wtorek, 30 stycznia 2018
Torcik z mascarpone i konfiturą z czereśni

Dziś malutki torcik z masą mascarpone i konfiturą z czereśni.Tort malutki  na 10 osób.

Składniki:

jaja 3 szt(m)

mąką pszenna 5 łyżek

cukier 1 łyżka

Masa mascarpone:

śmietana 36% 200 ml

mascarpone 200 g

cukier 1 łyżka

konfitura z czereśni mały słoiczek

Poncz:

likier kokosowy 10 łyżek

woda przegotowana 5 łyżek

 

Przygotowanie biszkoptu:

Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę(przesiewamy nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy w jedna stronę do ostatniej mąki.Formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia dno i boki.Przelewamy ciasto biszkoptowe i do pieca. Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika w 170 stopniach przez jakieś 20-25 minut. Sprawdzamy czy się upiekł.Po upieczeniu kroimy na 4 blaty. Kiedy będzie całkiem chłodny nasączamy go likierem tylko dwa krążki Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy do niej mascarpone.Przekładamy tort najpierw konfitura, masa znowu biszkopt,konfitura masa tak do końca. Boki i wierzch smarujemy masą i obsypujemy wiórkami z czekolady o smaku truskawki.Wstawiamy do lodówki do schłodzenia .

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 29 stycznia 2018
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami

Ten sernik wyszedł bardzo smaczny. Nie rozpadał się  konsystencja i smak bardzo przyjemny. Zrobiłam z 2 kg twarogu.

Składniki: na ciasto kruche:

masło 250 g

cukier  150 g

żółtka 6 szt

mąką pszenna 400 g

śmietana 12% 5 łyżek

proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki

Masa serowa:

jaja 8 szt

cukier 1.1/2 szklanki

masło 250 g

mleko 1 szklanka

budyń śmietankowy 3 szt

twaróg półtłusty 2 kg

Dodatkowo:

brzoskwinie z puszki

 

 

Wykonanie:

 Do misy wsypujemy mąkę,dodajemy cukier,żółtka,posiekane drobno masło,śmietanę i proszek do pieczenia.Zagniatamy szybko składniki i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Formę większą do pieczenia mięsa wykładamy papierem do pieczenia i wyjmujemy ciasto  z lodówki i do formy.Palcami rozprowadzamy na dnie tylko boki omijamy. Ciasto podpiekamy w piekarniku 20 minut w 170 stopniach. Twaróg mielimy dwukrotnie dodajemy do niego ubite jaja z cukrem,rozpuszczone masło. Mieszamy, w mleku rozpuszczamy budyń i dodajemy do sera. Przekładamy na podpieczony spód. Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy je w półksiężyce i układamy na twarożku.Wkładamy do pieca na dolny poziom piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez półtorej godziny.Sernik wyszedł doskonały.

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (2) »
sobota, 27 stycznia 2018
Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiem i prażonym słonecznikiem

Prosicie mnie o przepis więc go specjalnie dla was napisałam.Ciasto niezwykle proste i szybko się je robi.Polecam na różne okazję, efekt i smak przede wszystkim jest i to jaki :)

Składniki na biszkopt:

jaja 5 szt (L)

mąka pszenna 8 łyżek

cukier 2 łyżki

Składniki na masę:

śmietana 36% 750 ml

cukier 2 łyżki

Poncz cytrynowy:

sok z 1 cytryny

woda przegotowana 100 ml

cukier 2 łyżki

Dodatkowo:

kajmak mała puszka

słoneczniki 150 g

 

Wykonanie :

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę.(Przesiewamy na sicie nad jajami) Delikatnie mieszamy w jedną stronę. Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia,przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca.Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika 25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia. Zdejmujemy papier i przekładamy biszkopt z powrotem do formy wyłożonej folią aluminiową.  Do miseczki wlewamy przegotowaną ciepła wodę i dodajemy do niej cukier. Cukier rozpuszczony więc wlewamy sok z cytryny i mamy poncz gotowy.Nasączmy biszkopt. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i przekładamy na nasączony biszkopt i wstawiamy do lodówki. Kajmak rozpuszczamy z odrobiną masła i lekko przestudzony polewamy na śmietanę.Słonecznik prażymy ze szczyptą soli i posypujemy na kajmak i gotowe . Wkładamy do lodówki by wszystko nam stężało. (Robiłam wieczorem więc następnego dnia jedliśmy,czyli dziś)

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

12:18, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 26 stycznia 2018
Flaczki z włołowiny,drobiu i żołądków.

Dziś zupka, jedni ją uwielbiają drudzy nienawidzą. Fakt nazwa może się kojarzyć z czymś nie przyjemnym dla tych, co nigdy nie jedli i nie wiedza co tracą.Osobiście uwielbiam i polecam którzy lubią.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego na rosół ( miałam antrykot)
  • pałki z kurczaka 1200 kg
  • marchew 4 szt
  • 4 ząbki czosnku
  • żołądki z kurczaka 1 kg
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 garście majeranku
  • 2 łyżeczki  papryki czerwonej łagodnej
  • 1  łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • gar 8 litrów wody

Wykonanie:

Żołądki oczyszczamy i kroimy w paseczki. Pałki z kurczaka myjemy i czyścimy. Antrykot moczymy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy wszystko do dużego gara. Zalewamy zimną wodą aby zakryło nam mięso. Dodajemy marchew,por,seler,pietruszkę.Wrzucamy liść laurowy,ziele angielskie,pieprz sól,paprykę,gałkę muszkatołową  i starty czosnek.Gotujemy do momentu , aż mięso będzie miękkie( obieramy kurczaka) wołowinę kroimy drobno.Dodajemy przecier pomidorowy i na końcu majeranek.Gotowe :)

Image and video hosting by TinyPic

14:04, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 stycznia 2018
Zapiekanki z domowych bagietek

Wczoraj pisałam wam , że piekę bagietki,a dziś z nich powstały pyszne zapiekanki z farszem z pieczarek. Bardzo smaczne i pożywne.

Składniki:

bagietka

pieczarki 400 g

keczup łagodny do posmarowania przed pieczeniem i po upieczeniu

sól prowansalska

oregano

bazylia

czosnek 2 ząbki

olej rydzowy

ser żółty 200 g

Wykonanie:

 

Bagietki 

przekroiłam w poprzek i posmarowałam je keczupem,Posypałam oregano i bazylią oraz sola prowansalską. Pieczarki starłam na tarce na średnich oczkach i usmażyłam razem z drobno posiekanym czosnkiem na oleju rydzowym, posoliłam solą prowansalską. Farsz przełożyłam na bagietki i posypałam startym serem dosyć sporo tego sera dałam. Piekłam w 170 stopniach na dolnym poziomie piekarnika do rozpuszczenia sera.

Image and video hosting by TinyPic

14:19, rozowakuchnia , Zapiekanki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 23 stycznia 2018
Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską

Nie ma to jak dzień od zapachu pysznego świeżego dopiero co upieczonego pieczywa. Dziś bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską. Bardzo smaczne delikatne i chrupiące. Można je zjeść na śniadanie lub zrobić z nich zapiekanki.

Składniki:

mąka pszenna typ 450 600 g

drożdże świeże 40 g

ciepła woda 400 ml

olej słonecznikowy 2 łyżki

sól prowansalska 1 łyżeczka

słonecznik łuskany 2 garście

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody  i wlewamy do dołka. Delikatnie mieszamy do powstania zawiesiny.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Dodajemy resztę ciepłej wody sól i olej. Wyrabiamy ciasto do momentu , aż będzie odchodziło od rak. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych części. Rękoma robimy wałeczki które lekko spłaszczamy, smarujemy je wodą i posypujemy słonecznikiem i solą prowansalską. nacinamy na skos i zostawiamy na jakieś 15 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do pieca i pieczemy jasiek 25 minut w 170 stopniach na dolnym poziomie piekarnika.Po wyjęciu skrapiamy leciutko wodą.Taka bagietka jest pyszna sama w sobie można ją zjeść jako kanapeczkę lub zapiekankę.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

piątek, 19 stycznia 2018
Chleb ze słonecznikiem

Nie ma to jak swoje pieczywo, najlepsze to takie zaraz po upieczeniu z chrupiącą skórką.Bułki też uwielbiam lecz dziś tylko na chlebek was zapraszam.

Składniki

mąka pszenna typ 650( bułkowa) 500 g

woda ciepła 350 ml( jak będzie za geste to dodać jeszcze odrobinę ciepłej wody)

drożdże świeże 40 g

cukier 1 łyżka

sól 1 łyżeczka

olej 4 łyżki

słonecznik łuskany 1 szklanka

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą i odmierzoną mąkę. Do szklanki wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem. Przelewamy do naszej mąki i lekko mieszamy. Powstaje zawiesina, zakrywamy ścierką i niech sobie wyrasta przez jakieś 15 minut.Wlewamy resztę ciepłej wody i olej.Wsypujemy sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrobione więc dodajemy słonecznik i ponownie wyrabiamy. Zostawiamy pod przykrycie do wyrośnięcia na 45 minut ( już w formie do pieczenia). Ciasto chlebowe pięknie wyrosło wiec wstawiamy je do pieca. Pieczemy w 170 stopniach  50 minut z termoobiegiem na samym dole piekarnika. Chlebek się upiecze i będzie pyszny i chrupiący.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

czwartek, 18 stycznia 2018
Rogaliki z nadzieniem toffi

Brak weny ostatnio miałam, leżałam pod kocykiem i tylko się objadałam.Dzisiejszego ranka stwierdziłam, że czas wracać do blogowania bo całkiem zdziczeje hihihi. Tak oto powstały pyszne rogaliki z  nadzieniem toffi,czemu toffi? no bo takie mam kapryśny dzień.

Składniki:

mąka pszenna typ 450 600g

mleko 1 szklanka

 masło roztopione 1 szklanka

jaja 3 szt

cukier 5 łyżek

sól 1 szczypta

drożdże świeże 40 g

Dodatkowo:

nadzienie z toffi

lukier z białka i cukru pudru

Wykonanie:

Do misy wsypałam odmierzoną i przesianą mąkę i zrobiłam w niej dołek.Do szklanki wlałam ciepłe mleko i wysypałam drożdże i łyżkę cukru.Rozmieszałam i przelałam do dołka w mące, delikatnie zamieszałam aby powstała zawiesina.Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15 minut by rozczyn wyrósł.Dodałam rozpuszczone letnie masło,resztę cukru i jaja.Wyrobiłam ciasto i przykryłam by  wyrosło.Po 45 minutach wyrobiłam ponownie ciasto,podzieliłam na 3 części.Każdą cześć rozwałkowałam na kolo i kroiłam na trójkąty. Łyżeczką nałożyłam nadzienie na każdy kawałek i zwijałam.Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam w odstępach rogaliki.Zostawiłam je pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na jakieś 25 minut. Posmarowałam rozbełtanym jajem i wstawiłam do pieca. Piekłam w 170 stopniach na samym dole piekarnika. Po upieczeniu wyłożyłam na kratkę by ostygły i polałam lukrem z białka i cukru pudru. Smacznego moi milusińscy.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

sobota, 06 stycznia 2018
Pasztet z wątróbki,drobiu i śliwek

Lubię pasztet zwłaszcza jeśli sama go robię i łączę smaki które mi przypadają do gustu. Wino nadaje fajnego posmaku.

Składniki:

wątróbka drobiowa 400 g

pierś z kurczaka 600 g

czosnek 4 ząbki

wino czerwone wytrawne 1 szklanka

śliwki wędzone  15 szt

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

masło  kostka

 

Wykonanie:

Wątróbkę czyścimy i myjemy,osuszoną wkładamy do patelni. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę, dodajemy do wątróbki. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy dodajemy i smażymy razem koło 20 minut. Podlewamy winem i dalej smażymy do odparowania. Doprawiamy solą i pieprzem.Kiedy wino odparuję a mięso przestygnie mielimy je. Na końcu mielimy śliwki . Masło rozpuszczamy i ostudzone wlewamy do mięska. Całość wyrabiamy i smakujemy jeśli jest zbyt delikatne doprawiamy pieprzem i solą. Wykładamy foremki aluminiowe folią spożywczą i przekładamy pasztecik,wyrównujemy i zakrywamy folią. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Pasztet na zimno można śmiało pokroić w plastry lub poczekać do temp pokojowej i smarować kromeczki chleba. Pasztet rewelacyjny polecam.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:01, rozowakuchnia , Pasztet
Link Dodaj komentarz »
piątek, 05 stycznia 2018
Pieczarki faszerowane mięsem,papryką

Faszerowane pieczarki to jedno z moich ulubionych dań. Wyglądają elegancko i smacznie. Na imprezy doskonałe.

Składniki:

pieczarki  20 szt

mięsko mielone 500 g ( łopatka )

papryka czerwona świeża 1 szt

sól i pieprz do smaku

bułka tarta 4 łyżki

ser żółty 20 plastrów

Wykonanie:

Mięsko  myjemy i mielimy  na średnich oczkach, dodajemy wydrążone środki z pieczarek. Paprykę myjemy wycinamy nasionka i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do mięska i pieczarek . Doprawiamy solą i pieprzem wbijamy dwa jaja i dodajemy bułkę tartą namoczoną w pół szklanki wody. Całość wyrabiamy i smakujemy czy pasuje nam smak.Farsz wkładamy do pieczarek. Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i układamy ciasno pieczarki. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 30 minut.Kiedy pieczarki mamy już upieczone kładziemy ser i chwile trzymamy w piecu. Podajemy na gorąco kiedy ser jest rozpuszczony. Na zimno też wyśmienicie smakują.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:01, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 stycznia 2018
Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu propozycja na karnawał

 

 

 Croquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem .  Każde ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać nawet metr .

ssssssssssssssssssssssssssss

 

To już kolejny raz postanowiłyśmy zagościć w waszych domach z pysznym darmowym e-bookiem. Znajdziecie w ispiracje na pyszne przekąski, słodkości, sałatki oraz drinki, które nie tylko dziś, ale i przez cały okres karnawału będą nam towarzyszyć. Klikajcie prędko w baner i sprawdzajcie co pysznego razem mamy dla Was :)

 

 

Składniki na  Croquembouche :

  • 1 szklanka wody
  • 100 g margaryny
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 jaj 
  • szczypta soli

 

 

Karmel:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanka wody

 

Nadzienie do Croquembouche :

serek waniliowy 150 g

serek o smaku moreli 150 g

 

Wykonanie ciasta na Croquembouche :

Do garnka wlewamy wodę , wkładamy margarynę , wsypujemy odrobinę soli i czekamy chwile , aż nam się rozpuści margaryna.

Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników .

Zostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto mamy już chłodne , wbijamy po jednym jaju i miksujemy aż do ostatniego jajka .

Powstaje gładkie ciasto.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego najlepiej bez żadnego środka i wyciskamy małe kółeczka.

Zapełniamy całą formę ( wyłożoną papierem do pieczenia) .

Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

 

Nadzienie :

Obydwa serki mieszamy ze sobą przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki na czas pieczenia .

Ostudzone Croquembouche   nadziewamy serkiem.

Maczamy w karmelu i sklejamy ze sobą tworząc wierzę .

Z karmelu robimy anielskie włosy, widelcem maczamy w nim ciągnąc nitki i okręcamy wierzę .

Wykonanie karmelu :

 Cukier i wodę umieścić w małej patelni .

Podgrzewać na średnim palniku, aż cukier się rozpuści .

Zaczyna bom-belkować  , gotować się dosłownie 4-5 minut i mamy karmel .

KLIKNIJ_TUTAJABY_POBRA_ebookn

 

 

 

 

 

IMG_8628

 

IMG_8630

 

page35rerer

 

Zapraszam po e-bbok

KLIKNIJ_TUTAJABY_POBRA_ebookn1

13:25, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (11) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel