wtorek, 31 stycznia 2017
Sushi z łososiem

Tak coś mnie naszło na Sushi  z łososiem. Tak dla rodziny, coś innego i smacznego.Może to nie jest tradycyjne danie ale można zjeść sobie we dwójkę lub większym gronie gdyby komuś się zachciało.

 

Składniki:

ryż do sushi 400 g

algi nori 6 szt

łosoś, 200 g

ogórki 3  szt

pasta wasabi

sos sojowy

sól cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ryż przemyłam pod wodą i włożyłam do garnka,zalałam wodą, gotowałam jakieś 10-15 minut.Po ugotowaniu zostawiłam pod przykryciem. Przygotowałam matę bambusową i położyłam na nią folię spożywczą, a następnie Algi .Kiedy ryż ostygł przełożyłam go na algi nori (Algę nori układam na matce bambusowej stroną matową do góry).Rozprowadziłam równomiernie. Posmarowałam pastą i położyłam łososia oraz ogórka. Zwinęłam  ciasno, pomagając sobie matą do rolowania. Sushi pokroiłam w plastry. Podałam z sosem sojowym i odrobiną pasty.


IMG_39501

IMG_39481

IMG_3944

 

page76wasabi.

00:00, rozowakuchnia , Sushi
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 stycznia 2017
Bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiem

Domowe bułeczki są najlepsze i nikt mi nie powie, że te kupne to palce lizać.Robi się je szybko z wyrastaniem różnie bywa. Jak ciepło w pomieszczeniu to szybko wyrastają, jak mamy chłodniej dłużej to trwa.

Składniki:

800 g mąki typ 650( bułkowa)

mleko 125 ml

woda ciepła  1.1/2 szklanki

jaja 2 szt

 masło 100 g

oliwa 3-4 łyżki

drożdże świeże 60 g

cukier 1 łyżeczka

sól 1 łyżeczka

Wykonanie:

Do misy przesiewamy mąkę i robimy w nie dołek. Do szklanki wlewamy ciepłe mleko i dodajemy do niego drożdże i łyżeczkę cukru.Rozrabiamy drożdże i wlewamy je do dołka w mące, delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina. Zostawiamy na około 15 minut przykryte ściereczka by drożdże zaczęły pracować . Po 15 minutach dodajemy ciepłą wodę,sól, jaja,masło i oliwę.Wyrabiamy ciasto koło 15 minut( ja to robię na stolnicy silikonowej ciasto ideale się wyrabia i odchodzi od reki.Zakrywamy je kloszem szklanym( możecie miską, ścierką)Ciasto spokojnie wyrasta przez godzinkę.Po godzinie ciasto ponownie wyrabiam i wałkuje.Szklanką wykrawam kółeczka które maczam w wodzie( na talerzyk wlewam wodę i kładę na sekundę ciasto i wyjmuje)a następnie w naczyniu ze słonecznikiem. Nastawiam piec na pieczenie parowe  i piekę 30 minut w 180 stopniach ( Normalny piec nastawiać na 170 stopni i piec 25-25 minut i skrapiać ze 4 razy bułki  podczas pieczenia by skórka była chrupiąca).

 

IMG_38871

 

IMG_3890

 

IMG_38851

sobota, 28 stycznia 2017
Pączki z serem

Dziś wam pokaże jak wyglądają pączki z serkiem naturalnym.Smaku wam nie pokaże ale mogę śmiało powiedzieć, że są rewelacyjne.

IMG_3898

Składniki:

mąka pszenna typ 650 300 g

 mąka pszenna typ 500 200 g

serek naturalny 350 g( można takie opakowanie kupić w pojemniczku)

2 jajka

2 żółtka

drożdże świeże 40 g

masło 100 g

mleko 125 ml

cukier 1 łyżka

spirytus 1 .1/2 łyżki

Dodatkowo:

cukier puder 1 szklanka

sok z 1 cytryny

wiórka cytrynowe i truskawkowe znajdziecie  na..logo8

Wykonanie:

 

Przesiałam mąkę nad misą i zrobiłam w niej dołek. Mleko podgrzałam i dodałam do niego drożdże i cukier, rozmieszałam i wlałam do dołka w mące.Delikatnie zamieszałam łyżką i powstała zawiesina.Przykryłam ściereczką na 15 minut by urósł rozczyn.Po 15 minutach dodałam jaja i żółtka.Serek dodałam prosto z pojemnika.Wlałam rozpuszczone letnie masło i wyrobiłam ciasto. Zostawiłam je przykryte miską na godzinkę. Po godzinie ciasto ponownie wyrobiłam, formowałam kuleczki które lekko spłaszczałam ręką. Zostawiłam je do ponownego wyrośnięcia. Olej zagrzałam i kiedy już był gotowy wkładałam pączki i smażyłam z dwóch stron na piękny złotawy kolor.Po usmażeniu przekładałam na kratkę aby tłuszcz odciekł.

Lukier:

Cukier zmieliłam, dodałam do niego sok z cytryny.Polewałam ostudzone pączki lukrem i posypałam wiórkami cytrynowymi i truskawkowymi ( z CZEKOLADY).

 IMG_3895

 

IMG_3891

 

IMG_3894

 

IMG_39011

00:00, rozowakuchnia , pączki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 stycznia 2017
Tatar z oliwkami i jajkiem

Jak najbardziej pasująca przystawka na karnawał i nie tylko.Ten śledź również jest bardzo smaczny.Zapraszam do zrobienia.

Składniki:

matias 3 płaty

jaja 6 szt

cebula 1 szt

oliwki zielone 10 szt

ogórek kiszony  4 szt

buraczki marynowane 2 łyżki

Wyrównanie:

 

Najlepiej kiedy mamy buraczki zawekowane często robimy na zimę. Jeśli jednak nie mamy to wystarczy zagotować z 2 buraczki, zmielić dodać sól i cukier troszkę octu i mamy marynowane. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę.Matias i ogórki  kroimy w kosteczkę. Cebulę również w kosteczkę. Oliwki w talarki. Wszystkie składniki łączymy doprawiamy odrobiną pieprzu,soli. Wykładamy w kokilki idealne na raz i mamy super tatar.

 

 IMG_37701

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 26 stycznia 2017
Pasztet drobiowowieprzowy z koperkiem

Postanowiłam zrobić coś swojskiego na kanapeczki.Pomyślałam dwa w jednym będę miała i wykombinowałam obiad z którego powstał pasztet. Jesteście ciekawi??

Składniki :

schab 300 g

pierś z  kurczaka 300 g

koperek pęczek

1.1/2 szklanki wywaru z rosołu

sól i pieprz do smaku

foremka aluminiowa o pojemności 500 ml

czosnek sprasowany 4 ząbki

 

Wykonanie:

Jak wspomniałam wcześniej najpierw zrobiłam obiad. Jak pewnie się domyślacie był to rosół na piersi z kurczaka i schabie wieprzowym.Rosół ugotowałam nie mięsku i włoszczyźnie. Mięsko wyjęłam z rosołu i poczekałam, aż ostygło. Zmieliłam je na średnich oczkach.Dodałam wywar z rosołu koperek drobno pokrojony oraz sprasowany czosnek. Wymieszałam składniki z pieprzem mielonym i odrobiną soli, przełożyłam farsz do foremki aluminiowej o pojemności 500 ml . Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy w 200 stopniach 45 minut.Jest pyszny.

IMG_38332

 

IMG_38371

 

IMG_3842

 

 

Zestaw do pasztetu z przyprawami  możecie zamówić z logo7

 

Tak wygląda zamówienie i wcale nie jest drogo, a pasztetów z tego zestawu zrobicie parę. Jestem bardzo zadowolona i zachęcam do zakupu i robienia swojskich pasztetów. Ja zrobiłam  choć nigdy wcześniej nie robiłam bo myślałam , że nie potrafię. Widać to jest po prostu bardzo proste.

raaaaaaaa

00:00, rozowakuchnia , Pasztet
Link Komentarze (1) »
środa, 25 stycznia 2017
Tatar ze śledzia z jabłuszkiem

Mamy czas karnawału , a więc i przystawki chętnie widziane na spotkaniach towarzyskich do zagrychy jak tą mówimy.Ten śledź zasmakuje wam.

Składniki:

matias 3 płaty

jabłuszko 1 szt

ogórki korniszony 6 szt

cebula biała 1 szt

sok z cytryny łyżka

buraczki 2 średnie

cukier sól

ocet

pieprz ziołowy

 

Wykonanie:

Zaczynam od buraczków czyli gotuje je w łupinkach, a po ugotowaniu mielę, doprawiam cukrem solą i octem( na oko do smaku). Matias kroje w kosteczkę,korniszony, jabłko i cebule również w drobną kosteczkę. Foremkę serce kładę na talerz i na dno łyżeczką kładę buraczki, wyrównuje dno. Śledź,ogórek,jabłko i cebule mieszam, doprawiam pieprzem i odrobiną soku z cytryny, kładę na buraczki. Dociskam łyżką i ściągam delikatnie foremkę. Wychodzi nam tatar w kształcie serduszka. Coś innego.

IMG_3760

 

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 24 stycznia 2017
Rogaliki jogurtowe

Jakiś czas temu robiłam rogaliki trzy składnikowe ze śmietaną.Tak bardzo zasmakowały mojej rodzinie, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz lecz tym razem zrobiłam z jogurtem.

Składniki:

mąka pszenna tym 500 Kłos Pol 3 szklanki

masło 350 g

jogurt naturalny 250 g

Dodatkowo:

jajo

galaretka cytrynowa 

dżem marakuja ( sama robiłam)

Wykonanie:

Na stolnice wsypałam przesianą mąkę, dodałam posiekane masło i jogurt naturalny. Składniki zagniotłam i włożyłam do dwóch woreczków i do zamrażalnika do schłodzenia.Po jakiś 40 minutach wałkowałam  ciasto lekko i bez problemu,podsypując mąką gdy za bardzo się kleiło.Wałkowałam kształt kwadratu i kroiłam w prostokątne paski potem jeszcze na pół. Na jednej części kładłam dżem a drogą cześć nożem kroiłam na paseczki i zwijałam. Przełożyłam rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowałam je jajem. Posypałam cytrynową galaretką i do pieca. Piekłam 25 minut w 180 stopniach.Takie rogaliki już nie potrzebują cukru skoro wcześniej zostały posypane galaretką. Upieczone rogaliki przekładamy na kratkę do ostudzenia.

IMG_37531

 

IMG_3746

 

IMG_3734

 

IMG_3749

 


IMG_37522

 

poniedziałek, 23 stycznia 2017
Rurki nadziewane mięsem

Tak dawno nie robiłam Cannelloni z mięskiem, posypane parmezanem.Wykorzystałam okazję kiedy przechodziłam w sklepie i moje oczy spoczęły na makaronie. Dziś raczę się tym prostym pysznym daniem .

Składniki

Forma do pieczenia 38x14x6 jest idealna do  zapiekania Cannelloni jak by była robiona na wymiar.Zakupiona na Klos-Pol  zachęcam na strona sklepu.

cannelloni 

mięsko wołowe 250 g

mięsko wieprzowe 250 g

jajko

sól,pieprz ziołowy, papryka czerwona ostra mielona do smaku

bułka tarta 3 łyżki

woda zimna 150 ml

Sosik do cannelloni :

przecier pomidorowy połowę słoiczka

por 100 g

seler 100 g

pietruszka 100 g

cebula opalona nad gazem 1 szt

ziele angielskie 3 szt

listek laurowy 3 szt

sól i pieprz do smaku

skrzydełka 3 szt

Dodatkowo:

parmezan 150 g

śmietanka 30% 100 ml

 

Wykonanie:

Najpierw wstawiłam garnuszek z wodą 1/1/2 litra. Włożyłam do niego skrzydełka włoszczyznę i opaloną cebulę. Dodałam przyprawy, ziele i listek laurowy i zagotowałam wywar rosołowy.Kiedy wywar był gotowy przecedziłam i dodałam przecier pomidorowy. Jeszcze chwilkę pogotowałam i już mam sosik . Mięsko zmieliłam i wymieszałam, dodałam jajo,bułkę tartą i wodę. Doprawiłam przyprawami ,wymieszałam i nadziewałam Cannelloni . Formę natłuściłam masłem i kładłam rurki nadziane mięskiem. Zalałam je sosem przygotowanym i do pieca na 45 minut. Makaronik doszedł do siebie, polałam delikatnie śmietanką 30% i posypałam parmezanem.Wstawiłam z powrotem do pieca, ser się rozpuścił. Wyjęłam i podawałam na gorąco.

 

 IMG_3700

 

IMG_3703

 

IMG_3708

 

page75

13:51, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 stycznia 2017
Roladki z kurczaka

Pewnie już każdy z was robił takie roladki i każdemu smakowało.Robię je co jakiś czas i za każdym razem smakują wybornie. Wystarczy inny ser włożyć do środka inny dodatek i już mamy inny smak.

 

Składniki:

  • pierś z kurczaka 3 połówki
  • ser gouda 10 plastrów
  • ogórek konserwowy 5 szt
  • sól,pieprz do smaku.

Panierka:

  • płatki kukurydziane ( zblenderowane) 3 szklanki
  • jajka 2 szt
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry. Każdy plaster solimy i pieprzymy. Kładziemy po plastrze sera oraz po krojonego ogórka. Zwijamy roladki pomagając sobie wykałaczkami.Każdą roladkę maczamy w jajku a następnie w płatkach owsianych. Smażymy z obu stron i dusimy pod przykryciem.Sprawdzam  sobie po 40 minutach krojąc na połowę roladkę czy jucz jest gotowa. Podaje z ziemniakami lub zapiekanymi ziemniaczkami,frytkami.


IMG_3452

 IMG_34532

 

page73

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 21 stycznia 2017
Schab w winie pieczony

Jak karnawał to i musi być mięsko bo jak tu inaczej, zagrycha musi być na imprezie.Myślę, że popieracie taką propozycję.

Składniki:

  • schab 1.1.2 kg
  • śliwki suszone Kłos-Pol polecam bo mają przepyszne
  • sól,pieprz papryka czerwona mielona ostra
  • wino czerwone wytrawne 1 szklanka
  • czosnek 4 ząbki drobno pokrojony

Wykonanie:

Schab myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym.Obcinamy nożem błonkę i rozbieramy schab ( powstanie rolada) Schab przygotowany, układamy śliwki suszone w rządku .Posypujemy solą,pieprzem,papryką mieloną czerwoną i drobno posiekanym czosnkiem. Zwijamy roladę i wiążemy sznurkiem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wino i wkładamy parę śliwek suszonych. Wkładamy schab i do pieca.Pieczemy półtorej godziny w 200 stopniach.po godzinie schab przekładamy na drugą stronę i dopiekamy do końca. Smakuje na gorąco i na zimno.

 

IMG_3464

 

IMG_3460

 

page72

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
piątek, 20 stycznia 2017
Rogaliki trzy składnikowe z marmoladką

Gdzie się nie obejrzę to widzę rogaliki tylko z trzech składników no i jak ich tu nie zrobić??? Przepis wiecznie ten sam nic się nie zmienia jednak możemy smak zmienić dodając różne dżemy lub marmolady.Idealne na karnawał, polecam każdemu.

Składniki:

Dodatkowo:

  • marmolada
  • jajko
  • cukier puder

Wykonanie:

Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy schłodzone masło i śmietanę. Zagniatamy składniki, jeśli trzeba podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto wkładamy do woreczka i do lodówki na godzinę, niech się chłodzi. Po godzinie ciasto dzielimy na cztery części i każdą wałkujemy na około 5 mm w prostokąt.Teraz wyjdą nam trójkąty, nacinamy nożem. Łyżeczką nakładamy marmoladę i zwijamy szerszą częścią do środka. Smarujemy rozbełtanym jajem i zapiekamy koło 25-30 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu przekładamy na kratkę do ostudzenia.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 Słodkości na Dzień Babci

Wypiekały ze mną:

IMG_3677

 

page74

czwartek, 19 stycznia 2017
Domowa tortilla z farszem

Domowa tortilla jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Praca polega właściwie na rozwałkowaniu ciasta na cienkie placki.   Z tych proporcji możemy cieszyć się 9 plackami, tak miękkimi i elastycznymi, że nic się nie kruszy podczas zawijania, a przy tym bardzo prostymi do zrobienia. Takie tortille możemy podać z dowolnymi składnikami. Na zimno lub ciepło.Przy odrobinie chęci i poświęconego czasu zrobimy je własnoręcznie i zapewniam, że będą smaczniejsze od tych ze sklepowej półki .

 

9 sztuk o średnicy 22 cm:
Dodatkowo:
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • pieczarki 400 g
  • gouda 400 g
  • serek naturalny śmietankowy 300 g
  • czosnek 4 ząbki sprasowane
  • sól pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę  odrobiną soli. Zalewamy gorącą wodą oliwą i wyrabiamy. Ciasto wyrabia nam robot końcówka hak z 10 minut( im dłużej tym lepiej).Zostawiamy ciasto przykryte ściereczką na 20 minut niech sobie odpocznie.Ciasto dzielimy na 9 części i wałkujemy bardzo cieniutko na koło.( Można przyłożyć talerz i wyciąć będzie idealnie okrągła). Smażymy na suchej patelni bez tłuszczu( ciasto bom-belkuje) znaczy że przewracamy je na druga stronę . Kładziemy na talerz przykrywając wilgotną ściereczką wtedy będzie akurat.

Farsz:

Obydwie papryki kroimy cieniutko w paseczki,pieczarki w plasterki i smażymy na patelni z odrobina soli i pieprzu. Serek przekładamy do miseczki dodajemy sól,pieprz czosnek sprawsowany. Tortille smarujemy serkiem i układamy warzywa odsączone z tłuszczu, posypujemy startym serem, zwijmy i kroimy.Podajemy na ciepło lub zimno 

IMG_36351

 

IMG_36393

 
00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 stycznia 2017
Kąski z kurczaka

Na dziś postanowiłam zrobić domowe fas-foody i się udało. Dzieci zadowolone,miny wesołe.Obiad najsmaczniejszy na świecie.Takie kąski idealnie pasują jako przekąski w karnawale.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

jajko

szklanka mleka

mąka pszenna tym 500 Kłos-Pol ( wsypujemy na oko tak aby ciasto było konsystencją jak na naleśniki)

Panierka:

płatki kukurydziane 2 szklanki

sól,pieprz,papryka czerwona mielona do smaku

Dodatkowo:

pierś z kurczaka 400 g

Wykonanie:

Do miseczki wbijamy jajko ,wlewamy mleko i roztrzepujemy. Dodajemy mąkę( wsypałam na oko aby zgęstniało ciasto).Płatki KUKURYDZIANE  wsypujemy do woreczka i tłuczkiem rozdrabniamy.Przesypujemy na talerz i doprawiamy solą,pieprzem i czerwoną papryką. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w cienkie paski.Maczamy w cieście naleśnikowym następnie w panierce i smażymy w głębokim tłuszczy 3-4 minuty z każdej strony.Podajemy same lub z ziemniakami lub frytkami.

 

IMG_3612

 

IMG_36141

09:35, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 16 stycznia 2017
Kokosowy serniki z przecierem z mango

Dziś was zaskoczę myślę, że bardzo przyjemnie.Od rana powstają pyszności .Pyszny sernik kokosowy z przecierem z mango o lekko zabarwionym kolorku jakby żółtym. Co najważniejsze ma bardzo przyjemny smak.Udekoruje go czekoladą .

 

Masa serowa:

wiaderko twarogu ( każdy ma swój ulubiony)

mąka ziemniaczana 4 łyżki

cukier 3/4 szklanki

jajka 5 szt

mleko kokosowe 400 ml  KTC (puszka)

KESAR MANGO PULP KTC  200 ml ( przecier z mango)

Dodatkowo :

herbatniki na spód sernika 25 szt

Mój sernik piekł się termoobieg+ para 160 stopni godzinę i 20 minut

Wykonanie:

Wbijamy jaja do misy, wsypujemy cukier i miksujemy do momentu potrojenia się masy( wygląda jak puch po dobrym zmiksowaniu).Kiedy mam ubite jaja z cukrem dodajemy mleczko kokosowe i twaróg. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.Teraz dodajemy przesianą mąkę ziemniaczana oraz przecier z mango .Sernik mam lekko żółty  kolor, to dzięki przecierowi  .Bardzo przyjemny w smaku i polecam wam szczególnie.

Kiedy mamy wszystkie składniki połączone wykładamy je  do formy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia spód i boki . Na dno formy kładziemy herbatniki i łyżką przekładamy trochę masy serowej,tak aby nam herbatniki nie pływamy.Kiedy już zakryjemy spód wykładamy resztę masy serowej.

 

IMG_3651

 

IMG_3640

 

IMG_36561

 

IMG_36671

 

IMG_36472

IMG_3663

 

ktcmangopulpakesar850g

Beztytuuktc

 

ktcmleczkokokosowe400ml

Beztytuuhjhj

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 stycznia 2017
Pyszny deser idealny na różne okazję

Lubicie desery oj wiem to na pewno, dlatego dziś chce wam pokazać prosty i smaczny deser na bazie  cappuccino .

Czekoladowa warstwa:

cappuccino o smaku czekoladowym 10 łyżek

wrzątek 250 ml

mleko 3/2% 500 ml

żelatyna na litr wody ( w naszym przypadku to będzie mleko i woda)

Biała warstwa:

mleko 3/2% 900 ml

cukier waniliowy 64 g

cukier brzozowy ( ksylitol) 100 g

żelatyna na 1 litr wody( mleka)

Dodatkowo:

 kuliki w zalewie malina ZENTIS -Ciekawe, innowacyjne kulki żelowe do wykorzystania podczas spotkań i imprez w celu uatrakcyjnienia między innymi napojów i drinków czy deserów. Mogą zachwycać i szokować.

 

Robimy pierwszą warstwę czekoladową, cappuccino zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia, wsypujemy żelatynę i i mieszamy dopóki się rozpuści.Kiedy mamy już letnia-we to przelewamy do wysokiego naczynia i wlewamy mleko (blęderujemy trzepaczką).Przelewamy do szklaneczek ( musztardówek) pod skosem i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Kiedy nam zastygnie robimy drugą warstwę waniliową Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego żelatynę mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy się rozpuści dodajemy cukier waniliowy i cukier zwykły  i dalej mieszamy, zostawiamy do ostygnięcia. Chłodną waniliową piankę wlewamy do cappuccino i teraz wstawiamy już prosto.Kiedy zastygnie dekorujemy kuleczkami w zalewie malina. Wygląda bardzo fajnie i super smakuje.

 IMG_3418

 

IMG_3433

wtorek, 10 stycznia 2017
Karp smażony w dzwonka

Najprostszy i najsmaczniejszy sposób na świątecznego karpia. Słyszeliście o tym , że najprostsze dania są najsmaczniejsze?? Coś w tym jest.

Składniki:

  • karp 2 kg
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • bułka tarta pół szklanki
  • jajko 1 szt
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz mielony 
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Karpia czyścimy z łusek, obcinamy płetwy i ogonek,wyjmujemy wnętrzności i myjemy. Kroimy w dzwonka.Dzwonki wkładamy do zimnej wody i moczymy rybkę 2-3 godziny w osolonej wodzie. Po wymoczeniu wyjmujemy dzwonki i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.Na talerz wsypujemy mąkę, dzwonka obsypujemy mąką, maczamy w jaju i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.Skórka staję się chrupiąca.

 

 

 

IMG_3368

sobota, 07 stycznia 2017
Pączki waniliowe

Macie czasem tak, że leżycie i się nudzicie i wpada wam do głowy pomysł i go realizujecie???? Mam właśnie tak, niestety albo super można powiedzieć. Pączek – wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu na kolor ciemno-złoty lub upieczonego w wysokiej temperaturze na kolor jasno-złoty. Powstały małe, pyszne, pulchne i rozkoszne pączki,pączusie jak kto woli.

Składniki:

Dodatkowo:

  • cukier waniliowy 64 g
  • połowę białka
  •  

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy drożdże,wlewamy mleko temp pokojowa,wbijamy jaja i żółtka,wsypujemy cukier waniliowy i dodajemy olej.Wszystkie składniki zagniatamy( ciasto jest klejące ale takie ma być). Wyrabiałam robotem jakieś 10 minut i zostawiłam takie klejce w misie na 2 godziny ( drożdże suche dłużej wyrastają). Po 2 godzinach ciasto wyrosło lecz nadal widać , że jest klejące.Wyjmuje je łopatką sylikonową na stolnicę też najlepiej sylikonową.Podsypują mąką do momentu kiedy będzie można śmiało wałkować tak na grubość 1-1,5 cm.Wykrawamy szklanką i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na jakieś 30 minut.Olej wlewamy do głębokiej równej patelni i nagrzewamy go.Wkładamy nasze pączki do porządnie nagrzanego oleju i smażmy , aż "spuchną " i dopiero wtedy przewracamy i powstaje biała otoczka.Pączki przekładamy na kratkę by wystygły i odsączyły się z oleju.

Lukier:

Cukier waniliowy zmielony przekładamy do miseczki i dodajemy pół białka.Mieszamy do momentu , aż powstanie lśniący biały lukier,polewamy ostygnięte pączusie.

 IMG_34062

IMG_3405

 page70

09:25, rozowakuchnia , Faworki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 05 stycznia 2017
Ryba w occie - Wigilia 2016

Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez ryb w occie, robię je także na inne okazje, ale Święta to obowiązkowo.Zawsze robię je kilka dni wcześniej, wtedy są najlepsze, muszą dobrze przejść zalewą octową.

Składniki:

 

  • 2 kg pstrąga filetowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pszenna

Zalewa:

 

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 6 % 
  • 2 cebule białe
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 150 g cukru

Wykonanie:

Pstrąga kupiłam wypatroszonego, wy-filetowałam go i wymoczyłam w  soli ( 2 godzinki moczył się).Odcisnęłam z wody i wyłożyłam na tackę jeden obok drugiego( pokroiłam go w mniejsze kawałki by lepiej się smażyło).Obsypałam pstrąga solą i pieprzem ziołowym mielonym, skropiłam delikatnie sokiem z cytryny. Obsypywałam mąką i smażyłam na rozgrzanym oleju.Zagotowałam wodę z solą,cukrem i octem, przelałam do miski. Dodałam ziele i listek laurowy .Cebule pokroiłam w talarki i położyłam pierwszą warstwę. Przełożyłam usmażoną rybkę prosto z patelni. Przykryłam następną warstwą cebuli i drugą porcją ryby.Tak przygotowaną rybkę docisnęłam talerzykiem i zostawiłam na 3-4 dni by doszła w smaku.

IMG_3363

O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel