sobota, 31 stycznia 2015
Bajaderki kokosowe

Na dzisiaj szykuję coś specjalnego . Jest to szczególny dzień . Mianowicie Maraton charytatywny ZUMBA Fitnes  w Ostródzie .

Dla Gabrysia chorego na białaczkę .  Zrobiłam praliny kokosowe które pójdą na charytatywny cel . Pieniążki zebrane z pralin będą przeznaczone NA leczenie.  Wzięłam udział w maratonie aby wspomóc chorego chłopca . Chociaż tyle mogę DLA NIEGO  zrobić .

14

SKŁADNIKI:

  • 500 g miękkiej margaryny 
  • 550 g herbatników 
  • 300 g  Ksylitol ( cukier brzozowy ) KŁOS-POL
  • 6 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 400 g wiórek kokosowych 
  • Dodatkowo:
  • 100 gram wiórek do obtoczenia bajaderek 

 

Zmieliłam najpierw herbatniki i wsypałam je do miski.

Dodałam ksylitol wiórka kokosowe margarynę i śmietanę.

Zagniotłam wszystko w misce , a potem przełożyłam na mate sylikonową .

Ze składników formowałam małe kuleczki  i wkładałam je w papilotki do muffin .

Potem bajaderki  trafiły do lodówki gdzie zostały na cała noc.

 

IMG_3910

 

IMG_3912

 

 

IMG_3897

 

 IMG_3901

 

piątek, 30 stycznia 2015
Szynka rolowana z szynkowara

Następny specjał z szynkowara . Tym razem postanowiłam zrobić zrolowaną szynkę z czosnkiem  w przyprawach . Niezwykle wyszło pyszne mięsko do tego galaretka , po prostu pycha . 

Składniki :

800 gram szynki

czosnek 5 ząbków

pekolosmaczek K" 1 czubata łyżeczka

szeherezada S"  1 czubata łyżeczka

żelatyna wieprzowa 2 łyżeczki 

 

 Wiadomo że szynkę kupujemy w kawałku .

W domu myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem .

Teraz kroimy w poprzek w jeden płat i rozbijamy tłuczkiem.

Czosnek obieramy i ścieramy.

Nacieramy szynkę sprasowanym czosnkiem i posypujemy przyprawami.

peklosmaczek szeherezada i żelatyna wieprzowa , podstawowe składniki .

Zwijam szynkę w rulon i  wkładam ją do woreczka.

Zostawiam na noc w lodówce.

Następnego dnia wkładam mięsko z woreczkiem do szynkowara i zamykam.

Pamiętajcie 1 cm od szynkowara nie mniej ni więcej woda musi zakrywać prawie szynkowar 

Gotuje 2 godziny   na gazie tak aby nie gulgotała woda.

Po 2 godzinach wyjmuje i studzę .

Zimny szynkowar wkładam do lodówki i zostawiam na noc .

Następnego dnia wyjmuje z szynkowara i woreczka.

Moja rolowana szynka pięknie wygląda , rewelacyjnie smakuje i ma galaretkę to co uwielbiam 

 

 

IMG_3877

 

 

IMG_3868

 

 

 


IMG_3870

 

 Jeśli chcecie robić takie smaczne szyneczki domowe zapraszam was do sklepu . To własnie tu są  szynkowary  

Całe zestawy . Kupujesz raz ,  a potem masz i masz . Pichcisz i jesteś zadowolona :) 

 

 logo2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 29 stycznia 2015
Faworki z krupczatki

Tym razem faworki będą z dwóch mąk różnych . Ciekawe zestawienie . Bardzo smaczne i kruche:)  

  • 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 
  • 300 g mąki krupczatki
  • 8 żółtek
  • jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 8 łyżek śmietany 18% ( 400 g dałam )
  • 40 g masła rozpuszczonego i ostudzonego 
  • 2 łyżki spirytusu

 

Do misy wsypujemy obydwie mąki przesiane przez sito .

Rozpuszczamy masło i ostudzone wlewamy do wgłębienia w mące.

Wbijamy 6 żółtek i jedno jajo.

Dodajemy cukier puder i śmietanę 18% ( dałam 400 g) i spirytus .

Wymieszałam składniki , zagniotłam i zostawiłam na godzinę zawinięte w folię spożywczą i do   lodówki.

Po godzinie ciasto podzieliłam na cztery części .

Na stolnicę silikonową posypałam trochę mąki i wałkowałam ciasto , dosyć cienko.

Kroiłam je w paski a potem w mniejsze paseczki , dziurka w środku  i wywijałam różne skręty

Smażyłam w dużej patelni na głębokim tłuszczu.

Wyjmowałam na sito odsączałam z tłuszczu i obsypywałam cukrem pudrem.

 

IMG_3855

 

IMG_3865

 

IMG_3849

00:00, rozowakuchnia , Faworki
Link Komentarze (6) »
środa, 28 stycznia 2015
Strogonow

Uwielbiam sycące potrawy , a strogonow właśnie taki jest . Wołowina  jest miłą odmiana w strogonowie .

Składniki:

  • polędwica wołowa - 1 kg
  • pieczarki - 1/2 kg
  • groszek z marchewką  z puszki 125 g
  • kukurydza marynowana 125 g
  • pomidory z puszki  rozdrobnione 150 gram
  • ketchup  Kielecki  1 łyżka
  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
  • sól i pieprz biały do smaku 
  • masło klarowane do podsmażenia wołowiny 

 

Do garnka wkładamy groszek z marchewką i kukurydzę.

Pieczarki myjemy i  kroimy w plasterki , dodajemy do pozostałych składników ( groszku marchewki i kukurydzy ).

Dodajemy sól i pierz szczyptę i gotujemy , powstanie bulion.

Wołowinę myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy w paseczki i smażymy na maśle .

Dusimy pod przykryciem 20 minut.

Przekładamy z patelni wołowinę do bulionu i dodajemy 1 łyżkę keczupu oraz pomidory z puszki .

Doprawiamy papryka ostrą .

Całość dusimy jeszcze przez 30 min.

Wyszła przepyszna i gęsta .

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

IMG_3835

 

 IMG_3834

 

IMG_3831

 

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (11) »
poniedziałek, 26 stycznia 2015
Przepyszny kawowiec :)

Czasem czegoś pragniemy , myślimy i nie wiemy co to jest . Bingo ..........do głowy wpada pomysł i siup do kuchni.

Tym razem też tak było. W dodatku chciałam wypróbować miód który dostałam od Miody Polskie  

Tak powstał Kawowiec :)

Biszkopt :

- 4 jajka

- 3 czubate łyżki mąki tortowej

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa śmietanowo -kawowa:

- 800 ml śmietany 30 %

- żelatyna na 1 litr

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki świeżo mielonej kawy ziarnistej 

- 100 łyżki gorącej wody

Poncz:

2 łyżki  zaparzonej kawy ziarnistej zmielonej  posłodzonej 

Dodatkowo:

- 200 gram orzeszków Pini 

- 5  łyżek  rozpuszczonego miodu wrzosowego Miody Polskie 

 Wykonanie:

Zmiksowałam jaja z cukrem na puch.

Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia, wcześniej przesiałam .

Wymieszałam składniki .

Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam ciasto .

Piekłam 25 minut w 170 stopniach .

Ostudzony biszkopt nasączyłam ponczem z kawy 

Masa śmietanowo -kawowa:

Zmiksowałam śmietanę z dwiema łyżkami cukru.

Rozpuściłam żelatynę w 100 ml wody ( wrzątku ) .

Zaparzyłam kawę w 100 ml wody i przelałam napar do żelatyny . Wymieszałam.

Do  ostudzonej żelatyny z kawą przełożyłam śmietanę 4 łyżki i wymieszałam . 

Teraz przełożyłam wszystko do śmietany wymieszałam i przełożyłam na biszkopt .

Do rozpuszczonego miodu dodałam orzechy Pini  i nakładałam łyżeczką na śmietanę i do lodówki do zastygnięcia.

 

Miód wspaniale smakuję . Jest idealny do mleka i herbaty. Pasuję doskonale do ciasta.  

 IMG_3796

 

 

IMG_3803

 

IMG_3799

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (9) »
niedziela, 25 stycznia 2015
KAWA ZIARNISTA CAFE LIEGEOIS „MAGNIFICO“

Jakiś czas temu dostałam  od  Przyjaciele Kawy coś co każdy powinien mieć w domu , mianowicie 

KAWA ZIARNISTA CAFE LIEGEOIS „MAGNIFICO“

Postanowiłam zrobić ciasto z dodatkiem kawy . Już dawno nie robiłam , więc w sam raz kawa arabska idealnie pasuję . Ten aromat i smak będzie wspaniale się komponował .

 

 

Biszkopt :

- 4 jajka

- 3 czubate łyżki mąki tortowej

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa śmietanowo -kawowa:

- 800 ml śmietany 30 %

- żelatyna na 1 litr

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki świeżo mielonej kawy ziarnistej cafe liegeois magnifico 

- 100 łyżki gorącej wody

Poncz:

15  łyżek zaparzonej kawy ziarnistej ( zmieliłam ją ) cafe liegeois magnifico  posłodzonej 

Dodatkowo:

- 200 gram orzeszków Pini 

- 5  łyżek  rozpuszczonego miodu miodu

 Wykonanie:

Zmiksowałam jaja z cukrem na puch.

Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia, wcześniej przesiałam .

Wymieszałam składniki .

Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam ciasto .

Piekłam 25 minut w 170 stopniach .

Ostudzony biszkopt nasączyłam ponczem z kawy 

Masa śmietanowo -kawowa:

Zmiksowałam śmietanę z dwiema łyżkami cukru.

Rozpuściłam żelatynę w 100 ml wody ( wrzątku ) .

Zaparzyłam zmieloną  kawę w 100 ml wody i przelałam napar do żelatyny . Wymieszałam.

Do  ostudzonej żelatyny z kawą przełożyłam śmietanę 4 łyżki i wymieszałam . 

Teraz przełożyłam wszystko do śmietany wymieszałam i przełożyłam na biszkopt .

Do rozpuszczonego miodu dodałam orzechy Pini  i nakładałam łyżeczką na śmietanę i do lodówki do zastygnięcia.

 Zrobiłam degustację , zmieliłam kawę i zaparzyłam , poczęstowałam znajomych. Uwielbiam kawę z mlekiem więc i tym razem musiałam dolać.

Smak na plus

Zapach i aromat plus

Polecam serdecznie kawę można zakupić w sklepie   Przyjaciele Kawy 

 

IMG_3779

 

 

 

IMG_3782 

Parę słów....................

" Dla prawdziwych smakoszy kawy! W tej mieszance harmonijnie współgrają ziarna aż z 7 różnych krajów: Etiopii, Kenii, Meksyku, Kostaryki, Kamerunu, Togo i Brazylii (80 % arabica i 20 % robusta). Prawidłowo zaparzona kawa jest wyjątkowo gęsta. Kawosze zakochają się w jej słodkawym smaku i naturalnie długo utrzymującym się posmaku czekolady!"

Zaprosiłam znajomych na degustację tej aromatycznej kawy . Ciasto smakowało wybornie .

Zrobiłam również kawkę i to dopiero była niespodzianka. Znajomi zachwycali się aromatem i smakiem :)

Dlatego polecam wam .Jeśli chcecie posmakować i przekonać się samemu jak naprawdę jest to zapraszam do sklepu Przyjaciele Kawy 

 

IMG_3780

przyjacielekawy.pllogo1 

 

sobota, 24 stycznia 2015
Schab nadziewany żurawiną i śliwkami

No to postanowiłam zaszaleć i zrobić schab z żurawina i śliwką suszoną. Jak na moje oko wyszło całkiem fajnie. Jednak przede wszystkim  smak się liczy . Bo co komu fajne foto jak by jedzenie miało być niedobre. U mnie jest to i to.

trudność: łatwe
czas: 
ilość porcji: 10 

Składniki:

schab 1,5 kg

żurawina do mies Develey poszedł mi cały słoiczek 

suszone śliwki   200 g - wepchnęłam do środka.

Dodatkowo:

  • 1 szklanka bulionu
  • 0,5 szklanki wina białego
  • sól
  • pieprz biały mielony 

 

Wykonanie :

Schab natarłam solą i pieprzem , zalałam białym winem i zostawiłam na noc w lodówce.

Następnego dnia schab nacięłam w środku dosyć szeroko i prawie do samego końca.

Do miseczki włożyłam żurawinę do mies i śliwki  , wymieszałam .

Przygotowane nadzienie włożyłam do schabu  

Do naczynia żaroodpornego włożyłam schab ,  a po bokach ziemniaki pokrojone w słupki .

Podlałam całość bulionem i wstawiłam do pieca. 

Piekłam pod przykryciem ( folią aluminiową w 200 stopniach godzinę czasu.)

Zdjęłam po godzinie folię i podpiekłam jeszcze 30 minut w 180 stopniach aby się zarumieniło wszystko .

Wino nadało wyjątkowego smaku .

Schab smakował wyśmienicie .

 

IMG_1416

 IMG_1399

 

 

IMG_1401

 

IMG_1414

Tagi: schab
00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (9) »
piątek, 23 stycznia 2015
Rogaliki drożdżowe na śmietanie

No to pichcimy . Dawno nie miałam , a sprzyjała temu okazja aby wypróbować dżem   brzoskwiniowy      jak smakuje w rogalikach .

 

Składniki :
50 dag mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
250 g margaryny
2 jaja
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
16 g cukru waniliowego 
50 g drożdży świeżych + łyżeczka cukru+pół szklanki mleka

Dodatkowo :

dżem brzoskwiniowy Orzech
jajko do posmarowania rogali 
 
Do misy wsypujemy mąkę.

Robimy w niej dołek.

mleko zagrzewamy aby było cieple .

Dodajemy do mleka drożdże i cukier .

Mieszamy do rozpuszczenia.

Wlewamy do zagłębienia w mące i delikatnie mieszamy do powstania zawiesiny.

Zostawiamy na 15 minut.

Śmietanę łączymy z dwoma jajami i mieszamy.

Wlewamy do reszty składników.

Dodajemy cukier waniliowy i rozpuszczona ostudzona margarynę.

Zagniatamy ciasto i zostawiamy do w rozsunięcia na 1 godzinkę.

Ciasto dzielimy na cztery części , wałkujemy kolo i kroimy na osiem trójkątów.

Na każdy trójkąt kładziemy dżem i zawijamy.

Rozbełtanym jajem smarujemy rogaliki i do pieca na 25 minut w 170 stopniach.

Wyszły pyszne , a dżem brzoskwiniowy  wyjątkowy ma smak . 

 

IMG_3755

 

IMG_3730

 

IMG_3752

środa, 21 stycznia 2015
Bagietki Pszenno-żytnie

Na dzisiaj przygotowałam bagietki , które robi się szybko, które nie twardnieją ekspresowo i są przepyszne z masłem czosnkowym :)

Zrobiłam masło z czosnkiem i ziołami  pokroiłam bagietkę w kromeczki , posmarowałam masłem czosnkowym i do piekarnika :) Wyszły boskie grzanki. Przepis dała mi Jola za co dziękuje i jeszcze nie jeden raz skorzystam z niego .

Składniki na 4 bagietki:
-250 g mąki pszennej typ 650 + ok 100 g do podsypywania ciasta Młyn Kopytowa 
-250 g mąki żytniej chlebowej (do wypieku domowego chleba)
-50 g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych drożdży
-250 ml ciepłego mleka
-100 ml  wody
-2 łyżki  margaryny 
-2 płaskie łyżeczki soli
-2 płaskie łyżeczki cukru

Najpierw odmierzyłam mąkę pszenną , potem żytnią .

Do misy wlałam szklankę ciepłego mleka, skruszyłam do niego drożdże i wsypałam cukier.

Wymieszałam do rozpuszczenia .

. Rozpuściłam w wodzie margarynę i dodałam do rozczyny z drożdży i mleka.

Teraz zaczęłam dodawać obydwie mąki tak na zmianę .

Włączyłam robot i wyrobił mi ciasto.

Zostawiłam ciasto w misie na godzinę , pięknie wyrosło.

Mate silikonową rozłożyłam na stole posypałam ją mąką i przełożyłam ciasto z misy .

Ciasto składałam parę razy jak kopertę , czyli do środka zagnieść i znowu do środka tak parę razy.

Teraz podzieliłam na cztery części  ,  rękoma uformowałam bagietki czyli wyciągnęłam rękoma ciasto i ponacinałam nożem .

Przełożyłam na blachę do pieczenia wcześniej położyłam na niej papier do pieczenia.

Obsypałam leciutko bagietki mąką.

Do pieca wsadziłam blaszkę z woda na same dno i wstawiłam piec na 230 stopni . Jak zobaczyłam że woda bom-belkuje wstawiłam bagietki na środkowym poziomie piekarnika i piekłam 10 minut w  230 stopniach a potem zmniejszyłam do 180 i piekłam jeszcze 15 minut.

Po wyjęciu  z pieca upieczone bagietki nakryłam ściereczką i zostawiłam do ostygnięcia .

Bagietki wyszły rumiane i fajne skórce i miękkie .

Teraz z nich zrobię grzanko o czosnkowym smaku :)

 

IMG_3702

 

IMG_3704

 

 

IMG_3697

wtorek, 20 stycznia 2015
Tatar ze śledzia korzennego

Kochani dzisiaj będzie coś nowego innego , coś co jeszcze nie jedliście . Zamierzam was zachęcić do spróbowania produktu .

Najpierw musiałam zrobić z nim coś do jedzenia ,  a potem spróbować czy faktycznie jest jadalne. Ależ jestem szczera , aż do bólu. Musze sobie dać 10 za wytrwałość mojego języka i kubków smakowych . Ponieważ nie padł za to zaś wylizał po przekąsce naczynie w którym się znajdowało to coś.

No dobra nie będę was dłużej trzymać w niepewności.

Proponuje " Tatar z fileta korzennego "

Każdy produkt jest starannie doprawiany oryginalną kompozycją przypraw w kuchniach naszego zakładu. Marynaty wzbogacą każdy tradycyjny posiłek, ale szczególnie sprawdzają się jako przystawki podczas imprez.

Składniki:

filet korzenny SEKO 200 g

cebula biała 1 szt

pomidor 2 szt

 

Filet odsączamy z zalewy korzennej i kroimy w drobna kostkę.

Cebulę obieramy z łupinki  i kroimy w drobną kosteczkę.

Pomidory sparzamy i kroimy w drobna kostkę.

Przygotowujemy małe naczynka aby wyszło 10 szt.

U mnie to były takie specjalne " łyżeczki "

Do każdej " łyżeczki " włożyłam do środka pokrojonego fileta.

Na około fileta położyłam do połowy pokrojona w kosteczkę cebule. Od drugiej polowy położyłam sparzonego pomidora pokrojonego w kostkę.

Tak oto podałam mój tatar śledziowy jako zagrychę do alkoholu czyli wódy , wódki jak kto woli :P 

 

IMG_3678

 

IMG_3679

 

 

 

 IMG_3686

 

 

IMG_3691

poniedziałek, 19 stycznia 2015
Mini pizza na średnim cieście z serem Korycińskim Czesławy Zarzeckiej

No to kochani dzisiaj was zaskoczę smacznym specjałem w mini  pizzach .

Moje mini pizze dzisiaj są wyjątkowe . Właściwie mają wyjątkowy składnik , a jest nim ser Czesławy Zarzeckiej o smaku pomidorów suszonych bazyli i czosnku w prost idealny składnik :) 

Najważniejsze informacje o serze Czesławy Zarzeckiej dowiecie się tutaj 

 Jeśli jednak nabrałeś chęci i szukasz swojego smaku zapraszam  na stronkę o ofertach smaków do Pani Czesławy  Zarzeckiej  tu 

 IMG_3659

 

 IMG_36471

IMG_3613

 

Ser Koryciński „Swojski” – to produkt regionalny, wytwarzany w znajdującej się w północno-wschodzniej części Polski podlaskiej gminie Korycin. Powstała w XVI wieku wieś, o tej samej nazwie, to urokliwy, wyróżniający się czystym środowiskiem, teren wtulony pomiędzy Puszczę Knyszyńską a Biebrzański Park Narodowy. Mieszkańcy Korycina, jak głosi legenda, nauczyli się produkcji serów od Szwajcarów, którzy w czasie potopu szwedzkiego, w latach 1655 - 1660, brali udział, po stronie Polskiej, w walkach na Podlasiu. Niektórzy ranni żołnierze wracali do zdrowia w folwarku Kumiała w okolicach Korycina. Część z nich osiedliła się w Polsce na stałe i przekazała recepturę wyrobu sera miejscowej ludności.

Ser koryciński wyrabia się ze świeżego, niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki i soli, która pełni również funkcję naturalnego konserwantu. W tradycyjnej technologii produkcji podpuszczkę, czyli enzym odpowiedzialny za koagulację (ścinanie się) mleka, pozyskiwano ze startych na proszek żołądków cielęcych. Dziś używana jest wyłącznie podpuszczka mleczarska.
W kolejnym etapie produkcji ser, posiadający jeszcze postać skrzepu, formowany jest w owalną bryłę o średnicy 30cm i wadze dochodzącej nawet do 3.5kg. Na wyprodukowanie takiej ilości sera potrzeba około 30 litrów mleka.
W końcowym etapie produkcji ser, w odpowiedniej formie, przenosi sie do chłodnego pomieszczenia. Tam, właściwie pielęgnowany, leżakuje od kilku dni do nawet dwóch miesięcy, aż uzyska pożądane stadium dojrzewania.
Współcześnie, podążając za kulinarnymi upodobaniami klientów producenci wzbogacają ser różnego rodzaju naturalnymi dodatkami takimi jak: suszone zioła i owoce, czosnek a nawet orzechy włoskie czy oliwki. Okres leżakowania sera jest także znacznie krótszy.

Ser Koryciński „Swojski” to produkt całkowicie naturalny. Nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników. To ser dojrzewający, zmieniający swój smak, konsystencję i barwę w zależności od okresu leżakowania. Jest produktem zdrowym, posiadającym wysokie walory odżywcze, produkowanym ze świeżego, surowego mleka pochodzącego od krów swobodnie pasących się na zielonych łąkach malowniczego Podlasia.
Ser Koryciński „Swojski” jest doceniany nie tylko przez ludność lokalną. Zyskuje coraz większe uznanie w Polsce i poza jej granicami. Ciesząc się uznaniem klientów zdobył wiele prestiżowych nagród, m.in. w 2004r. został uhonorowany Perłą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
W 2005 roku Ser Koryciński „Swojski” został wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zaś w sierpniu 2012r. został zarejestrowany przez Komisję Europejską uzyskując certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, który ogranicza jego produkcję wyłącznie do terenów trzech gmin województwa podlaskiego, znajdujących się w powiecie sokólskim: gminy Korycin, Suchowola oraz Janów.


W zależności od naszych upodobań smakowych u Pani Czesławy Zarzyckiej  możemy zamówić smak według swojego upodobania .

 

IMG_3610

 

 

IMG_3615

 

Mini pizza :

500 gram maki typ 500 Młyn Kopytowa 

40 g drożdży świeżych

woda 250 m ciepła

cukier 1 łyżeczka

sól pół łyżeczki

Dodatkowo :

200 g sera Korycińskiego  o smaku   suszonych pomidorów Bazyli i czosnku Czesławy Zarzeckiej 

pieczarki  10  szt

bazylia i oregano po 1 łyżeczce

papryka czerwona 1 szt

keczup 100 gram

 

Do miski wsypujemy make i robimy w niej dołek .

W szklance ciepłej wody rozrabiamy drożdże z cukrem  .

Rozrobione drożdże wlewamy w zagłębieniu  mąki i delikatnie mieszamy i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Dodajemy sól i wyrabiamy ciasto , zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcję z których robimy placuszki.

Każdy placuszek smarujemy keczupem .

Posypujemy ziołami.

Kroimy paprykę i pieczarki drobno w plastry i paseczki.

Ser Koryciński z suszonym pomidorem, bazylią i czosnkiem kroimy w plastry , kostkę lub jak kto woli .

Każdy placuszek posypujemy papryką pieczarkami i serem Korycińskim .

Zapiekamy 25 minut w 170 stopniach .

Ser Koryciński z suszonym pomidorem, bazylią i czosnkiem rozpuszcza się podczas pieczenia . Jest idealnym składnikiem do pizzy . Wzbogacony smak sera jest bardzo wyraźny i smaczny .

14:45, rozowakuchnia , Pizza
Link Komentarze (9) »
sobota, 17 stycznia 2015
Szynka z piersi i udek z kurczaka

Odkryłam  super fajne " urządzenie " czyli szynkowar . Odkryłam , że dzięki niemu będę mogła robić domowe szyneczki bez konserwantów , takie jakie chcę i lubię. 

Model którego użyłam to :

Prasowanka (szynkowar) „Singiel” o pojemności 900 g

 

Szynkowar jest bardzo sprytnym urządzeniem , dzięki któremu doprawimy nasze smakołyki jak chcemy i będą miały mniej kalorii niż kupne .

 

Mój szynkowar jest najmniejszym modelem i mieści  w sobie  830 g mięsa . Dla dwóch osób i dziecka jest w sam raz . Taka produkt zjemy w dwa dni apotem możemy zrobić sobie następny świeży .

Szynkowar wykonany jest ze stali nierdzewnej dopuszczony do kontaktu z żywnością.

Mój komplet zawierał:

Szynkowar Singiel o pojemności 900 g wraz z termometrem, przyprawami i mieszanką peklującą.

Moja pierwsza propozycja to mozaika drobiowa:

500 g piersi z kurczaka

350 g mięska z udek z kurczaka

peklosmaczek K 1 łyżeczka

szeherezada S 1 łyżeczka

Suszone pomidory z czosnkiem i bazylia 2 łyżeczki 

Wykonanie :

- do miseczki wkładamy pierś,  ja miałam podwójną .

- udka z kurczaka należy porcjować w małe kawałki i włożyć do miseczki z piersią.

- dodajemy przyprawy i mieszamy zostawiamy pod przykryciem w lodówce na cała noc.

- rano wkładamy do pierś  do woreczka  ,  a na wierzch kawałki mięsa z  udek.

- teraz wkładamy z woreczkiem do szynkowara , dociskamy porządnie praską.

- dobrze i równo zakładamy klamrę dociskową .

-wstawiamy szynkowar do garnka z wrzącą wodą (woda musi sięgać do 1 cm poniżej brzegów praski)

-gotujemy pod przykryciem

-gotujemy w temperaturze 90 stopni 70 minut

-po odpowiednim czasie gotowania- wyjmujemy szynkowar z garnka, ale nie otwieramy go, zostawiamy w chłodnym miejscu do  wystygnięcia i wstawiamy do lodówki.

- na drugi dzień wyjęłam z woreczkiem  moją szyneczkę i pokroiłam w plastry .

Piękna mozaika wyszła i w dodatku bardzo smaczna .

 

 IMG_36282

 

 

IMG_36392

 

IMG_3626

 IMG_3641

 

 

piątek, 16 stycznia 2015
Babka orzechowa z białek

Jak miło znowu pieczemy razem wspólnie Niedzielne Ciasto   Tym razem będzie to babka z orzechami mielonymi laskowymi . 

Polecam szczególnie łasuchom .

 

Składniki:
6 białek
szczypta soli
200 g cukru pudru
200 g orzechów mielonych laskowych 
200 g mąki pszennej tym 500 Młyn Kopytowa 
olej rzepakowy 3/4 szklanki 
1  łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:

cukier puder do posypania babki

 

 Ubijamy białka z odrobina soli.

Dodajemy cukier nadal miksując.

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy białkowej , mieszamy.

Dodajemy olej i orzechy laskowe nadal mieszamy.

Formę prostokątną smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą lub mąką. 

Przekładamy masę do formy.

Pieczemy w 170 stopniach 55 minut .

Po wyjęciu i przestudzeniu można posypać cukrem pudrem :)

 

IMG_3625

 

 

IMG_3616

 

 

 

IMG_3619

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (6) »
środa, 14 stycznia 2015
Szare kluchy z boczkiem i twarogiem

Macie czasem tak , że nie wiesz co chcesz dzisiaj zjeść . Ja mam tak prawie codziennie , już po prostu nie wiem co robi c na te obiady rutyna mnie rozwala normalnie . Więc dzisiaj coś kalorycznego trochę tłustego i uwielbiam po prostu szare kluchy :) 

1 kg ziemniaków obranych.

mąką pszenna typ 500 Młyn Kopytowa

jajko 2 szt

sól i pieprz biały do smaku 

oliwa z oliwek do skropienia kluch po ugotowaniu 

boczek  świeży 600 gram do smażenia

twaróg chudy 200 gram

Obrałam ziemniaki , umyłam je i starłam na tarce na najmniejszych oczkach. Odcisnęłam z wody.

Rozbełtałam jaja i dodałam je do ziemniaków.

Wsypywałam mąkę i mieszałam , dodałam tyle aby ciasto zrobiło się zwarte , tak abym mogła wrzucać kluseczki do wody .Wsypywałam mąkę łyżką tak na oko wymieszałam i znowu wsypałam , że uznałam że już jest dobrze .

Wykładałam ciasto na deskę do krojenia  i nad garnkiem maczałam w gorącej wodzie łyżkę i raz raz wrzucałam do garnka kluseczki.

Kiedy kluski wypłynęły do góry jeszcze gotowałam 5 minut i wyjmowałam wkładałam do cieplej wody , przemywałam i odcedzałam.

Przekładałam do miski i skropiłam oliwa z oliwek .

Boczek pokroiłam w plastry i smażyłam na skwarki . Polałam skwarkami kluchy i pokruszyłam twaróg , wymieszałam i było gotowe do jedzenia. 

IMG_3576

 

 

 

IMG_3579

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (9) »
wtorek, 13 stycznia 2015
Faworki 2015

 

Nie ma zmiłuj się w domu szaleją za faworkami no to trzeba zrobić. Kochana Mamuśka ruszyła do dzieła i upiekła pyszności . Mimo że do tłustego czwartku równo miesiąc u mnie już dzisiaj są rarytasy .

 Biorę udział w akcji pieczenia faworków  2015

Składniki:

500 gram maki tym 500 Młyn Kopytowa

śmietana 18% 8 łyżek

spirytus  50 ml

6 żółtek 

2 łyżki cukru.

Dodatkowo:

cukier 200 gram

cukier waniliowy 30 gram 

 

Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę .

Robimy dołek i wbijamy żółtka.

Dodajemy śmietanę i cukier.

Na końcu wlewamy spirytus.

Zagniatamy ciasto.

Podzieliłam ciasto na cztery części każdą rozwałkowałam i pokroiłam na mniejsze kawałeczki.

Wyszło mi koło 60 szt

Piekłam na rozgrzanym oleju w głębszej patelni.

Odsączam z tłuszczu .

Zmieliłam cukier 200 gram oraz cukier waniliowy 30 gram

Obsypywałam faworki i układałam na talerzu .

 

IMG_35891

 

IMG_35901

poniedziałek, 12 stycznia 2015
Sałatka z tuńczykiem

Otworzyłam lodówkę i przeszukałam co w niej mam . Wpadło  mi w oko no prosze mała puszka , a w niej tuńczyk.

Już wiedziałam co zrobię.

Sałatkę z ryżem i tuńczykiem 

Składniki

jaja 5 szt

puszka kukurydzy

1 woreczek ryżu parboiled 

pomidory suszone w zalewie 10 szt

tuńczyk tongol ( kawałki po śródziemnomorsku ) 165 g 

majonez Omega -3   Kielecki 6 łyżek 

sól i pieprz biały mielony do smaku 

Ugotowałam jaja,   ostudziłam obrałam ze skorupki  i pokroiłam drobno.

Ryż ugotowałam i odcedziłam.

Kukurydze wrzuciłam na sitko by odciekła.

Pomidory wyjęłam z zalewy i pokroiłam drobno .

Teraz składniki przełożyłam  do miski , na końcu  dodałam tuńczyka .

Dodałam pieprz sól i majonez

 Przełożyłam sałatkę w małe miseczki dekorując dodatkowo kawałeczkiem pomidorka z zalewy  i tak podawałam. 

IMG_3571

 

 

IMG_3563

IMG_3568

 

niedziela, 11 stycznia 2015
Brazylijskie bułeczki z parmezanem Pão de Queijo

Pão de queijo to tradycyjne,brazylijskie bułki o charakterystycznym, serowym smaku. Popularne są także w Argentynie, gdzie sprzedawane są wprost z ulicznych stoisk. Najczęściej spożywane są jako dodatek do śniadania i jakoprzepyszne przekąski w ciągu dnia.

Brazylijskie bułeczki z parmezanem Pão de Queijo ( wzbogacone o ser kozi i szpinak )

(na ok. 25 bułeczek)

Składniki na bułeczki: 

1 szklanka wody

1 łyżeczka soli

450 g mąki pszennej

drożdże  świeże 40 g

cukier 1 łyżeczka

sól 1 łyżeczka

2 jajka ( w tym jedno do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

margaryna rozpuszczona 125 g 

Farsz :

1 szklanka startego parmezanu

200 gram sera koziego

pomidory czerwone suszone w zalewie ( 8 szt)

szpinak mrożony rozdrobniony 450  gram

 

Do miski wsypujemy mąkę robimy w niej dołek .

W szklance ciepłej wody rozrabiamy drożdże z łyżeczką cukru.

Przekładamy rozpuszczone drożdże do misy z mąką.

Mieszamy delikatnie  aby połączyła się mąka z rozczynem i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia .

Rozpuszczamy margarynę dodajemy do niej łyżeczkę soli mieszamy , teraz dodajemy jedno jajo też mieszamy.

Dodajemy do maki z rozczynem i wyrabiamy ciasto.

Zostawiamy je na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Farsz:

Szpinak wkładamy do patelni i trzymamy do rozmrożenia , dodajemy do niego 3 ząbki sprasowanego czosnku .

Ser kozi kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. To samo robimy z pomidorami , drobno kroimy je i dodajemy do szpinaku.

Całość trzymamy 30 minut na patelni , zostawiamy do wystudzenia.

Ciasto wałkujemy na prostokąt i rozprowadzamy na nim nasz farsz .

Posypujemy na całej powierzchni startym parmezanem.

Zawijamy ciasto " w rulonik" i kroimy w półcentymetrowe paseczki.

Smarujemy rozbełtanym jajem i do pieca.

Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.

Bułeczki są idealne smakują wyśmienicie na ciepło i zimno .

 

 IMG_35111

 

IMG_3510

 

 IMG_3518

 

 

 

 

 

 

 

 

sobota, 10 stycznia 2015
Tarta biszkoptowa z ananasem i galaretką

Jak na razie mam dosyć ciast z masami śmietanami i przekładańcami . Przerzucam się na biszkoptowe tarty z różnymi owocami i galaretkami  . Dzisiaj będzie ananas w syropie przepyszny jest . 

 trudność: łatwe
czas: 
ilość porcji: 10

Biszkopt:

3 jaja 

3 czubate łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

cukier 3 łyżki

 Dodatkowo:

galaretki dwie arbuzowe

ananas z puszki razem z syropem ( 570 g razem  z syropem ) Develey 

Del Monte

 

Wykonanie :

Rozpuszczamy galaretki arbuzowe w 350 ml wrzątku.

Dodajemy ananas z puszki razem s syropem w który się znajduje .

Najlepiej przełożyć do miski i wymieszać wszystko razem.

Zostawić do stężenia 

Miksujemy jaja z cukrem na puch .

Masa podwaja się lub potraja to zależy od czasu miksowania.

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do ubitych jaj.

Teraz mieszamy delikatnie w jedną stronę do połączenia składników.

Formę żaroodporną smarujemy margaryną i obsypujemy bułka tartą lub mąką.

Przekładamy ciasto do formy .

Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach, zostawiamy do ostudzenia.

Przekładamy tężejącą galaretkę z owocami na biszkopt i do lodówki po 2 godzinach można już jeść .

 

IMG_3522

 

IMG_3536

 

IMG_3525

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (6) »
piątek, 09 stycznia 2015
Zupa jarzynowa na piersi z kurczaka

No kto rzuci kamieniem i się nie przyzna , że robi zupy z mrożonych warzyw no kto ??? Większość udaję świętych i wielce oburzonych ze korzystam z warzyw mrożonych. Jednak ja je lubię i nic tego ani nikt nie zmieni . 

Moja zupka wyszła smaczna :)

 

Zupa Jarzynowa

pierś z kurczaka podwójna 

 jedno opakowanie bukietu warzyw Iglotex

kalafior Iglotex połowe paczki

por biała część 100 gram

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

ziemniaki  4 duże 

 

Do garnka wlewamy 3 litry wody , dodajemy ziele i listek laurowy oraz por . 

Pierś smażymy na patelni z obu stron i wkładamy do garnka.

Gotujemy na wolnym ogniu.

Dodajemy bukiet warzyw oraz kalafior i gotujemy 30 minut.

Wyjmujemy z wywaru warzywa i blenderem miksujemy na krem.

Wyjmujemy pierś z kurczaka i miksujemy blenderem podlewając wywarem z garnka.

Krem z warzyw i pierś przekładamy z powrotem do garnka.

Dodajemy ziemniaki umyte i pokrojone w kostkę.

Gotujemy do miękkich ziemniaków i dodajemy śmietanę do zupy 150 ml

Mieszamy i gotowe. Zupa wyszła wyborna.

Do zupy jarzynowej użyłam bukietu warzyw Iglotex

 

 

 

IMG_34851

IMG_3485

IMG_3482

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (8) »
czwartek, 08 stycznia 2015
Tarta biszkoptowa z owocami i galaretką

Pyszna tarta biszkoptowa z owocami i galaretką.

Mąż stwierdził  chcę ciasto z galaretką i co ja biedna mogłam zrobić teraz w zimie owoce   .No ale od czego mam owoce w puszkach najlepsze takie w syropie.

Biszkopt :

2 jaja

3 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 

cukier 100 gram

proszek do pieczenia 1 szczypta

Dodatkowo:

 

2 galaretki poziomkowe

owoce w syropie z puszki ( lici , ananas, brzoskwinia,czy mandarynki )

Wykonanie:

Zmiksowałam 2 jaja z cukrem na puch.

Przesiałam 2 czubate łyżki mąki z proszkiem do pieczenia.

Dodałam do piany z jaj i delikatnie wymieszałam.

Formę wysmarowałam margaryna i obsypałam mąką .

Przełożyłam masę do tarty i piekłam 20 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu  biszkopta , wyjęłam i zostawiłam do ostudzenia.

Rozrobiłam 2 galaretki w 500 ml wody( we wrzątku ) i zostawiłam do ostudzenia.

Owoce z puszki odsączyłam z soku i ułożyłam na ostudzonym biszkopcie .

Zalałam owoce tężejącą galaretką.

Do lodówki na 3 godzinki i gotowe .

                                                                                     Przepyszne kolorowe ciacho wyszło .

 

 IMG_3427

 

IMG_3431

 

 

IMG_3435

14:50, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (11) »
środa, 07 stycznia 2015
Blok czekoladowy z mleka granulowanego

 

Blog wyszedł oryginalny orzeszki pinii pasują idealnie , a kokos nadaje wspaniały widok .

 

Składniki: 
1 kostka  palmy ( 250 g),

mleko granulowane 250 g,

6 łyżek wody,

2  łyżki kakao gorzkiego

, 1 szklanka cukru

herbatniki 250 g

orzeszki pinii 150 g

wiórka kokosowe KRESTO 50-70 gram na spód formy 

Do garnka wlałam wodę dodałam margarynę cukier i kakao . Mieszałam do rozpuszczenia.

Dodałam granulowane mleko tak partiami sypałam i mieszałam .

Pokruszyłam herbatniki i wsypywałam na przemian z orzeszkami pinii do ciepłej masy .

Wymieszałam.

Do formy takiej keksowej włożyłam folie aluminiową i posypałam wiórkami kokosowymi na całej powierzchni tak aby zakryło dno.

Teraz wyłożyłam ciepły blok , docisnęłam i zostawiłam do ostygnięcia, następnie włożyłam do lodówki i zostawiłam na całą noc .

Blog wyszedł przepyszny . Pięknie się prezentuję z wiórkami kokosowymi .


IMG_34671

 

IMG_3466

 

IMG_3471

10:46, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (12) »
piątek, 02 stycznia 2015
Sernik śmietankowy z 2 kg sera

Postanowiłam zrobić na Nowy rok sernik z 2 kg sera. Nie ma to jak ciacho za którym przepada cala rodzina .

Składniki:

ser z wiaderka 2 kg

 jajka 8 szt

cukier 1.1/2 szklanki

budyń śmietankowy 4 szt ( 120 g ) 

herbatniki na spód 

Polewa czekolada 200 gram

śmietana 30 % 59 ml

 dmuchane kulki czekoladowe do dekoracji

 

Miksujemy jaja z cukrem na puch.

Dodajemy partiami ser z wiaderka.

Budnie przesypujemy do szklanki i dodajemy do sera ( miksujemy na najmniejszych obrotach ).

Do formy prostokątnej wkładamy na dół herbatniki i wykładamy ser twarogowy.

Do pieca wkładamy blaszkę w odą na sam dół.

Wyżej wkładamy ciasto i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Teraz zakrywamy folią aluminiowa i pieczemy jeszcze 80 minut w 170 stopniach.

Nie przypali się ser , a będzie wilgotny sernik. 

Po wystudzeniu sernika polewamy go gorąca czekoladą rozpuszczona w śmietanie. Posypujemy dmuchanymi chrupkami w czekoladzie. 

 

 

IMG_32111

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (3) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel