka z blogu Moje domowe kucharzenie
Karolina z blogu Kresowa panienka
Ewelina z blogu Przy kubku kawy
Arletta po raz kolejny :) Insulina 
Magdalena z blogu Ale Meksyk 
Justyna z blogu Mama i pomocnicy



piątek, 24 stycznia 2014
Deser z mascarpone

Deser z mascarpone

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 30%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • masa kajmakowa mała puszka starczy
  • mandarynki  4 szt

1. Zmiksuj śmietanę z cukrem pudrem.

2. Dodaj  serek mascarpone , łyżką nakładaj , mieszaj.

3. Przełóż do czterech pucharków - łyżka białego puchu i plasterki mandarynki i znowu łyżka  białego puchu i mandarynki .

4. Na wierzch robię kleksy z masy kajmakowej .



 

wtorek, 21 stycznia 2014
Moje duże i małe sukcesy

Moje publikację

Przyślij Przepis

opublikowało moje ciasto oto one

 

Trzy publikację w książce  kucharskiej KNORR

 

 

 

 

 

 

 

 

Oraz jedna publikacja Trendy w smakach 2013  Kamis

Sernik z" kropelkami rosy "

Pyszny sernik Idealny na dzień Babci czy dzień Dziadka .  Ciasteczka kolorowe przypominają kropelki rosy na wierzchu albo gwiazdki :)

 

Lista składników

200 g margaryny Kasia

twarogu wiaderko 1 kg

250 g cukru

6 jaj

50 g kaszy manny

2 łyżki mąki ziemniaczanej

aromat waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka pomarańczowa 4 łyżki Gold Pack

kolorowe ciasteczka 2 garście do dekoracji :)

Polewa:

czekolada biała 150 gram

mleko 8 łyżek

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

kolorowe ciasteczka do dekoracji

Jak zrobić?

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami . Dodać kasze manna i nadal ucierać w międzyczasie dodajemy aromat .Mąkę ziemniaczana zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy nadal ucierać .Dodawać stopniowo twaróg i ucierać. Na końcu ubić białka na sztywno dodać i wymieszać. Przełożyć do formy okragłej wyłożoną folią aluminiową. Posypać skórką pomarańczową. Piec 20 minut w 200 stopniach. Potem zmniejszyć gaz i piec w 140 stopniach godzinę. Polewa: czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej dodać mleko i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej ziemniaczanej miesząc do zgestnienia i polać ostudzoną polewą sernik. Udekorować ciasteczkami.




12:32, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 20 stycznia 2014
Rolada ze schabu - przystawka

Chodziło za mną i chodziło no to zrobiłam . Przystawka z rolowanego schabu pieczonego  w winie .

 

 

  • 1.1/2 kg schab bez kości 
  • 20 dag suszonych śliwek Kresto
  • 2 łyżki powidła śliwkowe
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina Celebro
  • 3 goździki    Kamis
  • sól ziołowa morska młynek Kamis do smaku
  • pierz biały mielony do smaku młynek Kamis
  • imbir mielony 2-3 łyżeczki Kamis

1. Zagrzałam wino w garnuszku , dodałam śliwki , poleżały z 30 minut.

2. Schab umyłam , osuszyłam i rozcięłam go robiąc "szal"

3. Zakręciłam parę razy młynkiem ( sól) po całym mięsie.

4. Posypałam imbirem też po całym mięsie.

5. Teraz posmarowałam schab powidłami , na całej długości.

6. Wyjęłam śliwki odsączyłam i układałam rzędami .

7. Zrolowałam i dratwą ob-kręciłam  go aby się nie rozpadł.

8 . Obsmażyłam na patelni schab.

9. Do naczynia żaroodpornego wlałam zagrzane wino i śliwki które mi zostały, włożyłam goździki   i schab.

10. Wstawiłam do pieca i piekłam 70 minut w 180 stopniach podlewając winem w którym się piekł , wytworzył się sos pyszny . Schab się piekł we własnym sosie .

Idealna przystawka na wieczór z przyjaciółmi i nie tylko .



 

Schab wyszedł doskonały dzięki harmonii składników ,a były to różne składniki niektóre wam pokaże .

Tagi: schab
15:03, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (5) »
sobota, 18 stycznia 2014
Solanki z makiem

Solanki - pyszne rogaliki.

Biorę udział w wypieku pieczywa grupowego . Fajna akcja.

(na 16 małych rogalików)

500g mąki pszenne 650
1 jajko
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli ( dałam sól morską ziołową Kamis  )
15g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem
kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami) ja zastąpiłam  makiem  mielonym BackMit

1. Do miski wsypałam mąkę.

2. W szklance ( połowę szklanki wody ) dodałam drożdże , cukier i rozmieszałam do rozpuszczenia .

2. Zrobiłam zagłębienie w mące i wlałam rozczyn z drożdży i wody zamieszałam delikatnie i zostawiłam na 30 minut aby zaczęło pracować .

3.  Teraz dodałam roztrzepane jajo i letnie mleko , wyrobiłam ciasto.

4. Zostawiłam je na półtorej godziny do wyrośnięcia.

5. Ciasto podzieliłam na połowę, każdy placek rozwałkowałam i pokroiłam na 8 trójkątów .

6. Każdy trójkąt  smarowałam pędzelkiem i zwijałam rogalika .

7. Ułożyłam rogaliki na blaszkach do pieczenia,zostawiłam na 30 minut do wyrośnięcia , potem posmarowałam roztrzepanym białkiem i posypałam makiem .

8.Piekłam na papierze do pieczenia 20 minut w 170 stopniach .

 

Do wspólnego pieczenia dołączyły blogi :)

 

Dorota Owczarek - doowa.blogspot. com

 

 

Alina Waliczek ala-piecze.blogspot. com
 

 

Joanna Gralik - rozawakuchnia.blox. pl
 

 

Dobrawa Dekielinska: bonaapetita.blogspot .com
 

 

Monika Adamczyk matkawariatka. net
 

 

Ewelina przykubkukawy.blox. pl
 

 

Rafał : old-white-table.blogspot. com
 

 

Łucja Serafin http - fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot. com
 

 

Małgorzata Ziółkowska - smakialzacji.blogspot. com
 

 

Karolina Wądołowska - kresowapanienka.blogspot. com
 

 

Magda Tabaczyk: z-milosci-do-slodkosci.blogspot. com



Naleśniki na wodzie gazowanej

Naleśniki z dżemem porzeczkowym .

To nie są zwykłe naleśniki - są w kształcie serca , mam taką patelnie :)

  • 2 szklanki mleka
  • cukier waniliowy 3 łyżki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • proszek do pieczenia  1 łyżeczka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju  rzepakowego

1. Miksujemy jaja na puch z cukrem waniliowym.

2. Masa podwoi  się , wtedy dodamy mleko ,  mąkę z proszkiem do pieczenia.

3.  posypujemy solą i wlewamy wodę gazowaną.

4. Na koniec dodajemy olej i mieszamy.

5. Teraz wstawiamy patelnie ( gorącą nacieram słoninką , wtedy się nie przypali naleśnik ).

6. Letnie naleśniki smarujemy dżemem porzeczkowym :)





10:28, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (2) »
piątek, 17 stycznia 2014
Kotlety rybne z nototeni

Nototenie odkryłam jakieś pół roku temu . Nie miałam pojęcia , że taka rybka istnieje . Białe mięsko po usmażeniu lekko odchodzi od ości . Smaczna ryba ma dużo łusek lecz nie ma z tym problemu. U nas raczej dostaniecie tylko mrożoną świeżej nigdzie nie widziałam . Postanowiłam zrobić z niej kotlety rybne .

1kg nototenia mrożona

bułka tarta 4 łyżki do środka do farszu rybnego

jajko 1 szt

pieprz biały mielony Kamis

sól morska ziołowa młynek  Kamis do smaku

sok z cytryny 1 łyżka

pietruszka listki pęczek

 

1.Najpierw rozmroziłam rybę .

2. Oczyściłam z łusek , obcięłam płetwy.

3. Zaczęłam filetować , nacinałam od karku jak ja to mówię, delikatnie odcinając białe mięsko rybie  , nóż wchodził głębiej , aż do końca i tak z obu stron.

3. Filety z ryby zmieliłam, dodałam sok z cytryny , jajko ,sól i pieprz oraz bułkę tartą wyrobiłam.

4. Pokroiłam drobno listki pietruszki i dodałam do farszu rybnego.

5. Wlałam olej , włączyłam gaz i formowałam kotleciki obtaczając w bułce tartej.

6. Smażyłam z obu stron na rumiany kolor. Kotlety wyszły bardzo smaczne .


12:11, rozowakuchnia
Link Komentarze (3) »
czwartek, 16 stycznia 2014
Tort z mchu i granatu -#szpinak

Byłam u koleżanki na kawce , poczęstowała mnie ciastem  . Nie bardzo chciałam bo było zielone - myślę sobie kurde barwnik wsadziła , a teraz chce bym to zjadła. Nie chcąc zrobić przykrości zjadłam kawałek i nie mogłam rozgryzć co to jest . Barwnik to nie był na pewno , teraz już wiem że to był szpinak . Nie wyczułam go w cieście  fakt było przełożone kremem .

Moja wersja ciasta jest trochę inna zrobiłam że śmietaną i mascarpone wyszedł tort . Do którego idealnie pasuje wino Celebro- wino różowe półsłodkie idealnie pasuje do ciast i deserów :)

300 gram cukru pudru

4 jajka

250 ml oleju rzepakowego

mąki krupczatki ( dam ze 2 i pół szklanki )

3 łyżeczki proszku do pieczenia ( ciekawe czy nie za dużo)

szpinak mrożony 450 gram ( kupiłam tafle taką już się prawie rozmroziła odcisnę tylko wodę :)

Dodatkowo:

granat 1 szt

śmietana 30% 500 ml

serek mascarpone 250 gram

4 śmietan fix

cukier puder 4 łyżki

Ciasto:

1. Zmiksowałam jaja z cukrem na puch.

2. Wlałam olej.

3. Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. Na końcu dodałam rozmrożony  szpinak .

5. Wysmarowałam tortownicę margaryna i obsypałam krupczatką.

6. Przełozyłam masę i wstawiłam do pieca.

7. Piekłam godzinę w 170 stopniach .

8 . Ścięłam górę ciasta rozkruszyłam , ciasto przekroiłam .( dwa krążki )

Masa :

1. Ubiłam śmietanę z cukrem pudrem.

2. Dodałam cukier puder nadal miksując.

3. Dodałam serek mascarpone  wymieszałam i dodałam na końcu śmietan fiksy .

4. Przełozyłam masą krążki ( środek i góra) , posypałam na górę okruszkami i posypałam owocami granatu .

Wyszło fajnie , w smaku też pasuje idealnie .

 

 

 


Tagi: szpinak
13:10, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (13) »
środa, 15 stycznia 2014
Nototenia smażona

Nototenie odkryłam jakieś pół roku temu . Nie miałam pojęcia , że taka rybka istnieje . Białe mięsko po usmażeniu lekko odchodzi od ości . Smaczna ryba ma dużo łusek lecz nie ma z tym problemu. U nas raczej dostaniecie tylko mrożoną świeżej nigdzie nie widziałam .

 

- mleko
- mąka 
- olej
- sól morska ziołowa młynek  Kamis
- nototenia ( akurat miałam 1.5 kg mrożonej )
1. Rybę kupiłam mrożoną i zostawiłam aby sama odmroziła się, nie pomagałam wcale tego procesu skrócić .
2.  Rybę dokładnie myjemy i czyścimy z łusek , obcinamy płetwy .
3. Zostawiamy rybę w mleku najlepiej na godzinę.
4.Dzięki mleku mięso ryby będzie bardziej delikatne i pozbędziemy się zapachu ryby .
5.Po godzinę wyjmujemy rybę i osuszamy , (wcześniejsze przyprawienie może je wysuszyć), obtaczamy je w mące i rzucamy na gorącą patelnię. Smażymy na złoto i wcinamy póki ciepłe.

 

09:01, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (6) »
wtorek, 14 stycznia 2014
Ciasto kruche ze śliwkami suszonymi owocami i budyniem .

Nie macie czasem tak , że chcecie zrobić ciasto ale nie macie pomysłu. Ja ostatnio tak mam i robię akurat z tego co mam w domu . Tym razem padło na śliwki z kompotu , suszone morele i suszone śliwki .

Ciasto kruche ze śliwkami suszonymi owocami i budyniem .

 Ciasto :

400 gram mąki tortowej
250g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 gram  cukru pudru
5 żółtek

skórka cytrynowa  krojona 2 łyżeczki

kakao 2 łyżki

Góra ciasta:

5 białek
150 gram  cukru
budyń waniliowy
2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią Kamis

1.Do misy wsypuje mąkę tortową z proszkiem do pieczenia.

2.Dodaje żółtka cukier i margarynę , posypuje skórką cytrynową .

3.Wyrabiam ciasto,szybko zagniatam i dziele na 3 części do jednej dodaję kakao i do zamrażalki.

4. Po godzinie wyjmuje i  tarkuje jasne ciasto na blaszkę w której umieściłam papier do pieczenia..

5. Na starkowanym cieście kładę śliwki z kompotu litrowego odsączone , morele suszone i śliwki suszone .

6. Teraz  ścieram ciemne ciasto .

7. Ubijam białka z cukrem dodaje budyń razem miksuje.

8 . Ścieram jasne ciasto na pianę budyniową.

9 . Piekę 55 minut w 170 stopniach .

 

09:19, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 13 stycznia 2014
Sernik z żurawiną i mascapone

Postanowiłam się zabawić i zrobić sernik nieco inaczej inspirację wzięłam od Oli

Mój sernik zrobiłam z dodatkiem żurawiny i dałam polewę  , udekorowałam dmuchanymi gwiazdkami

Masa serowa:

  • 4 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kg twarogu
  • 0,5 kg mascarpone
  • 1 budyń waniliowy (opakowanie na pół litra mleka)
  • cukier z prawdziwą wanilią Kamis
  • suszona żurawina 2 garście

Spód sernika

 

  • 170 gramów ciastek digestive
  • kilka łyżek masła, niesolonego

Polewa:

margaryna 50 gram

cukier 50 gram

woda 2 łyżki

kakao 2 łyżki

Dodatkowo:

gwiazdki w białej czekoladzie dmuchane

1. Ubiłam jaja i żółtko z cukrem.

2. Dodałam do zmiksowanych jaj dodałam ser i mascarpone.

3. Na końcu dodałam budyń waniliowy.

4. Ciastka zmiksowałam blenderem .

5. Dodałam do ciastek rozpuszczone masło, wymieszałam i zagniotłam.

6. Do tortownicy włożyłam papier do pieczenia , na niego wyłożyłam ciasteczka ugniecione.

7. spód podpiekłam przez 15 minut w 170 stopniach.

8 . Przełozyłam masę serową i piekłam 15 minut w 100 stopniach , potem zmniejszyłam temp do 140 stopni i piekłam 60 minut.

9 . Czarną blachę z pieca włóż do pieca zalej woda odrobinę , dopiero wstaw tortownice z masa serową .

10. Upieczony sernik zostaw na noc w lodówce .

11. Na następny dzień zrób polewę i udekoruj jeśli chcesz.


 



10:55, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (8) »
niedziela, 12 stycznia 2014
Pasztet z wątróbek drobiowych

Mój debiut więc przymknijcie oko jeśli coś nie tak wyjdzie . Wie , że wpadki niektórych najbardziej cieszą hi hi . Więc jak chcecie krytykować to krytykujcie . Wiadomo czasem wart dobra uwaga niż obgadywanie za plecami.

Pasztet z wątróbki

wątróbka  drobiowa 400 gram

80 ml słodkiej śmietanki 30 %

jajko

tymianek szczypta tak do smaku

 gałka muszkatołowa do smaku Kamis

czerstwa kajzerka

mleko 100 ml

boczek świeży 100 gram

sól morska ziołowa młynek  Kamis

pieprz biały 1-2 łyżeczki  Kamis

jajka dwa

 

1 Wątróbkę myjemy .

2. Roztrzepujemy jajka ze śmietanką i doprawiamy przyprawami i wkładamy w to wątróbkę (200 gram ), zostawiamy na 30 minut.

3. Bułkę namaczamy w mleku .

4. Boczek pokroić i podsmażyć razem z wątróbką (200 gram) koło 15 minut.

5. Ostudzić i zmielić i dodać namoczoną wątróbkę ze śmietany .

6. Dodajemy odciśniętą bułkę

7. Mieszamy i przekładamy do formy prostokątnej wyłożoną papierem do pieczenia.

8. Podajemy na zimno.

 


11:02, rozowakuchnia , Pasztet
Link Komentarze (3) »
sobota, 11 stycznia 2014
Kurczak nadziewany wątróbką i imbirem

Natchnęło mnie ...... Zrobiłam nadziewanego kurczaka z imbirem mielonym . Podlewałam go podczas pieczenia białym winem  Celebro .  Połączone smaki idealnie harmonizowały .Smaczny wyszedł,  polecam podać go z sosem jako dodatek do ziemniaków  .Jako Danie główne .

 

 

Kurczak taki z 2 kg

Farsz:

wątróbka drobiowa 300 gram

pierś z kurczaka 200 gram

jaja 2 szt

bułka tarta 4 łyżki

pieprz  biały mielony 1 łyżeczka

Papryka węgierska  2 łyżeczki

sól prowansalska  do smaku Młynek

imbir mielony pół łyżeczki

margaryna 100 gram

Dodatkowo:

margaryna 150 gram wiórka kładziemy na kurczaka i do formy do pieczenia

papryka węgierska 2 łyżeczki do posypania na kurczaka

sól prowansalska posypujemy kurczaka z wierzchu

wino białe Celebro 200 ml

 

1. Obcinamy udka i skrzydełka.

2. Myjemy kurczaka osuszamy.

3. Wątróbkę myjemy czyścimy i mielimy.

4. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy , mielimy.

5. Łączymy zmieloną pierś i wątróbkę, dodajemy jaja i bułkę tartą i margarynę startą na wiórka.

6. Doprawiamy przyprawami ( imbirem mielonym , pieprzem , solą i papryką mieloną)

7. Przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka i zaszywamy go.

8 . Kurczaka nacieramy papryką i solą.

9. Wkładamy do formy kurczaka posypujemy wiórkami masła.

10. Pieczemy 75 minut w 200 stopniach , polewając rozpuszczoną margaryną i winem białym Celebro co jakiś czas.

Kurczak upieczony o lekko pikantnym smaku imbiru i rozgrzewającym winie białym . Rozgrzewa nas i smakuje wyśmienicie .

 

10:11, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
piątek, 10 stycznia 2014
Sałatka śledziowa

Macie czasem tak , że chce wam się czegoś , że szukacie smaku że gdzieś to jest tylko nie wiesz co. Ja właśnie dziś tak miałam musiałam zjeść śledzia , po prostu musiałam i na śniadanie zrobiłam sobie sałatkę z nim.  Znam siebie i swoje kaprysy , dlatego kupuje zawsze więcej śledzia i go mrożę to nawet i lepiej bo po rozmrożeniu nie jest już taki słony i  obywa się bez wy maczania , wystarczy wymyć bod bieżącą wodą i już .

śledz solony 3 szt

cebula biała a może być i czerwona 1-2 szt

ogórek kiszony  4 szt

buraczki marynowane 100 gram

majonez 5 łyżek

przyprawy:

sól  morska ziołowa młynek Kamis do smaku

pieprz kolorowy Kamis

 

środa, 08 stycznia 2014
Brytfanka - ciasto z brytfanki

Dostałam od Neoflam Brytfankę Venn  do przetestowania  . Mogłam w niej upiec mięso tradycyjnie . Jednak chciałam wykorzystać ją do czegoś innego . Mianowicie postanowiłam upiec w niej ciasto i zobaczyć co z tego wyniknie .

Ciekawostka

1.Naczynia wykonane są z odlewanego ciśnieniowo aluminium. Dno o grubości 5mm i solidna konstrukcja.

2. Można myć w zmywarce. Neoflam Poland gwarantuje minimum 24-miesięczne bezawaryjne działanie naczynia .

Kruche z owocami

1. mąka tortowa 4 szklanki

2. Margaryna 250 gram

3. cukier 200 gram

4. śmietana 4 łyżki 18%

5 jaj

agrest z półlitrowego słoika

śliwki z litrowego kompotu

orzechy tarte laskowe  100 gram

 

1. Do miski wsypałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

2. Dodaję śmietanę ,cukier (100 gram ) i żółtka oraz rozpuszczoną margarynę

3. Zagniatam ciasto i dziele je  na 3 części i wkładam je do zamrażalnika na 30 minut.

4. Blaszkę smaruje margaryną i posypuje bułka tartą.

5. Tarkuje ciasto , kładę  na nie owoce agrest i śliwki .

6. Tarkuje ciasto na owoce.

7. Miksuje białka z cukrem (100 gram ) i wykładam na  ciasto.

8 Tarkuje ciasto na ubite białka i posypuje dosyć sporo orzechami tartymi .



 

Mogę śmiało polecić brytfankę  , a dostaniecie ją w sklepie  Cena nie jest zbyt wygórowana a możecie w niej i upiec i zrobić mięsko w sosie czy upiec ciasto .

Sernik z lukrem mocno cytrynowym

 Zanim rozpisze się o tym jak upiekłam sernik . Jak smakował i , że mąż zapierniczył go do pracy całą blaszkę wr . Zdążyłam tylko ukroić ze 3 kawałki do zdjęcia a ten już i spakował go . To niesprawiedliwe te najsmaczniejsze powinny zostać w domu dla mnie nooooooooo , dla mojego podniebienia . Oj aja tak lubię się poczęstować jak coś mi zasmakuje :)  Magda dzięki Kobieto za fajny pomysł z lukrem.

Więc kochani dzisiaj Sernik z lukrem cytrynowym.

twaróg trzykrotnie mielony 1 kg

jajka 6 szt

masło 180 gram

budyń waniliowy 1

mąka ziemniaczana 2 łyżki

cukier z prawdziwą wanilią Kamis 2 opakowania

cukier 180 gram

Dodatkowo:

rodzynki  Kresto 50 gram

 1. Żółtka zmiksowałam z cukrem na puszystą masę ( Podwoi swoją objętość).

2. Dodaję na przemian masło , mąkę ziemniaczana i cukier waniliowy.

3. Mąkę ziemniaczaną dodaje na końcu.

4. Teraz dodaje twaróg nadal miksując na jednolitą masę.

5. Jajka ubijam na sztywno  dodaje do masy serowej i delikatnie mieszam .

6. Teraz przygotowuje blaszkę do sernika smaruje ja margaryną i posypuje mąką .

7. Przekładam  masę  twarogową i posypuje rodzynkami .

8. Pieczemy  w 180 stopniach około godziny kiedy nabierze złotego koloru powinien już być upieczony :)

Lukier :

cukier puder 2 szklanki

sok z cytryny ( półtorej cytryny )

Miksujemy mikserem lukier wyjdzie idealny i fajnie zastygnie na serniku .

 

 

 

 

 

08:19, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (5) »
wtorek, 07 stycznia 2014
Karpatka z kremem sojowym

Postanowiłam zrobić karpatkę , ale tym razem krem zrobiłam z mleka sojowego .

  • 250 g margaryny
  • woda 2 szklanki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 gram cukru

Masa Budyniowa  :

  • mleko sojowe 400 ml Alpro
  • 1 budyń waniliowy
  • margaryna 200 gram

1. Margarynę rozpuścić w garnku 250 gram, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia.

2. Wsypać mąkę 2 szklanki i chwilę ucierać do powstania gęstej masy.

3. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować.

4. Gotową masę podzielić na 2 części  .

5. Blachę o wymiarach 40x35 wysmarować tłuszczem .

6. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być).

7. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut.

8. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta mleko zagotować 1  szklankę mleka sojowego  z cukrem , budynie rozmieszać w 200  ml  mleka zagotować ostudzić .

9. Kasię zmiksować dodać ostudzony budyń miksować , aż powstanie krem wykładać na ciasto które przekładamy kremem i posypujemy cukrem pudrem .


14:07, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 06 stycznia 2014
Sernik z bakaliami

Tyle razy robiłam ................... Za każdym razem wychodzi inny..............  Jednak uważam że jest najsmaczniejszy  taki domowy................... No już mowie sernik o idealnym smaku i konsystencji .

Podam składniki :)

sernik twarogowy z wiaderka 1 kg

6 jajek

cukier 200 gram

kasza manna 1 łyżka

budyń waniliowy 1 szt

  śmietana 30% 200 ml

na dno herbatniki 200 gram

rodzynki Kresto 50 gram

owoce kandyzowane 100 gram GOLD PACK

1 . Miksujemy żółtka z cukrem ( 100 gram cukru)

2. Dodajemy sernik z wiaderka i miksujemy.

3. Ubijamy białka z cukrem ( 100 gram cukru)

4.Ubite białka dodajemy do masy twarogowej.

5. Dodajemy budyń i kasze manną i mieszamy.

6. Układamy herbatniki na blaszce.

7. Wykładamy masę twarogową .

8.Posypujemy owocami kandyzowanymi

8. Do pieca wkładamy czarną blachę tą co mamy już kiedy kupujemy piekarnik w komplecie .

9. Teraz wkładamy blaszkę z sernikiem i wlewamy wodę na czarną blachę tyle aby lekko zakryło blachę z sernikiem .

10 Nastawiamy piec na 200 stopni i pieczemy 15 minut , potem zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy godzinę .

11. Sernik wychodzi mokry , idealny.

12. Kiedy ostygnie polewamy polewą i posypujemy kolorowa posypką

Polewa:

margaryna 50 gram

woda 2 łyżki

cukier 50 gram

kakao 2 łyżki

 

Rozpuszczamy margarynę z cukrem . Dodajemy wodę i kakao i mieszamy do stężenia . Kiedy ostygnie polewamy sernik i posypujemy  kolorową posypką .

 

18:22, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 05 stycznia 2014
Pyszne ciasto z owocami

Pyszne tarte ciasto z owocami .

Chciało się czegoś innego ,więc zrobiłam na zamówienie moja rodzinka sobie zażyczyła .

1. mąka tortowa 4 szklanki

2. Margaryna 250 gram

3. cukier 200 gram

4. śmietana 4 łyżki 18%

5 jaj

agrest z półlitrowego słoika

śliwki z litrowego kompotu

orzechy tarte laskowe BacKmit 100 gram

 

1. Do miski wsypałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

2. Dodaję śmietanę ,cukier (100 gram ) i żółtka oraz rozpuszczoną margarynę

3. Zagniatam ciasto i dziele je  na 3 części i wkładam je do zamrażalnika na 30 minut.

4. Blaszkę smaruje margaryną i posypuje bułka tartą.

5. Tarkuje ciasto , kładę  na nie owoce agrest i śliwki .

6. Tarkuje ciasto na owoce.

7. Miksuje białka z cukrem (100 gram ) i wykładam na  ciasto.

8 Tarkuje ciasto na ubite białka i posypuje dosyć sporo orzechami tartymi .

 

 

11:18, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 03 stycznia 2014
Pyszny barszcz z pasztecikami z kapustą i marchewką

Pyszny  barszcz z buraczków krojonych w kostkę.

3 średnie buraki ( pokrojone w kostkę )
marchew 2 szt

seler 100 gram

pietruszka 100 gram

3 liście laurowe Kamis

3 ziarna ziela angielskiego Kamis

pieprzu białego  Kamis do smaku
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
2 łyżki soku z cytryny
ziemniaki 5 szt

rosołki drobiowe 4 szt

 

1. Do garnka wlałam wodę 2 litry .

2. Dodałam marchew ,seler, pietruszkę i  przyprawy.

3. Rosołki drobiowe dodałam do wywaru warzywnego.

4.Pokroiłam ziemniaki i buraczki i dodałam do wywaru .

5.Czosnek obrałam i sprasowałam i dodałam do zupy .

6. Na koniec dodałam sok z cytryny i majeranek.



 

16:02, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel